SERIFOS

Een typisch Cycladeneiland

Serifos_Chora_Prinos_Reizen

DORPEN

Dorpen op Serifos

Livadi

De geheel ronde baai van Livadi biedt schepen al sinds de oudheid een natuurlijke beschutting. In Livadi vindt u de belangrijkste dienstverlening en toeristische activiteiten, terwijl Chora het bestuurlijk centrum is. Livadi is omgeven door heuvels en bergen en heeft een mooi zandstrand daarnaast bevinden zich in Livadi een bank, supermarkt, tavernes en een paar uitgaansgelegenheden.

De omgeving van Livadi

Megalo Livadi. De westhaven van Serifos is een van de leukste dorpen van het eiland. Aangezien de mijn activiteiten van het eiland in de jaren zestig zijn stopgezet, wordt de haven alleen nog aangedaan door een handvol vissers en enkele pleziervaardtuigen. Het stadje telt minder dan 50 inwoners, voornamelijk landbouwers die fruit en groente verbouwen op de vlakte die zich uitstrekt tussen de kliffen ten oosten van het stadje. Aan de rand van de baai werpen grote tamarinden hun welkome schaduw op de terrassen van de twee restaurants die het dorp rijk is.

Serifos-stad (Chora)

De hoofdplaats van Serifos is een van de mooiste dorpen op de Cycladen. Serifos-Stad ligt in het oosten van het eiland boven op een berg, gebouwd tegen een steile berghelling. De stad kenmerkt zich door het fantastische uitzicht, de authentieke huisjes en de witgekalkte steegjes waarin heerlijke en traditionele Griekse taverna's zitten verstopt welke u met alle liefde hun lokale specialiteiten laten proeven. De stad herbergt ongeveer 400 permanente inwoners. Op de top van de berg waar Serifos-Stad is gebouwd bevinden zich overblijfselen van een Venetiaans fort. Ook zijn er veel mooie witte kerken met de hemelsblauwe daken die Griekenland zo kenmerken. In Chora is een Archeologisch Museum met vondsten uit de omgeving. Er zijn een aantal urnen en restanten van standbeelden uit diverse periodes te zien. Het museum is geopend in het hoogseizoen tussen 8.30 / 15.00 en gesloten op de maandagen. Het staat op het interessantste plein van het dorp, het plein van Saint Athanasios, waar je ook de grote witte kerk met de blauwe koepel vindt. Ook is er een Folklore Museum waar u kunt zien hoe de mensen op Serifos hebben geleefd, en hier worden gebruiksvoorwerpen, landbouwwerktuigen, meubels, kleding en huisnijverheid tentoongesteld, alsmede een verzameling mineralen. Dit museum ligt lager in het dorp richting het kustplaatsje Livadi.

Panagia 

Panagia, circa 12 kilometer ten noorden van Livadi, is een leuk Cycladisch dorp dat tegen een heuvel aanligt. Het is op het noorden gericht, met uitzicht op Kithnos, en heeft de oudste kerk van het eiland waar elk jaar het paasfeest gevierd wordt. Om bij de kerk te komen, gaat u zodra u langs de weg een aantal auto’s ziet staan (drie of vier) via de trap links van het huis naar beneden. Na enkele bochten komt u vanzelf bij de kerk; u loopt er echter makkelijk langs, omdat hij gecamoufleerd wordt door een eeuwen oude olijfboom die bijna het hele kerkplein in beslag neemt.

Koutalas

Een klein dorpje aan een mooie baai met zandstrand, 17 km ten noordwesten van Chora.

Megalo Livadi

Een klein pittoresk vissershaventje met een aantal huisjes en betoverende strandjes. Het ligt op 13 km ten westen van Chora.

Sykamia

Op 9 km ten noordwesten van Chora ligt het kleine vissershaventje Sykamia. Het heeft een prachtig zandstrand en schattige vissersbootjes.

Kentarhos

Dit dorp ligt in het noordoostelijke deel van het eiland en is bekend om zijn smalle straatjes, witte huisjes en vele duiventillen. In dit dorp is een graf van en Romeinse "Centurion" ontdekt. Grote stenen trappen brengen je verder naar een idyllisch strand.

Serifos_Ganema_Beach

STRANDEN

De betoverende stranden van Serifos

Psili Amos

Dit zandstrand wordt gezien als een van de mooiste stranden van het eiland en een van de beste stranden in Griekenland.  Psili Amos Beach betekent dan ook (fijn zand). Hiermee wordt gedoeld op de structuur van het zand welke erg fijn en licht is.  Doordat het water hier ondiep is, is het strand geschikt voor gezinnen met kleine kinderen. Het strand van Psili Amos ligt iets ten zuiden van Agios Ioannis Beach en het laatste deel van de weg ernaartoe is onverhard.

Livadakia Beach

Een korte wandeling vanaf Livadi naar het zuiden, brengt u naar een van de grotere en betere stranden van Serifos, Livadakia beach. Dit strand deed ooit dienst als nudistenstrand, maar sinds de komst van een aantal huizen en accommodaties niet meer.  Het strand is in het hoogseizoen gezellig druk met veel families die hier hun vakantie vieren. Het voordeel van dit strand is dat het goed beschermd ligt tegen de Meltemi wind (Een harde wind die over de Cycladen waait in de zomer).  Daarnaast is het omgeven door bomen die de bezoeker van enige schaduw kunnen voorzien. Het strand loopt heel geleidelijk af in zee wat een ideale ondiepe speelplaats voor kinderen creëert.

Karavi beach

Dit strand ligt naast Livadakia Beach en is rustiger dan Livadakia. Wanneer het er erg stil is, kan het voorkomen dat er naturisten op het strand zijn.

Platis Gialos Beach

Dit strand is gelegen in het noordoosten van het eiland, op 12 km afstand van Chora. Het strand ligt aan de rand van het gelijknamige kleine dorpje. Het is een vrij klein strand met voornamelijk zand maar hier en daar ook een paar kiezelstenen. Om het strand te bereiken moet u de laatste twee kilometer reizen over een weg die niet in al te beste conditie is en het allerlaatste stuk over een onverharde weg. In Platis Gialos is een taverna waar u iets te drinken of te eten kunt krijgen.

Kentarhos Beach

Kentarhos Beach ligt in het noordoosten van Serifos en heeft zijn naam te danken aan het gelijknamige dorpje, dat hier praktisch tegenaan ligt. Het strand bestaat ook hier uit zand en kiezelstenen.

Agios Ioannis Beach

Agios Ioannis Beach is een van de vele stranden die in een rij gelegen zijn aan de oostkant van Serifos. Het strand ligt ten noordoosten van Livadi en het heeft zijn naam te danken aan het nabijgelegen kerkje van Agio Ioannis.

Koutalas

Koutalas ligt in een grote baai die beschut is tegen wind en stromingen, nauwelijks bebouwing en droge vegetatie: alles nodigt uit tot zwemmen.

MYTHEN, SAGEN EN LEGENDEN

Perseus en Medusa

Perseus

Perseus was de zoon van Danaë en Zeus. Danaë was een ‘’gewone’’ vrouw, Zeus echter een zeer belangrijke god. Perseus is dus een halfgod. In tegenstelling tot goden zijn halfgoden wel sterfelijk. Perseus heeft een bijzondere jeugd gehad. Direct na zijn geboorte is hij namelijk door zijn opa, Akrisios, samen met zijn moeder in een houten kist opgesloten die vervolgens in de zee werd gegooid. Zijn opa deed dit omdat hem ooit voorspeld was dat zijn kleinzoon hem zou doden. Akrisios hoopte hiermee voorgoed van zijn kleinzoon af te zijn. Dit lukte echter niet. De kist spoelde aan op een eiland en door de plaatselijke bevolking werden moeder en zoon goed opgevangen en verzorgd. Perseus groeide uit tot een mooie en sterke jongeman.

Perseus trouwde met de Afrikaanse vrouw Andromeda nadat hij haar had gered van een zeemonster. Zij hebben samen een hele hoop kinderen gekregen. De halfgod is tegenwoordig nog steeds populair. Zo is er een sterrenbeeld naar hem genoemd. Ook zijn vrouw Andromeda is ‘’vereeuwigt’’ in ons sterrenstelsel.

Medusa

Medusa is één van de bekendste mythische monsters die er is. Ze kan verschrikkelijke dingen doen, mensen verstenen, en heeft een afschrikwekkend uiterlijk in de vorm van een groot aantal levende slangen op haar hoofd. Deze feiten zijn nog redelijk bekend. Wat minder mensen van Medusa weten is dat ze nog twee zussen heeft: Stheno en Euryale. Samen worden zij vaak de Gorgonen genoemd.

Medusa was ooit een normale, mooie vrouw. Er gaan twee verhalen de rondte over de reden waarom Medusa ooit in zo’n verschrikkelijk wezen veranderd is. Het eerste verhaal gaat overAthena, zij was ook een Griekse godin en beschermheilige van de stad Athene. Vroeger woonde Medusa op een plek waar de zon nooit scheen. Dit werd ze zo zat dat ze bij Athena ging smeken of ze naar een zonnigere plek mocht verhuizen. Dit mocht echter niet van Athena. Hierdoor werd Medusa boos en ze maakte de godin belachelijk en beledigde haar. Als straf voor dit onbeschofte gedrag werd ze in een monster veranderd.

In een ander verhaal zou Medusa een relatie hebben gehad met Poseidon, de god van de zee. Op een dag vrijden die twee in een tempel die geweid was aan Athena. Heiligschennis was dit, vond Athena. Ook weer als straf werd Medusa tot een monster gemaakt.

Medusa is en was een populair kunstobject. Veel schilders hebben haar op het doek vastgelegd en ook zijn er een aantal beelden van haar gevonden. Verder is het hoofd van Medusa onder andere afgebeeld op het wapen van een Tsjechische gemeente en de vlag van Sicilië.

Perseus en Medusa

Op een dag werd er een groot feest gevierd in de stad waar Perseus woonde. Vele tientallen mensen waren uitgenodigd. Zoals met ieder feest het geval was, moest ook deze eerst nog op gang komen. De gasten praatten eerst over de alledaagse zaken, maar soms kwamen ook de Gorgonen voorbij in het gesprek. Iedereen had van hen gehoord en vreesde ze, vooral Medusa. Al vele dappere krijgers hadden geprobeerd Medusa te doden, maar stuk voor stuk waren ze nooit teruggezien. Al deze krijgers hadden een blik in de ogen van Medusa geworpen. En wanneer je dat deed, werd je in steen veranderd. Het gerucht ging dat, zelfs al wilde je niet in haar ogen kijken, de aandrang op de één of andere manier zo groot was dat je het toch deed en ook in steen veranderde. De gasten wilden echter een leuke avond beleven, dus al gauw werd er overgegaan op andere onderwerpen. Bij Perseus echter bleef het verhaal nog een tijdje in zijn hoofd hangen.

Uren later was het een uitbundig feest geworden. Drank vloeide en er werd hard gelachen. Ook Perseus had al iets te veel glaasjes gedronken toen hij plotseling op een tafel ging staan en naar iedereen riep: ‘’Ik breng jullie het hoofd van Medusa!’’ De dag erna wist hij nog precies wat hij had gezegd. En belofte maakt schuld, dacht hij. Hij zou zijn volk het hoofd van Medusa brengen en zo de angst wegnemen. Athena kreeg ondertussen te horen van het plan van Perseus en wilde niet dat ook hij een slachtoffer zou worden van Medusa. Daarom gaf ze hem een weerspiegelend schild cadeau. Hiermee zou hij namelijk toch naar Medusa kunnen kijken zonder versteend te worden. Perseus ging op pad naar de woonplaats van de Gorgonen.

Een aantal dagen en nachten liep hij door de bergen heen. Het werd steeds koeler, donkerder en er hing een onaangename sfeer in de lucht. Op zijn weg kwam Perseus al een aantal versteende krijgers tegen. Dit bezorgde hem rillingen. Hij liep stug door, totdat hij plotseling de drie zusters zag bij een rotspartij. Hij verstopte zich en wachtte tot ze allen in een diepe slaap waren gezakt. Langzaam naderde Perseus de Gorgonen. Hij liep wel achterstevoren naar de drie vrouwen toe en bekeek ze via de weerspiegeling van zijn schild. Hij wilde niet het risico nemen versteend te worden. Hij hief zijn zwaard en met één grote slag ontdeed hij Medusa van haar hoofd. Snel stopte hij haar hoofd in een zak. De rotsen waren overgelopen met bloed. Uit dit bloed ontstond Pegasus, het gevleugelde paard van Perseus. Met Pegasus en het hoofd van Medusa op zak vluchtte Perseus weg uit het gebied. Zo had hij zijn volk gered.

ZELF EROP UIT

Zelf ondernemen

Wandelingen

Ook op dit bijzondere eiland zijn eindeloze wandelingen te maken. Bij uw reisbescheiden ontvangt u vele routetips, dagtrips met de huurauto die inclusief inbegrepen is bij uw verblijf op Serifos en informatie over tal van mooie wandelingen.

Chóra de hoofdstad van Sérifos is zo mooi en biedt zulke schitterende panorama's dat u zeker enkele uurtjes moet uittrekken voor een rustig bezoek - en waarom niet in de late namiddag, zodat u de zonsondergang kunt meemaken boven bij de kapelletjes? Deze korte wandeling beschrijft een mogelijke route door Chóra. Deze korte wandeling neemt niet veel tijd in beslag, maar natuurlijk is het vanzelfsprekend dat u boven geruime tijd van het uitzicht geniet en dat u bijvoorbeeld op de platía van de sfeer van Chóra proeft op een terrasje of in een taverna genietend van de lokale specialiteiten van het eiland.

Routebeschrijving

In dit geval begint uw wandeling door Chóra op een andere plaats, nl. bij het eind van het keienpad, ter hoogte van het Folkloremuseum - zie hieronder.

De kortste weg naar het centrum van Chóra loopt via de grote, gebogen trap die u ziet tussen het supermarktje, het internetcafé en de bron. Na 66 treden en een kort straatje komt u recht op de platía uit - u ziet er het Dimarchío of gemeentehuis en de cafés. Een aangename plek om straks terug te komen...
In de rechterhoek, rechts van Stou Strátou, gaat u verder (bordje Kástro). U loopt aan de voet van een hoge rots en gaat door een kamára (overwelfde gang); daarna gaat het vrij steil omhoog via een smalle, hoge trap. Voorbij een kleine, vierkante kamára houd u links en verder rechts.

Zo komt u boven bij een eerste kapel - nog 43 treden en dan bereikt u de hoogste kapel, toegewijd aan Agios Konstantínos. U heeft er een prachtig uitzicht over de lagere kapellen en de baai van Livádi. U daalt af naar de twee lagere kapellen, links Agia Varvára en rechts Christós (met de koepel). Ook hier is het uitzicht schitterend.

{De snelste manier om af te dalen naar het lagere deel van Chóra verloopt als volgt: u gaat links van de kapel van Agia Varvára en keert via de grote trap terug. Na een aantal treden links aanhouden en dan gaat het altijd rechtdoor. Zo gaat u onder de platía door en komt u vanzelf op het busplein. Wilt u terug naar de platía, dan gaat u, enkele tientallen meter vóór het busplein, links omhoog, tot op het plein.}

Wilt u ook Káto Chóra wat verkennen, dan keert u eerst terug: van de lager gelegen kapellen  omhoog naar de hoger gelegen kapellen en dan vervolgens terug omlaag. U passeert onder de muur van het kástro en volgt weer de bordjes en 'platia'. Wat verder houdt u rechts en gaat door de kleine, vierkante kamára. Zo komt u op een T-splitsing: rechts is het hier terug naar het plein, u daalt eerst rechtdoor af. Bij een doodlopend straatje houdt u helemaal links. Na vele treden met witgeverfde randen houdt u eerst rechts en verder links, en u daalt alsmaar af, nu op een bredere trap.
Zo loopt u uiteindelijk tussen de lagere school en het oorlogsmonument, en verder tussen een kerk en het Folkloremuseum.
Het keienpad voor u is het prachtige oude pad dat afdaalt naar Livádi.

Om verder Káto Chóra te verkennen keert u hier terug, maar na enkele tientallen treden gaat u natuurlijk niet meer rechts omhoog (bordje 'Kástro'), maar u gaat altijd rechtdoor op de grote trap. Zo komt u door de mooie hoofdstraat van Káto Chóra.
Wilt u op de platía uitkomen, dan neemt u bij het mooie restaurant 'Géfsi Chóras' (de smaak van de stad, van Chora), de brede trap rechts omhoog die u uiteindelijk in het centrum van Páno Chóra brengt.
Loopt u bij het restaurant nog verder rechtdoor, dan komt u uiteindelijk op de asfaltweg uit. U volgt de weg een eindje, maar neemt dan weer rechts een brede trap die u in enkele kronkelingen boven brengt; rechts is het dan weer naar het kástro, links naar de platía.

PRINOS REIZEN TOP 10

Onze top 10 Serifos

1. Archeologisch museum

Op de begane grond van het gemeentehuis van Chora zit een klein archeologisch museum, met enkele steles en beelden die op het eiland gevonden zijn

2. Taxiarchis - Klooster

3. Kastro boven bij Chora

4. Xilo Panagia, de oudste eilandkerk

5. 'Kastro tis Grias', een oud Hellenistisch fort van historische waarde

6. 'Lefkos Pyrgos', de witte toren

7. Druipsteengrot bij Koutalas

8. Troon van de Cyclopen, een gebouw van 7 bij 9 meter opgetrokken uit Cyclopisch gestapelde stenen (zonder cement). De mythologie vertelt dat hier de Cyclopen hun troon hadden, ze leefden in de grotten op het eiland. Vanaf hier heeft u een prachtig uitzicht!

9. Het dorp Kentharos is uniek met zijn vele duiventillen

10. Kerameio, keramiek studio, absoluut een bezoek waard, het is zeker dat u een bijzonder souvenier vindt

SPECIALITEITEN, LOKALE PRODUCTEN EN RECEPT

Spaghetti met zeevruchten

Benodigdheden voor 4 personen

• 400 g linguine
• 500 g vongole (venusschelpen)
• 500 gram mosselen
• 4 grote scampi’s
• 4 langoustines
• 10 kleine pomodori, gehalveerd
• olijfolie
• bosje bladpeterselie, grof gehakt
• 2 teentjes knoflook, grof gehakt
• ½ glas droge witte wijn
• peper, zout

Bereiden

  •  Doe de mosselen en venusschelpen in een grote pan water. Laat ze 30 minuten staan en was ze daarna onder koud stromend water. Laat de schelpen uitlekken in een vergiet.
  •  Kook de pasta al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Fruit de knoflook in een diepe pan met olijfolie. Voeg de scampi, langoustines, mosselen, vongole en tomaatjes toe. Kook 1 minuut op hoog vuur en voeg dan de witte wijn, zout, peper en peterselie toe (houd een beetje apart) en laat alles 5 minuten koken.
  • Voeg nu de pasta toe en meng alle ingrediënten goed.
  • Verdeel over vier diepe borden, schep wat kookvocht over de pasta, besprenkel met olijfolie en bestrooi met peterselie.

Kali sas orexi!