EVIA

Het verborgen geheim van Griekenland

Pallas Reizen, onbekend Griekenland, kleinschalig Griekenland, reizen op maat maatreizen Griekenland

PALLAS REIZEN TIP

Evia dankt zijn groene en vruchtbare omgeving mede aan het feit dat het in de wintermaanden sneeuwt op de bergtoppen, waardoor het smeltwater in het voorjaar voor voldoende water op het eiland zorgt.

Daarnaast beschikt Evia over ontelbare bronnen met zuiver drinkwater! Overal op het eiland kunt u het water uit de kraan gewoon drinken. Dus geen gesleep met flessen bronwater, wel zo makkelijk!

DSC_0039-2

EVIA ALGEMEEN

Evia is een relatief onbekend Grieks eiland, gelegen voor de kust van het vasteland in de buurt van Athene. Met een oppervlakte van 3700 km² is het iets kleiner dan grote broer Kreta, het grootste eiland van Griekenland. Evia heeft mede door zijn afmeting aan de vakantieganger veel te bieden. Vooral de enorme afwisseling oefent een grote aantrekkingskracht uit. De variaties in landschap en natuur, de vele authentieke vissersplaatsjes, stranden, (berg-) dorpjes en middeleeuwse stadjes maken dat men ogen te kort komt bij het ontdekken van dit prachtige eiland.

Evia is een langgerekt eiland met een kustlijn van ruim 600 kilometer en is te onderscheiden in drie gebieden. Elk gebied heeft een heel eigen ‘gezicht’. Noord- en Centraal Evia tonen de prachtige groene heuvels en bergen, afgewisseld door beboste plateaus en valleien, en schilderachtige bergdorpjes. Adembenemende vergezichten over de plateaus met olijf-, en citrusbomen en de vele wijngaarden. Samen met de prachtige kustlijn met badplaatsen en stranden, baaitjes en kliffen vormt dit noordelijk en centrale deel een uniek gebied.

Het zuiden is weer totaal anders. De natuur is ruiger en minder begroeid, de kustplaatsjes en baaien bepalen hier het gezicht. Bekende badplaatsen als Marmaris en Karystos trekken jaarlijks vele ‘eigen toeristen’ aan. Zuid Evia is voor de Atheners een aantrekkelijke weekendbestemming. Met de boot vanuit Rafina bereikt men in een klein uurtje Stira, Marmaris en het zuidelijk gelegen Karystos. De vele excursiemogelijkheden met bijzondere bezienswaardigheden, wandelmogelijkheden (van eenvoudig tot aan bergtrekkings) en de ontelbare stranden, van drukbezocht tot rustig, maken Evia tot een unieke vakantiebestemming. Ook om er zelf met een huurauto op uit te trekken zijn de mogelijkheden talrijk. De zeer gastvrije eilandbewoners maken dat de toeristen zich welkom voelen op hun mooie Evia.

Ligging en klimaat

Het qua vorm langgerekte Evia (300 km. lengte, met een breedte variërend van 7 tot 50 km.) ligt ten oosten van de kust van Centraal-Griekenland. In het zuiden loopt het eiland parallel met het schiereiland Attika (ten oosten van Athene). Het noorden van Evia is onder het schiereiland Pilion gesitueerd. De Sporadeneilanden Allonissos, Skopelos en Skiathos liggen noordelijk van Evia. Het noordoostelijke eiland van de Sporaden – Skyros - ligt op slecht 1 ½ uur varen van de havenplaats Kimi op Evia. Skyros valt op papier onder Evia. Ook een klein gedeelte op vasteland, Aulis en de kleine eilandjes in de zuidelijke Golf van Evia horen nog bij het eiland.

Het eiland Evia heeft langs de kusten het milde en aangename Middellandse Zeeklimaat, zonder extreme uitschieters in de zomermaanden, terwijl het in de zomer in de hooggelegen bergdorpen zo’n 6 graden koeler is.

Goed bereikbaar

Het eiland Evia heeft een zeer goede bereikbaarheid die eigenlijk uniek is! Als u het zuiden van het eiland wilt bezoeken of u wilt starten in het zuiden dan kunt u, al naar gelang welke plaats u kiest voor uw verblijft het eiland bereiken via de haven van Rafina voor de overtocht naar Marmari op Zuid-Evia in 1 uurtje. Wilt u naar Nea Styra dan kunt u met de ferryboot over bij Agia Marina (bij Marathon), hier duurt de overtocht 45 minuten. Wilt u naar het centrale deel van het eiland dan kunt u vanaf Skala Oropos naar Eretria overvaren met de ferryboot in 30 minuten. Bij Chalkida is het eiland via twee bruggen altijd bereikbaar. In het noorden is het eiland bereikbaar via de havenplaats Arkitsa op het vasteland. Vanaf hier gaat de ferryboot naar Loutra Edipsos in 45 minuten. Vanaf Glyfa (op het vasteland en op een uurtje rijden vanaf Volos op Pilion) is Noord-Evia bereikbaar met de ferryboot in 30 minuten die een verbinding heeft met Agioskampos. Dit havenplaatsje ligt op 20 minuten van Loutra Edipsos en op 20 minuten van Artemision en Pefki.

Evia geologisch

Het hart van het eiland wordt gedomineerd door de bergen Dirfys (1743 m.) en Olympos (1171 m.). In het zuiden, tot aan Kaap Cavo D’Oro, ligt de berg Ochi (1399 m.), die het achterland vormt van het zuiden van Evia. Hier komt de beroemde leisteen van Karystos vandaan, evenals het groene marmer waarvan vele Romeinse tempels zijn gebouwd. Tegen de helling van het Ochi gebergte liggen een aantal ‘onafgemaakte’ pilaren uit de Romeinse periode.

In het noordwesten van het eiland overheersen het Kantili gebergte met een top van 1236 m. en het Xiron gebergte met een top van 990m.

Flora en Fauna

In het voorjaar bloeien niet alleen vele anemonen, cyclamen, papavers en andere soorten bloemen, maar zorgen ook de talloze in bloei staande fruitbomen voor een prachtig aanzicht. De gele brem lijkt als een lint over het hele eiland te slingeren. In het gebied rondom Prokopi komen bijzonder plantensoorten voor zoals het Goulimiesklokje. In de uitloop van het Dirfys gebergte groeien verschillende soorten noten- en dennenbomen. Het Kandili gebergte in het noordwesten van het eiland is bedekt met allerlei dennen- en naaldbomen zoals de Pinus Halepensis, Pinus Nigra en de Abies Cephalonica (de inheemse den van het eiland Kefalonia). Deze prachtige bomen groeien ook in het noordelijke Xiron gebergte. In de zuidelijke, lager gelegen gebieden van de Ochi berg vindt men o.a. platanen, kastanjebomen en een variëteit  varens. Het eiland kent door deze rijke begroeiing vanzelfsprekend ook een unieke en omvangrijke fauna.

kalamoudi strand Evia, Pallas Reizen, maatwerk Griekenland, kleinschalig Griekenland, reizen op maat

PALLAS REIZEN TOP 10 EVIA

 1. De hoofdstad Chalkida, absoluut een bezoek waard! Het kasteel, het archeologisch museum, de lange boulevard met vele taverna's en café's. De 'Negro Ponte' brug met het 'Gekke water' en de heerlijke winkelstraat 'Avandon'.
 2. De stranden vlakbij Chalkida van Alykes, een heerlijke dag aan het strand met uitzicht op Noord-Evia met op de achtergrond de hoogste berg het Dirfys gebergte, heel apart in  het voorseizoen: dan ligt er nog sneeuw op de top van de berg.
 3. De Dimosari-kloof wandeling in het zuiden.
 4. Het Agios Georgios klooster bij Ilia in het noorden.
 5. De watervallen van Drymona in het noorden.
 6. De ‘Tweelingstranden’ bij Kalamos in het Oosten.
 7. Kymi bergdorp: ‘het balkon van de Aegaïsche Zee’
 8. Archeologisch museum van Eretria en de huizen met de mozaïeken.
 9. Marmari in het zuiden van Evia, een erg gezellige haven- en badplaatsje.
 10. Het bergdorp Steni aan de voet van het Dirfys gebergte op 700 m hoogte.
Eretria museum, Griekenlandspecialist Pallas Reizen, maatwerkreizen Griekenland, kleinschalig Gr

DE GESCHIEDENIS VAN EVIA

Evia kent een lange en rijke historie. Al heel vroeg woonden er mensen op dit eiland. Door de eeuwen heen is het eiland betrokken geweest bij allerelei soorten oorlogen en werd het overheerst door verschillende bezetters, waaronder de Romeinen, de Byzantijnen, de Osmanen en de Venetianers. Van al deze volkeren zijn nog invloeden zichtbaar op Evia.

Prehistorie

Sinds de prehistorie is het eiland bewoond geweest. De oudste vondsten zijn stenen gebruiksvoorwerpen afkomstig uit de eerste landbouwnederzettingen rond 6000 v. Chr. Van wat later dateren voorwerpen van klei en brons. Vanaf ongeveer 3000 v. Chr. moet er al een intensieve handel zijn geweest met de Cycladeneilanden, Centraal-Griekenland en Klein-Azië.

Klassieke periode

Bij de Trojaanse Oorlog, waarbij heersers uit verschillende delen van het huidige Griekenland tegen Troje in Klein-Azië optrokken, speelde Evia een belangrijke rol. Homerus schrijft dat de steden Chalkida, Eretria, Isteia (Istia), Kyrinthos, Dion, Karystos en Sira (Syra) hebben deelgenomen aan de oorlog. De Griekse vloot vertrok vanuit Eretria naar Troje. In de eeuwen daarna bleef Evia het toneel van oorlogen. De rivaliteit tussen Chalkida en Eretria kwam tot uiting in de vele koloniën die zij beiden stichtten en uiteindelijk brak een burgeroorlog tussen de twee steden ui, bekand als de 'Lelandean Oorlog', waarbij diverse Griekse steden waren betrokken. Later nam Eretria deel aan de oorlog tegen de Perzen. De stad werd hierbij geheel verwoest. De tweede keer dat Evia deelnam aan deze oorlog was tijdens de Zeeslag tussen de Grieken en de Perzen bij Artimision (bij Pefki, in Noord-Evia). De strijd bleef onbeslist; het was een generale repetitie voor de zeeslag bij Salamina tussen de Grieken en de Perzen die werd gewonnen door de Grieken. Volgens de grote dichter Pindarus werd bij Artemision het fundament gelegd voor de vrijheid van de Griekse Staat. Nadat de Macedoniërs Griekenland hadden overgenomen viel Evia hetzelfde lot den deel als de meeste andere Griekse steden en ging het eiland deel uitmaken van het enorme Macedonische rijk. Bij Eretria. Bij Eretria zijn Macedonische graftombes gevonden.

Romeinse periode

Kort daarna nemen de Romeinen het eiland en Grieken- land over van de Macedoniërs. Zij gebruikten niet alleen veel natuurlijke producten  van het eiland, vooral de groene leisteen van Karystos, maar maakten ook veel gebruik van de geneeskrachtige bronnen bij Edipsos. Tijdens de Romeinse periode werd Chalkida het com- merciële en culturele centrum van het eiland, wat blijkt uit de Romeinse baden, de stadsmarkt  en het aquaduct. De stad Chalkida breidde zich verder uit naar het westen, tot op heden nog op dezelfde locatie.

Byzantijnse, Frankische en Venetiaanse periode

Tijdens het Byzantijnse Keizerrijk werd Evia bestuurd door Byzantium. Evia was een belangrijke Byzantijnse provincie getuige de vele Byzantijnse kerken en kloosters. Na de val van Constantinopel in 1204 bij de vierde Kruistocht, werd Evia door de Franken veroverd. Uit deze periode stammen talloze vierkante Frankische torens. Tijdens de Venetiaanse periode vormde het koninkrijk Negroponte een uiterst belangrijk handelscentrum.

Osmaanse bezetting

In 1470, tijdens de eerste oorlog tussen de Osmanen en Venetianers, viel Evia in handen van de Osmanen. In de 17e eeuw probeerden de Venetianen met hulp van het Griekse vrijwilligersleger het eiland te heroveren op de Osmanen. Het versterkte Chalkida verzette zich hevig en na een strijd van drie maanden moest Venetië het opge- ven en bleef het eiland in handen van de Turkse Pascha. De Osmanen hadden Chalkida zeer goed beveiligd met twee ‘kastro’s: Chalkida-stad op het eiland enderzijds en het deel van de stad aan de overkant van de brug, het Karababa Kastro, anderzijds.

Vrijheidsstrijd

De Griekse Vrijheidsstrijd begon op 25 maart 1821 en de eerste plaatsen die deelnamen waren Xirochori en Limni. Kimi volgde al snel. Een bekende vrijheidsstrijder van Evia was Nikos Krieziotis. Ondanks zijn heldhaftig optreden bleef Evia nog tot 1830 onder de Osmaanse bezetting. Vanaf dat jaar maakte het eiland deel uit van het nieuwe moderne Griekenland. Evia werd een prefectuur met

G. Aenean als de eerste prefect van het eiland. Als eerste richtte hij een school op, gevolgd door een drukkerij, die de eerste krant van Evia, ‘HELLIN’ produceerde.  Chalkida behield nog jarenlang het ‘Oosterse’ karakter. In 1885 werden onder leiding van minister-president Gazepis en de burgemeester van Chalkida de stadsmuren  afgebroken en de stad ‘gemoderniseerd’.

Oorlogen en wederopbouw

Tijdens de Balkanoorlog speelde het regiment van Chal- kida onder leiding van majoor Velissarios, die triomfeerde bij de slag van Bizani, een belangrijke rol. Enige tijd later ging het regiment van Chalkida naar Smyrna om deel te nemen aan de strijd. Na de grote Griekse catastrofe kwamen in 1922 vele vluchtelingen naar Evia, die een nieuwe woonplaats  vonden in Nea Artaki, Nea Lampsa- kos, Chalkida en Amarynthos.Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het eiland door de Duitsers gebombardeerd, waarna in 1941 de Duitse troepen op het eiland landden, in Chalkida. Het prachtige ‘rode huis’ werd een commandopost. Het verzet op Evia speelde vooral in Lambousa, Steni en Vatonda. Op de Tweede Wereldoorlog volgde de burgeroorlog van 1944-1949 die ook het eiland Evia trof. Na de bevrijding van Griekenland kon Evia beginnen met de wederopbouw, met name op landbouwgebied.

hera-the-heroes-of-olympus-15523197-1024-768.large

MYTHEN, SAGEN EN LEGENDEN

Evia, eiland van de godin Hera

Volgens de mythologie was het eiland Evia een creatie van Poseidon, god van de zee. Tijdens een enorm conflict met oppergod Zeus richtte hij zijn drietand op het land van Lyctonia en brak het in drie delen; Evia (Euboia) Sardinia en Cyprus. De mythe vertelt dat de vrouw van Zeus, Hera, is opgegroeid op het eiland.

Het jonge meisje werd verzorgd door Makris, in een grot hoog in het Kithaeronas gebergte. Zeus trans- formeerde zichzelf in een koekoek, verleidde de jonge Hera en nam haar mee van het eiland naar de berg Olympus in het noorden bij Thessaloniki. Al snel had Hera genoeg van haar man en verliet de berg Olympus om terug te keren naar haar geliefde eiland Evia. Slimme Zeus wilde zijn vrouw terug en maakte uit hout een prachtig model van een jonge vrouw, bedekt met een laken. Dit houten beeld liet hij rondrijden op een wagen, voortgetrokken door ossen en hij had de opdracht gegeven overal in Viotia het gerucht te ver- spreiden dat dit zijn nieuwe vrouw was.

Toen het nieuws de jaloerse Hera bereikte was ze furieus. Ze spoorde de wagen op en trok het laken eraf om de strijd aan te gaan met haar rivale. Toen ze zag dat het om een houten model ging, moest ze erg lachen om Zeus’ list, vergaf hem en keerde terug naar haar man.

77

KLOOSTERS VAN EVIA

Kloosters

Op het eiland Evia is een aantal prachtige kloosters te vinden, waarvan er enkele nog steeds in gebruik zijn. Het feit dat elk klooster een eigen karakter heeft maakt een bezoekje aan een van deze architectonische kunststukjes absoluut de moeite waard. Een kleine greep uit de vele prachtige kloosters:

•   Het oude klooster van Klivanos, niet ver van Kreastos, heeft een uiterst belangrijke rol gespeeld in de Onaf- hankelijkheidsoorlog van 1821. De bewoners van dit klooster hebben vele levens van soldaten en lokale eilandbewoners kunnen redden.

•   Het Mantzari klooster, vlakbij Oxylithos, daterend uit de 11e eeuw;

•   Het klooster van de Metamorfose van Christus, bij het bergdorp Kimi;

•   Het klooster van Georigios Arma, waarbij vooral het recent gerestaureerde kloosterkerkje het bekijken meer dan waard is;

•   Het klooster van Osios David, bij de watervallen van Drymona;

•   Het klooster Galatakia bij Limni;

•   Het hooggelegen klooster van Agios Georgios bij Elia, met een prachtig uitzicht;

•   Het klooster van Agios Ioannis Kayvitis, 4 km ten noorden van Psachna, daterend uit de 13e eeuw met prachtige muurschilderingen.

Bij sommige kloosters vindt u bij de ingang gepaste kleding, maar neem het zekere voor het onzekere en zorg zelf voor gepaste kleding als u een bezoek overweegt.

Een omslagdoek kan als rok voor de dames dienstdoen, een lange pantalon  voor de heren is verplicht en ook de schouders moeten altijd bedekt zijn.

 

DSC_0097

ZELF EROPUIT

Evia leent zich uistekend om er zelf op uit te trekken. Tijdens de informatiebijeenkomst vertelt uw reisleiding u alles over de mooiste plekjes op het eiland. Evia is een zeer traditioneel eiland waarbij de eilandbewoners altijd groots feest gevierd hebben en dat nog steeds doen. De kans is groot dat u tijdens uw vakantie een kerkelijk feest (naamdag van de kerk van een dorp bijvoorbeeld) of een doprsfeest meemaakt. Uw reisleiding informeert u zeker tijdig wanneer er tijdens uw verblijf zo'n bijzonder feest, 'de Panajirie' plaats vindt. De gastvrijheid op het eiland is ongekend, u bent bijvoorbaat al uitgenodigd!

'Peraste stin tavla mas' (Schuif aan en eet een hapje mee).

‘Kledonas’

Een oud gebruik is het ‘Kledonas’, waarbij op 24 juni – het feest van de Heilige Johannes – de jonge ongetrouwde vrouwen samenkomen in een huis en bij het ochtendgloren  een aantal van hen naar de lokale bron van het dorp gaat om in de traditionele kruiken ‘het stille water’ te halen, zo genoemd omdat zij tijdens het vervoeren van het water van de put naar het huis geen woord spreken. Elk meisje doet een voorwerpje, ‘de biniotaki’, in de kruik, en laat deze een nacht buiten staan zodat deze kan worden gezien. In de ochtend beginnen de festiviteiten en ’s middags wordt de kruik, de kledonas, geopend.

Orei

In Orei, in het noorden van het eiland, wordt op een spectaculaire manier het feest van de ‘Metamorfose van Christus’ gevierd. In Agia Anna viert men op Schone Maandag, de dag na Carnaval, de ‘traditionele bruiloft’. Op 15 augustus, Maria Hemelvaart, wordt overal op het eiland gefeest. Met op 23 augustus feest in Achladi en op 27 mei het feest van de Heilige Ioannis de Rus in Prokopi is de lijst van prachtige lokale feesten op het eiland nog lang niet compleet. Een ‘kersenfeest’ en een honingfeest’, een Artemisia-festival en de Kanari-feesten in Eretria; tijdens uw verblijf op het eiland is er altijd wel een gele- genheid een feest bij te wonen en mee te doen met de festiviteiten. Op deze pagina nog enkele voorbeelden.

‘Kapsala’

Op 24 juni – feest van de heilige Johannes – speelt de ‘Kapsala’ (het vuur in de nacht), waarbij de mei- kransen worden verbrand en de jonge meisjes die nacht in hun droom hun toekomstige man hopen te zien. Dit wordt ook onder de naam ‘Almyrokoulouro’ gevierd. Dit gebruik vindt plaats voor de vasten voor Pasen en manifesteert zich in het eten van een zoute pretzel door een jonge ongetrouwde vrouw die daar- door hoopt te dromen over een man die haar water brengt, haar toekomstige man.

‘Piperia’

Een ander mooi gebruik is de ‘piperia’ (peper), op 1 mei in vele dorpen in het noorden van het eiland. Het is een gebruik om ‘om regen te vragen’ voor de groei van bloemen en gewassen. Jonge mensen uit het dorp gaan samen naar de kerk onder wie een man ‘versierd’ is met slingers en een krans van bloemen. De groep gaat zingend het dorp rond en danst rondom de versierde man, ‘de piperia’. Een tweede man, de ‘piperos’, gaat langs de tuinen en de vrouw des huizes besprenkelt haar grond met water. Samen zingen ze het ‘peperlied’:

‘Peper en granaatappel,

snel, snel naar de Heilige Ilias, en de Heilige Ilias zal zich naar de hemel snellen, opdat God het zal laten regenen.’

De kinderen krijgen snoepjes en men eet gezamenlijk een maaltijd om de avond die komt te vieren.

Maria Hemelvaart op 15 augustus wordt op het hele eiland gevierd.

Damesdag

Een leuk en traditioneel gebruik op de zaterdag van Carnaval in het dorp Vitalo bij Kimi is de ‘damesdag’. De heren blijven die dag binnen in de huizen en de vrouwen verrichten al het mannelijk werk, wat soms zorgt voor hilarische taferelen. Een andere traditie op het eiland is de ‘Gamila’ waarbij de sterkste man van het dorp een houten kameel, geschilderd met felle kleuren, door het dorp draagt en men in gekke kledij rond de kameel danst en parodieën op de ‘lopende’ affaires in het dorp zingt.

DSC_0215-2

DORPEN OP EVIA

Orei

Dit charmante bad- en vissersplaatsje kent een indrukwekkende geschiedenis. Orei heeft geweldige stranden, een leuke boulevard met talloze taverna’s en een grote vissershaven.

Istiea

Niet ver van Orei op de nagenoeg uiterste noordpunt  van Evia ligt de wat grotere plaats Istiea, de hoofdstad van Noord-Evia. In dit gebied zijn prachtige stranden en baaien te vinden. Istiea is weer zo’n typisch stadje waar u de ‘couleur locale’ van het Griekse leven van alledag ervaart, met een leuk centrum met mooie neoklassieke gebouwen. Een bezoek aan Istiea is ook  heel interessant vanwege de rijke geschiedenis van het stadje. Tijdens onze excursies wordt de historie van deze in de oudheid belangrijke stad regelmatig genoemd. Niet alleen betitelde Homerus Istea als ‘rijk aan druiven’ maar ook de deelname van Istia, Kirinthos en Eretria aan de Trojaanse Oorlog zijn het vermelden waard, al gaat de geschiedenis nog veel verder terug.

Op 5 km. afstand van Istiea ligt het kustplaatsje Kantadia waar een zoutmeer wordt gevormd door twee lagunes: klein- en groot Livari. Het zoute water heeft een rijke vegetatie waar ooievaars en zeemeeuwen zich tegoed aan te doen. Het vormt een populair gebied voor de zwaan en de glimmende ibis ten tijde van de vogeltrek. 

Pefki of Artemision en kaap Artemision

Naast elkaar gelegen worden ze vaak met één naam aangeduid. Hier vochten in 480 v.Chr. de Grieken tegen de Perzen. In 1926 en 1928 werden op deze plek door vissers van Skiathos twee prachtige beelden opgedoken. Het bekende, 2.09 m. hoge  bronzen beeld van Posseidon (of Zeus, daarover verschilt men van mening) is het best bewaard. Het is waarschijnlijk rond 460-450 v.Chr. gemaakt. Het andere bronzen beeld dat hier werd gevonden is van een jonge ruiter te paard. Beide beelden hebben meer dan 2000 jaar op de zeebodem gelegen en staan nu tentoongesteld in het Nationaal Archeologisch museum in Athene. Net als in het zuiden bij Kaap Cavo D’Oro zijn  ook hier in de oudheid vele schepen met lading vergaan.

Tegenwoordig zijn de plaatsen vooral erg geliefd vanwege de prachtige stranden, waarbij de pijnbomen tot op het strand groeien. De aanblik van de groene pijnbomen in combinatie met de blauwe zee is sprookjesachtig mooi. Door de gezellige boulevard met de vele taverna’s, winkeltjes en barretjes is Pefki een geliefde toeristenplaats.

Het achterland rondom het heuvel- en bergachtig gebied van het Xirogebergte (991 m.) en Telethriogebergte (883 m.), met de (berg)dorpjes vormt een aantrekkelijke omgeving en is een bezoek meer dan waard. In liefelijke dorpjes als Krioneritis, Kokkinomilia en Vutas, om er maar een paar te noemen, geniet u van prachtige vergezichten en het authentieke boerenleven. Hiervan getuigen de typische lokale kaffenions, die meestal ook dienstdoen als supermarktje en waar vaak ook een hapje kan worden gegeten. Kijk niet vreemd op als de lokale bewoners al ’s morgens vroeg aan de sterke ‘tsipouro’ zitten: zij starten hun dagen heel vroeg en hebben er dan al een dagtaak opzitten!

Ook aan de noordoostkant liggen indrukwekkende stranden, baaien en kliffen.

 Loutra Edipsou en Edipsos (ook wel Aedipsos)

Edipsos, Loutra Edipsos of Aedipsos, staat al vanaf het begin van de historie wereldwijd bekend om de medicinale en therapeutische eigenschappen van de thermale warmwaterbronnen.

Volgens de mythologie vluchtte Deukalion en Pyrra naar Edipsos nadat Zeus een plaag had uitgeroepen die alle sterfelijke wezens zou moeten doen ‘verdwijnen’. Hera adviseerde hen, indien zij veel sterke kinderen wilden krijgen, om samen te baden in de warmwaterbronnen. Het stel volgde dit advies op en niet lang daarna werd Ellinas, voorvader der Grieken, geboren. Een ander mythologische verhaal vertelt dat de spa-bronnen gecreëerd werden door godin Athene of god Ifestios zodat Hercules ‘zijn krachten steeds kon aanvullen’ door zich te wassen in de warmwaterbronnen van Edipsos. Door de geschiedschrijver Strabo werden de bronnen de ‘Hot Springs van Hercules’ genoemd.

De Romeinse generaal Sulla, een van de meest beroemde bezoekers van Edipsos, liet er zijn eigen baden bouwen. Bij het Thera Sylla hotel zijn hiervan nog restanten te zien. Van 100 v. Chr - 100 na Chr. brachten onder andere vele Romeinse keizers met regelmaat een bezoek aan Edipsos. Bekend is dat Hadrianus, Marcus Aurel, Karakalas, keizer Konstantijn de Grote en Theodosios behandelingen ondergingen om te genezen van hun kwalen en pijnen.

Het huidige (Loutra) Edipsos telt nog altijd 80 warmwaterbronnen, die vanuit een enorme diepte uit de aarde hun geneeskrachtige water laten opborrelen. Deze bronnen zijn de warmste van heel Europa! Behalve in het bezit van deze eeuwenoude ‘attractie’ vormt Edispos ook een natuurlijk paradijs met mooie stranden en een diepblauwe zee met een omlijsting van  prachtige, groene heuvels. Edipsos ligt zodanig beschut in de baai dat het, mede dankzij de in zee uitkomende warme bronnen, zelfs in de wintermaanden altijd mogelijk is om in zee te zwemmen. Edipsos is één van de plaatsen op aarde waar sprake is van ‘heling door de natuur’. 

Loutra Edipsos is een klassieke badplaats met vele oude, neoklassieke gebouwen, die dateren uit de periode na 1840. In een eerdere periode onder de Osmanen werd de plaats nog volledig verwoest. Het ademt nog altijd de ‘grandeur’ uit van het einde van de 19e eeuw. De lange boulevard van de badplaats nodigt uit tot uitgebreid flaneren langs de vele restaurants, taverna’s, ouzerie’s en winkels. De haven van Edipsos bevindt zich aan het einde van de boulevard, dus direct in het centrum. Achter de boulevard zijn allerlei winkels en banken te vinden. In en rondom Edipsos is het niet alleen heerlijk wandelen, maar behoort ook fietsen zeker tot de mogelijkheden. Het gebied bij Lichada, ten oosten van Edipsos, maakt Evia vergelijkbaar met een paradijselijk eiland in de Caribische Zee!

Ilia

Ongeveer 8 km. vóór Edipos ligt het kleine kustplaatsje Ilia. Hier heeft ooit de tempel van Apollon gestaan; Ilia betekent ‘licht’, het licht van de God Apollon.

Het plaatsje heeft diverse accommodaties en vele taverna’s. Ook bevindt zich hier het luxe Ilia Mare complex. In het achterland van de berg Telethrio ligt hoog het prachtige Agios Georgios klooster van Ilion (Ilia).

Limni

Een in de zomermaanden drukbezocht vissersplaatje in het noordwesten van het eiland, op 30 km.  afstand van Loutra Edipsos. De aantrekkelijke haven met gezellige boulevard en het tegen de heuvels aangebouwde dorp is vormen een fantastisch en fotogeniek plaatje! De kerk van Zoodochos Pigi met zijn prachtige mozaïekvloer en het folkloremuseum zijn zeker een bezoekje waard. Mooie stranden in de omgeving van Limni zijn Agios Georgios, Kochylis en Ktounia. Het klooster van Agios Nikolaos Galatakis is in de 7e of 8e eeuw gebouwd en rijkelijk gedecoreerd met muurschilderingen. In de toren aan de westkant van het klooster dat is gebouwd in de 15e eeuw, bevindt zich een bibliotheek met een verzameling tentoongestelde Griekse en Osmaanse documenten.

In de omgeving van Limni liggen vele mooie dorpen als Mourtia, Kechries en Daphne. In Koukouloi en Skepasti zijn bronnen te vinden.

 Prokopi

Een heel bekende bedevaartsplaats, niet alleen voor de Grieks-orthodoxe, maar ook voor de Servisch- en Russisch-orthodoxe gelovigen. Hier ligt in de kerk het lichaam van de Heilige Ioannis, geboren in Rusland, in 1690, krijgsgevangen tijdens de Russisch-Osmaanse Oorlog en meegenomen naar Prokopi in Cappadocië (Turkije). Tijdens zijn leven zijn zowel onder de Osmanen als onder de Christenen ontelbare wonderen gebeurd. Hij overleed in 1730, maar de wonderen bleven plaatsvinden. In 1923 mochten de Griekse vluchtelingen de Heilige meenemen. Na aankomst op Evia kozen zij het huidige Prokopi als woonplaats voor de Heilige. Jaarlijks komen ontelbare pelgrims uit alle windstreken naar Prokopi om een bezoek te brengen aan de Heilige Ioannis Rossos.

Het dorpje Prokopi is erg gezellig door de aanwezigheid van allerlei winkeltjes en kraampjes. Hier vindt u veel regionale specialiteiten, zoals heerlijk gebak, ingemaakt fruit en de bekende ‘xilopites’ of ‘traganas’.

In de omgeving van Prokopi zijn prachtige stranden, waarbij het strand van Pili en - wat noordelijker - het strand van Kria Vrisi zeker aanraders zijn. De route naar het dorp Vlachia is erg leuk, maar als u naar de Kaap van Sarakino wilt gaan heeft u absoluut een Jeep nodig! Deze weg gaat van asfalt over in een landweg met steentjes en grind.

Agia Anna

Aan de noordoostkust van Noord-Evia aan de Egeïsche Zee ligt het mooie plaatsje Agia Anna, met een strand (3 km. van het dorp) dat tot een van de vele prachtige  zandstranden van het eiland behoort, omgeven door een groene natuur met vele pijn- en kastanjebomen. In het bergdorp Agia Anna is een mooi folklore museum. In het plaatsje Kerasia is een klein museum met vondsten uit het ‘versteende woud’ van Evia, hier zijn fossielen te zien van diersoorten die er op het eiland geleefd moeten hebben zoals de Dinosaurus.

Chalkida

De hoofdstad van het eiland Evia wordt door de ligging aan de baai van de Golf van Evia door strandjes en baaitjes omgeven. Vanaf elk punt is op loopafstand een mooi strandje met haventje, al dan niet met faciliteiten, te vinden. De langgerekte boulevard bij de oude brug met het ‘gekke water’ loopt langs restaurants, taverna’s, ouzeries en moderne café’s en heeft aan het einde het fotogenieke ‘rode huis’, gelegen naast de Yachting Club van Chalkida. De lange winkelstraat, de Avandon, bevindt zich twee straten achter de boulevard. U kunt dus heerlijk winkelen in deze stad! Ook het mooie archeologische museum en het folklore museum zijn pareltjes. Het middeleeuwse kasteel van Karababa, gebouwd door de Osmanen ligt in het stadsdeel op het vasteland.  De stad bezit bovendien nog het Romeinse aquaduct, de ‘Kamares’, de enig overgebleven moskee (van de elf die er ooit gebouwd zijn in de stad) van Emir Zathe uit de Osmaanse periode.

Het ‘gekke water van Chalkida’ is wereldberoemd, een fenomeen waarmee vele specialisten zich al eeuwen en eeuwen bezighouden. Om de ca. 6 uur verandert de sterke stroom van richting, met een snelheid van soms wel 15 km p/u. U dit verschijnsel zelf van dichtbij bekijken op de oude brug van de stad. Aan de ‘overkant’ van de stad treft u vele mooie zandstranden aan, met vele faciliteiten, waarvan de stranden van Alykes, Drosia en Agios Minas de belangrijkste zijn.

De nieuwe brug (uit 1989) is 700 m. lang en geeft via de snelweg toegang tot het eiland. Hiermee wordt het eiland, mede dankzij de vele ferrybootverbindingen, altijd en snel en toegankelijk.

Lefkanti en Vasilikos

Op 12 km. afstand van Chalkida stad treft u het plaatsje Vasilikos aan, vooral bekend door de grote zondagse weekmarkt. Nog 1,5 km. verder ligt het leuke en gezellige toeristenplaatsje Lefkanti, waar de lokale bewoners, nadat ze boodschappen hebben gedaan op de weekmarkt, graag naartoe gaan. Lefkanti heeft klein vissershaventje en een wandelpromenade langs het strand met talloze taverna’s, ouzeries, café’s en supermarktjes. Het fijne zandstrand met de langzaam aflopende zee is de reden dat dit stadje ook in het weekend vaak door de lokale bewoners wordt bezocht. Voorbij Lefkantie aan de kust zijn een aantal clubs te vinden waar het niet alleen ’s avonds uitstekend toeven is, maar waar u ook overdag van gratis ligbedden en parasols kunt genieten, als u iets bestelt. Een veel voorkomend systeem op het eiland: u betaalt niets voor de strandbedjes na het bestellen van een drankje.

Het achterland van Vasilikos is prachtig en leent zich uitstekend voor rondritjes. Hier kunt u mooie fietstochten maken langs de vele wijngaarden en liggen dorpjes als Mytikas en Fylla, met zijn Kastro tegenover de ‘Tweelingtorens’.

 Eretria

Onder het kopje ‘geschiedenis’ kunt u meer lezen over het oude klassieke Eretria, een belangrijke stadsstaat met een eigen bestuur en een eigen munt. Doordat het huidige, moderne Eretria bovenop de klassieke stad is gebouwd, treft u overal opgravingen en oude restanten aan. Het betreft delen van de oude stadsmuur uit de tijd van Menedimos en van de Romeinse baden, waarvan nog mozaïeken zijn te zien in het archeologisch museum van Eretria. De huidige stad werd in 1834 ontworpen door Stamatis Kleanthis. Eretria heeft een grote, lange boulevard met restaurants, taverna’s, moderne koffiebars en winkeltjes. Rondom de stad bevinden zich tal van strandjes. Naast de lange boulevard is er ook een korte boulevard met de haven waarvandaan elk half uur de ferryboten vertrekken, zowel naar het vasteland als naar Skala Oropos, een leuke badplaats met vele vistaverna’s.

Eretria heeft wekelijks een gezellige en uitgebreide weekmarkt.

Aan het eind van de lange boulevard bevind zich het vissershaventje van Eretria en het ‘Island of Dreams’. Diverse stranden in de omgeving van Eritrea zijn die van Linovrochi, Agios Andreas en Malakonda Beach. Tussen Eritrea en Amarynthos ligt Magoula Beach. Vanaf Eretria kunt u een prachtige route volgen naar hooggelegen dorpjes zoals Theologos, waar u ook fantastische wandelingen kunt maken.

Amarythos

Op 10 km. afstand van Eretria, aan de voet van de berg Olympos, ligt het langgerekte stadje Amarynthos, van oorsprong een vissersplaatsje. In de middeleeuwen had het de naam Vatheia. Evenals Eretria is ook Amarynthos tijdens het Neolitische tijdperk bewoond geweest. Hiervan getuigen de nederzettingen die zijn gevonden in de dorpen rondom Amarynthos, dat bij de stadsstaat Eretria behoorde. Bij Amarynthos was een imposante tempel gewijd aan Amarynthia of Amarysia Artemis. Elk jaar werden er muziek- en sportevenementen ter ere van deze godin gehouden. Zij was de beschermpatrones van Eretria en Amarynthos.

Het moderne Amarynthos heeft een lange boulevard met vele taverna’s, restaurants en ouzeries. En heerlijke terrassen, modern en comfortabel. De vele winkels aan de hoofdstraat zijn natuurlijk fijn, maar ook in de vele achterliggende straatjes is het heerlijk slenteren. Vanaf het centrum van Amarynthos kunt u het prachtige achterland gaan ontdekken. Dorpjes als Gymno, Seta en vele andere prachtige bergdorpjes liggen niet al te ver van Amarynthos verwijderd. Het Agios Nikolalos klooster ligt achter Amarynthos, hooggelegen met een spectaculair uitzicht.

De stranden van Amarynthos: Stafanias, Alabeika, Paleochora, Geranou en Agios Konstantinou.

Steni

Dit prachtige bergdorp is een van de traditionele dorpen op 700 m. hoogte bij het Dirfys gebergte. De groene omgeving van dit dorp is absoluut uniek, evenals de vele bronnen die hier zijn te vinden. Proef hier de lokale specialiteiten kontosouvli en tyganopsomo, het heerlijk gekruide varkensvlees wat met zoete puntpaprika’s aan het spit is gegaard. Op diezelfde manier wordt ook kip aan het spit bereid en een ‘mix’ van beiden is heerlijk. Bent u vegetariër dan kunt u hier volop genieten van de vele versbereide groentegerechten. Het gevulde gebakken brood met wilde spinazie en/of feta kaas is een specialiteit die nergens beter smaakt. Hetfamilie restaurant Neon van eigenaar Dimitris is voor ons, mede dankzij Marianna die hier al 18 jaar werkt, hét toprestaurant van Steni.

Wij lunchen hier tijdens onze welkomstexcursie, maar u zult er zelf zeker nog eens terugkomen!

Een andere prachtige route om Steni te bereiken loopt via Nea Artaki, door een wat Toscaans ogend landschap.

Aliveri

Op 20 km. afstand van Eretria ligt de stad Aliveri, tegen de heuvel gebouwd, vlakbij zee, met het strand Karavos. Maar ook voor Aliveri zijn leuke stranden met faciliteiten zoals een taverna, ligbedden en parasols. Op de top van de heuvels zijn nog ruïnes te vinden van het Venetiaanse kasteel Rizocastro, het oudste kasteel van Evia. Aliveri is een redelijk grote stad met vele winkels en absoluut een aanrader voor wie graag de ‘couleur locale’ wil ervaren.

Avlonari

Een prachtig middeleeuw dorp (10e en 11e eeuw) gelegen op de heuvel met als blikvanger de Frankische uitkijktoren (‘pyrgos). Dit dorp is een van de best bewaarde middeleeuwse dorpen op Evia. Avlonari heeft een folklore museum en het klooster van Agios Charalambos. In de omgeving van Avlonari zijn vele zeer authentieke dorpjes en prachtige stranden te vinden. Kalamos is een uniek ‘tweelingstrand’ maar ook het strand van Achladeri is een absolute aanrader.

Kimi (of Kymi)

Het balkon van de Egeïsche Zee!

Een pittoresk en schilderachtig bergdorp, omgeven door prachtige begroeiing met fantastische vergezichten over zee: Kimi! De havenplaats Kimi Paralia ligt op 6 km. van het bergdorp en is een bezoek meer dan waard, al is het maar om heerlijk te eten in het restaurant van Kostas Bazinas. Als u meegaat met onze Kimi-excursie of een (combinatie-)reis naar Skyros hebt gekozen zult u bij het restaurant van Kostas lunchen! Even voorbij de haven van Kimi ligt een prachtig strand dat garant staat voor enkele relaxte uurtjes aan zee. Vanuit de haven van Kimi vertrekt de boot naar Skyros. Het bergdorp is de geboorteplaats van de bekende arts Georgios Papanikolaou, uitvinder van de PAP-test, (om in een zo vroeg mogelijk stadium baarmoederhalskanker op te kunnen sporen). Het dorp nodigt uit tot verkenning en door de smalle straatjes en doorkijkjes raakt u niet snel uitgekeken. Kimi is Oost-Evia, hier komt de zon op!

Het vrouwenklooster ‘Metamorfosios Sotiris’ ligt 6 km. van het bergdorp verwijderd. Het klooster zelf is niet alleen prachtig om te zien, maar lijkt ook nog eens te zijn gebouwd aan het ‘einde van de wereld’, wat een onvergetelijk vergezicht oplevert.

Ook het achterland van Kimi is absoluut indrukwekkend. De vele dorpjes zoals Konistres, Vrisi, Kaliani, om er maar enkele te noemen, maken een toer door het achterland eigenlijk een ‘must’. U komt ogen te kort komen bij alles wat u ziet!

In de omgeving van Kimi zijn zowel mooie zandstranden als kiezelstranden te vinden.

Ook een prachtige route is die via Kimi ‘bovenlangs’ naar Chiliadou loopt (het strand van Chiliadou is aan te raden) en vandaar naar het schilderachtige bergdorp Steni.

Krieza

De hoofdplaats van deze regio is Krieza. Een dorpje op de doorgaande weg naar het zuiden. De revolutionaire leider Nikolaos Kriezotis (revolutie van 1821-1833) kwam uit het dorpje Argyro, het dorp Krieza draagt zijn naam.

Petries

Een dorp vlak aan zee. De haven van dit dorp is goed beschermd door deligging in de monding van de stroom. Het mooie strandje Liani Ammos heeft erg schoon water.

Lepoura

Dorpje dat gesticht is door de Frankische vorst Arvanites. Hier zijn twee mooie kerkjes.

Distos of Dystos

Ooit was hier een groot meer, maar door het culiveren van het land is het meeste opgedroogd. Het is een moerasgebied onder de heuvel waar op de top de ruïne staat van een Venetiaanse toren.

Argyro

Wat zilver betekent en het verwijst naar de omgeving die na de oogst een zilveren gloed heeft. Naast het ‘hoofdorp’ Argyro zijn de twee kleine dorpjes Porto Buffalo en Agios Dimitrios schilderachtige vissersplaatsjes.

Zarakes

Mooi strand en het dorpje ligt op de grens met Styra.

Styra

Het dorp ligt op het smalste gedeelte van het eiland Evia. Bij Styra hoort de kustplaats Nea Styra. Styra wordt ook in de Ilias genoemd door Homerus, ze zouden deelgenomen hebben aan de Trojaanse Oorlog. Styra sloot zich in 477 v. Chr. Aan bij het Atheense verbond, samen met andere grote steden op Evia. Tijdens de Romeinse periode waren zowel Styra als Karystos beroemd om hun grijs-groene marmer. Dit was een belangrijke economische pijler in die periode. Tijdens de Osmaanse bezetting nam Styra actief deel aan de onafhankelijkheidsstrijd.

Nea Styra

Ooit was Nea Styra alleen maar de haven van Styra. Een prachtig langgerekt zandstrand en een haventje. Inmiddels is Nea Styra uitgegroeid tot een erg gezellige toeristenplaats met een ferryboot verbinding naar het vastland, west-Attica op de Atheense Rivièra. Het centrum van Nea Styra heeft een lange boulevard met vele taverna’s, cafeetjes en winkeltjes. Het achterland is bijzonder geschikt om te wandelen. En voor wie een uitdaging zoekt: een wandeling naar de acropolis van Styra waar u beloont zult worden op een magnifiek uitzicht! Styra wordt door Homerus genoemd in zijn Ilias, dus de plaats en omgeving kent een lange geschiedenis.

Dorpjes en stranden in de omgeving

Almyropotamos

Dorpje met zo’n 500 inwoners, het beschikt over een kleine haven; Panagia. Het eilandje tegenover Panagia, Kavalliani zou het antieke Glafkonisi geweest zijn.

Polypotamos

Een klein dorpje op het smalle stuk van Evia, hier meet het eiland slechts 600 meter. Het dorp dankt zijn naam aan de vele riviertjes in dit gebied. Het strand is hier grandioos!

Marmari

Op 20 km. afstand van Styra en Nea Styra ligt de bad- en havenplaats Marmari. Een typisch Grieks wit dorpje, tegen de helling aangebouwd, met een mooie boulevard met velrestaurantjes, taverna’s en cafeetjes rondom de haven, waarvandaan de boot naar Rafina vertrekt, in ca. 1 uur vaartijd. De vele mooie zandstranden en prachtige baaitjes zijn kenmerkend voor Marmari.. De ‘vlindereilandjes’ voor de kust zijn niet alleen een mooie uitvalsbasis bootexcursies maar bieden ook mogelijkheden om te duiken en snorkelen. De professionele duikschool is gevestigd in Karystos en verzorgt vele excursies rondom deze eilandjes. Leuk om te weten: op een van de eilandjes bezat de vroegere koninklijke familie een buitenverblijf waar Maria Callas, Onassis en Picasso regelmatig te gast waren. Het achterland van Marmari is onbeschrijfelijk mooi en indrukwekkend. Rondom het Ochi gebergte kan men talloze (lange) wandelingen maken, waarbij met name de kloofwandeling door de Dimosari kloof een onvergetelijke ervaring is. Bij Marmari ligt het prachtige zandstrand Megali Ammos, in de vorm van een landtong die voortdurend van vorm verandert en uitzicht biedt op Marmari. Aan de andere kant van Marmari bevinden zich gezellige stranden met faciliteiten en taverna’s. Het hotel Marmari Bay brengt de gasten kosteloos naar de stranden van Marmari en haalt ze ook weer op, waarbij vaak wordt afgewisseld om verschillende stranden te kunnen bezoeken.

De omgeving en het achterland van Marmari zijn binnen een korte afstand zo verrassend verschillend, dat het haast onwerkelijk te noemen is. Bergdorpjes in dit gebied, zoals Paradisi, zijn werkelijk paradijselijk! De stranden bij Agios Dimitrios en Kalianos grenzen aan de Egeïsche Zee. De Dimosari kloof eindigt bij het dorpje Kalianos, niet ver van het strand van Kalianos. Overige dorpjes die bij de gemeente Marmari horen zijn: Katsaroni; Melissona; Stoupai; Jannitsi en Aktaio.

briam_recept

SPECIALITEITEN VAN EVIA

Landbouw, veeteelt en visserij

Evia is van oorsprong een landbouw eiland waar ernom veel graan verbouwd werd en nog steeds verbouwd wordt. Niet voor niets zitten alle bekende Griekse pasta producenten vlakbij het eiland. Ook de veeteelt neemt nog altijd een belangrijke plaats in op het eiland en is sinds 2012 het bekende merk Mimikos met de fabriek teruggekeerd naar het eiland. Deze producent produceert super kwaliteit kippenvlees en aanverwante producten zoals broodbeleg van kipfilet in allerlei varianten wat in bijna elke supermarkt in Griekenland verkocht wordt. Naast graan en tarwe wordt er ook erg veel groente, fruit en peulvruchten verbouwd op het eiland. De lokale weekmarkten liggen er vol mee! Veeteelt in allerlei varianten waaruit ook weer veel lokale producten van terug te zien zijn in de supermarkten en op de lokale weekmarkten zoals de bekende fetakaas en andere kazen.

Het is dan ook niet zo gek dat veel lokale specialiteiten voortkomen uit de meer dan in overvloed zijnde grondstoffen. De xilopites en traganas van Evia hebben een grote bekendheid bij de Grieken in heel Griekenland en massaal nemen ze deze producten dan ook mee als zij het eiland bezoeken.

Daarnaast staan er ook erg veel olijfbomen op het eiland en dus olijfolie en olijven vormen zoals overal in Griekenland een belangrijk bestanddeel van het dagelijkse menu.

Maar ook de honing en de goede wijnen van het eiland zijn erg geliefd en bekend bij de Grieken zelf. In het noorden van het eiland staan miljoenen pijnbomen, hier wordt de hars van de boom opgevangen en deze wordt toegevoegd aan de bekende Retsina wijn, de harswijn.

De visserij neemt ook een belangrijke plaats in. Verse vis in overvloed langs de lange (900 km) kustlijn van het eiland.

Gezond en makkelijk recept: Briam

Dit recept is afkomstig van mijn zus Angeliki Prinou

Benodigdheden:

 

 • 1 kg aardappelen
 • 1 kg courgette
 • 400 gr. rijpe tomaten
 • 150 gr. olijfolie
 • 1 bosje peterselie
 • 2-3 tenen knoflook
 • 1 groene paprika
 • zout en peper
 • 1 theelepel fijn gehakte basilicum (vers of gedroogd)
 • Eventueel: 1 ui in ringen gesneden

Schil de aardappelen en de courgettes en snijd ze in stukken (niet te fijn). Spreid de stukken in een grote ovenschotel of op een bakplaat met opstaande rand. Pureer de tomaten en meng de overige ingrediënten door de saus. Overgiet de aardappelen en courgettes met deze saus. Op 200 graden voor 1 uur gaar laten worden in de oven.

Heerlijk met brood en een Griekse salade.

DSC_0077-2

STRANDEN OP EVIA

Evia eiland heeft een omtrek van 900 kilometer! Meer dan genoeg stranden, baaien en baaitjes waar u heerlijk kunt toeven. Sommigen zijn voorzien van talloze faciliteiten zoals: allerlei watersporten, ligbedden en parasols (vaak gratis!), taverna's en restaurants. Bij andere baaien is het vooral de rust die de sfeer bepaald. Neem dus altijd uw badhanddoek en zwemspullen mee als u eropuit gaat op dit veelzijdige eiland!

Noord-Evia

 • Pefki
 • Artemision
 • Agia Anna
 • Kastri
 • Ellinika
 • Psaropouli
 • het strand van Kotsikias
 • het strand bij Mandoudi
 • Krya (Kria Nera) even voorbij Prokopi
 • Sarakiniko
 • Kanatadika
 • Orei
 • Agioskampos
 • Lichada (lijkt op Carribisch gebied!) en de eilanden Lichadonissa
 • Aidipsos
 • Istiaia
 • Rovies
 • Limni
 • de Kaap van Melouna
 • Dafni
 • de Kaap van Mnima
 • Politikon

Centraal-Evia en Oost-Evia

 • Alikes
 • Dafne
 • Malakonda
 • Eretria
 • Amarinthos
 • Karavos
 • Panagitsa Pounta
 • Kalamos
 • Korasitha
 • Levkanti
 • Limnionas
 • Politika
 • Xiliadou
 • Aetos
 • Ag Apostoli
 • Agios Dimitrios Golden Sands beach
 • Mouteria

Zuid-Evia

 • Mesochoria
 • Nea Styra
 • Panagia Almiropotamos
 • Porto Buffalo
 • Zarakon
 • Karystos
 • Potami
 • Armirgi
 • Charka
 • Varelleon
 • Janitsi
 • Porto Lafia
 • Marmari
 • Agios Konstantinos
 • Aetos
 • Bournos
 • Kalamos in het zuiden
 • Livadi
 • Kaap Cavo 'd Oro
 • Kalianos