JORDANIË

Retraite in de woestijn

Pallas Reizen, Konstanze Mulstegen, woestijnretraite reis Jordanie

EVEN VOORSTELLEN

Graag stel ik u mijn collega van The Travelclub, Konstanze Mulstegen aan voor. Zij is degene die bijna 40 jaar ervaring in de reiswereld heeft en dus de reisbranche en uw wensen erg goed kent. Konstanze begon samen met haar vader een eigen reisbureau, hier in de bollenstreek (bijna ouderwets… de stenenreisbureaus). Mede daardoor heeft zij inmiddels de wereld al een paar keer rondgereisd. Altijd op zoek naar mooie nieuwe reizen voor de klanten. En dat doet zij nog altijd met erg veel liefde en passie.

Zo ontdekte zij het andere Jordanië en samen stelden wij voor u deze bijzondere retraite woestijnreis in dit fascinerende land samen. Eventueel met een heerlijke strandverlening in de luxe badplaats Aqaba (of zoals het ook vaak geschreven wordt Akaba).

Binnenkort zal zij een reis naar India begeleiden met collega’s van de keten (The Travelclub, United Travel, Your Travel etc.), een zogenaamde studiereis die ook zij weer samengesteld heeft met de lokale agent ter plaatse die zij al jaren kent. Houd de nieuwsbrieven in de gaten! Steeds zullen wij naast ons uitgebreide Griekenlandprogramma ook graag tegemoet komen aan de wensen van onze gasten om daarnaast ook andere bijzondere maatwerkreizen in ons programma op te nemen.

Met Konstanze Mulstegen kunnen wij aan die vraag voldoen!

Pallas_Reizen_woestijnretraite_reis_Jordanie

KLEIN STUKJE MODERNE GESCHIEDENIS

Jordanië was een deel van het Ottomaanse Rijk tot 1916, toen nam Hoessein, de sharif van Mekka, het voortouw bij een opstand van de woestijnstammen tegen het Ottomaanse rijk, dat zich dan tot in het zuiden van Arabië uitstrekt. De Ottomanen of Osmanen staan dan aan de kant van de Duitsers, en vechten tegen de Geallieerden. De sharif behoort tot de Hasjemitische tak van de gelovigen. His is via Hasjim, een afstammeling van de Mohammed, familie van de Profeet. Zijn familie waakt sinds duizend jaar over de heilige plaatsen van de islam. De familie geniet daarnaast steun van de Engelsen. De raadgever voor Hoessein was de kolonel T.E. Lawrence, die een groot Arabisch rijk wil wat dan natuurlijk een goede bondgenoot van Engeland zou zijn.

Hoessein ibn Ali kondigt de onafhankelijkheid van Arabië af, verklaart de oorlog aan Turkije en de bedoeïenen steunen met succes de actie van generaal Allenby. Na de overwinning krijgt het Verenigd Koningrijk het mandaat over Palestia. Derde zoon van Hoessein, de emir Faisal die aan het hoofd van Arabische troepen Damaskus is binnengetrokken, wordt koning van ‘Groot-Syrië’, terwijl zijn broer, emir Abdoellah tot koning van Irak wordt uitgeroepen. Frankrijk is het hier niet mee eens vanwege de eeuwenoude belangen in de Levant. Na onderhandelingen in San Remo krijgt Frankrijk in 1920 het mandaat over Libanon en Syrië. De Engelsen staan Irak af aan emir Faisal en Abdoellah wordt aan het hoofd geplaatst van het emiraat Transjordanië, oostelijk van de Jordaan en los van het Engelse mandaat.

In 1922 wordt het Transjordaanse emiraat als grondwettelijk onafhankelijk erkend, zij het onder de voorwaarde dat de Britten belangrijke steunpunten zouden behouden. In de Tweede Wereldoorlog blijft Transjordanië een trouwe bondgenoot van Engeland.

Koninkrijk Jordanië wordt in 1949 een feit. In 1951 komt Talal aan de macht en in 1952 koning Hoessein, hij blijft aan de macht tot aan zijn overlijden in 1999. Hoessein was getrouwd met koningin Noor. Koning Abullah volgt zijn vader op.

 

Pallas Reizen, woestijnretraitereis, Jordanie

BELANGRIJKE INFORMATIE

Regels, regelgeving en wetten

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Maak geen foto’s van overheidsgebouwen, militaire objecten en mensen

Maak in Jordanië geen foto’s van overheidsgebouwen, militaire objecten of politie zonder hun toestemming. 

Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd

Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd in Jordanië. Houd hier rekening mee.

Lichamelijk contact in het openbaar

Lichamelijk contact tussen man en vrouw in het openbaar wordt niet altijd geaccepteerd. Houd hier rekening mee.

Alcohol en drugs

Openbaar dronkenschap en gebruik van drugs is strafbaar.

Het Koningshuis en religie

Toon respect voor de Koning. Toon respect voor religieuze gebruiken. Vooral tijdens de heilige maand van Ramadan. Draag bedekkende kleding bij een bezoek aan het oude gedeelte van de hoofdstad Amman. Ook bij een bezoek aan een Moskee en andere religieuze plaatsen.

Gezondheid
Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering. Pallas Reizen kan een goede kort- of doolopende reisverzekering voor u afsluiten via onze partner van de keten (United Travel), de Europeesche verzekeringen. 

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie kunt u krijgen bij de ambassade van Jordanië in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen. Pallas Reizen regelt vooraf uw visum voor deze reis.

Pallas Reizen retraite in de woestijn van Jordanie

AANVULLENDE (REIS-)INFORMATIE

Beste reistijd

De maanden maart, april, mei, oktober en november zijn het meest geschikt om naar Jordanië te reizen. Hiermee vermijdt u de hete zomermaanden en de milde tot koude wintermaanden met kans op neerslag (regen en sneeuw).


Weer en klimaat

Er heerst een mediterraan klimaat en een woestijnklimaat. In de zomer worden er temperaturen van zo’n 25 tot 35 graden gemeten maar uiteraard stijgt het kwik in de woestijn naar nog hogere temperaturen in de zomermaanden. In de wintermaanden varieert de temperatuur van ca. 5 tot 15 graden. In het binnenland kan het in de wintermaanden zelfs vriezen waarbij het ook kan sneeuwen met zelfs sneeuwstormen.

Taal
Arabisch is de officiële taal in Jordanië. Daarnaast wordt er op veel plaatsen Engels gesproken.
Handig om op uw telefoon de vertaler van google bij de hand te hebben of een andere vertaalapp.

Reisdocumenten
Om naar Jordanië te reizen dient u te beschikken over een paspoort dat nog 6 maanden geldig is wanneer het visum wordt aangevraagd. Pallas Reizen regelt voor u de aanvraag. Een visum is een vereiste.
U dient bij vertrek uit Jordanië een vertrekbelasting te betalen van circa 8 euro per persoon.

Vaccinatie (inenting)

Informeer vooraf of het voor u van belang is dat u zich laat vaccineren voordat u op reis gaat. Er geldt geen vaccinatieplicht. Aanbevolen vaccinaties zijn DTP en Hepatitis A. Aanvullende vaccinaties Gele koorts, Hepatitis B en Rabies. Er komt geen malaria voor in Jordanië. Wist u dat u ook zich ook thuis kunt laten vaccineren? Uiteraard kan het zijn dat u voor eerdere reizen al ingeënt bent en hoeft u zich niet weer te laten inenten. Wist u dat als u een keer gevaccineerd bent voor Hepatitis A deze u 30 jaar beschermd?

Geld en Geldzaken

In Jordanië heeft de Jordaanse dinar (JOD).

De actuele stand van deze valuta (muntsoort, munteenheid) kunt u dagelijks checken op diverse pagina’s uiteraard.

In de grotere plaatsen zijn er uiteraard pinautomaten.

Jordaanse dinars kunt u bij uw bank of via GWK Travelex bestellen.

Prijsniveau

Het prijsniveau in Jordanië ligt een stuk lager dan in Nederland. Reken op een prijsverschil met Nederland van gemiddeld -20%. Uit eten in restaurants is ca. 1/3 goedkoper dan in Nederland, levensmiddelen zo’n 10 %, geïmporteerd bier in horeca is veel duurder en zal vaak een keer zo duur zijn dan wat u in Nederland zou betalen, sigaretten ongeveer de helft van de prijs van sigaretten in Nederland. U dient er wel rekening mee te houden dat het prijsverschil in toeristische gebieden, en dan met name tijdens het hoogseizoen, kan afwijken.

Fooien

In Jordanië is het, net als in Nederland en overal eigenlijk gebruikelijk om een fooi te geven. Als er op rekening nog geen fooi of servicekosten is berekend dan is de maatstaf zo’n 10 %.

Tijdsverschil

In Jordanië is het 1 uur later dan in Nederland.

De zomertijd in Jordanië wijkt af van die in Nederland.

Verkeer en route

In Jordanië rijdt men net als in Nederland aan de rechterkant van de weg. .

Voor het besturen en/of huren van een motorvoertuig in Jordanië heeft u geen internationaal rijbewijs nodig. Wel moet u een autorisatie aanvragen bij de Jordaanse autoriteiten.

Elektriciteit

In Jordanië heeft u in sommige gevallen een reisstekker nodig, wij adviseren u om een wereldreisstekker mee te nemen.

Hulpdiensten

Mocht u in het geval van nood de hulp nodig hebben van politie, brandweer en/of ambulance dan kunt u gebruik maken van onderstaande alarmnummers.

– Politie: 191

– Brandweer: 199

– Ambulance: 199

Kraanwater

Neem het zekere voor het onzekere en drink geen water uit de kraan maar koop flessen.

Mocht u niet in de gelegenheid zijn om water in flessen te kopen, dan adviseren wij een waterzuiveringsmiddel om het water te zuiveren of u kookt het water gedurende 5 minuten. Hierna kunt u het veilig gebruiken als drinkwater en voor zaken als tanden poetsen, lenzen schoonmaken en het wassen van groente en/of fruit.

Internet

Websites uit Jordanië eindigen op .jo.

Officiële websites van Jordanië: kingabdullah.jo en visitjordan.com.

Zon

Bescherm u zelf goed tegen de zon. De heeft meer kracht en de kans op verbranden is vele malen groter dan in Nederland. Wij adviseren een zo’n hoog mogelijke beschermingsfactor, zeker voor uw gezicht. Het is een misverstand dat u minder snel bruin wordt met een hoge beschermingsfactor. De factor zegt alleen iets over het aantal minuten dat u langer in de zon kunt zonder te verbranden. U heeft bijvoorbeeld een zeer gevoelige huid en na 10 minuten in de zon (zonder beschermingsfactor) zou u al kunnen verbranden. Factor 10 geeft u dan een bescherming van 10 keer 10 minuten enzovoort. U voorkomt de narigheid en pijn van het verbranden en tevens verminderd u de kans op huidkanker aanzienlijk. Factor 50 en 60 zouden wij absoluut adviseren.

Daarnaast zouden we u ook adviseren om een hoofdeksel te dragen. Een petje, zonneklep of zonnehoed. Voor de retraite in de woestijn draagt u een doek (tegen het zand) als extra bescherming.

Tot slot adviseren wij u op altijd genoeg te drinken. Denk aan minimaal 2 liter water, sap of thee per dag. Als de temperaturen hoger worden dan is zelfs 3 liter vocht te adviseren.

Kleding

Makkelijk zittende (katoenen-) kleding is ideaal voor deze reis. Houd u er rekening mee dat als u een moskee bezoekt u zich aan de kledingvoorschriften dient te houden: blootvoets, langere, bedekte kleding, schouders en knieën dienen zeker bedekt te zijn. Soms zal een hoofddoek een vereiste zijn om de moskee te kunnen betreden.

In de woestijn kan het ’s avonds flink afkoelen, een trui of vest is dan geen overbodige luxe. Neem deze items dan ook zeker mee.

Pallas_Reizen_Culinaire

DE KEUKEN VAN HET MIDDEN OOSTEN

De Arabische keuken, de keuken van het Midden Oosten

Wat lijkt deze keuken op de Griekse keuken! Niet zo heel vreemd natuurlijk. Mede door de duizenden jaren van geschiedenis is Griekenland uiteraard altijd erg verbonden met het Oosten en ook Midden Oosten geweest.

Denkt u aan het Byzantijnse Rijk. De Ioniërs stichtten de 12 Ionische steden, waaronder Efeze en Milete bijvoorbeeld. Altijd is er de discussie: ‘Griekse koffie of Turkse koffie’. We bedoelen dan de Arabische drabkoffie. ‘Loukoumi’ of Turks Fruit? Ook dit is afkomstig uit het Midden Oosten. Het mierzoete gebak, de baklava en kataïfi (vrouwenhaar) bijvoorbeeld. En wat dacht u van humus, ‘melizano salata, de aubergine salade die Baba Ganoush in het Midden Oosten genoemd wordt. Pita brood is een onderdeel wat absoluut niet mag ontbreken bij de maaltijd, niet in Griekenland maar ook niet in het Midden Oosten.

Humus

Kikkererwtenpuree

Deze dip is ook zelf zeer eenvoudig te maken. De hoofdbestanddelen zijn natuurlijk kikkererwten, knoflook, tachini (sesampasta), olijfolie, citroensap en kruiden, natuurlijk zout en peper en kruiden naar smaak. Bijvoorbeeld een klein snufje paprikapoeder. Uiteraard eet u deze dip met vers gebakken pitabrood. Hiermee dipt u in de humus.

Baba Ganoush

Een dip gemaakt van aubergines en veel knoflook! Men roostert de aubergines boven open vuur, of in de oven totdat het paarse schilletje zwart geblakerd is. Dan is het auberginevlees inmiddels ook erg zacht geworden en laat zich makkelijk pureren. De schil wordt er uiteraard afgehaald en het zachte vruchtvlees wordt vermengt met knoflook, zout, peper, olijfolie, citroensap en naar wens tachini, de sesampasta. Naar wens wordt er ook wat komijn toegevoegd. Een heerlijke dip die heel goed samengaat met stukjes pitabrood of het platte brood.

Pita broodjes

U kent ze vast! De bekende ‘shoarmabroodjes’, de ronde broodjes of ovaal. Maar er worden per land, per streek ‘eigen pita broodjes’ gemaakt, naar vaak heel oud recept. De bij ons in Nederland bekende pita broodjes zijn over het algemeen ‘dikker’ en snijden we open om ze te vullen. In het Midden Oosten is pita brood is het vaak broodje vaak platter en wordt het bij dips zoals Baba Ganoush en humus op in puntjes gesneden brood geserveerd.

Tahini dressing

Eigenlijk ook weer een dip met als hoofdbestanddeel de Tahini, de sesampasta die gemengd wordt met heerlijk kruiden, olijfolie, knoflook en citroensap. U kunt de dressing zo dik of dun maken als u wilt. Denkt u aan een ‘gemengde salade’ van verschillende soorten sla, wortelreepjes, witte- en rode koolreepjes, laat uw fantasie gaan en voeg ook nog wat walnoten, pijnboompitten en granaatappelpitten toe en giet over de salade de Tachini salade.

Olijven

Niet weg te denken uit de keuken uit het Midden Oosten en Mediterrane keuken. In allerlei ‘maten en soorten’ zult u de meest heerlijke olijven bij allerlei maaltijden geserveerd krijgen.

Falafel

Gefrituurde kikkererwtenpuree die op smaak gebracht is met knoflook, kruiden, zoute en peper en per regio verschilt de smaak. De toevoeging van smaakmakers is echt per regio anders. De gefrituurde balletjes worden vaak als vulling in een opengesneden pita broodje gegeten. Het broodje is naast de falafel vaak gevuld met een heerlijke salade, tachini saus, tomaten en komkommer.

Kibbeh

Dit is een gefrituurd bulgurhapje. Bulgur is een tarwe die u maar even hoeft te weken om deze verder te verwerken als salade (heerlijk met verse tomaten en munt) of als basis voor de gefrituurde bulgurhapjes. Het lijkt op falafel, maar dat is het niet. Ook Kibbeh kunt u als mezze bestellen, als een klein voorgerechtje. Naast de tarwe, de bulgur  zit er vaak ook ui, pijnboompitjes, kruiden en vlees in deze gefrituurde balletjes. Het gerecht bestaat uit een deeg van bulgur, gevuld met uien en vlees. Meestal wordt er rundvlees, lamsvlees, geitenvlees of zelfs kamelenvlees gebruikt voor de vulling.

Mansaf

Het traditionele vleesgerecht Mansaf. Het is een gerecht gemaakt van lamsvlees, erbij geserveerd krijgt u vaak rijst en over het vlees eet u een soort yoghurtachtige saus. Veel groentes worden er niet bij dit gerecht geserveerd, maar er worden wel verse kruiden voor gebruikt en eventueel als garnering wat noten, denk aan walnoten of pistachenoten.

Tabouleh, vegetarisch of met vlees of vis

Ook het couscous gerecht tabouleh wordt veel in Jordanië gegeten. Dit kunt u bestellen als voorgerecht of als hoofdgerecht met vis of vlees. U kunt ook altijd om een vegetarische tabouleh vragen. Combineer dit dan met Hallomi, humus, de aubergine salade etc.

Halloumi

Een lekkere snack is Halloumi. Dit is gemaakt van kaas, een soort geitenkaas, en dit wordt vaak even onder de gril gedaan zodat het warm is als je het eet. Lekker hapje voor tussendoor of juist voor bij de tabouleh als u vegetarisch wilt eten. Maar ook als mezze (voorgerechtje) is dit een goede keus.

Pallas Reizen Jordanie, woestijnretraite

MEEST GESTELDE VRAGEN

Is het dragen van een hoofddoek verplicht voor vrouwen ?

Een hoofddoek dragen in Jordanië is NIET verplicht, dit zal u waarschijnlijk enorm verbazen. U zult geen nauwelijks een westerse toerist een hoofddoek zien dragen, alleen als dit een voorschrift is in een desbetreffende moskee. De bewoners baan zeer respectvol om met de toeristen die hun land bezoeken, ook zonder hoofddoek. Wel zal het u opvallen dat ondanks dat er geen verplichting is tot het dragen van de hoofddoek, een groot deel van de vrouwen dit wel doen omdat Jordanië voor 95% islamitisch is en derhalve dragen bijna alle vrouwen een hoofddoek. Ook zult u in het straatbeeld veel gesluierde vrouwen en vrouwen die burka's dragen tegenkomen. 

Het kan sporadisch voorkomen dat men, maar dan vooral kinderen, puur uit nieuwsgierigheid, uw haar aan willen raken. 

Wat mag ik in- en uitvoeren ?

Als u exact wilt weten wat u mag in- en uitvoeren bij een reis naar Jordanië dan adviseren wij de website van IATA waar u een overzicht aantreft met de maximale hoeveelheden van o.a. sigaretten, alcohol en geld. Als u zich aan deze hoeveelheden houdt hoeft u niets aan te geven bij de douane. Daarnaast vindt u op deze website de wet- en regelgeving omtrent het invoeren van huisdieren en een lijst met alles wat Jordanië niet in- en/of uitgevoerd mag worden.

Mag/kan ik alcohol drinken en/of  roken in Jordanië?

Op straat zult u bijna niemand zien roken. Vrouwen al helemaal niet. Ons advies: rook alleen op uw hotelkamer of gelegenheden waar dit toegestaan is.

Dit geldt ook voor alcohol. Het is toegestaan om alcohol te drinken in Jordanië, u zult daar in tegen niemand op straat alcohol zien drinken. Drink dan ook een biertje of wijntje op de plekken waar dat kan: een restaurant of hotel. Let op:  niet in ieder hotel is alcohol verkrijgbaar, de grote bekende hotelketens schenken uiteraard wel alcohol.

Relevante wetgeving

– Alcohol: kopen en/of drinken vanaf 18 jaar.

– Alcohol en verkeer: maximaal toegestane alcoholpromillage is 0.

– Tabak: kopen en/of roken vanaf 18 jaar.

– Rookverbod: in openbare gelegenheden.

Is Jordanië een veilig land om naar toe te gaan?

Absoluut! Zeker als u met een groepsreis en dus met Nederlandse begeleiding en lokale gidsen het land gaat verkennen. Als u op eigen gelegenheid het land wilt verkennen dat zouden we willen adviseren om vooral in het centrale deel van het land te blijven en niet (letterlijk) de grenzen op te zoeken van diverse buurlanden.

Kan ik in bikini op het strand liggen?

Op openbare stranden in Aqaba (Akaba) zouden wij u graag willen adviseren om een badpak te dragen. In Jordanië is het voor de lokale bevolking niet gewoon om je in een bikini op het strand te vertonen.

Maar uiteraard zijn er vele (luxe) hotels die beschikken over een privéstrand en hier is het uiteraard geen enkel probleem om een bikini op het strand te dragen.

Hoe is het leven in de grotere steden van het land?

De hoofdstad Amman en de grote stad Aqaba doen zeer westers aan. Hier zult u zich eerder in een kosmopolitische Europese stad wanen met alle faciliteiten die daarbij horen dan in land in het Midden Oosten. Trendy restaurants, café's en winkels. Tevens zal het straatbeeld u hier verbazen, met name met wat de kleding van de vrouwen betreft: rokken en jurken, een westerse look dus.

Uiteraard geldt zoals overal: hoe verder u het binnenland ingaat, hoe traditioneler en authentieker. En dat geldt zeker ook voor de kleding.

De Bedoeïenen vrouwen kleding zich zeer kleurrijk! Prachtig om te zien.

Zijn er bepaalde kledingvoorschriften voor mannen?

Mannen kunnen over het algemeen zonder problemen rondlopen in (niet te) korte broeken, maar er bestaat zeker een risico dat men ‘naar u kijkt’. Met een lange broek valt u minder op. Om een moskee te bezoeken: neem geen risico en draag een lange (afritsbare) broek.

Een groot deel van de lokale mannen draagt de traditionele jalabiyyeh (lange oosterse soort kaftan/jurk), met een colbertje. Andere mannen kiezen ervoor om westers gekleed te gaan. Veel mannen dragen nog wel een rode of zwarte hoofddoek, de keffiyeh.

Ik heb gehoord dat Jordanië een zeer gastvrij land is?

Gastvrijheid is zowel in de oorspronkelijke bedoeïenen cultuur al in de Arbische cultuur erg belangrijk. Jordaniers zijn zeer gastvrij en zullen alles doen om het hun gasten naar de zin te maken. Het kan zomaar voorkomen dat u bij mensen thuis uitgenodigd te wordt voor thee of wat te eten. Ervaar deze uitnodiging respectvol en accepteer deze unieke kans!

Welke hand moet ik gebruiken, vooral bij het te eten?

Gebruik altijd uw rechterhand als u iets wilt geven of aanpakken. De linkerhand wordt gebruikt bij een toiletbezoek en wordt derhalve als onrein gezien. Daarom is het belangrijk om de rechterhand te gebruiken. Probeer bij het eten altijd uw rechterhand te gebruiken. Indien u per ongeluk uw linkerhand gebruikt om wat te eten dan zult u zeker enig zins geschokt aangekeken worden. Ondanks dat men zich realiseert dat de gebruiken en gewoonten in het westen anders zijn. Probeer hier zoveel mogelijk rekening mee te houden.

Hoe zit het met afdingen in Jordanië, moet ik afdingen?

U kunt zeker onderhandelen als u op ‘koopjesjacht’ gaat gaat in de soek of in een winkel. Misschien zal het afdwingen u  wat moeite kost in Jordanië. Welke mooie spullen zou u wellicht willen aanschaffen: stoffen, sjaals, sieraden, houtwerk, tapijten, traditionele kleding en kruiden.

Afdingen en/of onderhandelen met een taxichauffeur: spreek altijd van te voren de prijs af, zeker als de taximeter niet werkt!

Hammam bezoek is dat ook voor de toerist toegankelijk?

In Jordanië is het voor lokale bewoners de gewoonte een Hamman te bezoeken. U bent natuurlijk ook van harte welkom. De baden hebben vaste openingstijden; er zijn aparte tijden (en soms aparte ruimtes) voor vrouwen. Trek gerust enkele uren uit voor uw bezoek aan de Hammam. De gewoontes zijn overgenomen van de Romeinen. In de hammam is het gebruikelijk eerst in de sauna te gaan. Na hier een tijdje te hebben gezweet wordt u gescrubd. Dit gebeurt zeer grondig maar naderhand zal uw huid super zacht aanvoelen! Nadat de restanten van de scrubbehandeling afgespoeld zijn krijgt u vaak (soms tegen betaling) een massage.  Hoewel deze bekend staan als zeer grondig hoef dit langer niet altijd zo te zijn, uit eigen ervaring kan ik melden dat ik tijdens mijn Marokko en Egypte rondreis die ik destijds begeleidde ‘zeer pijnlijke cellulitismassages’ heb ondergaan! Hoe zo ontspannend?? Mocht u na afloop nog zin hebben in een glaasje thee dan kunt u deze drinken in de rustkamer. Mannen houden meestal hun onderlijf onder elkaar bedenkt, vrouwen onder elkaar niet weer niet.

 

Pallas Reizen dode zee Jordanie

LEUKE WEETJES, WIST U DAT....

Geologisch gezien Jordanië ligt op de plaats waar de grote continenten Eurazië, Afrika en Indië samenkomen. Vandaar dat hier barsten in de aardkorst voorkomen; een van de grootste ter wereld is bijvoorbeeld gelegen in de Golf van Aqaba, 7000 kilometer lang helemaal tot aan Mozambique? 

Het land een oppervlakte heeft van 89.342 vierkante kilometer? Dit is meer dan twee keer Nederland. 

Het land zo'n kleine 7 miljoen inwoners telt? 

De hoofdstad Amman is? 

In Jordanië heeft men geen huisnummers en brievenbussen?

Men in de dode zee kan blijven drijven vanwege het hoge zoutgehalte?

Het land Jordanië het laagste zelfmoordcijfer ter wereld heeft?

Familiebanden in Jordanië heel sterk zijn?

Jordanië is van noord naar zuid ongeveer 380 kilometer lang en van oost naar west ongeveer 400 kilometer breed is?  

Jordanië nog een kleine kuststrook van 26 km aan de Golf van Aqaba in het zuiden heeft? 

De Jordaan-vallei in het westen, het laagst gelegen dal op aarde is? Zo ligt de waterspiegel van het Meer van Tiberias op -210 meter, de Dode Zee ligt op -410 meter, het laagste punt op aarde. 

 

hummus_Pallas_Reizen

RECEPT VOOR HUMMUS

INGREDIËNTEN

  • 2 blikken kikkererwten à 300 g, afgespoeld, uitgelekt
  • 2 eetlepels tahin (sesampasta, te koop bij Griekse winkels
  • 80 ml citroensap
  • 3 teentjes knoflook, in vieren
  • 125 ml olijfolie
  • 60 ml water

BEREIDEN

Meng de kikkererwten, de tahin, het citroensap, de knoflook en 60 ml water in een keukenmachine tot een bijna glad geheel. Schenk de olie er in een dunne straal erbij totdat er een glad mengsel ontstaat.