PILION

Waar de goden vakantie vieren

71_lunchdorp

DORPEN OP PILION

Portaria en Makrinitsa

Portaria en Makrinitsa liggen ten noorden van Volos, de grote centrale havenplaats van Pilion. Beide dorpen hebben een goede en zeer frequente busverbinding met Volos. In Portaria kunt u in het Xenia Palace hotel genieten van een onvergetelijk verblijf. Manager Marianne en haar staf staan garant voor een onvergetelijke vakantie. Portaria is een ideale uitvalsbasis voor dagtochten over het schiereiland. In de omgeving van Portaria paseert u oude kerkjes, waaronder de zogenaamde Parish kerk (Parish of the Holy Unmercenary Healers).
In de buurt van Portaria ligt, tegen de helling aangebouwd, Makrinitsa. Het prachtige dorpsplein met fontein is typerend voor Pilion. Hier treft u een eeuwen- oude plataan  en tevens vindt u hier het bijzondere Agios Georgioskerkje. Dit kerkje werd in de 13e eeuw gebouwd en u kunt er fresco’s uit de 16e eeuw bekijken, absoluut de moeite van een bezoek waard! De muurschilderingen in het café achter de kerk zijn van de naïeve schilder Theofilos uit Lesbos.

Oostenlijk Pilion

Vanaf Portaria kunt u via Chania, schitterend gelegen in een beukenbos, naar de oostkust. Na het Chania-plateau ziet u de Egeïsche Zee al schitteren. Via een route langs een prachtig begroeide vallei met platanen,  eiken en kastanjes, komt u bij de Tsagarada- en Zagora-kruising. Alles wat Pilion zo aantrekkelijk maakt, vindt u absoluut hier aan deze kant van de Egeïsche Zee. Aan de voet van het gebergte liggen talloze schitterende stranden.

Zagora

Een wonderschone plaats die zich aan u vertoont na een kronkelige bergweg, waar elke bocht u trakteert op een bijzonder vergezicht. Zagora is het appelteeltcentrum van Pilion. De grote plaats bestrijkt een viertal wijken die de naam dragen van de vaak rijk gedecoreerde kerken. De Agios Georgios is bijzonder vanwege zijn prachtige apsis. De overige wijken en kerken dragen de namen: Agia Pareskevi, Agia Kyriaki en Agia Sotiria. Zagora is ook de plaats waar in de 18e-eeuw weldoener Ioannis Pringos geboren werd (zie kader). In de zomermaanden is het folkloremuseum in Zagora zeker een bezoekje waard.
Zee en strand zijn hier altijd dichtbij: wilt u rust dan bezoekt u Pouri, wilt u stranden met faciliteiten dan is het vissersplaatsje Chorefto de aangewezen plek!

Kissos en Tsagarada

Bent u bij de splitsing richting Tsagarada (wat ‘mooi uitzicht’ betekent) gereden, dan komt u eerst in Kissos.In de Agia Marina-kerk zijn fresco’s te zien van de Epirotische schilder Pagonis. Vanaf hier kunt u afdalen naar het zeer in trek zijnde strand van Agios Ioannis. Deze badplaats
is de grootste van Pilion; u vindt hier een kilometers lang strand. Het vroeger vrij geïsoleerde en tussen de olijfbo- men gelegen Damouchari is een ware idylle. Een unieke belevenis is het beklimmen van de eeuwenoude kalderimi naar Tsagarada. U komt na ongeveer een uur uit bij de Agia Pareskevi-wijk. Hier vindt u, naar wat de dorps- bewoners zeggen, de oudste plataan  van heel Grieken- land. Mocht dat niet zo zijn, dan is het in ieder geval de oudste van heel Pilion. De plaats Tsagarada lijkt te zijn omgeven door een woud van prachtige bomen. Vanaf hier bevindt u zich op slechts vijf kilometer van het strand van Mylopotamos, dat u bereikt via een prachtige weg naar beneden. De paradijselijke stranden van Fakistra, Limionas, Lambinou en Kalamaki treft u ook hier aan. Voor de wandelaars onder u: Chourikthi is het beginpunt van een onvergetelijk mooie wandelroute (ongeveer 3 uur) over de bergkam van Milies.

Westelijk Pilion

De Pagasitische kant van het schiereiland is anders dan het oosten, droger, waardoor er in dit gebied erg veel olijfbomen staan; sommige zijn eeuwen en eeuwen oud! Maar naast de vele olijven treft u hier ook de voor de Mediteranee typerende arbutusstruiken  aan. De kustplaatsjes zijn anders dan de mooie bergdorpjes die u ook hier vindt, zoals Milies, Vizitsa en Pinakates. In dit laatste dorp treft u een marmeren bronnenhuis aan, terwijl Vizitsa bekend is om zijn gerenoveerde herenhuizen, de zogenaamde ‘Archonitiko’s’.
Milies is de geboorteplaats van Anthimos Gazi, één van de revolutionairen van de vrijdheidsstrijd van de Grieken van 1821. Deze plaats was, net als Zagora, in de laat-Osmaanse tijd een cultureel centrum. De zeldzame boeken en manuscripten in de plaatselijke bibliotheek ge- tuigen nog van deze bloeitijd. In de Taxiarchies-kerk kunt u prachtige fresco’s bewonderen.
In Milies vindt u het fotogenieke spoorwegstationnetje van het stoomtreintje  (zie kader), dat in het toeristen- seizoen door Pilion rijdt. U kunt het spoorwegtraject ook ‘gebruiken’ voor een circa drie uur durende wandeling langs de rails.
In Dhrakia staat de ‘Triandafyllo-archontiko’, een van de best bewaarde herenhuizen uit de streek.

Het zuiden

Hoe verder u naar het ‘zuiden’ afzakt, hoe mediterraner de omgeving en vegetatie wordt. Hier zijn de olijfbomen en de ‘frygana’, de Griekse ‘maquis’ in de meerderheid, ze aarden hier beter dan in de met leisteen bedekte bodem van het noorden. In de arm van ‘Trikeri’ treft u aan de Pagasitische kant badplaatsen aan als Chorto en Milina, aan de Egeïsche kant ligt de grotere, zeer gezellige badplaats Platanias. Het vissershaventje Katiyorgis is het eindstation  van de KTEL-bus vanuit Volos. Hier komen ook de ‘dagjestoeristen’ uit Skiathos aan wal. Via de goed bereikbare weg van Milina naar Trikeri kunt u het pitto- reske vissersplaatsje Agia Kyriaki makkelijk bezoeken.

‘Kalderimia’ van Pilion

‘Kalderimia’ zijn paden die stammen uit de Ottomaanse periode; het woord komt dan ook uit de Turkse taal. In Griekenland verbonden de ‘kalderimi-netwerken’ voor- heen dorpen, gehuchten, kapelletjes en schaapskooien. Een ‘kalderimi’, meervoud ‘kalderimia’) is een gepla- veide, verharde weg, aangelegd voor hoefdieren: ezels,
muildieren en paarden.  Kalderimia zijn veelal gepla- veid met keien, afgewisseld met verticale stenen om zo gemakkelijker de weg omhoog te ‘beklimmen’. Sommige delen van de kalderimia werden niet geplaveid, veelal de vlakke stukken. Kalderimia zijn meestal 1-1,5 m breed.
In Turkije bestonden  er ook stedelijke ‘kaldırımlar’, met name de steile ‘Yüksek Kaldırım’ in Karaköy, Istanbul. Vandaag de dag bestaan  er in Pilion nog talloze van deze paden. Het zijn uiteraard grandioze wandelpaden.  Niet elke kalderimi staat overigens op de kaart aangegeven.
Er bestaan  diverse groepen vrijwilligers die zich inzetten voor het behoud van deze kalderimia; zo is er in Zuid-Pilion een organisatie die zich ‘de vrienden van de kalderimia’ noemt.

123

STRANDEN

Omdat Pilion (Pelion) een schiereiland is wordt dit 'eiland' omringt door prachtige stranden. Enkele stranden noemen we hier:

 • Agria

 • Agil Saranta, mooi maar moeilijk te vinden vanaf de weg

 • Kato Gatzea

 • Ag. Ionnis

 • Horefto

 • Milopotamos (een klein strandje)

 • Labidonas (een klein strandje)

 • Paltsi (een klein strandje)

 • Melani (een klein strandje)

 • Kala Nera

48_portaria

GESCHIEDENIS

Osmaanse bezetting bracht welvaart

De 24 Piliondorpen kregen tijdens de Osmaanse bezetting een vergaande autonomie. Hierdoor kon Pilion een welvarende economie opbouwen die voor- al bestond uit fruit-, olijven- en zijdeteelt. De Pilioten moesten wel verantwoording afleggen aan de in Ma- krinitsa wonende ‘bostançi’, een vertegenwoordiger van het Osmaanse hof. Vreemd genoeg raakte Pilion in verval toen het in 1881 als deel van Thessalië weer bij het moederland Griekenland gevoegd werd.

Johannes Brink

In de Amsterdamse poorterboeken werd in 1774 koopman Johannes Brink, af- komstig uit Sottera Zagora, geregistreerd als burger van de stad Amsterdam. Dit is dezelfde persoon met de Griekse naam: Ioannis Pringos, de weldoener. Na zijn komst naar Amsterdam begon hij met het aanleggen van een behoorlijke biblio- theek met religieuze geschriften, tekstedities van de klassieke Griekse auteurs, liberale werken van Nederlandse geestelijken en verschillende atlassen. Om zijn streekgenoten in staat te stellen deze bronnen van kennis te gebruiken besloot
hij in 1776 zijn hele boekenbezit naar Zagora te sturen en de stichting van een school te bekostigen. Een groot deel van de circa duizend zeldzame drukken is bewaard gebleven in de ‘moderne bibliotheek’ achter de Agios Georgioskerk.

 

88

MYTHEN, SAGEN EN LEGENDEN

Centauren, Argonauten en goden

In de mythologie geldt Pilion als de verblijfplaats van de centauren, half mens, half paard, waar- van Cheiron (dé kenner van geneeskrachtige kruiden) de bekendste geweest is. Hij was leraar van Achilles en daarnaast ook verzorger van Jason die met zijn Argo- nauten, vanuit Volos, op zoek ging naar het Gulden Vlies. Pilion was overigens ook het ‘vakantieoord’ van de twaalf Olympische Goden. De berg Olympos, de thuisbasis van de goden, van wie Zeus de oppergod was, ligt niet heel ver van dit schiereiland.

119_de_Pelion_appels

EXCURSIES

Gratis excursiepakket Pilion en optionele excursies

Pilion is bij uitstek een gebied dat ontdekt wil worden. Wij willen u daarbij graag op weg helpen. Daarom bieden wij u bij uw reis een gratis excursiepakket aan. Zo maakt u kennis met de lokale keuken, ontvangt u tips over de omgeving en krijgt u al wandelend een indruk van de overweldigende natuur op dit
schiereiland.


Welkomstlunch of -diner

Op de eerste dag van uw verblijf in Portaria krijgt u van ons een welkomstlunch aangeboden. Mocht u in een van de andere plaatsen verblijven, inclusief huurauto, dan ontvangt u een dinervoucher om in een door ons geselecteerde taverna te genieten van een heerlijk diner. Inclusief: lunch of diner

Informatiebijeenkomst

Onder het genot van een drankje waarmee we u hartelijk welkom heten op Pilion, zullen we u op een gezellige
en informele manier veel vertellen over dit bijzondere schiereiland met zijn eindeloze mogelijkheden. Door mid- del van de informatie en tips die u krijgt zult u een goed overzicht hebben van wat u graag wilt gaan ondernemen. Of dat nu georganiseerd is, met uw eigen huurauto  of
een combinatie hiervan, na de informatiebijeenkomst zult u uw weg vinden.
Inclusief: drankje

Welkomstexcursie

We nemen u vandaag mee op een excursie in de omge- ving van Volos en Portaria. We lunchen op het plein in Portaria bij restaurant  Kritsa, een tweede kennismaking met de lokale keuken en van Pilion die u absoluut zal bekoren. Daarna een korte wandeling door het dorp Portaria met een bezoek aan een bijzonder kerkje. Met deze excursie geven wij u alvast een voorproefje van wat u kunt verwachten op dit bijzondere schiereiland, waar u in het voorjaar op de hoogste berg nog in de sneeuw kunt wandelen en ’s middags kunt zwemmen in zee! Inclusief: lunch

Wandeldag

Onder leiding van onze wandelgids gaat u een onvergete- lijke (vrij makkelijke) wandeling maken door een specta- culair landschap.  U zult veel informatie over de natuur en de inheemse flora van Pilion krijgen.
Inclusief: koffie en picknicklunch

Naast de excursies die wij u gratis bij uw reis aanbieden, kunt u, tegen betaling, nog enkele andere mooie excursies bij ons boeken.

Bustoer over het schiereiland

Tijdens de busreis ziet u prachtige (berg)dorpen, zoals Vizitsa, Makrinitsa en Tsagarade. In het laatste dorp bezichtigen we de enorme plantaan  van meer dan 1000 jaar oud. Aan de prachtige oostkant  van Pilion in Agios Ioannis kunt u een verfrissende duik in zee nemen. Lunch: niet inbegrepen

Kookworkshop bij restaurant Kritsa

Onder leiding van chef-kok en eigenaresse van het restau- rant mevrouw Eleni zult u de fijne kneepjes van de lokale keuken leren kennen. U maakt zelf onder haar bezielende leiding uw eigen lunch klaar. De recepten krijgt u mee. Lunch: inbegrepen

Pagastikos Cruise

Tijdens deze boottrip  vaart u langs baaien aan de westkust en brengt u een bezoek aan het eilandje Trikeri, waar u een kijkje kunt nemen in het Klooster Panagias. Het zicht op Pilion vanuit zee is weer totaal anders en al even indrukwekkend als omgekeerd! Een ontspannen dag waarbij u uw zwemkleding niet moet vergeten. Neem ook geschikte kleding mee om het klooster te bezoeken. Lunch: niet inbegrepen

Wandeling met picknicklunch

Een klein avontuur in het land van de centauren. In het bos wandelt u via de traditionele paden, de ‘kalderi- mia’, omhoog naar de Mana-waterbron. U zult zich een moderne Olympische god voelen als u in deze specta- culaire natuur uw picknicklunch nuttigt. De verse en huisgemaakte lekkernijen zoals olijfbrood, keftedakia, hartige traditionele taart, salade en olijven, spoelt u weg met verfrissend eigengemaakt vruchtensap of een glas huiswijn. Na de lunch volgt de afdaling. waarbij u oude land- en herenhuizen (‘archontiko’s) zult passeren en een bezoek brengt aan de kerk van Agios Nikolaos en de Heilige Moeder Portareas. De wandeling wordt afgeslo- ten met een kopje bergthee of Griekse koffie.
Inclusief: lunch, drankjes en koffie of thee

191

EROPUIT

Het schiereiland uit Pilion leent zich uitstekend om ook zelf leuke en interessante dagtochten te maken. Bij sommige van onze accommodaties op Pilion is een huurauto al inclusief. Maar ook zonder huurauto kunt u erg genieten van vele mooie wandelingen op het schiereiland. De lokale KTEL-bus onderhoudt vele diensten op het eiland.

Wandeling Platania 'een rondje'

Een mooie afwisselende wandeling in de vallei van Platania, een vissersdorp aan de zuidkust van
Pilion. Het oude stenen pad (kalderimi) tussen Platania en het noordelijker gelegen Promiri is voor een groot deel vrij gemaakt. De wandeling loopt gedeeltelijk over deze kalderimi, deels ook over een
beschaduwde rivierbedding en over smallere paden en onverharde wegen. Je passeert twee kleine
kerkjes en twee waterbronnen, en je hebt op het noordelijke deel van de wandeling mooie uitzichten
over de vallei in de richting van Platania en over zee naar Evia. De wandeling is 10,5 km lang en
overbrugt een hoogte van 280 m. Wij hebben er 2,5 uur over gelopen. De wandeling bestaat uit twee
cirkels; in het midden loop je een klein stukje dubbel.


Platania ligt in het uiterste zuiden van Pilion en is vanuit Volos te bereiken over de
weg via Argalasti, Lafkos en Methochi. Er rijden drie bussen per dag vanuit Volos van en naar
Platania.
Kaart: Anavasi 4.3 Thessaly, South Pilio 1:50.000. Pilion, Of: Mt. Pilion, Road Editions 33, 1:50.000.
De nummers in de beschrijving corresponderen met waypoints, te vinden op: Anavasi Topomap 3D op CD-Rom, Pilio – Mavrovouni, South Pilio.
Horeca en waterplaatsen: In Platania zijn meerdere taverna’s en bij het beginpunt van de wandeling is een watertappunt. Onderweg kom je langs twee watertappunten.

De wandeling begint aan het einde van de weg, bij de brug in Platania.
Hier staat een bord met o.a. hotels en restaurants, en op de paal zijn
ronde gele wandelbordjes van de Friends of the Kalderimia gespijkerd.
Zij zetten zich in voor het vrijmaken van kalderimis op Pilion en deze
wandeling is in samenwerking met hen gemaakt. We zullen deze
wandeling hun Platanias Circular bordjes volgen. De wandeling is
bovendien voor een groot deel gemarkeerd met rode stippen.

 

 • Volg de asfaltweg van de zee vandaan langs de rivierbedding. Bij Hotel des Roses verlaat je de weg en loop je verder over de rivierbedding. Loop het dorp uit. Bij een oprit naar een huis (rechtdoor) buigt de stenige rivierbedding naar rechts. Verderop versmalt hij en is hij wat overgroeid;
 • Na ruim 800 meter, waar de rivierbedding een onverharde weg ontmoet, neemt u de onverharde weg in dezelfde richting als de rivierbedding (richting Promiri op het gele wandelbordje). Hou bij de volgende splitsing rechts aan;
 • Negeer een pad naar links en verderop nog een pad naar links;
 • Bij een open plek bij een omheining en een betonnen huisje, waar het pad een cirkelvorm maakt, gaat u rechtdoor een smal pad tussen de begroeiing in. U kruist de rivierbedding;
 • Daarna volg u een wandelbordje met Promiri erop naar rechts. Negeer een pad naar links. Bij een irrigatiekanaal kom je bij de eigenlijke kalderimi. We volgen hier het water verder omhoog;
 • U komt uit bij een onverharde weg. Ga hier linksaf;
 • Na 50 meter ga je rechtdoor, van de onverharde weg af. Rechts is een water pomp installatie waar grondwater omhoog gepompt wordt naar Lafkos. U steekt de rivierbedding over en pakt de kalderimi weer op;
 • U komt uit bij een onverharde weg, ga hier rechtsaf. In de bocht gaat u rechtdoor omhoog een pad in. Negeer een pad naar links met een bordje naar VODIN en verderop eentje naar rechts beneden met een bordje Mousges. Je komt langs het huis van ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΟΝΤΑΣ, oftewel Jan Honda die zo genoemd werd omdat hij de eerste was die in de zestiger jaren een Honda 50 cc reed. Zijn huisje is nu een ‘traditional stone cottage’. Verderop komt u langs een huis met een bordje dat rechts naar ΒΡΥΣΗ verwijst. Dit pad is een openbaar pad naar een mooie schaduwrijke plek en een kleine waterbron;
 • Bij een parkeerhaven en een pad links omhoog volg je het pad rechtdoor langs het irrigatiekanaal. Het irrigatiekanaal buigt iets later af naar rechts beneden. Verderop is rechts een rivierbedding en een watertappunt, bij de afslag van het pad naar Katiorgis 10. Je komt uit op een onverharde weg. Ga hier rechtsaf omhoog. Je ziet boven je een wit kerkje, Agia Sofia;
 • Na ruim 100 meter gaat u rechtsaf een smal paadje in;
 • Het pad komt uit bij een onverharde weg. Steek deze over en loop verder omhoog langs het pad. Na 20 meter ga je linksaf op een onverharde weg, en dan 10 meter verder scherp rechts omhoog een smal pad in. Dit pad wordt een prachtige kalderimi die in mei 2014 geopend is. Volg het pad rechtdoor omhoog naar de asfaltweg;
 • Voor de asfaltweg gaat u linksaf een onverhard pad in langs een hek;
 • Negeer na 40 meter een breed pad naar links en loop rechtdoor;
 • U komt uit in een bocht van een onverharde weg. Ga hier linksaf;
 •  Na een kleine kilometer bij een T-splitsing heb je rechtuit zicht op het Agios Spiridon klooster tussen de bomen aan de andere kant van de vallei. Rechtsaf gaat de onverharde weg daarheen. U slaat hier linksaf;
 •  In een ruime bocht naar links bij een blauw gedenktekentje maakt u een bocht van 180 graden naar rechts beneden; negeer daarbij de weg naar links met wandelbordjes;
 • Bij een T-splitsing ga je linksaf naar beneden;
 • Bij een wit huis rechtsaf naar beneden;
 • Al snel, bij een T-splitsing, ga je linksaf naar beneden;
 • Na een geel huis aan je linkerhand en een ruine van een huis rechts, ga je rechtsaf naar beneden over een smal paadje langs een betonnen watertank. Het pad buigt linksaf door een olijfboomgaard en komt uit bij punt 7 van de wandeling. Sla hier linksaf. Dit stukje van de route loop je nu voor de tweede keer;
 • 150 meter verderop is weer de afslag rechtsaf naar Mousges. Ga hier nu in. U steekt een stroompje over en houdt rechts aan. Het paadje links gaat naar een kleine waterval. Verderop, bij een grote platte kei hou je links aan. Het pad volgt de flank van de helling op globaal dezelfde hoogte en daalt dan langs een huis met fruitbomen en een moestuin het dal in;
 • Beneden bij een splitsing in het pad gaan we linksaf. Soms is dit pad geblokkeerd door een soort hek om te voorkomen dat dieren afdwalen. Loop hier langs en laat het staan zoals het staat. Steek een stroompje over bij een kleine waterval. Het pad loopt omhoog langs een hek. Boven gaat een pad linksaf naar een kerkje, wij lopen rechtdoor;
 • Verderop, in een bocht van beton naar links gaan wij rechtsaf een pad in;
 • Bij de asfaltweg gaat u rechtsaf;
 • Na 200 meter ga je rechtsaf een onverharde weg in, met een rechthoekig bord Promiri. Je komt uit bij punt 5 van de wandeling, bij een huis. Ga hier linksaf het pad naar beneden in. Volg eenmaal beneden een onverharde weg tot waar 50 meter voor de asfaltweg een geel bordje Platanias verwijst naar de rivierbedding waardoor je omhoog gelopen bent. Volg de rivierbedding terug naar het beginpunt van de wandeling.

 

228

PALLAS REIZEN TOP 10

Onze top 10 van Pilion

De ‘smeerpoets’ of ‘moutzouris’

Dit is de naam voor het stoomtreintje  dat in het zomerseizoen van Volos naar Milies rijdt. In 1894 werd het voor het eerst in gebruik genomen op het

13 kilometer lange traject van Volos naar Lechonia. Dit traject werd in 1903 verlengd met 3 kilometer naar het dorp Milies. Tot aan 1970 deed het treintje dienst om personen en goederen te vervoeren vanaf de haven van Volos naar het hoog gelegen bergdorp Milies. Inmiddels vormt het één van de bijzondere attracties van Pilion. In de zomermaanden rijdt het treintje opnieuw de spectaculaire rit over het slechts

60 cm brede spoor: absoluut een aanrader om een keer mee te maken, met name het keerpunt bij Milies, waar het treintje met ‘vereende’ krachten gekeerd moet worden.

‘Kalderimia’ van Pilion

‘Kalderimia’ zijn paden die stammen uit de Ottomaanse periode; het woord komt dan ook uit de Turkse taal. In Griekenland verbonden de ‘kalderimi-netwerken’ voor- heen dorpen, gehuchten, kapelletjes en schaapskooien. Een ‘kalderimi’, meervoud ‘kalderimia’) is een gepla- veide, verharde weg, aangelegd voor hoefdieren: ezels, muildieren en paarden.  Kalderimia zijn veelal geplaveid met keien, afgewisseld met verticale stenen om zo gemakkelijker de weg omhoog te ‘beklimmen’. Sommige delen van de kalderimia werden niet geplaveid, veelal de vlakke stukken. Kalderimia zijn meestal 1-1,5 m breed.

In Turkije bestonden  er ook stedelijke ‘kaldırımlar’, met name de steile ‘Yüksek Kaldırım’ in Karaköy, Istanbul. Vandaag de dag bestaan  er in Pilion nog talloze van deze paden. Het zijn uiteraard grandioze wandelpaden.  Niet elke kalderimi staat overigens op de kaart aangegeven.

Volos

De hoofdstad van Pilion (Pelion) is een stad in het centrum van Griekenland, ongeveer halverwege de twee belangrijkste steden van het land,Athene en Thessaloniki. De stad ligt in het oosten van het vasteland grenzend aan de Egeïsche Zee.

Gebouwd aan het binnenste punt van de Golf van Volos en aan de voet van de berg Pilio of Pilion (het land van de Centauren) en grootste stad en hoofdstad van het schiereiland met dezelfde naam, is het de belangrijkste toegangspoort vanuit de zee van Thessalië, de grootste landbouwregio van het land. Volos is een van de belangrijkste commerciële havensteden van Griekenland, maar veel verkeer doet de stad ook aan vanwege het feit dat de stad veerverbindingen heeft met de nabijgelegen Sporaden: Skiathos, Skopelos en Alonnisos. En niet alleen verkeer doet de havenstad aan, ook vele cruiseschepen doen deze bijzondere stad aan.

Bij de Grieken staat Volos vooral bekend om de lekkerste 'mezedes met ouzo', aan de haven zijn dan ook talloze van deze 'ouzeries' te vinden. Volos is een ideale uitvalsbasis voor uitstapjes op het schiereiland. Vanuit Volos is Portaria op slechts 12 km afstand gegelen, de lokale bus rijdt vele malen per dag deze route. Portaria ligt hoger en is een echt bergdorp. Ook kunt u vanuit Volos de prachtige kustlijn naar de uiterste punt van Pilion volgen.

De stad is een echte stad met vele winkels en ook mooie bezienswaardigheden zoals de prachtige kerk die aan de zee ligt. Op geringe afstand van Volos zijn diverse opgravingen te vinden. In Volos is ook het Griekse VVV kantoor (het kantoor van de EOT) met leuke en interessante informatie.

Het bijzondere 'keramiek' museum

Absoluut een bezoek waard die totaal andere 'keramiek' museum. Bij keramiek in Griekenland denken we veel al aan de mooie 'potten en pannen'. Dit museum is totaal anders. Ook dakpannen zijn van 'keramiek' en nog veel andere items. Mag niet ontbreken tijdens uw vakantie op Pelion (Pilion).

Het Pelion Ski center van Agriolefkes

Dit skicentrum ligt in het noorden Agriolefkes op een hoogte van 1200 tot 1471 m. Het skicentrum werd door gecreeërd  door de 'Hellenic Alpine Club' van Volos. Hier zijn 5 skiliften met in totaal 12 km pistes, 3 parkeerplaatsen, een 'shelter' die plaats bieden aan 80 personen, een skischool met gekwalificeerde ski-intructeurs, faciliteiten om skimateriaal te huren, een EHBO station en een meteorlogisch weerstation en observatie centrum. Het adembenemende uitzicht vanaf deze piste naar de zee is onbeschrijfelijk. De natuur in dit gebied wordt gedomineerd door eiken en populieren.  Ook in het voorjaar en in de zomer is dit gebied fantastisch... sluit uw ogen dan en stel u dit gebied voor met sneeuw. Als u in het voorjaar naar Pelion reist zult u nog sneeuw kunnen waarnemen op de toppen van dit skicentrum.

Het balkon van Pelion, het dorp Makrinitsa

Makrinitsa wordt ook 'het bakon van Pelion' genoemd, Makrinitsa is een traditioneel dorp met een unieke architectuur. De vele straatjes in het dorp zijn geplaveid met 'kinderkopjes' en gedecoreerd met vele fonteintjes waaruit verse bergwater continue stroomt. Tip: 'vul u waterfles' bij een van de vele bronnen. Op het centrale plein van het dorp bij de 'Leeuwen fontein' treft u ook de oude plataan en de kerk gewijd aan de H.Ioannis. De plataan bedekt in de zomermaanden het plein, u heeft vanaf het plein een schitterend uitzicht over Volos en de Pagasitikos Golf. Op het plein is een kafenion met een muurschildering van de volkschilder Theophilos.

Katichori

Een dorp te midden van een rijke vegetatie. Het heeft zijn typerende 'coleur locale' behouden met zijn Byzantijnse kerken en kappelletjes, schitterende (heren-) huizen die gebouwd zijn in de typische traditionele stijl van de ' berg Pelion'. Een bezienswaardigheid is de Chatziyannis traditionele olijfolie molen. Het dorp Katichori is ook erg bekend vanwege het Tsipouro Festival!

Agios Laverntios

Een van de oudste dorpen van de berg Pelion, genoemd naar het Byzantijnse klooster wat door de H. Lawerence is gesticht. Hele hele dorp is een monument van lokale kunst met prachtige gebouwen, fonteinen en  met kinderkopjes geplaveide straatjes. In augustus wordt dit dorp omgetoverd tot een 'muziek dorp' als onderdeel van de muziek evenementen gehouden in augustus.

Het historisch en folklorisch museum van Portaria

In het huis van D. Zoulias in Portaria treft u het leuke historische museum van Portaria. Het geeft een ovezicht van de culturele ontwikkeling van de 19e tot halvewege de 20ste eeuw. Ook krijgt u een goed beeld van de levenstijl van de gepratieërde Grieken uit Egypte.

Een van de vijf archeologische opgravingen in de buurt van Volos

In de omgeving van Volos treft u vele archeologisch opgravingen. Als u interesse heeft in archeologie mag u deze opgravingen niet missen! Net net zuiden onder Volos vind u de archeologische plaats Dimitrias. en bij de plaats  Diminio vindt u de Neolitische nederzetting Diminio. Tussen Paliouri en Sesklo vindt u de Neolitische nederzettig Sesklio en nog verder naar het zuiden bij N. Anchialos de opgraving Pyrasos en bij Mikrothives de opgraving van Fithiotides Thivae (van Thiva).

 

81

SPECIALITEITEN, LOKALE PRODUCTEN EN EEN RECEPT

Specialiteiten

Spetsofai van Pilion (Pelion)

Ingrediënten

 • 1 grote ui
 • 2 groene paprika
 • 1 grote aubergine
 • 2 grote courgette
 • 500 gram tomaten
 • 6 runderworstjes (kan uiteraard ook met sauzijen, varkensvlees worstjes)
 • 2 eetlepels tomatenpuree
 • peper
 • zout
 • oregano
 • 1 theelepel suiker

Bereiden

Alle ingredienten in kleine stukjes snijden. In een hapjespan de olie warm laten worden. De worstjes 1 à 2 minuten bakken en dan de groente behalve de tomaten toevoegen. Dit even laten meebakken. Daarna de tomaten toevoegen met de tomatenpuree. Peper, zout, suiker en oregano toevoegen en alles op een laag vuurtje laten sudderen.

Lekker met brood en een salade