KAAPVERDISCHE EILANDEN

Zon, zee, natuur en cultuur

Kaap_Verdie_overzichtkaart_eilanden_Prinos_Reizen

ALGEMENE INFORMATIE KAAPVERDIË

  • Officiële naam: Republiek Kaapverdie of Republica de Cabo Verde

  • Hoofdstad: Praia

  • Aantal inwoners: ongeveer 506.000

  • Taal: Portugees en Creools

  • Munteenheid: Cabo Verde Escudo

  • Visumplicht: ja

KLIMAAT KAAPVERDIË

Op Kaapverdië heerst een tropisch en droog klimaat met een gemiddelde temperatuur tussen de 23 en 30 graden Celsius. De zon schijnt bijna het hele jaar door op Kaapverdië. De eilanden liggen dicht bij de evenaar dus zorg voor een zonnebrandcreme met een hoge factor want de kans op verbranden is hierdoor ook groter.

De gemiddelde jaarlijkse neerslag op Kaapverdië ligt behoorlijk laag er zijn zelfs jaren dat er niet of nauwelijks neerslag valt. Het zeewater is het gehele jaar erg aangenaam met temperaturen van tussen de 23 en 27 graden Celsius.

De populairste periode om een reis naar Kaapverdië te maken is tijdens de Nederlandse winterperiode. Kaapverdië is een echte winterzonbestemming!

Kaap_Verdie_muntgeld_Prinos_Reizen

VALUTA EN GEBRUIK BANKPASSEN KAAPVERDIË

De nationale munteenheid van Kaapverdië is de escudo Cabo Verde. De escudo is onderverdeeld in briefjes van 200, 500, 1.000, 2.000 en 5.000 en daarnaast is er muntgeld met een waarde van 1, 5, 10, 20, 50 en 100 escudo. De escudo is gekoppeld aan de euro. De standaardwisselkoers bedraagt ongeveer 1 op 110. (€ 1,- is 110 escudo)

Opmerkelijk is dat u vaak goedkoper uit bent als u met euro’s in plaats van met de plaatselijke munteenheid betaald. Zorg er dus voor dat u voldoende euro’s meeneemt als u op vakantie gaat naar Kaapverdië.

Het gebruik van uw bankpas(sen) in KaapVerdië
Het komt helaas steeds vaker voor dat criminelen geld opnemen met gestolen gegevens van betaalpassen. Dit gebeurt voornamelijk in landen buiten Europa. De meeste bankpassen staan tegenwoordig dan ook standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Gaat u naar een land buiten Europa, dan kan het dus zijn dat u uw pas tijdelijk moet (laten) instellen op wereldwijd gebruik. Informeer ruim voor vertrek bij uw bank of uw bankpas geschikt is (‘aan’ staat) voor pinnen op uw vakantiebestemming in Kaapverdië.

Prinos_Reizen_Mindelo_Kaap_Verdie

TIJDSVERSCHIL KAAPVERDIË

Kaapverdië ligt in de tijdszone UTC+ 1:00 en kent geen zomer of wintertijd. Hierdoor is het tijdsverschil tussen Kaapverdië en Nederland in de zomertijd drie uur en in de wintertijd twee uur.

Prinos_Reizen_Kaap_Verdie_Religie-_CIMG0753

TAAL EN RELIGIE KAAPVERDIË

Taal

De officiële taal van Kaapverdië is Portugees, het is de schrijftaal en bestuurstaal, maar veel Kaapverdianen spreken onderling Creools. Het Creools, Kriolu dan wel Crioulo is een mengeling van Portugees en verschillende West-Afrikaanse talen. Op verschillende Kaapverdische eilanden spreekt men dan ook nog een eigen dialect van deze Creoolse taal.

Als u geen Portugees of Creools spreekt kunt u zich in Kaapverdië verstaanbaar maken met Engels of Frans, zeker op de eilanden waar tegenwoordig toeristen komen.

Religie

Kaapverdie kent volledige geloofsvrijheid en het merendeel van de Kaapverdianen (ongeveer 85%) is rooms-katholiek. Het geloof leeft sterk onder de bevolking en is deels gemengd met Afrikaanse elementen, zoals het geloof in goede en kwade geesten. Het overige deel van de Kaapverdianen die zichzelf wel christelijk maar niet katholiek noemt hangt een protestantse geloofsrichting aan.

Vlag_Kaapverdie_Prinos_Reizen

DE VLAG VAN KAAPVERDIË

De nationale vlag van Kaapverdië werd op 22 september 1992 officieel aangenomen. De blauwe banen verwijzen naar de oceaan en de lucht, de tien sterren staan voor de belangrijkste eilanden van de archipel. De wit-rood-witte band staat voor de weg naar een goede toekomst.

Prinos_Reizen_Kaap_Verdie

MYTHE VAN KAAPVERDIË

De mythe van Kaap Verdie verteld dat toen God klaar was met de schepping van de zeven continenten, hij zijn handen schoonwreef boven de Atlantische oceaan. De overgebleven korreltjes vielen in de oceaan en zo schiep hij per toeval de Kaapverdische eilanden.

Kaap_Verdie_Lokale_markt_Prinos_ReizenDSC01657

LOKALE MARKTEN KAAPVERDIË

Op alle eilanden van Kaapverdië is er de mogelijkheid om lokale groente- en fruit of vismarkten te bezoeken.