MYKONOS

Het Jetset eiland

Mykonos_Prinos_Reizen_Griekenland_IMG_8987

MYKONOS ALGEMEEN

Mykonos is een vrij klein eiland van slechts 88 km² groot en vormt samen met Andros en Tínos een verlengstuk van de bergrug van het langgerekte eiland Evia (Euboia), 2e eiland van de Griekse Archipel, na Kreta. Mykonos is relatief weinig bergachtig, met als hoogste punt de Profítis Ilías, 372 m hoog.

Mykonos zou één van de vele Cycladeneilanden geweest kunnen zijn, ware het niet dat zij samen met Santoríni in de loop van de jaren ‘70 en ’80 van de vorige eeuw uitgegroeid is tot hét symbool van de Griekse eilanden en daardoor door het massatoerisme ontsierd, zeker in de zomermaanden juli en augustus. Vele jaren was het hoofdzakelijk bekend om de heel mooie Chóra (uitzonderlijk aan zee gelegen) en ook natuurlijk als vertrekpunt voor een dagexcursie naar de beroemde opgravingen van het naburige Dílosi of Delos. Tegenwoordig is het ook heel bekend om het bruisende nachtleven en om zijn mooie, maar heel drukke stranden.

Het jachtige toeristische (nacht)leven, de aanwezigheid van de "jet set", de drukte op de stranden, de talrijke hotels, restaurants en bars, dit alles schrikt vele mensen af.  Toch doet dit het eiland een beetje onrecht aan: Chóra ís nog altijd heel mooi, zeker in de stille uren, 's morgens en in de vroege namiddag; de stranden zijn nog altijd heel aangenaam buiten het toeristisch hoogseizoen; er zijn nog altijd ongerepte plekjes in het binnenland - en Delos is zeker een bezoek waard.

Mykonos_Griekenland_Prinos_Reizen_IMG_9072

MYKONOS, HET VENETIË VAN GRIEKENLAND

Op Mykonos is het moeilijk om nog wat van de natuur van het eiland te zien. Dit eiland is zo volgebouwd dat er bijna niets meer onbebouwd is. Elke millimeter land of zand is nog altijd een enorm fortuin waard sinds het eiland een bekend jetset eiland werd eind jaren ’50 van de vorige eeuw. Wie zijn hier niet geweest? Van alle bekende Grieken tot lady Gaga en vele anderen. Ook veel Nederlandse jetsetters mogen hier graag hun vakantie doorbrengen.

Maar ondanks dat Mykonos hét feesteiland voor de jetset is, is vooral Mykonos-stad, Chora erg aantrekkelijk en leuk om een paar dagen door te brengen. Het Venetië van Griekenland. Daarnaast ligt op slechts een half uurtje het Heilige eiland Delos. Erg interessant, dit eiland van de god Apollon. Daarnaast is de ligging van Mykonos ideaal om een islandhopcombinatie te maken naar Paros en Naxos. Paros ligt op 45 min varen van Mykonos en Naxos weer op 45 min varen vanaf Paros. Dus snel en makkelijk bereikbaar en daardoor is het ideaal om uw eilandhopcombinatie op Mykonos te starten. Een rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar Mykonos maakt deze combinatiereis helemaal comfortabel. Geen lange wachttijden in de haven dus!

Mykonos heeft geen hoge bergen of heuvels, het is eigenlijk een vrij vlak eiland. De baai bij Panormos is de diepste baai op het eiland, hij dringt enkele kilometers het eiland binnen. De hele kustlijn van Mykonos bestaat uit 20 fantastische baaien, inhammen en stranden. In het zuiden treft u de bekende en beroemde stranden van het eiland aan. Hier is ook het wegennet vrij uitgebreid. Inmiddels heeft Mykonos naast de oude haven in de stad, op zo’n 300 m van het oude stadscentrum, ook een nieuwe haven bij de havenplaats Tourlos, 3 km ten noorden van de stad.

Mykonos_Prinos_Reizen_eilandhoppen_Cycladen_IMG_8963

COMBINATIEREIS OFWEL MODERN EILANDHOPPEN

Unieke eilandhop-combinatiereis

Dag 1

Start uw reis op Mykonos. Comfortabele rechtstreekse vlucht vanaf Amsterdam naar Mykonos. Op Mykonos aangekomen wordt u op de luchthaven opgewacht door het hotel van uw keuze. Zij verzorgen de transfer naar uw hotel. Heerlijk bijkomen van de reis aan het zwembad met een verkoelend drankje. Daarna kunt u gebruik maken van de shuttle service van het hotelbusje wat diverse keren per dag de gasten naar Mykonos-stad brengt v.v. (9 x per dag om 00.30 uur de laatste shuttle bus terug vanuit de stad)

Zo kunt u ’s middags of in de vroege avond Chora al gaan verkennen. Heerlijk slenteren door de smalle straatjes en steegjes. Het fotogenieke stadje is uitnodigend en al wandelend ontdekt u de leukste hoekjes, trapstraatjes en steegjes. Maar ook Ano Mera, het enige dorp op het eiland is een ontdekkingstocht waard. Dit kunt u prima de volgende dag doen. Zo kunt u alle highlights van het eiland in een korte tijd bezoeken. Overnachting op Mykonos.

Dag 2

Vandaag heeft u de hele dag de tijd om het eiland verder te verkennen. Vooral Ana Mera is een aanrader! Overnachting op Mykonos.

Dag 3 t/m dag 8 verblijf op Paros

Na het ontbijt wordt de transfer verzorgd naar de haven van Mykonos waar de boot vertrekt naar Paros. De boot vertrekt rond 10.30 uur en de overtocht is maar 45 minuutjes. Bij aankomst op Paros wordt u opgewacht door de autoverhuurder. U krijgt uw huurauto en uiteraard een goed beschrijving hoe u bij uw accommodatie komt. U kunt nadat u zich geïnstalleerd heeft in uw accommodatie al heerlijk gaan rondrijden over dit mooie en fascinerende Cycladen eiland. Route beschrijvingen en wandeltochten heeft u reeds ontvangen bij uw reisbescheiden dus uw ontdekkingstocht kan beginnen. U verblijft in totaal 6 nachten op Paros.

Dag 9 t/m dag 15 verblijf op Naxos

Vandaag vertrekt u na het ontbijt naar de haven voor uw overtocht naar Naxos. De autoverhuurder staat u op te wachten en u levert de huurauto in. De boottickets heeft u al ontvangen voor uw overtocht naar Naxos. Rond 11.15/11.30 vertrekt de boot van Paros naar Naxos. Ook deze overtocht is weer 45 minuutjes. Wederom zal de autoverhuurder op Naxos u opwachten in de haven om u de huurauto uit te leveren. Met ook weer een goede routebeschrijving bent u in ‘no-time’ bij de accommodatie van uw keuze. Met de uitgebreide routebeschrijvingen kunt u de mooiste tochten over het eiland maken en dit grootste Cycladen eiland gaan ontdekken, beleven en vooral genieten van al het moois wat dit afwisselende eiland te bieden heeft. U verblijft in totaal 7 nachten op Naxos.

Dag 16

Vandaag vertrekt u per binnenlandse vlucht of per snelle boot richting Athene of de haven van Athene, naar Pireaus. De boottickets heeft u, indien u per snelle boot van Naxos naar Pireuas gaat al ontvangen. Indien u gaat vliegen dan zijn de boardingpassen reeds naar het hotel verstuurd en zullen zij u deze overhandigen. De autoverhuurder zal de auto of bij de haven van Naxos innemen of op de luchthaven. Vanavond vertrekt u met Transavia terug naar Nederland. Maar natuurlijk kunt u er ook nog voor kiezen om uw verblijf een paar dagen te verlengen in Athene of bijvoorbeeld op het eiland Evia. Beide bestemmingen zijn binnen een kort tijdsbestek bereikbaar. Transfers worden uiteraard allemaal verzorgt.

Verlengingsmogelijkheden te over

Natuurlijk kunt u ook kiezen om twee eilanden te combineren als u dat prefereert. U vliegt dan naar Mykonos en gaat dan dezelfde dag nog per ferry naar Paros. En vanaf Paros naar Naxos. Uiteraard kunt u er ook voor kiezen om maar één eiland aan te doen. Ook hier voor geldt: vlucht vanaf Amsterdam naar Mykonos en vandaar per boot naar Paros of Naxos. Indien er een goede doorvlucht bestaat met Paros en/of Naxos kan er ook gebruik gemaakt worden van de vlucht: Amsterdam-Athene met een doorvlucht naar Paros of Naxos. Dit is bij boeking bekend. Hiervoor kan een toeslag gelden, welke bij boeking met u besproken zal worden. Dus geen verrassingen achteraf!

Inclusief bij deze 16-daagse eilandrondreis-combinatie Mykonos-Paros-Naxos

 • Retourvlucht Amsterdam-Mykonos en terug Athene-Amsterdam
 • 20 kg ruimbagage en 10 kg handbagage per persoon
 • Alle voorkomende transfers
 • Alle voorkomende boottickets, dan wel binnenlandse vluchten
 • 2 overnachtingen in 5* hotel op Mykonos op basis van logies en ontbijt
 • Gratis shuttlebus naar Mykonos-stad ofwel Chora
 • 6 overnachtingen in 4* hotel op Paros op basis van logies en ontbijt
 • 7 overnachtingen in 4* hotel op Naxos op basis van logies en ontbijt
 • Dinerbonnen voor taverna Fotis op Naxos 3 per persoon
 • Huurauto voor 6 dagen op Paros
 • Huurauto voor 7 dagen op Naxos
 • Nederlandstalige routebeschrijvingen voor op de eilanden Paros en Naxos
 • Nederlandstalige reisgidsje over Griekenland algemeen
 • 24- uurs Nederlandstalige reisleiding service
Mykonos_Prinos_Reizen_Griekenland_IMG_9058

PALLAS REIZEN TOP 10 MYKONOS

1. Mykonos-stad

Behoort tot de mooiste stadjes op de Cycladen. Heel bijzonder vanwege zijn ligging aan zee. Dit terwijl de meeste stadjes en vroegere hoofdsteden hoog op moeilijk toegankelijke rotspartijen gebouwd werden voor de bescherming tegen de pirateninvallen. Op Mykonos koos men ervoor om hun stad als een doolhof te maken; een dichtnetwerk van nauwe straatjes, steegjes en trapstraatjes waar met makkelijk verdwalen was. Tegenwoordig niet meer, overal zijn herkenningspunten zoals winkels, cafés, taverna’s  etc.

2. Het kleine Venetië

Deze wijk, Alefkandra is makkelijk bereikbaar via de boulevard langs zee met de molens op de achtergrond.

3. Archeologisch museum

Absoluut een bezoek waard, het is kleinschalig en bevat veel keramiek en beelden. Maar leuk om te zien.

4. Katholieke kathedraal

Deze kerk is sinds 1668 gewijd aan Onze Lieve Vrouw van de Rozenkrans. Na een brand in 1991 is het interieur aanzienlijk veranderd.  De kerk ligt 50 m ten zuiden van Klein-Venetië.

5. Scheepvaartsmuseum

Een bijzonder mooi museum en absoluut een bezoek waard. Het museum werd opgericht door de heer Drakopoulos en is een kleinschalig museum maar met een bijzonder mooie collectie. Er zijn veel voorwerpen te zien die getuigen van het zeevarend leven van de vroegere eilandbewoners. Een mooie collectie scheepsmodellen toont de vele soorten schepen waarmee de Egeïsche Zee sinds de oudheid mee overvoer. Er zijn ook navigatie-instrumenten en vondsten uit scheepswrakken zoals amforen en munten. Achter in het tuintje staat de vuurtoren die tot 1983 dienst heeft gedaan op de Armenistis-kaap ten noorden van Chora.

6. Agios Stefanos strand

Het mooiste strand met uitzicht op Chora en Delos. Maak een wandeling naar de vuurtoren van Fanari. Deze, geautomatiseerde vuurtoren verving de oude vuurtoren in 1983 op Kaap Armenistis. Vanaf hier heeft u een geweldig uitzicht op het eiland Tinos in het noorden en op Syros in het zuiden.

7.  Ano Mera

Een verrassend deel van het eiland. Terwijl de rest van het eiland volgebouwd is, is dit deel van het eiland een oase van rust en schoonheid. Stenen terrasmuurtjes, zo kenmerkend voor de Cycladen scheiden de weiden en akkers van elkaar. Niet ver is de kaasmakerij, ezels zijn hier nog het middel van vervoer naar de boerderijen. Naast Mykonos-stad is Ano Mera het enige dorp op het eiland. Een mooi centraal plein met taverna’s, kaffenions en bomen die voor een heerlijke schaduw zorgen op het plein.

8. Het klooster van Tourliani en het Paleokastroklooster

Het is opgericht in de 16e eeuw en de 18e eeuw aanzienlijk verbouwd. De gevel, de marmeren fontein en de bewerkte klokkentoren stammen uit deze periode. Het interieur van de hoofdkerk is rijk gedecoreerd, net als de indrukwekkende iconostase van veelkleurig hout. Iets verder ten noorden  van het dorp ligt het 18e eeuwse Paleokastroklooster op de plek van een ruïne van het middeleeuwse kasteel Dágra.

9. Kerk van Panagia Paraportiani

In de Kastrowijk, achter de haven ligt waarschijnlijk het meest gefotografeerde en geschilderde kerkje ter wereld. Door de vele witkalk lagen heeft het zijn strakke vormen verloren.

10. Delos

De naam Cycladen betekent ‘cirkel’, de Cycladen eilanden liggen als een cirkel om het Heilige eilandje Delos. Delos is eeuwen het religieuze centrum van de Oude Griekse wereld geweest. Dit eilandje is de mythologische geboorte plaats van Apollon en Artemis en werd al in de 7e eeuw v. Chr. bewoond. Naast religieus centrum was Delos ook een enorm belangrijk handelscentrum en tevens was jet de zetel van het eerste zeebond in de Egeïsche Zee, de Attisch-Dellische Zeebond. Elk jaar bouwde men tempels en bracht men rijke offers en werden er ceremonieën en grote feesten georganiseerd. De machtige buureilanden zoals Naxos, Paros en ook Samos waren redelijk jaloers op de rijkdommen en belangrijkheid van dit kleine eilandje. Athene besloot in 454 v. Chr. de schatkist van Delos over te plaatsen naar de Akropolis. Delos was gespaard in de Perzische oorlogen en de overige conflicten die eeuwen lang in deze regio van de Egeïsche Zee speelden, en kwam steeds meer onder bestuur van Athene te staan. Maar het eilandje ging niet ten onder aan deze heerschappij van Athene. Een groot aantal inwoners moesten het eiland verlaten en het was verboden om geboren of te sterven op dit nog altijd Heilige eiland. Langzaam kon Delos onder het Atheense juk vandaan komen en herwon weer zijn commerciële en religieuze belang. Na de nederlaag van de Grieken tegen de Romeinen in 166 v. Chr., werd Delos een onderdeel van Rome, een Romeinse kolonie, wonderbaarlijk was dit het hoogtepunt van Delos. Archeologen menen dat de meeste bouwwerken uit deze tijd afkomstig zijn, toen de stad meer dan 20.000 inwoners telde. Na dit hoogtepunt ging het langzaam bergafwaarts met Delos en tijdens de Osmaanse periode werd Delos een schuilplaats voor piraten. De tempels en huizen werden afgebroken en werden gebruikt als bouwmateriaal voor de bouw van de omliggende steden op de eilanden in de buurt.

 

Mykonos_Prinos_Reizen_IMG_9046

WANDELEN OP MYKONOS

Op wandelgebied valt er niet veel te beleven op Mykonos. Dit is vooral te verklaren doordat dit dorre eiland niet geschikt was voor landbouw, waardoor er ook heel weinig ezelspaden waren. Toch is ook hier wandelen een ideaal middel om nog enkele authentieke hoekjes van het eiland te ontdekken. Zo is de wandeling van Ano Merá naar het strand van Liá toch een aanrader.

Ano Merá - Paleókastro - Fteliá en terug

Beoordeling: Deze korte wandeling vertrekt vanuit de oude hoofdstad van het eiland, Ano Merá. Ze voert naar Fteliá, één van de stranden van het noorden, gelegen aan de grote baai van Pánormos.

Tijd: De effectieve wandeltijd (EWT) naar Fteliá bedraagt slechts 45 minuten en even veel voor de terugweg. Goed voor een halve dag aan het strand.

Routebeschrijving:

U vertrekt vanaf het mooi aangelegde platía in Ano Mera, met enkele restaurants. Aan één van de lange zijden staat het klooster van Panagía Tourlianí, dat er op het eerste zicht vrij onaantrekkelijk uitziet, verstopt achter een zware buitenmuur. Maar achter die muur en de versterkte poort gaat een elegante kerk van 1767 schuil, die heropgebouwd werd na de verwoesting van een eerder klooster uit de 16de eeuw. 

Binnenin is het klooster met de vele cellen groter dan men zou vermoeden; ook de elegante campanile, gebouwd met marmer uit Tínos, valt op. De heel rijk versierde en barokke iconostase is eveneens heel merkwaardig - hij is van de hand van Florentijnse kunstenaars en dateert van 1775.

Als u uit het klooster komt, gaat u rechts en neemt u het meest linkse van de 2 straatjes; zo komt u op de grote weg uit. U volgt die een eindje naar links, richting Chóra, tot voorbij de heuvelrug waarop een molen staat. Na 4 minuten slaat u rechts af (wegwijzer Paleókastro); u komt zo onder de molen door en heeft kijkend naar links al een uitzicht op de verre stranden. Bij het naderen heeft ook het klooster van Paleókastro bepaald geen vriendelijk uitzicht. Voor het klooster gaat u links en zo komt u bij het versterkte gebouw, dat dateert van 1782.

(0u11) U loopt langs het klooster verder omhoog en komt zo voorbij de heuveltop met de ruïnes van het Kástro Ghizi, dat door de Venetianen in de 13de eeuw werd gebouwd en het eiland domineerde. Een bord zegt dat het om een privé-terrein gaat en dus ontoegankelijk is. De weg loopt nu naar beneden en verschaft u een mooi uitzicht op de baai van Fteliá, uw einddoel.

(0u15) Net ter hoogte van de kleine Nikólaos-kapel loopt links een pad tussen muren, links van een grindweg. Het gaat nu enkele minuten vlot, maar dan loopt het pad dood voor een ravijntje. U klautert naar rechts op het veldje naar beneden, in de richting van een huisje, en u gaat dan nog meer naar rechts, zodat u na 2 minuten op een grindweg uitkomt. U gaat door een metalen hek en volgt de grindweg. Even wordt die van beton, maar u blijft links op de grindweg en komt zo na ongeveer 12 minuten bij enkele huizen.

(0u27) Hier gaat u rechtdoor op een oplopende betonweg. U draait nu wat te veel richting binnenland, maar gelukkig kunt u net voor een steile helling rechts van een droge bedding verdergaan, en verder erin of ernaast, al naar gelang of er water in staat.
U steekt een zandweg over, maar gaat rechtdoor verder op een vage zandweg, recht naar het strand. Via een plateau loopt u door enkele kleine duinen en zo komt u op het strand uit.

(0u33) U gaat links en voorbij een lage, rotsachtige kaap komt u op een tweede, heel mooi zandstrand. U bent ver van de glamour van de bekende stranden van Mykonos. (0u45).

Links van het huis aan het eind van het strand gaat een weggetje omhoog; u kunt zo hoger langs de kust wandelen.

Het beste is na een paar uurtjes strand langs dezelfde weg terug te keren naar Ano Merá.

Mykonos_strand_Prinos_Reizen_IMG_9117

STRANDEN VAN MYKONOS

De stranden in het noordelijk deel van het eiland Mykonos zijn de bekendste: Toúrlos en Agios Stéfanos ten noorden van Chóra en die van Pánormos en Fteliá aan de baai van Pánormos.

Maar het zijn vooral de stranden van het zuiden die een kosmopolitische uitstraling hebben, de stranden van Ornós, Psaroú, Platýs Gialós en Paránga, en zeker die van Paradise, Super Paradise, Eliá en Kalafáti. De stranden van Paradise en Super Paradise, vroeger alleen te bereiken met bootjes, maar nu ook per bus, zijn heel bekend bij naturisten.

Delos_Griekenland__Prinos_Reizen_L25A4505

PALLAS REIZEN TIP

Delos

Wellicht de belangrijkste toeristische attractie van Mykonos is een bezoek aan het nabij gelegen Dílos. Volgens de legende dreef dit eilandje rond op zee, maar werd het door de goden ‘geankerd’ om de geboorteplaats van Apollo te worden. Door de aanwezigheid van een groot heiligdom ter ere van deze god bloeide Delos reeds in de 7de en 6de eeuw v.Chr. In de 5de eeuw v. Chr. werd Delos de zetel van het bondgenootschap van de stad Athene, het zgn. Delische Bond; de schatkist van dit bondgenootschap berustte in de tempel van Apollo, tot zij naar de Akropolis in Athene werd overgebracht.

In de Hellenistische tijd werd de economische bloei van Délos nog groter, wat leidde tot een bevolking van 25.000 mensen. Deze bloei eindigde op dramatische wijze, toen het eiland in 88 v. Chr. door Perzische koning Mithridates van Pontos werd verwoest. Het eiland kwam tot verval en was af en toe een toevluchtsoord voor piraten. In 1873 begonnen de opgravingen van de heiligdommen en de stad.

Nu is Délos het belangrijkste archeologische centrum van de Cycladen. Een bezoek vanuit Mykonos, waar bootjes in zo'n 30 minuten de 3,5 tot 4 km afleggen naar het heilige eiland - áls de wind het toelaat. De opgravingen zijn open van 8.30 tot 15.00 uur. Er zijn georganiseerde bezoeken en gidsen en brochures helpen u alle archeologische rijkdommen te ontdekken.

Mykonos_Prinos_Reizen_IMG_9019

GESCHIEDENIS VAN MYKONOS

Mooie vondsten in het Archeologisch Museum bewijzen dat Mykonos een bloeiend centrum van de Cycladische (2000 - 1600 v. Chr.) en ook van de Mykeense beschaving (1600 - 1200 v. Chr.) was. Tijdens de klassieke Griekse tijd evenwel was Mykonos, in tegenstelling tot zijn kleine buur Dílos, van vrij weinig betekenis. Later volgde het eiland de geschiedenis van de andere Cycladen, met o.a. de verovering door de Venetiaanse gebroeders Gizi in 1207 en de bezetting door de Turken vanaf 1537. Het is tijdens het Turkse bewind dat Mykonos een belangrijk scheepvaartcentrum werd; het eiland beschikte over 22 oorlogsschepen bij het begin van de Griekse vrijheidsstrijd in 1821.

Vanaf de jaren '50 van de vorige eeuw  begon de opgang van Mykonos als toeristisch centrum, vooral vanwege het prachtige Chóra en de heel mooie stranden. Deze toeristische ontwikkeling leidde jammer genoeg tot een te overheersend nachtleven, zodat de beste periode om Mykonos te bezoeken in het voor- en naseizoen ligt.

Mykonos_winkelstraatjes__Prinos_Reizen_Griekenland_IMG_9133

PLAATSEN EN DORPEN OP MYKONOS

Chóra de hoofdstad van Mykonos bezit één van de meest pittoreske havens van de Cycladen en de wirwar van straatjes biedt telkens weer schitterende uitzichten. Tot de meest bekende hoekjes van dit wellicht grootste Cycladische dorp behoren de Paraportianí-kerk, de Mitrópoli, de wijk Venetiá met de mooie huisjes vlak aan zee, de Tría Pigádia (drie waterputten  die tot de jaren 1950 de enige watervoorziening van Chóra vormden!), de molens (Káto Míli) op een wal vlak bij de zee. Van boven bij de ringweg en zeker van bij de hoog gelegen Boni-molen geniet men van een schitterend uitzicht over het stadje. Ook de rijke musea verdienen een bezoek, en dan vooral het Archeologisch Museum, het Folklore Museum en het Museum van de Egeïsche Marine.

In het binnenland van Mykonos is er maar één belangrijk dorp te vermelden, Ano Merá; hier ligt ook het bekende mannenklooster van Panagía tis Tourlianís, dat dateert uit 1542 en opvalt op door de mooie klokkentoren; het heeft ook een heel mooie iconostase en een rijk museum. In het binnenland vallen verder de vele kerkjes en kapellen op, 365 zegt men - vaak zijn ze gebouwd als ex-voto's door de zeelieden van het eiland, soms ook als begraafplaats.