RONDREIS MAROKKO MET KOOKWORKSHOP

Tanger / Rondreis Marokko met kookworkshop

Culinaire 11-daagse rondreis Marokko Pallas Reizen,  villa van Yves Saint Laurent, Marrakech,

PROGRAMMA VAN DAG TOT DAG

Dag 1. Amsterdam-Tanger-Tetouan 

Een Marokkaanse stad vol met Spaanse invloeden uit het verleden (70 km)

Vertrek vanaf Amsterdam naar Tanger met een rechtstreekse lijndienst van Royal Air Maroc. De vlucht vertrekt om 15.45 uur met aankomst op Tanger om 18.55 uur. Hier wordt u opgewacht door de Nederlandstalige gids en chauffeur.

Vanaf de luchthaven gaat de route door het Rif gebergte naar het mooie en onder Unesco vallende stad Tetouan wat niet ver van zee ligt. In deze stad ziet u duidelijk de sporen van het verleden terug. De medina is in Andalusische-, Seviliaanse- en Cordobaanse stijl gebouwd en is een van de kleinere medina's. Tegelijkertijd is deze medina het minst aangetast en geven zeven toegangspoorten toegang tot deze gezellige en kleinschalige medina. Inchecken in het hotel Cham of Riad El Reducto

Overnachting in het goede hotel Mandari in Tetouan. U verblijft hier in een tweepersoonskamer op basis van logies en ontbijt.

Na het inchecken en u even opgefrist te hebben gaat u heerlijk eten bij een van de beste restaurants van Tetouan, El Reducto. 

Dag 2. Tetouan-Chefchaouen-Ouezzane Fes (totaal 267 km)

Vandaag gaat u na het ontbijt het stadje Tetouan beter verkennen. Na rondgestruind te hebben in de medina, mooie foto's gemaakt te hebben zult u naar het mooie en fotogenieke bergdorp Chefchaouen gaan. Hier zal de lunch gebruikt worden in een van de kleine restaurantjes. Vervolgens gaat de route naar Ouezzane en Meknes waar u zult overnachten. Ouezzane ligt aan de rand van het voorgebergte van de Rif. Dit trapsgewijs gebouwd stadje tegen de helling van de Jebel Bou Hellal wordt omgeven door een mooie groene natuur. Het is een heilige stad en niet alleen voor de moslims maar ook voor joden, 9 km van de stad ligt het graf van rabbi Amrane. De stad beschikt over een tijdloze medina en de kunstnijverheid hier bestaat vooral uit allerlei producten gemaakt van wol.

Fès is de oudste der koningssteden. Hier zult u ook overnachten in een prachtige Riad en dineren. VP

Dag 3. Meknes-Fes-Khenifra (totaal 175 km)

Vandaag krijgt u een interessante rondleiding door Fès. Hier bezoekt u o.a. de koranschool, de steegjes van de medina en de millennium-oude Wijk van de leerlooiers. Lunch is onderweg. 

In Meknès bezoekt u onder meer de grote markt, de monumentale poort, de Dal el-Ma en Heri es-Souani. Diner en overnachting in een traditionele riad in Meknes. VP

Dag 4. Meknes-Beni Mellal-Bin el Ouidane (300 km)

De route gaat vandaag verder via Khenifra (waar we lunchen) naar Beni Mellal, dat aan de voet van de Midden-Atlas ligt omgeven door de vruchtbare vlakte van de Tadla. Hier worden olijven en sinaasappelen geteeld. De Bin el Ouidane-stuwdam heeft de vlakte en de stad welvaart gebracht. U zult overnachten in een mooi hotel met uitzicht op het stuwmeer. VP

Dag 5. Ouzoud-watervallen-Marrakech, aan de voet van de hoge Atlas (totaal 160 km)

Na een bezoek aan de watervallen van Ouzoud gaat de reis verder naar Marrakech. Deze schitterende stad met een subtropisch klimaat, heeft zoveel te bieden vooral ook op culinair gebied. 's Avonds wordt het befaamde Djemma el-Fna plein omgetoverd tot een plein van vermaak en heerlijk eten bij de vele 'mobiele' restaurants. Hier komen goochelaars, slangenbezweerders, Gnaoua-muzikanten, helers, schrijvers samen om hun diensten aan te bieden. Een bont gezelschap van Marokkanen en toeristen genieten samen van deze bijzondere attractie.

Lunch in Ouzoud en diner in Marrakech op Djemaa el Fna. Overnachtingen in Marrakech (3 in totaal) in een centraal gelegen riad met fruitbomen op de patio. VP

Dag 6 & 7 Marrakech

U zult in de komende twee dagen veel hoogtepunten gaan zien van deze bruisende koningsstad. Op het programma staan o.a. de moskee van Koutoubia, de medina met het paleis Dar El Bacha en de Saädische graftomben in de wijk Kasbah. Daarnaast heeft Marrakech een keur aan soeks waar u alleen al een dag voor uit zou kunnen trekken. Wel behoorlijk afdingen!

Ook bezoekt u tijdens uw verblijf in Marrakech de tuinen van Majorelle, Jardin Majorelle. De Franse schilder Jacques Majorelle ontwierp de tuin met veel mooie platen en bomen. Achter in de tuin staat de villa, hierin waren de schildersateliers. Yves Saint Laurent kocht de villa in de jaren tachtig van de vorige eeuw.

Lunch inclusief op dag 6 en diner in de riad in Marrakech. VP

Dag 7: een kookworkshop met Gemma van Souk Cuisine, waarbij u alle geheimen uit de keuken leert! Incl bezoek aan de markt, een kruidenwinkel en koken in een mooie riad. 's avonds dineert u op eigen gelegenheid. HP

Dag 8. Marrakech-Essaouira (totaal 191 km)

De route gaat vandaag naar de kust, naar de schilderachtige kustplaats Essaouira, gelegen aan de Atlantische Oceaan. Deze plaats heeft een bewogen geschiedenis. Vanaf de 1e eeuw v. Chr. werd hier purper verwerkt. In de 15e eeuw werd de stad door de Portugese handelaren Mogador genoemd. Deze stad met vestingmuren en grote bastions doet u misschien eerder aan een stad in Bretagne denken. Niet zo gek, de architect Vauban tekende voor het ontwerp en in 1764 werd de huidige medina gebouwd door de leerling van Vauban, Theodore Cornut en werd de stad omgedoopt naar Essaouira. De blauwwitte medina is een absolute highlight! Uiteraard staat er vanavond bij het diner vis en zeevruchten op het menu, maar ook zal er voor vleesliefhebbers genoeg keuze zijn.

Lunch zal onderweg zijn, diner en overnachting in Essaouira. VP

Dag 9 en 10. Essaouira-Imouzzer des Ida Ouatane-Agadir (totaal 206 km)

Het laatste deel van deze rondreis, tenzij u kiest voor een verlenging in Agadir natuurlijk. Vanaf Essaouira rijden we naar de badplaats Agadir maar de route zal deels meer door het binnenland zijn naar het hart van de Ida Ouatane, het land en het hart van de berbers wat zich uitstrekt tot het uiterste westen van de Hoge Atlas. Dit gebied is ook beroemd om zijn heerlijke honing.

De lunch wordt hier gebruikt in een lokaal familierestaurant. 's avonds dineert u op eigengelegenheid.HP

U overnacht 2 nachten in Agadir. 

Dag 10. Agadir


Dag ter vrije besteding in Agadir. Afscheidsavond met diner inclusief. 

Dag 11. Agadir-Amsterdam 

Transfer vanaf het hotel naar het vliegveld en aansluitend uw terugvlucht naar Amsterdam. 

VP= volpension (ontbijt, lunch en diner) 

HP= halfpension (onbijt en diner of ontbijt en lunch)

Culinaire rondreis Marokko Pallas Reizen

DE MAROKKAANSE KEUKEN

De Marokkaanse keuken

Een heel gevarieerde en gezonde keuken met invloeden uit de Mediterrane-, de oosterse, de Spaanse en berberkeuken. Specerijen, zoete, zoute en bittere smaken komen prachtig mooi samen in de gerechten. De onweerstaanbare geuren en smaken van de lang gegaarde tajine stoofpotten zullen u lang heugen en zeker heimwee oproepen als u die geuren en smaken elders proeft. Pastilla’s die zowel zoet als hartig bereidt kunnen worden, de vele soorten couscous en de meest verfijnde zoetigheden.

Of u nu eet in de meest luxe restaurants, de simpele eettentjes in de souks of langs de kant van de weg, u zult versteld staan van de Marokkaanse keuken.

Soepen

Elke regio kent zijn eigen soep maar overal zult u de harira tegenkomen. Deze soep is op basis van vlees en peulvruchten zoals kikkererwten en linzen. Harira is dé soep die tijdens de ramadan bij zonsondergang gegeten wordt, een heerlijke maaltijdsoep bereidt met veel kruiden, bonen en olijfolie. In de kustplaatsen zijn de vissoepen uiteraard erg populair.

Salades

Naast de traditionele mechouia, een salade van tomaten en paprika’s en meslalla (olijven) worden ook veel aubergines, spinazie, artisjokken, bieten, wortelen en courgettes in salades gebruikt waarbij de dressing heerlijk kruidig is met vaak een mix van diverse kruiden zoals: gember, kurkuma, saffraan, komijn (kamoun) en kaneel. De simpele salade Marocaine is een aanrader, tomaat, paprika en komkommer waarover een grote hoeveelheid verse koriander en komijn gestrooid wordt.

Tajines

Zowel de naam van de ronde schotel met een ‘hoog, puntig uitlopend’ deksel waarin de stoofgerechten bereidt worden. Hierin worden de heerlijkste gerechten urenlang gegaard op laag vuur. De gerechten kunnen vegetarisch zijn maar ook met vis of vlees gemaakt worden met natuurlijk een heerlijke mix aan specerijen, vruchten, gekonfijte vruchten, amandelen, pruimen en dadels, al naar gelang de creatieve draai die de kok er aan wil geven.

Couscous

Een heus feestmaal in Marokko bestaat uit diverse voorgerechten, vaak gevolgd door diverse tajines en couscous. Voorgerechten als briouats, mechoui, pastilla en salades. De harde tarwegries (geplet) kan ook alleen als lunch- of diner opgediend worden. De tarwegries is het hoofdbestanddeel en al naar gelang het gebied geeft iedereen zijn of haar eigen draai aan een couscousgerecht. In de Rif geeft men de couscous vaak een zoete twist door er pruimen en abrikozen aan toe te voegen, aan de westkust, de Atlantische Oceaan vaak vis. Couscous gemaakt met groeten en khili, gemarineerd, zongedroogd rundvlees wat in zijn eigen vet geconserveerd is, is echt niet te versmaden! Een andere variant is de couscous à la belboula, gerstgries. Het verschil is dat de belboula niet geplet is.

Pastilla’s en Briouats

Pastilla’s zijn gemaakt van ouarka’s, een soort doorzichtig pannenkoekje waaraan een peper en een vleugje kaneel is toegevoegd. Deze pannenkoekjes worden gevuld met duif en amandelen maar ook met kip of vis. Als dessert worden vaak de zoete pastilla met melk amandelen en oranjebloesem gegeten.

Briouats, ook op basis van ouarka’s zijn kleine bladerdeeg bakjes gevuld met een hartige vulling zoals gehakt of vis. Ze worden warm opgediend.

Mechoui

Een gerecht wat bij feesten en partijen klaargemaakt wordt: lam aan het spit boven houtskool langzaam gegaard, waardoor de buitenkant uiteindelijk een knapperige korst krijgt en de binnenkant heerlijk sappig en erg mals blijft.

Brochettes

De heerlijke spiesjes die op houtskool bereidt worden komt u overal tegen. De spiesjes kunnen met vis (gekruide sardines) of vlees gemaakt worden. Ze worden bestrooid met kamoun en koriander.

Vis

Gegrilde vis, eerst gemarineerd in een chermoula-mix van heerlijke kruiden zoals knoflook, bosui en nog zo’n 6 andere kruiden en ingrediënten als olijfolie, citroen en citroenrasp.

Kruiden en specerijen

Als u door de soeks loopt dan geurt het heerlijk naar honderden specerijen, maar ook als de hoge deksel van de tajine afgehaald wordt komen de meest verrukkelijke geuren vrij. Heel belangrijke kruiden en specerijen zijn kamoun, vergelijkbaar met komijn, kaneel, saffraan, verse korander en munt (vooral voor de muntthee) en ras el hanut. Dit mengsel van 13 kruiden met o.a. nootmuskaat, peper, Spaanse peper, kardemom en nog een paar is een van ingrediënten van de zoete tajines.

Zoetigheden

Zoals ook in de Zuid-Mediterrane landen vervult in deze regio zoetigheden een belangrijke rol bij het afsluiten van de maaltijd. Naast fruit zijn er tal van heerlijkheden. Kaab el-ghzal, halve maanvormige koekjes met amandelen en oranjebloesem, bastella, de zoete variant van de hartige pastilla, briouats van honing en amandelen, shabbakiya, gefrituurd deeg overgoten met honing en sesam, sfenz een zoete beignet, noga en nog zoveel meer. Zoetekauwen onder u kunnen hun hart ophalen!