EVIA OOST

Kymi: balkon van de Egeïsche Zee

DSC_0308-2

HET BERGDORP KYMI

Het bergdorp Kymi heeft de prachtige bijnaam: ‘balkon van de Egeïsche Zee’.

De eerste inwoners van het dorp zijn waarschijnlijk de Pelasgen geweest in de Myceense periode. In de geest van de periode (1350-700 v. Chr.) trokken ook veel bewoners vanuit Kymi weg naar de koloniën in Klein-Azië en Italië of om zelf koloniën te stichtten. De bewoners zijn altijd goede zeelui geweest en stichtten in 1200 v. Chr. de Aeolisch-Kimis kolonie, aan de overkant van Lesbos in Klein-Azië. Tegenwoordig heeft Kymi een zeer bekende Zeevaartschool. Hier wordt men opgeleid voor stuurman of kapitein op de commerciële handelsschepen. De 4-jarige opleiding staat erg goed bekend en trekt ook veel mensen van buiten het eiland.

DSC_0310-2

DE GESCHIEDENIS, HET ANTIEKE KIMI

Het antieke Kimi bestond uit meerdere wijken: Enoria Kimi (het huidige bergdorp van Kimi), Potamia Kimi (heet nu alleen Potamia, bij de rivier van Kimi), Fourio Kimi (de Acropolis van Kimi), Vytho Kimis, Antrones Kimis, Vitalia Kimis en diverse andere plaatsjes en gehuchten. Tijdens de Osmaanse periode werd de haven van Kimi veel gebruikt als vluchtweg. Met de dorpen in de omgeving heeft Kimi een belangrijke rol gespeeld bij de bevrijding. Na de bevrijding keerden veel bewoners terug naar Kimi.

Kymi-Kimi_bergdorp_Oost-Evia

DORPEN

Adroniani, een dorpje omgeven door prachtige dennenbomen. In de oudheid werd hier de godin Artemis vereerd. Tijdens de Osmaanse bezetting behoorde de bossen toe aan de Pascha van Chalkida. Vlak voor de bevrijding verkochten de Osmanen de bossen terug aan de inwoners.

Ano Potamia, ligt vlakbij zee en vlakbij het dorp Platana.

Oxylithos, vanaf een afstand kan men zien wat de naam inhoud: ‘puntige rots’. Het is een groep rotsen van vulkanische oorsprong. De vulkaan is actief geweest tot ongeveer 3000 v. Chr. Het is een van de jongste vulkanen van het Middellands Zeegebied.

Taxiarches, ligt aan de zuidkant van Kimi. Tijdens de Duitse bezetting is er een Duitse soldaat gedood op de brug van Skotini door het Griekse verzet. Als vergelding werden er 30 dorpelingen door de Duitsers vermoord nadat zij eerst hun graf hadden moeten graven.

Tip: als men Kimi haven binnenkomt blijft u de weg volgen langs de haven, u mag niet anders dan rechts, links en nog eens links. Als u hier rechtdoor gaat komt u vanzelf in het bergdorp uit. Als u hier rechtsaf gaat en u blijft de weg volgen komt u bij een prachtig mooi strandje uit.

Platana, vlakbij het strand van Kimi, aan de monding van de rivier Acheloos of Melana. Het achterland van Kimi heeft nog vele prachtige mooie dorpen zoals Koinistres, Seta wat u vanzelf bereikt via de bergroute van Kimi naar Amarynthos of Eretria.

DSC_0328

STRANDEN

In Oost-Evia zijn ook weer talloze unieke en speciale stranden te vinden

De lokale bewoners delen het eiland 'simpel weg' in drie gebieden in; Noord-, Centraal- en Zuid-Evia. Oost-Evia (hier komt toch echt de zon op!) wordt 'vaak vergeten'. Maar ook dit deel van het enorme eiland Evia is meer dan de moeite waard, als was het alleen al om de prachtige stranden in de directe omgeving.

Stranden van Oost-Evia

Paralies Kymis

 • Deze prachtige baai met uniek strand ligt aan het einde van de havenplaats Kymis (Kimis)
 • Paraleia Potamia
 • Mouteri Beach
 • Achladerhi Beach
 • Kalamos !! Absolute aanrader
 • Agii (de meerdere Apostolen) Apostoli
 • Petrion Beach
DSC_0284-2

MYTHEN, SAGEN EN LEGENDEN

De legende over de naam Kymi

Kymi komt volgens de oud-Griekse taal van het woord 'golf', 'kyma'. Of dit echt de naam van het dorp verklaart?

Er zijn meerdere verklaringen voor de naam 'Kymi'.

 

DSC_0318

ZELF EROPUIT

De gynaecoloog Georigios Papanikolaou (1883-1962)

kwam uit Kimi en het ziekenhuis van Kimi draagt zijn naam. Op het dorpsplein bij de grote kerk van het bergdorp staat een heel bescheiden borstbeeld van deze arts die zoveel voor de medische wereld heeft betekend met zijn bekende test om baarmoederhalskanker in een vroeg stadium te ontdekken. In Nederland doet men bij het bevolkingsonderzoek (een keer per vijf jaar) de PAP-test. De PAP-test wordt wereldwijd toegepast. Het bergdorpje is een pittoresk dorpje met smalle straatjes en een centraal plein met de grote kerk. Daarnaast heeft Kimi vele leuke winkeltjes, diverse banken en een postkantoor. Op 6 kilometer van Kimi ligt het prachtige en fascinerende klooster gewijd aan de ‘Metamorfose van Christus’. Dit vrouwenklooster is meer dan een bezoek waard. Denk wel aan gepaste kleding: dames dienen een jurk, rok of omslagdoek als rok te dragen, schouders en knieën bedekt. De heren dienen in een pantalon of ¾ broek gekleed te zijn, ook voor de heren geldt dat de schouders en knieën bedekt moeten zijn.

 

22_Taverna_Astrid_salade_-_kopie_-_kopie

SPECIALITEIETEN, LOCALE PRODUCTEN

De vijgen van Kymi of Kimi

De specialiteit uit deze oostenlijke regio van Evia zijn de ' Sykas Kimis', de gedroogde vijgen van Kimi.

De vijgen kunnen op tal van manieren toegepast worden. Heerlijk b.v. in een salade met balsamico azijn of gemarineerd in een wat zoetere witte wijn in combinatie met honing en walnoten, even opgewarmd ideaal te gebruiken bij de bekende Griekse yoghurt of bij ijs.

Salade met feta en vijgen

Ingrediënten:

 • 150 gram vijgen
 • 150 gram feta in blokjes, eventueel vervangen voor parmazaanse kaas op driehoeken gesneden
 • 100 gram groene bladsla of ijsbergsla
 • 100 gram diverse slasoorten
 • 10 cherrytomaatjes
 • Olijfolie extra vergin om de tomaatjes in de bakken om ze te ontvellen
 • 1 knoflookteentje op heel dunne plakjes gesneden
 • Balsamico creme uit knijpflesje

Eventueel kunt u croutons toevoegen en/of wat zaden zoals pijnboompitten, zonnebloempitten of pompoenpitten.


Voor de dressing:

 • 1 eetlepel citroensap of limoensap
 • zout en versgemalen peper
 • 3 eetlepels olijfolie uit de wok
 • klein beetje balsamico creme

Ontvel de tomaatjes door ze aan beide kanten in te kerven met een mes en met olijfolie in wok te bakken totdat de velletjes loslaten. Haal de wok van het vuur en schep de velletjes eruit. Laat de olijfolie afkoelen, dit is de basis voor de dressing.
Snijd de vijgen in kleine blokjes. Laat de feta uitlekken. Verdeel de sla over een groot bord en schik er de vijgen en de feta op.
Maak de dressing.
Voeg naar smaak zout en peper aan het citroensap toe en klop er de olie door.
Giet de dressing over de salade. En decoreer eventueel de salade met heel dun wat balsamico creme.

Als maaltijdsalade past brood hier goed bij, als bij gerecht lekker bij een pastagerecht met b.v. garnalen uit de wok.

DSC_0346

PRINOS REIZEN TOP 10

Het klooster van de Metamorfosis Sotirios Kymis

Dit klooster mag u niet missen als u Oost-Evia bezoekt. Het ligt op 6 km van het bergdorp Kymi. Let op: openingstijden van 08.00 tot 13.00 en vanaf 16.00 tot zonsondergang. Het is een vrouwenklooster. Kleding voorschriften gelden ook bij dit prachtige klooster. Rok voor de vrouwen (bij de ingang eventueel) schouders bedekt bij man en vrouw en voor de heren geldt: lange pantalon.

Het folklore museum in Kymi bergdorp

Leuke en afwisselende collecitie in historisch pand. Aanrader!

Strand bij Kymi-Kimi Paralia

Als vanaf het bergdorp Kimi komt dan slaat u links af u rijdt zover door tot dat u niet meer kunt. U passeert een prachtige formatie uitgesleten rotsen, iets verder door en u kunt u auto parkeren en voor u ligt het mooie kleine zandstrand van Kimi-Paralia met kerkje.

Tweedaagse toch naar Skyros

Absoluut de moeite waard! Met de middagboot naar Skyros, uw reisleiding kan u adviseren over goedkope overnachtingshotelletje op Skyros dicht bij Chora. 's Avonds heerlijk slenteren door Chora en genieten van een heerlijke maaltijd in een van de 'kamertaverna's. De volgende dag kunt u met uw huurauto leuke routes rijden over dit kleinschalige eiland. U overnacht wederom nog een nacht op Skyros en de volgende ochtend vertrekt u weer met de ferryboot naar Kymi, dit is in de vroege ochtend. Meestal rond 07.00 uur met aankomst in de haven van Kymi om 08.30 uur. U heeft de dag weer geheel voor u liggen om verder Evia te ontdekken.

Strand van Chiladou

Werkelijk spectaculaire route! Vanaf Kimi-(Kymi) bergdorp volgt u de route 'bovenlangs'. De adembenemende uitzichten zullen u altijd bijblijven! Na uw bezoek aan Chiliadou gaat u naar het bergdorp Steni. Hier kunt u de beste 'Kontosouvli' eten bij restaurant To Neon. Vanaf Steni gaat u via het achter langs de dorpen Theologos, Seta, Maniki en Konistres terug naar Kymi. Een lange dag maar absoluut een onvergetelijke mooie route.

De meest oude dorpen in de regio van Kymi

Deze dorpjes liggen in het achterland van het bergdorp Kymi. Kleine plaatsjes als Pirgos, Androniani, Vitala, Kalimeriani, Matetiani en Kaliani zijn verbasingwekkend! Ook hier heeft de tijd stil gestaan.

Avlonari

Dit unieke dorp is al vanaf de doorgaande weg naar het oosten al te zien! Trots torenen de kerk en de uitkijkposten boven het dorpje uit. Dit dorp lag ooit aan de 'overkant' met werd platgebrand door de piraten. Voor de wederopbouw koos men een beschutte ligging, niet zichtbaar vanuit zee. Mocht u begin oktober op Evia zijn dan loont het absoluut om naar de bekende drie-daagse bazaar te gaan. Drie dagen en nachten van feest, een super grote bazaar markt met allerlei producten van authentiek tot hedendaagse moderne spullen en hebbedingetjes. Locaal Evia op zijn best misschien wel!

Kymi-races

Houdt u van autoraces en bent u medio mei op Evia dan mag u dit spectakel niet missen! Van ver komen bezoekers en deelnemers naar dit ook drie dagen durend evenement. De weg vanaf Kimi-bergdorp naar Kimi Paralia telt 6 km en 52 bochten (er wordt gesuggereerd dat de architect een groot liefhebben van allerlei kaartspellen is.... vandaar de 52 bochten), ideaal voor autoraces. Een bijzonder festival wat dagelijks tot in de kleine uurtjes duurt.

Het strandplaatsje Mourteri

Mooi strand met heerlijke taverna, in het voor- en naseizoen bepaalt rust hier de sfeer!

Het strand van Kalamos

Als u in het oosten van Evia verblijft dan is dit een absolute must, maar ook vanuit Centraal-Evia is dit bijzondere 'tweeling-strand' makkelijk en goed bereikbaar. Als u aankomt in Kalamos en u houdt bij de supermarkt links aan dan is de eerste taverna op het strand een aanrader! Mevrouw Eleni zal u absoluut verwennen met de lekkerste eigenhuisgemaakte specialiteiten.