THASSOS

Eiland dat schittert in de Noord-Egeïsche Zee

DSC00666

HET EILAND THASSOS

Het eiland Thassos heeft een oppervlakte van 379 km2 en een kustlijn van een kleine 100 kilometer. Thassos behoort bij de provincie Macedonië, maar valt bestuurlijk onder Kavala. Kavala ligt op het vasteland en met de ferryboot vanuit Keramoti is het ongeveer een half uurtje varen naar de hoofdstad Limenas op Thassos. Tussen de kaap van Keramoti en Thassos ligt het eilandje Thasopoula, maar er liggen meer kleinere eilandjes voor de kust van Thassos. Niet alleen is er een ferryverbinding met Thassos-stad ook vanuit Skala Prinou kan men met de ferry direct naar Kavala en naar Keramoti.


Het eiland is bergachtig en het midden van het eiland wordt bepaald door een bergketen met vijf toppen, de Ypasrio is met 1203 meter de hoogste top. Tussen deze berghellingen liggen prachtige vlaktes met zeer vruchtbare dalen en dichtbegroeide rivierbeddingen, gevormd door kleine riviertjes en beekjes op het eiland. In de dalen verbouwt men op grote schaal olijven. Tegen de berghellingen treft u een keur aan bomen aan; platanen, eiken, kastanjes, walnoten, lindebomen, varens en dichtbegroeide dennenbossen die uitlopen tot aan zee.

Tijdens uw tochten op het eiland zult u ook de heerlijk geurende kruiden tegenkomen; marjolein, salie, tijm en rozemarijn. De bodemgesteldheid van Thassos is ook erg gezegend door Moeder Natuur. Marmer wordt al sinds de oudheid op het eiland gewonnen en nog steeds wordt op Thassos het prachtige witte marmer afgegraven in de marmergroeves.

Het klimaat op het eiland is eigenlijk ideaal, een vrij constante zomer-temperatuur die zelfs in de warmste maanden van het jaar geen extreme uitschieters kent. Hierdoor kunt u eigenlijk het hele seizoen prachtige wandelingen maken op het eiland. Ook zorgen de dichtbegroeide bossen vaak voor aangename verkoeling tijdens uw wandelingen.

DSC00655

GESCHIEDENIS

Het eiland Thassos is ook zeker het eiland van mythes en geschiedenis; het biedt ook de gast die van oudheid en archeologie houdt veel! De rijke geschiedenis van dit eiland heeft zeker sporen nagelaten. Zo kunt u ook leuke combinaties maken van cultuur, historie en actief bezig zijn. Wat dacht u van een heerlijke wandeling vanuit Thassos-stad naar het hoger gelegen antieke theater; u zult adembenemende uitzichten aantreffen tijdens deze mooie wandeling. Maar ook is het genieten van het prachtige amfitheater, hier vinden in de zomermaanden nog steeds uitvoeringen plaats. 


Aan de zuidkant van het eiland bij Alyki kunt u genieten van de opgravingen uit antieke- en vroegchristelijke periodes. Hier bouwde men de vroegchristelijke basilieken op de heilige plaatsen uit de oudheid. Van beide periodes zijn er overblijfselen die u kunt bekijken. Maar ook is Thassos het eiland van kunst. Prachtige sculpturen uit de twintigste eeuw zijn te bewonderen in het Polygnotos Vagis museum in Potamia.

Mocht u nog meer willen ontdekken, ook aan de ‘overkant’ van het eiland zijn meer dan genoeg bezienswaardigheden. Een leuke dagtocht naar Philipi bij Kavala (op het vaste land): treedt in de voetsporen van de Apostel Paulus. Hier is de eerste vrouw bekeerd tot het christendom, Lida liet zich door Paulus dopen. De opgravingen van de antieke stad Philipi zijn meer dan de moeite waard.
Of u kunt de prachtige grotten van Alistratie gaan bekijken in de buurt bij de plaats Drama.

DSC00594

HOOFDSTAD - LIMENAS

De hoofdstad van het eiland, Limenas is een typisch Grieks stadje. De vissershaven, waar vele kleurrijke vissersbootjes liggen; hier kunt u heerlijk slenteren langs de boulevard met gezellige taverna’s, restaurants en barretjes. Achter de boulevard vindt u de winkelstraat, het lijkt een soort markt, de winkeliers betrekken de straat bij hun winkel; producten als honing, olijfolie en de specialiteit van eiland, walnoten op siroop staan uitgestald op straat.De winkelstraat komt uit op het centrale pleintje. Bij het kaffenion onder de grote plataan, tegenover de Nationale Griekse bank, heerst elke morgen een gezellige drukte. 

Hier proeft u die typische Griekse eilandsfeer! 
Iedereen kent elkaar, maakt een praatje, wordt uitgenodigd om even een kopje Griekse drapkoffie (ellinikós) mee te drinken. De nieuwtjes worden uitgewisseld. Die heerlijke, Mediterraanse Griekse sfeer vindt u natuurlijk niet alleen hier in de hoofdstad van het eiland maar op het hele eiland.