KEFALONIA

Het grootste eiland van de ionische archipel

visser

HET EILAND KEFALONIA

Kefalonia behoort tot de Ionische eilandengroep, gelegen tussen Italië en het vasteland van Griekenland. Kefalonia ligt ten noorden van Zakynthos, ten zuiden van Lefkas en ten westen van Ithaki. De eilanden groep staat ook bekend als de ‘groene’ eilanden; de eilanden zijn weelderig begroeid, maar Kefalonia spant de kroon.

Op de hoogste berg, het Enos gebergte met zijn top van 1626 meter, tevens de hoogste berg van de Ionische eilanden, groeit de inheemse dennensoort de: Abies Cephalonias. De vele dennenwouden geven het eiland een eigen gezicht.

3__83_

GESCHIEDENIS

De recente geschiedenis van het eiland komt sterk overeen met de rest van de eilanden in deze streek, de Venetiaanse invloeden, welke typerend zijn voor de Ionische eilanden, zijn zeker in Fiskardo nog zichtbaar, maar toch heeft het eiland ook een heel eigen geschiedenis. Bijzonder zijn natuurlijk de sporen van de Myceense periode, de graftombes uit die periode zijn te bezichtigen in het zuidoosten van het eiland, niet ver van het havenplaatsje Poros.

Het eiland zou wel eens het eiland van koning Odysseus geweest kunnen zijn (Homerus). Steeds meer informatie wijst in die richting. Vrij recent zijn er op het schiereiland Paliki vondsten gedaan op de plaats waar dit paleis gestaan zou moeten hebben. Indien zou blijken dat hier inderdaad het paleis heeft gestaan, dan zal Kefalonia al snel uitgroeien tot een van de belangrijkste eilanden van Griekenland, want het paleis van Odysseus wil bijna iedereen zien natuurlijk! Voorlopig kunt u genieten van een fantastisch eiland zonder massa toerisme, ondanks de bekendheid die het eiland geniet na het opnemen van de succesvolle film: 'kapitein Correli’s Mandoline', prachtige film, noch mooier boek!

De geschiedenis van het Griekse eiland Kefalonia, gaat terug in de tijd tot 50.000 v.Chr., door stenen gereedschappen die gevonden zijn en dateren uit die tijd zijn wetenschappers er zeker van dat het eiland toen al bewoond werd. In de regio’s van het huidige Fiskardo, Skala, Agios Georgios, Sami, Poros en Argostoli zijn vele archeologische vondsten gedaan.

Tetrapoli (vier steden)
Het eiland heette vroeger Tetrapoli, wat 4 steden betekent. De 4 steden waren Pali, Sami, Kranea en Proni. Ze adoreerden de Griekse goden en kwamen allemaal geregeld bijeen in de tempel van Ainos Zeus op de berg Ainos, om offers te brengen aan de oppergod Zeus.
In de loop van de geschiedenis werd het eiland geregeerd door de Romeinen en 150 jaar hield de piratenfamilie Orsini het eiland in handen.
Een belangrijke periode in de geschiedenis van het eiland, is de Venetiaanse tijd. Toen de Venetianers het bewind voerden over de Ionische eilanden, was Kefalonia het centrum van hun bewind. Ze voerden de Libro D’Oro in, het 'Gouden boek"waarin alle adelijke families werden opgenomen. Aan het einde van de 18e eeuw namen de Fransen het eiland over en de Libro D’Oro werd verbrand.
Op 21 maart 1800 werd in Constantinopel of Konstantinopel ( het huidige Istanbul) de Ionische Staat gevormd. De Engelsen kwamen 9 jaar later aan de macht en veranderden dit in ‘De Verenigde Staten van de Ionische Eilanden’. Uiteindelijk op 21 mei 1864 werden de Ionische eilanden bij Griekenland gevoegd.
Kefalonia is het grootste eiland in de Ionische zee, en vormt samen met Corfu, Lefkas, Paxos, Ithaka, Zakynthos en Kythyra, deel uit van de Eptanisa (de zeven eilanden: epta betekent 'zeven',  nisa betekent 'eilanden', de zeven eilanden dus). Behalve deze grote bewoonde eilanden liggen er nog ruim 330 kleine eilandjes, waarvan de meeste niet groter dan een rots zijn.
Kefalonia meet circa 782 km2 in oppervlakte, met een kustlijn van 254 km. De hoge berg Ainos is maar liefst 1626 m hoog en in de winter ligt er vaak sneeuw op. Samen met het buureiland Ithaka (Ithaki) hebben de eilanden samen circa 40.000 inwoners.
Over heel Griekenland gezien, is Kefalonia het 6e eiland in grootte. Het is van oudsher een rijk eiland mede door de scheepvaart. Na Chios is Kefalonia het tweede 'reders eiland'. En ook de dag van vandaag biedt de scheepvaart nog altijd een goede bron van inkomsten.

3__69_

STEDEN EN DORPEN

Kefalonia telt drie steden, elk met een eigen unieke schoonheid. 

Argostoli

De hoofdstad van het eiland. De mooie haven van Argostoli is een van de grootste natuurlijke havens van de Middellandse Zee. Hoewel de stad bijna volledig verwoest werd door de aardbeving van 1953 en thans gekenmerkt wordt door nieuwbouw, weet Argostoli te charmeren met bijzondere plekjes, met zijn haven, straten en zijn plein waar in de vooravond de hele stad lijkt samen te komen. 

Fiskardo 

Een traditioneel stadje, met een pittoresk woongebied rondom een mooie haven waar kleurrijke huizen staan. 

Lixouri

Uniek gelegen stad met een modern woongebied en een goede toeristische infrastructuur en bekend om zijn bijzondere traditie in de kunst en letteren.

Voor het 'alternatieve' Kefalonia moet je naar het schilderachtige binnenland waar de bewoners zich bezighouden met ambachtelijke bedrijvigheid in de landbouw, de wijnmakerij, de weverij (nog met weefgetouw), en het drogen van kruiden en de verwerking hiervan.

Omala 

Het dorp Omala en omgeving is ongetwijfeld de meest opvallende agrarische streek van Kefalonia.

Valsamata

In dit oude dorp met zijn sympathieke verlaten huisjes en natuurstenen straatjes lijkt het of de tijd stil is blijven staan sinds 1953. De omgeving is rijk aan wijngaarden en olijfboomgaarden en is de hoeder van een lange agrarische traditie en van belangrijk cultureel erfgoed; hier is namelijk de zone van de befaamde Robola-druif en het klooster van Agios Gerasimos.

Assos 

Het dorpje Assos met zijn Venetiaanse burcht is een van de mooiste en meest charmante dorpen op het eiland.

Skala

Het dorp is gebouwd op een heuvel en verlaten sinds de aardbeving van 1953. Skala heeft een prachtig uitzicht op de Ionische Zee, vele oude stenen bronnetjes en windmolens.                                     

Al deze dorpen samen vormen een interessant beeld van het Kefalonia van vóór de aardbeving.

Vathy_houses

PRINOS REIZEN TOP 10

Fiskardo
Voor veel mensen is dit het mooiste dorp van het Griekse eiland Kefalonia. Dit havenstadje heeft dan ook genoeg te bieden voor toeristen. Je kan er heerlijk eten, winkelen of op het terras genieten van de heerlijke lokale wijnen. De prachtige Venetiaanse huizen in de regio geven je al snel dat heerlijke vakantiegevoel. In de haven is het zeker in de zomer nogal druk. De veerboten halen en brengen de (dagjes) mensen van en naar de dichtbij gelegen plaatsen en eilanden. De plaatselijke duikschool geeft volwassenen en kinderen de kans om de beginselen van het duiken te leren.
   
Assos
Dit charmante dorpje ligt op het kleine schiereiland Assos, wat aan de westkust van Kefalonia ligt, is bekend om zijn rust en gastvrije bevolking. Er zijn een aantal ruïnes te vinden rondom het Venetiaanse kasteel uit de 16e eeuw. De smalle straatjes met in pastelkleur geverfde woningen hebben een mediterrane uitstraling. Aan de kade zijn wat kleine cafeetjes te vinden, waarvandaan je een prachtig uitzicht over de baai hebt.
   
Meer van Melissani
Het azuurblauwe water in de grot van Melissani trekt jaarlijks vele bezoekers. Het sprookjesachtige tafereel, wordt gecreëerd door de zon die door een gat in de grot schijnt. Hierdoor wordt het water nog lichter dan het als is en waan je jezelf in een klein stukje paradijs. Met een bootje kun je varen in deze grot en daarbuiten. Een andere bijzondere grot ligt op ongeveer vijf kilometer van Sami. Dit is de Drogarati grot.
   
Myrtos strand
Het mooiste en beroemdste strand van Kefalonia ligt op ongeveer vijf kilometer van het dorpje Assos in het noordwesten van het eiland. Het strand is niet heel groot, maar dat wordt ruimschoots goed gemaakt door zijn bijzondere mooie uitstraling. Het heldere water en witte zand zijn een garantie voor een perfecte rustdag.
   
Kloosters
Het eiland telt heel wat kloosters. De meest bijzondere zijn: Klooster van Panagia van Thematon bij Agia Efthimia, Klooster in Pagania Atrou, Klooster Panagia van Platiteras bij Fiskardo, Klooster Agios Andreas bij Svoronata, Klooster Panagia van Agrilion bij Sami en het Klooster van Kipoureon wat in Lixouri ligt. Dit laatst genoemde klooster ligt aan de westkust van de plaats Lixouri. Het prijkt op ongeveer een negentig meter boven de zee uit. In de 17e werd het mannenklooster gebouwd. De zonsondergang vanaf dit klooster is opmerkelijk.
   
 Kasteel Agios Georges
Op een heuvel aan de rand van de Livatho Vallei staat een bijzonder fraai kasteel uit 16e eeuw. Het kasteel wat verdeeld is over twee delen, beslaat een oppervlakte van een kleine 16.000 m². Onder het kasteel is een galerie te bezoeken. Helaas heeft het kasteel veel te lijden gehad tijdens de aardbeving van 1953.Ten zuidwesten liggen de ruïnes van de kerk van St. Theodori. Het kasteel en de kerk liggen ongeveer 7 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Argostoli.
   

Vuurtoren St. Theodoroi
Dit prachtige bouwwerk is na de vernietigende aardbeving uit 1953 volledig herbouwd in 1960 door de architect Takis Pavlatos. Het telt 20 kolommen en is acht meter hoog. Je komt deze vuurtoren tegen op een kunstmatig schiereiland langs de weg naar Katavothres of op weg met de boot naar Lixouri.
   
Argostoli
De drukke hoofdstad van Kefalonia is niet heel sfeervol, maar wel levendig. Voor een dagje winkelen of het bezoeken van een lokale markt is het heel geschikt. De haven wordt druk bezocht en de straten zijn altijd vol verkeer. Er zijn een aantal historische kerken te vinden en het Folk Museum met zijn collecties van traditionele klederdracht. In het Archeologische Museum worden onder andere vondsten tentoongesteld die gevonden zijn in de Melissani grot. Op het Kabanas plein heb je vanuit de klokkentoren een spectaculair uitzicht over de stad en het landschap. De dichtstbijzijnde badplaats is Lassi
   
Slangen met kruis op de kop, bij Markopoulis kerk
In het zuidoosten van het eiland ligt het dorp Markopoulo. Hoewel het dorp door zijn hoge liggen een zeer fraai uitzicht geniet, heeft het verder niet heel veel bijzonders te bieden. De enige bezienswaardigheid is de plaatselijke kerk die elk jaar op 15 augustus uitbundig het feest gevierd. Tijdens deze festiviteiten wordt de kerk overspoeld met een kleine soort slangen die zich een weg naar binnen baant via de vele gaten en kieren. Aan het eind van de religieuze dienst vertrekken ze weer om volgend jaar en elk daarop volgend jaar terug te keren. Een legende verteld dat de nonnen rond 1700 zo lang gebeden hebben waarbij ze de Heilig Maagd smeekten om de binnengevallen piraten van Barbossa af te schrikken door te veranderen in slangen. Sindsdien keren de slangen elk jaar op dezelfde tijd terug. Een ander verhaal vertelt dat de slangen verschenen tijdens de Tweede Wereld Oorlog op 15 augustus, op Maria Hemelvaart.
   
Klooster van St. Gerasimos
De aristocraat Gerasimos leefde in een door hem opgerichte klooster om daar de armen te verzorgen. Na zijn dood in 1579 heeft men hem tot twee maal toe heeft opgegraven en werden zij geconfronteerd met een intact lichaam. Sindsdien is hij tot een heilige verklaard. Sindsdien viert men het feest van St. Gerasimos op 16 augustus en passeren zieke mensen, liggend onder zijn kist in het klooster met de hoop op genezing. Het klooster is gebouwd in een grot waar hij eerder als kluizenaar leefde. Via een ladder in het klooster is deze grot nog altijd bereikbaar. Bedevaartsklooster voor vele Grieken!
   

Kreatopita_Kefalonias

SPECIALITEITEN, LOCALE PRODUCTEN

Kreatopitta:

Een 'pitta gevuld met kreas, vlees ofwel ovenschoten gevuld met vlees!'

Voor de vulling:

 • 500 gr mager lams- of varkensvlees, in stukjes van 1 x 1 cm
 • 500 gr mager rundvlees, in stukjes van 1 x 1 cm
 • 50 gr arborio rijst (ongekookt)
 • 1 ui, fijngehakt
 • 2 aardappelen, geschild en in stukjes van 1 x 1 cm
 • 90 gr Parmezaanse kaas, geraspt (dit kan achterwege gelaten worden indien u niet van kaas houdt!)
 • 2 theelepels kaneelpoeder
 • 2-3 theelepels gedroogde oregano
 • 4 theelepels bladpeterselie, fijngehakt
 • 2-3 teentjes knoflook, fijngehakt
 • 2 tomaten, fijngehakt
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 120 ml rode wijn
 • (zee)zout en versgemalen (zwarte) peper

Voor het deeg:

 • 500 gr patentbloem
 • 1 theelepel tafelzout
 • 1 theelepel kaneelpoeder
 • 160 ml warme olijfolie
 • 240 ml warme rode wijn

Overige benodigdheden:

 • 250 ml runderbouillon
 • 2 eetlepels roomboter, in stukjes
 • 1 ei
 • scheutje olijfolie
 • scheutje melk

Begin een dag van te voren en maak de vulling klaar. Dit doe je simpelweg door alle ingrediënten voor de vulling met elkaar te vermengen in een grote kom. Dek af met folie en zet een nacht in de koelkast.
 
Een paar uur vóór u de pastei wilt serveren, moet u beginnen met het deeg. Neem een grote kom en vermeng hierin het bloem, het zout en het kaneelpoeder. Giet de warme olijfolie erbij en vermeng zo goed mogelijk met de toppen van uw vingers. Doe dan de warme wijn erbij – en schrik niet! Het mengsel lijkt véél te nat te worden (en is bovendien ook roze gekleurd). Kneed echter onverstoorbaar door en u zult zien dat het deeg ineens niet meer plakt en ongelofelijk zacht is geworden.
Neem 2/3 deel van het deeg en rol het uit tot een grote ronde lap. Bekleed hiermee een (ingevette) ovenschaal (doorsnede 30 cm) met vrij hoge randen. Rol het resterende deeg eveneens uit, dit wordt het deksel.


Verwarm de oven voor op 225 graden Celsius. Schep de vulling in de schaal en stop de stukken ei ertussen. Giet de runderbouillon over de vulling en leg de stukjes boter erop. Dek de pastei af met het resterende deeg en druk de rand goed aan. Maak met een scherp mes een paar gaatjes in het deksel.
Vermeng het ei, de olijfolie en de melk en bestrijk de pastei met dit mengsel. Bak de taart 20 minuten op 225 graden Celsius en daarna nog 80 minuten op 200 graden Celsius.

Kreatopita ofwel vleespastei van Kefalonia.

 

 

 

dscf0583

ZELF EROPUIT

Het eiland Kefalonia leent zich uitstekend om zelf allerlei tochten te ondernemen!

Kefalonia, ook bekend als Kefalonia, ook bekend als Cephallenia, Cephallonia, Kefallinia of Kefallonia, (Oudgrieks: Κεφαλληνία,Grieks: Κεφαλλονιά of Κεφαλονιά, Italiaans: Cefalonia) is een eiland in het westen van Griekenland, gelegen in de Ionische Zee. Het ligt net ten zuiden van het eiland Lefkas, ten noorden van het eilandZakynthos. Het eilandje Ithaka ligt noordoostelijk bijna tegen Kefalonia aan. Onder het schiereiland van Kefalonia ligt een onbewoond eiland genaamd "het konijneneiland". De Grieken noemen dit het konijneiland omdat er konijnen op leven, wat voor de Grieken zelf heel speciaal is. De hoofdstad van Kefalonia is Argostoli. Dit ligt in het westen van het eiland, ook aan zee. In 2001 had het eiland 39.488 inwoners.

 

Kefalos

MYTHEN, SAGEN EN LEGENDEN

Kefalos ('hoofd' in het Grieks) van Kefalonia

De liefdesgeschiedenis van Kefalos en Proceda, gaf het eiland Kefalonia de naam. Het is een verhaal dat de lokale bevolking van het eiland Kefalonia op een warme zomeravond graag aan de toeristen vertelt.


Rond 450 v.Chr. leefde er een heel knappe man genaamd Kefalos. Hij was de zoon van Hermes (god van de commercie en handel) en Hersa en was zeer geliefd door iedereen vanwege zijn vredelievend karakter en mooie verschijning, een echte 'Griekse Adonis' dus. Hij werd verliefd op de mooie Proceda, de dochter van de koning van Attika. De goden waren aan de zijde van Kefalos, want ook Proceda had sterke gevoelens voor Kefalos.
Ze waren onafscheidelijk en hielden zielsveel van elkaar. Tijdens lange wandelingen door de heuvels en langs het strand, konden ze urenlang met elkaar praten en van elkaars gezelschap genieten.

Op een dag, terwijl Kefalos aan het jagen is, verschijnt Eos, godin van de dageraad. 'Liefde op het eerste gezicht', zodra Eos Kefalos ziet wordt ze verliefd en besluit hem te ontvoeren, zodat ze hem voor haar alleen heeft. Er is niets wat Kefalos kan doen om zichzelf te verdedigen. Hij smeekt Eos om hem vrij te laten, zodat hij bij de liefde van z’n leven, Proceda, kan zijn. Hij probeert Eos ervan te overtuigen dat hij nooit van haar kan houden en dat het fout is om een gelukkig huwelijk te verstoren. Na vele smeekbedes geeft Eos gehoor aan z’n verzoek, maar niet zonder een vooropgezet plannetje. Ze praat met hem over zijn vrouw en verteld hem leugens, waardoor Kefalos begint te twijfelen aan z’n vrouw’s trouw.
Met deze twijfels in z’n hoofd, besluit Kefalos niet zomaar naar huis te gaan. Hij wil zijn vrouw eerst testen. Verkleed als een totaal ander persoon gaat hij naar haar toe en overlaat haar met complimenten en kadootjes. Tot grote verbazing en ongeloof van Kefalos, wees ze de ‘vreemdeling’ niet helemaal af. Hij onthult zichzelf en uit schaamte rent Proceda weg. Ze vlucht van het eiland en gaat naar Kreta. Ze leefde er helemaal alleen in de bergen en is alleeen maar bezig met jagen.


De goden op de berg Olympus (in het noorden van Griekenland in de omgeving van Thessaloniki) zien de zielige uitkomst van de grote liefde tussen Kefalos en Proceda en de zelfopoffering van Proceda, die moederziel alleen haar leven leidt. Om haar leven iets te vergemakkelijken brengen ze de beste jachthond Laepos op haar pad. Proceda en Laepos worden onafscheidelijke maatjes. Ook vindt Proceda een magische speer, die nooit z’n doel mist. Een geschenk van de goden uit respect voor de vrouw die zo ontzettend haar best doet om in haar eentje het moeilijke leven in de bergen vol te houden op Kreta. Helaas blijft Proceda erg verdrietig en kan haar mooie Kefalos maar niet vergeten. De goden besluiten om nog 1 maal in te grijpen om de situatie te veranderen.


Ze veranderen Proceda in een man en sturen haar terug naar Attica (of Attika). Hier vindt een wedstrijd plaats onder de beste jagers van het land. Tijdens de competitie daagt Proceda haar geliefde Kefalos uit tot een duel. Ze wint de wedstrijd met glans en laat de vermomming van zich afglijden. Kefalos is zo blij z’n vrouw weer te zien en vergeeft haar alles.


Ze zijn allebei erg gelukkig dat ze weer samen zijn, maar toch heeft Proceda nog een probleem. Ze is altijd erg jaloers geweest op de mooie Eos. Ze denkt dat tijdens haar lange afwezigheid Eos en Kefalos een liefdesrelatie hebben gehad, maar durft haar man geen vragen te stellen. Om zeker te zijn dat er niet nog steeds iets is tussen de godin en haar man, bedenkt ze een plannetje.
Op een dag gaat Kefalos op weg om te gaan jagen en neemt haar magische speer mee. Proceda besluit hem te volgen om te zien of hij misschien in het geheim Eos gaat ontmoeten. Ze verstopt zichzelf tussen de struiken. Kefalos hoort het geritsel in het struikgewas en denkt dat er een hert zit. Hij heft de speer op en richt hem op de bossen. De magische speer bereikte z’n doel, en Proceda werd gedood door haar eigen wapen.


Als gevolg van dit vreselijke ongeluk, wordt de ‘moordenaar’ Kefalos verbannen van het eiland. In Thebe (het huidige Thiva) raakt hij bevriend met de koning Amfitron. Op één van hun vele expedities komen ze aan bij Taphus (de toenmalige naam van Kefalonia). Ze overmeesterden het eiland en koning Amfitron deed het eiland cadeau aan Kefalos. Het eiland kreeg de naam Kefalonia en elk van Kefalos’ zijn 4 zonen (Kranios, Paleas, Pronisios en Samos) kregen een gedeelte.

IMG_2793

STRANDEN OP KEFALONIA

Niet te missen:

Myrtos

Het strand van Myrtos is het visitekaartje van het eiland Kefalonia en wordt alom beschouwd als een van de allermooiste stranden van alle Ionische eilanden. Het ligt ten noorden van de hoofdstad Argostoli. Dit prachtige strand heeft fijn goudkleurig zand en het water is er schitterend turqoise (alsof iemand bleekwater in de blauwe zee heeft gegooid). Het strand wordt omzoomd door indrukwekkende stijl omhoog lopende rotsen. Dit strand op Kefalonia is een van de meest gefotografeerde plekjes in Griekenland en trekt elke zomer duizenden bezoekers aan. Je kunt aan het strand iets drinken en een hapje eten, en er zijn parasols en ligbedjes te huur.

Antisamos

Het strand van Antisamos is een van de beste stranden van Kefalonia en het ligt bij het dorp Sami, 22 kilometer van de hoofdstad af in het oosten van het eiland. Het is een aantrekkelijk kiezelstrand omgeven door de heuvels. Boven het strand staat een klooster al vanwaar je een mooi uitzicht hebt over het strand en over het dorp Sami.

Emblisi en Foki

De stranden van Emblisi en Foki liggen vlakbij het dorp Fiskardo (in het noorden van het eiland Kefalonia). Het zijn kleine kiezelstranden met mooie rotsen en het kan er druk worden. Op het strand van Foki staan veel bomen voor schaduw.

Lourdas

Het strand van Lourdas is een lang strand met zand en kiezels en een van de mooiere stranden van het eiland Kefalonia. Er zijn zonnebedjes en parasols te huur, en er zijn taverna's en wat winkeltjes. Op de achtergrond staat de berg Ainos. In dit gebied zijn veel hotels, appartementen en studios gevestigd. Op dit strand staat nogal eens een erg harde wind.

Makris Gialos

Makris Gialos is een strand dichtbij de hoofdstad Argostoli en het is dan ook een van de bekendere stranden van het eiland. Het is een groot strand en het is er druk.

Platis Gialos

Platis Gialos ligt ook niet ver van de hoofdstad Argostoli af, in het westen van het eiland. Het is beduidend kleiner dan Markris Gialos en minder ontwikkeld (qua zonnebedjes / parasols e.d.). In de zandstenen rotsen bij het strand zijn wat grotten. Dit strand is stiller dan Makris Gialos.

Ammes strand

Voornamelijk een zandstrand begroeid met rotsen en agaves en de zee loopt vrij snel af. Er is een cafetaria/snackbar en de ligbedden kosten € 6,= per set, per dag. Vlakbij ligt de aanvoerroute van het vliegveld. Het is wel spectaculair, als u op uw strandbedje ligt en de vliegtuigen vliegen er vlak boven ! (Hetzelfde op Zakynthos bij Kalamaki! Ook zo'n bijzondere ervaring!).

Agios Nikolaou strand

Dit direct naast het vliegveld gelegen strand, is zeer in trek bij de Griekse bevolking. Er staan hier mooie appartementen met zwembad, direct aan zee.

Avithos

Een mooi zandstrand te bereiken via Svoronata en dan naar rechts, via  een hellende weg naar een smalle parkeerplaats. Hier liggen ook 2 tavernes. Het strand is te bereiken via treden. Bar-snackbar en strandbewaking, douches en toiletten. De strandstoelen kosten hier €7,- De zee loopt vrij geleidelijk af.

Het rotseilandje Dias (de naam voor oppergod Zeus), vlak voor het strand, was in de oudheid een offerplaats van de god Zeus (Dias, dus).
Op 2 juli wordt hier het feest van de beschermheilige gevierd en vanaf het steigertje leidt een uit de rotsen gehouwen trap naar het kapelletje van Panagia Vlachernon (Diotissa).

Minia (Minies) 

Slechts 2 km van Lassie en dichtbij het vliegveld, ligt het gebied van het Gentilini-wijngoed, waar de Robolo-wijn geproduceerd wordt. In de jaren '80 van de vorige eeuw, werd dit één van de weinige goede wijndomeinen van Griekenland en populair in London waar de familie commerciële belangen had.
De Robolo wijnmaker heeft al eens een gouden- en zilveren medaille gewonnen bij internationale wedstrijden.