SIFNOS

Een ideaal Cycladeneiland

Sifnos_Kastro_Prinos_Reizen

DORPEN

Dorpen op Sifnos

Apollonia - Artemonas - Exambela

Sifnos is een eiland met een tiental dorpen welke verspreid liggen over het eiland. De hoofdstad van Sifnos is Apollonia, dat op drie heuvels is gebouwd. Op de idyllische heuvels domineren smalle steegjes met witte huisjes en hagelwitte kerkjes met blauwe koepels het beeld. Tussen de hemelsblauwe koepels en witte huisjes door liggen mooie binnentuinen met kleurrijke tuinen. Apollonia is eigenlijk ontstaan doordat verschillende dorpen naar elkaar toe zijn gegroeid. De dorpen Exambela, Pano Petali, Katavati en Artemonas zijn naarmate de tijd vorderde steeds meer naar elkaar gegroeid wat er tot leidde dat Apollonia ontstond. In Apollonia, die haar naam te danken heeft aan de Griekse god Apollo, zijn verschillende bezienswaardigheden die een bezoek waard zijn. Een aantal van deze bezienswaardigheden zijn de kathedraal van Agios Spyridon, de heilige Maria Kerk uit de 18de eeuw met zijn imposante klokkentoren en het volksmuseum met de traditionele voorwerpen zoals kleding en landbouwwerktuigen. Daarnaast kunt u er nog verschillende kloosters en duiventillen vinden die de stad haar charme verleent.

Katavati

Katavati ligt niet ver van Apollonia, op slechts 1.5 km. Het is een traditioneel dorpje met witte huisjes en smalle steegjes. Het dorp ligt aan de voet van de hoogste berg van het eiland (Profitis Ilias) en herbergt een aantal belangrijke vondsten zoals de ruïnes van Agios Andreas, waar de cyclopische muren te vinden zijn die in de 13e eeuw door de Myceners zijn gebouwd. Op de top van de berg bevindt zich het Profitis Illias klooster dat stamt uit de 8e eeuw. Het is een bijzonder klooster omdat het een imposante architectuur met vele ondergrondse gangen heeft, waar de monniken zich verscholen voor de vele piratenaanvallen in die tijd. U kunt hier de oude Griekse toren bezichtigen die als uitkijkpost gebruikt werd om tijdig tegen de komst van piraten te waarschuwen.

Kastro

De trots van Sifnos is de Middeleeuwse versterkte stad Kastro, die indrukwekkend gelegen is op een steil uit zee oprijzende kaap. Nauwe straatjes en steegjes slingeren zich omhoog tegen de heuvel, overwelfd door stenen bogen die de bovenverdiepingen van de hoge huizen met elkaar verbinden. Overal in de oude muren vindt  men delen van zuilen en beelden die uit oudere gebouwen zijn gesloopt om te dienen als bouwmateriaal. Kastro was de hoofdstad van Sifnos tot 1833.  De plaats dateert echter al uit de klassieke periode en wordt onder meer door Herodotus als stad genoemd.

Kastro staat bekend als een van de mooiste dorpen in de gehele Egeïsche Zee. Dit komt omdat het dorp zich door vele eeuwen heen heeft kunnen ontwikkelen en heeft kunnen profiteren van de welvaart die verschillende volkeren met zich mee brachten. Het is dan ook sinds de prehistorische periode onafgebroken bewoond geweest. Het dorp ligt op een grijze rotsachtige heuvel, vlak aan de zee. Kastro is een dorp met een rijke geschiedenis, zo was het in de middeleeuwen de hoofdstad van Sifnos tot in 1836 werd besloten dat Apollonia de hoofdstad werd. Kastro betekent zoveel als kasteel en heeft zijn naam te danken aan zijn uitstraling, want het is al sinds de 14e eeuw een soort groot fort. De tijd lijkt er stil gestaan te hebben, want de ingangen naar het fort zijn nog steeds de ingangen. Ook hier zijn weer verschillende kerken die zeker het bezichtigen waard zijn: De kerk Panagia Eleousa, welke uit de 17eeuw stamt en een mooie houten iconostase heeft, de kerken van de zeven martelaren die zich op een rots vlak buiten het dorp en dicht tegen de zee bevinden en de Kerk van Panagia Poulati.

Kamares

Kamares is de belangrijkste havenplaats van Sifnos en is tevens bekend als een fijne badplaats. De grotere veerboten meren aan in de haven van Kamares gelegen op ongeveer 7 kilometer van Apollonia. Kamares kan zulke grote veerboten ontvangen omdat het in een diepe baai ligt. Het is een goed ontwikklede badplaats met restaurants, souvenirwinkeltjes, een bank en een supermarkt. Een bezoek waard zijn : De kerk van Agia Marina, Agios Symeon, Agios Georgios en Profitis Troullakiou.

Chrisopigi

Chrisopigi ligt in het zuiden van Sifnos op 8 kilometer afstand van Apollonia. Chrisopigi betekent letterlijk "Gouden Bron" wat refereert aan de schoonheid van de omgeving. Vlakbij Chrisopigi ligt het gelijknamige klooster op een klein rotsachtig schiereilandje. Dit klooster en de omliggende rotsen wordt gezien als een van de mooiste en meest indrukwekkende landschappen van de Cycladen. Het klooster met de volle naam; Moni Panagias Chrisopigis (Klooster van de Heilige Moeder Chrisopigi) is in het jaar 1615 gesticht en herbergt een wonderlijk icoon van de schutspatroon van het eiland, de heilige Moeder. Op Hemelvaartsdag worden er op het eiland verschillende ceremonies en feesten gehouden ter ere van deze heilige Moeder.

Sifnos_Platys_Giallis_Prinos_Reizen

STRANDEN

De prachtige stranden en baaien van Sifnos

Plati Gialos

Dit strand wordt gezien als het belangrijkste strand van Sifnos. Het is met een lengte van 1 kilometer het grootste zandstrand van Sifnos, waar men heerlijk kan vertoeven.

Kamares

Het strand van Kamares ligt in de gelijknamige badplaats met tevens de belangrijkste haven van het eiland. Het is een aantrekkelijk breed en groot zandstrand waar de zee relatief langzaam afloopt, wat het geschikt maakt voor kleine kinderen. Er zijn faciliteiten als ligbedden en parasol verhuur in de zomermaanden.               

Faros

Dit prachtige kleine zandstrand is gelegen bij het vissershaventje Petalos.

Vathi

Schitterend kilometers lang zandstrand, ook per boot bereikbaar vanuit Kamares.

Cherronisos

Dit mooie zand-kiezelstrand is het beste per auto of met een boot bereikbaar.

Overige mooie stranden zijn: Poulati, Seralia en  Vroulidion.

GESCHIEDENIS

Geschiedenis van Sifnos

Artemonas, waar nu de kerk van het Chryssopigí (gouden bron) klooster is werd in ca. 4000 v.Chr. bewoond door de eerste inwoners van Sifnos. Archeologische vondsten bewijzen dat het eiland van de late neolithische en vroege bronstijd een Cycladische beschaving gekend heeft. Het eiland was zeer rijk in oude tijden, dankzij zijn goud, zilver en lood, wat gedolven werd in het 3e millennium v.Chr. Bewijs hiervoor is de Schatkist van de Sifnioten, gemaakt in Delphi in de 6e eeuw v.Chr. Volgens Pausanias, verdwenen de mijnen door overstromingen in de oudheid, een ramp waarvan sommigen deze toegeschreven aan de hebzucht van mensen van het eiland, waardoor zij hun eerbetoon aan de goden ‘vergaten’. Moderne geleerden suggereren dat sommige van de mijnen overstroomd zijn omdat de mijnen tot diep onder zeeniveau lagen, terwijl anderen er een andere mening op nahouden: de mijnen lagen te ver van de zee en waren waarschijnlijk uitgeput.

Overblijfselen van oude mijnen, sommige gaan terug tot de prehistorie, zijn te zien op het eiland, met name bij Agios Sostis en ook overblijfselen van de oude vestingwerken, daterend van het derde millennium tot de zesde eeuw v.Chr., gevonden bij Agios Andreas, Agios Nikitas en Kastro. Een andere aanwijzing van de rijkdom van Sifnos is het feit dat het een van de eerste plaatsen in Griekenland was waar munten als betaalmiddel gebruikt werd, rond 600 v.Chr., hoewel het aantal geslagen munten niet groot lijkt te zijn. Uitgebreide Griekse migraties die zich hebben voorgedaan vanaf de 12e eeuw v.Chr.,  zorgden dat Sifnos werd bevolkt door Ionische Grieken van Athene. Het eiland verschijnt slechts zelden in de latere oude geschiedenis van Griekenland. In de 6e eeuw v.Chr. werd het binnengevallen door de piraten van Samos. In de 5e eeuw v.Chr. was Sifnos officieel lid van de Griekse Alliantie gevormd ter bestrijding van de Perzische oorlogen. In de volgende eeuw werd het eiland kort overgenomen door de Perzen maar bevrijd door een vloot van Alexander de Grote.

Er is weinig bekend van Sifnos tijdens de Romeinse en Byzantijnse periodes, hoewel drie Romeinse sarcofagen gevonden in de straten van Kastro en een verzameling van 80 Byzantijnse muntstukken in het museum er van getuigen dat deze ook op het eiland geweest zijn in die tijd.

In de vroege 14e eeuw kwam Sifnos onder de macht van de Italiaanse of Spaanse orde Januli da Corogna, die onafhankelijk is van de Sanudi-dynastie die over het grootste deel van de Cycladen gebied regeerde. De Corognas regeerde Sifnos voor meer dan honderd jaar; doorgegeven aan een familie uit Bolonge, de Gozzadini, die tot 1617 regeerde en rond 1440 als gevolg van een huwelijk macht over het eiland kreeg. Hoewel deze beide dynastieën grondig gehelleniseerde werd, behielden ze hun rooms-katholieke vorm van godsdienst. Ook gedurende de Osmaanse overheersing op Sifnos en de Cycladen in 1537. Het lijkt waarschijnlijk dat, zoals op de meeste van de Cycladen, de Osmaanse overheersing op Sifnos vrij los was, voornamelijk door de inning van belastingen, konden de eilandbewoners grotendeels hun eigen zaken beheren. In de vroege 17e eeuw was Sifnos een belangrijke commercieël centrum, en vanaf 25 maart 1821 speelde het eiland een belangrijke rol in de Griekse nationale revolutie.

Opmerkelijk van Sifnos in moderne tijden is dat het de thuisbasis was van de revolutionaire leider Nikolaos Chrysogelos (1780-1858), die diende als Griekse Minister van onderwijs, en de chefkok Nikolaos Tselementes (1878-1958), hij schreef een klassieke kookboek wat in Griekenland vandaag de dag nog steeds gebruikt wordt. Het eiland is rijk aan klei, zonnig klimaat en zomerse temperaturen hebben Sifnos dé hoofdstad van aardewerk gemaakt in de Egeïsche zee, met unieke kruiken en potten die een handelsmerk van het eiland zijn.

MYTHEN, SAGEN EN LEGENDEN

Legende van Sifnos

Het eiland Sifnos was in de oudheid een zeer rijk eiland: er waren goud- en zilvermijnen op het eiland. In de schatkamer van Delfi (Delphi) stond een gouden schatkist, geschonken door de eilandbewoners van Sifnos, de Sifniërs. Elk jaar schonken de Sifniërs een gouden ei aan het orakel van Delphi wat gewijd was aan de god van het licht, Apollo. Ze vonden na verloop van jaren dat ze genoeg gouden eieren geschonken hadden en besloten dat jaar een ei van steen te sturen. Natuurlijk omhuld met bladgoud zodat het ei er als 'het gouden ei van Sifnos' uit zou zien. Uiteraard kwam men er in Delphi snel achter dat de Sifiërs niet een massief gouden ei gestuurd hadden maar een stenen exemplaar voorzien van een dun laagje bladgoud. De Sifiërs werd hebzucht verweten en er werd een vloek over het eiland en haar bewoners uitgesproken. De goud- en zilvermijnen zouden snel 'verdwijnen' van het dit eiland met haar hebzuchtige bewoners. En zo gebeurde het.... Het verhaal vertelt dat de zee de 'schuldige' was, de zee zou de mijnen onder hebben laten lopen...... en kort daarna was Sifnos niet meer dat rijke en machtige eiland van de Cycladen.

Sifnos_Terras_Prinos_Reizen

EXCURSIES

Excursies op Sifnos

Op het eiland Sifnos kunt u leuke dagtochten maken, veelal bootexcursies, wandelingen of eventueel dagtochten naar eilanden in de buurt. Maar vooral wandelaars kunnen op dit pure Griekse eiland hun hart ophalen. Wij selecteerden diverse mooie wandelingen op het eiland die u zelf kunt doen. Lees hierover meer bij 'Zelf erop uit'.

Bootexcursies vertrekken vanuit de havenplaats Kamares, u zult naar prachtige stranden varen, daar een paar heerlijke uurtjes kunnen vertoeven op het strand of een mooie wandeling ondernemen alvorens u weer met de boot terugkeert naar de haven van Kamares.

Sifnos_kerkje_Prinos_Reizen

ZELF EROP UIT

Zelf ondernemen

U heeft bij uw verblijf op Sifnos een huurauto inclusief voor de gehele periode. Hiermee kunt u heerlijk zelf dit mooie en unieke eiland ontdekken. Tevens zijn er heel veel prachtige wandelingen (meer dan 40) te maken op dit bekoorlijke eiland. Sommige wandelingen zijn zo uitgezet dat u weer terugkeert naar uw beginpunt, naar uw auto dus, bij andere wandelingen kunt u of met de lokale bus of met een taxi terug naar de start van uw wandeling.

De KTEL (lokale busmaatschappij) onderhoudt een dienstregeling tussen de havenplaats Kamáres met Apollonía, de hoofdstad van het eiland. Hier kunt u overstappen naar de andere bestemmingen van het eiland: Kástro, Fáros, Platýs Gialós en Vathý. Apollonía, is een heel pittoresk Cycladisch dorp; het aangrenzende Artemónas telt heel mooie ‘archontiko’s’ (herenhuizen). De hoofdstraat die Artemónas met Apollonía en verder met Katavatí verbindt is een mooie, niet al te lange wandeling, met een aantal prachtige kerkjes.

Sinds 2012 is het programma ‘Paths of Culture - Monopátia politismoú’ actief op Sífnos, een initiatief van de Ellinikí Etairía (Society for the Environment and Cultural Heritage) en de Dímos Sífnou’ (gemeente van Sífnos). In samenwerking met Terrain Maps zijn 8 paden al bewegwijzerd en werd er een folder met een mooi kaartje uitgegeven. Deze folder is op het eiland verkrijgbaar.

De 8 uitgezette wandelingen zijn:

1. Agios Loukás (Artemónas) - Pouláti - Kástro - Moní tis Vrýsis - Agios Andréas

2. Kástro - Fáros - Chryssopigí

3. Apollonía - Káto Petáli - Moní tis Vrýsis - Platýs Gialós

4. Platýs Gialós - Fykiáda - Profítis Ilías Kondoú - Platýs Gialós

5. Katavatí (Apollonía) - Vathý

6. Apollonía - Agios Elefthérios - (Kamáres ) - Panagía Tósou Neroú - Katavatí

7. Apollonía - Agios Lázaros (nog niet uitgevoerd)

8. Agia Anna (Artemónas) - Agios Sóstis

Op de nieuwe uitgave van de kaart van Terrain Maps (2014) staan deze paden en hun nummering weergeven.

Apollonía -  Agii Anárgyri - Agios Andreas - Symbopoula - Apollonia

De kortste manier om naar Agios Andreas te wandelen gaat via Agii Anargyri; de opgravingen van Agios Andreas is helemaal heraangelegd en erg de moeite waard. U kunt via dezelfde weg terugkeren, maar u kunt ook naar de weg af te dalen en dan via Symbopoula terug te wandelen naar Katavati.

De wandeling neemt ca. 2 uur in beslag. Maar met pauzes, foto’s maken, genieten van de prachtige dingen die u zult tegenkomen en misschien een lekkere (picknick) lunch kan het zijn dat u al snel 5 uur of langer onderweg bent. Trek hiervoor een dag uit en neem voldoende water mee.

Routebeschrijving: De bus vanuit Kamáres stopt in het centrum van Apollonía, op de Platia Iroöon (Heldenplein).

Voor de vele wandelingen richting Profítis Ilías, Vathý of Agia Marína, en ook voor deze tocht neemt u, tussen de bar I Gonía (de hoek) en een telefooncel en rechtover de Piraeusbank, de heel schilderachtig straatje naar Katavatí; na 10 meter buigt deze straat naar rechts en gaat ze verder langs o.a. de mooie kerkjes van Stavrós en Taxiárchoon; na 5 minuten komt u bij de Mitrópolis, de hoofdkerk van het eiland.

U gaat rechtdoor, de lange mooie trap op, en u komt, wederom na 5 minuten aan het ‘Gymnásio’, de middelbare school. U gaat nog verder op deze straat, loopt even rechts van een bocht van de asfaltweg en zo verder naar Katavatí ( staat middels een wegwijzer aangegeven). U laat de straat die naar een kerk met witte koepel gaat, rechts liggen, loop langs het hotel Galíni en verder licht omhoog (weer 1 pad rechts laten), tot voorbij een wit kerkje met een wit koepeltje, de Panagía Angeloktisti - met een mooie sarcofaag ervoor. De weg loopt nog even naar beneden, maar dan neemt u na ca. 15 minuten na uw vertrek, de straat rechts, waar een wegwijzer naar de Profítis Ilías staat.

U volgt het brede betonnen pad, laat een betonwegje links, een grond pad links en even verder een weer een grond pad rechts. U blijft heel de weg op het betonwegje, dat na enkele minuten uitkomt op de rondweg rond Apollonía. Usteekt deze weg schuin rechts over en vindt daar het mooie monopáti met een grote wegwijzer naar Profítis Ilías en Mávro Chorió (zwart dorp). Er staan niet minder dan 6 wandelbordjes, voor wandeling (5) naar Taxiárchis 45' / Panagía tou Iliou 1 uur / Vathy 3u30 en voor wandeling (6) naar de Profítis Ilías 1u30 / Tóso Neró 3u30 en Kamáres 5u30. Het traject tot aan de splitsing naar de Profítis Ilías is dus gemarkeerd met (5) en (6).

U volgt dit pad dat eerst 5 minuten klimt langs een soms heel mooi geplaveide trap en let niet op enkele kleine zijweggetjes; daarna gaat het pad vrij plat verder. Na nog eens 5 minuten gaat een pad links omhoog, naar Agii Anárgyri (wandelbord Agios Andréas).

{Het hoofdpad rechtdoor is de bekende wandeling naar de Profítis Ilías, Vathý of Agia Marína - de wandelingen (5) of (6).}

U gaat dus links: het pad stijgt licht tussen juniperusstruiken, maar na 5 minuten wordt de klim steiler en het pad steniger, soms op rotsen of treden - rechts beneden ziet u het duidelijke pad naar de Profítis Ilías.

Nog eens 5 minuten verder komt u even links van een muur: rechts ziet u duidelijk de witte koepel van Taxiárchis tis Skáfis, beneden en meer links het kleine Agios Eustáthios en hoog en helemaal rechts de top en het klooster van de Profítis Ilías. Verder komen we weer langs een muur en wat later krijgen we als van op een balkon een prachtig uitzicht op de hele vallei.

U gaat door een metalen hek en ziet dan de heuvel van Agios Andréas vóór u; 2 minuten later komt u bij het kerkje van Agii Anárgyri - het is open en u kunt er zelfs koffie zetten...

Aan de achterkant loopt u over de waterput en dan neemt u het paadje op het terras (cairn), en niet het pad rechts onder dat terras. U kronkelt tegen de helling op, op een recent paadje, en via een drietal gemetste treden komt u op de asfaltweg, met links het parkeerterrein.

U loopt de geplaveide helling op en komen zo door het hek.{De site is open van 8 tot 15 uur, maar niet op maandag. In het kleine museum kunt u o.a. zien dat de oudste bewoning er al was in het 4de millennium v.Chr., maar dat de bloeitijd te situeren is in de Mykeense tijd (13de eeuw v.Chr.). Daarna was er weer een hoogtepunt in de 7de-5de eeuw v.Chr.}

Na het museum kunt u eerst een paadje volgen en dan loopt u rechts van de vrij indrukwekkende muur van de burcht, tot u links naar de ruimte binnen de muur kunnen, met de eigenlijke opgravingen.

Na uw bezoek kunt u eventueel door een open hek tot bij de kerk komen - is dat hek niet open, dan moet u helemaal terug tot bij de ingang van de site: daar kunt u dan een paadje volgen dat rechts van de omheining loopt, om zo bij de kerk te komen. Op het terrasje achter de kerk heeft u een schitterend uitzicht, dat reikt van Platýs Gialós (rechts) over Fáros en Kástro tot Apollonía en Artemónas (links).

Na ca. 1 uur wandelen: bij de kerk daalt u de trap af, langs de omheining; daarna volgt u een mooi, bruin pad dat kronkelt tussen de juniperusstruiken, en dan daalt u zo'n 130 treden af tot u in een bocht (groot bord) een zijpad zien dat uit de richting van Vathý komt.

U daalt nog 3-4 minuten af tot u op de asfaltweg komt (groot bord + wandelbord Agios Andréas 15').

(1u11) U gaat even rechts, maar al na 2 minuten nemen we het grindwegje links (wandelbord Vrýsis 20' / Kástro 1u10). Na 40 meter neemt u het mooie pad links tussen muren en zo komt u na 5 minuten weer op het wegje dat u rechtdoor afdaalt tot in het dorp. Bij het eerste huis gaat rechts ervan een pad naar beneden - dit is wandeling (1) naar Vrýsis en Kástro -, maar u gaat links verder op de grindweg.

Buiten het dorp komt u op beton en dan kunt u bij een paal een smal monopáti links nemen (recente rode stippen). Het pad daalt al kronkelend tussen muren af in een valleitje. Voorbij de bodem ervan houdt u bij een splitsing rechts; u gaat verder tussen hoge muren en houd bij een volgende splitsing weer rechts. U loopt naar een eenvoudig kapelletje en gaat rechtdoor (rode stippen); u komt op beton, maar voorbij een eenzaam huis loopt u weer afwisselend op grind en beton. Zo komt u op een grindweggetje en even later op de asfaltweg.

Na ca. 1. 30 uur: u gaat rechtover en rechts van een hek gaat een pad verder; bij een dubbele elektriciteitspaal buigt u rechts, maar even verder gaat het weer links, in de richting van Katavatí.

Het  grond pad wordt beton en tussen de huizen geplaveid; zo komt u op een kruispunt, waar u rechtdoor de hoofdstraat van Kataváti kunt volgen.

U houdt in die straat rechts, komt in een bocht van de asfaltweg uit, maar blijft de straat altijd maar volgen, tot u aan het eind ervan nog even links gaat tot op de platía (het plein) van Apollonía - 40 minuten na uw vertrek op de asfaltweg beneden Agios Andréas.

N.b. de getallen tussenhaakjes verwijzen naar de uitgezette wandelingen 1 t/m 8.

 

PALLAS REIZEN TOP 10

Absolute highlights op Sifnos, onze Top 10

1. Hoofdstad Apollonia het spierwitte dorp op de heuvel

2. Moni tis Chrissopigis, het meest gefotografeerde klooster op de Cycladen, het klooster ligt sinds 1650 op een platte, rotsachtige landtong direct aan zee

3. Kamares, de haven van Sifnos

4. Kastro (tot 1836 de hoofdstad), de trots van Sifnos, indrukwekkend gelegen op een steil uit zee oprijzende kaap

5. Opgravingen bij Agios Andreas

6. De duiventillen op het eiland

7. Breng een bezoek aan de pottenbakkers, het aardewerk is erg mooi op Sifnos, u vindt ze in Cherronisos en Platis Yalos. De meer op toerisme gerichte artikelen vindt u in Kamares, Vathi en Faros

8. Klooster van Vrissiani uit de 17e eeuw

9. Archeologisch museum in Apollonia

10. Het dorp Vathi is tegen de heuvel aangebouwd maar heeft ook een bijzonder mooi strand. De muilezel is hier nog het middel van vervoer. Breng een bezoek aan het Taxiarchis klooster.

SPECIALITEITEN, LOKALE PRODUCTEN EN EEN LEUK RECEPT

Honing cake voor 12 personen 

Ingrediënten voor een cake

 • 125 gr bloem
 • 1 1/2 tl bakpoeder
 • 1/4 tl zout
 • 1/2 tl gemalen kaneel
 • 1 tl geraspte sinaasappelschil
 • 170 gr boter op kamertemperatuur
 • 150 gr basterdsuiker
 • 3 eieren
 • 60 ml melk
 • 125 gr gehakte walnoten
 • 200 basterdsuiker
 • 350 gr honing
 • 175 ml water
 • 1 tl citroensap

Bereidingswijze
Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 50 min  ›  Klaar in: 1uur en 20 minuten.

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius/Gasovenstand 4. Vet een rond bakblik (23 cm doorsnee) in met boter en bestuif licht met bloem. Roer de bloem, bakpoeder, zout, kaneel en sinaasappelschil door elkaar en zet weg.
Meng in een grote kom boter en 150 gr suiker door elkaar tot een licht en luchtig mengsel. Klop de eieren er een voor een doorheen. Voeg om en om wat van het bloemmengsel en wat melk toe en blijf roeren totdat alles goed gemengd is. Roer de walnoten er doorheen.
Giet het beslag in het bakblik en bak 40 minuten in de voorverwarmde oven. De cake is klaar als u er een prikker in steekt en deze er schoon weer uitkomt. Laat de cake 15 minuten afkoelen en snij hem dan in puntjes.
Om de honingsiroop te maken doet u de honing, 200 gr suiker en water in een pannetje. Breng dit aan de kook en laat 5 minuten zachtjes doorkoken. Roer het citroensap erdoor en breng opnieuw aan de kook. Laat nog 2 minuten zachtjes doorkoken en giet dan de hete siroop over de afgekoelde cake.

Kali Orexi !