SANTO ANTAO

Het bergachtige en geurige eiland

Santo_Antao_Cabo_Verde_Prinos_Reizen

GESCHIEDENIS SANTO ANTÃO

Het eiland Santo Antão is op 17 januari 1462 ontdekt door Diogo Afonso, maar het kreeg haar huidige naam Santo Antão pas rond het jaar 1500. Vanaf de 17de eeuw is het eiland stap voor stap gekoloniseerd en werden er in het groene en vruchtbare noordoosten landbouwgronden aangelegd.

Halverwege de 18de eeuw kreeg Ribeira Grande een bisschopzetel en eind 19de eeuw mocht de plaats zich zelfs de hoofdstad van de noordelijke Kaapverdische eilanden noemen. In 1934 veranderde dit toen werd Mindelo op het eiland Sao Vicente de hoofdstad van de noordelijke eilanden.

Santo_Antao_pleintje_dorp_Paul_Kaap_Verdie_Prinos_Reizen_DSC01601

PLAATSEN EN DORPEN OP SANTO ANTÃO

Porto Novo

Porto Novo gelegen in het zuidoosten van Santo Antão is tegenwoordig de belangrijkste havenplaats van het eiland.  Als de veerboot van of naar Mindelo arriveert of vertrekt is er een tijdelijke hectiek maar vervolgens keert de rust weer.

Ribeira do Paúl

Een prachtig gebied voor diverse wandeltochten door de vallei van Paúl. Startpunt is bij het charmante plaatsje Vila da Pombas.

Ponto do Sol

Een bekend toeristische badplaatsje met een mooie ligging op een schiereiland in het noorden van Santo Antão. Tevens een goed uitgangspunt voor diverse wandeltochten en hikes.

Fontainhas

Een sprookjesachtig gelegen dorpje boven een diepe vallei en met prachtige uitzichten over de oceaan.

Santo_Antao_inwoner_met_ezel_Kaapverdie_Prinos_Reizen

PRINOS REIZEN TOP 10 SANTO ANTÃO

1. Eindeloze wandelingen

Geen witte stranden, toch is dit eiland het mooiste volgens velen. Een terechte visie! Een schitterend landschap is wat u hier wacht! Het eiland bestaat uit woeste vulkanische bergen. De grillige gekartelde bergen met hun pieken stijgen tot bijna 2000 m. boven zeeniveau uit! De Tope de Coroa (1979 m) is de hoogste berg.

De vele riviertjes vanuit de bergen hebben rond het hele eiland diepe ribeira’s uitgesleten. Vooral in het noordoosten vindt rond de grotendeels droge rivierbedding en op aangelegde terrassen tegen de berghellingen landbouw plaats. Als er genoeg watertoevoer is, groeit in de vruchtbare bodem  zo’n beetje alles; maïs, suikerriet, banaan, papaja, appel, aardbei, amandel, yam, maniok, granaatappel, tomaat, ui, broodboomvruchten (Johannes broodboomvruchten of wel ‘breadfruit’), ananas, avocado, zoete aardappel, koffie, mango, cassave, citrusvruchten, jackfruit, zuurzak, kruiden en nog veel meer…

De meeste van de bijna 50.000 inwoners werken dan ook bijna allemaal in de landbouw op het op één-na-grootste eiland van Kaapverdië.

Voor bezoekers/toeristen is het eiland vooral een walhalla voor wandelingen. In het noordoosten en in het centrale deel zijn prachtige wandelroutes. Vooral de bergwandelingen in Ribeira do Paùl zijn spectaculair!

2. Avontuurlijke tochten met een 4x4

Ook met een 4x4 maakt u prachtige tochten over de berg- en kustwegen van het eiland.

3. Mooiste route van Porto Novo naar het noordoosten via Paul

Bezoek de mooiste vallei van het eiland, de Paul vallei.

4. Spectaculaire vergezichten vanaf Porto Novo naar het westen

Op deze route, waarbij het hoogste punt op ca. 1400 m ligt gaat u door een waanzinnig mooi landschap met bijzondere vergezichten. U komt weer uit bij de kust bij Tarrafal de Monte Tigro, gelegen aan de groene ribeira. Aan het einde van de ribeira komen twee watervallen naar beneden. Op het lavastrand leggen in de zomermaanden de zeeschildpadden er hun eieren. Dit is het langste strand van Santo Antão. Tevens loopt hier langs de baai een route voor bultrugwalvissen, dolfijnen en tonijn.

5. Lagados en Caldeira das Patas

Vanuit Porto Novo westwaarts naar Ponte Sul, bij Lagedos is de eetgelegenheid Babilónia een aanrader. In dit ecorestaurant, opgetrokken uit hout en steen, worden Kaapverdische gerechten geserveerd die uitsluitend bereidt zijn met lokale producten die men zelf verbouwd rondom het restaurant. Kookworkshops zijn hier te volgen. Tevens verkoopt het restaurant zelfgemaakte ponche, grogue, suikerrietmelasse, vruchtenchutneys en roze pepertjes.

6. Cova de Paul, de mooiste route op Kaapverdië

De mooiste route op de Kaapverdische eilanden. De oude weg tussen Porto Novo en Ribeira Grande is ongeveer 35 km lang en is geplaveid met basaltklinkers en staat bekend als de Estrada de la Corda. Dit vanwege het bergachtige en moeilijke terrein. Het heeft 30 jaar geduurd om deze belangrijke weg te voltooien. Fantastische vergezichten met uitzicht op Saõ Vincente en de andere eilanden. Hoe hoger u komt, hoe groener het landschap. De route gaat ook langs de oude vulkaankrater met groene wanden. Via Pico da Cruz (1585 m), door een dicht bos komt u uit bij de bergrand, hoog boven de vallei van Ribeira do Paúl. Een uitzicht wat zich niet laat beschrijven, zo mooi!

7. Mooie wandelingen bij Ribeira Grande & Ribeira de Torre

De bestuurlijke hoofdstad van het eiland Santo Antão ligt waar twee ribeira’s samenkomen. De Ribeira Grande en Ribeira de Torre. Leuke straatjes en hier is een eethuisje wat de naam ‘Rotterdam’ draagt. Maak een wandeltocht door de Ribeira’s, zoals bij de meeste ribeira’s van het noordoosten van het eiland kunt u hier mooie wandeltochten maken.

8. Ponta do Sol, perfecte uitvalsbasis voor wandelingen

De kliffen van Ponta do Sol, een stadje gebouwd op de noordelijke punt van het eiland. Ponta do Sol is de perfecte uitvalsbasis voor wandeltochten in het noorden en noordoosten van het eiland. Het plaatsje is een gezellig vissershaventje met bontgekleurde vissersbootjes.

9. Paul & Ribeira do Paul, de mooiste valleien van Santo Antao, de tuin van Santo Antao

Er is hier voldoende water zodat de bodem van de vallei en de omliggende grond goed gecultiveerd kunnen worden. Hierdoor is het weelderig groen overal aanwezig. Hier tussen de wanden van de bergen leven vele Kaapverdianen van de landbouw. Er wordt zo’n beetje van alles verbouwd. De beste grogue wordt hier gestookt. Bezoek een van de stokerijen.

10. Kreeft eten in Porto Novo

Bij restaurant Felicidade eet u heerlijke verse kreeft. Maar ook de overige gerechten zijn aan te raden.

Veerboot_Sao_Vicente_Santo_Antao_Prinos_Reizen_Kaap_Verdie

LIGGING EN BEREIKBAARHEID SANTO ANTÃO

Het eiland is het meest noordelijkste en westelijkste eiland van Kaapverdië. Tot aan Brazilië en het Caribisch gebied is er alleen nog de Atlantische Oceaan. Het eiland is 779 km² groot en heeft een centraal gelegen bergketen wat van het noordoosten naar het zuidwesten loopt. De hoogste berg hier is de oude vulkaan Topo de Coroa met een top van 1979 m in het westen.

Het eiland is alleen bereikbaar vanaf het eiland São Vincente per boot, de oversteek is ongeveer een uurtje. De veerboot komt aan in de havenplaats Porto Novo. Vanuit hier kunt u prachtige tochten maken over het eiland. Via de schitterende oude weg bijvoorbeeld die dwars over de bergen naar het noordoosten loopt.

Amilcar_Cabral_Kaapverdie_Prinos_Reizen

AMÍLCAR CABRAL

Zoon van Juvenal Lopes Cabral (afkomstig uit Kaapverdië) en Iva Évora Pinhel (afkomstig uit Guinea), was 8 jaar oud toen zijn familie naar Kaapverdië verhuisde, waar ze zich in Santa Catarina op het eiland Santiago vestigden, wat gelijk de stad van zijn kinderjaren werd.

Amilcar Cabral en andere Pan-Afrikanen zijn de oprichters geweest van de Afrikaanse Partij voor Onafhankelijkheid van Guinea en Kaapverdië (PAIGC, Pan-Africanists for Independence of Guinea and Cape Verde) in 1956. Vanwege het dictatorschap van António de Oliveira Salazar, het was voor Amilcar Cabral niet mogelijk om zich aan te sluiten bij de  bewegingen die in Frankrijk en Engeland ontstonden, die vochten voor de onafhankelijkheid van de ‘overzeese koloniën (genoemd ‘’overseas territories) sinds 1951.

Terwijl de meeste Afrikaanse landen onafhankelijk werden tussen 1957 en 1964, moesten de volkeren van de Portugese koloniën, met inbegrip van Kaapverdië en Guinea-Bissau lange oorlogen voeren voor hun onafhankelijkheid.

Kaapverdie_keuken_Prinos_Reizen_CIMG1072

KAAPVERDIAANSE KEUKEN

Traditioneel eten en drinken

Tot een paar jaar geleden aten de Kaapverdianen elke dag (de hele dag door) maar een gerecht (in allerlei variaties), de ‘cachupa’, een éénpansgerecht met als hoofdbestandsdelen maïs en bonen. Bij het ontbijt werd de al wat droge ‘cachupa’ van de vorige dag gebakken, eventueel met spek, worst of spiegeleieren, al naar gelang wat men had, wat men zich kon veroorloven. De zeer gastvrije eilandbewoners wilden hun gasten dit ‘armeluisvoedsel’ niet voorzetten. Het continentaal ontbijt deed zijn intrede voor de toerist. Een eenvoudig ontbijt met koffie, witbrood, marmelade en een plak verse papaja. Gelukkig wordt de laatste tijd ook voor de toeristen in de hotels steeds vaker een heerlijke ‘cachupa’ geserveerd.

Tot een paar jaar geleden behoorde Kaap Verdië tot de armste landen op aarde! Culinaire variatie was een luxe voor een kleine bovenlaag. De tijden zijn veranderd, maar nog steeds is de ‘cachupa’, het nationale eenpansgerecht met maïs en bonen. Tegenwoordig worden er vaak allerlei tropische bijgerechten bij geserveerd, bijvoorbeeld broodvruchten, maniok (zoete aardappelen), taro of bakbananen. In de kustgebieden wordt het gerecht verrijkt met vis en in de binnenlanden met vlees. Daarbij wordt dan tegenwoordig aardappelen, rijst of ‘xerém’ (een maïspap) die verrijkt wordt met tonijn, kokosmelk, uien en/of chilipepers.

Tropisch scherp

Elke maaltijd wordt vergezeld door ‘piripiri’ een scherpe kruidensaus van chilipeper, koriander, knoflook en olie. Dit sausje geeft ook heel veel gerechten een, soms behoorlijk, pittig tintje. Een passend voorgerecht daarbij is de milde geitenkaas van Santo Antão, Maio of Fogo. Langoesten worden rondom de eilanden gevangen of ter plaatse gekweekt. Naar onze maatstaven zijn ze absurd goedkoop. Verse vis uit inheemse wateren wordt meestal gegrild of gesmoord in de oven. Gegrilde tonijnsteak wordt ook wel geserveerd met kerrieaardappelen en tamarindesaus. De Kaapverdianen eten ook graag vlees. Vooral kip staat op het menu. In allerlei varianten: gegrild, pittig gekruid, of in de luxe restaurants met een citroensaus of kokosmelk. Jonge geitjes worden vaak bereid als voedzame goulash met congobonen. Uiteraard heeft de Portugese keuken invloed op de Kaapverdische keuken. Denkt u hierbij aan de stoofschotels zoals ‘conzido’ een stoofschotel met groente, worst, kip en varkensvlees. ‘Arroz de mariscos’, rijst met schaaldieren of ‘esparguete com Mariscos’, spaghetti met schaaldieren. Ook de in Portugal zo populaire ‘bacalhau’, stokvis, komt in vele varianties in de Kaapverdische keuken voor.

Zoetigheden (Doce)

Van allerlei tropische vruchten zoals mango en papaja en vele andere, maken de Kaapverdianen een ‘doce’, vergelijkbaar met jam. De vruchten worden niet fijn gekookt, maar alleen licht gekaramelliseerd. In combinatie met de lokale geitenkaas een tongstrelende smaakervaring met een kruidig smaakje.

Nagerechten, gebak en puddingen zijn geïnspireerd op de Portugese keuken vaak met kokos- of karamelsmaak of met veel vruchten.

Dranken

Wijn komt voornamelijk uit Portugal. Een hoogwaardige wijn wordt ook op Fogo geproduceerd. De lokale rode wijn is behoorlijk zwaar. Rosé en witte wijn zijn fris en bruisender. Koffie (de op Fogo verbouwde variant geldt als de beste ter wereld) vormt een mooie afsluiting van een maaltijd.

Vaak wordt hierbij dan de ‘grogue’, een heldere brandewijn gemaakt van suikerrietsap, of de mildere variant: de met vruchten gezoete ‘ponche’.