POROS

Parel van de Argosaronische eilanden

_DSC03977981783461-2

OMTRENT HET EILAND

Poros vormt samen met o.a. Hydra en Spetses de eilandgroep bekend onder de naam Argosaronische eilanden. Deze eilandgroep ligt op een steenworp afstand van Athene en heel dicht bij de Peloponnesos. Poros gelegen in de Saronische Golf is zowel over land als over zee zeer goed bereikbaar.
Poros ligt het dichtst bij de Peloponnesos en dit nog authentieke eiland is als thuisbasis én als ideale uitvalsbasis voor de vele excursies die te maken zijn, de perfecte bestemming !

Niet voor niets stelden wij op dit heerlijke eiland een mooie individuele reis voor u samen. Wij hopen dat u net als ons Poros in uw hart zult sluiten!

De__roloi__van_Poros

POROS-STAD

Poros-stad de hoofdplaats van Poros is gebouwd tegen een heuvel en kenmerkt zich door de vele witte huisjes met terracotta daken. Het centrum kent nauwe straatjes en witgeverfde trappen en overal komt u de gastvrije en vriendelijke bevolking tegen.
Poros heeft een supergezellige en zeer aantrekkelijke boulevard met vele terrassen, restaurants, taverna’s en typische havencafe’s. De prijs-kwaliteit verhouding is zeer goed. 
De haven van Poros-stad is levendig en heeft meerdere aanlegsteigers : een voor de kleine ferrybootjes die af en aan varen van Poros naar Galatas, een voor de ferryboot die van Pireaus of de andere eilanden komt en een voor de Flying Dolphin.
Hat hart van Poros-stad is bovenop de heuvel gebouwd. Vanaf de boulevard gaan er vele trapstraatjes naar boven. De witte klokkentoren de “Roloi” staat op het hoogste punt en is een populaire bezienswaardigheid van Poros.

Tip: wandel naar de klok “de Roloi”, vanaf hier heeft u een prachtig uitzicht over de baai.

_DSC0237793118089582786

STRANDEN

Buiten de hoofdstad biedt Poros ook nog eens een prachtige natuur, de heuvels zijn met cipressen, pijn-, citrus- en olijfbomen begroeid, de vele baaitjes en stranden worden vaak omlijst door pijnbomen. Poros kan zich heugen op een aantal heerlijke en idyllische stranden en baaitjes. Het beroemdste strand is misschien wel “Love Beach”, een romantische baai waar de pijnbomen tot op het strand groeien.
Het mooie zandstrand van Askeli wordt omgeven door een groene natuur. Naast diverse hotels, appartementen zijn er ook vele barretjes, taverna’s en supermarktjes. Het strand van Askeli ligt op 3 kilometer van Poros-stad en is goed bereikbaar met de locale bus.
Daarnaast zijn Russian Bay en de prachtige zandstranden Mikro Neorio en Megalo Neorio ook zeker aan te raden. Bij Megalo Neorio vindt u vele mogelijkheden qua watersportfaciliteiten.

_DSC0268793428091183242

BEZIENSWAARDIGHEDEN

Aan leuke bezienswaardigheden geen gebrek op Poros. Op vier kilometer oostwaarts van Poros-stad bevindt zich het fraaie witte klooster Zoödóchos Pigi (“Levensbron”), het is in het verleden ommuurd om het tegen piraten te beschermen. De kloosterkerk is in de 18e eeuw gebouwd naast een bron op de binnenplaats van het klooster, er zijn geen muurschilderingen maar wel belangrijke iconen. De kerk is gewijd aan de Panyia Zoödóchos Pigi, de maagd Maria van de levensbron. Volgens de overlevering heeft het water van de bron een geneeskrachtige werking.  Bij het klooster liggen helden uit de Onafhankelijkheidsoorlog begraven. In de Tweede Wereldoorlog bood het een onderduikadres voor leden van het verzet.

Tip:  Breng een bezoek aan het klooster op zondag. De eilandbewoners komen dan massaal naar de kerk, bijzonder om dat een keer mee te maken. Het strand van het klooster ligt op loopafstand, leuk om te combineren!

Op het midden van het eiland Poros liggen de restanten van de tempel van Poseidon. Het is een van de belangrijkste heiligdommen uit het oude Griekenland. Vanaf hier heeft men een uniek uitzicht over het hele gebied, een absolute aanrader als u van archeologie houdt. Vondsten van de opgravingen worden tentoongesteld in het Archeologisch museum van Poros-stad.

Breng een bezoek aan het archeologisch museum van Poros gelegen aan de boulevard van Poros-stad. In het museum worden verschillende vondsten van opgravingen geëxposeerd.

Ook de kerk van Sint Georgios op het centrale plein van Poros-stad is een aanrader. Op dit plein vindt u ook diverse winkeltjes waar traditionele producten worden verkocht. Leuk als souvenir !

Poros en de overige Argosaronische eilanden zijn vrij onbekend bij het grote publiek, en daardoor ook zo aantrekkelijk en authentiek. Het is een eilandengroep die elke vakantieganger veel te bieden heeft. Het unieke aan de schilderachtige eilanden is vooral de ligging waardoor ze makkelijk per Flying Dolphin of ferryboot onderling bereikbaar zijn.

De vele stranden, prachtige natuur en culturele bezienswaardigheden maken Poros tot een fantastische vakantiebestemming. Op Poros maakt u kennis met het typische eilandgevoel en het Griekenland van weleer !

_DSC01787962183342

WELKE REIS BIEDEN WIJ U AAN?

Prinos Reizen stelde op Poros een mooie individuele reis inclusief een huurauto voor u samen. Wij regelen uw vlucht en verblijf in één van de hotels, studio’s of appartementen van uw keuze. Bovendien staat er de hele vakantie een huurauto voor u klaar. U bent dus helemaal vrij om uw vakantie zo in te delen als u zelf wilt.
Prinos Reizen zorgt voor een duidelijke routebeschrijving vanaf de luchthaven naar uw accommodatie op Poros maar u krijgt van ons ook een uitgebreid Nederlandstalig informatieboekje met tal van ideeën om zelf prachtige excursies te maken. Hierin staan behalve de beste tips ook duidelijke routebeschrijvingen om de vele bezienswaardigheden op de Peloponnesos zelf te ontdekken.  

Hydra

ARGOSARONISCHE EILANDEN

De eilanden van de Argosaronische golf

Eigenlijk zijn het twee eilanden in de Argolische Golf: Hydra en Spetses en de vijf overige eilanden in de Saronische Golf: Aegina; Salamina; Angistri en Poros, maar vaak worden ze samengevoegd tot eilanden van de Argosaronische Golf.

Deze eilanden groep zijn ware juweeltjes die de Golven omarmen. De bevolking van Athene mag zich gelukkig prijzen dat ze op zeer geringe afstand van deze eilanden wonen. Salamina is vanuit Perama in tien minuten bereikbaar. Dit is dan ook het dichtbevolkte eiland van de zes. Op ongeveer 30 minuten varen van Pireaus ligt Aegina, weer totaal anders dan Salamina. Hier bepalen de Pistache bomen het gezicht van het eiland. Vlakbij Aegina ligt het groene eilandje Angistri. Een waar paradijs! De groene parel Poros ligt tegenover de Peleponnesos

Onder Poros ligt het bekende jetset eiland Hydra en daaronder ligt tot slot Spetses. En Spetses ligt in de Argolische Golf.

De hele eilanden groep ligt op korte afstand van het vasteland. De eilanden dicht bij Athene en de eilanden dicht bij de Peleponnesos. Mede door hun unieke ligging hebben alle eilanden heel veel te bieden. Want de indrukwekkende archeologische bezienswaardigheden Mykene, Epidaurus en Korinthië zijn zeer goed bereikbaar vanaf Poros. De eilanden hebben een bijzondere geschiedenis achter de rug. In de oudheid speelden de eilanden, vooral Salamina en Aegina al een zeer belangrijke rol. De ‘Slag van Salamis’ is niet weg te denken uit de geschiedenis van Griekenland; hier versloegen de Atheners de Perzen voor de derde keer. Maar vooral de geschiedenis van het moderne Griekenland heeft zich hier afgespeeld. Van oudsher waren de eilanden beroemd om hun scheepvaart. Ze bezaten machtige vloten en mede door het inzetten van hun vloten tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog werd Griekenland bevrijd van het Osmaanse juk.

De Saronische eilanden

De naam van deze eilanden is volgens de mythologie afkomstig van Saron, de koning van het antieke Troezen op de Peleponnesos, dit ligt aan de overkant van Poros. Hij was aan het jagen op een hert, viel in zee, verdronk en sindsdien heet de Golf de Saronische Golf. Dit gebied van de Peleponnesos heeft veel te bieden, naast de schatten uit de oudheid, Mykene en Epidaurus is ook Methana, het schiereiland van vulkanisch oorsprong en geneeskrachtige bronnen een aanrader. Niet te vergeten de pittoreske haventjes van Palia en nieuw Epidaurus, het antieke theater van Epidaurus waar elke zomer nog uitvoeringen worden gegeven.

De eilanden in de Argonische Golf

Hydra en het piepkleine eilandje Dokos (onbewoond de dag van vandaag) liggen tussen de Saronische- en Argonische Golf in. Spetses ligt aan de ingang van de Argonische Golf, die exclusief bij de Peleponnesos behoort. ‘Om de hoek ligt Nafplion’, een van de mooiste steden van Griekenland. De naam van deze Golf komt van de historische stad Argos, hoofdstad van de provincie Argos, De stad Argos ligt niet ver van Nafplion.

 

_DSC04357985183489

GESCHIEDENIS

Poros is vanaf het Neolithium bewoond geweest, dit tonen vondsten aan die afkomstig zijn van de tempel van Poseidon. Een Vroeg Helladische nederzetting ontstond in dezelfde omgeving en later de ‘nieuwere’ Mykeense nederzettingen. De restanten van de antieke stad van Kalavria zijn recent gevonden. De ruïnes van de tweede stad, de haven van Kalavria, is gelokaliseerd aan de bedding van de zeemond bij de baai van Vagionia in het zuiden. Deze ruïnes zijn zichtbaar wanneer de zee kalm is.

De ruïnes van de antieke stad Kalavria zijn nog niet gevonden, maar de restanten van de beroemde tempel van Poseidon wel, ook de zeven bijgebouwen. De allereerste opgravingen werden in 1894 gedaan en zijn pas in 1997 voortgezet.

Tegenover Poros op de Peleponnesos was de belangrijke Peleponnesische stad Troezen. Gelukkig is er veel bewaard gebleven en zijn vele kunstvoorwerpen opgegraven. Kalavria was altijd in veel opzichten afhankelijk van Troezen tot aan de Archaïsche periode, toen het steeds onafhankelijker werd. Troezen heeft deelgenomen aan de Trojaanse Oorlog maar werd later door de Doriërs veroverd. Kalavria begon in de 7e eeuw v.Chr. te floreren. Halverwege deze eeuw werd de Kalaurische Bond gesticht, de religieuze- en politieke bond van de zeven belangrijkste steden om zo sterker te staat tegen andere stadstaten. Deelnemende steden waren: Athene, Aegina, Nafplion, Epidaurus, Ermioni, Prasiai en Orchomenos. De zetel van deze League was de tempel van Poseidon op Poros. Doel van het religieuze aspect was om gezamenlijke diensten te houden voor hun gemeenschappelijke god Poseidon. Daarnaast ontwikkelde zich al snel ook het politieke-verbond en het handelsverbond. Maar ook elkaar bij staan als een niet lidstaat een van de leden aanviel, dan verdedigde men samen. Dit is de absolute voorloper van de EU, ruim 2600 jaar geleden.

De bloeiperiode van Kalavria ging ook in de 5e eeuw door. Ook werd de tempel een basis voor intellectuelen. Zo kwam de fanatieke anti-Macedonische retor Demosthenes naar de tempel om een veilig onderkomen te vinden in 332 v. Chr. Hij werd door het leger van de Macedonische Alexander de Grote over heel Griekenland gezocht. Toen hij in de gaten had dat hij niet kon ontvluchtten pleegde hij zelfmoord door de gifbeker te drinken.

Na de Macedoniërs kwamen de Romeinen, in 396 na Chr. gevolgd door de Goten onder leiding van Alaric, zij verwoestten Troezen en Kalavria. Toen volgde een lange Byzantijnse periode met ook de Franse overheersing in 1204, het moment dat de Kruisvaarders Konstantinopel veroverden op de Byzantijnen. Na de Franken kwamen in 1460 de Osmanen naar het eiland. Poros raakte vele inwoners kwijt, zij vluchtten voor de aanvallen van de vele piraten.

Na verloop van tijd keerden er weer mensen naar het eiland, deze nieuwe bewoners vestigden zich in Kastelli, vlakbij de klok (To Roloi). Zij waren Arvaniten, Orthodoxe Christen van Albanese afkomst maar afkomstig vanuit de Peleponnesos. Zij werden vervolgd door de Turken. Deze nieuwe eilandbewoners bleken net zo als hun buren Hydra en Spetses erg goede handelaren en zeelieden te zijn, zij zorgden voor welvaart op het eiland.

Poros heeft niet zelf als eiland actief deelgenomen in de onafhankelijkheidsstrijd tegen de Osmanen in 1821. De Osmanen waren een paar meter van Poros verwijderd, zij hadden hun basis op de Peleponnesos. De eilandbewoners hadden wel hulp van de Russen, zij hadden een basis op het eiland een militaire haven op Poros. Dit was de eerste Griekse marine haven welke in 1828 opgezet werd op Poros. Later is de basis verplaatst naar Salamina.

In 1831 vond er een tweestrijd plaats, het laat zien hoe destructief een burgeroorlog kan zijn. De Hydrioten, de Spetsioten en de Psarianen, die tegen de eerste gouverneur van Griekenland, Capodistrias waren. Zij vielen de marinebasis aan onderleiding van Andreas Miaoulis. Ze bliezen twee schepen op verlieten Poros. De revolutie was al voorbij, men zou dit nooit gedurfd hebben tijdens de revolutie. Hun aandeel was trouwens enorm in de Onafhankelijkheidsstrijd. Zo konden zij ondanks kun daad toch als helden gezien worden, maar hun daad werd hun wel zwaar aangerekend.

Gisteren en vandaag

De faam van het antieke Kalavria was allang vergeten toen de nieuwe bewoners naar het eiland in 1460 kwamen vanaf de Peleponnesos aan de overkant. De Osmanen waren niet op Poros, wel op de Peleponnesos. Het uitgestorven Poros leek een veilige plek, allen moest men zich beschermen tegen de piraten, vandaar dat men heuvel tegenover de Peleponnesos uitkoos, hoog en vlakbij de ‘klok’ , to Roloi, de wijk Kastelli (kasteel). Het leven op het eiland was moeilijk, maar niet zo zwaar als men het op Hydra, Spetses of de Peleponnesos had. Op Poros was water, het was een vruchtbaar eiland en niet rotsachtig. Men begon met het cultiveren van het land voor landbouw en veeteelt. Dit waren voor vele jaren de bron van inkomsten op het eiland. Langzamerhand ging men zich ook bezig houden met visserij en handel zoals Hydra en Spetses deden, zij waren erg succesvol. Zo ook de Porioten. Ze werden niet zo rijk als de Hydrioten en Spetsioten, maar toch, Kastelli kon groeien. Al snel werd Kastelli te klein en men bouwde nu ook de andere kant van de heuvel en de overkant van de heuvel, daar waar de Marine School staat, het trainingscentrum voor de marine, Niki’s Village en Poros Image, maar ook naar de andere kant, naar Askeli, waar New Aegli staat. Ze waren bondgenoten van Hydra en Spetses, zij hadden een soort zelfbestuur.

Alles ging goed, totdat Hydra en Spetses met hun enorme vloten begonnen aan de Onafhankelijkheidsstrijd tegen de Osmanen. Poros kon onmogelijk hetzelfde doen, de vijand lag op een paar meter van hun vandaan aan de overkant. Zij konden dus niet openlijk deelnemen aan deze strijd, maar steunden hun bondgenoten in het geheim waar ze konden. Er vonden vele geheime ontmoetingen plaats tussen de leiders van de Onafhankelijkheidsstrijd op Poros, in het klooster van Zoodochos Pigi. Toen de onafhankelijkheid een feit was kreeg Poros de eer om als eerste eiland een militaire marinebasis te hosten. Later verplaatste men de basis naar Salamina. In deze zelfde marinebasis bliezen de tegenstanders van Griekenland’s eerste gouverneur Capodistrias, twee schepen op. Door hun grote daden tijdens de onafhankelijkheidsstrijd werd dit ongelukkige incident ‘vergeven’.

De Duitse architect Ziller bouwde het elegante Progymnasium, de Marine Trainings School, ook de dag van vandaag komen er elke drie maanden marine mensen hier om hun eerste training te krijgen.Tegelijkertijd bouwde men ook in Poros stad mooie Neoklassieke huizen. De eerste Atheners kwamen naar Poros voor een vakantie. Maar helaas aan het begin van de 20ste eeuw begon de ene oorlog na de andere. De Balkan Oorlogen van 1912 en 1914, de Eerste Wereld Oorlog, de Tweede Wereld Oorlog, de Duitse en Italiaanse bezetting en de Burgeroorlog van 1944-1949. In de jaren ’50 begonnen er weer toeristen naar het eiland te komen. Vanuit Athene met de kleinere boten kwamen ze vanuit Pireaus, zonnekappen om de gasten te beschermen tegen de zon, men kwam zwemmen in de baai van Neorio. In 1951 kreeg Poros er een bezienswaardigheid bij, het legendarische gevechtsschip de Averoff werd in de wateren van Poros gestationeerd. Dit legendarische schip heeft in 1912 de Aegaïsche eilanden Limnos, Lesbos en Chios bevrijd. Het heeft tot 1984 op Poros gelegen. Het nam altijd deel aan de Nautische week gedurende de eerste tien dagen van juli. Hierna werd het verscheept naar Palaio Faliro, een van de havens van Pireaus. Poros begon wederom te groeien.

_DSC03997981983463

ZELF EROPUIT

Genieten & ontdekken

Met een taxibootje naar de overkant en te voet naar boven, het voetpad volgen naar het bekende ‘Lemonodasos’, het citroenbos of citroenwoud. In het voorjaar als de bloesem bloeit is de aangename geur met een bepaalde windrichting tot op Poros te ruiken. Boven op de heuvel is in het bos, met het water stromend van de watermolens, bezoekers kunnen uitrusten in de taverna.

Doen: wandeling langs de haven van Poros-stad.

Aegina

Aegina heeft in de oudheid een zeer belangrijke rol gespeeld, mede door de enorme vloot. Gedurende de 6e eeuw v. Chr. had het eiland een commerciële vloot  en was zeer sterk op zee. Tijdens dezelfde periode floreerde ook het keramiek, locale pottenbakkers produceerden de bekende vazen van Aegina. Deze werden ook gemaakt voor de export. Dankzij de sterke vloot speelde Aegina een leidende rol tijdens de Perzische Oorlogen. In 1718 werd Aegina in genomen door de Ottomanen. Na de bevrijding werd de nieuwe Griekse regering in Aegina geïnstalleerd in 1828.

De hoofdstad van het eiland is Aegina met een hele gezellige boulevard en prachtige neoklassieke huizen. De vele kraampjes die langs de boulevard staan met de pistachenootjes geven iets bijzonders aan de hoofdplaats. Maar ook op het eiland zelf geven de vele pistacheplantages het eiland een eigen gezicht. Bijzonder is ook bij het binnenkomen van de haven het witte kerkje aan het einde van de pier, zeer typerend voor Aegina. Op de achtergrond is dan de grote hoofdkerk te zien van het eiland de Agios Dimitrios metropoliskerk. In deze kerk is de eerste regering van de moderne staat Griekenland beëdigd. Het gouverneurshuis van Capodistrias (nu een bibliotheek) is er ook nog. Bij de haven is ook nog één Dorische zuil te zien, afkomstig van de tempel gewijd aan Apollo uit the 6e eeuw. In het archeologisch museum zijn mooie vondsten te zien. De gezellig badplaats Agia Marina is meer dan een bezoek waard en op 4 kilometer van deze plaats ligt de best bewaarde tempel van Griekenland, de tempel van Afaia. De tempel is tussen 500 en 450 v. Chr. gebouwd. Een andere bezienswaardigheid is de enorme kerk die gewijd is aan de heilige Nektarios. Aegina beschikt over diverse mooie stranden en baaitjes en leuke badplaatsjes.

Angistri

Dit beeldschone eiland is voor 9 vierkante kilometer bebost met pijnbomen en 4 vierkante kilometer wordt voor de landbouw gebruikt. In de oudheid droeg het de naam Pityoussa en Cecryhaieia. Een deel van dit eiland moet in 323 v. Chr. verdwenen zijn in zee als gevolg van een aardbeving. Het is eiland is net als Hydra autoloos. Met zijn prachtige baaitjes en strandjes is het een klein paradijs. Al wandelend door het pijnbomenbos pf per boot kan men idyllische strandjes bezoeken.

Per ferryboot vanuit Pireaus is Angistri makkelijk bereikbaar, de ferryboot legt aan in de haven van Skala, met als blikvanger de witte kerk. Rondom het eiland zijn vele pittoreske haventjes. Direct bij de haven aan de linkerkant is een landweg, die naar het mooie strand van Halkiada leidt. Een andere weg leidt naar het dorp Metochi, vanaf hier heeft men een schitterend uitzicht.

Methana

Dit van oorsprong vulkanisch schiereiland hoort eigenlijk niet in het rijtje van eilanden thuis. Maar aangezien de ligging vlakbij Poros, de geneeskrachtige bronnen en het leuke havenplaatsen is het vermelden waard. Het schiereiland ligt 15 kilometer ten noorden van Galatas/Poros en is verbonden met de Peloponnesos. De geneeskrachtige bronnen van Methana trekken veel bezoekers, de zwavelbronnen zijn het bekendst. Aan het begin van het dorp Methana ligt aan de linkerkant het complex waar men kan gaan genieten van deze bronnen, tegenover de jachthaven. De boulevard met de vele terrasjes en taverna’s ligt in het verlengde.

Spetses, Pallas Reizen, Argosaronische eilanden,

PALLAS REIZEN TOP 10

Hydra

Dit autoloze eiland is uniek, het oefent een grote aantrekkingskracht uit op de bezoekers, maar ook op de vele kunstenaars. Hier zijn dan ook veel aparte winkels en galeries. Hydra was vroeger het jetset eiland van Griekenland. Het als een amfitheater gebouwde havenplaatsje is een droom, hier staan de ezeltjes aan de kade om de gasten naar boven te brengen door de smalle straatjes. Ook de koffers gaan per ezel. Het eiland telt 152 kerkjes en kapelletjes! De kust van Hydra is bijzonder met zijn vele verborgen baaitjes.

Spetses

Op dit eiland (22 km²) zijn auto’s beperkt toegestaan. Taxi’s rijden er wel. Brommertjes zijn het middel van vervoer op Spetses. Dit eiland is weer totaal anders dan de andere Argosaronische eilanden. Het contrast met de drukke haven en het bijna onbewoonde achterland is opmerkelijk. Dit geeft Spetses haar bijzondere karakter.

De bijna ‘lege’ kustlijn heeft prachtige stranden. Hier treft u beschutte baaitjes aan en mooie met pijnbomen omgeven stranden. Spetses ligt vlakbij de kust van de Peleponnesos. Vanuit de haven Kostas op de Peleponnesos, vertrekt de ferryboot en de vele taxibootjes naar Spetses. Daarnaast heeft Spetses vele leuke bezienswaardigheden, vele zijn al wandelend te bezichtigen maar ook de stad (Dapia) is een geweldige authentieke plaats waar het heerlijk toeven is.

De Peloponnesos

Een paar highlights noemen we hier zodat u een weet wat u in de omgeving van Poros kunt vinden aan bezienswaardigheden. De hele Peloponnesos is een uitgestrekt gebied (de helft van Nederland waar heel veel bijzondere bezienswaardigheden zijn). Archeologische plaatsen als Epidaurus, Mykene, Nafplion staan onder het kopje excursies beschreven.

Oud Epidaurus (Palea Epidaurus)

Hier heeft het antieke Epidaurus gelegen, de belangrijke stadstaat uit de oudheid waar Homerus over schrijft als een gebied rijk aan wijngaarden. Nu een enorm gezellige badplaats met een leuke jachthaven. Er zijn niet veel restanten meer uit de oudheid. De muren van de antieke akropolis zijn op het schiereilandje Nissi te vinden. Het theater uit de 4e eeuw v.Chr. is goed bewaard gebleven en wordt nog altijd gebruikt voor uitvoeringen in de zomermaanden.

Nieuw Epidaurus (Nea Epidaurus)

Het huidige Epidaurus, een klein plaatsje met een leuk dorpspleintje en restanten van een Byzantijns-Frankische vesting bovenop de rots die boven het dorp ligt. Toch is Nea Epidaurus een belangrijk plaatsje; hier werd in de winter van 1821/1822 het tweede deel van de nationale vergadering van de revolutionaire Grieken gehouden. De vergadering was in Argos gestart en werd hier voortgezet. De vergadering had als doel om iedereen te verenigen en vooral om aandacht van Europa te krijgen voor de Griekse kwestie. Dat er strijd nodig was om eindelijk aan de onderdrukking van de Osmanen te ontkomen, en vooral vrijheid van godsdienst en behoud van taal en cultuur.

Ermioni

Heel gezellig vissersplaatsje tegenover Hydra gelegen met een leuke jachthaven. Het is de favoriete plaats voor liefhebbers van watersport die het mondaine Porto Cheli liever vermijden. Wekelijks een gezellige markt!

Galatas

De havenplaats vanwaar de ferry- en watertaxibootjes naar Poros vertrekken. Galatas beschikt over een gezellige lange boulevard met vele taverna’s waar u heerlijk vis kunt eten. In het voorjaar geuren Galatas en Poros aangenaam naar de vele citrusplantages, die in het gebied liggen. Meer dan 30.000 citrusbomen staan hier, wat dan ook het ‘Lemonodasos’ (citroenbos) genoemd wordt. De vele artisjokvelden maken in het voorjaar dat er een paarse gloed over het landschap valt. De locale specialiteit in het voorjaar is dan ook artisjokken met erwtjes.

Archeologisch museum

Kleinschalig, maar interessant met vondsten van het eiland en van de overkant van Troezen. Troezen had goede banden met het eiland Poros, Galata, Methana en Ermioni. Enkele zuilen van het heiligdom van Poseidon, de Dorische zuil stamt uit het eind van de 6e eeuw v.Chr. Een andere zuil is van Poros-steen gemaakt en stamt uit de 5e eeuw, en de Ionische zuil van steen van Poros stamt uit de 4e eeuw v. Chr. Ze zijn afkomstig van de Stoa van het heiligdom van Poseidon. Deze zijn te zien op de begane grond van het museum. Diverse andere vondsten uit Troezen, de Stelai tombe en Mykeense vondsten uit Troezen.  Ook vondsten uit Methana en Galata, 6e eeuw v. Chr.

Op de eerste verdieping zijn vooral veel potten te zien, Mykeense potten uit Agios Konstantions van Methana, deze zijn gedateerd uit de 13e eeuw v. Chr. Kamertombe uit Galata, gedateerd uit de 14e en 13e eeuw v. Chr. Vazen uit de geometrische periode uit Troezen en Ermioni, gedateerd uit de 6e –5e eeuw v. Chr.

Naar de klok, de 'Roloi'

Vanaf de boulevard gaan er vele trapstraatjes naar boven naar de 'Klok'. Aan de centrale (westelijk) trapstraat richting de klok is de hoofdkerk van Poros, de Metropoliet kerk, een grijs van kleur en imposant. Vanaf hier worden de straatjes smaller en steiler, maar het loont de moeite om verder te klimmen naar de Klok. Bij de klok is een klein kapelletje. Het uitzicht is adembenemend. De kleine straatjes met hun huisjes, balkonnetjes vol met bloempotten en de weelderig groeiend bougainville zijn een lust voor het oog. De buurt Agios Georgios is leuk vanwege zijn vele neoklassieke gebouwen. Ook hier weer een klein plein met een mooi huis, dit is het huis van Revegikas. Op de begane grond is een supermarkt, daarnaast een exclusief boetiek. Verder naar beneden, aan het einde van de straat is in het neoklassieke gebouw de winkel van Grivas. Deze herinnert aan vervlogen tijden, het is prachtig gerenoveerd; de oude deuren die olijfgroen geschilderd zijn, de witte omlijstingen en de gele muren met lantarens maken het plaatje compleet. Ook binnen lijkt het of er niets is veranderd sinds de eigenaar en oprichter in het pand textiel verkocht. Alle houten kasten en planken zijn er nog, ook de witte elegante labels met hun zwarte letters, om de stoffen de identificeren.

De werf van Poros is daar waar de ferryboot aanmeert. Een klein stukje vanaf de boulevard richting het kanaal kan men het huis van Griekenland’s eerste gouverneur Capodistrias, zien. Vlakbij staat het huis van Deimezis. Dit is een typisch Hydriotisch huis, wit tuinhek, donkergrijze steen and witte ramen en omlijstingen.

Indien u de weg volgt in noordoostelijke richting dan passeert u ook de oude kanonnen en ankers bij de werf. Verderop komt u langs het Progymnastria, hier krijgen de nieuwe marine mensen hun eerste opleiding. Het gebouw is door de Duitse architect Ziller ontworpen. Het doet denken aan het koninklijk paleis in Athene. Iets voorbij het Progymnastria is een kruising, hier kunt u rechts, dan gaat u via de ‘achterkant’ terug naar Poros-stad, naar links over het kanaaltje gaat men naar het gebied Neorio, vanaf hier ziet men ook het eilandje Bourtzi. Het eilandje ligt aan de zuidoostkant van de entree van de smalle zeestraat en heeft een muur van een fort op het eilandje.

Gaat men naar rechts dan gaat men naar Askeli en richting het klooster Zoodochos Pigi en het heiligdom van Poseidon. Een derde weg die gaat naar het achterland van het eiland door het pijnbomenbos. De weg gaat in een cirkel rondom het eiland.

Mikro en Megalo Neorio

Achter het kanaal rechts gaat de weg naar het dorpje Aspros Gatos, de kustweg volgend. Naar het westen, u passeert een oude roodkleurige villa, dit is de Galini villa, (Galini betekend vreedzaam in het Grieks), misschien een van de mooiste huizen van Poros. Hier verbleven de bekende Amerikaanse schrijver Henry Miller en de Griekse dichter en Nobelprijs winnaar George Seferis. U vervolgt de weg en komt langs prachtige zandstranden waar de pijnbomen tot in zee lijken te groeien, het eerste strand is Mikro Neorio, de tweede is Megalo Neorio, hier vindt u ook vele watersportfaciliteiten. Het volgende strand is de kleine haven van het ‘Agapi’ (Love beach) strand. Dit is misschien wel het meest pittoreske strand van Poros. Het volgende strand is Russian Bay, hier staat een oud gebouw van de Russische Marine. Hier tegenover is het charmante kleine eilandje Daskalio met het kleine kerkje gewijd aan Moeder Gods. Vanaf hier draait de weg omhoog naar de andere kant van het eiland, richting het heiligdom van Poseidon.

Heiligdom van Poseidon

Na het kanaal kan men de weg volgen in noordelijke richting, een klein nieuw dorpje passeert men en de weg gaat verder door naar boven, naar het achterland van het eiland, naar de heuvel Profitis Ilias. Na twee kilometer komt u bij het Poseidonio café. Een prachtig uitzicht over Poros-stad.  U blijft de centrale weg volgen, u bereikt een plateau met een mooi uitzicht over de vallei aan uw linkerkant. Dit is Fousa, bekend vanuit de oudheid vanwege de wijn. Het heiligdom van Poseidon bereikt u even later. Het is een van de belangrijkste heiligdommen uit het oude Griekenland, vanaf de Geometrische periode en wat zich later ontwikkelde tot de bekende politieke- religieuze- en handelsalliantie, halverwege de 7e eeuw. De zeven belangrijkste steden van die tijd sloten dit verbond. Athene, Aegina, Epidaurus, Ermioni, Prasiai, Nafplion en Orchomenos.

De opgravingen werden in 1894 aangevangen door de Zweedse archeologen S. Wide en L. Kjellberg. In 1997 werden de opgravingen wederom door het Zweedse instituut uit Athene hervat. De ruïnes van het fundament van de tempel is in het noord-westen van de archeologische vindplaats. De tempel was gebouwd in Dorische stijl in de 6e eeuw voor Chr. met 6 kolommen over de breedte en 12 kolommen over de lengte. Een zuil (kolom) kunt u in het archeologisch museum van Poros zien. Er zijn nog meerdere zuilen te zien die ook afkomstig zijn van het heiligdom, maar niet van de tempel van Poseidon. Er zijn bij de tempel zeven ‘bijgebouwen’ gevonden, de meeste zijn stoa’s of vestibules. Bij de entree is een plattegrond en daarop is te zien dat de opgravingen van gebouw D vrij recent opgegraven zijn in 1999 en 2000. Het is moeilijk om deze archeologische plaats in kaart te brengen, hoe het er ooit uit heeft gezien, want heel veel stenen van de tempel en de bijgebouwen zijn naar Hydra gegaan en daar zijn van de poreuze leisteen oude Hydriotische huizen van gebouwd!