NAXOS

Het eiland van Ariadne

Naxos_Prinos_Reizen_IMG_9865

NAXOS ALGEMEEN

Naxos is het grootste eiland van de Cycladen met een oppervlakte van 450 km². De kust van Naxos is in het noorden vrij steil en in het westen goed beschut met veel baaien.

Het eiland kenmerkt zich door een ruig en bergachtig landschap waar veel schapen en geiten op rondlopen. Dankzij deze dieren is het mogelijk voor de bewoners om kaas te exporteren. In de dalen worden voornamelijk druiven, olijven en citrusvruchten verbouwd die gebruikt worden om veel verschillende wijnen en likeur te produceren. De citroenlikeur van Naxos is een aanrader! Naxos staat tevens bekend om het prachtige marmer dat er te vinden is. Tegenwoordig wordt er nog steeds marmer ontgonnen. Opvallend is ook de Zas, een bergketen van ruim 1.000 meter boven de zeespiegel die overal op het eiland te bewonderen is.

Pallas Reizen, Naxos, Porta op Naxos, eilandhopcombinatiereis Pallas Reizen

PALLAS REIZEN TOP 10 NAXOS

1. Naxos-stad of Chora

Blikvanger is natuurlijk het archaïsch portaal van een nooit afgebouwde tempel gewijd aan Apollo op het door een dam met de kust verbonden eilandje Palateia.

De stad bestaat uit diverse delen en elk stadsdeel heeft een geheel eigen gezicht. De oude stad van Naxos, rondom het kastro is een wirwar van straatjes waar alleen voetgangers of de ezel doorheen kan. De huizen in deze wijk zijn vrij klein en om ze wat te vergroten werden de steegjes als het ware bij de woningen betrokken door ze te overdekken zodat er overal overdekte passages zijn waar u onderdoor loopt. De boulevard is van geheel andere strekking, hier treft u over een kilometer een slinger van terrasjes, cafés, taverna’s, winkeltjes en agentschappen waar boottickets verkocht worden. De zaken met muziek vindt u aan de zuidkant van de boulevard bij de Dimoktritoustraat. Vaak alleen in het hoogseizoen in de maanden juli en augustus. Daarbuiten is het over het algemeen heerlijk rustig en relaxed in deze stad met prachtige, vooral middeleeuwse architectuur.

2. Kastro en de katholieke kathedraal

De citadel van Naxos-stad is niet alleen de grootste van de Cycladen, ook is deze kastro het best bewaard gebleven verdedigingswerk. Met de bouw werd begonnen in het begin van de 13e eeuw en werd de zetel van het Venetiaanse hertogdom, waar alle eilanden in de Egeïsche Zee onder vielen. De citadel heeft zijn middeleeuws karakter behouden dat getuigd van het verleden van het eiland. Wel ziet het kastro er minder ‘heldhaftig’ uit dan toen het gesticht werd. Rond het hertogelijke kasteel ziet u nog de Franse wapenschilden op de gevels van de herenhuizen. De herenhuizen lagen verscholen achter een rij huizen die als verdedigingswal dienden. De indrukwekkende toegang tot de kastro is de noordwestelijke Tranipoort, dit is de laatste van de twaalf poorten die het bouwwerk versterkten, met de Crispitoren. De zware houten deur is nog in tact en kan open en dicht. Direct door de poort treft u rechts direct het Venetiaans museum, ook wel Della Rocca-Barozzi museum genoemd. Deze van oorsprong Franse familie, de La Roche werd Della Rocca onder Venetiaans bewind, vestigde zich op Naxos tijdens de vierde kruistocht, tussen 1203 en 1207. De afstammelingen van de eerste hertogen wonen nog steeds hier. Loop door de straatjes naar boven naar de citadel, de oude huizen langs deze straatjes worden nog steeds bewoond door katholieken. Helemaal boven, op het mooie pleintje, staat de kathedraal naast de restanten van het kasteel van de hertogen. Elke zondag wordt er een mis in de kathedraal gehouden. Naast het kasteel staat nog het bisschoppelijke paleis, de school, het ursulinenklooster (allen gesloten sinds de jaren ’60 van de vorige eeuw) en het Archeologische museum dat gevestigd is in de oude handelsschool waar de Kretenzer Nikos Kazantzakis vroeger leerling was!

3. Het Venetiaans museum in de kastro

Erg interessant omdat u dan ook een herenhuis van binnen kunt zien. Het museum staat vol met zaken die herinneren aan de rijke Venetiaanse periode. Er worden rondleidingen door het museum georganiseerd als mede ook concerten in de openlucht in de buitenruimte vlakbij de ingang van de Tranipoort.

4. Kouros van Melanes

Kouroi hiermee worden monumentale votiefbeelden bedoelt die jonge mannen of vrouwen verbeelden. Ze werden in de 7e eeuw voor Chr. gemaakt, in de tijd dat de Egeïsche eilanden handelsroutes openden naar Afrika en vooral Egypte. Het mannelijk beeld, de kouros is naakt en staat rechtop, met de armen langs het lichaam en de vuisten gebald, net als de Eyptische beelden, dit gaf aan dat het om een levend persoon ging, door de gebalde vuisten kan men de spieren en pezen in de onderarm zien. Het jonge meisje is een korè, in haar ceremoniële gewaad, en zij houdt offergaven in haar hand. Zowel de jongen als het meisje hebben over het algemeen gevlochten haar en fijne gelaatstrekken. De kouros van Melanes, ook wel de kouros van Flerio genoemd, is achtergelaten op de werkvloer. Waarschijnlijk was hij al gebarsten of verkeerd uitgehouwen. Zijn beeld, dat inmiddels bij de taille in tweeën is gebroken ligt op deze plek al meer dan 2500 jaar! De afmetingen van de kouroi (meervoud) verschilt. Deze kouros is ruim 6 m, terwijl de grootste kouros van Naxos, achtergebleven inde marmergroeve in het noorden van het eiland bij Apollonas, ruim 10 m groot is.

Bij binnenkomst ziet u twee poorten. De rechter poort leidt direct naar de kouros en door de andere poort maakt u een omweg door een paradijselijke tuin. In de schaduw staan enkele tafeltjes rondom het bassin waar regenwater in opgevangen wordt en iets verder ontwaard u een eeuwen oude olijfboom met een indrukwekkende stam.

Als u vanaf de hoofdingang verder loopt over het pad komt u op een pad dat u in ca. drie kwartier naar de ruïnes van de oude villa Epano kastro brengt.

Route: vanaf Naxos-stad volgt u de richting Halki, 2 km na het verlaten van de stad, sla linksaf in de richting van Engares, Melanes. 3,5 km doorrijden en dan naar rechts, staat aangegeven met een klein bord. Parkeer aan het eind van de weg en loop nog 250 m door.

5. Tragea, de vruchtbaarste streek van het eiland

Dit is altijd de rijkste en vruchtbaarste streek van Naxos geweest. Tragea, dat rond Halki ligt, bestaat uit enkele bergachtige valleien met eindeloos veel olijfbomen. Het dorp Halkis dat tot 1945 hoofdstad van het eiland Naxos was en daarna vooral een belangrijk handelscentrum. Ruim vijfentwintig jaar geleden was het dorp vrijwel verlaten, m.u.v. de distilleerderij. De inwoners hadden hun mooie herenhuizen ingeruild voor de mooie economische vooruitzichten van het toerisme wat zich langs de kusten ophield. Inmiddels is Halki weer een mooie en aantrekkelijke plaats. Het initiatief kwam van een steenhouwer die bij de restauratie van de tempel van Demeter had gewerkt. De kunstenares Katherine Bolesch zette het voort, zij heeft hier haar winkel en atelier wat inmiddels alweer 12 jaar bestaat.

6. Drosiani kerk

Deze kerk is gelegen tussen Halki en Moni, staat op een helling te midden van vele olijfbomen. Er wordt gezegd dat dit de oudste kerk van de hele Balkanregio is en sommige fresco’s dateren uit het eind van de 6e eeuw. Maar of het daadwerkelijk de oudste kerk is? U zult geen iconostase aantreffen zoals u gewend bent in de meest Grieks Orthodoxe kerken, al dan niet gemaakt van prachtig houtsnijwerk of vele iconen. Hier treft u de eenvoud van een oude Vroeg Christelijke kerk. De muren zijn hier en daar met fresco’s versierd, van voor de iconoclaste in 800 n. Chr. Ondanks de tand des tijds zijn de kleuren vervaagd maar eigenlijk zijn het onverwacht frisse tinten, als u nagaat dat ze zo’n 1500 jaar geleden aangebracht werden op de muren van deze kerk. Door het koor loopt een grote fresco met teksten in het Oudgrieks. De zilveren Maria icoon doet herinneren aan de huidige tijd.

7. Moni

Het dorp Moni is kenmerkend voor het gebied Tragea. Het ligt tegen de heuvel aangeplakt en biedt een fantastisch uitzicht op het westen met een landschap wat door olijfbomen sterk gedomineerd wordt. Erg leuk is het ‘museum’ van de landbouwvereniging van het eiland. Hier zijn nog altijd een aantal vrouwen actief met het maken van traditioneel borduurwerk. Tafellakens, schorten, servetten, beddenspreien en vele ander handwerk. Prachtige handgemaakte souvenirs dus die tegen redelijke prijzen worden verkocht. Goedkoper dan in Chora, Naxos-stad!

8. Het zuiden van Naxos

Als u van Naxos-stad (Chora) naar het zuiden en de zuidpunt van het eiland gaat ligt er een enorme kustvlakte vol met limoenbomen, waar ook andere soorten fruit en groente geteeld worden. U komt hier in het agrarische gebied met dorpjes zoals Agios Arsenios, Biblos en Plaka. Bij Plaka is een klein folkloristisch museum. Verrassende landschappen en wees niet verbaasd als u in de weilanden goed gevoede koeien ziet grazen. Het toeristische gedeelte van het eiland is voornamelijk rondom Chora en de plaatsen Agios Prokopios en Agia Anna, hier vindt u de meeste hotels en clubs. Hoe meer u naar het zuiden gaat hoe minder bebouwing. Het strand loopt hier zo’n 10 kilometer door!

Ten westen van het dorp Mikri Vigia komt u veel stacaravans tegen. Volg de route nog zuidelijker, richting Kastraki, hier is het strand ook erg mooi, maar het is er minder druk. U kunt doorlopen tot aan de punt bij Kaap Kourpoupia. Als u enkele steile rotspaden trotseert dan komt u bij drie mooie zand- en rotsstranden uit. (Op een plein staan een aantal erg vervallen gebouwen, vraagt u zich niet af wat dit geweest is…. Het zijn de resten van wat ooit een luxe hotelcomplex was….)

9. Kasteel Bazeos

De toren van Bazeos. De toren is gebouwd in de 18e eeuw en is kenmerkend voor de versterkte bouwwerken van het eiland Naxos en ook deze toren stamt uit de feodale tijd, toen pirateninvallen heel gewoon waren op de eilanden en men zich doormiddel van uitkijkposten moest zien te verdedigen. Na lange tijd als klooster ( ‘het Ware Kruis’, ‘Tou Timiou Stavrou’) te hebben gediend werd het in 1834 door de monniken verlaten en verviel het aan de jonge Staat Griekenland, ‘het Moderne Griekenland’. De familie Bazegio kocht aan het eind van de 19e eeuw het complex, de voorvaderen van de huidige eigenaren. Na de voltooiing van de restauratiewerkzaamheden in 2000, biedt het kasteel nu elke zomer ruimte aan tentoonstellingen en worden er ook concerten gegeven. Een prachtige kapel en iconostase kunt u hier bezichtigen.

Route: 12 km ten zuidoosten van Naxos-stad, via Glinado en Ano Sangri.

10. Tempel van Demeter en christelijke basiliek

Deze tempel is het belangrijkste en oudste monument op het eiland Naxos. Vanaf de 8e eeuw v. Chr. stond op deze plek een heiligdom wat gewijd was aan de Olympische goden. De heilige plaats lag toen in de openlucht. In de tweede helft van de 6e eeuw v. Chr. bouwen de Naxiërs er een eerste tempel. De streek was destijds zeer welvarend en de tempel werd helemaal, van ‘top tot teen’, uit marmer opgetrokken. De tempel heeft een vierkante vorm, met aan de voorzijde een zuilengalerij met vijf Ionische zuilen. Inde vroegchristelijke tijd werd er een kerk van gemaakt en de zuilengalerij werd over het algemeen de narthex. De restauratie is erg opvallend en interessant: hierbij is geen voorkeur geven aan een bepaalde periode. Tekstpanelen met illustraties geven een beeld van de geschiedenis en ontwikkeling van de vereringsplaats in de loop der jaren.

De valleien om het heiligdom lijken niet veranderd door de vele eeuwen heen! Het is alsof de landbouwvlakten en de bebouwing er omheen er nog steeds zo bij liggen als zo’n 2800 jaar geleden.

Route: ga bij Naxos-stad richting Halki. Bij de splitsing gaat u rechtsaf, richting Glinado en na 1,5 km gaat u links. Richting Galanado en Ano Sangri. Hier vindt u in Ano Sangri wegwijzers. Dagelijks geopend van 08.00 tot 14.00 uur. Behalve maandag dan is de archeologische vindplaats gesloten.

NIET TE MISSEN

Apiranthos

Dit is misschien een van de mooiste dorpen van het eiland met geplaveide straatjes van marmer. Het ligt tegen de berg Phanari aangeplakt en kijkt uit over de valleien, wijn- en olijfgaarden. En natuurlijk ontbreken de citrusgaarden hier niet. Apiranthos is een van de meest bijzondere dorpen op Naxos. Dit omdat het dorp voornamelijk bewoond werd door Grieken die massaal vanuit Kreta hierheen vluchtten na de revolutie van Daskaloyannis (‘de leraar Yannis’) in 1770, deze strijd eindigde in een verschrikkelijke Osmaanse overheersing en onderdrukking. De inwoners spreken de dag van vandaag nog het Grieks met hun Kretens accent. Een heerlijke Griekse taal om naar te luisteren met hun specifieke tongval. Ook zouden de bewoners van dit dorpje een ‘warmbloediger’ karakter hebben dan de overige inwoners op het eiland.

Mooie anekdote:

Otto I, Othon, koning van het moderne Griekenland, gekroond tot koning in 1833. Hij kwam op bezoek op het eiland en bezocht ook het dorp Apiranthos. Hier stopte hij en zijn gevolg voor een maaltijd in een van de taverna’s van het dorp en bracht hij ook tijd door met de notabelen van het dorp en het eiland. Hij was idolaat van het, zeer mooie en fijn bewerkte bestek, met name de houten lepels. Hij nam blijkbaar de houten lepels mee na het nuttigen van zijn maaltijd. Toen Otthon I aankondigde dat hij wilde vertrekken ter paard, zag hij tot zijn verbazing dat zijn zadel was ontvreemd. De Kretenzers ‘laten niet over zich heen lopen’ ! Dat was de duidelijke boodschap naar de koning! Naast hun trots hebben de Kretenzers nog iets anders behouden, hun Kretenzisch gebruik: de mannen komen bij elkaar om over van alles en nog wat te praten, eigenlijk over NIETS, dus. Een waar schouwspel wat duidt op het voortbestaan van tradities die elders niet meer aanwezig zijn!

Archeologisch museum

Dit museum bezit vondsten die langs de oostkust van het eiland zijn gevonden. Vooral uit de omgeving van Moutsouna. De blootgelegde graven bevatten ontelbare potten en gebruiksvoorwerpen uit de Cycladische periode, 3e millennium voor Chr. Een aantal mooie kenmerkende beelden, zoals een waarvanhet gezicht alleen bestaat ui een neus en ogen, Los in de andere vitrines ziet u veel beelden en restanten uit de Romeinse en christelijke periodes, ook vondsten uit de bronstijd. Bijzondere stukken zijn de twee zeer zeldzame marmeren kruiken uit een stuk uit de periode 3000-2700 v. Chr.

Folkloristisch museum

Dit museum in Apiranthos geeft een mooi overzicht van de tradities van dit dorp. Het museum bevat stukken die verzameld werden door Yannis Katinas, geboren in het dorp en in 1944 omgekomen. En museum vol emoties.

Route naar Moutsouna

Deze weg is spectaculair. De weg begint in het dorp Apiranthos en slingert naar de kust in 10 km waarbij u onderweg oude installaties van de vroeger smergelmijnen ziet. Het strand van Moutsouna heeft een heel bijzondere sfeer.

Kouros van Apollonas

Als badplaats is Apollonas niet heel bijzonder, het ligt op 50 km van Naxos-stad. Wel vindt u hier goede taverna’s aan het strand in de baai. En de 10 m lange kouros die in de marmergroeve ligt.

WINKELEN OP NAXOS, BIJZONDERE SOUVENIRS

Taki’s shop

Taki maakt sieraden die het ‘oog van Naxos’ heten. Het is het dekseltje wat sommige slakken gebruiken om hun slakkenhuisje mee af te sluiten. De buitenkant is rood, de binnenkant wit, als ze gepolijst zijn dan ontstaan er mooie spiraalmotieven. Een bijzonder souvenir waarvan ook nog eens gezegd wordt dat het geluk brengt.

Eleni Hatziandreou

In deze winkel kunt u allerlei geweven stoffen kopen en mooi handwerk met patronen uit het Egeïsch Zeegebied. De winkel vindt u in de Oude Marktstraat (Old Marketstreet). Vanaf de boulevard, tweede straat rechts en dan direct links.

Bijzonder Aardewerk

De Olijfboom

De eigenaresse Katherine Bolesch heeft in Siegburg in Duitsland het ambacht geleerd. Sieburg staat al sinds de 14e eeuw bekend om de aardewerk- en keramiekwerkplaatsen. Het artistieke gevoel van Katherine maakt dat zij, geïnspireerd op het symbool van Griekenland: de olijfboom, prachtige kunstwerken maakt. Olijven en takken sieren het aardewerk. Gebruiksvoorwerpen zoals borden, schalen, kommen en slakommen. Zij heeft in opdracht van het Grieks Olympisch comité in 2004 olijfkransen gemaakt. Deze werden cadeau gedaan aan belangrijke gasten.

Haar werkplaats en winkel vindt u in Halki, op het plein.

Pallas Reizen, Paros, Naxos, Santorini, Evia, Evia-Noord, Evia-Centraal, Evia-Zuid, Evia-Oost,

PALLAS REIZEN RESTAURANT TIP NAXOS

O Fotis, the blue corner, taverna - grill house

Dit bijzondere restaurant vindt u in Agios Prokopios. De eigenaresse is een Belgische en samen met haar man Fotis runt ze hun taverna 'O Fotis'. Eenvoudige Griekse keuken waarbij alle gerechten bereidt zijn met de 'Vergin Olive Oil', olijfolie van de eerste persing, de zgn. 'maagdelijke olie'.

De gezelligheid en de ambiance maken van deze taverna een geliefde plek bij onze gasten!

Naxos_eiland_Prinos_Reizen_Griekenland_IMG_9950

COMBINATIEREIS OFWEL MODERN EILANDHOPPEN

Unieke eilandhop-combinatiereis

Dag 1

Start uw reis op Mykonos. Comfortabele rechtstreekse vlucht vanaf Amsterdam naar Mykonos. Op Mykonos aangekomen wordt u op de luchthaven opgewacht door het hotel van uw keuze. Zij verzorgen de transfer naar uw hotel. Heerlijk bijkomen van de reis aan het zwembad met een verkoelend drankje. Daarna kunt u gebruik maken van de shuttle service van het hotelbusje wat diverse keren per dag de gasten naar Mykonos-stad brengt v.v. (9 x per dag om 00.30 uur de laatste shuttle bus terug vanuit de stad)

Zo kunt u ’s middags of in de vroege avond Chora al gaan verkennen. Heerlijk slenteren door de smalle straatjes en steegjes. Het fotogenieke stadje is erg uitnodigend en al wandelend ontdekt u de leukste hoekjes, trapstraatjes en steegjes. Maar ook Ano Mera, het enige dorp op het eiland is een ontdekkingstocht waard. Dit kunt u prima de volgende dag doen. Zo kunt u alle highlights van het eiland in een korte tijd bezoeken. Overnachting op Mykonos.

Dag 2

Vandaag heeft u de hele dag de tijd om het eiland verder te verkennen. Vooral Ana Mera is een aanrader! Overnachting op Mykonos.

Dag 3 t/m dag 8 verblijf op Paros

Na het ontbijt wordt de transfer verzorgd naar de haven van Mykonos waar de boot vertrekt naar Paros. De boot vertrekt rond 10.30 uur en de overtocht is maar 45 minuutjes. Bij aankomst op Paros wordt u opgewacht door de autoverhuurder. U krijgt uw huurauto en uiteraard een goed beschrijving hoe u bij uw accommodatie komt. U kunt nadat u zich geïnstalleerd heeft in uw accommodatie al heerlijk gaan rondrijden over dit mooie en fascinerende Cycladen eiland. Route beschrijvingen en wandeltochten heeft u reeds ontvangen bij uw reisbescheiden dus uw ontdekkingstocht kan beginnen. U verblijft in totaal 6 nachten op Paros.

Dag 9 t/m dag 15 verblijf op Naxos

Vandaag vertrekt u na het ontbijt naar de haven voor uw overtocht naar Naxos. De autoverhuurder staat u op te wachten en u levert de huurauto in. De boottickets heeft u al ontvangen voor uw overtocht naar Naxos. Rond 11.15/11.30 vertrekt de boot van Paros naar Naxos. Ook deze overtocht is weer 45 minuutjes. Wederom zal de autoverhuurder op Naxos u opwachten in de haven om u de huurauto uit te leveren. Met ook weer een goede routebeschrijving bent u in ‘no-time’ bij uw accommodatie van uw keuze. Met de uitgebreide routebeschrijvingen kunt u de mooiste tochten over het eiland maken en dit grootste Cycladen eiland gaan ontdekken, beleven en vooral genieten van al het moois wat dit afwisselende eiland te bieden heeft. U verblijft in totaal 7 nachten op Naxos.

Dag 16

Vandaag vertrekt u per binnenlandse vlucht of per snelle boot richting Athene of de haven van Athene, naar Pireaus. De boottickets heeft u, indien u per snelle boot van Naxos naar Pireuas gaat al ontvangen. Indien u gaat vliegen dan zijn de boardingpassen reeds naar het hotel verstuurd en zullen zij u deze overhandigen. De autoverhuurder zal de auto of bij de haven van Naxos innemen of op de luchthaven. Vanavond vertrekt u met Transavia terug naar Nederland. Maar natuurlijk kunt u er ook nog voor kiezen om uw verblijf een paar dagen te verlengen in Athene of bijvoorbeeld op het eiland Evia. Beide bestemmingen zijn binnen een kort tijdsbestek bereikbaar. Transfers worden allemaal verzorgt.

Eventuele verlengingsmogelijkheden:

Natuurlijk kunt u ook kiezen om twee eilanden te combineren als u dat prefereert. U vliegt dan naar Mykonos en gaat dan dezelfde dag nog per ferry naar Paros. En vanaf Paros naar Naxos. Uiteraard kunt u er ook voor kiezen om maar één eiland aan te doen. Ook hier voor geldt: vlucht vanaf Amsterdam naar Mykonos en vandaar per boot naar Paros of Naxos. Indien er een goede doorvlucht bestaat met Paros en/of Naxos kan er ook gebruik gemaakt worden van de vlucht: Amsterdam-Athene met een doorvlucht naar Paros of Naxos. Dit is bij boeking bekend. Hiervoor kan een toeslag gelden, welke bij boeking met u besproken zal worden. Dus geen verrassingen achteraf!

Inclusief bij deze 16-daagse eilandrondreis-combinatie Mykonos-Paros-Naxos

 • Retourvlucht Amsterdam-Mykonos en terug Athene-Amsterdam
 • 20 kg ruimbagage en 10 kg handbagage per persoon
 • Alle voorkomende transfers
 • Alle voorkomende boottickets, dan wel binnenlandse vluchten
 • 2 overnachtingen in 5* hotel op Mykonos op basis van logies en ontbijt
 • Gratis shuttlebus naar Mykonos-stad ofwel Chora
 • 6 overnachtingen in 4* hotel op Paros op basis van logies en ontbijt
 • 7 overnachtingen in 4* hotel op Naxos op basis van logies en ontbijt
 • Dinerbonnen voor taverna Fotis op Naxos 3 per persoon
 • Huurauto voor 6 dagen op Paros
 • Huurauto voor 7 dagen op Naxos
 • Nederlandstalige routebeschrijvingen voor op de eilanden Paros en Naxos
 • Nederlandstalige reisgidsje over Griekenland algemeen
 • 24- uurs Nederlandstalige reisleiding service
Naxos_Griekenland_Prinos_Reizen_IMG_9900

GESCHIEDENIS VAN NAXOS

Het eiland Naxos heeft een roerige geschiedenis achter de rug en nam in de oudheid een belangrijke plaats in. Het heeft invloeden gekend van zowel de Minoïers, de Mykeners en de Ioniërs, alle drie lieten ze wat van hun beschavingen achter op het eiland.

Het hoogtepunt van Naxos is in de 7e en 6e eeuw v. Chr. geweest en Naxos had in die periode ook de zeggenschap over de heiligdommen van Delos. In 490 v. Chr. kwam aan deze bloei een einde, de Perzen veroverden het eiland. Na de val van het Perzische rijk behoorde Naxos bij de Atheense Bond en ging weer meetellen tijdens de Frankische overheersing, toen de neef van de hertog van Venetië, Marco Sanudo, het Egeïsch hertogdom oprichtte met als zetel de kastro. De status van de hoofdstad was niet gunstig voor de eilandbewoners, die eeuwenlang onder een feodaal regime leefden.

Ook nadat de Osmanen in 1537 het bestuur overnamen op Naxos, bleef het feodale regime bestaan, tot het eiland in 1829 weer terugkeerde bij het Moederland Griekenland, de moderne Griekse Staat. Heden ten dagen draagt het eiland nog altijd littekens van de zware Middeleeuwen. De kusten en vruchtbare valleien zijn dan ook bezaaid met torens die de notabelen gebruikten als verdedigingswerk, uitkijkposten of als woning.