KYTHNOS

Een mooi Cycladeneiland

Vakantie Kythnos

Het eiland Kythnos heeft een oppervlakte van 99 km². Het eiland is bergachtig en heeft een aantal kleine baaien. Opvallend zijn een aantal mooie kerken waarbij de kerk van Agios Savvas en het klooster Panagia Kanala zeker een bezoek waard zijn.

Kithnos is een nog ongerept eiland dat niet alleen dichtbij het vasteland ligt, maar ook niet druk is en waar de geur van vroeger hangt. Er bestaan geen toeristische resorts. De geologie is belangrijk voor de identiteit van Kithnos, omdat de bodem lange tijd een belangrijke bron van inkomsten was dankzij de aanwezigheid van mangaan en lood (de mijnen zijn halverwege de 19e eeuw gesloten). In Loutra worden nog altijd natuurlijke bronnen geëxploiteerd die rijk zijn aan zwavel, ijzer en minerale zouten, die sinds de Oudheid bekend staan om hun geneeskrachtige werking, vooral bij reuma. De grillige kustlijn bestaat uit veel baaitjes en zandstrandjes waar u zich gemakkelijk alleen op de wereld kunt voelen.

Het landschap van Kithnos bestaat uit bergen die zijn bedekt met een vrij kale vegetatie, maar in het landschap zijn ook veel wijngaarden en vijgebomen die het landschap toch een liefelijke uitstraling geven. De kust van Kithnos kent vele mooie baaien die een perfecte omlijsting zijn van dit mooie eiland. Gasten komen met de boot aan in de haven van Merihas (of Merichas), een gezellige havenplaats met toeristische voorzieningen. De andere haven van Kithnos, Loutra wordt voornamelijk aangedaan door de pleziervaart. Het wegennet doet de meeste plaatsen van Kithnos aan. Lithnos - stad (Chora) ligt uiteraard hoog en op minder dan 10 kilometer van de haven, net als haar rivaal Dryopis wat 5 kilometer van Merihas ligt. Ten zuiden van Dryopis ligt Panagia Kanala, een dorp dat zich dankzij de mooie stranden in de omgeving snel ontwikkeld heeft.

Een vakantie op Kythnos leent zich uitstekend voor een zogenaamd eilandhopprogramma. Zo kunt u bijvoorbeeld uw vakantie op Kithnos combineren met de eilanden Kea, Sifnos en Milos.