WEST KRETA

West Kreta

Chania_rode_huis_west-kreta

CHANIA STAD EN OMGEVING

De stad Chania is gebouwd op de nek van het schiereiland Akrotiri, binnen de oostelijke inham van de baai van Chania. De stad kan men onderverdelen in twee gedeeltes; de oude en de nieuwe stad die harmonisch met elkaar verbonden zijn. Het uitstekende stadsplan, de brede straten, parken, trottoirs en de kunstzinnige gebouwen van de moderne stad geven een aangename indruk. Dit beeld wordt aangevuld door de goed onderhouden neoklassieke gebouwen, de overdekte markt en de overblijfselen van langdurige Venetiaanse en Osmaanse overheersing, maar ook door het groen en de bloemen die uitbundig bloeien in het voorjaar. Chania wordt ook wel ‘stad van de bloemen’ genoemd.
De oude stad wordt omgeven door de beroemde Venetiaanse muren uit de 15e eeuw, dit historisch centrum valt onder monumentenzorg. Nauwe kronkelende straatjes en Venetiaanse en Osmaanse architectuur getuigen hier van het verblijf van de veroveraars.

Agia Marina is een gezellig dorp met een mooi zandstrand en ligt ongeveer 10 km ten westen van Chania tegenover het eilandje Agii Theodori. Dit beschermde eiland wordt bevolkt door vele geiten en mag slechts bezocht worden als u over een vergunning beschikt.

Tip : U kunt aan het strand bij Agia Marina een waterfiets huren en rondom het eilandje waterfietsen. Hiervoor is geen vergunning nodig.

Akrotiri is het schiereiland ten oosten van Chania stad, dat de natuurlijke baai van Souda vormt. Centraal op het schiereiland ligt de luchthaven van Chania. In het noorden van Akrotiri bevinden zich de stranden van Chorafakia en Stavros. Het strand van Stavros met het mooie turkooise kleurige zeewater is gebruikt als filmset voor de film ‘Zorba de Griek’.

Op de heuvel van de Profitis Ilias bevindt zich het graf van Griekenlands belangrijkste staatsman Eleftherios Venizelos. Hij was de eerste staatsman van het moderne Griekenland en de luchthaven van Athene is naar hem vernoemd. Op Akrotiri kunt u diverse kloosters bezichtigen zoals ; het Agia Triada (17e eeuw), het Agios Ioannis Erimitis klooster en het klooster van Agios Ioannis Eleimon.

Weetje: De film Zorba de Griek, oorspronkelijk getiteld Alexis Zorbas, is een film uit 1964 van regisseur Michael Cacoyannis gebaseerd op een roman uit 1952 van de Griekse schrijver Nikos Kazantzakis. De beroemde scene waarin acteur Anthony Quinn de Sirtaki danst, is gefilmd op het strand van het dorpje Stavros op het Akrotiri schiereiland. De Sirtaki muziek en dans werd speciaal voor Anthony Quinn gecomponeerd door Mikis Theodorakis. De film won drie Oscars.

Souda is de grootste natuurlijke haven van Griekenland en de diepste baai van de Middelandse zee. Het gelijknamige stadje Souda ligt 7 km. ten oosten van Chania stad en heeft een grote haven waar allerlei grote schepen en cruiseschepen aanmeren. De haven van Souda heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Kreta, er zijn dan ook veel belangrijke bezienswaardigheden in het gebied zoals het kasteel van Itsedin in het dorp Kalami. Tegenover dit kasteel op het kleine eilandje ‘Souda’ bouwden de Venetianers enkele vestingen om zich tegen piraten en andere vijanden te beschermen.

Fontein_van_de_Zaros_bron

DORPEN GEORGIOPOLIS EN FRANGOKASTELLO

Georgioupolis en omgeving

Georgioupolis gelegen aan de noordkust van Kreta heeft zich van vissersdorpje ontwikkelt tot volwaardig gezellig toeristisch dorp en dankt haar naam aan de prins van Kreta : Georgios ( 19e eeuw). Het ligt ongeveer 38 km. ten oosten van Chania en 23 km. ten westen van Rethymnon. U kunt de authentieke Kretenzer sfeer proeven op het gezellige dorpsplein waar u ook de meeste winkeltjes, minimarktjes, barretjes en een bakker aantreft. Dwars door het kleine dorp loopt de rivier Almyros waar de hoge eucalyptusbomen een heerlijke geur verspreiden. 
Het prachtige lange en brede zandstrand van Georgioupolis is een van de mooiste stranden van Kreta en men treft hier dan ook een aantal terrasjes, taverna’s en restaurantjes aan. Voor watersporters is er de mogelijkheid om te windsurfen en men kan er waterfietsen te huren.

Op ongeveer 10 km. van Georgioupolis ligt het traditionele dorpje Kournas wat haar bekendheid voornamelijk dankt aan het gelijknamige meer wat zich op ongeveer 5 km. van het dorpje bevindt. Het meer van Kournas is een groot zoetwatermeer op Kreta en heeft een bijzondere flora en fauna. Aan de oevers van het meer leven veel schildpadden en aan de rand van het meer zijn enkele taverna’s daarnaast is het mogelijk om waterfietsen te huren.

Frangokastello en omgeving

Frangokastello is gelegen aan de zuidkust van Kreta op ongeveer 82 km. van Chania en dankt haar bekendheid onder andere aan de prachtige Venetiaanse vesting die zich hier bevindt. In 1371 is men gestart met de bouw van het fort om het dorp tegen piraten te beschermen en later diende het ook ter verdediging tegen de Osmanen. De vesting doet met haar vier hoektorens en gele kleur denken aan een groot zandkasteel. Achter Frangokastello ligt een prachtige zandstrand en het ondiepe water is ideaal voor gezinnen met kinderen of mensen die rust zoeken. Aan het strand kan men ligstoelen en parasols huren.

Tip

vraag in een taverna naar ‘Sfakianes Pites' een soort Griekse pannenkoeken met honing. Een echte locale lekkernij !

 

Strand_van_Elafonissi_West-Kreta

ZELF EROPUIT

Lefka Ori gebergte

Het gebergte ‘Lefka Ori´ wat letterlijk De Witte Bergen betekent heeft meer dan 50 toppen boven de 2.000 meter waarvan de Pachnes met een top van 2.454 meter de hoogste is. De bergketen spant zich uit van west naar oost en vormt vele plateaus zoals de Omalos en Askifou. Naast de beroemde Samariakloof kunt u ook het bergdorp Imbros aandoen en van hieruit de Imbros kloof wandelen. De lengte van de Imbros kloof is ongeveer 8 kilometer en het begin loopt door een bos met o.a. steeneiken en cypressen. In het middengedeelte van de kloof bevindt zich een waterput waarna de route versmald en langs hoge rotsen verder gaat. De wandeling eindigt in het dorpje Komitades.

Samariakloof

De Samariakloof is ongeveer 14 miljoen jaar geleden ontstaan en is met 18 kilometer lengte tevens de langste kloof van Europa. Qua natuur vergelijkt men de kloof wel met de Grand Canyon en sinds 1962 is de Samariakloof benoemd tot nationaal park vanwege de bijzondere flora en fauna. Hoewel de wandeling door de kloof een schitterende ervaring is dient u deze niet te onderschatten. Het wandelpad is weliswaar dalend maar bestaat veelal uit hobbelige stenen en goed schoeisel is naast een pet of hoed tegen de zon echt een vereiste! Onderweg zijn er een aantal kleine bronnen waaruit u kunt drinken en eventueel uw waterfles opnieuw kunt vullen.

Prachtige routes

Akrotiri

Op het schiereiland Akrotiri, ten noordoosten van Chania, zijn kloosterbezichtingen heel goed te combineren met een heerlijke wandeling. Vanaf het klooster Agia Triada met de classicistische gevel voert de gedeeltelijk geasfalteerde weg door een kloof omhoog naar het klooster Gouverneto. Vanaf dit vestingachtige complex bereikt u via een ezel-pad (richting zee) in ca. 1 uur ‘het berehol’, stalactiet in de vorm van een beer) en het verlaten klooster *Katholikon. Heel indrukwekkend is heir de brug over de kloof. De zee ligt hier een halfuur lopen vandaan en u kunt er goed zwemmen.

Boven Chania liggen de graven van de Kretenzische staatsman Eleftherios Venizelos en zijn zoon Sofoklis.

Het groene en vruchtbare westen

*Chania-Maleme-Kandanos-Paleochora (72 km)

Ten westen van Chania tot aan Kolimbari en het klooster van Gonia verdringen hotelcomplexen zich aan de smalle zandstranden tussen de hoofdweg en de zee. Hier is het Westkretenzische centrum van het massatoerisme. Op dit traject liggen ook Maleme en de Duitse militaire begraafplaats met de slachtoffers van de Slag om Kreta van mei 1941.

Voorbij Maleme buigt u naar het zuiden af en rijdt u door een tamelijk ongerept en groen en vruchtbaar deel van het eiland. De eertijds dichte bossen zijn helaas behoorlijk gedecimeerd. Thans worden hier olijven en citrusvruchten verbouwd. De weg voert door de bergen naar Kandanos, dat in de Tweede Wereldoorlog volledig werd verwoest door Duitse troepen, en verder naar Paleochora aan de zuidkust.  Kountoura en Sougia komen vooral ‘rugzaktoeristen’.

Voor diegenen die van absolute rust, eenzaamheid, het ongecompliceerde leven en mooie stranden houden, is het ‘satellieteiland’ Gavdos de aangewezen plek. Er gaan boten naartoe vanuit Paleochora, Sougia en Agia Roumeli.

Even voorbij Chania passeert u (links direct aan de hoofdweg in het hotelplaatsje Galatas) het gedenkteken voor de Duitse parachutisten. Een adelaar met een hakenkruis in zijn klauwen en daaronder een sokkel met gedenkplaat. Dit embleem van de parachutisten van het Derde Rijk herinnert aan de Slag om Kreta die in mei 1941 plaatsvond. Door de plaatselijke bevolking wordt het de ‘Duitse vogel’ genoemd.

De Duitse militaire begraafplaats bij Maleme ligt op ‘Hoogte 107’, waar hevig om gevochten is, boven een militair vliegveld, 2,5 km landinwaarts. De begraafplaats werd pas in 1974 ingewijd door de Duitse oorlogsgravenstichting. Hier vonden 4465 in de Slag om Kreta gevallen soldaten hun laatste rustplaats. Op de grafstenen staan naam en leeftijd van de gesneuvelden vermeld- de meesten niet ouder dan 21 jaar. Aan de Souda-baai ligt een Britse militaire bergraafplaats (bij de haven, de weg ernaartoe is aangegeven).

Kandanos (ca. 10.000 inw.) 58 km.Ook deze plaats bezoeken de meeste toeristen met een gevoel van beklemming. Net zoals Anogia in het Idi-massief en de vele andere plaatsen op Kreta werd dit plaatsje in juni 1941 – destijds ca. 2000 inw.)- door Duitse troepen met de grond gelijk gemaakt. Bovendien executeerden de Duitsers alle inwoners die ze te pakken konden krijgen. Deze verschrikkelijke vergeldingsactie vond plaats omdat Kretenzische verzetsstrijders een Duitse aanval op de zuidkust hadden gestuit en daarbij 25 Duitse soldaten hadden gedood. Op een van de beide gedenkstenen op het marktplein, die de Duitsers destijds zelf aanbrachten, staat in het Duits en in het Grieks: ‘Hier stond Kadanos. Het werd verwoest als vergelding voor de moord op 25 Duitse soldaten.’

Als bescheiden schadeloosstelling werd in 1963 door een Duitse actie een waterleidinginstallatie in Kandanos gebouwd. De bevindt zich aan de rand van het dorp.

Paleochora ( ca. 1500 inw.) 72 km. Dit badplaatsje ligt heel schilderachtig op de landtong onder een verwoeste 13e eeuwse Venetiaanse vesting. Hier wordt het beeld niet bepaald door grote hotels, maar door kleine pensions en de huizen van de inwoners.

Tip

Hier vindt u heerlijke zandstranden, vele mogelijkheden tot het maken van uitstapjes en wandelingen in een ongerepte natuur en omgeving. Bijvoorbeeld het strand van Elafonisi, naar Sougia of de rustige bergdorpjes. Wie rust zoekt: niet te dicht bij de hoofstraat alhoewel deze ’s avonds in het hoogseizoen voor verkeer is afgesloten.

Sougia: het kustplaatsje aan het einde van de kloof tussen hoge rotswanden, is zeer veel rustiger dan Paleochora. Wandeling maken naar de overblijfselen van de antieke stad Lissos (ca.1 uur).

Gavdos (ca. 100 inw.), hier is de zuidelijkstepunt van Europa. Een kruidenier (pantopolion, alles verkoper, ta panta is alles, polisame is verkopen) verkoopt alles, van schoenveters tot sterke drank. Het leven op het winderige eiland is hard, er is geen noemenswaardige vegetatie. Graan wordt hier nog net als 2000 jr. geleden verbouwd en met een sikkel oogst men. Maar er is wel een stroom,  opgewekt door zon en wind. Van de drie stranden is Srakiniko het mooist!

Het groene westen, nog een keer

Maleme-klooster Gonia- Kastelli Kissamou- Kooster Chrisoskalitisa-Elafonisi (67 km)

Deze route loopt langs de kust via het klooster van  Gonia en het havenplaatsje Kastelli naar het klooster Chrisokalitisa en verder door naar het eenzame strand van de lagune van Elafonisi. De tocht daarheen is moeizaam- vooral in het laatste gedeelte- maar meer dan de moeite waard.

Het klooster Gonia ligt aan de rand van het plaatsje Kolimbari. De kloosterkerk herbergt een waardevolle inconen verzameling, onder andere de muurschilderingen van ‘Het Laatste Oordeel’ links aan de muur, waar ook bekende ‘niet-christenen’ naast de gedoopten van de genoegens van het Paradijs genieten: de ‘goede koningen’ Dareios en Alexander de Grote. Op een icoon aan de inconostase is de pilaarheilige Symeion Stylites te herkennen, die als asceet zijn leven sleet op het kapiteel  van een zuil.

In Gonia werden de gebeenten van de gevallen Duitse soldaten bewaard voordat deze in Maleme hun laatste rustplaats vonden. Achter het klooster staat de in 1968 gestichte Orthodoxe Academie van Kreta, waar seminars inzake maatschappelijk relevante thema’s worden gehouden.

Hier begint het onbewoonde schiereiland Rodopaou, talloze langere wandelingen, bijzonder!

Katelli Kissamou: dit kleine plaatsje met zijn ca. 4000 inw. (toen) maakt een slaperige indruk. De inwoners verdienen voornamelijk hun brood met landbouw en handel en in mindere mate met toerisme.

Het strand onder de promenade met zijn grote kiezelstenen is misschien niet voor iedereen aantrekkelijk. Vanuit de haven worden kastanjes uit het achterland, bijvoorbeeld uit het op 56 m. hoog gelegen kastanje dorp Elos, verscheept! In Elos wordt eind oktober het kastanjefeest gevierd met muziek, dans en veel goed eten!

Johannes de Doper feest op het schiereiland Rodopou

Op 29 augustus  gaan de bewoners van het dorp Rodopou al heel vroeg op pad. De muildieren en ezels worden dan zwaar beladen met wijn, raki, dekens, eten, stoelen en muziekintrumenten. Na een twee uur durende voettocht bereikt de colonne de kapel van de Heilige Johannes, die eenzaam in een dal van het onbewoonde schiereiland staat. Na aankomst wordt de liturgie in de kerk gevierd. De bisschop uit Kastelli is gekomen om op deze dag zuigelingen met de naam Yannis te dopen. Eindelijk is het dan tijd om feest te vieren. Er weerklinkt lyra-muziek, die tot het aanbreken van de dag niet zal ophouden………………

Klooster Shrisokalitsia: dit 17e eeuwse witgekalkte klooster, waar nog verscheidene nonnen leven, ligt als een burcht op een rots boven de zee.

Strand van Elafonisi: 6 km. ten zuiden van Chrisokalitsia. Het is het allermooiste zandstrand van Kreta. Ademt een Stille-Zuidzee atmosfeer uit. Men kan door het water waden naar het tegenoverliggende ‘herte-eiland’ (Elafonisi) met eveneens schitterende zandstranden!

Dorpje_op_Zuid-Kreta

DORPEN WEST-KRETA

Het meest westelijke deel van Kreta heeft hoge bergketens, diepe ravijnen, steile kusten en prachtige stranden. In dit deel van Kreta bevinden zich de ‘Lefka Ori’ (witte bergen) met de beroemde Samaria-kloof en de hoogvlakte Omalos, maar ook de Imbros-kloof, de Agia Irini-kloof en het prachtige zoetwatermeer van Kournas.

Enkele dorpen en steden op West-Kreta

 • Chania
 • Kastelli Kissamos
 • Falassarna
 • Georgioupolis
 • Rethymnon
 • Paleochora
 • Frangokastello 
 • Plakias
 • Loutro

Het gebergte ‘Lefka Ori’, wat letterlijk ‘witte bergen’

Marktjes, barretjes en een bakker aantreft. Dwars door het kleine dorp loopt de rivier Almyros waar de hoge eucalyptusbomen  een heerlijke geur verspreiden. Het prachtige lange en brede zandstrand  van Georgioupolis is een van de mooiste stranden van Kreta. Op ongeveer 10 km van Georgioupolis ligt het traditionele dorpje Kournas dat haar bekendheid voornamelijk dankt aan het gelijknamige meer dat zich daar vlakbij bevindt. Het grote zoetwatermeer heeft een bijzondere flora en fauna. Aan de oevers van het meer leven veel schildpadden.  Er zijn enkele taverna’s en het is mogelijk om waterfietsen te huren.

Frangokastello

Frangokastello is gelegen aan de zuidkust van Kreta op ongeveer 82 km van Chania en dankt haar bekend­ heid aan de prachtige Venetiaanse vesting die zich hier bevindt. De vesting doet met haar vier hoektorens en gele kleur denken aan een groot zandkasteel. Achter Frango­ betekent, heeft meer dan 50 toppen  bovenDdicek2R.0id0d0er en SiemonkaBsotellsomlaigt een prachtige zandstrand  en het ondiepe meter waarvan de Pachnes met een top van 2.454 meter de hoogste is. De bergketen strekt zich uit van west naar oost en vormt vele plateaus zoals de Omalos en Askifou. Naast de beroemde Samaria­kloof kunt u ook vanuit het bergdorp Imbros de wat lichtere Imbros­kloof lopen. De wandeling, ongeveer 8 kilometer, eindigt in het dorpje Komitades.

Chania-stad

De stad Chania wordt door velen beschouwd als de mooiste stad op Kreta en wordt ook wel ‘stad van de bloemen’ genoemd, vanwege het groen en de bloemen die uitbundig bloeien in het voorjaar. Prachtig gelegen aan de baai van Chania, trekt hij met zijn schilderachtige haven, zijn overdekte markt en zijn nauwe kronkelstraat­ jes altijd veel bezoekers. De oude stad wordt omgeven door de beroemde Venetiaanse muren uit de 15e eeuw. Een geweldige stad om een keer een middag en avond door te brengen!

Georgioupolis en omgeving

Georgioupolis gelegen aan de noordkust van Kreta heeft zich van vissersdorpje ontwikkeld tot een gezellig toeristisch dorp. Het ligt ongeveer 38 km ten oosten van Chania en 23 km ten westen van Rethymnon. U kunt de authentieke Kretenzer sfeer proeven op het gezellige dorpsplein waar u ook de meeste winkeltjes, mini­ water is ideaal voor gezinnen met kinderen of mensen die rust zoeken.

Kastelli Kissamos

Het stadje Kastelli Kissamos is gelegen in het noordwes­ ten van Kreta op 50 km afstand van de luchthaven van Chania. Het antieke Kissamos was een welgesteld stadje. Nadat de Venetianers Kreta veroverden hebben zij hier een kasteel gebouwd en de naam van het stadje veran­ derd in ‘Kastelli di Kissamos’. Het is een rustig stadje aan zee met een gezellige boulevard. Belangrijke beziens­ waardigheden zijn de ruïnes uit de Romeinse periode en het archeologisch museum. Mooie zandstranden in de omgeving zijn Balos, Gramvousa en Falassarna.

Falassarna

Vlakbij Kastelli Kissamos ligt Falassarna, ook een zeer oud dorp. Het mooie en lange zandstrand  van Falassarna wordt wel als het mooiste strand van Kreta beschouwd. Vanaf Falassarna kunt u een kleine excursie maken naar de Balos­lagune, misschien wel een van de mooiste plek­ jes aan de westkust van Kreta.

Strand_van_Domata_Zuidwest_Kreta

STRANDEN

Elafonisi

Het strand van  Elafonissi ligt aan de zuidwestkust van West-Kreta, ten zuiden van Chania niet ver van Sfinari.De kleur van het zand is helder wit met een roséachtige gloed. Het water is niet diep en dus ook zeer geschikt om te snorkelen.

Falassarna

Het Falassarna strand behoort tot een van de beste van Kreta en van Europa. Dit prachtige strand ligt niet ver van Kastelli Kissamos. Het dorp Falassarna is ook een zeer oud dorp. Het ligt 60 kilometer ten westen van Chania aan de noordwestkust. Het prachtige goudkleurig zandstrand met schoon en ondiep water. U junt hier genieten van een prachtige zonsondergang met op de achtergrond het kasteel.

Tip

Maak de kleine excursie naar de Balos-lagune, misschien wel een van de mooiste plekjes van Kreta.

Domata, Fournoti en Kalogeros stranden

Al deze stranden zijn de best bewaarde geheime stranden op Kreta. Ons advies is: allen per boot bereikbaar. Er gaat een moeilijk en gevaarlijk pad vanaf Roumeli wat wij ten zeerste afraden.

Domata strand

Domata strand ligt ten oosten van Trypiti waar de Kladoskloof uitkomt in de Libische Zee. De pijnbomen zorgen voor schaduw op dit unieke strand.

Fournoti strand

Het Fournoti een verborgen strand, alleen bereikbaar per boot gelegen 57 km ten zuiden van Chania op 1,5 km ten westen van Agia Roumeli, hier is het eindpunt van de Samariakloof. Hier heb je diep blauw zeewater, fijne kiezels en pijnbomen. Ontdek deze bijzondere plek tijdens u Fly & Drive programma op Kreta.
 

Kalogeros strand

Naast Fournoti strand ligt het kleine stran van Kalogeros (monnik), het dankt zijn naam aan de rotsformatie in zee wat lijkt om een monnik. Net als Domata strand is het een kiezelstrand met het meest helderste water wat men zich kan voorstellen, ook hier pijnbomen die zorgen voor een fantastisch decor. Aan het eind van het strand is een kleine grot. Tussen Roumeli en Kalogeros zijn er nog vele andere mooie strandjes, baaitjes en kliffen te vinden.

 

SFAKIANES-PITES_West-Kreta

SPECIALITEITEN, LOCALE PRODUCTEN

Recept voor 'Sfakianes Pites', Sfakiaanse kaaspannenkoekjes

Voor 10 'Sfakianes pites'

Benodigdheden

 • 10 eetlepels meel
 • 10 eetlepels "mizithra kaas" (of Ricotta, of cottage cheese)
 • een beetje olie, zout en zoveel water als nodig

bereid een zacht deeg met het meel, het water, de olie en wat zout rol het uit en verdeel het in 10 stukken, zo groot als een schoteltje rol 10 kleine balletjes van de kaas en leg op ieder schijfje deeg 1 balletje en plet het om het hele deeg te bedekken druk het geheel nog eens plat met de deegroller
bak de pannenkoekjes in een koekenpan zonder vet of olie. Keer ze vaak om om aanbakken te voorkomen Begiet met thijmhoning alvorens ze warm te serveren.

Recept door Evanelia Katsanevaki, Askyfou, Sfakia.
Uit "Cretan Cooking" door Maria & N. Psilakis, ISBN 960-7448-11-1

Zorba_de_Griek_Anthony_Quinn

PRINOS REIZEN TOP 10 WEST-KRETA

Chania

Deze liefelijke hoofdstad van het departement Chania is absoluut meer dan een bezoek waard! Het stadje is aan het water gelegen met een mooie boulevard waar u heerlijk langs de kade kunt slenteren. Maar ook de markthallen van Chania zijn absoluut 'een must' om te bezoeken. In de omgeving van Chania treft u mooie stranden aan.

Akrotiri

Op het schiereiland Akrotiri, wat ten noordoosten van Chania ligt, kunt u kloosterbezichtingen heel goed te combineren met een heerlijke wandeling. Vanaf het klooster Agia Triada met de klassicistische gevel voert de gedeeltelijk geasfalteerde weg door een kloof omhoog naar het klooster Gouverneto. Vanaf dit vestingachtige complex bereikt u via een ezel-pad (richting zee) in ca. 1 uur ‘het berehol’, een stalactiet in de vorm van een beer) en het verlaten klooster Katholikon. Heel indrukwekkend is hierr de brug over de kloof. De zee ligt hier een halfuur lopen vandaan en u kunt er goed zwemmen.

Graf van de eerste staatsman van het moderne Griekenland

Boven Chania liggen de graven van de Kretenzische staatsman Eleftherios Venizelos en zijn zoon Sofoklis.Eleftherios Venizelos was de eerste staatsman van het 'moderne Griekenland' in 1923. Hij heeft een deel van zijn jeugd op het Cycladen eiland Syros doorgebracht. De Internationale luchthaven van Athene draagt zijn naam. El. Venizelos. Op de luchthaven van Athene is ook een expositie op de bovenste verdieping te zien van Eleftherios Venizelos. Veel straten in veel steden in Griekenland dragen ook zijn naam.

Paleochora

Dit mooie vissers- en badplaatsje ligt op 72 km ten zuiden van Chania. Het badplaatsje ligt heel schilderachtig op de landtong onder een verwoeste 13e eeuwse Venetiaanse vesting.

Een prachtige route door het groene westen van Kreta

Maleme-klooster Gonia- Kastelli Kissamou- Kooster Chrisoskalitisa-Elafonisi (67 km)

Deze route loopt langs de kust via het klooster van  Gonia en het havenplaatsje Kastelli naar het klooster Chrisokalitisa en verder door naar het eenzame strand van de lagune van Elafonisi. De tocht daarheen is meer dan de moeite waard.

Het klooster Gonia ligt aan de rand van het plaatsje Kolimbari. De kloosterkerk herbergt een waardevolle inconen verzameling, onder andere de muurschilderingen van ‘Het Laatste Oordeel’ links aan de muur, waar ook bekende ‘niet-christenen’ naast de gedoopten van de genoegens van het Paradijs genieten: de ‘goede koningen’ Dareios en Alexander de Grote. Op een icoon aan de inconostase is de pilaarheilige Symeion Stylites te herkennen, die als asceet zijn leven sleet op het kapiteel  van een zuil.

In het dorpje Gonia werden de gebeenten van de gevallen Duitse soldaten bewaard voordat deze in Maleme hun laatste rustplaats vonden. Achter het klooster staat de in 1968 gestichte Orthodoxe Academie van Kreta, waar seminars inzake maatschappelijk relevante thema’s worden gehouden. Hier begint het onbewoonde schiereiland Rodopaou, talloze langere wandelingen zijn hier te maken die heel bijzonder zijn.

Frangokastello

Het Venetiaans fort Frangokastello (‘kasteel van de Franken’) is tegenwoordig een romantische kasteelruïne met daarbij een rustig plaatsje met kleinschalige accommodaties en een breed zandstrand.

Het meer van Kournas

Het meer van Kourna ( λίμνη κουρνά) is het enige zoetwatermeer op het eiland Kreta. De diameter van het meer is ongeveer anderhalve kilometer en het is ca. 45 meter diep. Het meer kan blijven bestaan doordat ondergrondse bronnen water omhoog stuwen. Het meer ligt in het Lefka Ori-gebergte. Deze bergen geven het meer een bijzondere uitstraling.

Het dorpje Kournas ligt ongeveer 5 km landinwaarts en is ook het bezoeken waard. Het is een authentiek Kretenzisch dorp in traditionele stijl. Er zijn wat Kafeneia’s en u kunt er een goede maaltijd krijgen.  Er is ook een pottenbakker die u kunt bezoeken. Het meer van Kournas ligt ongeveer halverwege Chania en Rethymno. Verlaat de hoofdweg over het eiland ongeveer halverwege Chania en Rethymno ter hoogte van het plaatsje Georgioupolis. Van daaruit kunt u de weg richting het dorp Kournas volgen. Het meer ligt ongeveer halverwege deze weg. Vanaf de hoofdweg is de afstand ongeveer 4 kilometer. Vanuit Georgiopolis rijdt in de zomer een soort 'Happy Train' naar het meer. Georgiopolis kun je dan weer bereiken met de bus die van Heraklion naar Rethymno en Chania en vice versa rijdt. Deze rijdt tientallen keren per dag, ongeveer om het halve uur.

De lagoon van Balos

Aan de westkust van Kreta is het onbewoonde eilandje Gramvousa. Bij de blauwe lagune Balos op de Noord-westelijke punt van Kreta vindt u Gramvousa, een klein eiland met een burcht, een fort, een meesterwerk van de 16e eeuw en Balos, de unieke lagune van Kreta, met zijn blauwe groene wateren, het roze zandstrand en de beroemde schelpen!

U kunt er met een dagcruise naar toe, een aanrader! Een indrukwekkende en unieke omgeving van steile rotsen en kliffen, een enorme blauwe zee en verborgen zandstranden en de serene lagune van Balos, gecombineerd met de overblijfselen van de langdurige geschiedenis van de regio: kloosters, kerken en het imposante kasteel van Imeri Gramvousa. De natuurlijke schoonheid wordt gecombineerd met de diversiteit en de zeldzaamheid van planten en dieren, een unieke minderheid die alleen in dit kleine deel van de wereld huist. De schoonheid en de rijkdom van de regio bevindt zich in de diversiteit en complexiteit van het leven. Observeren, voelen, te leren kennen, liefde en bescherm het alstublieft! Wij wensen u een aangenaam en onvergetelijke dag toe!

Imbroskloof

De Imbroskloof is een 7 kilometer lange kloof, welke van het bergdorpje Imbros naar het plaatsje Komitades bij de Libische zee loopt. Net als de grotere en bekendere Samariakloof is de kloof ontstaan doordat een riviertje zich, door de eeuwen heen, een weg heeft geslepen door de rotsen. De kloof ligt op ca. 60 kilometer ten zuidwesten van Chania. In vergelijking met de 16 kilometer lange Samariakloof is de Imbroskloof een stuk korter. Het is in de Imbroskloof in het hoogseizoen echter een stuk rustiger en de Imbroskloof is minstens zo mooi als de Samariakloof. U kunt de kloof vanaf Imbros (op 780 meter hoogte) naar Komitades (op 200 meter hoogte) lopen. Uiteraard ook in tegenovergestelde richting. De meeste lopen van Imbros naar Komitades. De ingang van de kloof ligt aan de weg van Imbros naar Hora Sfakion en is voor Griekse begrippen goed aangegeven. De toegang tot de kloof bedraagt een paar Euro die u bij de ingang voldoet. De weg door de kloof is goed te lopen. De route die door de rivierbedding loopt wijst zich vanzelf en is ongevaarlijk, overbodig te melden maar goede wandelschoenen zijn een vereiste. Het spectaculairste stuk is wanneer de kloof slechts 2 meter breed is terwijl de wanden aan beide zijden 300 meter omhoog steken. Lange mensen kunnen beide wanden tegelijk aanraken als zij hun armen spreiden. Ongeveer halverwege komt u op een plaats waar tijdens de zomer een man met een ezel staat. Deze verkoopt water en frisdrank en helpt mensen die in de problemen komen tijdens het lopen. Ook is hier een waterbron waar u water uit kunt halen. De meeste toeristen doen er ongeveer 2 uur over om de tocht te volbrengen. Het pad door de kloof eindigt in Komitades, vlakbij de Libische zee op een hoogte van 200 meter. Komitades is een klein dorpje. Hier zijn net als in Imbros een aantal winkeltjes en restaurantjes. In tegenstelling tot Imbros kunt u eventueel in Komitades overnachten in verschillende kleine pensions. Ook staan er in Komitades wat kerken en kapelletjes die de moeite waard zijn. Zo zijn in de sint Georgios kerk een aantal 14de-eeuwse fresco’s bewonderen. De kloof is het hele jaar door te bezoeken, behalve wanneer het hard regent of sneeuwt; er kan dan water in de kloof staan. Gedurende de winter wil het nog al eens voorkomen dat Imbros slecht bereikbaar is door de sneeuw.

In tegenstelling tot de Samariakloof is een dagtocht naar de Imbroskloof op eigen gelegenheid goed te doen. De ingang van de Imbroskloof is te bereiken met het openbaar vervoer. De bus van Chania naar Hora Sfakion stopt bij de ingang van de kloof. De rit duurt ongeveer anderhalf uur en kost een paar Euro. Voor de terugweg kunt het beste naar Hora Sfakion gaan. Vanaf Komitades kunt u doorlopen naar Hora Sfakion. De wandeltocht van ongeveer 5 kilometer is de moeite waard. Bent u te moe om nog verder te lopen dan kunt u ook een taxi nemen naar Hora Sfakion. Dit kost ongeveer 10 Euro en er kunnen maximaal 4 mensen mee.

Kunt u geen taxi vinden dan kunt u er het beste even om vragen in bijvoorbeeld een restaurantje. Daar regelt men dan een taxi voor u. De makkelijkste manier om op eigen gelegenheid te kloof te bereiken is met een huurauto. Vanaf de hoofdweg van Rethymno naar Chania neemt u de afslag naar Vrisses. Vanuit Vrisses volgt u de weg via Kares en Petres naar Imbros. In Imbros kunt u de auto achter laten en loopt u de tocht door de Imbroskloof. In Komitades kunt u dan even uitrusten en terug lopen door de kloof of een taxi nemen naar Imbros waar u de auto hebt achtergelaten. Natuurlijk kunt ook eerst naar Komitades rijden, een taxi naar Imbros nemen en van daaruit door de kloof terug lopen naar Komitades waar de auto staat.

Zorba de Griek

Aan een prachtig en nog zeer rustig zandstrand, op het meest noordelijk puntje van het schiereiland Akrotiri in het westen van Kreta, ligt het dorpje Stavros. Hier is het grootste gedeelte van de bekende Zorba film daar op de stranden gedraaid is. De film is gebaseerd op het boek van Nikos Kazantakis, de Kretenzer die prachtige boeken op zijn naam heeft staan, maar tijdens zijn leven door de Grieks orthodoxe kerk verguisd werd. Hij mocht ook niet in gewijde grond begraven worden. Zie voor meer informatie over deze schrijver 'Centraal- Kreta, Heraklion. De film won 3 oscars waarvan 1 door de cineast Walter Laszaly die tot voor kort nog hier woonde. De hoofdrol werd vertokt door de legendarische Anthony Quinn, een van misschien wel zijn mooiste rollen!

Het dorp ligt op amper 17 km van Chania, de oudste en tevens de mooiste stad van Kreta. Chania heeft een oude venetiaanse haven, een oud turks centrum, en een oud joods centrum. In de directe omgeving bevinden zich de kloosters Agia Triada, (komt eveneens in de film voor), en Gouverneto. Vandaar kunt U een spectaculaire wandeling maken naar de berengrot (zie hiervoor ook Akrotiri) en verder naar beneden naar het oude Katolikon klooster. Wie graag nog verder willen wandelen is het mogelijk naar zee te lopen door de kloof, een klein uurtje of naar Stavros langs een andere kloof en over de bergrug, een lange wandeling van minstens 4 uur. Wandelingen over het hele schiereiland zijn mogelijk.