SAMOS

Flonkelende diamant in de Egeische Zee

HET EILAND SAMOS

Samos ligt in de Egeïsche Zee tussen het vasteland van Griekenland en de Turkse kust. Het eiland is 50 kilometer lang en de breedte varieert tussen de 8 en 20 kilometer. Heuvels en bergen met een bijzondere natuur maken het achterland tot iets unieks. De hoogste berg op het eiland is de Kerkis, met een hoogte van 1434 meter.

De vlakten en valleien zijn zeer vruchtbaar, hier groeien de vele olijf-, en pijnbomen, de cypressen, citrusbomen en de vele wijnranken. Samos staat bekend om zijn heerlijke dessertwijn, de zoete Samos wijn. Ook zijn er vele bergstromen en bronnen, de belangrijkste bron is de Imvrassos beek, deze werd vroeger beschouwd als de heilige rivier van de godin Hera.

In het voorjaar kunt u op Samos vele vogels vinden, onder andere flamingo’s. Aan de noordkant, even voorbij Potami, in de baai van Seitani, vertoeft ook de zeerob.

GESCHIEDENIS

De allereerste bewoners van het eiland kwamen uit allerlei streken van Griekenland. In 1476 na Chr. zijn vele Samioten vertrokken naar andere eilanden. Later keerde men terug naar het eiland en noemde het dorp naar de plaats van ‘herkomst’, bijvoorbeeld het dorpje Mytilini. Dit verwijst naar het eiland Mytilini of Lesbos. Ook heeft Samos vele kunstenaars en geleerden voortgebracht zoals: Pythagoras.

SAMOS-STAD OF VATHI

De hoofdstad van het eiland is tegen de heuvel aangebouwd, het is een levendige havenplaats met een lange boulevard met vele taverna’s en restaurants. U kunt op de terrassen genieten van de gezellige drukte van een Griekse havenplaats. Het oude gedeelte van de stad, Vathy kent een wirwar van straatjes en kleine steegjes met verscholen winkeltjes en taverna’s, heerlijk om hier rond te wandelen!