LIMNOS

Ideaal voor de gast die op zoek is naar rust

2004_0910Image0036

HET EILAND LIMNOS

Myrina

De pittoreske hoofdstad van Limnos is Myrina. Het heeft een gezellig vissershaventje met diverse restaurants en taverna’s. De stad beschikt over een charmant oud centrum net achter de haven met een leuke winkelstraat met diverse boetiekjes, traditionele winkeltjes en ouderwetse kaffenions. Het Byzantijns kasteel boven de stad is ‘s avonds sfeervol verlicht.

Moudros

De tweede grote plaats op het eiland, gelegen bij de grootste natuurlijke baai van Griekenland. Het heeft een leuke dorpskern, ook wel de Agora genoemd en een haven. De prachtige stranden bij Moudros zijn uitstekend geschikt voor gasten die van rust houden.

Verder heeft Limnos een keur aan kleine traditionele dorpjes zoals : Plati, het oude dorp heeft een leuk pleintje met de Agios Georgios kerk als blikvanger, Kontias in dit dorpje staat het huis waar Winston Churchill tijdens W.O. 1 verbleef, Kotsinas in het piepkleine haventje staat het standbeeld ter ere van het legendarische meisje Maroula. Zij vocht in 1478 tegen de Osmaanse bezetters.

DSC_1037

WAT BIEDEN WIJ U AAN?

Prinos Reizen stelde op het eiland Limnos een mooie individuele reis voor u samen.
Wij regelen uw vlucht, met overstap op de luchthaven van Athene, en verblijf in het hotel of studio/appartement van uw keuze. Daarnaast krijgt u 7 dagen een huurauto waarmee u zelf allerlei uitstapjes op het eiland kan maken. Bij uw reisbescheiden ontvangt u Nederlandstalige informatie, tips en routebeschrijvingen maar u bent natuurlijk geheel vrij om uw vakantie naar wens in te delen.

2004_0910Image0034

LIGGING

Limnos is gelegen in de Egeïsche zee vlakbij de kust van Turkije en beschikt over een eigen luchthaven. Door de centrale ligging is het eiland Limnos ook goed bereikbaar met veerboten vanuit heel Griekenland.

kakaviothissa_Limnos

BEZIENSWAARDIGHEDEN

Het eiland Limnos is heuvelachtig maar kent geen hoge bergen. Hierdoor is er minder niveauverschil dan op de meeste Griekse eilanden. De stad Myrina is vrij vlak en gemakkelijk bewandelbaar ook fietsen op het eiland behoort tot de mogelijkheid. Doordat het eiland nog niet is ontdekt door het massatoerisme heeft het haar eigen tradities in ere kunnen houden. Naast de sporen van plaatsnamen en overblijfselen uit de geschiedenis ziet u ook bij de bevolking nog gebruiken uit de eeuwenoude tradities.

Limnos is sinds de prehistorie bewoond. Een van de belangrijkste opgravingen op het eiland is de nederzetting Polióchni waarvan vondsten te bewonderen zijn in het archeologisch museum van Myrina. In de klassieke periode (500-350 v.Chr.) werden op het eiland de tweeling goden Kaviria aanbeden, waar u vandaag de dag nog restanten van tempels en heiligdommen van zult tegenkomen op het eiland.

 

IMG_4620

FLORA EN FAUNA OP LIMNOS

Het eiland heeft een aantal natuurroutes, heerlijk om te wandelen, maar ook ideaal om met een auto af te leggen. Op de heuvels zult u vele kruiden zoals tijm, rozemarijn en kamille aantreffen. Ook is de omgeving rijk aan diersoorten, zoals herten en hazen, maar ook vele vogelsoorten waaronder de flamingo.

IMG_4569

PRINOS REIZEN TOP 10

De hoofdstad Myrina

Dit stadje ligt schitterend aan de baai met kleine straatjes en het prachtige Byzantijns kasteel hoog boven de stad.

Moudros

De tweede havenplaats op het eiland is diep gelegen in de baai van Moudros, de haven van Moudros is één van de grootste natuurlijke havens. Tijdens de Eerste Wereldoorlog tijdelijk de vlootbasis van de Entente. Mooie zandstranden, leuke taverna's en restaurants aan de waterkant. Maar ook de dorpskern is erg gezellig met kleine ouderwetse winkeltjes.

Propouli

In het noorden van het eiland gelegen, hier zijn prachtige duinen te vinden.

Prehistorische Polyochni

Misschien wel de oudste stad van Europa. Natuurlijk is Troje meer beschreven en Poliochni is niet vergelijkbaar met Troje. De stad kende een hoge ontwikkeling en veel handwerklieden maakten de mooiste gebruiksvoorwerpen, maar ook de huizen waren van hoge kwaliteit en zorgden voor comfort. De stad werd volgens een stedenplan gebouwd: straten, bronnen ondergrondse passages etc. De beschaving kwam aprupt tot een eind, door de eruptie van de vulkaan Moschylos gevolgd door een grote aardbeving. In 1931 is de Italiaanse school voor archeologie begonnen met de opgravingen.

Ifestia, het heiligdom van de Kaveiri

De archeologische vindplaats van Hepaestia of Ifestia ligt in het noordwesten van het het plaatsje Kontopouli. Opgravingen hebben aangetoond dat er een bewoonde stad geweest moet zijn van 1000 v. Chr. tot 1000 n. Chr. Het heiligdom van de Kaveiri lag op de top van de kaap die uitkeek tot Samothraki. De tempel was aan het begin van de entree van de golf welke leidde naar de haven van Hephaistia. Het heiligdom was gewijd aan een cultus van de Kaveiro, een sterke vrouwelijke macht die parallellen vertoont met de Thracische Bendis en de Phrygische Cybele.

Archeologisch museum in Myrina

Kleinschalig museum met prachtige vondsten uit Poliochni. Indrukwekkende collectie voor wie hierin intresse heeft. Aan de buitenkant van de stad Myrina bij het Romeikos-strand.

Wandeling naar het grotkerkje Kakaviotissa

Bij het dorpje Thanos (2 km zuidoost van Plati) kunt u de wandeling naar het kerkje boven op de heuvel maken. Het pad wijst zich vanzelf. U zult tijdens de wandeling 'gestapelde stenen' zien, dit is een gebruik om zo 'het geluk aan je kant te krijgen'. Het indrukwekkende grotkerkje is heel bijzonder!

Standbeeld van Maroula in Kotsina

Deze jonge vrouw is de heldin van het eiland. Zij was de dochter van Isodoros en Evrosini  Komnenos. Haar vader was een gerespectede notabele van het eiland. De lokale bevolking zag in hem hun beschermer, ook de Venetianers hadden bewondering voor hem. Maroula was goed opgeleid door leraren die gevlucht waren uit Konstantinopel toen de stad in 1453 viel. Op 21 mei 1478 viel Suleyman het eiland Limnos binnen, de bevolking verdedigde zichzelf daar waar ze konden vanaf het fort van Kotsina. Isodoros Komnenos was zwaar gewond en het zag er naaruit dat alles verloren was. Op het moment dat hij stierf pakte Maroula het bebloede zwaard van haar vader en nam de leiding om het kasteel te verdedigen, ze startte de verdediging vanaf de hoeken van het kasteel. Ze dwong de Osmanen terug en redde zo het eiland van de Osmaanse bezetting voor dat moment. Een jaar later sloten de Venetianers een deal met de Osmanen en Lemnos werd inruil gegeven aan de Osmanen. Een lange periode van Osmaanse bezetting begon.

De thermale baden van Kornos

Door de vulkanische oorsprong van het eiland beschikt Limnos ook over heilzame geneeskrachtige bronnen. De naam Kornos betekent 'bron'. De bron is te vinden op het dorpsplein. De temperatuur van het water is 44 graden Celsius. Het water kan ook gedronken worden dankzij het lage zoutgehalte. Het badhuis is gebouwd door Hasan Pasha, hij was onder indruk van de sterke kracht van de bron en dus liet hij een 'hamam' bouwen. U kunt hier terecht voor heerlijk bad. Ook leuk om op het terras een kopje koffie te drinken onder de schaduwrijke bomen.

Kontopouli

Liefelijk dorpje met diverse bezienswaardigheden. Als eerste kunt u een bezoekje brengen aan de icoonschilderes bij het pleintje van het dorp. Heel bijzonder omdat er nog altijd niet heel veel vrouwelijke icoonschilders dit vak uitoefenen. Een ander leuk bezoekje is aan de pottenbakster van het dorp. Geniet van een kopje koffie op het plein op een van de terrassen en neem een kijkje in de grote kerk van het dorp.

 

 

 

 

IMG_4602

GESCHIEDENIS

Limnos (of Lemnos) is een eiland wat behoort tot de eilandengroep gelegen in de Noord Ageïsche zee. Limnos heeft een strategische ligging, het ligt voor de Turkse kust. De afstand tot aan de Hellespont is bijna gelijk aan de afstand van Limnos tot aan de Heilige Berg Athos, zo’n 30 zeemijl. Mede door de geografische ligging van Limnos heeft het eiland een rijke geschiedenis. Ook wordt Limnos vaak genoemd in mythologische verhalen. De naam van het eiland is mogelijk een pre-Hellenistische naam, afkomstig van het woord Lefki. Naar alle  waarschijnlijk door de aanwezigheid van de witte kleur in de rotsen, lefkos in het Grieks betekent ‘wit’. De naam Limnos komt voor in geschriften van Pilos (1200 v. Chr.), hij gebruikt de nationale naam Lamniae (afgeleid van Limnian, een vrouw van Limnos). Volgens Welker is de naam Limnos afgeleid  van Liion; het gemaaide veld. Dit zou weer verwijzen naar de vruchtbare grond en het feit dat er veel grond bebouwbaar is. Tijdens de klassieke periode, kwamen veel boeren uit Athene naar het eiland. Zij brachten de Atheense democratie naar het eiland, en tijdens de Byzantijnse jaren stond het eiland onder invloed van Konstantinopel. Op het eiland zijn zeker 15, van de totaal 31 dorpen op het eiland, uit de Neolithisch periode. Het meest belangrijke dorp is Polióchni met een geschiedenis van ongeveer 6000 jaar. Archeologische opgravingen toonden aan dat op het eiland Limnos 7 belangrijke steden gebouwd zijn, tijdens de historische periodes van 4.000 v. Chr. tot 1.500 v. Chr.

De ontdekking van het parlement, misschien het eerste parlement wereldwijd, getuigt dat de democratie feitelijk geboren werd op Limnos, 2.500 jaar voor zijn officiële verschijning als een regime in Athene in 5de eeuw voor Christus.

Een andere belangrijke archeologische opgraving van het eiland tijdens de Geometrische-, Archaïsche-, Klassieke- en Hellenistische periodes zijn de opgravingen bij Kaveirio en Ifestia.

De verschillende namen van Limnos, zoals Amichthaloessa, Aithalia, Vucania, Sintiida, Dipolis, en andere namen geeft weer dat het eiland ook in de oudheid erg belangrijk is geweest. Vanaf het ontstaan van het eiland is Limnos erg belangrijk geweest vanwege de geografische ligging van het eiland, het trok de speciale aandacht van vele belangrijke mensen.

Hephaestus-1

MYTHE, SAGEN EN LEGENDEN

Ifestios, god van het vuur en metaal

Limnos is een veel besproken gebied in de oude Griekse verhalen. Volgens de mythes werd dit oorspronkelijk vulkanische eiland bewoond door Hephaestos, god van vuur en metaal, waarnaar ook één van de 32 dorpjes is vernoemd, Hephaistia.

Hephaistos of Ifestios is de god van de smeedkunst en het vuur en smid van de goden. Hij is de zoon van oppergod Zeus en zijn vrouw Hera. Moeder Hera vond Hephaistos zo lelijk dat ze hem van de berg Olympus afgooide (de berg Olympos was de woonplaats van de Olympische goden met oppergod Zeus). Hephaistos belandde pijnlijk op het eiland Limnos, waar hij werd opgevoed door nimfen, door zijn harde 'landing' op het eiland zou hij altijd kreupel en mank blijven. Toen hij vernam dat hij door zijn moeder 'weggesmeten' was van de berg Olympos nam hij zich later voor zich te wreken op zijn moeder Hera. Dat deed hij door een troon te maken voor zijn moeder. Toen Hera op de troon zat, kon ze niet meer opstaan. Ze smeekte Hephaistos haar los te maken. Hephaistos maakte haar los, maar stelde één voorwaarde, hij zou trouwen met de mooiste godin, Aphrodite (godin van de schoonheid en de liefde). Hera beloofde het en Hephaistos maakte haar los. Een paar weken later begon het huwelijk van de manke Hephaistos en de mooie Aphrodite. Maar Aphrodite was helemaal niet blij met haar manke en kreupele man. Ze was verliefd op Ares (de oorlogsgod). Toen ze met Ares de liefde bedreef, viel er een door Hephaistos gemaakte net naar beneden en zaten Aphrodite en Ares gevangen in het net. Hephaistos rende naar buiten toe en riep alle goden bij elkaar om Aphrodite en Ares belachelijk te maken. Alle goden lachten zich een breuk. Het was vernederend voor Aphrodite en Ares. Hephaistos heet in de Romeinse mythologie Vulcanus. Ifestios in het grieks is vulkaan.

2004_0910Image0004

STRANDEN TOP 10

Strand Richa Nera

Een van de populairste stranden in de stad Myrina. Richa Nera betekent ondiep water, ideaal voor gezinnen met kinderen. Op loopafstand van dit strand heeft u leuke taverna's en barretjes.

Strand van Avlonas

Het strand grenst aan het complex Porto Myrina Palace op de weg naar Kaspakas.

Strand van Agios Yannis

Vanaf Kaspakas gaat u naar beneden, het is het tweede strand voorbij de rots met kerkje. U volgt de weg en u komt bij een taverna met parkeerplaats.

Stand van Kontias

Op de weg naar Kontias vindt u het strand van Nevgatis, het wordt ook aangeduid met Zematas. Dit mooie strand is ongeveer 2 kilometer lang en heeft de blauwe vlag (Europese kwalificatie voor schoon zwemwater).

Stranden van Moudros

Het strand van Havouli, Sagrida en Fanaraki zijn prachtige stranden, in de zomer is Fanaraki favoriet.

Strand van Kotsinas

Aan de noordkant bij Kotsinas is de baai van Bournia. De bewoners van Romanou, Varos en Repanidi komen hier, ook ideaal voor kinderen.

Strand van Thanos

Een geweldig strand voorbij Plati. Hier kan men goed de vulkanische oorsprong van het eiland zien door de rotsformaties in de hoeken van de baai. Een bijzonder grote rotsformatie voor dekust zorgt hier voor een bijzondere zonsopgang.

Strand van Plati

De zandstranden en het schone water zorgen ervoor dat dit gebied kan rekenen op veel bezoekers uit de omgeving. Zowel de lokale bewoners uit Myrina, als toeristen van buiten het eiland kunt u hier aantreffen. Heel leuk is het plaatsje Plati, hoger gelegen tegen de heuvel aangebouwd.

Strand van Diasporos bij Tsimandria

Een mooi strand met oud douanekantoortje. Heel oud kaffenion, leuk om een kopje koffie (Griekse koffie) te drinken.

Strand van Kontopouli en Kallopi

Hier vindt u een fantastisch strand in de baai van Keros.

20150310_132426_resized__1_

SPECIALITEITEN, LOCALE PRODUCTEN EN RECEPT

Mevrouw Ourania G. Vayakou heeft een schitterend kookboek geschreven met tal van traditionele recepten van het eiland Limnos.

De eerste opzet van mevrouw Vayakou was om alleen de heel oude authentieke recepten van Limnos op te schrijven. Maar zij vond dat ze daarmee toch onrecht aandeed aan de hedendaagse keuken van Limnos die invloeden kent van 'buitenaf''. Er zijn heel wat Lemnioten naar b.v. Egypte gevlucht en ook de vluchtelingen uit Klein-Azië, die ook weer hun invloed gehad hebben op de Lemniotische keuken en het leven op het eiland in het algemeen.

Koekje voor bij de koffie, vanille koekjes

Benodigdheden

  • 1 1/2 kop boter
  • 2 koppen suiker
  • 8 eieren
  • 1/2 kop brandy
  • vanille aroma
  • 2 theelepels baksoda (bakpoeder)
  • 1/4 kop citroensap
  • bloem zoveel als nodig is om een stevig doch hanteerbaar deeg te krijgen

Bereidingswijze

Doe de boter en suiker in een kom en roer totdat er een crème ontstaat. Voede de eieren één voor één toe en voeg ook de bloem toe. De soda lost u op in het citroensap en voeg hierbij de brandy en het vanille aroma. Voeg meer bloem toe en kneed het tot een stevig deeg maar het moet wel een hanteerbaar deeg zijn. Bedek het deeg met plasticfolie en laat het deeg een tijdje rusten. Vorm naar eigen idee koekjes uit het deed of gebruik een steekvorm voor koekjes. Leg de koekjes op het met bakpapier beklede bakblik en bak de koekjes op 170 graden totdat ze goudbruin gekleurd zijn.

Het recept staat op pagina 167 van het kookboek Recipes from Limnos. ISBN:960-91380-0-4