PAROS

Verrassend groen Cycladeneiland

Paros_Marmer_Cycladen_Prinos_Reizen_IMG_9270

PAROS

Het eiland Paros biedt vanwege zijn omvang, een voor de Cycladen eilanden bijzondere diversiteit aan landschappen aan waar alleen buureiland Naxos mee te vergelijken valt. Het eiland kent vruchtbare vlaktes in het noorden tussen de hoofdstad Parikia en Naoussa in het noorden. Verder is het een vrij droog eiland, het leven hier op Paros speelt zich voornamelijk af rond de leuke, gezellige en kleine vissershaventjes. Tevens zijn er enkele agrarische dorpen op het eiland.

Het beroemde Marathi-marmer was lange tijd de belangrijkste bron van inkomsten van de eilandbewoners. Het zuidoostelijke deel van het eiland is erg vruchtbaar. Een wirwar van stenen, cyclopische muren verdelen de landbouwgrond en akkers. Hier groeit het graan in overvloed. Inmiddels zijn veel vissersplaatsjes aan de kustlijn veranderd in toeristische plaatsjes, zoals Naoussa en Aliki. Maar u kunt zeker ook op dit eiland nog genoeg ongerepte stranden en baaitjes vinden waar de meeste toeristen aan voorbij gaan.

Paros_Cycladen_Prinos_Reizen_IMG_9267

PAROS ALGEMEEN

Het eiland Paros is bijna ovaal en zo’n 200 km² groot, ware het niet dat de baai van Naoussa, in het noorden de ovale vorm verstoord. Het bergmassief die het midden van het eiland domineert loopt langzaam in zee af. De luchthaven van Paros ligt bij Aliki, de belangrijkste toeristenplaats in het zuiden van het eiland.

De hoofdstad Parikia of Chora, zoals de meeste hoofdplaatsen op de Griekse eilanden genoemd worden, ligt in een beschutte baai in het zuidelijkdeel van het eiland. De plaats is goed beschermd tegen de wind en stroming door de beschutte baai aan de westkust van het eiland. Vanuit de hoofdstad loopt er een weg rondom het eiland, zowel naar het noorden, naar Naoussa als naar het zuiden, naar Aliki. En dit zonder noemenswaardige stijgingen. Naar het dorp Lefkes, boven op de berg gaat maar een weg. Het hoogste punt van het eiland is de top Agii Pantes met een hoogte van 755 m.

Pallas Reizen Paros, eilandhoppen op maat, maatwerkreizen Griekenland

PALLAS REIZEN TOP 10 PAROS

1. Parikia, de hoofdstad van Paros

De oude stad is een ideale uitvalsbasis om uw aan uw uitstapjes over het eiland te beginnen. De oude stad is een prachtig, typisch Cyladen stadje aan zee. De trapstraatjes lopen vanaf het grote en centrale plein bij de haven de stad in. De hoofdstraat, die Agora heet, zoals zoveel winkelstraten in Griekenland en in Griekse eilandstadjes wordt in de volksmond hier ‘Market street’ genoemd en zoals de naam aangeeft: hier vindt u de meeste winkels. Het stadje heeft ondanks de komst van het toerisme zijn oorspronkelijke karakter weten te behouden met zijn traditionele architectuur. Erg leuk om door de wirwar van straatjes te lopen en zo de stad te ontdekken. Het oudste stadsdeel ligt tussen de Agora (Market street) en de zee.

2. Ekatontapiliani kerk

De kerk wordt ook wel Katapolia genoemd is naar vermeend een van de oudste christelijke vereringsplaatsen van heel Griekenland. De doopvonten, rechts van de centrale kapel, en de Sint Nikolaaskapel, links van het altaar, zijn waarschijnlijk uit de 4e eeuw! Volgens de lokale traditie maakte de moeder van Konstantijn, Helena, een tussenstop op Paros en beloofde toen om er, na haar terugkeer uit het Heilige Land, een grote kerk te laten bouwen. In elke volgende eeuw werden er kapellen, decoraties en relieken aan toegevoegd. Iconostase is van fijn bewerkt steen en bevat veel iconen, waaronder twee grote iconen die bijna geheel met zilver bewerkt zijn. Achter het altaar, het ‘allerheiligdom’, ziet u op de muren en in de koepels van de drie apsissen, prachtige fresco’s. U kunt er het dichtstbij komen door te kijken door de deuren van de zijkapellen. Vraagt u vooraf wel even toestemming aan de abt! Op feestdagen worden de relieken van de heiligen tentoongesteld en komen gelovigen van heel het eiland en daarbuiten naar de kerk om de heiligen hun eer te bewijzen door ze te aanbidden en ze te kussen. De oude doopkapel in de vorm van een kruis, in een mooie open ruimte bevindt zich rechts van de ingang. Mozaïekresten ziet u in de hoek.

Kerkelijk museum van de Ekatontapiliani kerk

Een onschatbare collectie uit de 15e tot en met de 18e eeuw! Een van de mooiste stukken is wel de Kruisiging uit de 16e eeuw en de Annunciatie uit het begin van de 15e eeuw. Hiervan is helaas alleen het onderste gedeelte bewaard gebleven. In de vitrines ziet u liturgisch zilverwerk, zoals een wierrookbrander en miskelken.

3. Archeologisch museum

Enkele mooie stukken die getuigen van Naxos en deze regio tijdens het oude Griekenland. Het op een voetstuk geplaatste beeld van de Gorgoon stamt uit de 6e eeuw v. Chr., dezelfde tijd waarin de lyrische dichter Archilochus roem vergaarde. Hij werd gedood in een de oorlog tegen de Naxiërs. Hij staat op twee mooie stèles uit het Achilleion. Een van de andere stukken is een marmeren discus uit het graf van een atleet die naar alle waarschijnlijkheid bij de Olympische Zomerspelen een prijs had gewonnen. Het meesterstuk van het museum is een stuk marmer met daarop markante feiten uit de geschiedenis van het eiland gegraveerd. De ontbrekende fragmenten bevinden zich in Engeland in het B.M. Verder zijn er tekeningen, reconstructies en foto’s die de vindplaatsen aangeven en zo een overzicht (minimaal) geven van de vondsten. Alle teksten en onderschriften zijn zowel in het Grieks als het Engels. Erg uniek: de verzameling glazen flesjes die gevonden zijn in de Romeinse graven. Op de binnenplaats van het museum vindt u een aantal mooie stèles en grafurnen en een mooi mozaïek met jagers en een leeuw.

4. De oude begraafplaats van Parikia

De moderne, nieuwe stad Parikia is gebouwd op de plek van een antieke nederzetting. Steeds vaker worden tijdens graafwerkzaamheden archeologische vondsten gedaan. Eigenlijk hebben archeologen bij toeval deze begraafplaats blootgelegd die dateert uit de 8e tot 3e eeuw v. Chr. De opgravingen zijn nog niet voltooid.

4. Kastro

De resten van het Middeleeuwse Kastro zijn zeer indrukwekkend! Vanaf zee is er vrijwel niets van te zien: alleen de grote trap die tot in de stad omhoog loopt en die een idee geeft van de bouw van de oude citadel. Als u vanuit de stad komt, is het beeld totaal anders! Na een bocht in de straat ziet u gelijk de imposante vestingmuur van de kastro, die bestaat uit hergebruikte blokken steen, zuilen en andere marmeren lateien.

Het binnenland van Paros

Het binnenland wordt gedomineerd door de hoogste berg van het eiland, de Agii Pantes met een hoogste top van 755 m . De uitlopers van deze berg zijn vaak plaatsen bij uitstek om dorpen te vestigen. Maar Paros vormt daarop een uitzondering. Het enige dorp dat tegen de berghelling is gebouwd is het dorp Lefkes (wit).

5. Marmergroeven

Van de Venus van Milo tot het graf van Napoleon: het marmer van vele monumenten en beelden is afkomstig van Paros, uit de marmergroeven van dit eiland. De marmergroeven van Marathi werden vanaf de Oudheid tot en met de 19e eeuw geëxploiteerd (behalve een onderbreking tijdens de Byzantijnse periode). Tegenwoordig komen alleen de beste ambachtslieden hier hun marmer halen, het doorschijnende marmer wat het eiland beroemd maakte en wat heeft bijgedragen aan de welvaart van het eiland Paros. U kunt zelfstandig de groeven bezoeken, maar houd een aantal veiligheidsvoorschriften in acht:

 1. Ga nooit alleen
 2. Draag goede schoenen
 3. Neem een zaklantaarn mee

De indrukwekkendste groeve bevindt zich aan de linkerkant. Het pad ernaartoe begint zacht glooiend en wordt daarna versperd door plantengroei. Bij de ingang, die is verstevigd met steunmuren, ziet u de hoofdingang die onder een marmeren gewelf doorloopt. Ga gerust helemaal naar beneden, tot aan de grote ruimte. Vanaf hier heeft u een zaklamp nodig, omdat er bijna geen licht meer is. Neem de gang naar links en pas op dat u niet uitglijdt over de gladde rotsen. Het slechte zicht maant tot VOORZICHTIGHEID, MAAR IS MEER DAN DE MOEITE WAARD. Het pad eindigt na ongeveer 50 m bij een oud werkfront waar u duidelijk ziet waar de laatste blokken zijn weggenomen. Tussen Parikia en Lefkes, rechts van de weg. Volg het geplaveide pad voor ongeveer 300 m en dan nog 100 m. De groeven bevinden zich links.

6. Lefkes

Dit dorp is een prachtig mooi dorp wat als een amfitheater tegen de twee berghelling aangebouwd is. De architectuur van dit dorp is zo kenmerkend voor de Cycladen. Neoklassieke gebouwen herinneren eraan dat dit dorp Lefkes, de vroegere hoofdstad van het eiland geweest is. Spectaculair uitzicht vanaf de terrassen boven het stadje. Ook leuk, minder spectaculair is het uitzicht op het centrale plein in het stadje. Het uitzicht vanuit het stadje, met een achtergrond van olijfgaarden en het bekende blauw van de Egeïsche Zee is het mooist helemaal boven in het dorp. Langs een pijnboombos liggen drie kaffenions met uitzicht over het dorp vanaf een overhangende rots.

7. Folklore museum

Bij het hotel Lefkes Village behoort een folklore museumpje. Al jaren verzamelen de eigenaren allerlei dagelijkse gebruiksvoorwerpen. Allereerst zijn er alle steensoorten van alle Cycladen eilanden tentoongesteld, gevolgd door een herbarium van de eilanden. De rol van mineralen en vegetatie bij de ontwikkeling van de volkeren van deze regio in de Egeïsche Zee wordt duidelijk gemaakt door de tentoonstelling van aardewerk, vlechtwerk, stoelen, gebruiksvoorwerpen en werktuigen. Deze enorme verzameling is afkomstig van diverse eilanden zoals onder andere: Sifnos, Lesbos, Hydra en Samos, geeft de indruk dat de bevolkingen van de Egeïsche Zee een culturele in plaats van etnische gemeenschap zijn. Een bezoekje is leerzaam!

8. Oude Byzantijnse weg

Ten zuiden van Lefkes loopt een oude geplaveide weg die Lefkes met Prodromos verbond. Deze weg wordt nu alleen nog gebruikt door enkele muilezeldrijvers en wandelaars die van mooie vergezichten houden. De weg staat niet aangegeven en u moet ter plaatse naar dit geplaveide pad vragen. Daarna is het een kwestie van alleen het pad volgen die zich ongeveer 3 km langs de hellingen slingert. Geen grote obstakels omdat de wegwerkers die deze weg ooit hebben aangelegd ervoor gezorgd hebben dat grote hoogte verschillen gemeden werden. U kunt bij aankomst in Prodromos op het plein de bus of taxi terugnemen naar Lefkes. Gemiddelde wandeltijd is ongeveer 1.30 tot 2.00 uur.

Noord-Paros, het klooster van Longovarda

Dat hier strikte regels gelden is eigenlijk al af te leiden uit het strenge en vierkante silhouet. Helaas is dit klooster verboden voor vrouwen en evenmin toegankelijk voor heren in korte broek! Het klooster werd in 1825 gesticht door zes monniken uit de Peleponnesos. In 1956, toen het klooster begon te vervallen woonden er nog dertig monniken. Aan het begin van de 21ste eeuw waren er nog maar drie monniken toen er zich tijdens de Heilige week in 2001 nog eens vijf nieuwe monniken vestigden. Bezoekers worden hartelijk ontvangen en de monniken laten alle hoekjes van het klooster graag zien. De bibliotheek is absoluut een bezoek waard. De duizenden boeken worden beheerd door een monnik van Engelse afkomst. Bij vertrek krijgt u een glas souma, loukoumi en een glas water aangeboden. Het klooster ligt tussen Parikia en Naoussa en staat rechts aan de weg aangegeven. Het is geopend van 08.00 uur tot 12.00 uur.

9. Naoussa

Kenmerkend voor de Cycladen is de haven van het vissersplaatsje Naoussa. Maar inmiddels is deze plaats bij velen favoriet en heeft het wel wat van haar oorspronkelijke authenticiteit verloren. Een van de mooiste baaien hier is nog altijd het strand en de baai van Agios Ioannis. Een mooie wandeling hier is naar de vuurtoren op de Kaap Korakas. Hier zijn nog afgezonderde strandjes, aanrader is het minuscule strandje achter het Agios Ioannis klooster.

10. Myceense akropolis

In het zuidwesten van de baai kunt u omhoog lopen naar de Mykeense Akropolis. Er is niet heel veel meer van over. En alleen door de aangelegde straten krijgt u een beetje een indruk van de omvang van deze oude stad. Het uitzicht is echter ongekend. Verlaat de weg aan de kant van het bord dat de locatie aanduidt. Parkeer iets verderop, zo’n 100 m verder. De weg die naar de Akropolis loopt begint bij de rotsen rechts van de weg en staat op een stenenmuurtje aangegeven met pijlen. Reken op ongeveer een uur heen- en terug wandelen.

Paros_strand_Cycladen_Prinos_Reizen_IMG_9203

STRANDEN OP PAROS

Aliki

In het zuiden van het eiland Paros ligt het strand van Aliki. Hier in de baai van Aliki schijnt de hele dag de zon. Tevens wordt de baai bezocht door vissers en badgasten. Het strand zelf is ongeveer 200 m lang en 10 m breed in de schaduw van tamarinden. Toeristische ontwikkelingen zijn ook hier duidelijk zichtbaar, maar in vergelijk met het drukke Naoussa is Aliki een stuk aantrekkelijker.

Dyros Beach

Langs de weg die door het stadje Dryos loopt liggen aan weerskanten hotels en taverna’s. Neem in het centrum het weggetje rechts dat afloopt naar zee. Het strand van Dyros is aan het einde van de weg, en met zijn kiezelstenen, taverna en bar een van de aangename stranden.

Golden Beach, New Golden Beach

Net als Mykonos probeert ook Paros badplaatsen van internationale allure op de kaart te zetten. Hiervan getuigen deze twee stranden met de naam ‘Golden Beach en New Golden Beach’. Ze hebben fijn zandstrand en in de omgeving liggen luxe hotelcomplexen.

Santa Maria

In het noordoosten op het schiereiland van Paros zijn verschillende mooie zandstrandjes. De twee allermooisten zijn die van Santa Maria. Helemaal aan het einde van de geasfalteerde weg. Op 20 m van het Santa Maria strand vindt u La Plazza, een taverna met een terras in de schaduw van de tamarinden. In het huisje tussen de twee baaien is in het hoogseizoen een duikclub/school gevestigd.

Pounta

De haven om de boot naar Antiparos te nemen. Het water tussen de twee eilanden is ideaal om te leren kitesurfen, omdat de zeebodem hier zanderig is en er een constante wind staat. Naast watersport en onderwatersporten organiseert Eurodivers boottochten rond Antiparos, tot aan het onbewoonde eiland Despotiko, met tussenstops om te zwemmen bij de mooiste rotsbodems. Zwemvliezen, snorkel en duikbril te huur.

Pallas Reizen, Antiparos, grot op Antiparos

PALLAS REIZEN TIP

Antiparos

Op slechts 10 minuten varen vanaf Paros is de oversteek snel gemaakt naar het eilandje Antiparos wat dan ook overspoeld wordt met dagjestoeristen. De meeste toeristen komen voor een bezoek aan de grot, een al eeuwenlang bekende geologische bezienswaardigheid. Vervolgens bezoeken de toeristen het charmante plaatsje en enige dorp op het eilandje en toegangshaven tot het eilandje. De ongeschonden architectonische eenheid van dit dorpje en de sfeer uit een andere eeuw die dit dorpje uitstraalt onderscheidt het van alle andere havenplaatsjes van de Cycladen. Nadat de veerboot weer vertrokken is naar Paros, keert de rust op dit kleine eilandje terug en kunnen zij, die het waagden om hier een overnachting te plannen, zich verheugen op een oase van rust.

Het eilandje is slechts 12 km breed en 4 km lang en ligt op slechts een halve zeemijl van het buureiland Paros. Het heeft één dorp wat gelijk de havenplaats van het eilandje is, gelegen in het noorden van Antiparos. De rest van het eiland is nagenoeg verlaten op enkele gehuchtjes met een paar huizen na die vooral langs de stranden gelegen zijn.

In het midden van het eilandje ligt een berg met een hoogste top van 301 m hoogte. Deze is echter bezaaid met mijnen, groeven en grotten, waaronder dé grot die al eeuwenlang bezoekers trekt. Vanaf de haven is een asfaltweg met een lengte van 10 km naar de grot aangelegd. Verder is er, behalve een weg naar Agios Georgios in het zuiden, geen andere weg op het eiland.

Havenstadje

Alles wat het eiland aan winkeltjes, en overige dienstverlening biedt, vindt u in het havenplaatsje en in de hoofdstraat van het dorp. Vermijd de drukte door ’s ochtends vroeg het stadje te ontdekken, ook het centrum en de versterkte oude kastro waarvan alle huizen naar de binnenzijde gebouwd zijn.

Grot

De beroemde grot is eigenlijk een verplicht onderdeel op Antiparos. Het is het doel van de meeste bezoekers die op Antiparos van boord gaan. Via een in de rots uitgehouwen trap, die tussen de stalactieten door gaat, komt de bezoeker op nagenoeg 200 m onder de grond uit. Een duizelingwekkende en spectaculaire afdaling die vele toeristen al eeuwen versteld doen staan is een feit.

Zo gaf de Franse ambassadeur in Konstantinopoel in 1673 opdracht om hier kerstmis te vieren met 500 genodigden. Iedereen voelde zich blijkbaar verplicht om zijn/haar naam in de steen te graveren. Hoewel dit verboden is, blijft deze gewoonte voortbestaan. De gewoonte gaat eigenlijk nog veel verder terug: vijanden van Alexander de Grote, die in deze grot schuilden hebben in ‘oude graffiti vorm’ hun namen achtergelaten. Legende of werkelijkheid: de grot blijft jaarlijks duizenden bezoekers trekken. De plattegrond die u bij de ingang krijgt is erg duidelijk. Deze geeft de mooiste stalactieten en stalagmieten aan, evenals de belangrijkste plaatsen van de historische mis.

De grot ligt 8 km ten zuiden van de haven van Antiparos. Dinsdag t/m zondag (maandag gesloten) geopend van 10.00 tot 15.30 uur.

Agios Georigos

Deze grote kustvlakte van Agios Georgios, in het zuidwesten van het eilandje van Antiparos, wordt volop ontwikkeld. De kust is hier prachtig met uitzicht op het verlaten eilandje Despotiko. Tussen Agios Georgios ziet u dit eilandje op nog geen 500 m liggen. Tussen deze twee stukken land ligt een lagune met helder water dat zich over zo’n 2 km uitstrekt.

Pallas Reizen, Naoussa op Paros, eilandhoppen op maat, het andere Griekenland

COMBINATIEREIS, OFWEL MODERN EILANDHOPPEN

Unieke eilandhop-combinatiereis Pallas Reizen 

Dag 1

Start uw reis op Mykonos. Comfortabele rechtstreekse vlucht vanaf Amsterdam naar Mykonos. Op Mykonos aangekomen wordt u op de luchthaven opgewacht door het hotel van uw keuze. Zij verzorgen de transfer naar uw hotel. Heerlijk bijkomen van de reis aan het zwembad met een verkoelend drankje. Daarna kunt u gebruik maken van de shuttle service van het hotelbusje wat diverse keren per dag de gasten naar Mykonos-stad brengt v.v. (9 x per dag om 00.30 uur de laatste shuttle bus terug vanuit de stad)

Zo kunt u ’s middags of in de vroege avond Chora al gaan verkennen. Heerlijk slenteren door de smalle straatjes en steegjes. Het fotogenieke stadje is uitnodigend en al wandelend ontdekt u de leukste hoekjes, trapstraatjes en steegjes. Maar ook Ano Mera, het enige dorp op het eiland is een ontdekkingstocht waard. Dit kunt u prima de volgende dag doen. Zo kunt u alle highlights van het eiland in een korte tijd bezoeken. Overnachting op Mykonos.

Dag 2

Vandaag heeft u de hele dag de tijd om het eiland verder te verkennen. Vooral Ana Mera is een aanrader! Overnachting op Mykonos.

Dag 3 t/m dag 8 verblijf op Paros

Na het ontbijt wordt de transfer verzorgd naar de haven van Mykonos waar de boot vertrekt naar Paros. De boot vertrekt rond 10.30 uur en de overtocht is maar 45 minuutjes. Bij aankomst op Paros wordt u opgewacht door de autoverhuurder. U krijgt uw huurauto en uiteraard een goed beschrijving hoe u bij uw accommodatie komt. U kunt nadat u zich geïnstalleerd heeft in uw accommodatie al heerlijk gaan rondrijden over dit mooie en fascinerende Cycladen eiland. Route beschrijvingen en wandeltochten heeft u reeds ontvangen bij uw reisbescheiden dus uw ontdekkingstocht kan beginnen. U verblijft in totaal 6 nachten op Paros.

Dag 9 t/m dag 15 verblijf op Naxos

Vandaag vertrekt u na het ontbijt naar de haven voor uw overtocht naar Naxos. De autoverhuurder staat u op te wachten en u levert de huurauto in. De boottickets heeft u al ontvangen voor uw overtocht naar Naxos. Rond 11.15/11.30 vertrekt de boot van Paros naar Naxos. Ook deze overtocht is weer 45 minuutjes. Wederom zal de autoverhuurder op Naxos u opwachten in de haven om u de huurauto uit te leveren. Met ook weer een goede routebeschrijving bent u in ‘no-time’ bij de accommodatie van uw keuze. Met de uitgebreide routebeschrijvingen kunt u de mooiste tochten over het eiland maken en dit grootste Cycladen eiland gaan ontdekken, beleven en vooral genieten van al het moois wat dit afwisselende eiland te bieden heeft. U verblijft in totaal 7 nachten op Naxos.

Dag 16

Vandaag vertrekt u per binnenlandse vlucht of per snelle boot richting Athene of de haven van Athene, naar Pireaus. De boottickets heeft u, indien u per snelle boot van Naxos naar Pireuas gaat al ontvangen. Indien u gaat vliegen dan zijn de boardingpassen reeds naar het hotel verstuurd en zullen zij u deze overhandigen. De autoverhuurder zal de auto of bij de haven van Naxos innemen of op de luchthaven. Vanavond vertrekt u met Transavia terug naar Nederland. Maar natuurlijk kunt u er ook nog voor kiezen om uw verblijf een paar dagen te verlengen in Athene of bijvoorbeeld op het eiland Evia. Beide bestemmingen zijn binnen een kort tijdsbestek bereikbaar. Transfers worden uiteraard allemaal verzorgt.

Verlengingsmogelijkheden zijn eindeloos:

Natuurlijk kunt u ook kiezen om twee eilanden te combineren als u dat prefereert. U vliegt dan naar Mykonos en gaat dan dezelfde dag nog per ferry naar Paros. En vanaf Paros naar Naxos. Uiteraard kunt u er ook voor kiezen om maar één eiland aan te doen. Ook hier voor geldt: vlucht vanaf Amsterdam naar Mykonos en vandaar per boot naar Paros of Naxos. Indien er een goede doorvlucht bestaat met Paros en/of Naxos kan er ook gebruik gemaakt worden van de vlucht: Amsterdam-Athene met een doorvlucht naar Paros of Naxos. Dit is bij boeking bekend. Hiervoor kan een toeslag gelden, welke bij boeking met u besproken zal worden. Dus geen verrassingen achteraf!

Inclusief bij deze 16-daagse eilandrondreis-combinatie Mykonos-Paros-Naxos

 • Retourvlucht Amsterdam-Mykonos en terug Athene-Amsterdam
 • 20 kg ruimbagage en 10 kg handbagage per persoon
 • Alle voorkomende transfers
 • Alle voorkomende boottickets, dan wel binnenlandse vluchten
 • 2 overnachtingen in 5* hotel op Mykonos op basis van logies en ontbijt
 • Gratis shuttlebus naar Mykonos-stad ofwel Chora
 • 6 overnachtingen in 4* hotel op Paros op basis van logies en ontbijt
 • 7 overnachtingen in 4* hotel op Naxos op basis van logies en ontbijt
 • Huurauto voor 6 dagen op Paros
 • Huurauto voor 7 dagen op Naxos
 • Nederlandstalige routebeschrijvingen voor op de eilanden Paros en Naxos
 • Nederlandstalige reisgidsje over Griekenland algemeen
 • 24- uurs Nederlandstalige reisleiding service