IOS

Ios: Het eiland van de diversiteit!

BEREIKBAARHEID

Omdat Ios niet over een eigen luchthaven beschikt, is het verstandig om naar Santorini te vliegen. Vanaf Santorini varen er dagelijks meerdere boten naar Gialos, de haven van Ios en kost 45 minuten van uw tijd.

LIGGING EN KLIMAAT

Ios ligt tussen Santorini en Naxos in, op ongeveer 107 zeemijl vanaf Athene in de Egeïsche zee en maakt deel uit van de eilanden groep de Cycladen. Het is 108 m2 groot en wordt getypeerd als een droog, bergachtig eiland met veel stranden en grote baaien. Het wordt echter wel gezien als een van de mooiste eilanden van de Cycladen en ondanks dat het getypeerd wordt als droog, is het toch een vruchtbaar eiland. De beste maanden om Ios te bezoeken zijn de maanden mei, juni, september en oktober. De maanden juli en augustus is het eiland ook goed te bezoeken en zijn de tempraturen aangenaam, maar is het eiland wel drukker, vanwege de jongeren die naar Ios komen om te genieten van het nachtleven. Maar ook vanaf april kan men hier genieten van een lekker zonnetje en een aangename tempratuur. De naam Ios komt voort uit de bloem die op het eiland te vinden is, namelijk 'ia'.

Ios_Griekenland_Prinos_Reizen_2188373

IOS GEOLOGISCH

Ios kent veel heuvelkammen en groene dieptes van de valleien, die door de koepels van de vele kerken van boven lijken bestikt met juwelen. Het eiland heeft een kustlengte van 80 km met vele verschillende stranden. Ios is een erg bergachtig eiland met de berg Pirgos als hoogste punt (713m). Hierdoor heeft het weinig ruimte voor cultivatie op het eiland. De kust ligt bezaaid met tientallen kleine idyllische baaitjes en drie grotere baaien: Aghia Theodoti in het oosten, Kalamos in het zuidwesten en Mylopotamos in het westen. Met zijn betoverende zandstranden, kristalhelder water en rustgevende langschap trekt het veel natuurliefhebbers en rustzoekers aan. Er is een kleine hoeveelheid wijn- en olijfgaarden aanwezig.

FLORA EN FAUNA

Ondanks dat Ios een vruchtbaar eiland is, wordt er door zijn bergachtige karakter, weinig op verbouwd. Er groeien hier en daar wat tijmbosjes en kruipbloemen en waar het mogelijk is wordt wijn of olijven verbouwd. Er is zoals op de meeste Griekse eilanden voldoende vee aanwezig in de vorm van schapen en geiten die over het eiland grazen. Ook zijn er terrassen tegen de berg waarop voornamelijk gerst verbouwd wordt, die eind mei geoogst wordt.

Ios is wel beroemd om zijn stieren die hier voorkomen en met een beetje geluk ziet u prachtige exemplaren rondlopen. Een bijzondere vogel die op Ios huist is de Dwergooruil. Voor de eilandbewoners is dit een vertrouwd geluid in de nacht, waar ze een korte, klagende eentonige roep horen. Door de Grieken zelf wordt deze vogel de Gkion genoemd, waarbij deze benaming het meest staat voor het geluid dat de vogel voortbrengt.

GESCHIEDENIS

Ios is al bewoond sinds de prehistorie en opgravingen bewijzen dat Ios al een ontwikkelde beschaving in de Cycladische- (2800-2300 V.Chr.) en de Minoïsche periode (2000 - 1600 v. Chr.) had. Ios heeft een belangrijke rol gespeeld bij het ontstaan van civilisatie op de Cycladen door zijn strategisch gunstige ligging voor de zeehandel. Aan het einde van het tweede millennium voor Christus verspreidden de Cycladische bewoners zich naar de westkust van Klein-Azië en veroverden verschillende eilanden in de Egeïsche Zee. Gedurende de klassieke periode was Ios bondgenoot van Athene om te vechten tegen de Perzen.

Na de slag om Heronia in 338 v. Chr., werd Ios ingedeeld bij Macedonië. Na deze periode van onderdrukking, kwam het eiland tot bloei. Het had commerciële transacties met de andere Cycladische eilanden en Rhodos en sloeg haar eigen munt. Gedurende de Romeinse periode werd het eiland als banningsoord gebruikt. In de middeleeuwen  werd het eiland voornamelijk gebruikt als onderhandelingsplaats gebruikt voor verschillende partijen en viel het onder de algemene heerschappij van de hertogen van Naxos. Toen het hertogdom om praktische redenen aan het eind van de vijftiende eeuw werd opgedeeld, ging Ios met andere Cycladen over in de handen van Venetianen en werd het pas in 1540 aan de alles veroverende Ottomanen overgegeven.  De Ottomanen gaven het eiland de naam Aine. Tijdens de Griekse revolutie in 1821, nam Ios actief deel aan alle gevechten. In 1829 werd Ios opgenomen in de jonge Griekse staat tijdens de conventie van Londen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren de Italianen ongewenste bezoekers, ze werden beleefd, maar zonder eerbied of angst behandeld. De Ioten gingen onder hun ogen met de geallieerden om en kregen zelfs bezoek van een Engelse onderzeeër. Later werd hun plaats door de Duitsers ingenomen en werd alles een stuk moeilijker, maar er werden geen strenge strafmaatregelen genomen. Na de Tweede Wereldoorlog heeft Ios zich voornamelijk gefocust op het toerisme.

Ios_Kerkje_Prinos_Reizen

365 KERKEN VAN IOS

Het eiland heeft 365 kerken, eentje voor elke dag van het jaar. Het is een eiland waar niets hoeft, maar waar alles kan want alles ligt relatief dicht bij elkaar, maar is toch zo verschillend. Zo is er het grote contrast dat men kan vinden bij Mylopotamos. Het prachtige pad boven de vallei van de Mylopotamos is een totale rustgevende omgeving waar men voortdurend uitzicht heeft op het drukkere strand van Mylopotamos, waar de jongeren in de zomermaanden druk feesten. Dit diverse eiland heeft voor ieder wat wils.

MYTHEN EN SAGEN

Volgens de Griekse mythologie wordt het ontstaan van de Cycladen toegeschreven aan de god Poseidon. De god van de zee zou de nymfen, de Cycladen, in eilanden hebben veranderd, toen zij hem irriteerden.

Andere legenden verwijzen naar de mogelijkheid dat de naam voortkomt uit het woord cirkel (kyklos in het Grieks), aangezien de eilanden rond het heilige eiland Delos liggen. Volgens de mythologie zou Griekenland zijn grootste dichter en geschiedschrijver aller tijden, Homerus, hier begraven liggen. Zijn graf ligt op de noordelijke flank van de berg Pirgos, de hoogste berg die in het oosten boven de haven oprijst. Een zekere Nederlandse "graaf" genaamd Pasch van Krienen, was ervan overtuigde dat Homerus op weg van Samos naar Athene op Ios gestorven was en dus noodzakelijkerwijs ergens op het eiland begraven moest zijn. Hij kwam tot deze conclusie nadat hij het boek van Herodotus had gelezen. Pasch van Krienen is toen gaan zoeken naar zijn graf op de berg Pirgos, waar hij verschillende graven vond  en toen hij er een opende, vond hij een munt met een opschrift waaruit de naam OMIROS te lezen was en een steen met dezelfde inscriptie. Volgens Pasch van Krienen kunnen er weinig geschiktere plaatsen zijn als laatste rustplaats voor het gebeente van de dichter dan op deze groene helling van de berg, waar de noordenwind het hele jaar door het gras doet ritselen en waar het oog instinctief naar het noordoosten wordt getrokken. Daar waar Azië en de verre vlakte van het winderige Troje liggen.

De validiteit van dit verhaal is nooit bevestigd en dat Homerus hier zou liggen is ook niet zeker, het is misschien wel een of andere Griekse patriarch, een Turkse soldaat of zelfs een zwervende kruisvaarder die hier ligt, maar dat maakt voor het verhaal weinig uit. Deze plek is even geschikt als welke andere in het Egeïsche gebied dan ook.

Ios_haven_Griekenland_Prinos_Reizen

DORPEN OP IOS

Chora (Ios-Stad)

Dit is de hoofdstad van het eiland. Het ligt ongeveer 2 kilometer landinwaarts vanaf de haven van Ios, Ormos Iou (ook wel bekend als Gialos). De bovenstad loopt van de top van de heuvel als een witte waterval van huizen naar beneden richting de zee.  Op de top van de heuvel staat een kasteel uit het jaar 1397 en een witte Cycladische kerk die de stad een betoverende uitstraling geeft. Vanaf de haven leidt een moderne asfaltweg met enkele haarspeldbochten u naar de top van de heuvel. Tevens rijden er elk half uur bussen heen en terug. De oude weg die te voet is af te leggen, is aantrekkelijker, maar duurt logischerwijs wel langer. De ruwe treden klimmen omhoog door een bladerrijke kloof in de berghelling. De klim naar de top kan een inspannende aangelegenheid zijn, maar het panorama uitzicht over de haven en de zeestraat naar Sikinos wordt elke keer dat u stopt om even op adem te komen overweldigender. In het begin van de zomer is het mogelijk om in redelijke rust van de hoofdstraten van Chora te genieten. Eind juni is het kleine plein echter al zo vol dat u er nauwelijks doorheen komt. Als u even verder omhoog loopt vindt u echter weer stilte, kleine witte huizen en prachtige bloementuinen. Het kasteel boven op de heuvel is van Venetiaanse oorsprong en is gebouwd door Domenico Schiavo uit Venetië. De hertog van Naxos gaf hem toestemming hier een kasteel te bouwen. Het bleef net zolang bestaan als de familie Schiavo het onderhield, want zodra de eilandbewoners onder de losse heerschappij van de Ottomanen hun gang mochten gaan, vonden zij vanzelfsprekend een veel betere bestemming voor dergelijk goed bouwmateriaal. Daarom kunt u rond een van de grotere kerken nog enkele grote steenblokken van het kasteel zien liggen. Chora zoals Ios-stad ook wel genoemd wordt, is een Cycladen stadje met geplaveide smalle steegjes, witte huisjes, windmolens en kerkjes.  Er zijn diverse mogelijkheden om uit te gaan, met name in het hoger gelegen gedeelte van de stad. Daarnaast zijn er ook diverse winkeltjes, cafeetjes en kleine restaurants.

Mylopotas

Mylopotas ligt op ongeveer drie kilometer afstand van Chora. Hier ligt een van de mooiste stranden van het eiland. Het is een heerlijk zandstrand waar allerlei watersporten mogelijk zijn. Mylopotas is vooral onder jongeren erg geliefd. Het is dan ook niet vreemd dat er in Mylopotas veel cafetaria's en restaurants te vinden zijn.

Manganari

Dit dorpje ligt helemaal in het zuiden van het eiland, twintig kilometer van Ios-stad. Bij dit dorpje liggen verschillende mooie stranden en een viertal haventjes. Manganari werd bekend toen in 1988 scènes voor de film "Big Blue" hier gedraaid werden. De gestrande boot "Olympia", waar Enzo de duiker redt, is nog altijd te vinden in Amorgos in Griekenland.

Agio Theodoti

Dit dorpje ligt in het oosten van het eiland, in de gelijknamige baai. Het ligt ongeveer tien kilometer van de hoofdstad. Vroeger bevonden hier zich ijzermijnen. Het zandstrand van Agio Theodoti is een geliefd nudisten strand (wat officieel verboden is, maar oogluikend wordt toegestaan). De oudste kerk van het eiland, ook Agia Theodoti, is in de zestiende eeuw gebouwd, boven op een tempel van Apollo uit de oudheid.
 

Ormos Iou (Gialos) (haven van de hoofdstad)

Dit is de havenplaats van het eiland Ios waar u met de veerboot aankomt. Het is een veilige haven vanwege de natuurlijke baai waarin het ligt. Er zijn gelijk een aantal dingen die u opvallen bij binnenkomst van de haven. Het eerste is de witte kerk van Agia Irini. In de baai is er behalve een kleine haven ook een mooi strand. Er zijn kamers en appartementen te huur, maar er zijn ook vele kleine winkels, autoverhuurbedrijven en mini supermarkten.

Ios_Kerkje_Prinos_Reizen

KLOOSTERS OP IOS

Ios heeft een aantal noemenswaardige kloosters, die zeker het bezoeken waard zijn. Daarnaast staat Ios om zijn vele kerken bekend. Zoveel zelfs, dat er een kerk is voor elke dag van het jaar. De oudste van deze kerken vindt u in het noordoosten van het eiland, genaamd Agia Theodoti, gelegen bij de gelijknamige baai. De kerk stamt uit de 16de eeuw en is gebouwd boven op de ruïnes van een tempel ter ere voor de god Apollo. Tegenover de kerk zijn overblijfselen van een Hellenistische toren en een aquaduct.

Het klooster van Pirgos is ook een aanrader om te bezoeken. Het staat ook wel bekend onder de naam Agios Ioannis Prodromos en het bevindt zich op het hoogste punt van het eiland, op de berg Pirgos. Door zijn verhoogde ligging biedt het klooster een adembenemend uitzicht op de omgeving. Op de dag van de viering van de beschermheilige van deze kerk (24 juni) wordt er een groot feest gevierd (de panayiri) met een groot kampvuur, gezang, dans en plezier. Het klooster van Agios Ioannis van Kalamos is gesitueerd op een plaats welke veel weg heeft van een oase, waar weelderig groen de boventoon voert, in het normaal zo droge landschap van Ios.

De kerk van Panagia Gremiotissa is gebouwd op een opvallende plek en is zichtbaar vanaf alle kardinale punten van het eiland. De kerk is gewijd aan de Heilige Maagd Maria (Panagia). Er gaan verschillende verhalen in de rondte over de beschermheilige van deze kerk, die op dit eiland verschenen zou zijn. De bekendste hiervan is dat het beeld van de Heilige Maagd Maria is gevonden in de baai van Mylopotas op de rotsen, verlicht door een kaarslichtje. De bewoners die hem hadden gevonden verplaatste het naar de kern van Timios Stavros. Op miraculeuze wijze keerde het beeld keer op keer terug naar zijn vindplaats, zonder dat daarvoor een verklaarbare reden was. De eilandbewoners besloten toen dat die plek wel heilig moest zijn en hebben de huidige kerk op deze plaats gebouwd, ter ere van de Heilige Maagd Maria.

SPECIALITEITEN VAN IOS

De lokale keuken van Ios is voornamelijk gebaseerd op de smakelijke groenten, vis en vlees van het eiland. Ios produceert zeer goede druiven, watermeloenen, limoenen, olijven, tomaten, courgette en snijbonen. In bepaalde seizoenen vind u hier ook granaatappelen, abrikozen en sleepruimen. De meest traditionele recepten zijn kikkererwten balletjes, "tsimetia" en zon gedroogde witvis. Als bezoeker is het zeker aan te raden om de lokale vleessoorten te proeven, die bekend staan om hun goede smaak. Een andere aanbeveling zijn de kappertjes van het eiland. Dit aromatische kruid voegt een unieke smaak toe aan salades en gekookte producten. De bijenhouders van Ios staan bekend om hun hoogstaande tijmhoning, welke uniek is binnen de Cycladen.

Mylopotas_beach_Ios_Prinos_Reizen

STRANDEN VAN IOS

Ios staat bekend om zijn goede stranden, die er in grote getale te vinden zijn. Het beste strand van Ios is Mylopotas, wat net buiten de haven van Gialos aan de oostzijde is gelegen. Het is een groot en breed, goudgeel strand waar plek is voor iedereen, zelfs in het hoogseizoen. In de direkte omgeving van het strand zijn bars, taverna's en hotels. Dit strand is populair onder jongeren en staat bekend om zijn vele en goede feesten. Voor rust moet u hier dus niet komen. Kalmer is het op de stranden van Agios Theodotis en Psathi aan de noordoostkust van het eiland. Voordeel hierbij is dat deze stranden in de omgeving van een dorpje liggen.

PRINOS REIZEN TIP

Ios is niet voor niets een populair eiland onder de toeristen. Dit is zeker niet alleen vanwege zijn goede nachtleven, maar ook door zijn grote keur aan diversiteit. Op elk deel van het eiland is wel iets anders te vinden, op het ene moment begeeft u zich tussen de feestende jongeren, 5 meter verder begeeft u zich in de serene rust, omgeven door de typisch Cycladische huizen die de hoofdstad zo sieren. Het bergachtige eiland zorgt ervoor dat er meer dan genoeg mogelijkheden zijn om te genieten van adembenemende vergezichten. Het ruige landschap van Ios zorgt er tevens voor dat er talloze Idyllische baaitjes te vinden zijn, waar men romantisch kan genieten van de zonsondergang. De bewoners van Ios zijn een van de vriendelijkste van de Cycladen en de kerken schitteren in hun perfectheid en simpelheid. Ios is een fantastisch eiland voor ‘eilandhoppers’. Bijvoorbeeld de combinatie van Santorini, Folegandros, Ios en Amorgos. Wat Prinos Reizen betreft een echt Cycladen eiland en niet te missen tijdens een bezoek aan Griekenland!