KOS

Kos, hét fietseiland van Griekenland

Kos_Zia_Village_Prinos_Reizen

GRATIS DAGEXCURSIE KOS EILAND

De grote Kos-eilandtoer

Een mooie toer waarbij u veel hoogtepunten van het eiland Kos gaat zien: ideaal als u niet zelf wilt rijden. Stops zijn op deze dag o.a.: Asklepieion, het bergdorp Zia, Pyli, de badplaats Kardamena en via het bos van Plaka naar Kefalos. Tijdens de terugtocht wordt er nog gestopt bij de windmolen, het museum van Antimachia. Dat u op deze dag veel zult zien en horen kunnen we u garanderen, maar ook zult u verdere ideetjes opdoen om er zelf met een huurauto op uit te trekken.

Bij deelname aan deze gratis excursie wordt u opgehaald bij uw accommodatie en daar ook na afloop terug gebracht. Lunch is niet inclusief!

Kos_Aegean_Cruise_Prinos_Reizen

OPTIONELE EXCURSIES OP KOS

Naast de Kos eiland excursie die wij u gratis aan bieden, kunt u op Kos deelnemen aan verschillende optionele excursies. Gezien de ligging van Kos ten opzichte van veel makkelijk bereikbare buureilanden, worden er erg veel bootexcursies aangeboden. U dient er rekening mee te houden dat excursies soms geen doorgang kunnen vinden in verband met harde wind.

Dagtocht naar Patmos, het Jeruzalem van Europa

Volgens een inscriptie uit de 5e eeuw na Chr. is Patmos het ‘Jeruzalem’ van de Egeïsche Zee. De apostel Johannes kreeg tijdens zijn verbanning op Patmos visioenen van de Openbaring. Later schonk keizer Alexios Komninos het eiland Patmos aan de monnik Christodoulo, hij stichtte er een klooster ter ere van Johannes. Dit Heilige Klooster van Patmos werd de belangrijkste bezienswaardigheid van het eiland. Patmos is bergachtig met een rotsachtig landschap en vele grotten. Op de top van de heuvel verrijst het imposante klooster, omgeven door witgeverfde huizen, kleine kerken, kapiteinshuizen, bochtige wegen en pleintjes. En overal adembenemende uitzichten op zee.

Nisyros het vulkaaneiland

Nisyros is een klein eiland (41 km) op slechts een uur varen van Kos. Een bezoek aan de vulkaan van Nisyros is zeker de moeite waard. De vijf kraters liggen op het plateau van Lakki ten noorden van het bergdorpje Emporios. De vulkaan op Nisyros is geen actieve, maar wel een levende vulkaan; op vele plekken komen er dampen uit de grond en de geur van zwavel is zeer sterk. Het klooster van Panagia Spiliani in de hoofdstad Mandraki wordt beschouwd als een van de mooiste van de Griekse eilanden. U zult hier in de stad ogen te kort komen, er is zoveel te zien! De nauwe (trap)straatjes, de blauw met witte huisjes, het Johannieten-kasteel uit 1315 en het klooster van Panagia Spiliani uit 1600. U heeft vrije tijd in Mandraki om te winkelen en te lunchen. Om ongeveer 16 uur vertrekt u weer per boot naar Kos.

Drie eilanden-cruise: Kalymnos, Pserimos en Plati

Na vertrek uit Kos arriveert u na ca. 1 uur varen op het eilandje Pserimos, een mini-eilandje met 60 inwoners. U brengt eerst een paar heerlijk relaxte uurtjes door op het strand, maar u kunt ook het kleine dorpje bezoeken met een paar lokale taverna’s en visrestaurants, direct aan het strand gelegen. Om 12.30 uur vertrekt de boot naar het eilandje Plati. U heeft eerst nog tijd voor een heerlijke duik in zee, terwijl de bemanning de lunch klaarmaakt. Rond 14 uur zal de lunch geserveerd worden: souvlaki, Griekse salade, tzatziki en fruit. Hierna wordt er koers gezet naar Kalymnos, het eiland van de ‘Sfouggarades’, de sponzenvissers. Pothia, de hoofdstad, is een van de meest kleurrijke stadjes van de Dodekanessos; elk huis heeft een andere kleur. Het landschap is droog en bergachtig met wat valleien. U brengt een bezoek aan een van de sponsfabrieken en krijgt een begeleide toer door de fabriek waarbij u de geschiedenis van de sponsduikers hoort. Ook zal er een demonstratie zijn van het knippen en bleken van de sponzen. Daarna is er nog voldoende tijd om het mooie stadje zelf te ontdekken en door de prachtige kleurrijke straatjes te slenteren. Vergeet uw zwemspullen en camera niet!

Excursie naar Bodrum

Binnen een halfuurtje kunt u vanuit Kos op de markt en bazaar van Bodrum staan. Maar naast het shoppen in Bodrum kunt u ook de stad bekijken. Bodrum heette in de oudheid Halicarnassos en werd in de 11e eeuw v. Chr. gesticht. Bodrum is een typisch Egeïsch vissersplaatjes met witte kubusvormige huizen en een mooie haven. Als u van afdingen houdt dan moet u beslist op dinsdag of donderdag gaan: op die dagen is er naast de bazaar ook een open markt. Breng vooral ook een bezoek aan het kasteel van Bodrum!

Bovenstaande excursies zijn slechts een greep uit de vele excursies die u op Kos kunt boeken. Bijzonder zijn ook het bekijken van de zonsondergang in Zia en de excursie naar Paradise Beach.

 

Kos_Mastichari_Beach_Prinos_Reizen

STRANDEN OP KOS

Paradise Beach

Het strand Paradise Beach van het eiland Kos is niet alleen een mooi, maar tevens een kindvriendelijk strand. U kunt hier naar hartelust een volledige dag genieten van de steeds aanwezige Griekse zon. Wanneer u gebruik maakt van dit strand kunt u tevens kiezen uit enkele leuke watersporten en kunt u tevens gebruikmaken van de verschillende tavernes die zich hier bevinden. Wanneer u op dit strand ligt kunt u soms een heel merkwaardig verschijnsel waarnemen. Af en toe komen er namelijk belletjes naar boven in het water. Deze belletjes zijn het gevolg van de vulkanen die hier onder het water terug te vinden zijn. Wees niet bang, de vulkanen zijn als vanzelfsprekend reeds lange tijd niet meer actief.

Marmari Beach

Marmari Beach is het strand van de toeristisch interessante regio van Marmari. Het betreft een prachtig, lang wit strand waaraan het heerlijk vertoeven is. Vooral tijdens het hoogseizoen kan het hier omwille van de populariteit van het strand wel vrij druk worden. Wanneer u na een dagje aan het strand nood heeft aan iets lekkers om te drinken en / of te eten, dan kunt u er voor kiezen om even op de boulevard rond te hangen. Deze bevindt zich in de directe omgeving van het strand zodat u niet ver hoeft te stappen.

Tarzan Beach

Het strand Tarzan Beach is één van de bekendste stranden van het eiland Kos. Deze bekendheid heeft het misschien wel vooral te danken aan zijn ligging in Kos-stad. Tarzan Beach is voor iedereen een leuk strand om op te vertoeven, al moeten we misschien wel toegeven dat dit strand zich toch vooral richt op jongeren. Leuke muziek is hier een hele dag lang te horen en de lekkere drankjes worden geserveerd tot aan uw ligstoel. Wilt u na een leuk dagje aan het strand meteen het uitgaansleven induiken? Dat is vanwege de ligging als vanzelfsprekend geen enkel probleem!

Pserimos

Pserimos is eigenlijk geen echt strand, maar zelfs een compleet en haast onbewoond eiland. Wanneer u op zoek bent naar rust in een paradijselijke omgeving, dan is een bezoekje brengen aan het voor de kust van Kos gelegen eilandje Pserimos misschien voor u wel interessant. Hoewel er iedere dag opnieuw tochten worden georganiseerd vanuit Kos naar Pserimos waan je, je hier toch even op een onbewoond eiland. Dit is een zeer unieke sfeer die veel gasten van Kos maar wat graag eens willen ervaren. Zeker een aanrader.

Enbros Thermae

Ook Enbros Thermae is eigenlijk niet zomaar een strand, in tegendeel. Enbros Thermae is een warmwaterbron welke zich op zo'n 13 kilometer buiten Kos-stad bevindt. U kunt in Enbros Thermae een heerlijk warm bad nemen. Het water van deze bron heeft een constante temperatuur van tussen de 40 & 50 graden. In het water van de bron is zwavel terug te vinden wat natuurlijk erg goed is voor het verhelpen van verschillende lichamelijke kwalen. In ieder geval, een bezoekje aan Embros Thermae is voor gasten van Kos zeker en vast een aanrader.

Miaouli Beach

Miaouli Beach is een klein zandstrand welke zich aan de rand van Kos-stad bevindt. Dit zandstrand is vooral leuk voor jongeren die op zoek zijn naar een bescheiden stukje strand met vooral veel luide muziek en goede ligzetels. Verder zijn hier verschillende bars terug te vinden en beschikt u hier natuurlijk eveneens over de mogelijkheid om één van de verschillende watersporten te beoefenen.

Averof Beach

Averof Beach is een strand dat we terugvinden aan de westkant van Kos-stad. Averof Beach heeft een erg goede reputatie op Kos en ziet er werkelijk subliem uit. Daarnaast kunt u als gast op dit strand genieten van heel veel interessante faciliteiten waaronder natuurlijk opnieuw zeer comfortabele ligbedden en parasols.

Woodstock

Woodstock is een fijn en relaxed strand waar u onder het genot van fijne muziek terug wordt gestuurd in de tijd. Dit strand is dan ook absoluut een warme aanrader voor iedereen die gewoon wil genieten van de Griekse zon en alles wat het eiland Kos zo bijzonder maakt.

Lambi Beach

Het strand Lambi Beach is ongetwijfeld het bekendste en vaakst bezochtste strand van het eiland Kos. Lambi is gelegen in het westen van Kos-stad en kreeg van de Europese Unie de bekende Blauwe Vlag. Lambi Beach is vooral populair omdat het een stand is waar iedereen zich op kan uitleven. Het water is er ondiep en schoon, het strand zelf is een pareltje en iedere doelgroep zal hier ongetwijfeld een erg leuke dag beleven. Lambi Beach is in ieder geval een prachtig strand dat haar gebruikers van heel wat mogelijkheden voorziet. Denk hierbij aan diverse watersporten, maar ook lekkere drankjes zijn verkrijgbaar in de vele bars die zich aan het strand bevinden. Ook wie een hapje wil eten komt hier prima aan zijn trekken. In ieder geval is Lambi Beach met recht en rede het populairste strand van het Griekse eiland Kos.

Mylos Beach

Eveneens aan de westkant van Kos-stad vinden we de bar en het strand van Mylos terug. De bar van Mylos staat algemeen bekend als één van de fijnste plekjes op het eiland. Wanneer u op zoek bent naar entertainment en u eveneens een goed live optreden wel weet te waarderen bent u hier op Mylos Beach absoluut aan het juiste adres.

Naftikos Omilos Beach

Het strand Naftikos Omilos Beach is niet alleen een overzichtelijk, maar ook een heel aangenaam, mooi strand welke is gelegen aan de westkant van de stad Kos-stad. Niet alleen Lambi Beach, maar ook Naftikos Omilos Beach werd door de Europese Unie beloond met de inmiddels bekende Blauwe Vlag wat wijst op de kwaliteit van deze locatie.

Atlantis Beach

Atlantis Beach is één van de minst bekende stranden van Kos. Hoewel dit strand eveneens in het westen van Kos-stad is terug te vinden is het gelegen op een rustige plaats. Daarnaast kenmerkt het strand zich door ondiep water waardoor het vrij geschikt is voor kinderen alsook voor mensen die nog niet heel goed kunnen zwemmen.

Psalidi Beach

In het oosten van het eiland Kos vinden we Psalidi Beach terug. De stranden zijn maar liefst 16 kilometer lang en bevinden zich op een korte afstand van Kos-stad. Deze fantastische stranden worden zeer goed onderhouden waardoor ze aan de eisen van de meest veeleisende bezoekers voldoen. Niet alleen het strand is mooi, maar ook de omgeving is absoluut interessant. Er wordt gezegd dat de mooiste hotels van het eiland zich rond dit strand bevinden. Neem dus zeker en vast eens een kijkje nabij Psalidi Beach.

Dimitra Beach

Het strand Dimitra Beach vinden we terug aan de zuid-oostkust van het eiland Kos. Wanneer u in Kos-stad logeert dient u rekening te houden met een korte afstand van ongeveer 8 kilometer tot aan het strand. De typische kleur van het strand wordt verkregen door de nabijheid van het vulkanische eiland Nisyros. Rondom het strand staan verschillende bomen die vooral tijdens de hete zomermaanden voor de nodige beschutting zorgen.

Kos_Prinos_Reizen_Mastichari_Village

DORPEN OP KOS

Antimachia

Het enige dorp dat nog zijn oude naam draagt, heeft veel traditionele windmolens, verspreid tussen de ruïnes van het beroemdeVenetiaanse kasteel. Dit dorp is omgeven door een verbazingwekkend mooie natuur en stromende beekjes. Mis aan het eind van de zomer het ‘honingfestival’ in Atimachia niet.

Kefalos

Ook het ‘Ouzofestival’ in Kefalos en het ‘visfestival’ in Mastichari en Kardamena geven u een goede indruk van het echte Griekenland.

Overige leuke kleine dorpjes

Zia, Tingaki, Marmari, Pyli, Mastichari, Antimachia, Kardamena en Kefalos zijn kleine dorpjes aan de zee en op de berghellingen die bijdragen aan de schoonheid van Kos. U moet er zeker een paar bezocht hebben, voordat u Kos weer verlaat.

Diverse dorpen op Kos

De pittoreske bergdorpjes van Dikeos, de hoogste berg van Kos (846 meter) geven u een fantastisch uitzicht over de noordelijke kustlijn van de omliggende eilanden.

Kos-stad

Kos-stad is de kosmopolitische hoofdstad van het eiland. Een supergezellige stad waar het hippe, nieuwe en moderne deel van de stad in perfecte harmonie samenvloeit met de antieke stad uit de oudheid. Het centrum heeft een prachtig plein, historische monumenten, een mooi kasteel, leuke straatjes met allerlei winkels, waaronder chique modewinkels. Kos-stad, een ontmoetingspunt van beschavingen, toont zichzelf in verscheidenheid en pracht, gevormd door verschillende culturen. Overheersers en bezoekers uit Europeseen Aziatische landen hebben hun stempel gedrukt op iedere steen in deze plaats...In de haven komen cruiseschepen vanuit de hele wereld kennis maken met de schoonheid van het eiland. Het indrukwekkende middeleeuwse kasteel is één van de oudste en mooiste van het gehele mediterrane gebied. Kos-stad ligt in het oostenlijk deel van het eiland aan zee met prachtige stranden op een steenworp afstand.

De jachthaven van Kos

Kos is trots op zijn jachthaven. De geboden faciliteiten en diensten hebben Kos gemaakt tot één van de belangrijkste havens van de Middellandse Zee voor zeil- en cruise schepen. Met een capaciteit van 230 boten en een uitgebreid pakket aan diensten zal zelfs de meest veel eisende kapitein hier tevreden zijn. Kos is, mede door zijn grote jachthaven, in de zomer een drukbezocht en levendig eiland. De drukte concentreert zich echter op enkele plekken: de stad, de haven en een paar populaire stranden. Wie rust zoekt op dit eiland, zal aangenaam verrast zijn.

Kos_Prinos_Reizen_Asklepion_Monument

GESCHIEDENIS EN CULTUUR VAN KOS

Kos-stad dateert uit het jaar 366 v. Chr. en is sindsdien de hoofdstad van het eiland. Kos is de geboorteplaats van Hippocrates, de grondlegger van de medische wetenschap. De boom waaronder hij lesgaf, staat nog steeds in het centrum van de stad, het is één van de oudste bomen in de wereld. Het Asklepeion is ongetwijfeld het belangrijkste monument van Kos, het is het oudste en bekenste ‘kuuroord’uit de geschiedenis. Tot op de dag van vandaag is nog iedere zomer de hippocratische eed te horen, uitgesproken in oud-Grieks, bij de tempel van Asklepieion. Grieken, Romeinen, Byzantijnen, Ottomanen en Italianen hebben het eiland doorkruist en hebben het gevormd. Op Kos kunt u verschillende archeologische opgravingen bezoeken, waarvan sommige meer dan 3000 jaar oud zijn. Kastelen, tempels, amfitheaters en de oude markt zijn door de eeuwen heen getuige geweest van de glorie en reputatie van Kos. De stemmen van het verleden kunt u nog steeds horen op Kos.

Hippocrates en het Asklepieion

Kos is de geboorteplaats van Hippocrates, de grondlegger van de medische wetenschap. Hij leefde van ca. 460 v. Chr. tot 370 v. Chr. en was een van de eersten in de Westerse wereld die op basis van lichamelijke symptomen een diagnose stelde en daarbij een bepaalde therapie voorschreef. Vóór hem werden ziekten veelal gezien als gevolg van bovennatuurlijke oorzaken. Hippocrates is vooral ook bekend geworden door de eed die hij zijn leerlingen liet afleggen. Nog steeds leggen medisch studenten een eed of gelofte af op het moment dat zij hun artsenbevoegdheid krijgen. Het Asklepieion is een van de belangrijkste archeologische monumenten van het eiland Kos. Het was het beste en tevens het bekendste ziekenhuis uit de antieke tijd. De resten van het Asklepieion liggen op een heuvel, vier kilometer ten noorden van Kos-stad met een prachtig uitzicht. De opgraving bestaat uit drie grote terrassen die met elkaar in verbinding staan door middel van brede trappen. Hier hebben verschillende tempels gestaan, o.a. gewijd aan Asclepius, de god van de geneeskunst. HetAsklepieion is te bereiken met de fiets, de auto en met een minitreintje. De Esculaap, het teken van een slang die zich om een staf slingert, herinnert aan Asclepius. Artsen gebruiken het nog steeds.

Prinos_Reizen_Kos_eiland_cultuur

MYTHEN, SAGEN EN LEGENDEN KOS

Hercules op Kos

Net terug van Troje met zijn vrienden, met 6 schepen volbeladen met schatten kwam Hercules in een verschrikkelijke storm terecht, opgeroepen door Hera. Zij was van plan zijn naam op aarde uit te wissen. Vijf van de zes schepen vergingen en alleen Hercules en enkele vrienden wisten het land te bereiken, dat nu bekend staat als Kaap Gourniatis (ongeveer 4 km van Kardamena).

Hier ontmoette hij een jonge schaapsherder met de naam Antagoras. Hercules gebood hem een schaap te geven, maar de sterke jongeling Antagoras weigerde en liet zich niet intimideren. In een vlaag van woede vloog Hercules hem aan, hetgeen een lange worsteling tot gevold had, waar niemand de overhand kreeg. Antagoras’ vrienden schoten hem te hulp net zoals de vrienden van Hercules.

Eindelijk kon Hercules ontsnappen en zocht bescherming van het huis van een vrouw uit Thracië (De Thraciërs waren partij bij Troje). Zij gaf hem andere kleding en hij vluchtte weer de bergen in. Zijn vrienden deden hetzelfde en kwamen aan bij een stadje met de naam Phixioton vlakbij Pyli. De inwoners herkenden hem en gaven hem gastvrijheid hoewel dit tegen de zin was van de mensen uit Antimachidon. Zij beschouwden hen na het voorval met de schaapsherder als ongewenst. Om de verkeerde houding van de mensen van Antimachidon recht te zetten benoemden de mensen van Phixioton Hercules tot hun koning. Hierop verklaarde de mensen van Antimachidon de oorlog tegen Phixioton, omdat de echte koning Koning Eurypylus was, zoon van Poseidon, de god van de zee.

Omdat beiden zonen van goden waren en dus zelf halfgod, waren ze aan elkaar gewaagd. Uiteindelijk lukt het Hercules toch om koning Eurypylus te doden. De mensen van Antimachidon riepen nu Halkonas als hun nieuwe koning uit en hij beëindigde de oorlog door de hand van zijn zuster Halkiopi, aan Hercules te schenken. Halkiopi werd moeder van Thessalos, de toekomstige koning van Kos en Nisyros.

ZELF EROP UIT

U kunt ook zelf het eiland Kos verkennen!

Het eiland leent zich meer dan uitstekend om zelf erop uit te trekken. Of dat nu per fiets, huurauto of wandelend is, op Kos kunt u alle kanten op.

Bij uw reisbescheiden ontvangt u aanvullende informatie met vele route- en dagtochten tips die u op eigen gelegenheid kunt ondernemen.

Wandelingen op Kos

Het eiland kent vele wandelmogelijkheden. In het gratis excursiepakket zit een leuke wandeling! Daarnaast zijn er nog vele wandelingen, eventueel in combinatie met een fietstocht, te maken op het eiland.

Wandelroute Platani

Platani (vlakbij Kos Stad) wordt ook wel ‘het Turkse dorpje van Kos’ genoemd. Voor of na de wandeling kunt u hier heerlijke Turkse hapjes eten of een lekkere kop koffie drinken met een groot stuk appeltaart. De wandeling is ongeveer 12 kilometer lang en het hoogste punt ligt op 386 meter. Vanaf deze hoogte ziet u aan allebei de kanten van het eiland de Egeïsche Zee liggen. Onderweg passeer u het kapelletje Agios Mamas. Na een wandeling van ongeveer drie uur komt u weer terug op het beginpunt.

Fietsroute: Lambi en Platani(Kermetes)

Deze route gaat vanuit Kos-stad naar noordwestelijke richting en is ongeveer 17 km lang.

U begint bij het Dolfijnenplein (Politechniou)[paritsa, Anastasia] in Kos-stad en fietst naar het noorden langs hotel Marina. Hierna naar links de Averof op. Bij J­splitsing naar links en direct rechts richting Lambi. U bent nu op een vrij brede weg, de hoofdweg van de wijk Lambi. [Manine, Emmanuel]. Na anderhalve kilometer moet U naar links; naar rechts, de noordpunt van het eiland, ligt de kazerne Skandano. De strandweg is breed, met fietspad, aan de overkant het vasteland van Turkije, naar links ziet U het Griekse eiland Pserimos liggen. Deze strandweg helemaal uitfietsen, wordt op een gegeven moment smaller en buigt linksaf voor hotel Costa Angela langs. Op een driesprong naar rechts, richting hotel Aeolos Beach. Bij de 1e driesprong naar links een mooie dennenweg in. Na 200 meter 1e weg links. Deze landweg blijven volgen tot U bij de hoofdweg komt. Deze steekt U over (let op bij het oversteken!) richting Askiepion. Via deze weg komt U bij het dorpsplein van Platani: Platani is de Griekse naam, Kermetes de Turkse. De meeste bewoners van dit dorp zijn van Turkse afkomst, bij de restaurants kunt u lekkere Turkse gerechten bestellen. Voor een bezoek aan het Asklepion gaat u naar rechts, de weg en borden volgen. Maar deze route gaat rechtdoor door het dorp langs de moskee. Bij het kruispunt waar links de molen en rechts de kazerne is, gaat u rechtdoor. Richting Agios Nektarios, Iconpainter, Psalidi. De weg uitfietsen, bij T-splitsing naar links, bij kruispunt met stopbord naar links, de Mitr.Nathanail in. Deze weg eindigt in Kos­stad, bij alle kruispunten met stopbord rechtdoor (5 keer), bij T-splitsing met stopbord bij het ziekenhuis naar rechts, de Hippocrates in, aan eind links langs politiebureau, links aanhouden onder de brug door, langs de haven naar het beginpunt, het Dolfijnenplein.

Fietsroute: Embros Thermae en Psalidi

Deze route gaat vanuit Kos-stad naar de wijk aan de oostelijke kant, Psalidi, en aan het eind daarvan de warmwaterbron Embros Thermae. Deze route is ongeveer 30 km lang.

U begint in Kos-stad bij het Dolfijnenplein (Politechniouplein) en fietst langs de haven in oostelijke richting, richting kasteel, politiebureau. Via de palmenlaan gaat U onder de brug van het kasteel door, hierna rechts aanhouden. U fietst de V. Georgiou uit; deze gaat over in de G.Papandreou langs de nieuwe haven.

[Continental PaIace] Net buiten de stad aan de rechterkant een kleine opgraving, de Early Christian Basilica of Agios Gabriel. Na de supermarkt begint het fietspad aan de linkerkant van de weg; dit is voor beide richtingen. Aan de rechterkant ziet U op 3,5 km van Kos-stad de taverna

De weg naar links richting kaap Psalidi negeren. U fietst nu tussen de mooie eucalyptusbomen door. [Kypriotis ~ achter hotel Sun Palace (linkerkant van de weg) ligt het kleine zoutmeer; u kunt hier naar toe wandelen via de parkeerplaats en langs de zijkant van het hotel]. Na hotel Oceanis staan er geen eucalyptusbomen meer. Iets verderop ligt Kaap Fokas, een landtong met een militaire uitkijkpost. De weg draait naar rechts en u fietst langs een paar tavernen en een hotel. Hier begint een klim van ongeveer 2 km door een mooi ruig landschap. Het laatste stuk van de weg daalt en vlak voordat de weg doodloopt bij de overdekte bushalte, gaat een zandpad naar beneden naar de warmwaterbron Embros Thermae. De tavernekantine is niet altijd geopend. Laat uw fiets boven staan, want het zandpad is af en toe stijl. Vanaf hier kunt u het vulkaaneiland Nissyros zien liggen.

Na de warmwaterbron gaan we via kaap Fokas weer terug naar de weg met de eucalyptusbomen. VIak voor de camping, direct voor taverne Spiros, gaat u linksaf

De weg slingert boven langs via Psalidi en Agios Nektarios richting Kos-stad. De verschillende zijwegen links en rechts negeren. Bij een driesprong ziet u links in de berm een geel bord staan met in het Grieks geschreven:

Ag. Georgios, Prof.llias, Agia Marina. Hier houdt U links aan en fietst langs hotel Koni Doris. Bij zo'n zelfde geel bord naar links (richting bord volgen), [mooi uitzicht] daarna rechts aanhouden. Verderop bij het 3e gele bord (dit staat samen met een witte Griekse wegwijzer en een bord voor brandgevaar met 'vlam') houdt U rechts aan. De route gaat een stukje rechtdoor, richting Agios Nektarios en Asklepio. De weg maakt een scherpe bocht naar links; hier ligt aan de rechterkant het mooie kerkje Panagia Syntriana. Na een bocht naar rechts is er een driesprong, U gaat hier rechtdoor. (Wilt U een bezoek brengen aan de iconenschilder, dan moet U hier linksaf, een flinke klim.) Rechtdoor tot aan een kruispunt met stopbord. U gaat weer rechtdoor. Steek de Mitr.Nathanail over. Direct de 1e weg rechtsaf, rechtdoor is doodlopend. U fietst nu door de wijk Agios Nektarios tot bij het kruispunt met de kazerne links en de molen rechts. U gaat hier rechtsaf en bent nu in Ampavri. VIak bij Kos-stad ziet U muren met arcades. U rijdt Kos-stad binnen vlak bij het Casa Romana. Bij T-splitsing naar rechts, naar links richting centrum, de Vas.Pavlou, 3e weg rechts, de Hippocrates, aan eind bij I-splitsing naar links, langs politiebureau, onder de brug door langs de haven naar het beginpunt: het Dolfijnenplein.

 

Kos_vakantie_Prinos_Reizen

PRINOS REIZEN TOP 10

Wat u niet mag missen op Kos: onze Top 10

  •  Kos-Stad.
  •  Embros Therme: een (gratis) thermaal bad in een kunstmatig aangelegd bekken aan het strand. Het bronwater dat uit de rotsen komt heeft een temperatuur van rond de 40 graden Celsius en zou een heilzame werking hebben. Het is eventjes wennen aan de zwavelgeur, maar daarna is het heerlijk vertoeven in het warme water.
  • Dagje Bodrum
  • Fietsen en wandelen (zie ideetjes voor routes onder kopje: 'Zelf erop uit')
  • Zia dorp
  • Agios Stefanosbasiliek
  • Kéfalos
  • Limionas
  • Johannieterburcht
  • Oud-Pyli

 

Kos_Specerijen_Prinos_Reizen

SPECIALITEITEN, LOKALE PRODUCTEN EN EEN LEUK RECEPT

Traditionele producten van het eiland

De wijnkaas (kaas van ‘possa’ voor de plaatselijke bevolking) is een oud-Grieks recept dat de inwoners van Kos nog steeds klaarmaken en produceren tot op de dag van vandaag. Het past perfect bij wijn of ouzo evenals bij fruit (b.v. watermeloen, wat de kenmerkende lunch van de boeren op het eiland was). De zoete tomatenjam, gemaakt van de lokale tomatensoorten, is een andere delicatesse. De honing van Kos is ook niet te versmaden!

fakí (fakes, linzensoep, heerlijk 'vastengerecht', Jacqueline-Alexandra maakt het vaak klaar om het op de woensdagen of vrijdagen te eten en in de vastenperiodes voor Kerst, Pasen, het feest van de Apostelen en voor Maria Hemelvaart), marides (gefrituurde ansjovis), patsá (soep met ingewanden), briám (een groenteratatouille), ádana kébab (overgewaaid uit Turkije; lekker gekruid gegrild gehakt), tiropitta (met kaas gevulde bladerdeeghapjes) en stifádo (stoofpot met vlees, tomaten, snufje kaneel, laurier en vele andere kruiden en natuurlijk rode wijn, wat azijn en veel uien; één van de favorieten van Carola, klaargemaakt door Jacqueline-Alexandra) op de kaart staan dan heb je waarschijnlijk een aardig restaurant te pakken. Kijk ook niet teveel naar de entourage en de ligging.

Tip: een goede Griekse kok stopt zijn geld in goede ingrediënten, niet in aankleding van zijn zaak. Als de lokale Griekse bevolking er eet, dan kunt u er zeker van zijn dat het een goede taverna is.

Favoriet gerecht van Carola naar recept van Jacqueline-Alexandra

Griekse Stifado, rundvlees of kalfsvlees

• 1.5 kg stoofvlees: sukadelappen, runderlappen of kalfsvlees ( eventueel hacheevlees);

• olijfolie;

• 1 kg sjalotjes of een paar fijn gesneden uien;

• 5 tomaten (vers);

• 2 bouillonblokjes, rundvlees- of groenten-;

• 4 of 5 laurierblaadjes;

• tomatenpuree, eventueel ook nog een blik ontvelde tomaten, fijngemalen;

• 4 teentjes knoflook;

• 25 cc rode wijn of i.p.v. wijn een flinke scheut wijnazijn.

Snijd het vlees in stukken. Verhit een paar eetlepels olijfolie in een pan met dikke bodem. Vlees met zout en peper bestrooien en aanbraden. Doe daarna de overige ingrediënten erbij. Vul de pan met zoveel waterdat het vlees goed onder staat. Vervolgens op heel zacht vuur een paar uur laten sudderen. Het vlees moet uit elkaar vallen, dan is het gaar. Het lekkerste is om de stoofpot een dag van te voren te bereiden.