EVIA ZUID PALLAS REIZEN

Goudgele zandstranden op een steenworp afstand van Athene

DSC_0109_1-2

DORPEN

Nea Styra

Ooit was Nea Styra alleen maar de haven van Styra; er was slechts een prachtig langgerekt zandstrand  en een haventje. Inmiddels is Nea Styra uitgegroeid tot een erg gezellige toeristenplaats met een ferrybootverbinding naar het vastland, west-Attica aan de Atheense Rivièra. Het centrum van Nea Styra heeft een lange boulevard met vele taverna’s, cafeetjes en winkeltjes. Het achterland is bijzonder geschikt om te wandelen. En voor wie een uitdaging zoekt: maak eens een wandeling naar de akropolis van Styra; u zult beloond worden met een magnifiek uitzicht! Styra wordt door Homerus genoemd in zijn Ilias, dus de plaats en zijn omgeving kent een lange geschiedenis.

Marmari

Op 20 km afstand van Styra en Nea Styra ligt de bad- en havenplaats Marmari. Een typisch Grieks wit dorpje, tegen de helling aangebouwd, met een mooie boulevard en veel restaurantjes,  taverna’s en cafeetjes rondom de haven. Hiervandaan kunt u in ongeveer een uur met de boot naar Rafina varen. De vele mooie zandstranden en prachtige baaitjes zijn kenmerkend voor Marmari.

De ‘vlindereilandjes’ voor de kust zijn niet alleen een mooie uitvalsbasis voor bootexcursies maar bieden ook mogelijkheden om te duiken en snorkelen. De professionele duikschool is gevestigd in Karystos en verzorgt veel excursies rondom deze eilandjes. Leuk om te weten: op een van de eilandjes bezat de vroegere koninklijke familie een buitenverblijf, waar Maria Callas, Onassis en Picasso regelmatig te gast waren.

Het achterland van Marmari is erg mooi en indrukwekkend. Rondom het Ochi-gebergte kan men talloze (lange) wandelingen maken, waarbij met name de wandeling door de Dimosari-kloof een onvergetelijke ervaring is. Deze kloof eindigt bij het dorpje Kalianos, niet ver van het strand van Kalianos. Bij Marmari ligt het prachtige zandstrand  Megali Ammos, in de vorm van een landtong die voortdurend van vorm verandert en uitzicht biedt op Marmari. Aan de andere kant van Marmari bevinden zich gezellige stranden met faciliteiten en taverna’s. Het hotel Marmari Bay brengt de gasten kosteloos naar steeds verschillende stranden van Marmari.

De omgeving en het achterland van Marmari zijn binnen een korte afstand zo verrassend verschillend, dat het haast onwerkelijk te noemen is. Bergdorpjes in dit gebied, zoals Paradisi, zijn werkelijk paradijselijk! De stranden bij Agios Dimitrios en Kalianos grenzen aan de Egeïsche Zee.

Karystos

Op 12 km afstand van Marmari ligt het havenstadje Karystos, aan de ingesloten baai van Karystos. Het feit dat boven de stad ooit de oude akropolis lag, geeft aan dat ook Karystos een belangrijke stadstaat moet zijn geweest. In het archeologisch museum vlakbij de haven krijgt men een goede impressie van het ‘oude Karystos’. Waar ooit de akropolis was, staat nu het Kastro Rosso, het rode kasteel uit de Venetiaanse periode. Blikvanger bij de haven is het Bourtzi-fort. Het achterland van Karystos heeft weer een heel ander karakter dan dat van Marmari: hier lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Om dit gebied te verkennen moet men over een jeep beschikken, aangezien de asfaltweg ergens ophoudt en ook de gehuchtjes en dorpjes niet via geasfalteerde wegen bereikbaar zijn. Het gebied rondom Platanistos leent zich uitstekend voor een mooie wandeling langs het stroompje. De mountainbikers onder u die van een zwaarder parcours houden, kunnen hier hun hart ophalen!

Cavo D’Oro

De ‘Gouden Kaap’, Cavo D’Oro, is een absolute must als u dit gebied verkent. Dit gebied is uniek; hier lijkt het of u minstens honderd jaar gterug in de tijd gaat. Let op: Dit geldt ook voor de wegen! Vanaf de kaap loopt een route naar Kalianos en vandaar langs de dorpjes Agios Dimitrios, Paradisi en Chania via de hoofdweg naar Marmari of terug naar Karystos. Let op: u heeft een 4x4 nodig om dit achterland van Zuid-Evia te gaan verkennen.

DSC_0328-2

STRANDEN

Vanaf Aliveri en Krieza begint voor de lokale bevolking op Evia het zuiden van het eiland. Net als in het Noord-, Centraal- en Oost-Evia vindt u ook hier eindeloze stranden! Aan een vakantie heeft u hier niet genoeg om al deze bijzondere stranden te ontdekken!

 • Porto Bufalo, een aboslute aanrader die u niet mag missen!
 • Het strand van Koskina (Egeïsche Zee kant).
 • Paralia Zarakon (Egeïsche Zee kant).
 • Agios Dimitrios (zuidkant, aan de Zuidelijke Golf van Evia).
 • Het strand bij Panajia (Panagia, zuidkant, aan de Zuidelijke Golf van Evia).
 • Ammirichi Beach (Egeïsche Zee kant).
 • Limmiona Beach (Egeïsche Zee kant).
 • Het zandstrand bij Nea Styra. (zuidkant, aan de Zuidelijke Golf van Evia).
 • Het strand van Charaka (Egeïsche Zee kant).
 • Het strand van Porto Lafia (zuidkant, aan de Zuidelijke Golf van Evia).
 • Varellaion Beach (Egeïsche Zee kant).
 • De baai van Marmari (zuidkant, aan de Zuidelijke Golf van Evia).
 • De baai van Karystos (zuidkant, aan de Zuidelijke Golf van Evia).
 • Kalamos Beach (zuidkant, bij Karystos, Cavo D' Oro).
 • Livadi Beach (zuidkant, bij Cavo D' Oro).
 • Potami Beach (zuidkant, bij Cavo D' Oro).
 • Strand bij Cavo D' Oro.
 • Strand van Kalianos (Egeïsche Zee kant).
 • Strand van Jianitsi (Egeïsche Zee kant).
DSC_0117

GESCHIEDENIS

Tijdens de vroege Bronsperiode (2900-1900 v. Chr.) woonden de Pelasgen hier, later de Dryopianen, ook zij waren gevlucht voor de Doriërs. Later kwamen de Ioniërs ook naar dit gebied. In veel klassieke werken zoals van: Homerus, Strabo, Nonnos en Skymnos van Chios wordt Karystos genoemd.

Ook Karystos was een stadstaat met een eigen Acropolis op de plaats waar nu het ‘rode kasteel’ staat moet ooit de Acropolis van Karystos gestaan hebben.

Ook Karystos heeft een roerige geschiedenis achter de rug. De argonaut Naflios van Karystos vaarde mee tijdens de beroemde reis van de Argonauten op het legendarische schip: Argo.

In 630 v. Chr. Laodames, een lid van de koninklijke famikie van Nilides van Milete veroverde Karystos en verkocht de bevolking van de stad als slaven, zodat hij weer de controle kon hebben over Milete.

In het antieke Karystos werden godinnen als Dimitra en Geraistia vereerd.

Vooraf aan de Perzische Oorlogen hield Karystos zich afzijdig van de andere gebeurtenissen op Evia en vocht niet mee aan de zijde van b.v. Eretria.

Gedurende de tweede campagne van de Perzische Xeres in 480 v. Chr. sloot Karystos een verbond met Xeres, beter met hun meegaan dan veroverd te worden door Athene. Karystos heeft een hoge prijs moeten betalen voor deze actie.

De Macedoniërs veroverden ook Karystos, maar na de dood van Alexander de Grote sloot Karystos zich aan bij Athene om zich te bevrijden van de Macedoniërs.

In 200 v.Chr. Karystos werd door de Romeinse vloot van Claudius Cato bezet en na 198 v.Chr. de Romeinen en hun allianties, Rhodos en Pergamon veroverden Karystos en verwoestten de stad grotendeels.

Tijdens de Byzantijnse periode was Karystos, net als heel Evia een onderdeel van het Keizerrijk.

De Franken en de Venetianers hebben ook zeker hun sporen in Karystos achtergelaten.

De Venetiaanse Ravano bouwde het ‘Castello Rosso’, rood vanwege de rode stenen die voor de bouw gebruikt werden. Tussen 1366 en 1425 kwamen veel Albanezen naar Karystos en nam de bevolking toe. Door een cholera epidemie nam de bevolking in een rap tempo weer af. In 1432 vielen de Catalanen, de Genuezen en de Osmanen Karystos aan. De Osmanen namen langzaam de macht over. Maar Karystos heeft niet zelf actief meegevochten tegen de Osmanen, er is niet veel bekend over Karystos tijdens de Osmaanse periode. Veel inwoners in Karystos waren Osmanen, de oorspronkelijke bewoners waren weg en kwamen na de bevrijding van Evia in 1833 weer terug.

In het archeologisch museum van Karystos kan men veel vondsten zien uit de omgeving. Ook het folklore museum is een aanrader.

DSC_0090

ZELF EROPUIT

Zuid-Evia

Het achterland van Zuid-Evia

Marmari en het achterland is meer dan moeite waard van het ontdekken! Er zijn talloze mogelijkheden om het achterland te gaan ontdekken. Zo is bijvoorbeeld het strand van Janitsi een absolute aanrader! maar ook het hele achterland tot aan de 'Gouden Kaap'. Hier heeft u dan wel echt een 4x4 'Jeep' voor nodig! Neem een picknick lunch mee om te nuttigen bij de Cavo D'Oro! absolute aanrader.

Het achterland van Karystos

Ook het 'achterland' van Karystos heeft veel te bieden; het 'Rode Kasteel', 'het Castro Rosso' bijvoorbeeld is een aanrader.

Vanuit Zuid-Evia naar Kalamos

U volgt de hoofdweg vanaf Karaystos of Marmari naar de kruising bij Krieza. Let op: bij Styra afslaan voor Nea Styra en dan komt u vanzelf weer op de hoofdweg. U slaat links bij de grote T-splising (rechts afslaan zou betekenen dat u weer naar het zuiden zou gaan). Het stuk weg tussen Styra en deze kruising is erg slecht en derhalve adviseren wij u met klem om via Nea Styra te rijden).

Bij Krieza komt u wederom op een T-splitsing, hier slaat u rechts. U volgt de richting naar Kimi en bij het dorp Neochori staat aan de rechterkant een bord met Kalamos 7 km. aangegeven. Hier op dit kruispunt rechts en volg de weg, circa vijf kilometer.

Route vanaf zuid-Evia naar Eretria (Centraal-Evia)

Vanaf Marmari en Karystos en terug ca. 280 kilometer, hierbij wordt uitgegaan dat u niet enkel de hoofdweg volgt, maar hier en daar alternatieve routes neemt, dus stukjes omrijdt.

Deze route begint u in Karystos en Marmari. U volgt de weg via Nea Styra naar Krieza en vervolgens naar Aliveri, u slaat bij de kruising bij Krieza/Lepoura linksaf. Zodra u de stad binnenkomt staan er borden naar waarop Chalkida vermeldt staat. De weg loopt omhoog en bij de winkelstraat buigt u linkssaf. U volgt de weg en zult weer borden zien naar Chalkida. U kiest voor Chalkida. U volgt de weg en u ziet de zee op een gegeven moment links van u. U komt langs de viskwekerijen (links van u) en u volgt de weg. U komt langs een groot hotel, Olypmic Star hotel, u bent nu een paar kilometer voor Amarynthos. Volg de route door het plaatsje Amarynthos en na ca. 10 kilometer komt u bij de grote rotonde van Eretria uit. Hier kunt u de rotonde driekwart nemen en dan komt u bij een kleine rotonde, als u hier links gaat (dus weer driekwart) dan komt u op de ‘lange boulevard’ van Eretria met de vele restaurantjes. Aanrader hier is: Romeo, halverwege de boulevard met blauwe stoeltjes.

Route vanaf Zuid-Evia naar Kymi (Oost-Evia)

Deze route begint u in Karystos en Marmari. U volgt de weg via Nea Styra naar Krieza en vervolgens naar Aliveri, u slaat bij de kruising bij Krieza/Lepoura rechtsaf, richting Kimi. Bij het dorp Chanio staat een bord met Avolonari aangegeven, zeker de moeite waard om hier af te slaan naar Avlonari (zie route naar Kalamos). Na een bezoek aan Avlonari keert u terug naar de hoofdweg, sla rechtsaf! Volg de borden naar Kimi. Aangekomen bij Kimi Paralia gaat u naar ‘boven’ naar het bergdorp Kimi. Hier kunt u het bergdrop en het prachtige klooster bezoeker, het klooster ligt 6 km. buiten Kimi bergdorp.

DSC_0124

PALLAS REIZEN TOP 10

'De Drakenhuizen 'Drakospiti'

Deze zogenaamde 'Drakenhuizen' zijn in heel Zuid-Evia te vinden, vooral bij Nea Styra en tussen Marmari en Karystos.

Nea Styra

Dit is op Evia het 'lievelingsdorp' van Viola Holt; zij kwam hier al in 1978 met haar gezin met twee kleine kinderen! Hoe bijzonder. Inmiddels is Nea Styra aangepast aan de 'moderne' tijd en is het hotel waar Viola Holt destijds met haar gezin verbleef geheel gerenoveerd, toch straalt het plaatsje nog absoluut de sfeer van 'weleer uit'.

Marmari

Dit 'Cycladisch' aandoend dorpje en havenplaats voor Zuid-Evia is absoluut een bezoek waard als u hier niet verblijft, u zult er geen 'spijt' van hebben om vanaf Centraal-Evia de route naar het zuiden, naar Marmari te ondernemen! Heerlijk lunchen bij 'To Spitiko'!

Karystos

'De provincieplaats' van Zuid-Evia met ca. 12.000 inwoners. Hier treft u de 'Coleur Locale' van het zuiden van Evia zeker aan. Een gezellige havenplaats met een langgerekte boulevard met talloze eettentjes en ook de winkelstraten achte de boulevard zijn leuk! Bij de 'winkel van Sinkel', op de hoek treft u een keur van authentieke souvenirs aan!

De Dimosari-kloof

Deze kloof wordt ook wel de 'mooiste van Europa' genoemd... Voor wie van wandelen houdt de 'absolute must' van Zuid-Evia!

Gianitsi

Als u Zuid-Evia bezoekt of hier verblijft mag dit spectaculaire strand niet ontbreken!

Kalianos

Een waanzinnig strand op drie kilometer van het einde van de kloof  'de Dimosari'. Met of zonder de 'kloofwandeling' mag u dit bijzondere strand echt niet missen!

Het 'Rode Kasteel'

Mis het niet tijdens uw bezoek aan Zuid-Evia. Vraag uw reisleiding naar de exacte route!

De wandeling naar de 'Drie pilaren'

Er zijn in Zuid-Evia nog 'Drie niet-afgemaakte Romeinse pilaren of kolommen zoals ze ook genoemd worden. Er is een mooie wandeling naar deze 'niet-afgemaakte' pilaren. Wist u trouwens dat heel veel bouwwerken op het Italiaanse eiland Silicië, opgetrokken zijn met het marmer van 'Karystos'?

Cavo D'Oro

De 'Gouden Kaap'. Dit mag u echt niet missen als u in Marmari of Karystos verblijft! Deze Kaap heeft een bijzondere geschiedenis. Het behoort tot het achterland van Zuid-Evia en zelfs de BBC heeft hier aandacht aan besteed! Als u in Marmari of Karystos verblijft dan mag u een bezoek aan dit  bijzondere achterland niet overslaan!

Marcaronia_tou_psarras

SPEICALITEITEN VAN ZUID-EVIA

Spaghetti met 'Thallasina'

Ofwel een schotel met 'zeevruchten'.

'Zeevruchten' zij op het eiland langs de kust (900 km) in grote getale te vinden. Een heerlijke schotel die ook vaak op de kaart staat als 'Makaronia tou psarras' ( Macaroni (spaghetti) van de visser) is vooral favoriet in Zuid-Evia. Het is ook een schotel die tijdens de 'vasten' gegeten kan/mag worden. Voor de Grieken houdt de 'vasten' officieel in: ' elke woens-, en vrijdag' het hele jaar door. Maar ook zijn er nog vier keer zes weken vasten voor de 'grote feestdagen' zoals: 'Pasen, het feest van de Apostelen, 15-augustus, 'Maria Hemelvaart' en voor Kerst'.

Veel bewoners van Evia houden zich nog aan de tradionionele vasten; veel taverna's springen daaropin door 'vasten voedsel' aan te bieden waaronder de geliefde schotel 'Marconia tou Psarra'.

Recept van de Vissermans-spaghetti

4 personen
• 400 g spaghetti
• 500 g vongole (venusschelpen)
• 500 gram mosselen
• 4 grote scampi’s
• 4 langoustines
• 10 kleine pomodori, gehalveerd
• olijfolie
• bosje bladpeterselie, grof gehakt
• 2 teentjes knoflook, grof gehakt
• ½ glas droge witte wijn
• peper, zout

Bereiding

 • Doe de mosselen en venusschelpen in een grote pan water. Laat ze 30 minuten staan en was ze daarna onder koud stromend water. Laat de schelpen uitlekken in een vergiet Kook de pasta 'al dente' volgens de aanwijzingen op de verpakking.
 • Fruit de knoflook in een diepe pan in olijfolie. Voeg de scampi, langoustines, mosselen, vongole, de venusschelpen en tomaatjes toe. Kook 1 minuut op hoog vuur en voeg dan de witte wijn, zout, peper en peterselie toe (houd een beetje apart) en laat alles 5 minuten koken.
 • Voeg nu de pasta toe en meng alle ingrediënten goed.
 • Verdeel over vier diepe borden, schep wat kookvocht over de pasta, bedruppel met olijfolie en bestrooi met peterselie en serveer er een partje citroen bij.