SAO VICENTE

Het muzikale eiland

Sao_Vicente_Mindelo_haven_Prinos_Reizen

GESCHIEDENIS SÃO VICENTE

De Portugezen zetten op 22 januari 1462 voor het eerst voet aan wal op Sao Vicente maar echt gekoloniseerd werd het eiland niet. Dat veranderde in de 19de eeuw toen de Engelsen de beschutte baai van Mindelo ontdekte als ideale natuurlijke bevoorradingshaven voor schepen die de Atlantische Oceaan overstaken. Met toestemming van de koning van Portugal bouwden de Engelsen een kolenbunkerstation voor de aandrijving van hun stoomschepen. In Mindelo werd door de schepen naast kolen ook proviand ingeslagen voor de lange tocht. Hierdoor groeide en floreerde de havenplaats een tijdje tot daar door de aanleg van het Suezkanaal een einde aan kwam.

Na de onafhankelijkheid van Portugal in 1975 en buitenlandse hulp herstelde het eiland zich economisch door aantrekkende handel en de uitbreiding van het vliegveld welke in maart 2012 omgedoopt werd tot Cesária Évora Airport ter ere van de zangdiva Cesária Évora.

WATERSPORTEN OP SÃO VICENTE

De Kaapverdische eilanden zijn zeer geschikt voor watersporten. De eilanden zijn door de aanhoudende passaatwinden een internationale topbestemming voor windsurfen en kitesurfen. 

De baaien op Sao Vicente die geschikt zijn voor kitesurfen zijn: São Pedro, Calhau en Salamansa.

In de haven van Mindelo is een duikschool.

Cesaria-Evora-Prinos_Reizen_Kaapverdie_Sao_Vicente

CESÁRIA ÉVORA, DE ZANGERES OP BLOTE VOETEN

De grote luchthaven van het eiland is vernoemd naar deze zangers van de Kaapverdische eilanden, dochter van het eiland. De zangeres werd geboren in Mindelo. Voor de entree van het luchthavengebouw staat een bronzen beeld van de zangeres.

De bekendste Kaapverdiaanse aller tijden is Cesária Évora. Als grande dame is ze in ieder geval de bekendste artiest uit het kleine land, gevolgd door de groep Tavares. Ze werd op 27 augustus 1941 geboren in een arm gezin met zes kinderen. Rond haar twintigste had ze al naam gemaakt met haar repertoire van traditionele morna’s (Kaapverdische blues, verwant aan de Portugese fadol en coladera’s, Portugese dansmuziek). Ze trad op voor de lokale radio en verzorgde optreden op de cruiseschepen die Mindelo aandeden. Ze zong in het Creools, maar ook in het Portugees en soms in het Frans.

Cesária brak pas later met haar prachtige stem internationaal door, halverwege de jaren ’80 van de vorige eeuw. Ze werkte samen met internationaal bekende artiesten zoals: Bonnie Raitt, Marisa Monte en Kassav.

Ze had de gewoonte om op blote voeten op te treden, ‘diva op de blote voeten’ of ‘Queen of morna’ was een andere bijnaam van haar. Ze trad blootvoets op omdat zij op die manier haar compassie tot uitdrukking wilde brengen met alle achtergestelde vrouwen in Afrika. In 2004 won ze eindelijk een Grammy Award voor het album Voz d’Amor, het gaf de Kaapverdianen eindelijk het gevoel dat ze meetelden en op de wereldkaart stonden.

De zangeres bleef gewoon en had haar deur van haar woning in Mindelo altijd openstaan voor wie een praatje wilde maken. Op 17 december 2011 overleed de zangeres op 70-jarige leeftijd als gevolg van hartfalen, vermoedelijk het gevolg van een leven lang roken. Op 12 maart 2012 werd de luchthaven van São Vicente omgedoopt tot Cesária Évora Airport.

Sao_Vicente_Carnaval_Kaap_Verdie_Prinos_Reizen

CARNAVAL OP SÃO VICENTE

Carnaval is een van de grootste evenementen op de Kaapverdische eilanden. Het eiland Sao Vicente viert dit feest (Mardi Gras) altijd met een grote parade op dinsdag. Deze parade is de bekendste en beroemdste van alle Kaapverdische eilanden en de sfeer doet denken aan het carnaval zoals dat wordt gevierd in Rio de Janeiro in Brazilië. (een jaar vooraf dient men reeds vluchten en accommodatie te reserveren!) Voor het aankomende carnaval van 2017 zijn de vluchten vanaf Amsterdam naar Sao Vicente al vol, als ook vele accommodaties.

Kaapverdie_Muzikanten_en_muziek_Prinos_Reizen_CIMG1498

KAAPVERDIAANSE MUZIEK

Muziek

De Kaapverdiaanse muziek heeft een grote en wijde variatie in muziekstijlen. Gemaakt door een groot aantal componisten en artiesten. Ondanks dat het totale inwonersaantal zo’n half miljoen inwoners telt, wordt er het hele jaar door 24-uur lokale muziek op de radio uitgezonden van allerlei varianten van de Kaapverdische muziek. Denkt u hierbij aan het ritme van de ‘zouk’ of de ‘Cabolove kuduro’.

Diverse genres zijn: batuque, morna, coladeira, funaná, litanies, kizomba en tabanka.

Morna, melancholische liedjes

Muziek is voor de Kaapverdianen bijna even belangrijk als eten en drinken. Bij elke gelegenheid komen instrumenten tevoorschijn en wordt er muziek gemaakt. Ze vieren Braziliaansachtige carnavals, organiseren muziekfestivals op het strand en kinderen krijgen muziek en dans met de paplepel ingegoten. Belangrijke en populaire muziekstijlen zijn de melancholieke morna en de dansbare coladeira en funaná.

De morna is de Kaapverdische variant van de Portugese fado. Iets lichter en vrolijker misschien, maar alsnog een melancholieke stijl vol liederen over verlangen en verlies, vaak begeleid door een gitaar. In de jaren tachtig kregen de Kaapverdische morna’s internationaal bekendheid door zangeres Cesária Évora. Zij werd een wereldster.

Cesária Évora is de grootste artiest die Kaapverdië heeft voortgebracht. De Kaapverdianen zijn trots op haar. De luchthaven op het eiland São Vicente is naar haar vernoemd en heeft een standbeeld van Évora staan. Ook na haar dood is de muziek van Évora nog volop te horen op de Kaapverdische Eilanden.

Cesária Évora (1941 – 2011) was en is nog steeds een Kaapverdische zangeres met wereldfaam. Haar muzikale loopbaan begint in de havenkroegen van het stadje Mindelo op het eiland São Vicente. Ze zingt in het Kaapverdiaans Creools, het Portugees en het Frans. Voor haar optredens krijgt ze betaald in drank. De jonge zangeres raakt in dit kroegmilieu aan lager wal. Ze stopt voor langere tijd met zingen.

Als ze begin jaren ’80 de draad weer oppakt, wordt ze bij een caféoptreden in Lissabon opgemerkt door een producer. Hij ziet in haar een wereldster. De grote platenmaatschappijen zien dat dan nog niet. Dus brengt de producer zelf een cd van Évora uit: La diva aux pieds nus. In nog geen maand tijd worden er alleen al in Frankrijk 250.000 exemplaren verkocht. Vervolgens neemt de carrière van de dan 47-jarige zangeres met de warme, fluwelen stem een enorme vlucht. Alle grote podia over de hele wereld willen Cesária Évora boeken.

In 1992 scoort ze een wereldhit met het nummer ‘Sodade’ en voor haar album Voz d'Amour ontvangt ze een Grammy. In 2011 overlijdt de zangeres, die gedurende haar gehele carrière blootsvoets op het podium stond. Een statement waarmee ze haar verbondenheid wilde tonen met de armsten in haar land.

Funaná, Coladeira

Een andere traditionele muziekvorm is de funaná, met snellere Afrikaanse percussieritmes. Hierbij móét gedanst worden, en dat doen de Kaapverdianen dan ook hartstochtelijk. Uit de oorspronkelijke muziekvormen zijn vele andere ontstaan, vaak met bijbehorende dans, zoals de coladeira. Grote kans dat u tijdens uw vakantie op een tocatino, een informele jamsessie, stuit. Iedereen is daarbij welkom.