EVIA NOORD

Het groenste gebied van Griekenland

Limni_Noord-Evia__2_

DORPEN

Orei

Dit charmante bad- en vissersplaatsje kent een indrukwekkende geschiedenis. Orei heeft geweldige stranden, een leuke boulevard met talloze taverna’s en een grote vissershaven.

Isteia

Niet ver van Orei op de nagenoeg uiterste noordpunt van Evia ligt de wat grotere plaats Isteia, de hoofdstad van Noord-Evia. In dit gebied zijn prachtige stranden en baaien te vinden. Isteia is weer zo’n typisch stadje waar u de ‘couleur locale’ van het Griekse leven van alledag ervaart, met een leuk centrum met mooie neoklassieke gebouwen. Een bezoek aan Isteia is ook heel interessant vanwege de rijke geschiedenis van het stadje. Tijdens onze excursies wordt de historie van deze in de oudheid belangrijke stad regelmatig genoemd. Niet alleen betitelde Homerus Isteia als ‘rijk aan druiven’ maar ook de deelname van Isteia, Kirinthos en Eretria aan de Trojaanse Oorlog zijn het vermelden waard, al gaat de geschiedenis nog veel verder terug.

Op 5 km afstand van Isteia ligt het kustplaatsje Kantadia waar een zoutmeer wordt gevormd door twee lagunes: klein- en groot Livari. Het zoute water heeft een rijke vegetatie waar ooievaars en zeemeeuwen zich aan tegoed doen. Het vormt een populair gebied voor de zwaan en de glimmende ibis ten tijde van de vogeltrek.

Pefki of Artemision en Kaap Artemision

Naast elkaar gelegen worden ze vaak met één naam aangeduid.  Hier vochten in 480 v. Chr. de Grieken tegen de Perzen. De beroemde Kaap Artemision, waar in 1926 en in 1928 door vissers van het Sporaden eiland Skiathos twee prachtige bronzen beelden gevonden zijn. Ook hier (net als in het zuiden bij Kaap Cavadoro) zijn in de oudheid vele schepen met lading vergaan. Het beeld van Poseidon is 2,09 meter hoog en is het best bewaarde bronzen beeld. Het moet zo rond 460-450 v. Chr. gemaakt zijn. Het andere beeld, hier gevonden, is een ruiter te paard, ook van brons. Beide beelden hebben meer dan 2000 jaar op de zeebodem gelegen en zijn te bezichtigen in het Nationaal Archeologisch museum in Athene.

De plaats Artemision (ook wel Pefki genaamd maar ligt naast Artemision) heeft een van de mooiste stranden met pijnbomen! Hier groeien de pijnbomen tot op het strand, bijna tot in zee. Het strand is 2 km. lang en sprookjesachtig in combinatie met het groen van de pijnbomen en de blauwe kleur van de zee. Rondom het Xiro gebergte in het noorden (991 m.) liggen vele traditionele dorpjes, het ene nog kleiner dan het andere. Ook hier lijkt de tijd stil te staan. Liefelijke dorpjes zijn Krioneritis, (koud water) Kerasia (kersen) en Kokinomilia (rode molens). Ook aan de noordoostkant zijn indrukwekkende stranden, baaien en kliffen.

Ellinika

Op 12 km afstand van Pefki en Artemision ligt het kleine plaatsje Ellinika. Het dorp zelf ligt tegen de berghelling, maar iets verderop vindt u een prachtige baai met een zandstrand. Met een bootje kunt u naar het kleine eilandje met een Agios Nikolaos-kerkje varen.

Loutra Edipsos (ook wel Aedipsos)

Edipsos staat al vanaf het begin van de historie wereldwijd bekend om de medicinale en therapeutische eigenschappen van de thermale warmwaterbronnen.

De Romeinse generaal Sulla, een van de meest beroemde bezoekers van Edipsos, liet er zijn eigen baden bouwen. Bij het Thermae Sylla hotel zijn hiervan nog restanten te zien. Van 100 v. Chr tot 100 na Chr. brachten onder andere vele Romeinse keizers met regelmaat een bezoek aan Edipsos. Bekend is dat Hadrianus, Marcus Aurelius, Karakalas, keizer Konstantijn de Grote en Theodosios be- handelingen ondergingen om te genezen van hun kwalen en pijnen.

Het huidige (Loutra) Edipsos telt nog altijd 80 warmwaterbronnen, die vanuit een enorme diepte uit de aarde hun geneeskrachtige water laten opborrelen. Maar Edipsos biedt meer dan deze eeuwenoude ‘attractie’. De plaats is een natuurlijk paradijs met mooie stranden en een diepblauwe zee met een omlijsting van prachtige, groene heuvels. Edipsos ligt zodanig beschut in de baai dat het, mede dankzij de in zee uitkomende warme bronnen, zelfs in de wintermaanden altijd mogelijk is om in zee te zwemmen. Edipsos is één van de plaatsen op aarde waar sprake is van ‘heling door de natuur’.

Loutra Edipsos is een klassieke badplaats met vele oude, neoklassieke gebouwen, die dateren uit de periode na 1840. In een eerdere periode onder de Osmanen werd de plaats volledig verwoest. Het ademt nog altijd de ‘grandeur’ van het einde van de 19e eeuw. De lange boulevard van de badplaats nodigt uit tot uitgebreid flaneren langs de vele restaurants, taverna’s, ouzerie’s en winkels. De haven van Edipsos bevindt zich aan het einde van de boulevard, dus direct in het centrum. Achter de boulevard zijn allerlei winkels en banken te vinden. In en rondom Edipsos is het niet alleen heerlijk wandelen, maar behoort ook fietsen tot de mogelijkheden. Het gebied bij Lichada, ten oosten van Edipsos, maakt Evia vergelijkbaar met een paradijselijk eiland in de Caribische Zee!

Ilia

Ongeveer 8 km vóór Edipsos ligt het kleine kustplaatsje Ilia. Hier heeft ooit de tempel van Apollon gestaan; Ilia betekent ‘licht’, het licht van de God Apollon. Het plaatsje heeft diverse accommodaties en vele taverna’s. Ook bevindt zich hier het luxe Ilia Mare complex. In het achterland van de berg Telethrio ligt hoog het prachtige Agios Georgios klooster van Ilion (Ilia). De geschiedenis van dit klooster dateert van vele eeuwen geleden, vermoedelijk van vóór de 15e eeuw. Waarschijnlijk heeft het klooster oorspronkelijk boven bij Ediposos gestaan, waar nu het kerkje van Agios Georgios staat. De huidige locatie van het klooster is de plaats waar in de oudheid het orakel van Selinountios Apollo moet hebben plaatsgevonden. De kloosterkerk heeft vele muurschilderingen uit 1727 en is versierd met engelen. De houten iconostase dateert uit 1834.

Limni

Een in de zomermaanden drukbezocht vissersplaatsje in het noordwesten van het eiland, op 30 km afstand van Loutra Edipsos. De aantrekkelijke haven met gezellige boulevard en het tegen de heuvels aangebouwde  dorp vormen een fantastisch en fotogeniek plaatje! De kerk van Zoodochos Pigi met zijn prachtige mozaïekvloeren het folkloremuseum zijn zeker een bezoekje waard.

Mooie stranden in de omgeving van Limni zijn Agios Georgios, Kochylis en Ktounia. Het klooster van Agios Nikolaos Galatakis is in de 7e of 8e eeuw gebouwd en rijkelijk gedecoreerd met muurschilderingen. In de toren aan de westkant van het klooster bevindt zich een tentoonstelling van Griekse en Osmaanse documenten.

In de omgeving van Limni liggen vele mooie dorpen als Mourtia, Kechries en Daphne. In Koukouloi en Skepasti zijn bronnen te vinden.

Prokopi

Een heel bekende bedevaartsplaats, niet alleen voor de Grieks-orthodoxe, maar ook voor de Servisch- en Russisch-orthodoxe gelovigen. Hier ligt in de kerk het lichaam van de Heilige Ioannis, geboren in Rusland, in 1690, krijgsgevangen tijdens de Russisch-Osmaanse Oorlog en meegenomen naar Prokopi in Cappadocië (Turkije). Tijdens zijn leven zijn zowel onder de Osmanen als onder de Christenen ontelbare wonderen gebeurd. Hij overleed in 1730, maar de wonderen bleven plaatsvinden. In 1923 mochten de Griekse vluchtelingen het lichaam van de heilige meenemen naar Evia. Jaarlijks komen ontelbare pelgrims uit alle windstreken naar Prokopi om een bezoek te brengen aan de Heilige Ioannis Rossos.

Het dorpje Prokopi is erg gezellig door de aanwezigheid van allerlei winkeltjes en kraampjes. Hier vindt u veel regionale specialiteiten, zoals heerlijk gebak, ingemaakt fruit en de bekende ‘xilopites’ of ‘traganas’.

In de omgeving van Prokopi zijn prachtige stranden, waarbij het strand van Pili en – wat noordelijker – het strand van Kria Vrisi zeker aanraders zijn.

Loutra_Edipsos

LOUTRA EDIPSOS BADEN EN KUREN: DE BRONNEN VAN EDIPSOS

Spa betekent in de basis: een gebied met thermaal water. Dit al duizenden jaren oude ritueel heeft zich vandaag de dag vertaald naar het huidige Welness-gebeuren. Naast het nemen van ‘simpele baden’ met het thermale water zijn er hierop aansluitende behandelingen en therapieën zoals bijvoorbeeld scrubben, modderpakkingen en an- dere cosmetische behandelingen. Al onze hotels bieden diverse Wellness-behandelingen aan, naast de dagelijkse spa-baden.

De bronnen van Edipsos zijn de warmste van Europa en bevatten zoveel natuurlijke mineralen dat een Spa-bad voor vele aandoeningen  uitermate helend en zuiverend kan zijn. Natuurlijk is een dergelijk bad ook gewoon heerlijk als pure ontspanning. De spa-behandelingen, waarmee dus absoluut niet de ‘welness baden en/of be- handelingen’ worden bedoeld, zijn een weldaad voor iedereen. Tijdens een bad van ca. 20 tot 30 minuten in het zachte en tintelende water, voelt men heel het lichaam ontspannen. Het is een absolute aanrader om tijdens uw verblijf dagelijks een ‘bad’ te nemen. Alle hotels in Lou- tra Edipsos uit ons programma zijn bij hun eigen bron (‘Pygi’) gebouwd en hebben een speciaal zwembad (vaak binnen en buiten) voor zo’n weldadig ‘spa-bad’.

De bronnen zijn rijk aan hydrocarbonaat, chlooraat, sulfaatzouten,  calcium, natrium en carbon dioxide. Verder bevatten ze sporen van ijzer, vrije nitrogenen en zuurstof. Daarnaast zijn er ook nog de koude heilzame bronnen die een behandeling completeren. Artsen bevelen de baden aan voor vele aandoeningen waaronder chronische reuma, arthritis, zenuwpijnen, nierkwalen en aderontsteking.

Edipsos is het beroemde spa kuuroord van Griekenland. Tijdens de Romeinse periode stond Edipsos al bekend als het belangrijkste en beroemdste kuuroord van het Romeinse Rijk door zijn heilzame en geneeskrachtige bronnen met therapeutische werking. De Romeinse generaal Sula kwam hier vanwege zijn arthritis en reuma. Hij bouwde de Sula baden. Edipsos werd ook bezocht door de Romeinse keizers Augustus, Hadrian, Marcus en nog vele anderen. Tijdens de Osmaanse periode werd de stad verwoest, de wederopbouw begon en sinds 1887 worden de bronnen commercieel benut. Al snel werd Edipsos weer een kuuroord van wereldfaam dat door beroemdheden werd bezocht. Nu is Edipsos een modern kuuroord, er zijn 60 bronnen (zwavel) met temperaturen tussen de 34 en 71,2 graden Celsius, waarmee ze de warmste bronnen van heel Europa hebben. Het spreekt voor zich dat er veel hotels zijn, van eenvoudig tot aan super de luxe. Aan de boulevard zijn ruimschoots restaurants, taverna's en café's voorhanden.

Prokopi_Noord-Evia_Prinos

PROKOPI

Zeer bekende bedevaartsplaats, niet alleen voor de Grieks Orthodoxe gelovigen, maar ook voor de Servisch en Russisch Orthodoxe gelovigen. Hier ligt in de kerk het lichaam van de Heilige Ioannis, geboren in 1690 in Rusland. Ontelbaar zijn de wonderen die gebeurt zijn zowel bij de Osmanen als de christenen tijdens zijn leven. De Heilige overleed in 1730 op 40 jarige leeftijd. Na het overlijden van de Heilige Ioannis bleven er vele wonderen plaatsvinden. Jaarlijks komen duizenden bezoekers uit alle windstreken (niet alleen Grieken, maar ook Orthodoxe Serven, Roemenen en Russen) en pelgrims naar Prokopi om een bezoek te brengen aan de Heilige Ioannis Rossos.

In de omgeving van Prokopi zijn prachtige stranden. Heel mooi is het strand van Piliou. Een erg leuke route is naar het dorp Vllahia. Indien u naar de kaap van Sarakiniko wilt heeft u een Jeep nodig. De weg gaat van asfalt over in een landweg (steen en grind). Het dorpje Prokopi zelf is erg gezellig vooral door alle winkeltjes en kraampjes. Hier vindt u veel regionale specialiteiten. Heerlijk gebak, ingemaakt fruit, maar ook Xilopites of Traganas.

Galataki_klooster_Limni

LIMNI

Een in de zomermaanden drukbezocht vissersplaatsje in het noord-westen van het eiland. De haven met zijn gezellige boulevard is zeer aantrekkelijk, het tegen de heuvels aangebouwde dorp is erg mooi. Fotogeniek is de kerk van Zoodochos Pigi, met een mooie mozaïek vloer. Ook het folklore museum is een bezoekje waard. Mooie stranden in de omgeving van Limni zijn Agios Georgios, Kochylis en Katounia. Het klooster van Agios Nikolaos Galatakis is gebouwd in de 7e of 8ste eeuw en is rijk gedecoreerd met muurschilderingen. In de toren aan de westkant van het klooster, gebouwd in de 15e eeuw is een bibliotheek waar Griekse en Osmaanse documenten te zien zijn. 

In de omgeving van Limni zijn veel mooie dorpjes te vinden zoals Mourtia, Kechries en Daphne. In Koukouloi en Skepasti zijn bronnen te bezoeken.

Pallas Reizen, Ellinika, Aithrion restaurant, Astrid en familie, Isteia

TAVERNA AITHRION IN ELLINIKA

Taverna Aithrion in Ellinika

De taverna Aithrion in het plaatsje Ellinika wordt gerund door de Nederlandse Astrid en haar Griekse man Yannis met hun kinderen Iris en Nikos. Astrid kwam ruim 20 jaar geleden met vakantie naar Ellinika, ontmoette Yannis en – in plaats van terug te gaan naar Nederland om een technische studie te volgen aan de TU van Delft – bleef zij in Ellinika, waar zij nu samen met haar man het in 1964 opgerichte familie- restaurant  tot een van de beste van de regio hebben gemaakt. In de wintermaanden  verblijven zij in Isteia en verwennen hier in hun restaurant  Nyxteri de vele vaste gasten uit de regio die ook graag buiten het zomerseizoen heerlijk willen eten. Uiteraard willen wij u graag laten kennismaken met de uitstekende keuken van Aithrion. In de wintermaanden heeft Astrid en haar familie hun 'winter restaurant' in Isteia.

Deucalion_en_Pyrra

MYTHEN, SAGEN EN LEGENDEN

Baden voor goden en helden

Volgens de mythologie vluchtten Deukalion en Pyrra naar Edipsos nadat  Zeus een plaag had uitgeroepen die alle sterfelijke wezens zou moeten doen ‘verdwijnen’. Hera adviseerde hen, indien zij veel sterke kinderen wilden krijgen, om samen te baden in de warmwaterbronnen. Het stel volgde dit advies op en niet lang daarna werd Ellinas, voorvader der Grieken, geboren. Een ander mythologische verhaal vertelt dat de spa-bronnen  gecreëerd werden door godin Athene of god Ifestios, zodat Hercules ‘zijn krachten steeds kon aanvullen’ door zich te wassen in de warmwater- bronnen van Edipsos. Door de geschiedschrijver Strabo werden de bronnen de ‘Hot Springs van Hercules’ genoemd.

De bronnen van Edipsos zijn de warmste van Europa en bevatten zoveel natuurlijke mineralen dat een Spa-bad voor vele aandoeningen  uitermate helend en zuiverend kan zijn. Natuurlijk is een dergelijk bad ook gewoon heerlijk als pure ontspanning. De spa-behandelingen, waarmee dus absoluut niet de ‘welness baden en/of behandelingen’ worden bedoeld, zijn een weldaad voor iedereen. Tijdens een bad van ca. 20 tot 30 minuten in het zachte en tintelende water, voelt men heel het lichaam ontspannen. Het is een absolute aanrader om tijdens uw verblijf dagelijks een ‘bad’ te nemen. Alle hotels in Loutra Edipsos uit ons programma zijn bij hun eigen bron (‘Pygi’) gebouwd en hebben een speciaal zwembad (vaak binnen en buiten) voor zo’n weldadig ‘spa-bad’.

De bronnen zijn rijk aan hydrocarbonaat, chlooraat, sulfaatzouten,  calcium, natrium en carbon dioxide. Verder bevatten ze sporen van ijzer, vrije nitrogenen en zuurstof. Daarnaast zijn er ook nog de koude heilzame bronnen die een behandeling completeren. Artsen bevelen de baden aan voor vele aandoeningen waaronder chronische reuma, arthritis, zenuwpijnen, nierkwalen en aderontsteking.

Pallas Reizen, Evia, Griekenland, maatreizen, reizen op maat, individuele reizen

PALLAS REIZEN TOP 10

Loutra Edipsos

Breng een bezoek aan de bronnen van deze, sinds de oudheid bekend staande, kuurbadplaats. De tachtig bronnen van Loutra Aidipsos op Noord-Evia zijn de warmste bronnen van Europa. Tachtig graden Celsius, dus pas op als u bij b.v. hotel 9 Queens bij de bron wil kijken! De geneeskrachtige bronnen zouden voor tal van klachten helpen vooral voor arthritis en zenuwpijnen. De bronnen stromen uit in zee en daar is het zeewater dan gemiddeld zo'n 32 graden Celcius.

Klooster van Agios Georgios

Boven bij het plaatsje Ilia, hoog in de bergen gelegen ligt dit schitterende vrouwenklooster. Openingstijden van 08.00 uur tot 13.00 en van 16.00 uur tot zonsondergang. Kleding voorschriften gelden ook hier: rok voor de dames, schouders bedekt en de heren een pantalon. Meer dan de moeite waard en ook een prachtige route er naar toe! Volg de bordjes aan de hoofdweg bij het dorpje Ilia.

Waterval van Drymona

Bij het gehuchtje Drymona in het midden van Noord-Evia is de waterval van Drymona. Adembenemde natuur en ideaal voor het maken van (uitgezette) wandelingen. De kleine boerendorpjes omgeven van valleien en plateaus doen eerder denken aan Zwitserland dan Griekenland, vandaar de bijnaam van dit gebied van 'Klein Zwitserland'.

Orei

Kleinschalig havenplaatsje aan noordkust tussen Loutra Edipsos en Isteia in. Hier staat de 'Stier van Orei' een gigantisch groot grafmonument uit de 4e v. Chr. Gezellig autoloze boulevard met gezellige taverna's en café's.

Lichadonissa

Een stukje Carribisch gebied op Noord-Evia. Deze kleine eilandjes waarvan Lichadonissi het grootste is biedt alles voor een heerlijke stranddag! De taxibootjes varen u over vanaf de uiterste punt bij Kavos. Op het eilandje kunt u een kleine wandeling maken, genieten van een heerlijke Griekse salade en souvlaki's of kalamari van de grill. Gegarandeerd dat u hier nog een keer naar terug gaat!

Klooster van Galataki bij Limni

Zo'n 12 km na het dorp Limni ligt het kleinschalige en lieflijke kloostertje Galataki, gewijd aan Agios Nikolaos. Een mooie rit langs het strand. Openingstijden: 08.00 uur tot 13.00 en vanaf 16.00 uur tot zonsondergang. Uniek om hier een keer een dienst bij te wonen. De kloosterkerk wordt uitsluitend verlicht door olielampjes. Bijzondere sfeer!

Klooster van Osios David

Even voor het gehuchtje Drymona ligt het mooie klooster wat gewijd is aan de beschermheilige van het eiland Evia, Osios David. Dit klooster is de hele dag geopend en er hangen voor zowel de dames als de heren rijen kleding bij de ingang. Dit monnikenklooster is weer totaal anders dan de andere kloosters. Als u interesse heeft in architectuur, iconen en de Byzantijnse schilderkunst dan is ook dit klooster meer dan de moeite van een bezoek waard!

Ellinika

Dit dorpje wat aan de noordoostkant van het eiland Evia gelegen is is uniek. Het dorpje ligt hoger tegen de helling aan terwijl het natuurlijke haventje aan 'de overzijde' van het dorp op zo'n kilometer ligt. Hier vindt u ook de taverna Aithrion van Astrid en haar Griekse man Yannis en hun kinderen Iris en Nikos. Het uitzicht is prachtig op het Agios Nikolaos kerkje wat in zee ligt en alleen bereikbaar is per bootje. Ook Faros (vuurtoren) eiland ligt voor de kust en bij helder weer kunt u Skiathos zien liggen. Hier kunt u met gemak een dag doorbrengen, neem zwemspullen mee, bestel koffie bij het restaurant, geniet van zon, zee en strand, ga lunchen bij het restaurant en sluit de dag af met een heerlijk verrassingsdiner bij het restaurant. Sommige van onze gasten komen vanuit Artemison dagelijks lunchen. Niet zo gek dat onze avondtransfer hier bij Aithrion altijd een groot succes is!

Kastri

Het strandje van Kastri is het eindpunt van onze wandeling. Hier bij de traditionele taverna aan het strand gelegen kunt u heerlijk genieten van rust en lekker een paar ontspannen uurtjes genieten van de zee. Neem een boek mee en u vergeet alles even om u heen.

Isteia

Dit is het provinciestadje van Noord-Evia. Een leuk kleinschalig stadje met leuke winkels en een leuk centrum met plein met vele cafeetjes, kerkjes (Isteia heeft 7 kerken). Als u in het voorseizoen naar Noord-Evia gaat dan kunt u bij restaurant Nyxteri (het winterrestaurant van Astrid en haar man Yannis) heerlijk eten! Ook in de winter vanaf half oktober is het winterrestaurant geopend.

44

SPECIALITEITEN, LOCALE PRODUCTEN

Ook op Noord-Evia zijn vele locale specialiteiten te vinden zoals de cultiveerde kleine vijgen die bij de Tsiporou gegeten worden. De vele speciale wijnen van de wijnmaker Vriniotis, hij verbouwd zijn wijn op vulkanische grond in het gebied bij Gialtra waar hij zijn wijnmakerij heeft.

Maar ook de kazen uit deze regio zijn nét weer anders of de honing om iets te noemen. In Edipsos vindt u veel zoetige lekkernijnen, leuke souvenirs!

Maar een absolute specialiteit is het recept van Astrid van

restaurant Aithrion in Ellinika en Nyxteri in Isteia

  • Benodigheden voor 2 personen:
  • 300 g verse tonijnfilet in blokjes gesneden;
  • 20 g trostomaatjes
  • 250 g zeevenkel Samphire (Crithmum maritimum)
  • 1 tl bruine suiker
  • 1 teen knoflook in heel fijne plakjes gesneden
  • 1 klein bosje peterselie, fijngesneden
  • zout
  • witte, rode en zwarte peper uit de molen

Bereiding

Ontvel de tomaatjes door ze aan beide kanten met een mes in te kerven en met olijfolie in een wok te bakaken tot de velletjes loslaten. Haal de wok even van het vuur om de velletjes eruit te halen. Zet hem weer terug op het vuur en voeg de bruine suiker en de tonijn toe. Roer steeds in dezelfde richting om de visblokjes heel te houden, de fijngesneden peterselie en een beetje zout toe voordat de tonijn door en door gaar is. Haal de wok na 20 seconden roerbakken van het vuur, laat de zeevenkel in 3 minuten garen in kokend water. Drapeer hem op een groot bord met in het midden de wareme tonijn. Breng het gerecht tot slot op smaak met nog een beetje zout en versgemalen peper.

Tip: als u geen zeevenkel kunt krijgen, kunt u ook een verse groene salade naar keuze gebruiken.