KYTHIRA

Het eiland van Aphrodite, godin van de schoonheid

Kythira, Kithira, Prinos Reizen, authentiek Griekenland, Griekenlandspecialist

DORPJES EN STADJES OP KYTHIRA

Hieronder treft u een willekeurige greep uit een aantal dorpjes en stadjes op het eiland. Kythira heeft meer dan 60 dorpjes, stadjes en nederzettingen. Onmogelijk om ze allemaal te beschrijven. 

Kythira-stad

Ook bekend als Chora, zoals op de meeste Griekse eilanden, is de hoofdstad van het eiland. Chora vormt samen met Kapsali, het meest pittoreske en authentieke deel in het uiterste zuiden van  Kythira. Om er te komen, moet u de kloof met de dorpen Strapodi en Manitochori ‘oversteken’. Dan doemen de eerste huizen op de achtergrond samen met het Venetiaanse kasteel gebouwd in 1503 voor u op. Hier ziet u nauwe straatjes en witgekalkte huizen - een beetje dichter bij het kasteel en de oude herenhuizen, Venetiaanse gebouwen en nog veel meer, gebouwd tijdens het Britse bewind. Op het centrale plein van Chora vindt u het stadhuis, banken en andere diensten terwijl de vele steegjes een overvloed aan (souvenir-)winkels hebben. 

Avlemonas

Misschien wel het mooiste dorp van Kythera. Avlemonas ligt op het oostelijke deel van het eiland, een kustplaatsje met pittoreske baaien. Hier vindt u veel, restaurants en cafés, terwijl de kleine "zwembad" fascinerend is voor jong en oud! 

Kapsali

Dit deel van het eiland heeft het allemaal en wat zeker opvalt is dat Kapsali  een toeristisch dorp is en tevens een goede uitvalsbasis om het eiland te verkennen. Gebouwd rondom twee prachtige baaien, heeft het naast veel restaurants, cafés ook accommodaties. Op het strand kunt u genieten van watersport, ontspannen in de kleine en charmante cafés en zeker vindt u er  tavernes die voldoen aan uw ‘eisen’ ten aanzien van uw ‘inwendige mens’. Kapsali is de poort van Chora, de hoofdstad van Kythera. Kapsali kan ook vanaf zee bereikt worden door jachten vanaf zee; het is immers de havenplaats van Chora. 

Potamós

Is het grootste dorp van het eiland. Zelfs op een koele winterdag, wanneer de bewoners van Kýthera in het algemeen meer binnen verblijven, is er altijd bedrijvigheid en gezelligheid in de cafés op het centrale plein van Potamós. Op zondag is de vlooienmarkt gewoon een excuus voor de dorpelingen  uit te gaan, samen met vrienden geniet men van de sfeer van hun fantastische dorp. Vergeet niet om het historische gebouw van de Engelse school te bezoeken. In de zomermaanden worden hier concerten gegeven en theater, vaak in de openlucht stadsschouwburg die gelegen is aan het oosten van het dorp. Vele winkels, cafés, restaurants maken dit dorp tot een centraal punt voor de bewoners van de noordelijke regio van het eiland.

Mylopótamos

Het dorp werd gesticht door de Venetianen. Het San Marco symbool, de leeuw van de " La Serenissima" republiek Venetië siert nog steeds de poort van de overblijfselen van het kasteel (gebouwd in 1565) in de buurt van de Káto Chóra. Het dorp is prachtig vanwege de bergstromen, de platanen, de vijvers met eenden, de traditionele architectuur, en de verbazingwekkende waterval van Fónissa. U zult verrast zijn door de spectaculaire rij van watermolens en watervallen. Lekker slenteren door de straatjes van het dorp, u zult genieten van de architectuur van het dorp. 

Mitáta

Als u van weelderige vegetatie houdt, dan is dit dorp wellicht het mooiste van Kýthera voor u. Een adembenemend uitzicht over de kloof voor Tsákonas wordt het dorp omgeven door bomen, struiken en planten. Deze rijke vegetatie is de habitat van een verscheidenheid van nectarines die uniek zijn voor deze plek. Voordat het water u in de mond loopt, brengt dit fruit een heerlijke sensatie als men het fruit aanraakt; dat is waarom de lokale bevolking dit fruit ‘de borsten van Aphrodite’noemt. 

Aroniádika

Met een architectuur die herinnerend aan het zuidelijke deel van de  Peloponnesos, ligt dit traditionele dorp centraal op het eiland, bijna in het midden. Bijzonder in dit dorp zijn de talloze vormen van de schoorstenen van de huizen van het dorp.

Diakófti

Het was in 1995, toen de bouw van de belangrijkste haven van het eiland voltooid werd, dat dit gebied zich begon te ontwikkelen. Sinds een paar jaar is dit dorp, wat vroeger bestond uit enkele verspreide huizen, nu een drukke plaats, waar u vele taverna’s en restaurantjes vindt. De 800 m² ondergrondse grot van Choustí, waar zeer belangrijke archeologische vondsten gedaan zijn, bevindt zich ook hier.

Livadi

Livadi wordt beschouwd als het commerciële centrum van het zuiden Kythera. In Livadi ziet u de beroemde brug van Katouni. Er zijn veel kleine nederzettingen rond het dorp. Aangezien Livadi is gevestigd aan de hoofdweg van het eiland en veel gebieden verbindt, vormt het een ontmoetingsplek voor bewoners van de zuidelijke regio's.

Karavas

Het dorp is gelegen in het noordelijke deel van het eiland, Karavas kent een weelderige goene begroeiing. Water stroomt onophoudelijk in de ravijnen en de bronnen van Amir. De architectuur is het sterk punt van het dorp: mooie gebouwen en huizen van een eigen identiteit, gebouwd op de meest onverwachte plekken. De lokale bevolking is trots op de collectieve associatie die zij hebben ontwikkeld; de lokale vereniging Portokalia, genoemd naar ‘de heilige boom’ van het dorp (een sinaasappelboom), organiseert vele belangrijke culturele evenementen, voornamelijk in de zomer. Het is zeker dat wanneer u aan Karavitians een bezoekt brengt, u onder de indruk zult zijn van de liefde van de dorpsbewoners  voor het dorp. Breng een bezoek de bakkerij en u kunt niet alleen hun producten kopen, maar ook vragen om u een rondleiding te geven, zij zullen u alle details van de kunst van het bakkersvak laten zien.

 

Kythira, Kithira, Prinos Reizen, authentiek Griekenland, Griekenlandspecialist Prinos Reizen

STRANDEN OP KYTHIRA

Ook hier betreft het een willekeurige greep uit de de vele stranden op het eiland Kythira. Tijdens uw vakantie zult u ongetwijfeld zelf nog meer heerlijke stranden ontdekken.

Diakofti: Een paradijselijk strand voor kinderen met azuurblauw ondiep water en een wit zandstrand. Gelegen tegenover de veerhaven van Kythira, hier treft u ook tal van taverna’s en leuke cafeetjes vlak naast het strand.

Kapsali: strand met faciliteiten zoals parasol’s, strandstoelen, waterfietsen (in de zomermaanden) en een boulevard met leuke en gezellige eetgelegenheden. Vanaf het strand heeft u een prachtig zicht op Chora, (Kythira-stad) en het Kastro. En tijdens het zwemmen is er kans dat een zeeschilpadden met u meezwemt. Ze zwemmen graag in deze baai.

Platia Ammos: het strand bevindt zicht bij het dorp met dezelfde naam, op het noordelijk deel van het eiland. Het zandstrand heeft een grijsachtige tint en biedt tevens een fraai uitzicht op de Peloponessos en het eiland Elafonissos.

Agia Pelagia: Dit is een van de grootste (toeristische)dorpen van het eiland.  Het ligt noordoostelijk op het eiland Kythira. Het heeft een boulevard aan zee met een aantal leuke en goede taverna’s en cafeetjes. Ook vindt u er supermarkt en nog 2 winkeltjes.  Vanaf  Agia Pelagia richting het zuiden treft u een reeks mooie stranden aan, allemaal met een panoramisch uitzicht.

Fyri Ammos: met rood gekleurd zand, bijzonder mooie strand

Lorentzo: prachtig strand met turkoois blauwe zee

Lagada: dit strand heeft een blauwe vlag. Zomermaanden zijn er faciliteiten hier op het strand zoals ligbedden en parasols, het is gelegen in de buurt van de Kloof van Paleochora.

Palaiopolis: dit is het langste strand van Kythira, gelegen in een van de mooiste gebieden aan de oostkust van het eiland.  Omdat het strand naar het zuiden ligt, heeft u kans dat u op heldere dagen een fraai uitzicht op Antikythira en soms zelfs op Kreta heeft. De 3 stranden zijn met elkaar verbonden, Piatsa, Vothonas en Limni. Zelfs in het hoogseizoen is het hier relatief rustig en zult u nog  een mooi privé plekje op het strand kunnen vinden. Het is een archeologisch gebied waardoor er niet te veel bijgebouwd mag worden en blijft de omgeving beschermd. In Palaipolis en het nabij gelegen dorpje Avlemonas treft u een aantal zeer goede authentieke taverna’s aan en in de zomer is er aan het eind van het strand een kleine kantina, snackbar waar u kleine versnaperingen en snacks kunt kopen met strandbedjes.

Kaladi: waarschijnlijk het meest gefotografeerde en meest fotogenieke strand van Kythira. Een prachtige plek om de zonsondergang te gaan bewonderen. Het strand wordt door een hoge rotswand beschermd voor westelijke winden. U moet uw auto boven aan de heuvel parkeren en dan door middel van een trap met zo’n 80 treden !! afdalen naar het strand. Erg populair bij de Grieken en de lokale bevolking zelf en in de zomer is het hier dan ook vaak erg druk.

Sparagario: bijzonder fraai strand wat verstopt ligt onder het Kastro van Chora. Dit strand is wel moeilijker bereikbaar. U kunt een kano of waterfiets huren in Kapsali en dan de baai oversteken of u gaat te voet via een steil pad. Halverwege de afdaling van de heuvel treft u een grot en een prachtig klein kerkje aan.

Kalami: snorkelparadijsje maar minder makkelijk bereikbaar. U moet er wel even moeite voor doen, maar uw moeite zal beloond worden. Tip: parkeer uw auto bij het klooster Panagia Orphani en u gaat te voet verder. Het is 1 km lopen naar het strand. Het laatste stukje is vrij lastig, u daalt een redelijk steil pad af met behulp van een touw, goede schoenen raden wij daarom absoluut aan, de slippers in de tas voor op het strand! Het is echter zeer de moeite waard. Een echt prachtig kiezelstrand tussen de rotsen met een helder azuurblauwe zee.

Fyri Ammos (Kalamos): de combinatie van het natuurschoon, het rood gekleurde strand en het diep blauwe water maakt Fyri Ammos tot een zeer bijzonder,aantrekkelijk en erg fotogeniek strand. Bereikbaar via een spectaculaire weg vanuit Kalamos.

Melidoni: een in het zuidwesten van het eiland gelegen strand dat kan worden bereikt via een deels verharde weg vanaf het dorp Drimonas. Het is een mooi zandstrand met een azuurblauwe zee. In de zomer is er een kantina op het strand en kan het erg druk zijn.  Let op: het diepe zeewater is niet echt geschikt voor gezinnen met kleine kinderen!

Feloti: ondanks dat het gebied rondom Feloti beach door een bosbrand behoorlijk veel schade opgelopen heeft is het landschap nog altijd zeer indrukwekkend met hoge rotswanden en grote zwerfkeien die verspreid in het landschap liggen. Met de auto bereikbaar vanuit de richting Chora. Let op: omdat de weg vrij steil is, is hij minder geschikt voor diegenen die last van hoogtevrees hebben. Vlak voor het strand treft u het prachtige rotskerkje Agia Pelagia aan.

Stranden waarbij u de mooiste zonsondergangen kunt zien:

Lykodimou: een van de beste stranden aan de westkust van het eiland en een prachtige plek om de zonsondergang te bewonderen. Op het strand treft u een kleine grot aan met een zoet waterbron, uniek!

Routsounas: een groot verlaten strand in het uiterste noordoosten van het eiland. Bereikbaar via een onverharde weg, vaak in slechte staat, zeker in het voor- en naseizoen als het geregend heeft , eigenlijk alleen geschikt voor 4 x 4 Jeeps (of eventueel wandelen).

Limionas: om bij het strand te komen volgt u vanuit het dorpje Mylopotamos gedurende zo’n 7 kilometer een spectaculair slingerende weg door een prachtig natuurgebied. Op het strand treft u een paar vissershuisjes, een kantina (die regelmatig open is) en een kerkje aan.

Fanakopia: niet voor iedereen geschikt, een klein maar erg mooi strand met prachtige zwarte, witte en grijze kiezels. Het water is helderblauw. Het kan alleen bereikt worden via een pad dat begint erop de weg van Mylopotamos naar Limnionas. Het beginpunt staat aangegeven met een bord. De wandeling duurt zo’n 20 minuten en is vrij pittig, goede wandelschoenen zijn dan ook een absolute must!

Avlemonas: een natuurlijke baai midden in het centrum van het pittoreske dorpje. Het baaitjes is omgeven door een paar taverna’s en een leuke bar met uitzicht op de baai. Terwijl u op het terras zit en van een drankje en een hapje geniet kunt u beneden u de zwemmers van de rotsen zien duiken.

Chalkos: een erg populair kiezelstrand, zeker in de zomermaanden juli en augustus, het is gelegen in het zuiden van het eiland met in de zomermaanden een kantina die ook strandbedjes verhuurt. Gemakkelijk te bereiken vanuit de richting Kalamos.

Kombonada: een strand met grote witte kiezels, gelegen aan de oostkant van het eiland tussen de stranden van Palaiopolis en Fyri Ammos (Kalamos) in. Het landschap is erg mooi. bereikbaar via een asfaltweg vanuit de richting Livadi en Karvounades.

Fournoi: gelegen aan de noordoost kust van het eiland en bereikbaar via een onverharde weg vanaf de hoofdweg tussen Karavas and Platia Ammos. In de zomer is de gezellige kantina geopend en wordt er ‘s avonds vaak live muziek gespeeld, een aanrader voor aan het eind van de middag en avond! 

Prinos_Reizen_Magic_pool_Kythira_eiland_Griekenland

ZELF ER OP UIT

Genieten

Het dorp Karavas is gelegen op het noordelijke deel van het eiland, Karavas kent een weelderige goene begroeiing. Water stroomt onophoudelijk in de ravijnen en de bronnen van Amir. De architectuur is het sterk punt van het dorp: mooie gebouwen en huizen van een eigen identiteit, gebouwd op de meest onverwachte plekken. De lokale bevolking zijn trots op de collectieve associatie die zij hebben ontwikkeld; de lokale vereniging Portokalia, genoemd naar ‘de heilige boom’ van het dorp (een sinaasappelboom), organiseert vele belangrijke culturele evenementen, voornamelijk in de zomer. Het is zeker dat wanneer u aan Karavitians een bezoekt brengt, u onder de indruk zult zijn van de liefde van de dorpsbewoners  voor het dorp. Breng een bezoek de bakkerij en u kunt niet alleen hun producten kopen, maar ook vragen om u een rondleiding te geven, zij zullen u alle details van de kunst van het bakkersvak laten zien.

Ontspanning

De vuurtoren van Moudari

De vuurtoren is gelegen op het noordelijkste punt van het eiland, Kaap Spathi. Het werd gebouwd onder het Britse bewind en is de grootste vuurtoren die door de Britten in Griekenland is gebouwd. Hij werd in 1857 gebouwd en heeft een hoogte van 25 meter.  Het uitzicht op de zee vanaf de vuurtoren is gewoon geweldig.

Beleven

De grot van Chousti

De grot van Chousti is onlangs recent opgegraven. De archeologen ontdekten er keramiek en menselijke fossielen uit de Mesolithische periode, ongeveer 3000 v.Chr. Het wordt aangenomen dat de grot is gebruikt als schuilplaats. De grot is gelegen in het gebied van Diakofti.

Bijzonder

Klooster van Panagia Myrtidotissa

In het Zuid-westelijke deel van Kythera, en na het volgen van een zeer interessante route, zult u het belangrijkste klooster van Kythera, Panagia Myrtidiotissa zien. Tweemaal per jaar, op 15 augustus en op 24 september lokale mensen en vele bezoekers eren de Moeder Gods. Het uitzicht vanaf het kruis net voor het klooster is gewoon geweldig.

Ondernemen en ontdekken

De kloof van Tsakonas

De kloof van Tsakonas is gelegen tussen de dorpen Mitata en Viaradika, in het midden van het eiland. Een zeer moeilijke, maar zeer interessante kloof vanwege de verscheidenheid aan planten. Nog interessanter is dat binnen de kloof verborgen kerken zijn uitgehouwen in de rotsen. Na verscheidene kilometers komt de kloof uit op het gebied van Palaiopoli.

Niet te missen

De watermolens van Mylopotamos

In het schilderachtige dorp Mylopotamos volgt u de bordjes Neraida waterval (wandeling M 41). Kort nadat u de waterval van Fonissa omringt door platanen gepasseerd bent, komt u bij de 22 watermolens. De molens die worden geëxploiteerd door waterkracht van de rivier die nog overvloedig stroomt. Het water valt van 20 meter in vijver en wordt doorgegeven aan alle molens. Volgt u de kreek en u loopt de kloof binnen waar u bij de verlaten watermolens komt. Een sprookjesachtige omgeving met bruggetjes waarbij u teruggaat in de tijd. Elke watermolen bestond uit drie delen. Het gebied waar de molen de oogst werd gemalen, de slaapkamer (s) waar de werknemers woonden en sliepen en tot slot de ruimte waar de ezels gestald werden, hun vervoermiddel op dat moment. De molens waren in handen van de families die daar werkten en hadden meestal de naam van de bouwer of van degenen die voor het eerst de molen in gebruik nam. De ontberingen van de molenaars en hun gezinsleven, samen met de komst van nieuwe middelen voor het malen leidde tot de stopzetting van de molens.

Ontdekken

Het archeologische museum

De archaïsche Leeuw heeft een speciaal verhaal. Hij komt oorspronkelijk uit Paleokastro, de oude hoofdstad van Kythira van ongeveer 600 v.Chr. tot 100 na Chr. De Venetianen namen hem mee naar de ingang van het fort van Chora. Onder de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog ging hij naar Berlijn. Door toeval door is de leeuw gevonden in een archief in Berlijn. 

Doen! 

Stranden op Kythira

De vele stranden van Kythira zijn gemakkelijk bereikbaar met de auto in 15 tot 30 minuten. Voor alle weersomstandigheden vindt u het perfecte strand. Veel stranden hebben een kantine, vaak geopend in de zomermaanden met parasols en ligstoelen, zodat u aangenaam de dag kunt doorbrengen.

Prinos_Reizen_Culinaire_rondreis_Dako_met_tomaat_en_fetakaas

DE GRIEKSE KEUKEN EN SPECIALITEITEN VAN KYTHIRA

De Griekse keuken:

Specialiteiten van het eiland Kythira

De Tijmhoning van het eiland is een echte specialiteit, leuk souvenir om mee te nemen voor de thuisblijvers!

Maar op Kythira vindt u natuurlijk de Griekse keuken in al haar facetten terug, een zeer gevarieerde keuken!

In Nederland staat de Griekse keuken niet zo hoog aangeschreven. Dit heeft er vooral mee te maken dat de meeste Griekse restaurants hun menu aangepast hebben aan de ‘Westerse’, ‘Nederlandse’ smaak en ‘traditie’, veel voor weinig geld! Het bekende concept van de ‘Van Der Valk restaurants’, ‘veel voor weinig’. De Griekse  restaurants in Nederland zijn vooral bekend van de grote vleesschotels met veel patat en rijst, zo ‘totaal on-Grieks’ !

Op Kythira (en in heel Griekenland) is de keuken echter veel gevarieerder. Uiteraard zijn er lekkere vleesgerechten, vleesschotels, verkrijgbaar maar een giros-schotel wordt toch over het algemeen  beschouwd als ‘fastfood’ voedsel, zoals het ‘patatje met van de snackbar’. Juist voor vegetariërs zijn er in Griekenland heel erg veel smakelijke gerechten te vinden met verse groenten van het seizoen.

Eten zoals de Grieken:

U zult een Griek niet snel eerst een voorgerecht zien bestellen wat dan later wordt gevolgd door een hoofdgerecht. Bij de Grieken is het gebruikelijk om gezamenlijk een aantal voorgerechten en hoofdgerechten te bestellen en die tegelijkertijd op tafel te laten zetten. Iedereen eet dan mee van alle voor- en hoofdgerechten. Dit is een mooie manier om gerechten te ontdekken en mee te genieten van al die verschillende smaken, de ‘Griekse Tapas’ eigenlijk. U hoeft niet met een grote groep te zijn, u kunt dit ook doen als u slechts met 2 personen bent. Bent u met zijn tweetjes, dan kunt u gerust een aantal voorgerechtjes (of bijvoorbeeld 4 voorgerechten en 1 hoofdgerecht) bestellen. En mocht u nog meer willen dan is het simpel om nog een gerechtje bij te bestellen. Een andere manier is de restauranthouder te vragen een reeks mezedes (kleine hapjes, de Griekse Tapas) op tafel te laten zetten waarbij u wel u voorkeur uitspreekt voor vis of vlees!

Eten op Kythira:

Het eten is goedkoop op Kythira en de restaurants zijn over het algemeen goed tot zeer goed. Dit komt omdat het bijna altijd kleine familiebedrijfjes zijn die met verse ingrediënten werken die ze vaak zelf telen. Behoorlijk veel restaurants zijn het hele jaar open op het eiland Kythiria. Sommige restaurants hebben geen menukaart, vaak wordt er alleen Grieks gesproken. Maar in dat geval kunt u meestal de gerechten in de keuken aanwijzen, het ouderwetse Griekse systeem wat op bekende Griekse eilanden bijna niet meer voorkomt; menukaarten zijn daar vaak in meerdere talen.

Hoewel het per restaurant en seizoen verschilt zult u de hieronder onderstaande gerechten meer of minder regelmatig tegen komen op het eiland Kythira. Houd u er rekening mee dat buiten het hoofdseizoen het aanbod van gerechten kleiner is.

Dips:

De Griekse keuken kent een aantal overheerlijke dips die prima met het brood gegeten kunnen worden.

Tzatziki: de bekendste dip gemaakt van yoghurt, knoflook en komkommer. Staat bijna altijd op tafel. Het lekkerst met heel veel knoflook en goed ‘uitgeknepen’ komkommer, een heerlijk dikke dip, geen waterige dip. Sommige taverna’s hebben hun eigen variatie op deze overbekende Griekse dip. Tzatziki combineert bijna bij alle gerechten uit de Griekse keuken!

Melitzanosalata: een heerlijke dip van geroosterde aubergines, knoflook, peterselie, olijfolie en wijnazijn, maar iedere taverna heeft zijn eigen recept, soms verwerkt men er kaas doorheen, indien u hier niet van houdt dan wel allergisch voor bent: vraag ernaar.

Fava : dip van gele spliterwten geserveerd met uitjes, citroen en olijfolie

Taramosalata: een heerlijk meze van viskuit aangemaakt met brood of aardappel. Vooral in het voorjaar verkrijgbaar, soms kan de kleur verschillen van roze (vaak de kleur van de Taramosalata) tot spierwit.

Tirokafeteri: een romige en pikante dip van feta, paprika’s en rode pepers.

De bovenstaande dips kunt u met brood eten, maar ook met vis- of vleesgerechten combineren.

Salades:

Choriatiki :de boerengriekse salade met tomaten, komkommer, ui en feta. U kunt ook altijd de fetakaas apart erbij laten serveren als u dat liever hebt.

Dakos: afkomstig van het eiland Kreta. Het bestaat uit Paximadhi (dubbel gebakken volkorenbeschuit) met verse, ongekookte tomatensaus, olijfolie en geitenkaas. In de oude dagen was dit de traditionele kost voor de Griekse boeren. Ze namen (en nemen nog steeds) de harde paximadhi mee naar de velden samen met wat olijfolie, kaas en olijven. Als de paximadhi even geweekt wordt in water of olijfolie dan ontstaat een heerlijk brood, zacht van binnen en hard van buiten. Een prima alternatief voor de Griekse salade en verkrijgbaar bij een aantal restaurants op Kythira.

Maroeli salata: een frisse fijngesneden groene salade van kropsla, dille, lente uitjes en citroen. U kunt vaak de salade zelf aanmaken met olijfolie en voor het zuurtje kunt u kiezen voor de verse citroen of azijn.

Patzarosalata: lauwwarme gekookte bietjes op stukjes gesneden met vaak het loof ook meegekookt. een bietensalade. Soms maakt men er een yoghurt-bietendip van met knoflook, peterselie, dille,  yoghurt of mayonaise. Wordt oorspronkelijk geserveerd met een knoflookdip (skordhalia).

Brood en water:

Bij elk restaurant krijgt u standaard een mandje met brood en een karaf of fles water bij de maaltijd. Sommige restaurants serveren heerlijke geroosterde sneetjes broodjes met zout, oregano en olijfolie of geroosterde sneetjes brood met een mengsel van fijngesneden tomaten, zout, oregano en olijfolie.

Wist u waarom de vers gesneden broodjes nooit helemaal doorgesneden zijn? Om u als gast te laten zien dat het brood vers voor u afgesneden is en niet afkomstig is van een eerdere tafel.

Chorta: een gekookte salade van verse wilde groenten, vergelijkbaar met de wilde spinazie of andijvie. De Grieken snijden de Chorta zelf in de velden of langs de kant van de weg. De groenten worden kort gekookt en dan aangemaakt met olijfolie en een beetje azijn. En vervolgens geserveerd met partjes citroen. In het voor- en najaar heeft bijna elk Griekse restaurant dit gerecht op het menu.

Vlita: de gecultiveerde versie van chorta, iets bitterde van smaak. Ook verkrijgbaar buiten het chortaseizoen.

Kritamos: een salade gemaakt van zeekraal die vers wordt verzameld van de stranden van Kythira. Erg gezond en erg lekker door de iets zilte smaak.

 

Kythira, Kithira, Pallas Reizen, authentiek Griekenland, Griekenlandspecialist Prinos Reizen

PALLAS REIZEN TOP 10 KYTHIRA

1. Chalkós

Magic green pool: niet echt een strand maar wel een heel bijzonder natuurlijk ‘zwembad’ dat zo’n 2 meter boven zee niveau ligt.  Oorspronkelijk een grot, waarvan het dak lang geleden ingestort is. Het helder groene water is diep genoeg om in te zwemmen. Om het zwembad (ca. 25 m x 15 m) te bereiken moet u ca. 40 minuten wandelen met als beginpunt het strand van Limnionas. U loopt achter het kerkje in noordelijke richting langs de kust door een ruig landschap met lage bebossing. Het pad is niet echt duidelijk aangegeven dus u moet zorgen dat u de zee ongeveer steeds op dezelfde afstand houdt. Vlak na een grote open inham komt u aan bij de Magic green pool. Net voor de pool loopt het pad naar beneden. Het laatste deel is erg lastig en er staat door middel van blauwe stippen op de rotsen aangegeven welke route u moet volgen. Dit stuk is zeker niet geschikt voor diegenen die last van hoogtevrees hebben.

2. De grot van de heilige Sofia

Deze grot is een van de drie bekende grotten in het gebied van Kythera-stad of Chora. De andere twee, ook bekend als grotten van de heilige Sofia, zijn in Kalamos en Agia Pelagia. Deze grot is echter het meest interessante, en de enige die als een toeristische attractie georganiseerd is. De grot van de heilige Sofia is gebruikt en werd steeds bekender als een plaats voor het  beoefenen van religie. Bovendien zijn archeologen ervan overtuigd dat de grot van de heilige Sofia voor religieuze doeleinden is gebruikt voor de laatste 800 jaar. Volgens de mythologie en recent onderzoek waren Paris en Helena van Troje verborgen in de grot na het verlaten van de oude Sparti. Volgens de mythologie trouwden ze in de ingang van de grot. De grot van de heilige Sofia is nu algemeen bekend als een van de mythologische grotten van de wereld. Veel wetenschappers hebben geprobeerd om de heilige Sofia grot volledig te ontdekken. De grot werd algemeen bekend in 1930, toen een Kytherische-speoloog, Ioannis Petrocheilos, de eerste systematische pogingen deed om het interieur van de grot te ontdekken. In 1970, heeft zijn vrouw Anna Petroxeilou ten slotte een analytisch plattegrond van het interieur van de grot kunnen ontwikkelen. De grootte van de grot is 2200 vierkante meter en de afstand vanaf het begin tot het einde is 500 meter, terwijl de toeristische route 200 meter is. De grot ligt op 60 meter boven de zeespiegel en gaat tot 20 meter onder de grond. Wij zien verschillende formaties van stalactieten en stalagmieten en kleuren die van wit tot zwart en verschillende roodtinten variëren in deze grot. De verschillende kleuren zijn een gevolg van  de metalen en de chemische samenstelling van het gebied.

3. De brug van Katouni

Gebouwd in 1826, het is de grootste brug ooit gebouwd in Europa door de Britten (110m lang, 6m groot, 15m maximum hoogte en aanhoudende door 13 bogen en 12 symmetrische galerijen). Volgens de legende,  werd de Britse commissaris Mackwell verliefd op een lokale jonge verleidster en begon deze brug te bouwen zodat hij haar gemakkelijk kon bezoeken.

4. De grotten van Chytra

Een van de meest indrukwekkende delen van het eiland is het rotseiland van Chytra gelegen op een korte afstand in de haven van Kapsali in het zuidelijke deel van het eiland. Aan de zuidzijde is er een grot met betoverende kleuren zowel aan de buitenkant, als op de zeebodem. Aan het einde van de grot is er een toevluchtsoord voor zeehonden. Met de glazenbodem boot doet kapitein Spiros dagelijks een excursie tijdens de zomer met zijn boot Alexandros naar deze prachtige grot. Als u omhoog op het eilandje wilt klimmen vereist dat absoluut uw aandacht, omdat het er steil is en rotsachtig. Hier is wel de plek waar u de zeldzame gele bloem de Sempreviva, de bloem van het eeuwige leven (Sempre viva betekent eeuwig leven). Deze zeer zeldzame bloem wordt in juni geoogst door zeer ervaren Kytherianen.

5. De kloof van Kakia Langada

De kloof van Kakia Langada begint bij het dorp van Trifillianika, een van de meest karakteristieke dorpjes van Kytheria en passeert de vervallen Byzantijnse stad, Paleochora. De kloof eindigt op het strand van Kakia Langada, waar de beroemde piraat Hayreddin Barbarossa begon aan zijn invasie. Als u van plan bent te gaan om deze verbazingwekkende kloof te gaan doorkruisen, dan moet u op ongeveer 3 uur daadwerkelijke wandeltijd rekenen. Echter, moeten wij u waarschuwen dat er stukken zijn die zeer steil en rotsachtig  zijn, en tenzij u zeer ervaren bent, raden wij u deze kloofwandeling af.

6. Paleochora

Paleochora (‘oud chora’, de oude hoofdstad ) word nu ook wel Agios Dimitrios genoemd, met zijn 13e  eeuwse panden, was de Byzantijnse hoofdstad van het eiland en is gelegen in het noordelijkste deel van de steile bergkloof.  Daar vandaan hadden de eilandbewoners veilig onderdak gevonden om zich zo te beschermen tegen de piraten. De positie van het kasteel is zo dat het niet zichtbaar is, noch vanaf de zee als vanaf het land. in 1537, heeft de piraat Barbarossa (roodbaaard) 7000 mensen gedood. Hij ontscheepte in de Kakia Lagada kloof,  hij beklom de rotsen en bezette de stad. Tegenwoordig  heeft het hele gebied een wilde, enigszins geheimzinnige aantrekkingskracht. Op de muren van enkele van de ruïnes zijn er ook nog prachtige fresco's. Mis een bezoek aan deze plaats niet!

7. Byzantijnse Museum

Het Byzantijnse museum is in Kato Livadi.  De bezoeker kan hier kunstwerken bewonderen van het Byzantijnse en Post-byzantijnse tijdperk zoals muurschilderingen en objecten van religieuze aard. Een van de belangrijkste voorwerpen zijn de fragmenten van de Vroeg-Christelijke vloer van de kerk van de Heilig Johannes op Potamos. Het museum is dagelijks geopend, behalve op maandag.

8.Agia Mirtidiodossa klooster bij Mertidia

Agia Mirtidiodossa, H. Moeder van Mertidia is de beschermheilige van het eiland Kythira.

Het grootste klooster van Kythira is gewijd aan de schutspatrones, het ligt in het Mertidia gebied, het zuidwestelijk deel van het eiland. De naamdag van de beschermheilige Mirtidiodossa wordt op 24 september groots gevierd. Dan komen de eilandbewoners massaal naar de kerk om de beschermheilige hun eer te brengen en natuurlijk is er na afloop van de dienst een panajiri, het feest met eten en drinken, muziek en dans.

De legende vertelt ons dat in de 14e eeuw na Chr. door een herder een eeuwen oude icoon gevonden werd. Hij nam de icoon mee naar huis en tot zijn grote verbazing was de icoon verdwenen. Hij ging weer met zijn kudde het landschap in en vond op precies dezelfde plaats de icoon van de Heilige Maagd Maria. Wederom nam hij de icoon mee en weer gebeurde hetzelfde, tot 3 keer toe. Toen begreep de herder dat hij op deze plaats een kappelletje moest bouwen voor de icoon van Moeder Gods. Zij wilde daar op die plek blijven. Later kwam monnik Leondios naar het eiland Kythira en begon met de bouw van een grotere kerk en wilde er een klooster van maken. Het klooster en de kloosterkerk werd steeds beroemder en er kwamen steeds meer monniken naar het klooster om in dit mooie klooster in te treden. Het klooster is in de loop der eeuwen steeds meer uitgebreid en ook de kloosterkerk. Bijzonder is de 26 m hoge klokkentoren bij de kloosterkerk.

De beheerster die voor u opendoet als u aanbelt toont met trots de mooiste icoon van de kerk. De binnentuin van het klooster staat vol bloemen en planten, iets wat u gezien moet hebben en niet mag missen als u op Kythira bent.

9. Wandeling vanaf het klooster

U kunt vanaf het klooster in ca. 2 km wandelen naar het Agios Nikolaos Krassas kerkje. Het is een goed aangelegd wandelpad, dus voor een iedereen te doen. U zult genieten van het mooie uitzicht op zee. Het achtervoegsel Krassas komt van krasie, wat wijn betekent in het Grieks. De legende zegt dat bij de bouw van dit kerkje geen water aan het cement toegevoegd is maar krasie, wijn dus. Vandaar de naam Agios Nikolaos Krassas. Agios Nikolaos is de beschermheilige van de zeevarenden! 

10. Het Venetiaanse kasteel van Chora

Het Venetiaanse kasteel ‘Fortezza’ een vesting uit de 13e eeuw, staat imposant boven bij Chora. Uitkijkend over de Egeïsche-, Ionische- en Kretenzische Zee, kreeg het ook de naam "Oog van Kreta" omdat het vanaf daar de schepen in de gaten konden houden. U passeert de onlangs gerenoveerde huizen naast de ingang van het kasteel en u klimt via het bakstenen straatje omhoog,  dan ziet u aan de andere zijde de "fossa", de tunnel van het kasteel. Aan uw linkerhand ziet u de gevangenissen en aan uw rechterhand de waterreservoirs van het oude aquaduct. In de afgelopen tien jaar is het het kasteel gerenoveerd welke nu voltooid is. Het uitzicht vanaf het kasteel te Kapsali is adembenemend.

Prinos_Reizen_geschiedenis_Kythira__Polypotamos_Kythira_eiland_Griekenland

GESCHIEDENIS VAN KYTHIRA

Geschiedenis Kythira in vogelvlucht

Naar Cythera (een van de namen van het eiland Kythira) gedateerde archeologische vindplaatsen uit de Helladische- en  Minoïsche periode, getuigen van de Cythériotische handel met de Egeïsche wereld waaronder, Kreta, Anatolië, Egypte en Mesopotamië.

Kythira huisvest dan een Fenicische kolonie aan het begin van het Archaïsch tijdperk. Xenophon, de geschiedschrijver, verwijst naar de "Fenicische Bay" van Cythera. De archaïsche stad Kythira was Scandea, in de omgeving leiden we daaruit af dat hem om het huidige Avlemonas gaat; de ruïnes werden er opgegraven.

Op de acropolis van Kythira, nu Paliokastra, stond een tempel gewijd aan de godin Aphrodite, die eerder gewijd zou kunnen zijn  aan de verering van de Fenicische Astarte godin. Een godin van de vruchtbaarheid, seksualiteit en oorlog.

Tijdens de Klassieke periode, was  het eiland een vazal van verschillende grote stadstaten. Sparta opgevolgd als leenheer in Argos in de 6e eeuw v. Chr., bij het opzetten van een kytherodikes. Athene lijfde Kythira 3 keer in, tijdens de oorlogen met Sparta en gebruikte het eiland om haar activiteiten te ondersteunen voor aanvallen op  Lakonia, op de Peleponessos.

Vanaf 195 v. Chr., na de nederlaag van Sparta, Kythera wordt een onafhankelijk eiland met een  opvallende eigen valuta en vervolgens, in de periode van Augustus, weer Kythira weer een vazal van Sparta. Daarna werd het eigendom van Gaius Julius Eurycles, die zowel een Spartaans tycoon was als een Romeins burger. Op dat moment waren de Griekse steden in de praktijk onderworpen aan het Romeinse Rijk, en Kythira was een deel van de provincie Achaia. De verdeling van het Romeinse Rijk in 395 na Chr., leidt geleidelijk tot het Byzantijnse Rijk, parallel lopend met het christendom, wat blijkt uit de 4e eeuw na Chr., de tijd van de Romeinse keizer Konstantijn, wie zijn naam gegeven heeft heeft aan Konstantinopolis (stad van Konstantijn).

Volgens de legende zou St. Elisa van Lakonia naar het eiland gekomen zijn om zich te verzetten in 375 na Chr. tegen de wil van haar vader om tegen haar wil te trouwen. Ze wordt uiteindelijk gedood door haar eigen vader op Kythira.

In het Byzantijnse tijdperk maakt het eiland deel uit van achtereenvolgens: de provincie Achaia en van de gehele Peloponnesos. Het is de thuisbasis voor verschillende kloosters, maar werd ontvolkt in 654 als gevolg van de Arabische- en pirateninvallen: een deel van de bevolking wordt gevangen genomen en gedoemd tot slavernij. De rest van de bevolking vluchtte naar de Peleponessos en het vasteland van Griekenland.

Kythera wordt dan eigendom van de familie Eudaimonoiannes Monemvasiote in de late 12e eeuw, en blijft behoren tot eigendom van de familie Venetiaanse Venier door een huwelijk in 1238. Deze periode wordt het begin op het eiland van een lange samenleving tussen een katholieke gemeenschap, oorspronkelijk Italiaans en orthodoxe Griekse gemeenschap op het eiland.

De bezittingen van de Venier-familie werden in beslag genomen door de "Serenissima Republiek". Zij waren  betrokken bij de Kretenzische opstand in Saint-Tite in 1363, maar ongeveer de helft van het eiland blijft trouw aan Venieri, dit houden ze nog zo’n 30 jaar vol. Kythira is goed geïntegreerd in het Venetiaanse maritieme rijk aan het begin van de vijftiende eeuw. Het omvat de Dalmatische eilanden, Ionische- en Egeïsche Zee, Kreta en Cyprus; het kan de  Ottomaanse bezetter weren; het blijft Venetiaanse bezit, net als de overige Ionische eilanden.

In 1797, tijdens de verdeling van de Republiek van Venetië bij het Verdrag van Campo Formio, wordt het eiland Kythira een deel van de Franse departementen van Griekenland,  het behoort bestuurlijk bij Zante (Zakynthos)  en de Strophades eilanden. Echter, wanneer in 1798 het Ottomaanse Rijk de oorlog verklaard aan de Franse Republiek, na het uitbreken van de Egyptische expeditie,  en een Russisch-Turkse vloot onder bevel van Fyodor Ushakov en Cadir Bey investeert in de Ionische eilanden, wordt ook Kythira aangevallen. Kythira gaf zich over aan de kapitein-luitenant Kostok, op dezelfde dag als de val van Preveza.

Kythira is wederopgebouwd in 1800 als onderdeel van de Septinsulaire Republiek en werd het als protectoraat afgestaan door Rusland aan Frankrijk in 1807 bij het Verdrag van Tilsit. Echter, in 1809, werd het eiland Kythira bezet door de Britten. Deze nemen  het  in 1815 op tegen de Republiek van de Ionische eilanden.  Humanisme en Filhellenisme (vrienden van Griekenland) zorgen er uiteindelijk  voor dat Kythira eiland kan toetreden tot het Koninkrijk van Griekenland in 1864. (Het Koninkrijk Griekenland werd in 1933 gesticht met als koning Otto van Beieren (Othon) aan het hoofd van het Koninkrijk).

Tijdens de Tweede Wereldoorlog, de strategische positie van het eiland in 1940 leverde hen de aanwezigheid van een Britse artillerie-eenheid op, maar ook wordt Kythira in 1941 bezet door Italiaanse troepen. Helaas in oktober 1943 hebben de legers van het Derde Rijk het voordeel, Hitler is aan de winnende hand. In het najaar van 1944, na zware gevechten tussen het Griekse verzet en de bezetter, keert het eiland terug naar het moederland Griekenland.

Vanaf de jaren 1950, de ontwikkeling van het toerisme in Griekenland zet zich in, maar nauwelijks op Kythira. De modernisering van Kythira,  infrastructuur laten op zich wachten. Ook de aardbeving van  5,6-5,8  op de schaal van Richter welke het eiland trof op 5 november 2004 en de financiële crisis jaar 2010, als gevolg van de wereldwijde deregulering en de schulden van Griekenland, werken ‘tegen’ een goede ontwikkeling van het eiland Kythira.

Daardoor is het eiland Kythira nog altijd een onbekend Grieks eiland, gelegen voor de kust van de Peleponessos. Een authentiek eiland waar de rustzoekers en wandelaars in het voor- en naseizoen volledig aan hun trekken zullen komen. 

Kythira, Kithira, Prinos Reizen, authentiek Griekenland, Griekenlandspecialist Prinos Reizen

MYTHOLOGIE VAN KYTHIRA

Mythologie van Kytheria

Herodotus noemt de aanwezigheid van een tempel gewijd aan de godin van het eiland, en het oude Rome schrijft hetzelfde in de Homerische Hymnes. Volgens de mythe is de godin Aphrodite, godin van de liefde geboren uit de zee. Dit zou plaatsgevonden hebben in de buurt van het strand van Paliopoli op het eiland Kythira. Zij bewaren een cultus aan de godin; in het geheugen gegrift. Kythira eiland, zou de exacte plaats zijn van geboorte van deze godin, dit is bekend sinds de oudheid.

Homerus schrijft er al over in de Ilias van Homerus

Hij beschrijft  de geboorte van deze godin van "Cytherea", de godin Aphrodite. Zeven jaar na de geboorte van deze godin, trokken Aegisthus, Agamemnon en Menelaos naar Delphi in opdracht van Atreus, om hun oom Thyestes te vinden. Bij toeval vonden ze meer; Thyestes wordt gevangen genomen en is op de terugweg naar Mycene. Aegisthus wordt vermoord en Atreus neemt bezit van de troon van Mycene. Hij dwingt Agamemnon en Menelaos tot een ballingschap: ze worden toevertrouwd aan de koning van Sicyon Polyphide die hen weer toevertrouwt aan Oeneus de Aetolian. Als volwassenen keren Agamemnon en Menelaos terug naar hun vaderland, waar  Thyestes ‘uit zijn dak gaat’ en hen wederom dwingt tot ballingschap - dat is de mythologische geschiedenis van Kythria in vogelvlucht.

Prinos_Reizen_wandelingen_Kythira_eiland_Griekenland

WANDELING PALLAS REIZEN KYTHIRA

Wandeling op Kythira, naar klooster Agia Móni

Voor de actieve wandelaar is een wandeling naar het klooster van Agia Móni, gelegen op een hoogte van ongeveer 400 meter, zeker een bezoekje waard. Het 1100 meter lange pad er naar toe is mooi, maar wel oneffen geplaveid.

Wandeltijd: de klim naar het klooster vraagt een klein half uur, de afdaling iets minder. De daadwerkelijke wandeltijd bedraagt zo’n 50 minuten, wij wandelden van 15.30 uur tot 17.00 uur, dus een TWT  (daadwerkelijke wandeltijd) van anderhalf uur, een totale wandeltijd van 1.30 minuten, heen- en terug.

Routebeschrijving: Komt u met de auto vanuit de haven van Diakófti, dan ziet u  na 3,2 km eerst een klein weggetje dat naar de kerk van Agias Giórgis gaat. 200 meter verder is er een weg die loopt naar Avlémonas. Nog eens 450 meter verder begint rechts van de weg het pad - er staat een bordje "Agia Móni 1100 m". Volg dit bordje.

Het brede- maar oneffen geplaveid pad stijgt geleidelijk en na 8 minuten duikt het imposante klooster al voor u op. Wat later slingert u scherp rechts en verder weer links, en dan loopt u weer recht naar het klooster.

Achter het klooster staat een paaltje "M36, 3 km 1 uur": hier begint wandeling M36 die afdaalt naar het plaatsje Diakófti.

U keert langs dezelfde weg terug, u heeft de hele de tijd een mooi zicht op de kustlijn en ook op de heuvel van Aï Giórgios. Na 50 minuten komt u beneden aan de weg.

(Om in Diakófti het begin van pad M37 naar het klooster te vinden, houd u bij het binnenrijden van het dorp links aan en zo komt u bij de havendam. U wandelt terug en bij de eerste straat rechts ziet u een infobord voor de wandelingen M36 (naar het monument van Kolokotronis) en M37. U gaat hier rechtdoor en bij de volgende weg rechts ziet u het eerste bordje M37. 

Kythira, Kithira, Prinos Reizen, authentiek Griekenland, Griekenlandspecialist Prinos Reizen

DE MOOISTE WANDELING OP KYTHIRA

De watermolens van Mylopótamos

Een schitterende wandeling door de groene vallei bij Mylopótamos. Hier krijgt u een goed idee hoe de watermolens gewerkt hebben. De mooie gerestaureerde molen van Filípis is het mooiste voorbeeld. Neem zwemspullen mee want als er water is (het kan zijn dat er geen water is) dan kunt u er heerlijk zwemmen.

 Als u naar het verste vennetje loopt is dat circa 45 tot 50 minuten. Teruglopen zal iets korter zijn, circa 40 minuten. U zult zo’n anderhalf uur aan het wandelen zijn maar met fotostops moet u rekening houden met circa 3 uur.

U parkeert de auto op het parkeerterrein van Mylopótamos.

Vanaf het parkeerterrein gaat u via de brug naar rechts tot bij de alleenstaande toren van de kerk - hier staat een infobord voor wandeling M41. U loopt verder tot op het leuke pleintje met 3 platanen en met links het kafenion ‘O Plátanos’. Voorbij het kafenion gaat u bij de splitsing schuin naar rechts (M41 op de paal) en u heeft een mooi zicht op de groene vallei.
Na 3 minuten daalt u het pad rechts af (bordje M41 Katarráktis/Waterfall 10' - Nerómyloi/Watermills 20'): het pad wat uit keien bestaat daalt snel tussen overvloedig groen en komt uit op een betonnen plek in de vallei - het bordje "Katarráktis" stuurt u naar rechts.

U gaat nu eerst even rechts om naar de waterval te gaan, maar houd er rekening mee dat deze droog kan staan!

U loopt terug, steekt de bedding over (bordje Nerómyloi M41) en volg het mooie pad rechts van de diepe beek. Let op: niet makkelijk voor wie hoogtevrees heeft.

Na ongeveer 5 minuten komt u op een open plek waar u links aanhoudend afdaalt; u steekt een watergoot met een waterreservoir over en volgt de watergoot. Na enkele minuten splitst ze: naar links wordt ze een soort aquaduct, die aan het eind een trechter wordt, waar het water moet vallen op een horizontaal rad. We dalen de treden af en komen zo bij het gerestaureerde gebouwtje van de Nerómylos tou Filíppi. Hier kan de beheerder u binnen laten zodat u kunt zien hoe de molen gewerkt heeft. Tot 1948 was de molen in gebruik.

Al dalend tussen de overvloedige plantengroei daalt u verder af en houd rechts tussen muren aan. Na 2 minuten komt u bij de beek die u oversteekt (M41) en verder nog eens. U loopt nu weer heel mooi op de rechteroever en iets verder moet u over een muurtje van een kleine ruïne stappen. Terwijl u verder loopt, ziet u rechts hoog boven u een witte kapel en eronder de ruïne van een andere watermolen, u kunt de trechtervormige opening goed zien.

U daalt naar links langs de ruïne en houd dan rechts aan (blauwe pijl): zo komt u op een heel mooie plek met nog een ruïne,weer kunt u goed de trechteropening aan het eind van de watergoot zien. U gaat op het slingerend paadje links naar beneden, u daalt heel steil en gaat naar beneden rechts door een tunnel. Aan het eind gaat u even nog naar beneden, waar u eerst links kan (pas hier op, u kunt makkelijk uitglijden) om op een mooie, idyllische plek watervalletjes te zien storten in een poel.

U keert terug en ter hoogte van de tunnel steekt u het water naar links over (M41 op boom).
U klimt nu flink en buigt met de vallei naar links. U komt op een splitsing waar u rechts afdaalt (er is geen bordje): zo komt u op een prachtige plek, bij een bruggetje. Over het bruggetje kunt u eerst rechts naar beneden klauteren voor een foto, vervolgens naar links van het water gaat het heel mooi verder. Aan de overkant ziet u twee watermolens met duidelijke schachten. Even verder kunt u scherp rechts omlaag om een kijkje te nemen bij een tweede kleine brug.

U klimt omhoog en bij een splitsing gaat u eerst rechts naar beneden afdalend (M41), vanf hier keert u terug. U daalt nog enkele minuten tot u weer in de bedding komt bij een poel en een ruïne. In deze plas kan u zwemmen als er natuurlijk water in staat.
U bent nu bij het einde van uw wandeling aangekomen (bordjes M41 Mylopótamos 35' / Panagía Orfani (canoying) 1 uur).

We gaat terug omhoog, attentie: na 3 minuten klimmen gaat u scherp rechts omhoog. U wordt beloont met een prachtig uitzicht op de kloof, volg een scherpe bocht naar links en loop zo steeds hoger terug boven de kloof. U heeft nu ook een heel mooi overzicht op de dubbele watermolen. U blijft het snel stijgende pad volgen, soms in heel korte bochten, en komt dan ter hoogte van de kapel aan de overkant uit. U loopt langs een muur, ziet de huizen van Mylopótamos al hoog voor u en na 1 minuut komt u bij een pad van links.

U gaat verder rechtdoor op het beschaduwde pad; na een kleine 2 minuten houd u rechts op het geplaveide pad dat verder rotsachtig wordt. U komt boven naast een huis, loop nog even rechtdoor op een kiezelweg en u komt dan op de asfaltweg, waar u links gaat (bordje M41 Mylopótamos 10').
Na 5 minuten passeert u de afslag van het begin van de wandeling naar de watermolen en zo loopt u rechtdoor het dorp door tot op het plein met het kafenion. 

Om op het parkeerterrein te komen: u gaat rechtdoor, vervolgens links bij de tweede brug.