SYROS

De ‘Grande Dame’ van de Cycladen eilanden

DSCN2733

HET EILAND SYROS

Syros ligt op 45 minuten varen van Tinos en is als bestemming uitstekend te combineren met een verblijf op Tinos of Andros. Het eiland beschikt over een luchthaven maar is door de centrale ligging ook heel goed per veerboot bereikbaar vanaf omliggende eilanden en vanuit de haven van Pireaus of Lavrio. Het bij buitenlandse toeristen onbekende Cycladen eiland Syros betekent een absolute verrassing!

Syros is een klein heuvelachtig eiland van 84 km² oppervlakte met een kustlijn van 87 km lengte. De hoogste berg op Syros is Pirgos met een top van 442 m. Syros dankt zijn charme aan de sfeervolle hoofdstad Ermoupolis, de prachtige stranden, de vele beschutte baaien en de rustieke dorpjes. Op Syros kan men kiezen voor het levendige Ermoupolis of het rustige eilandleven even buiten de stad.

Dankzij een uitstekend wegennet kunnen via leuke routes met een scooter of huurauto mooie tochten worden gemaakt. Reizen met de locale bus is dé manier om veel van het eiland te zien. Zo kunt u de dorpen in het zuiden van Syros bezoeken en ook de vele stranden. Noord- en Zuid-Syros verschillen enorm van elkaar, evenals de oost- en westkant van het eiland. 
Deze afwisseling maakt het onbekende Syros tot een heerlijk en veelzijdig vakantie-eiland. Wandelaars kunnen prachtige wandeltochten maken door het afwisselende landschap, via de dorpjes en in de prachtige natuur. Zonaanbidders kunnen genieten van prachtige stranden en de zee. En voor wie van een levendige stad houdt is er Ermoupolis.

Indeling van het eiland Syros

Syros is globaal in te delen in twee gebieden, het zuiden ‘Kato Meria’ en het noorden ‘Ano Meria’. In het glooiende zuiden met zijn weidse en groene valleien wordt veel landbouw toegepast en vindt men de vaak prachtige buitenverblijven van de rijke inwoners van de hoofdstad. 
Het noorden heeft een ruiger karakter met prachtige kliffen, weidse panorama’s en hier en daar een klein dorpje. Hier hebben archeologen, waaronder de Griekse archeoloog Christos Tsoundas, aan het eind van de 19e eeuw een nederzetting gevonden uit de vroege Bronstijd. Door de prachtige creatieve voorwerpen die hier zijn gevonden sprak deze archeoloog over de ‘Beschaving van de Cycladen’. Het is de oudste nederzetting van de Cycladen en bekend onder de naam ‘Syrou Kerou’. De citadel van Kastri uit 3000 v.Chr. met zijn muren, bastions en huizen is indrukwekkend, zowel voor experts als leken!

IMG_2468

HOOFDSTAD - ERMOUPOLIS

Syros staat bekend om de niet-toeristische maar zeer elegante hoofdstad Ermoupolis die een kosmopolitische Mediterrane flair uitstraalt. In deze hoofd- en tevens havenstad, vernoemd naar Hermes, god van de handel en reizigers, wonen 15.000 van de in totaal 20.000 inwoners van het eiland Syros.
De prachtige stad met haar elegante haven met het marmeren aanzicht straalt bijzondere klasse uit. Zodra men vanaf de veerboot de kade oploopt is het levendige en bedrijvige karakter van de stad direct merkbaar.

De stad Ermoupolis is op te delen in een aantal stadsdelen.

De ‘nieuwe’ stad Ermoupolis is aan de voet van de heuvels gebouwd, direct aan zee. De stad werd naar ‘nieuw’ ontwerp in neoklassieke stijl gebouwd. De stad kent een bijzondere aantrekkingskracht voor bezoekers door de in het oog springende details van de paleisachtige gebouwen en huizen van de inwoners. In de stad is – uniek voor de Cycladen - elke dag een markt waarbij de producten als vis, vlees, groente etc. allemaal afkomstig zijn van het eiland zelf. Zo kunt u er zeker van zijn dat u in de vele taverna’s en restaurants heerlijke maaltijden krijgt voorgeschoteld.

In het midden van de diepe bocht van de oude haven ligt - als een soort uitloop of pier - Nisaki. Hiervandaan kunt u de vuurtoren zien van het eilandje Gaidouronisi (ezelseiland, in de volksmond ook wel Didyma genoemd). Rond de noord- en westkant van de haven lag de antieke stad Syros of Syra. Naast de haven in zuidelijke richting ligt de grote scheepswerf Neorion. Tegenwoordig alleen nog in gebruik voor reparatie aan schepen, aangezien geen nieuwe schepen meer worden gebouwd.

Vanaf de noordelijke kant van de haven loopt de met marmer geplaveide Venizeloustraat vanaf de waterkant over in de winkelstraat die uitkomt bij het grote Mialoulis Plein. Als u hier  een avond doorbrengt is het alsof u in een openluchttheater zit: de Grieken maken er hun dagelijkse ‘volta’ , een mooi schouwspel! Zowel jong als oud komt naar het plein en loopt, zit of praat met elkaar. Het plein werd al in 1840 aangelegd met van Tinos afkomstig marmer en in 1889 vernoemd naar een held uit de onafhankelijkheidsstrijd, Admiraal Miaoulis. Zijn beeld siert het midden van het plein. Het stadshuis, gebouwd tussen 1876 en 1889 naar ontwerp van architect Ernst Ziller, is de grote blikvanger van het plein.

In een wat eenvoudiger gebouw, naast het stadshuis, zijn de bibliotheek en het cultureel centrum gevestigd. Aan de andere kant van het stadshuis staat de Ladopoulos Mansion uit 1870. Hier bevindt zich het Historisch Archief van de Cycladen. De marmeren treden tussen beide gebouwen leiden naar het archeologisch museum van Syros waar op het eiland gevonden voorwerpen zijn tentoongesteld.

De wijk Vaporia, ook wel Klein-Venetië genoemd, vormt de aristocratische wijk van de stad. Hier bevinden zich, naast veel neoklassieke redershuizen uit de 19e eeuw en het Apollo Theater, ook de kerken Agios Nikolaos o Plousos ( de Rijke) en Agios Nikolaos o Ptochos ( de Arme). ‘De Rijke’ dankt zijn naam aan de enorme luxe bouw, de kostbare iconen en aan de Heilige geschonken, votieve offers.

In de wijk Psariana staat de kerk van de metamorfose van Christus welke tussen 1826 en 1829 werd gebouwd. In 1826 werd de stad bij deze kerk met een grootse ceremonie officieel ‘gedoopt’ tot Ermoupolis.

Bij aankomst in de haven van Ermoupolis verrijst boven de stad de hooggelegen Middeleeuwse bovenstad Ano Syros, ook wel Kastro genoemd. Tegen de noordelijke heuvel is de Grieks-orthodoxe wijk Vrondados gebouwd met de daarbij behorende Agios Athanasios kathedraal. Het katholieke Ano Syros met de daarbij behorende Agios Georgios kathedraal ligt tegen de zuidelijke heuvel. Bij deze kathedraal is in 1744 het Jezuïeten klooster gesticht. Iets verder naar beneden treft u het Kapucijnen klooster. De hellingen van beide heuvels komen in de stad samen.
Tijdens de vele stadswandelingen die mogelijk zijn zult u uw ogen uitkijken, maar ook de rest van het eiland Syros is het ontdekken méér dan waard!

DSCN2730

DORPEN OP ZUID SYROS - KATO MERIA

Manna en Ano Manna

Het beneden dorp Manna ligt nagenoeg tegen Ermoupolis 'aangeplakt' en loopt door tot Azolimnos. Het boven dorp Ano Manna heeft een aantal leuke traditionele taverna’s, voorbij het plateau staat het klooster van de Panagia Faneromeni.

Azolimnos

Dit dorpje ligt op 3½ km van de stad Ermoupolis, aan de baai van Azolimnos. Op het strand zijn faciliteiten zoals ligbedden en parasols. In de omgeving van het strand bevinden zich diverse taverna’s, cafeetjes en minimarktjes. Het dorp zelf ligt iets hoger en bestaat uit verspreid gebouwde huisjes.

Vari

Dit van oorsprong boerendorpje in het zuidoosten van het eiland ligt op 10 km afstand van de stad. Vari grenst aan een mooie en beschutte baai die verder doorloopt in de richting Megas Gialos en andere mooie stranden zoals Achladi, Fabrika, Santorinioi en Azolimnos.

Poseidonia

Dit bijzondere dorpje werd in de 19e eeuw door de rijke families gesticht, aan een goed beschutte baai. Het strand wordt door bomen omringd. Het plaatsje doet - vooral door de verschillende bouwstijlen van de prachtige, soms excentrieke buitenverblijven - sterk denken aan badplaatsen aan de kust van Normandië.  Op 2 km ten zuiden van Poseidonia vind u een van de mooiste stranden van Syros, met de naam Komito. Betoverend mooi en heerlijk rustig (in de uiterste hoek van het strand wordt ook nudisme oogluikend toegestaan).

Megas Gialos

Een aan de zuidkant naast Poseidonia gelegen toeristenplaatsje met een fantastisch strand.

Finikas

Aan de andere kant van de baai bij Poseidonia ligt het mooie plaatsje Finikas. De prachtige baai waar de bomen tot op het strand groeien wordt door veel zeilboten aangedaan.

Gallissas

Het vissersplaatsje Gallissas aan de zuidwestkust is een van de meest geliefde toeristenplaatsen van het eiland. Het mooie en grootste zandstrand van het eiland ligt heerlijk beschut en loopt heel geleidelijk af in zee. Het groene achterland geeft het dorp een prachtig accent. Vele taverna’s, restaurants, winkeltjes en cafeetjes maken Gallissas tot een gezellige plaats, die zijn oorspronkelijke charme heeft weten te behouden. De zee tussen Gallissas en Kini is bijzonder geschikt voor scuba duiken.

Kini

Kini is een authentiek klein vissersdorpje, een oase aan de kust, op 8 km van Ermoupolis afstand, dat ondanks de opkomst van het toerisme haar karakter heeft weten behouden. Hier ziet u, genietend van een heerlijk verse vismaaltijd, de mooiste zonsondergangen van Syros!
Op 2 km afstand van Kini liggen de fascinerende baai en het mooie strand van Delfini. Vanuit Kini vertrekken bootjes naar de meer noordelijk gelegen stranden van Lia, Aetos, Grammata en Varvarousi.

Pagos en Charoussa

Deze landbouwdorpjes liggen meer landinwaarts en zijn verantwoordelijk voor de groente- en fruitproductie op Syros.

IMG_9623

DORPEN OP NOORD SYROS - ANO MERIA

Finika

Op 2 km buiten Ano Syros ligt het dorpje Finika wat vroeger dienst deed als buitenverblijf voor de inwoners van Ano Syros. Finika wordt omgeven door vruchtbaar gebied en de inwoners houden zich voornamelijk bezig met landbouw en veeteelt.

Papouri

Dit oude dorpje langs de stroom geeft een goede impressie van hoe het boerenleven op Syros er heeft uitgezien. De hellingen worden gebruikt voor wijnbouw en veeteelt.

Kyperoussa

Een plaatsje op 3½ km afstand van Ano Syros, omgeven door een natuurlijke schoonheid, met panoramische vergezichten en een magnifieke zonsondergang.
Aan de rechterkant van het dorpje loopt een pad naar de grot van Pherekydes. Op de kruising bij het kapelletje van Agios Georgios op 1 km buiten Kyperoussa leidt een pad naar het geïsoleerde kapelletje van Agios Fusounda, waar in de Hellenistische periode een vuurtoren heeft gestaan. 
Op diezelfde kruising gaat de weg rechts naar Chalandriani, naar de opgravingen. Linksaf gaat de weg naar Mavri Rachi (5 km van Ano Syros). Hier vindt men vele boerenhuisjes en de zogeheten ‘mitata’, de onderkomens waar lammeren en geiten worden gefokt. Iets verderop ligt het bijna verlaten San Michali, waar u in de taverna een heerlijke maaltijd kunt eten.

Lygero en Platy Vouchi

Deze gehuchtjes liggen beiden op het plateau, waarbij Platy Vouni (de rug van de berg) ook in de wintermaanden is bewoond.

Kambos

Van dit mooie natuurgebied is de heerlijke tijmhoning afkomstig. Vanaf het plaatsje Kambos lopen drie wegen naar de kust, maar om de mooie en ongerepte stranden te bereiken is een forse wandeling nodig aangezien de wegen voor die tijd eindigen. Zo kunt u al wandelend het strand van Lia bereiken, een idyllisch strand met een kerkje vlakbij.
Attentie:  De paden zijn behoorlijk steil dus goede schoenen zijn een must!

Grammata

Op de uiterste noordpunt van het eiland, nog een uur verder lopen dan daar waar de weg ophoudt, ligt de Kaap van Grammata. De naam Grammata houdt verband met de tientallen votieve inscripties (de meesten oud en sommigen Byzantijns of middeleeuws) die door zeelieden in de rotsen zijn ingekrast.

IMG_9647

GESCHIEDENIS

Geschiedenis in vogelvlucht

Door de strategische ligging ontstonden er in de vroege Bronstijd al welvarende nederzettingen op Syros. Omstreeks 1000 v.Chr. vestigden de Ioniërs zich op het eiland. In de Middeleeuwen was Syros bekend onder de naam Souda. Venetiaanse en Genuese bewoners vestig- den zich in het huidige Ano Syros en introduceerden  het rooms-katholieke geloof.

Syros wordt in 1537 ingenomen door de Osmanen, maar weet een aantal privileges te behouden.  Er wordt een Frans kapucijnenklooster gesticht en het eiland komt in 1640 onder protectie van de Franse koning Louis XIII te staan. Tijdens de Onafhankelijkheidsstrijd, die in 1821 uitbrak, lukt het Syros om neutraal te blijven.

In de 19e en 20e eeuw neemt het eiland duizenden vluchtelingen op, eerst uit Chios, Psara en Kreta, later ook uit Klein-Azië. De vluchtelingen uit Chios en Psara bouwden rond de haven een nieuwe stad, Ermoupolis, en maakten Syros tot het grootste industriële centrum van Griekenland. Er werden marmeren huizen, grote kerken en publieke gebouwen gebouwd. Eind 19e eeuw neemt Pireaus de rol van Ermoupolis als belangrijkste havenstad tussen oost en west over.

De vraag naar boten neemt af en de stad begint met de productie van leer, ijzer en katoen. Deze industrie wordt aan het begin van de 20e eeuw overgeheveld naar Athene en Pireaus en de laatste fabrieken sluiten halverwege de jaren dertig hun deuren.

In 1941 wordt Syros bezet door Italië, in 1943 gevolgd door Duitsland. In 1944 wordt het eiland zwaar gebom- bardeerd en na de Tweede Wereldoorlog emigreert een vijfde deel van de bevolking naar Amerika en Australië. Sinds 1994 is de scheepswerf van Ermoupolis weer operationeel en keren kleinere industrieën op Syros terug. Samen met de opkomst van het toerisme zorgt dit weer voor economische groei.

IMG_9658

ZELF EROP UIT

Op het eiland Syros heeft u een huurauto tot uw beschikking tijdens uw verblijf op dit bijzondere en cosmopolitische eiland. U kunt zelf erg veel ondernemen; u kunt prachtige dorpjes en stranden makkelijk bezoeken. Ook zijn er mooie bezienswaardigheden op dit eiland.

Als u van wandelen houdt kunt u ook een aantal leuke wandelingen maken.

Indeling van het eiland

Syros is globaal in twee gebieden te verdelen: Kato Meria (het zuiden) en Ano Meria (het noorden).  In de groene valleien van het zuiden wordt veel landbouw bedreven en staan prachtige buitenverblijven. Het noorden heeft een ruiger karakter met indrukwekkende kliffen, weidse panorama’s  en hier en daar een klein dorpje.

Wandeling naar Ano Syros

Op een heuvel ten noordwesten van de haven van Ermoupolis ligt de middeleeuwse katholieke bovenstad Ano Syros, ook wel Kastro genoemd. Op de top staat de imposante  Agios Georgios-kathedraal, met daarnaast een jezuïten- en een kapucijnenklooster. De indrukwekkende oude stad, met zijn vele trapstraatjes en steegjes, is de moeite van een bezichtiging meer dan waard.

Het is bijna vanzelfsprekend dat u een halve dag of minstens enkele uren besteedt aan een rustig bezoek aan de hoger gelegen oude stad van Ano Sýros. In de latere namiddag en bij de ondergaande zon slenteren door de straatjes is heel aangenaam. Wilt u de kerken boven open vinden, dan gaat u het best op een zondagvoormiddag.

De daadwerkelijke wandeltijd van een rustige beklimming tot de hooggelegen Agios Geórgios (San Tzórtzis, 198 m) bedraagt hoogstens een half uur, maar natuurlijk moet u een paar uur besteden aan het rondslenteren, de kerken bekijken en het maken van vele foto’s, u raakt niet uitgefotografeerd!

Routebeschrijving:  u start aan de kade, in het centrum van Ermoúpoli, aan het gevleugelde monument ter herinnering aan het verzet in de Tweede Wereldoorlog, gelegen tussen 2 palmbomen. Rechtover loopt de straat El. Venizélou recht naar de Platía Miaoúli en u ziet het neoklassieke dimarchío (stadhuis) al van ver. U kruist onderweg de Odós Papadáki, met hier en daar mooie, neoklassieke huizen.

Op het elegante Miaoúli-plein met zijn vele terrasjes valt naast het indrukwekkende stadhuis ook het standbeeld van Andréas Miaoúlis, Návarchos (= admiraal) op. Deze heel bekende Griek (1768 - 1835) speelde als hoofd van de vloot een grote rol tijdens de Griekse bevrijdingsstrijd.

De zuidkant van het plein is afgeboord met mooie huizen en een lange zuilengang.

U neemt de trap links van het stadhuis (Odós Benáki) - hoog boven u torent de Orthodoxe kerk van de Anástasis. Aan het eind van deze indrukwekkende, brede trap gaat u even links en neem dan de tweede trap rechts. Waar u een trap kruist die van links beneden komt, gaat u verder rechts omhoog (er staat op het hoekhuis een rode figuur).

U beklimt nu de 103 treden van de mooie trap en gaat boven links in de mooie en rustige Odós Konstantinopoúlou. Wat verder neemt u de eerste trapstraat rechts. Boven begint een rustige asfaltstraat (Odós Andréa Kárga) die u enkele honderden meters rechtdoor volgt – u ziet Ano Sýros al dichter voor u. Bij de splitsing houd u links (wegwijzer) en kort daarop steekt u de rondweg over. Hier neemt u voor u de oude, bestrate brug en dan de brede trap. Na 69 treden gaat u even links op een asfaltwegje, maar dan direct weer rechts op een wat modernere trap - het uitzicht over de haven wordt hoe langer hoe mooier.

Nog eens 165 treden brengen u boven, waar u het straatje rechts neemt. Eerst stijgt dit nog lichtjes, maar daarna gaat het over in vele trappen die tot onder het elegante stenen torentje van Agios Nikólaos leiden.

Op het voorpleintje kunt u rustig zitten en genieten van het schitterende uitzicht, dat vooral in de avondzon heel aangenaam is.

In de hoek van het terras, rechts van de stenen tafel, bestijgt u enkele betonnen treden en gaat u dan weer rechts, op een kronkelende trap, tot u met een steeds mooier uitzicht aan de voet komt van het klooster, dat zo opvallend in okergeel is geverfd. De leuze van de Kapucijner Clarissen "Ut unum sint" staat duidelijk op de gevel.

IMG_2474

PRINOS REIZEN TOP 10

Grammata

Op de uiterste noordpunt van het eiland, een uur lopen vanaf de weg, ligt de Kaap van Grammata.

Door zeelieden zijn hier tientallen votieve inscripties in de rotsen gekrast, als teken van dank dat zij heelhuids het eiland hadden bereikt. Of om de god Poseidon of de heilige Agios Nikolaos bescherming te vragen tijdens hun reis over zee. Sommige inscripties zijn minutieus geëtst en gekaderd, andere mooi geïllustreerd. Deze rotspartij is een van de oudste bezienswaardigheden op de Cycladen.

Ermoupolis, kosmopolitisch Cycladenhart

Geen éénmalig bezoek maar meerdere bezoeken waard! Ermoupolis is een geweldige stad met vele invloeden uit de (recente) geschiedenis van eiland (Frans!).

Ermoupolis is behalve de hoofdstad van Syros ook het administratieve centrum van de Cycladen. Het is een prachtige havenstad met een kosmopolitische, mediterrane sfeer. De stad is het resultaat van de uit scheepsvaart en handel voortvloeiende welvaart die door vluchtelingen van Chios en Psara naar het eiland werd gebracht. Niet voor niets is de stad vernoemd naar Hermes, de god van handel en reizigers. Ermoupolis is in neoklassieke stijl gebouwd, de stijl die na het begin van de Onafhankelijkheidsstrijd van 1821 ontstond en een voorbeeld voor het jonge, moderne Griekenland was. In Ermoupolis wonen15.000 inwoners, ongeveer driekwart van de totale bevolking van Syros.

De haven van Syros-stad (Chora)

De uitgestrekte en elegante haven van Ermoupolis straalt met zijn marmeren aanzicht een bijzondere klasse uit. Zodra u voet aan wal zet ervaart u het bedrijvige karakter van de stad. Ook de in het oog springende details van de paleisachtige gebouwen en huizen vallen op. En, uniek voor de Cycladen: er is iedere dag een markt met verse producten, die allemaal afkomstig zijn van het eiland

Winkelen

Via de met marmer geplaveide Venizeloustraat loopt u vanaf de waterkant door de winkelstraat naar het grote Mialoulis Plein. Als de Grieken ’s avonds hun dagelijkse volta maken, lijkt het net alsof u in een openluchttheater bent beland. Zowel jong als oud komt naar het plein en loopt, zit of praat met elkaar, een prachtig schouwspel. Het plein werd in 1840 aangelegd en in 1889 vernoemd naar een held uit de onafhankelijkheidsstrijd, Admiraal Miaoulis. Zijn beeld siert het midden van het plein. De grote blikvanger is echter het stadshuis, gebouwd tussen 1876 en 1889 naar een ontwerp van de beroemde architect Ernst Ziller. Aan de ene kant van het stadhuis staat een eenvoudiger gebouw waar de bibliotheek en het cultureel centrum in zijn gevestigd. Ondanks de bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn de schilderingen in de ballroom nog goed intact. Aan de andere kant van het stadshuis staat de Ladopoulos Mansion uit 1870. Hier bevindt zich het Historisch Archief van de Cycladen.

Archeologisch museum

De marmeren treden tussen beide gebouwen leiden naar het Archeologisch Museum van Syros, waar op het eiland gevonden voorwerpen zijn tentoongesteld.

Herinnering aan 1821

Sommige wijknamen herinneren nog aan de oprichters van de stad: Vaporia (stoomschip), Vrontado (plaats op Chios), Neorion (scheepswerf) en Psariana (naar het eiland Psara). In Psariana staat de kerk van de metamorfose van Christus, waar in 1826 de stad met een grootse ceremonie officieel tot Ermoupolis is ‘gedoopt’. Vaporia is de aristocratische wijk van de stad. Naast veel neoklassieke redershuizen staan hier ook de kerken Agios Niko- laos o Plousos (de Rijke) en Agios Nikolaos o Ptochos(de Arme). De scheepswerf Neorion wordt tegenwoordig gebruikt voor het uitvoeren van scheepsreparaties.

Wandeling naar Ano Syros

De mooie oude stad Ano Syros of Kastro ligt ten noord- westen van de haven, zie hiervoor het 'kopje' zelf erop uit! Hier beschrijven we een prachtige wandeling naar Ano Syros!

Klooster van Agia Varvara

Bij het plaatsje Kini treft u het klooster van Agia Varvara aan, dit klooster met een weefschool, deed vroeger ook dienst als weeshuis.

Grotkerkje Agios Stefanos

Ten zuidwesten van Gallissas voert een paadje naar dit grotkerkje. Tijdens de zomermaanden is de grot ook per boot bereikbaar.

Kini

Een authentiek visserdorpje, een oase aan de kust wat haar oorspronkelijk karakter heeft weten te behouden.

IMG_2443

STRANDEN

Ondanks dat Syros geen heel groot eiland is (wel weer groter dan Santorini) heeft het een prachtige en afwisselende kustlijn met talloze mooie (veelal) zandstranden en baaitjes.

20 beste stranden van Syros

Galissas

Een van de populaire stranden van het eiland. 9 km vanaf de hoofdstad. Strand met faciliteiten en het water loopt langzaam af, dus ook ideaal met kinderen.

Megalos Gialos

12 km ten zuiden vanaf de hoofdstad, een prachtig en ook in de zomermaanden erg populair strand.

Possidonia

13 km zuidwest van de hoofdstad, lang zandstrand, deel georganiseerd.

Finikas

11 km ten zuidwesten van de hoofdstad, de baai van Finikas is de tweede grooste baai van Syros.

Agathopes

14 km ten zuidwesten van de Ermoupolis, klein zandstrand, enkele kleine taverna's bij het strand.

Vari

8 km ten zuiden van de hoofdstad Ermoupolis, zeer beschutte baai, ideaal voor families.

Kini

9 km ten westen van de Ermoupolis, lang zandstrand. Ook erg populair bij de lokale bevolking.

Lotos

9 km ten westen van de stad, zandstrand. Naast Kini.

Achladi

10 km zuidelijk van de hoofdstad. Klein zandstrand vlakbij Vary geglegen.

Ampela

12 km zuidelijk van Ermoupolis, heerlijk zacht zand en kristalhelder water. Heerlijk om te relaxen.

Azolimnios

5 km ten zuiden van de hoofdstad. Prachtig zandstrand met vele (vis-) taverna's.

Fabrika

9 km ten zuiden van Ermoupolis, niet heel populair van wege de stenen in het water.

Fetouri

15 km vanaf de stad, vlakbij Possidonia.Ook erg geliefd bij de lokale bevolking.

Kokkina

12 km ten westen van de stad Ermoupolis, klein en daardoor vaak rustig. Zandstrand.

Liaropa

10 km zuidwestenlijk van Ermoupolis, rotsachtige baai met kiezelstrand.

Santorinoi

8 km ten zuiden van de hoofdstad. Klein zandstrand zonder faciliteiten. Rust bepaalt hier de sfeer.

Armeos

10 km ten oosten van de stad. Naast Galissas, kiezelstrand, nudisme wordt oogluikend toegestaan.

Delfini

10 km ten westen van de hoofdstad. Bereikbaar via een zandpad, kiezelstrand, nudisme ook hier.

Komito

15 km zuidwestelijk van de stad. Heerlijk rustig zanstrand met faciliteiten.

Lia en Grammata

Aan de noordwestkant zijn ook stranden en baaien te vinden, maar deze zijn niet makkelijk bereikbaar.

Ermoupolis

Rondom de hoofdstad zijn ook kleine strandjes of zijn er zwemplateaus aangelegd zodat u vanuit de stad een verfrissende duik kunt nemen in de zee en kunt zonnebaden.