SANTORINI

Vakantie eiland bij uitstek

Prinos_Reizen_santorini_6

DORPEN OP SANTORINI

Fira of Thera

De hoofdstad Fira ligt midden op het eiland en is via een trap met 588 treden die van de Caldera naar beneden leidt met zee verbonden. U kunt er ook voor kiezen om met de speciaal daarvoor ontwikkelde stoeltjes lift omhoog te gaan, of om met een van de  vele ezeltjes omhoog te klimmen. De stad heeft 1500 inwoners en ligt als een wit vogelnest boven op de steile kraterrand van de oude vulkaan. In het centrale deel van de stad bevindt zich de markt. Door de verhoogde ligging van de hoofdstad hebben de meeste huisjes uitzicht op de lagergelegen zee en een rechte lijn zult u niet vinden in Fira, alles is bochtig wat een unieke karakteristieke architectuur geeft aan Fira. De stad beschikt over een archeologisch museum die verschillende collecties tentoonstelt, waaronder voorwerpen die afkomstig zijn uit opgravingen van Mesa Vouna, waar het oude Thera heeft gelegen. De verschillende collecties stammen uit een lange periode, die begint van 3000 voor Chr. tot het eind van de Romeinse jaren.

Firostefani

Dit kleine langgerekte dorpje ligt dicht in de buurt van Fira en wordt meer gezien als onderdeel van de hoofdstad Fira dan als apart dorp. Het uitzicht dat men vanaf hier heeft over de vulkaan en de caldera,  zijn panoramisch. Het meest pittoreske deel van het dorp is het nieuw gebouwde gedeelte aan de rand van de caldera.

Merovigli

Merovligli ligt weer net iets verder dan Firostefani op 1 kilometer in noordwestelijke richting. Doordat het aan de rand van een hoge klif is gebouwd, werd het vroeger vaak als uitkijkpunt gebruikt om de bewoners van het eiland te waarschuwen als er piraten werden gesignaleerd. Helaas zijn de meeste oude gebouwen in dit dorp geruïneerd.

Skaros

Het imponerende Skaros rijst indrukwekkend omhoog vanaf de kust, op het meest noordelijke puntje van het eiland. Deze middeleeuwse hoofdstad van Santorini was gebouwd in een onbegaanbaar en onbereikbaar gebied en het bijbehorende kasteel werd gebouwd door een Romeinse edele genaamd Scaurus. Scaurus was in die tijd gouverneur van het eiland en het kasteel werd gebouwd op een donkere steile rots en was een van de vijf middeleeuwse kastelen van het eiland. De Venetiaanse stijl van de overblijfselen van het kasteel en de ruïnes van de stad zijn duidelijk herkenbaar.

Vourvoulos

Het dorp Vourvoulos ligt ten oosten van Merovigli en staat bekend als het dorp van de muilezels. De meeste Santorini muilezelgidsen zijn afgezanten van dit dorp. In dit dorp vindt u tevens de prachtige kerk van St.Panteleimon.

Fionikia

Dit dorp ligt op 9 kilometer van Fira en is goed verbonden met de hoofdstad. Fionikia is een typisch traditioneel Santoriaans dorp, waarbij de huizen van het dorp harmonieus met elkaar zijn verbonden en het dorp voelt dan ook als een groot gebouw waar iedereen in woont.

Oia

Oia ligt op 10 kilometer afstand en is via een geasfalteerde weg, goed bereikbaar vanaf Fira. De kleine huisjes, de herenhuizen en de kerken zijn in de rotsen ingebouwd, waarbij de witte klassieke architectuur van dit eiland afsteekt tegen de donkere vulkanische rotsen. Het uitzicht en de zonsondergang die deze plek biedt zijn adembenemend.

Monolithos

Ook dit dorp is een typisch Santoriaans dorp, dat in de buurt ligt van het vliegveld van Santorini en op ongeveer 7 kilometer afstand van Fira.

Karterdaros

Dit dorpje ligt ten oosten van Fira, op ongeveer 2 km afstand. Interessant in dit dorp is de architectuur van de dorpshuizen. Ook een bezoek aan de kerk Analipsis is de moeite waard.

Mesaria

Dit dorp ligt op ongeveer 4 km in zuidoostelijke richting van Fira. Dit vruchtbare dorp is omgeven door wijnvelden en tuinen en is tevens het centrum waar de beroemde Santorini wijnen worden geproduceerd.

Vothonas

Dit dorp in de buurt van Fira is interessant om te bezoeken vanwege de kerken Aghia Triada, Aghia Anna en Panaghia  die allen werden gebouwd in 1700.  Panagiha ligt gebouwd op een hoogte van 20 meter, op een labyrint van stenen muren met gangen wat "trafos" wordt genoemd. Het werd gebruikt als schuilplaats door de inwoners van Vothonas bij piratenaanvallen. Nadat de mensen in deze gangen waren geklommen, werd de houten touwladder ingetrokken. De twintig meter die hun van de oppervlakte scheidden, vormden een magere bescherming.

Kamari

Kamari is een modern toeristendorp, dat nog steeds aan het ontwikkelen is. Het ligt op 10 kilometer van Fira, in zuidoostelijke richting. In dit gebied zijn vele archeologische objecten gevonden. Het oude Oia (de haven van het oude Fira) was hier gevestigd. Het gebied is populair vanwege een kilometers lang zwart lava strand.

Episkopie Gonias

Dit dorpje in de buurt van Mesa Gonia ligt op 6 km afstand van Fira richting Kamari en is bekend vanwege de gelijknamige kerk die in het dorpje staat. Deze Byzantijnse kerk is bekend vanwege het historische verhaal dat er achter schuilt en de staat waarin het verkeerd.

Pyrgos

Dit dorp ligt op 8 kilometer in zuidelijke richting van de stad Fira verwijderd. Het kasteel van Pyrgos ligt op de top van de ronde heuvel. Dit imposante bouwwerk met zijn witte pittoreske gebouwen was de hoofdstad van het eiland tot 1800. De traditie vertelt ons dat Pyrgos een van de onderdelen van het oude Thera was. In het centrum van het dorp vindt u de ruïnes van het oude Venetiaanse kasteel, die tot op heden bewaard zijn gebleven.  Op de top van de heuvel bevindt zich het zogenaamde "kasteli", wat met zijn prachtige uitzicht en vele informatie aan te bevelen is om te bezoeken.

Perissa

Deze badplaats beschikt over een eindeloos lang zandstrand. De donker blauwe kleur van de zee en de groene omgeving maken dit een van de mooiste plaatsen van het eiland. De rotsachtige massa van de Mesa Vouna, een overblijfsel van het oude Thera, rijst op ten oosten van het dorp. De grootste kerk van het eiland bevindt zich tevens in Perissa. Op de zuidoostelijke kust niet ver van het dorp, bevindt zich ook het klooster van Perissa.

Emporio

Dit grotere dorp heeft een inwonersaantal van ongeveer 1000 inwoners. Doordat het dorp zo centraal op het eiland gebouwd is, geeft het zicht op beide kanten van het eiland. Kleine pittoreske straatjes en oude herenhuizen vormen de schoonheid van dit dorp. Hier staat tevens een van de vijf Venetiaanse kastelen. In het noorden van het dorp ligt een volumineus, vierkant gebouw (Goulas). Dit gebouw is een sterke toren waar de inwoners van het dorp bescherming vonden tegen piraten.

Akrotiri

Dit dorp ligt op het zuidwestelijke deel van het eiland, op 12 km van Fira. Het is gebouwd op de meest brede punt van het eiland en deed in de middeleeuwen dienst als een van de vijf kastelen van Santorini. Hier bevindt zich ook de belangrijke archeologische vindplaats: Akrotiri!

FLORA EN FAUNA OP SANTORINI

Doordat Santorini vrij dicht bevolkt is en er veel cultuurgrond is, is de flora en fauna van Santorini niet zo divers. Santorini is relatief klein, droog en vrij ver verwijderd van het vasteland. De inheemse flora op Santorini stamt af van soorten die vulkanische uitbarstingen op het eiland overleefden. De flora wordt gekarakteriseerd door soorten die goed bestand zijn tegen de droge klimatologische omstandigheden op Santorini. Ondanks de vroegere vulkaanuitbarstingen zijn er toch meer dan 650 soorten gevonden op Santorini. Voor het merendeel zijn dit struiken als brem, wolfsmelk, salie, knoopkruid en onder de kust voorkomende "zeeplanten" als zeekraal en zeelelies. Een veel voorkomende plantensoort is de krokus, waaronder de saffraankrokus. Santorini heeft ook een groot 'gebrek' aan schaduw brengende bomen. De bewoners, dieren en toeristen moeten het voornamelijk hebben van geïmporteerde eucalyptussoorten.

De illegale vogelvangst is een groot probleem op Santorini, tienduizenden trekvogels worden elk jaar weer gevangen. Desondanks werden er bij een vogeltelling in 2006 de volgende vogelsoorten gezien: Kuhls pijlstormvogel, kuifaalscholver, torenvalk, Eleonora's valk, slechtvalk, wespendief, sperwer, arendbuizerd, geelpootmeeuw, rotsduif, Turkse tortel, steenuil, Alpengierzwaluw, gierzwaluw, grauwe klauwier, bonte kraai, raaf, boerenzwaluw, rotszwaluw, huiszwaluw, kuifleeuwerik, vale of oostelijke spotvogel, fitis, braamsluiper, paapje, Isabeltapuit, blauwe rotslijster, grauwe vliegenvanger, huismus, gele kwikstaart, boompieper, kneu.

Paarden, ezels en vooral muilezels waren de enige transportmiddelen op Santorini tot in de zestiger jaren van de vorige eeuw, zij waren het symbool en behoorden tot de charmes van het eiland. Tegenwoordig staan ze vooral ten dienste van de vele toeristen.

Hoewel de schapen- en geiten houderij op Santorini economisch niet zo veel voorstelt, vormen vooral geiten in sommige delen van eiland een vertrouwd beeld.
Wat wilde (zoog)dieren betreft valt er, op wat verwilderde geiten en katten na, niet veel te zien op Santorini. Met veel geluk zijn er vleermuizen, egels, steenmarters of hazen te zien. Bijzonder zijn de westelijke blindmuis en de oostelijke rotsmuis.

Santorini_Prinos_Reizen

PRINOS REIZEN TIP

Santorini staat hoog op de verlanglijst van de eilandhoppers en dat is niet voor niets. Door zijn vulkanische oorsprong, die niet alleen het eiland, maar ook de geschiedenis ervan bepaald, is het een uniek eiland binnen de Griekse eilanden en bovendien met geen ander eiland ter wereld te vergelijken. De spectaculaire zonsondergangen en het ongeëvenaarde landschap in combinatie met de uitzichten over zee en de historische plekken die Santorini heeft, maken dit eiland tot een Prinos Reizen tip.

santorini-Oia_prinos_Reizen

KLOOSTERS VAN SANTORINI

Santorini heeft zoals de meeste Griekse eilanden, vele kloosters. Elk eiland heeft hierbij zijn eigen unieke kloosters en zo ook Santorini. Het Profitis Ilias klooster ligt in het zuiden van Santorini, 500 meter hoog op de gelijknamige berg. De constructie is begonnen in 1771 en is gestart door de monniken Joachim en Gabriël. In de negentiende eeuw bezocht de toenmalige koning van Griekenland, Othon, het eiland Santorini en dit klooster. Hij vond het zo indrukwekkend dat hij besloot het klooster uit te breiden en zo is het tot zijn huidige vorm gekomen. Het museum in het klooster is rijk aan een keur van allerlei vreemdsoortige objecten met een onschatbare waarde. Indrukwekkend hierbij zijn de met diamanten bezette mijter, met goud versierde priestergewijde, de uit hout gesneden altaarstukken en de bibliotheek van het klooster.

De oude kerk Panagia Episkopi is gelegen in het dorpje Exo Gonia en is beroemd om zijn oudheid en de goede staat waarin het verkeert, ondanks de vele oorlogen die het heeft doorstaan, deze indrukwekkende kerk stamt uit de 11de eeuw en is gebouwd door de Byzantijnen die toen op het eiland heersten.  

Het Sint Nicolaas klooster is het oudste klooster van het eiland. Het is gebouwd in de jaren 1815 -1820. In de tuin van het klooster bevindt zich de prachtige tempel van Sint Nicolaas. Dit nonnenklooster heeft 32 kamers voor de nonnen maar de meeste aandacht van de bezoekers gaat uit naar het altaar en de vele prachtige iconen.

Ten slotte kunt u de katholieke kerk van het Dominicaanse nonnenklooster bezoeken. Deze kerk ligt midden in de hoofdstad Fira en in het klooster wonen twaalf nonnen van verschillende nationaliteiten. Het is een belangrijke plaats voor de christelijk gelovigen en binnen het klooster bevindt zich de "Rozario Kerk" welke opvalt door zijn schoonheid en oog voor detail in de afwerking. 

Kamari_Beach_Santorini_Prinos_Reizen

STRANDEN OP SANTORINI

Omdat Santorini een vulkanisch eiland is, zijn de meeste stranden zwart en ze bestaan vaak uit zwarte steentjes. De meeste stranden zijn niet al te breed. De stranden hebben hun naam vaak te danken aan de omgeving, waarbij deze op Santorini door zijn verschillende rotsformaties, best spectaculair zijn. Niet alle stranden hebben voorzieningen, neem dus altijd uw eigen badhanddoek, zwemspullen en parasol mee als u erop uit gaat! Hieronder vindt u een lijst met alle stranden.

 • Perissa beach.
 • Kamari beach
 • Red beach
 • White beach
 • Akrotiri beach
 • Bella Bay
 • Monolithos bay
 • Agia Paraskevi Beach
 • Avis Beach
 • Kouloumbo Beach
 • Pori Beach
 • Paradise Beach
 • Perivolos Beach
 • Agios Georgios Beach
 • Vlihada Beach
 • Mesa Pigadia Beach
 • Amoudia Beach
 • Armeni Beach
 • Katharos Beach
 • Vourvoulos Beach
 • Kanakari Beach
 • Katherdaros Beach
 • Exo Gialos Beach

 

 

santorini_prinos_reizen_106

PRINOS REIZEN TOP 10

De bezienswaardigheden die u absoluut gezien moet hebben tijdens uw verblijf op een van de meest bijzondere eilanden van de Cycladen, speciaal voor u samengesteld door Prinos Reizen.

1. De hoofdstad van Santorini is een absolute must see niet alleen voor de bezoeker van Santorini zelf, maar eigenlijk voor elke toerist op de wereld, zo indrukwekkend is deze kleine stad. De stad ligt op de top van de Caldera die stijl naar beneden in zee loopt. Hierdoor heeft menig toerist het gevoel zich op het dak van de Egeïsche zee te bevinden en dat is meer dan terecht, want omgeven door de zee zijn de vergezichten onvergetelijk. Het is dan ook niet voor niks dat de kerk van Agios Minas wereld beroemd is door zijn opvallende blauwe koepel en witte klokkentoren. Dit komt door het adembenemende uitzicht en de schoonheid van deze kerk. Alsof dat niet genoeg is kunt u ook door de vele smalle straatjes en tunneltjes dolen en de romantiek van dit stadje ervaren. Door zijn ligging heeft u elke 10 meter weer een ander prachtig vergezicht, dus vergeet vooral niet uw camera mee te nemen!

2. Akrotiri is sinds 2012 weer geopend voor publiek en toont de overblijfselen van een Ionische stad die omstreeks 1500 voor Chr. is verwoest door de uitbarsting van de vulkaan. Akrotiri ligt in het uiterste zuidwesten van het eiland.

3. Oia is een traditioneel dorp met kleine huizen die in de rots waarop het zetelt is gebouwd. De vele verschillende kleuren van het dorpje, witte, blauwe of okergele huizen, geven de stad een uniek aanzicht. Het mooie stadje ligt in het noorden van Santorini op 11 kilometer ten noordwesten van Fira. Wist u dat deze plek de meest gefotografeerde zonsondergang ter wereld is? Dit komt door de bijzondere kleuren die zon aan de huizen van dit dorp geeft maar ook het uitzicht op de horizon met de daarachter zakkende zon is er een die zijn gelijke niet kent. Alsof dat niet genoeg is kunt u hier ook grotwoningen bezoeken en romantisch uit eten.

4. Antiek Thira ligt op 11 kilometer ten zuidwesten van Fira en hier vindt u de restanten van de 370 meter hoog gelegen Dorische stad Thira. De ruïnes hebben een prachtig uitzicht over zee en de meeste ruïnes dateren uit de 3e en 4e eeuw voor Chr. Het pad van Thira voert u langs verschillende bezienswaardigheden zoals de vroegchristelijke basilica, restanten van huizen, de agora en een heus theater. Op het terras heeft men muurschilderingen uit 800 voor Chr. aangetroffen. Voor de geschiedenisliefhebbers, maar eigenlijk voor elke Prinos Reizen gast, een absolute tip.

5. Mocht u een boekenliefhebber zijn, dan moet u zeker eens langs de enige boekenwinkel van Santorini gaan genaamd Atlantis Books in Oia. Het leuke van de winkel is dat hun geschiedenis op de muren is geschreven en op het plafond staan de namen van iedereen die ooit in de winkel gewerkt heeft. De winkel heeft veel boeken, tweedehands, nieuw maar ook hele bijzondere en zeldzame boeken ter waarde van duizend euro.

6. Een bezoek aan de vulkaan tijdens uw verblijf op een van de weinig nog actieve vulkanische eilanden van geheel Griekenland is eigenlijk verplicht, maar vooral een tip van Prinos Reizen. De vulkaan is nog steeds actief, maar de laatste uitbarsting was in 1956 en er is bovendien diverse meetapparatuur aanwezig om de vulkaan te monitoren. Helaas is er geen lava te zien maar dat maakt de excursie niet minder interessant want eenmaal bij de krater aangekomen, is het uitzicht over de Caldera absoluut de moeite waard.

7. Als u geniet van stranden, dan raden wij u zeker aan om het strand van Kamari te bezoeken. Door een vulkaanuitbarsting een paar duizend jaar geleden, hebben de stranden op het eiland een zwarte kleur en zo ook deze. Ondanks dat het strand zwart is, is het water toch helderblauw, wat een schitterend contrast geeft op een bijzondere locatie.

8. Imerovligli is het hoogst gelegen dorp van Santorini en wanneer u deze plek bezoekt, zal u hem niet snel meer vergeten. Het uitzicht dat u hier heeft overtreft alle andere uitzichten op Santorini en dit komt mede door de hoge ligging van het dorp. Vanaf hier kunt tevens de Caldera en lager gelegen vulkaan goed zien liggen.

9. Een bezoek aan de nabijgelegen eilandjes Palaia Kameni en Anafi is zeker een Prinos Reizen tip. Dit komt vanwege de helende warmwaterbronnen die u bij Palaia Kameni kunt vinden, waar u ook nog eens een modderbad kunt nemen in diezelfde bronnen. Anafi is daarentegen weer heel anders met diverse mooie stranden en bijzondere archeologische opgravingen.

10. Een van de bijzonderste stranden van de Cycladen is zonder twijfel the Red Beach. Dit strand heeft een bijzondere kleur, door de vulkanische activiteit die het eiland heeft gekend. Het zand waar u hier op ligt heeft namelijk een rode kleur en tijdens uw bezoek aan dit strand kunt u zich ook nog eens vergapen aan de bijzondere rotsformaties.