SKYROS

Een authentiek Grieks Sporaden eiland

MEDSkyros-29

SKYROS-STAD OF CHORA

De afstand van de haven Linaria naar Chora is zo’n 10 kilometer. Skyros-stad oftewel Chora de hoofdstad van Skyros is spectaculair. De stad is als een amfitheater gebouwd tegen de uitloop van de berg Olympus met bovenaan het Middeleeuwse kasteel en het Byzantijnse klooster van de Heilige Georgios van Skyros. De daaronder gelegen typische witte kubushuisjes met hun donkere daken geven een extra dimensie aan dit mooie stadje.  De Megali Strata is de hoofdstraat van Skyros-stad en hier vindt u vele winkeltjes, café’s en taverna’s. Vanaf het dorpsplein slingeren ontelbare straatjes alle kanten op. Elke hoek biedt weer een verrassing ; smalle steegjes met prachtige doorkijkjes, trapjes, verborgen huisjes en kapelletjes, een doolhof waar het heerlijk wandelen, kijken en vooral fotograferen is.

MEDSkyros-32

DORPEN EN BADPLAATSJES

Vanaf Skyros-stad kunt u alle kanten op. Erg dichtbij de stad ligt het mooie toeristenplaatsje Magazia gelegen aan één van de mooiste stranden van Skyros. Het strand loopt helemaal door naar het plaatsje Molos en het gehucht Girismata. In Magazia zijn een aantal goede taverna’s (Stefanos is een aanrader), barretjes en een supermarktje.

De havenplaats Linaria ligt op 10 km. ten westen van Skyros-stad. Tussen Skyros-stad en Linaria ligt het toeristenplaatsje Aspous. In Aspous zit een heel goed visrestaurant en er is een supermarktje.

Indeling van het eiland Skyros

De natuur op het eiland komt sterk overeen met die van het eiland Evia: groene vlakten afgewisseld met bossen van pijnbomen waarvan sommigen tot op het strand groeien. Er bestaat een groot verschil tussen het noorden ‘Meri’ en het zuiden ‘Vouno’. De natuurlijke scheidingslijn tussen noord en zuid wordt gevormd door de vele bronnen. De meeste van de circa 3.000 inwoners van Skyros leven in het noorden, in het vruchtbare groene (bos)landschap. Met name dit deel biedt de wandelaars onder u een scala aan heerlijke wandelingen. Veeteelt en visserij zijn, naast het zich voorzichtig ontwikkelende toerisme, nog steeds de belangrijkste inkomstenbronnen.  De kreeften van Skyros zijn overal in Griekenland bekend. Het zuiden ‘Vouno’ is heel dun bevolkt; hier overheersen in het landschap de vele kuddes schapen en geiten. In dit meer kale en rotsachtige gebied ligt het Kochilasgebergte met de 790 meter hoge Panafitis-bergtop.

Chóra of Skyros-Stad

De hoofdstad in het noordoosten van het eiland ligt als een zadel over de uitlopers van de berg Olympos. De vele witte kubushuisjes met het hoger gelegen kasteel of

‘Kastro’ zijn al van verre zichtbaar. In de schaduw van dit kasteel ligt de Byzantijnse kloosterkerk van de Heilige Georgios. De hoofdstraat van het stadje Chóra (Skyros- Stad) is Megali Strada, met de vele winkeltjes, cafés en taverna’s. Hiervandaan slingeren ontelbare straatjes in alle richtingen. Smalle steegjes met prachtige doorkijkjes, trapjes, verborgen huisjes en kapelletjes, een doolhof waar men heerlijk kan wandelen en vooral fotograferen. Hier vindt u niet alleen een aantal moderne kledingwin- kels, boekhandels en internetcafés maar ook winkeltjes met traditionele producten  als keramiek, houtsnijwerk, borduurwerk en eigengemaakte lekkernijen. De taverna’s zijn over het algemeen heel kleinschalig waardoor u het gevoel krijgt een huiskamer binnen te stappen.  Deze ervaring versterkt het gastvrije gevoel dat u op Skyros overal zult ondervinden.

Noord-Skyros ‘Meri’

Niet ver van Chóra liggen vele leuke kustplaatsjes. Aan de oostkust zijn Magazia, het vissersplaatsje Molos en Girismata door een prachtig strand met elkaar verbonden. Wat noordelijker liggen kleine plaatsjes en gehuchten als Mela, Mesochorio en Katounes. Vlakbij de luchthaven bevindt zich het plaatsje Trachi en ook de archeologische vindplaats Palamari.

Aan de andere kant van het noordelijk deel ligt Kira Panagia en het rustige Atsitsa aan de kust. Meer richting zuidwest loopt het prachtige strand van Agios Fokas en vindt u – niet ver van de havenplaats Linaria – de schilderachtige baai van Pefkos, met diverse taverna’s. Het groene landschap rondom deze prachtige baai creëert een mooie ambiance.

Zuid-Skyros ‘Vouno’

Vlak boven Linaria ligt Acherounes en in de richting van Chóra het leuke plaatsje Aspous, met het gelijknamige strand. Vanaf Aspous in zuidelijke richting komt u in het plaatsje Achilli (genoemd naar Achilles). Verder noemen we nog de gehuchten Filea Loutro, Kalamitsa en Nifi. Het gebied wordt voornamelijk bewoond door de vele kuddes geiten en schapen en vormt ook het leefgebied van de kleine inheemse ‘Skyrian Pony’s’. In het zuiden bevindt zich een aantal fraaie baaien zoals de Kolibadabaai en het strand van Renes.

1414_400_266_FSImage_0_L25A3591_strand_Skyros

STRANDEN

De lijst van stranden op Skyros is lang. Onderstaand een beschrijving van een aantal van deze stranden.

  • Vlakbij Skyros-stad, het langgerekte zandstrand van Magazia.
  • Het strand van Pouria gelegen tussen Molos en Girismata
  • Het zandstrand van Aspous, zeer kindvriendelijk omdat het strand heel geleidelijk afloopt in zee.
  • Ten noorden van Garismata het zand en kiezelstrand van Kareflou.
  • Verder naar het noorden het strand van Palamari en het strand van Markesi en Agios Petros.
  • Het strand van Kira Panagia aan de noordwestkust.
  • De baai en het strand van Acherounes, zand en kiezelstrand, ook hier is het strand zeer geschikt voor kinderen vanwege de langzaam aflopende zeebodem.

Tijdens uw vakantie op Skiros zal u ongetwijfeld zelf nog vele mooie stranden en baaien ontdekken om zo de lijst verder aan te vullen.

MEDSkyros-92

CULTUUR EN TRADITIES

Skyros is een uniek authentiek eiland. Het heeft door de jaren heen zijn eigen karakter behouden. Men leeft op Skiros nog met de oude tradities en de cultuur van het eiland die van generatie op generatie doorgegeven is.

Skyros is in heel Griekenland bekend om het prachtige traditionele ambachtswerk. Het borduurwerk, houtsnijwerk en keramiek is beroemd. Overal treft men het handwerk aan zowel bij de locale bevolking thuis maar ook in de vele kerken en hotels en studio’s.

Prinos Reizen tip: Bezoek het Faltaitsmuseum in Skyros-stad. Het museum is gehuisvest in de villa van de familie Faltaits. De vele meubels en het borduurwerk in de villa zijn gemaakt volgens de traditionele handwerktraditie van Skyros.

Op Skyros vindt u heel veel kerkjes, kloosters en (grot) kapelletjes. Het prachtige klooster in Skyros-stad onder het kasteel is in 960 gebouwd en vanaf hier heeft u een prachtig uitzicht over de omgeving.

Skyros heeft nog een klooster uit de 17e eeuw gelegen op ongeveer 6 kilometer van Chora, het klooster van de Heilige Dimitrios.

Gezien de geschiedenis van Skiros zijn er overal archeologische vindplaatsen op het eiland. Volgens onderzoeker Daphner moeten er ongeveer zeven antieke begraafplaatsen op Skyros zijn geweest. Sommige zijn gevonden in Fourka, Castro en Markesi. Op Skyros zijn twee archeologische musea; in Chora en in Palamari.

Palamari is een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van heel Griekenland. Gelegen in het noorden van het eiland vlakbij de luchthaven. Deze archeologische plaats dateert uit de Koperen periode ca. 2500 v. Chr.
Een bezoek aan Palamari mag dus niet ontbreken tijdens uw verblijf op Skyros als u geïnteresseerd bent in archeologie.

Feest, muziek en dans

Het is niet verrassend dat op het eiland tal van religieuze feesten en festivals plaatsvinden, dus u maakt grote kans tijdens uw vakantie zo’n bijzonder feest (Panijiri) mee te kunnen maken. Natuurlijk is er op 15 augustus een ‘panajiri’ (Maria Hemelvaart) die overal in Griekenland en dus ook op Skyros wordt gevierd maar juist de kleinere ‘panajiries’ zijn heel mooi en bijzonder om mee te maken. Het carnaval op Skyros wordt volgens een oude en spectaculaire traditie gevierd en trekt jaarlijks dan ook vele bezoekers. De extra veerbootovertochten  zijn vaak al ver van tevoren volgeboekt! Het festival speelt zich af in het centrum van Chóra, waar kleine groepjes mensen door de stad trekken, gemaskerd en verkleed. Elk groepje bestaat  in elk geval uit een leider, de ‘geros’ (oude man), een ‘jonge man’ die is verkleed als Skyriotisch dame, en een ‘fagos’, de komische noot van het gezelschap. Na een uitgebreide rondgang door het dorp wordt het carnaval uiteindelijk beëindigd door de ‘geros’ met het groeten van de icoon in de kloosterkerk en het luiden van de klokken.

Traditioneel handwerk

Overal in Griekenland kent men het bijzondere en ambachtelijke handwerk van Skyros waaronder het borduurwerk, het houtsnijwerk en de keramiek. De keramiek van Skyros is heel apart en niet alleen herkenbaar door zijn specifieke Skyriotische patronen, maar ook door typisch Nederlandse motieven! Zeelieden namen vroeger graag borden mee naar huis, als souvenir uit de landen waar ze waren geweest. De motieven op dit aardewerk vormden dan een nieuwe inspiratiebron voor

de eigen Skyriotische borden. U treft het beroemde keramiek overal aan, zelfs als versiering op de kerken.

Het traditionele houtsnijwerk is een lust voor het oog. Van kleine (sier)voorwerpen tot grote ge- bruiksvoorwerpen, alles is even mooi! In ieder huis op Skyros is wel een hoekje ingericht met deze traditionele meubelstukken. Bezoek vooral het Faltaits museum in Chóra. Dit museum is ingericht met authentieke handgemaakte meubels naar de traditie van het eiland.

Het borduurwerk van Skyros, overal in Griekenland bekend onder de naam Skyriano, is met name speciaal door de samenstelling van het garen. Men draait diverse draden borduurzijde waaronder gouddraad in elkaar en borduurt  hiermee fraaie patronen  op allerlei voorwerpen zoals lakens, slo- pen en kleden. De kleden worden gebruikt ter versiering en bescherming van de prachtige meubels.

Kerkjes, kapelletjes en kloosters

Op Skyros bevinden zich talloze kerkjes en (grot)kapelletjes, naar schatting ongeveer 365 in totaal! Evenals vele andere eilandbewoners leidden de Skyrioten een zwaar leven dat vaak aan de gevolgen van allerlei natuurrampen werd blootgesteld.  Meer dan op het vasteland moest men hier vechten tegen de elementen. Hun diepe geloof, in God en de uiting daarvan betekende voor de eilandbewo- ners een manier om het leven wat gemakkelijker te maken. Het prachtige klooster van de Heilige Georgios in Chóra, gebouwd onder het Kastro, is een voorbeeld van een dergelijke uiting van religie. Het klooster is omstreeks 960 door Ioannis Tsimikis en Nikiforos Fokas gebouwd en behoort bij het Megas Lavra klooster van de Heilige Berg Athos (Ouranoupolis). In de kerk van het klooster zijn prachtige oude iconen en oude houten sculpturen te bewonderen. Vanaf het klooster heeft men een geweldig uitzicht over de stad en de omgeving. De klim er naartoe is méér dan de moeite waard!

Op ongeveer 6 km van Chóra ligt het klooster van de Heilige Dimitrios. Dit klooster stamt uit de 17e eeuw .

MEDSkyros-85

GESCHIEDENIS VAN SKYROS IN VOGELVLUCHT

Net als de rest van Griekenland kan ook Skyros terugkijken op een roerige geschiedenis. Het eiland is al sinds de prehistorie bewoond. Waarschijnlijk zijn de eerste volkeren de Pelasgen en de Kariërs geweest.

Skyros heeft, net als vele andere eilanden in de Egeïsche zee, een geschiedenis van vele overheersers: Atheners, Macedoniërs, Romeinen, Byzantijnen, Venetianen en tot slot de Osmanen. Zij hebben allen hun stempel gedrukt op de ontwikkeling, cultuur en tradities van het eiland. Overal het eiland verspreid bevinden zich archeologische vindplaatsen. Een aantal daarvan is al grotendeels bloot-gelegd, een aantal nog niet.

Palamari – in het noorden van Skyros nabij de luchthaven – behoort tot een van de belangrijkste archeologische opgravingen van Griekenland. Deze vindplaats dateert uit de Koperen periode, ca. 2500 v. Chr. Gezien de ommuring (als een fort) van deze prehistorische nederzetting mag men aannemen dat dit een uiterst belangrijke plaats in de Egeïsche zee moet zijn geweest. Archeologen nemen aan dat de gevonden plaats met een huidige oppervlakte van 17 km² in oorsprong zeker tweemaal zo groot was.

MEDSkyros-87

MYTHEN, SAGEN EN LEGENDEN

Achilles en de Trojaanse Oorlog

De moeder van Achilles wilde voorkomen dat hij onder leiding van Odysseas (koning van Ithaka) zou moeten deelnemen aan de Trojaanse Oorlog. Zij stuurde haar zoon naar het ‘veilige’ paleis van koning Lykomedesop Skyros, verkleed als meisje. Hier aangekomen trof Achilles de mooiste meisjes van Skyros. Het was dus ook niet verwonderlijk dat hij verliefd werd op Dieda- meia, uitgerekend de dochter van de koning!

Het was niet mogelijk de Trojaanse Oorlog te winnen zonder de inzet van Achilles, zodat de slimme koning Odysseas een list verzon om hem te vinden. Hij bracht twee emmers naar Skyros, één gevuld met juwelen en de ander met wapens. In het paleis op Skyros aangekomen deelde hij de inhoud van beide emmers uit. Natuurlijk kozen de vrouwen voor de juwelen en verried Achilles – vermomd als vrouw – zichzelf door een zwaard te kiezen. Door deze actie kwam zijn bedrog uit. Odysseas overtuigde Achilles van de noodzaak om deel te nemen aan de Trojaanse Oorlog. De oorlog werd tien jaar later uiteindelijk gewonnen door de Grieken met behulp van het bekende Paard van Troje, de zoveelste list van koning Odysseas van Ithaka. Volgens de mythe verliet Achilles het eiland Skyros via een kleine grot. Deze grot ‘Achilli’ is naar hem vernoemd.

MEDSkyros-05

INHEEMSE PONY VAN SKYROS

De unieke Skyriaanse dwergpaardjes komen voor in het zuiden van Skyros, als nakomelingen van een oeroud ras. Uit prehistorische vondsten blijkt dat de pony altijd op Skyros aanwezig is geweest. Vroeger liepen er duizenden rond op het eiland maar hun aantal telt nu niet meer dan ongeveer 200. Tegenwoordig worden ze beschermd en probeert men ze weer in aantal te laten toenemen. In vroegere tijden werden de paardjes gebruikt in de zomermaanden als hulp bij de oogst waarna ze weer werden vrij gelaten. De boeren voerden ze van tijd tot tijd bij om ze een band te laten houden met mensen zodat ze het jaar erop weer gevangen konden worden en ingezet op het land. Tegenwoordig gebeurt al het werk machinaal en zijn de paardjes daarvoor niet meer nodig.

Pallas Reizen, Crysanthi, wandeling, gratis wandeling Pallas Reizen

PALLAS REIZEN TOP 10

Chora

De hoofdstad van het eiland. Een eindeloos mooi stadje met trapstraatjes, doorkijkjes en vele kleinschalige winkeltjes en authentieke 'huiskamer' taverna's.

Magazia

Heerlijk badplaatsje 'onder' de stad. Op ca. 15 minuten lopen van Chora. Prachtig zandstrand en klein haventje.

Linaria

De havenplaats van Skyros. Leuk om te kijken als de boot vanaf Kymi (Evia) binnenkomt. De typische hectiek die dan even heerst en ook weer snel wegebt en het 'normale' leven weer een feit is.

Faltis museum

Rondleiding in dit museum met de Nederlandse Nikos is een onvergetelijke ervaring! Dit mag u niet missen als u Skyros bezoekt.

Archeologische vindplaats Palamari

Skyros is bewoond sinds het Paleolithische tijdperk. U kunt de opgravingen bekijken in het noorden, niet ver van de luchthaven. U kunt een mooie dagtocht maken door het noorden en de archeologische plaats bekijken tijdens u tocht.

Archeologisch museum

Als u de Palamari bezocht heeft dan is het meer dan de moeite waard om ook een bezoek aan het archeologisch museum in Chora te bezoeken.

Het klooster van Agios Georgios

Dit klooster werd gesticht door de Byzantijnse Keizer Nikiforos Fokas. Het klooster ligt vlakbij het kasteel. Informeer bij de reisleiding of het klooster geopend is.

Atsitsa

Een mooi groen gebied met veel haventjes en baaien, absoluut meer dan de moeite waard.

De 6 grotten van de berg Kochila

Super leuke tocht met een Jeep 4 x 4. Ook de marmerberg kunt u tot bij de ingang bezoeken. Uw reisleiding kan op verzoek vragen of u toegang kunt krijgen bij de marmergroeve. Het witte marmer van Skyros is erg bekend en geliefd.

Zeiltocht langs de kust

Onvergetelijke ervaring! Leer Skyros kennen vanaf de zee. De spectaculaire kust van Skyros is adembenemend, zeker vanaf zee gezien. Tijdens deze heerlijke boottocht wordt een heerlijke spaghetti met kreeft of zeevruchten met een lekker glas witte wijn (of ander drankje uiteraard).

 

Geitenvlees_uit_de_oven

SPECIALITEITEN, LOCALE PRODUCTEN EN RECEPT

Op Skyros zijn er meer geiten dan inwoners.... logisch dat geitenvlees (in vele varianten) de locale specialiteit is van het eiland Skyros!

Benodigdheden

1 kilo geitenvlees
1 eetlepel limoensap
3 eetlepels boter
1 middelgrote ui, fijngehakt
2 teentjes knoflook, geplet
1 middelgrote tomaat, fijngehakt
2 eetlepels tomatenpuree
1 hele spaanse peper, van zaad ontdaan en fijngehakt
snufje paprikapoeder
160 cc water
1 eetlepel witte azijn
zout naar smaak
zwarte peper naar smaak

Bereidingswijze

Doe het vlees in een schaal en sprenkel er limoensap over. Smelt de boter bij matige warmte in een grote diepe pan of braadlee en bak hierin het vlees aan alle kanten lichtbruin. Voeg de ui en de knoflook toe en fruit deze 1 minuut. Voeg de rest van de ingredienten toe en laat het 5 minuten pruttelen. Verwarm de oven voor tot 180 graden celsius (gas stand 4). Schep het mengsel in een casserole,braadslee of in een gietijzerenpan, leg er een deksel op en zet het in de oven. Laat het ongeveer 45- 60 minuten garen tot het vlees gaar is.

 

MEDSkyros-16

ZELF EROPUIT

Skyros al wandelend ontdekken, een van de vele wandelmogelijkheden op het eiland
U vertrekt te voet vanaf het strand bij Pegasus

De wandeling leidt u door het bergachtige landschap van Skyros, over stille landweggetjes, smalle ezelspaadjes en door het bos. Geniet van het afwisselende landschap, de kleine kerkjes die we onderweg tegenkomen, het fantastische uitzicht en geniet bovenal van de serene rust die er hier heerst.

Tussen de middag stopt u op een mooi plekje om op u gemak te genieten van een lekkere picknick-lunch die u vooraf bij uw accommodatie heeft laten verzorgen of zelf heeft klaargemaakt. Vervolgens loopt u door naar het eindpunt. Hier heeft u de mogelijkheid om te genieten van een koud drankje voordat u terugkeert naar uw accommodatie.

Chora of Skyros-stad

Chora van Skyros met zijn smalle geplaveide straatjes, het Agios Georgios klooster, het standbeeld van de dichter Rupert Brooke, kerken en het kasteel uit de Byzantijnse Periode. Er zijn mooie pleinen en pleintjes en bijzondere huizen die typerend zijn voor het eiland. Het Archeologisch Museum van Skyros heeft een collectie van vondsten die op het eiland zijn gedaan, daterend van 2.800 voor Christus tot de Romeinse tijd. Veel van de vondsten zijn afkomstig uit de oude stad Palamari in het noorden van Skyros. Het archeologisch museum ligt naast de het Manos Faltaits Museum, het plaatselijke historische volks- en kunstmuseum, een rondleiding verzorgd door de Nederlandse Nikos is een unieke ervaring!

Inheemse pony's van Skyros

De pony van Skyros, mede door de geïsoleerde ligging leeft er op het eiland een uniek soort pony. Deze pony stamt uit de oude tijd toen dit ras vrij algemeen was. Omdat deze ponies nooit zijn gekruist met een ander soort paarden zijn ze nu uniek en leven ze alleen op het eiland Skyros, voornamelijk in het bergachtige zuiden. Ze zijn een bedreigde diersoort en hebben het vooral in de winter erg moeilijk om te overleven. Sommige boeren voeren dan deze ponies bij. De pony zijn heel klein en ze hebben verschillende kleuren, zoals bruin, roodachtig bruin of grijs. De gebieden waarin ze kunnen grazen zijn steeds kleiner geworden door de toename van het aantal geiten (meer geiten op Skyros dan inwoners) op Skyros.

Rupert Brooke

Het graf van Rupert Brooke ligt in een afgelegen gebied in het zuiden (zuidwesten) van het eiland Skyros, bij Tris Boukes Bay.Vroeger kon men er komen met een bootje vanuit bijvoorbeeld Linaria, maar de route is afgesloten door de Griekse marine en het graf is nu alleen nog maar over land te bereiken. Vanuit Chora neem je de weg richting het zuiden naar Linaria en dan de afslag aan de linkerkant waarop staat "Achili". Deze weg leidt uiteindelijk naar Kalamitsa. Na Kalamitsa wordt de weg onverhard en hier is het eiland praktisch onbewoond. Je moet doorrijden naar het zuiden. Er staan bordjes dat je een miltaire zone ingaat, maar die zone begint pas na het graf van Rupert Brooke als de weg afdaalt naar de baai. Het graf ligt aan de linkerkant op ongeveer 45 meter van de weg af in een veld met olijfbomen. Het graf is gemaakt door een Griekse beeldhouwer en op het graf staat zijn beroemdste gedicht.

Palamari

De oude site van Palamari is gelegen in het noorden van Skyros op 13 kilometer afstand van de Chora. Deze oude stad dateert uit 2500 tot 1800 v. Chr. en het was een grote stad die belangrijk was voor het eiland en het hele gebied. De stad had een haven en die verbonden het eiland met andere eilanden in de Cycladen, de Noord Egeïsche Zee en het vasteland van Griekenland. Er zijn resten van huizen, grote gebouwen, wegen en versterkte muren. Een groot deel van de stad is verdwenen in de zee. Artefacten die zijn gevonden op Palamari worden tentoongesteld in het Archeologisch Museum in Skyros Chora.