FOLEGANDROS

Indrukwekkende eenvoud

Folegandros_Chora_Prinos_Reizen

FOLEGANDROS

Folegandros is een klein rotsachtig eilandje dat zich tussen Milos en Sikinos in bevindt. Het eiland kenmerkt zich door zijn steile bergen, mooie stranden en leuke baaitjes. Folegandros is een eiland voor de echte Cycladen liefhebber, die kan genieten van rust, pure cultuur en simplisme. Het eiland kenmerkt zich met name door de (wandel-) paden die er door de heuvels lopen. Deze wandelpaden leiden op een of andere manier altijd naar een klein afgelegen dorpje of naar een mooie klif met fantastisch uitzicht. Dit eiland was tot voor kort nog redelijk onbekend, maar wordt ieder jaar meer bezocht. Dit komt met name door de ligging van de hoofdstad van het eilandje, die net zoals op Santorini op een prachtige verhoogde locatie is gelegen, waarbij je het gevoel hebt op het balkon van de Egeïsche zee te staan.

Straatje__2_Folegandros_Prinos_Reizen

LIGGING EN KLIMAAT

Folegandros behoort tot de Cycladen en is een van de zuidelijkst gelegen eilanden van deze eilandengroep. Het ligt net ten noordwesten van Santorini en ten westen van het eiland Sikinos en Ios. Folegandros telt 600 inwoners en is 105 zeemijl verwijderd van Piraeus. Het eiland is omgeven door de Egeïsche zee en het klimaat is hetzelfde als op de andere Cycladische eilanden. Aangename temperaturen in het voor- en naseizoen, in de zomermaanden zorgt een verkoelend briesje vanuit zee ervoor dat het goed toeven is bij een gemiddelde dagtemperatuur van zo’n 30 graden Celsius.

Chora_Folegandros_Prinos_Reizen

FOLEGANDROS GEOLOGISCH

Folegrandos is omgeven door vreemde rotszuilen die recht uit zee oprijzen, een herinneringen aan hoe het langschap van het Egeïsche zeegebied eruit kan hebben gezien voordat de zee op de bergtoppen na, alles verzwolg. Het eiland heeft een oppervlakte van 32 km² en is hiermee een van de kleinste eilanden van de Cycladen. Het eiland is droog en kent weinig bomen. Dit komt mede door de vele rotsen en bergen die dit eiland herbergt, waardoor het over kan komen als een kaal eiland. De kustlijn van 40 km is juist door deze rotsen erg indrukwekkend met steile afgronden van soms wel 300 meter boven zeeniveau. Hierdoor zijn er vele spectaculaire uitzichten en avontuurlijke wandelingen te beleven op het eiland.  De hoogste berg van het eiland is Agios Elefterios welke 414 hoog is.

Sfeer_Folegandros_Prinos_Reizen

BEREIKBAARHEID FOLEGANDROS

Folegandros heeft geen luchthaven. In het havenplaatsje Karavostasis komen veerboten aan van verschillende eilanden zoals Paros, Syros, Sikinos, Ios, Naxos, Santorini, Anafi en soms ook vanaf de havenstad Piraeus. De beste optie is om het vliegtuig naar Santorini te nemen en met de veerboot de anderhalf uur durende tocht te maken naar Folegandros.

IMG_1489_-_kopie

FLORA EN FAUNA

Er is weinig specifieke flora en fauna aanwezig op Folegandros. Op de hoogvlaktes van het eiland vindt wel wat cultivatie plaats vanwege de vruchtbare grond, maar er zijn relatief weinig bomen aanwezig op het rotsachtige eiland en het is vooral de indrukwekkende rotsformaties die de show stelen.  

Greece_-_Folegandros_Prinos_Reizen

GESCHIEDENIS

Er is weinig bekend over de geschiedenis van Folegandros. Voor zover bekend waren de eerste bewoners van dit eiland de Cariërs en de Phoeniciërs. Hierna kwamen de Kretenzers die het eiland zijn huidige naam gaven, volgens de legende zou de generaal van dit leger Folegandros hebben geheten en het na de verovering deze naam hebben gegeven. Nadat de Kretenzers verdreven varen door de Doriërs kwamen de Atheners aan de macht. Onder het Romeinse bewind werd dit eiland net zoals vele andere eilanden in de Egeïsche zee als banningsoord gebruikt. Na de Romeinen namen de Venetianen het eiland over, waarbij het van 1207 tot 1607 onder het bewind stond van de Gozzadini familie. Onder het bewind van Marco Sanudo hebben de Venetianen het oude deel van Chora en het fort gebouwd. Dit is waarschijnlijk gebeurd aan het begin van de 13e eeuw. Na het bewind van de Venetianen werd het eiland veroverd door de machtige Ottomanen, die het eiland verder links lieten liggen. Het eiland is vele malen geplunderd door piraten, die dit kleine eiland als makkelijke prooi zagen. Nadat het Ottomaanse rijk uiteen viel kwam het weer in Griekse handen en sindsdien regeert rust en gemoedelijkheid op het eiland.

MYTHEN EN SAGEN

Voor zover bekend wordt Folegandros in de Griekse Mythologie genoemd.

Folegandros_Chora_Kerk_Prinos_Reizen

KLOOSTERS

De Panagia kerk is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van het eiland. Dit bijzondere bouwwerk heeft een ongebruikelijke architectuur en is onderdeel van het hoger gelegen gelijknamige klooster. De hagelwitte kerk heeft in tegenstelling tot zijn verwanten op de vele Cycladische eilanden geen blauwe, maar witte koepels. Het Panagia klooster zelf ligt iets hoger, verspreid over de heuvel.

Folegandros_Kafenion_Prinos_Reizen

DORPEN

Chora Folegandros

Dit dorpje is de voornaamste reden waarom veel mensen dit eiland bezoeken. Dit komt vanwege zijn fantastische ligging op bijna 300 meter hoogte, pal boven een steile afgrond die vrijwel recht in zee loopt. De typisch Cycladische bouwstijl verbindt de kalkwitte huisjes en smalle straatjes met de indrukwekkende rotspartijen. Het kasteel van Folegandros bevindt zich in het centrum van het dorp en is omgeven met typische witte huisjes met kleine ramen, die het kasteel beschutten. Het dorp heeft daarnaast vele kerken met mooie en idyllische pleintjes, waarbij u vanaf bijna elke plaats een adembenemend uitzicht over de Egeïsche zee heeft. Het is dan ook niet voor niks dat volgens CNN dit een van de zeven mooiste dorpjes van Europa is. Dit dorpje staat niet alleen letterlijk, maar ook qua schoonheid op grote hoogte. Chora bevindt zich op 4km afstand van de haven in het dorpje Karavostasis.

Karavostasis

Dit dorpje heeft een klein haventje met wat visrestaurants, een enkel hotel en wat pensions. Er zijn twee kleine maar onbeschutte strandjes , waar men in het kraakheldere water kan zwemmen richting de rotseilandjes vlakbij de haveningang.

Ano Mera

Ano Mera is het derde dorpje van het eiland en ligt 5km ten noordwesten van Chora. Een must see is het volkenkundig museum in dit dorpje.

Agali

Dit is een kleine nederzetting met het mooiste zandstrand van het eiland. Het ligt op 20 minuten lopen van de weg van Chora naar Ano Mera.

Chrysospilia

Niet echt een dorp, maar wel een belangrijke plaats op het kleine eilandje. Dit is namelijk de plaats waar zich de prachtige druipsteengrot bevindt met zowel stalactieten als stalagmieten. Het is enkel bereikbaar met een boot vanuit Karavostasis

Lokale_kaas_Folegandros_Prinos_Reizen

SPECIALITEITEN

Hoewel Folegandros niet veel geschiedenis heeft, heeft de keuken wel variëteit in unieke gerechten. Zo hebben ze Matsáta: Dit zijn handgemaakte noodles met konijn, Sourotó: een witte geitenkaas en Karpouzénia: een lokale zoetigheid gemaakt van gefrituurde watermeloen.

Strand_bij_Agia_Anna_Amorgos_Prinos_Reizen

STRANDEN

De stranden van Folegandros behoren tot de mooiste van de Cycladen door het fijne zand en het helder blauwe water. Door zijn rotsachtige karakter heeft het eiland overal baaien. Sommige stranden zijn over weggetjes of muilezelpaden bereikbaar, maar driekwart van alle stranden zijn op het eiland alleen over zee bereikbaar. Huur een bootje of laat u brengen door een watertaxi. Op Folegandros kunt u de volgende stranden vinden:

  • Agios Georgos (auto bereikbaar)
  • Ambeli (auto bereikbaar)
  • Livadaki (te voet bereikbaar)
  • Angali
  • Agios Nikolaos
  • Karavostatis
  • Vardia Beach
  • Latinaki
  • Vitzenzou
  • Puntaki

 

Het_algemene_plein_van_Chora_Folegandros_Prinos_Reizen

PRINOS REIZEN TIP

Folegrandos is een eiland indrukwekkend door zijn eenvoud. Het eiland is rotsachtig zonder veel groen of grote plaatsen, maar juist daarom zo schitterend. De enorme rotspartijen en duizelingwekkende afgronden in zee zijn indrukwekkend en toch weet het eiland door de simpele levensstijl van de bewoners ook een oase van rust en sereniteit te bieden. Mede dankzij een van de mooiste dorpjes van Europa (Chora) die als een balkon op de 300 meter hoge richel van het eiland zetelt, is dit een absolute Prinos Reizen tip voor de echte Cycladen liefhebber.

Folegandros_haven

COMBINATIE REIZEN

Folegandros is prima te combineren met bijvoorbeeld Santorini, Amorgos en Ios. Maar ook met Kreta of andere minder voor de handliggende bestemmingen zoals Evia om iets te noemen. U vliegt dan met een binnenlandsevlucht vanaf Santorini naar Athene en vervolgens bent u in circa 1 1/2 uur op Centraal-Evia. Voor uw terugreis vliegt u dan vanaf Athene naar Amsterdam. En zo zijn er nog vele combinatie reizen mogelijk bij Prinos Reizen.