EVIA CENTRAAL

Traditioneel en authentiek

Chalkida_boulevard

STADJES EN DORPEN

Chalkida

De hoofdstad Chalkida op het midden van het eiland ligt voor een deel op het eiland en voor een deel op het vasteland en wordt gescheiden door het kanaal van Evripos. Hier raken het eiland en het vasteland elkaar bijna, de doorgang van de straat van Evripos is op dit punt slechts 50 meter. Chalkida is een levendige winkelstad met een boulevard bij de oude 'Negro Ponte'-brug. Uniek hier is het ‘gekke water’: ongeveer vier maal per etmaal verandert de sterke stroom van richting, met een snelheid van soms wel 15 kilometer per uur.

Lefkanti

Lefkanti heeft een klein vissershaventje en een wandelpromenade langs het strand met tavernes, ouzeries, café's en een supermarktje.

Eretria

Eretria ligt 20 kilometer ten zuidoosten van Chalkida. Het is een stadje met een rijke geschiedenis. Doordat het huidige, moderne Eretria bovenop de klassieke stad is gebouwd, treft u overal opgravingen en oude restanten aan. De huidige stad werd in 1834 ontworpen door Stamatis Kleanthis. Eretria heeft een grote, lange boulevard met restaurants, taverna's, moderene koffiebars en winkeltjes. In de oudheid was Eretria een belangrijke stadsstaat met een eigen bestuur en een eigen munt. U zult in het moderne Eretria vooral delen van de oude stadsmuur zien uit de tijd van Menedimos en van de Romeinse baden, waarvan nog mozaïeken zijn te zien in het archeologische museum van Eretria. Rondom het stadje bevinden zich tal van stranden en strandjes. Naast de lange boulevard is er ook een korte boulevard bij de haven waarvandaan elk half uur de ferryboten vertrekken, naar Skala Oropos op het vasteland, een leuke bad- en havenplaats met vele (vis-) taverna's. Eretria heeft wekelijks een gezellige en uitgebreide weekmarkt. Aan het einde van de lange boulevard bevindt zich het vissershaventje van Eretria en het ‘Island of Dreams’. Mooie stranden in de omgeving van Eretria zijn Linovrochi, Agios Andreas en Malakonda Beach. Tussen Eretria en Amarynthos ligt Magoula Beach. Vanaf Eretria kunt u een prachtige roue volgen naar hooggelegen dorpjes zoals Theologos en Gymno waar u ook mooi kunt wandelen.

Amarynthos

Op 10 km afstand van Eretria, aan de voet van de berg Olympos, ligt het langgerekte plaatsje Amarynthos, van oorsprong een vissersplaatsje. In de middeleeuwen had het de naam Vatheia. Evenals Eretria is ook Amarynthos tijdens het Neolithische tijdperk bewoond geweest. Hiervan getuigen de nederzettingen die gevonden zijn in de dorpen rondom Amarynthos, dat bij de stadsstaat Eretira behoorde. Bij Amarynthos was een imposante tempel gewijd aan Amarynthia of Amarysia Artemis. Elk jaar werden er muziek- en sportevementen ter ere van de deze godin gehouden. Zij was de beschermpatrones van Eretria en Amarynthos. Het moderene Amarynthos heeft een lange boulevard met taverna's, restaurants en ouzeries. En heerlijke terrassen, modern en comfortabel. De vele winkels aan de hoofdstraat zijn natuurlijk fijn, maar ook in de achterliggende straatjes is het heerlijk slenteren. Vanaf het centrum van Amarynthos kunt u het prachtige achterland gaan ontdekken. Dorpjes als Gymno, Seta en vele ander prachte bergdorpjes liggen niet al te ver van Amarynthos verwijderd. Het Agios Nikolaos-klooster ligt achter Amarynthos, hooggelegen met een spectaculair uitzicht. De stranden van Amarynthos zijn: Stefanias, Alabeika, Paleochora, Geranou en Agios Konstantiou.

Steni

Dit prachtige bergdorp is een van de traditionele dorpen op 700 m hoogte bij het Dirfys-gebergte. De groene omgeving van dit dorp is uniek, evenals de vele bronnen die hier te zijn te vinden. Proef hier de lokale specialiteiten kontosouvli en tyganopsomo, het heerlijk gekruide varkensvlees dat met zoete puntpaprika's aan het spit is gegaard en het ‘gebakken kaasbrood’. De kip wordt op diezelfde manier aan het spit gegaard. Een ‘mix’ van beide is heerlijk. Bent u vegetaiër dan kunt u hier volop genieten van de vele versbereide groentegerechten. Het gevulde gebakken brood met wilde spinzazie en/of feta-kaas is een specialiteit die nergens beter smaakt. Het familierestaurant ‘To Neon’ van eigenaar Dimitris is voor ons, mede dankzij Marianna die hier al 18 jaar werkt, hét toprestaurant van Steni. Wij lunchen hier tijdens onze welkomstexcursie, maar u zult er zelf zeker nog eens terugkomen!

Aliveri

Op 20 km afstand van Eretria ligt het provinciestadje Aliveri, tegen de heuvel aangebouwd, vlakbij zee, met het strand Karavos. Maar ook buiten Aliveri zijn leuke stranden met faciliteiten zoals een taverna, ligbedden en parasols. Op de top van de heuvels zijn nog ruïnes te vinden van het Venetiaanse kasteel Rizokastro, het oudste kasteel van Evia. Aliveri is een redelijk grote stad met vele winkels en absolute aanrader voor wie graag de ‘couleur locale’ wil ervaren.

Avlonari

Een prachtig middeleeuws dorp (10e en 11e eeuw) gelegen op de heuvel met als blikvanger de Frankische uitkijktoren (‘Pyrgos’). Dit dorp is een van de best bewaarde middeleeuwse dorpen op Evia. Avlonari heeft een folkloremuseum en een klooster gewijd aan Agios Charalambos. In de omgeving van Avolonari zijn veel oorspronkelijke dorpjes en prachtige stranden te vinden. Kalamos is uniek ‘tweelingstrand’ maar ook het strand van Achladeri is een absolute aanrader.

Kimi

Een schilderachtig bergdorp, omgeven door prachtige begroeiing met fanstastische vergezichten  over zee: Kimi! Men noemt het het voor niet het 'balkon van de Egeaische Zee'. De havenplaats Kymi Paralia (of Kimi Paralia) ligt op 6 km afstand van het bergdorp en is een bezoek meer dan waard, al is het maar om heerlijk te gaan eten aan de kust. Even voorbij de haven van Kimi (Kymi) ligt een prachtig strand dat garant staat voor enkele uurtjes aan zee. Vanuit de haven van Kymi op Oost-Evia vertrekt de boot naar Skyros. Dit eiland behoort oospronkelijk bij de Sporaden maar valt bestuurlijk onder Evia en de perfiferako Lamia's tegenwoordig. Het bergdorp is de geboorteplaats van de bekende arts Georgios Papanikolaou, uitvinder van de PAP-test, (om in een zo vroeg mogelijk stadium baarmoederhalskanker op te kunnen sporen). Het dorp nodigt uit tot verkenningen door de smalle straatjes en doorkijkjes raakt u niet snel uitgekeken. Kimi is Oost-Evia, hier komt de zon op!

Het vrouwenklooster ‘Metamorfosis Sotiris’ ligt op 6 km van het bergdorp verwijderd. Het klooster zelf is niet allen prachtig om te zien, maar lijkt ook nog eens te zijn gebouwd aan het ‘einde van de wereld’, wat een onvergetelijk vergezicht oplevert.

Ook het achterland van Kimi (Kymi) is absoluut indrukwekkend. De vele dorpjes zoals Koinistres, Virisi, Kaliani om er enkele te noemen, maken een toer door het achterland eigenlijk een 'must'. U komt ogen te kort! In de omgeving van Kymi zijn zowel mooie zand- als kiezelstranden te vinden. De route die via Kimi 'bovenlangs' naar Chiliadou loopt en vandaar naar het schilderachtige bergdorp Steni is zonder meer prachtig. Een stop bij het strand van Chiliadou is aan te raden!

 

 

Stranden_bij_Alikes

STRANDEN OP CENTRAAL-EVIA

 • Het strand bij de hoofdstad Chalkida, over de brug bij Drosia. Hier zijn schitterende zandstranden met in de zomermaanden (vanaf mei tot en met oktober) faciliteiten zoals ligbedden en parasols en heel veel leuke strandtenten waar u iets kunt drinken en eten. U betaalt niets voor uw ligbed en parasol als u iets bestelt. De zaken zijn erg groot van opzet met vele verschillende mogelijkheden om te ontspannen, vaak is er een uitgebreid gedeelte om te ‘loungen’, om in tavernastijl te eten, grasveld met luie strandstoelen etc. U kunt zich hier dus zeker een paar uur vermaken en ontspannen.
 • Strand bij Lefkanti, op 1500 m van de plaats Vasiliko. Liefelijk haventje met vissersbootjes.
 • Strand bij Malakonda, een paar kilometer voor Eretria.
 • Stranden bij Eretria.
 • Strand van Amarynthos.
 • Strand bij Aliveri, bij Karavos.
 • Stranden van Agi Apostoli (oostkust).
 • Tweelingstranden van Kalamos (oostkust).
 • Strand bij Achladeri (oostkust).
 • Mouteri strand bij Mouteri (oostkust).
 • Strand van Kimi (Kimi Paralia, oostkust).
 • Strand van Chiliadou (aan de noordkant van Centraal-Evia).
 • Strand van Limnionas (aan de noordkant van Centraal-Evia).
 • Strand van Mili (aan noordkant van Centraal-Evia).
Kerk_Agios_Ioannis_de_Rus

ZELF EROPUIT

Genieten & ontdekken

Athene, de hoofdstad van Griekenland ligt relatief dichtbij, dus een mooie kans om deze prachtige stad te gaan ontdekken! De trots van Griekenland; de Acropolis, maar natuurlijk zijn er nog talloze bezienswaardigheden. Slenteren door de oudste wijk van Athene, de Plaka, de Monastiraki wijk met de vele stalletjes met curiosa. Het nieuwe Acropolis museum is genieten voor diegene die in oudheid geïnteresseerd is. Op zondag is de aflossing van de wacht spectaculair en een bezoek aan het ‘Kalimarmaro stadion’ mag niet ontbreken bij een bezoek aan de stad. Hier werden in 1896 de eerste moderne Olympische Spelen gehouden.

Ontspanning

Evia heeft talloze mooie stranden en baaien. Waar u zich op het eiland bevindt, u bevindt zich nooit heel ver van een bijzonder strand. Enkele toppers noemen we hier, maar de lijst is oneindig. De prachtige stranden bij Chalkida-stad, over de brug op het vasteland zijn absolute aanraders. De stranden van Drosia en Alykes zijn de mooiste. Hier zijn ook faciliteiten. De strandjes van Agios Minas zijn kleiner. In het noorden van het eiland is het drie kilometer lange zandstrand van Pefki en Artemision een bezoek waard, maar ook de zandstranden bij Agia Anna. Het strand van Chiliadou (bij Steni) is meer dan de moeite waard mede door de afwisselende route door de bergen die u naar het strand leidt. Bij Eretria en Armarynthos zijn gezellige strandjes, veelal met faciliteiten. In het oostelijk deel van het eiland bij Kymi Paralia is een mooi strandje maar ook bij Potamia richting Mourteri is een mooi lang strand. Heel bijzonder zijn de tweelingstrandjes bij Kalamos. En iets verder naar het zuiden de strandjes van Petries en Agoi Apostoli. Het strand van Zarakon en Limniona. Het lange zandstrand bij Nea Styra is mooi maar ook de stranden bij Marmari en Karistos. Aan de ‘andere kant’ van het zuiden en bij de ‘Gouden Kaap’ treft u vooral kleine mooie strandjes en baaien aan. Aanraders hier zijn absoluut: het strand bij Janitisi en Kalianos.

Beleven

Prokopi, dit bijzondere bedevaartdorp is een belevenis, zeker als er ook nog een doop gehouden wordt. Het ‘Lourdes’ van Evia (het ‘Lourdes van Griekenland is de kerk op Tinos, het Heilige eiland van nu!). De route naar Prokopi is mooi met prachtige vergezichten. Als u het dorp nadert dan is er nog niet veel te bespeuren, maar in het centrum, rondom de kerk, valt direct op dat Prokopi geen ‘gewoon’ dorp is. Stalletjes, winkeltjes, cafeetjes en taverna’s zijn rondom het plein van de kerk gelegen. Veel taverna’s grillen de bekende souvlaki’s buiten op hun houtskool gestookte grill. Na een bezoek aan de kerk is het leuk om langs de stalletjes te slenteren, u vindt hier leuke souvenirs.

Bijzonder

Er zijn vele authentieke dorpen op het eiland. Ook hiervoor geldt dat de lijst te lang zou worden om alle mooie en bijzondere dorpjes te beschrijven. We beperken ons tot een paar. Ochtonia en het dorp Avlonari (Centraal- en oost-Evia) met hun mooie neoclassicistische huizen, gegroepeerd om de Venetiaanse torens, doen denken aan Toscaanse dorpen. Een Frankisch kasteel kijkt uit over het dorp Ochtonia en ten westen van Avlonari staat de 14e eeuwse basiliek Agios Dimitrios. In het noorden zijn dorpen als Limni en Rovies bijzonder, maar natuurlijk ook Loutra Edipsos, met de vele bronnen met het geneeskrachtige thermale water en prachtige huizen en hotels, ze stralen een grandeur van weleer uit. In het zuiden zijn dorpjes als Paradisi, Agios Dimitrios en Mili aanraders.

Ondernemen en ontdekken

Zonder twijfel is Steni het allermooiste bergdorp van het eiland. Steni is erg populair bij toeristen en de actieve toerist, de bergbeklimmers die het hoge toppen van het Dirfys gebergte beklimmen. Erg mooie, gemarkeerde wandelroutes voor de wandelaars maar ook voor de minder actieve bezoeker biedt dit gebied veel afwisseling. Het grotkerkje niet ver van Steni ligt bij een watervalletje en verrast elke bezoeker. De lokale specialiteit uit dit gebied is het gegrilde varkensvlees en kip aan het spit met de zoete puntpaprika’s, ‘de kontosouvli’. Ook hier vindt u aparte souvenirtjes zoals de heilzame bergthee en andere kruiden uit de streek. Het Dirfys gebergte is qua leeftijd even oud als de Alpen. De tocht naar Steni is prachtig, mooie uitzichten, smalle kloven, watervallen en pijn- en naaldbomen.

Niet missen

De het eiland Evia zijn veel weekmarkten. Elke grotere plaats heeft wel een weekmarkt. In het noorden is de weekmarkt van Isteia erg leuk. In de hoofdstad Chalkida is de grootste weekmarkt te vinden, maar ook de markt van Vassilikos (op zondag!) is een absolute aanrader. Eretria en Amarynthos hebben ook elk een weekmarkt. Verder naar het zuiden zijn het de bekende ‘pick-up’ auto’s die met hun waren (groenten, verse vis, kleding of stoeltjes) rondrijden en door de microfoon hun waren aanprijzen.

De lokale markten nemen een belangrijke plaats in als het om de boodschappen gaat. Televisiestations besteden er dagelijks tijd aan doormiddel van de ‘markt agenda’, men geeft aan waar er die dag markten gehouden worden in de grote steden door heel het land.

Ontdekken

De ‘Drakospita’ in het zuiden zijn architectonisch zeer bijzondere huizen door de manier waarop ze gebouwd zijn en de gebruikte materialen. Een groots werk, waarvoor men de ‘geest en het denkvermogen moest hebben van een ‘draak’, vandaar de naam ‘Drakenhuizen’, die niet refereert aan hoe groot of sterk de bewoners geweest moeten zijn om deze huizen te bouwen. Het mooiste drakenhuis staat op de top van het Ochi-gebergte bij Karystos, tot 1000 meter hoogte kan men met vervoer bij het begin van het wandelpad komen, de klim naar de top is dan nog 400 meter! Maar dicht aan de hoofdweg, op de doorgaande weg vanaf Styra naar Marmari is er niet ver van (of voor) het dorp Styra een drakenhuis te bezichtigen. Een bordje met Drakospito geeft aan waar het drakenhuis ligt. U parkeert de auto op de ‘uitsparing met grint’ en loopt een paar meter naar het drakenhuis.

Doen

De hoofdstad van het eiland, Chalkida is een mooie afwisselende stad met een prachtige boulevard bij de oude ‘Negro Ponte’ brug, hier is het ‘gekke water’, iedere zes uur verandert de stroom van het water hier. Uniek en nergens anders ter wereld is dit te zien. Het kasteel van Kara Baba ligt op het vasteland, vanaf hier heeft u een schitterend uitzicht over de stad. De tentoonstelling is erg leuk om te zien (toegang gratis). Het archeologisch museum van Chalikida is kleinschalig, maar absoluut interessant. De moskee (Tzami) is alleen van buiten te bezichtigen.

 

Xilopites

SPECIALITEITEN, LOCALE PRODUCTEN

Xilopites

Xilopites (vooral wordt dit veel gegeten in de wintermaanden)

De bekende ‘xilopites’ worden op Evia nog vaak met de hand gemaakt, maar zijn ook bij de supermarkten verkrijgbaar. Rond de maand augustus maken de vrouwen deze deegwaren, bij voorkeur met elkaar, voor de gezelligheid. In de wintermaanden heeft men dan voldoende voorraad van deze voedzame xilopites.

Tip:

Een zak van deze deegwaar is een leuk souvenir om mee te nemen. U kunt ze natuurlijk ook zelf maken met het onderstaande recept, afkomstig uit het kookboekje ‘Evia tradition & diet’ van Julia Kouki, dat in een Engelse versie bij diverse boekhandels of toeristenwinkels op het eiland te koop is.

Recept Xilopites

Benodigdheden:

 • 1 liter melk
 • 20-25 eieren
 • 3 ½ kg. bloem
 • ½ potje fijne semolina, sesampasta (verkrijgbaar in supermarkten en delicatessenzaken)
 • 2 eetlepels zout

Zeef de bloem (houd een kleine hoeveelheid achter) in een grote kom en meng dit met de semolina. Maak in het mengsel een kuiltje en voeg de melk, zout en de eieren toe. Kneed alle ingrediënten door elkaar totdat u een vrij hard maar elastisch deeg heeft. Indien het te zacht is, voeg dan meer van de bloem toe die u apart heeft gehouden. Rol het deeg uit tot een dikte van  ongeveer 2-3 mm., snijd hiervan reepjes van ongeveer 1 cm. Breed. Zo krijgt u een massa kleine reepjes xilopites. Leg een tafellaken in een droge, schaduwrijke kamer waar lucht circuleert. Spreid de reepjes deeg uit op het tafellaken en laat ze 4-5 dagen drogen. Wanneer de deegreepjes compleet droog zijn kunnen ze in papier of in een afgesloten doos maanden worden bewaard.

Voor het bereiden van een maaltijd van xilopites:

Kook de xilopites op de manier van spaghetti of macaroni. Vroeger serveerde men de xilopites met gesmolten boter en strooide er de local kaas myzithra over, maar xilopites met een gewone tomaten- en basilicumsaus smaakt ook voortreffelijk!

In veel taverna’s op Evia staan xilopites op het menu.

Kali sas orexi, eet smakelijk!

 

Museum_Eretria

GESCHIEDENIS

Prehistorie

Sinds de prehistorie is het eiland bewoond geweest. In 6000 v. Chr. komen de eerste landbouwnederzettingen. De vondsten uit die periode zijn stenen gebruiksvoorwerpen  gevonden in de omgeving van Nea Artaki, en waarschijnlijk gemaakt in twee lokale werkplaatsen. Aansluitend, gedurende de Neolithische periode, breidde de bevolking in dit gebied zich uit en werden nederzettingen gebouwd. Gebruikvoorwerpen uit deze periode zijn gemaakt van klei. Vanuit het Bronzen Tijdperk (3000 v. Chr.) zijn tekenen dat er een intensieve handel moet zijn geweest  met Cycladeneilanden, Centraal-Griekenland en Klein-Azië. Dit moet een rijke periode voor het eiland zijn geweest, met name door de ligging van het eiland tussen de Noord- en Zuid-Egeïsche Zee. Tijdens deze periode ontwikkelde zich veel activiteit rondom Manika bij Chalkida, waar men een stad uit de Vroeg-Hellenistische periode heeft ontdekt. Bij Lefkanti vond men een Myceense nederzetting met belangrijke objecten uit de Vroeg-Hellenistische tijd. Uit deze periode stammen ook nederzettingen die zijn gevonden bij Istiea, Kyrinthos, Psachna, Amarynthos, Artaki, Karystos en op Skyros. Vondsten uit de Midden-Hellenistische periode zijn opgegraven in Orei en Aliveri. Rondom Chalkida zijn uit deze periode ook interessante graftombes gevonden uit de Post-Hellenistische periode. Myceense nederzettingen moeten overal op het eiland zijn geweest omdat deze op tal van plaatsen zijn teruggevonden.

Tijdens de 11e eeuw v.Chr. moet er een inmenging hebben plaatsgevonden op Evia, de Avandes, een Eolische bevolkingsgroep, komt dan naar het eiland. De daaropvolgende eeuwen worden aangeduid als de ‘donkere eeuwen’ in de Hellenistische beschaving, als gevolg van volksverhuizingen. Vreemd genoeg is dit op Evia niet gebeurd omdat men uit die periode zeer bijzondere vondsten heeft gedaan van monumenten, gevuld met gouden, ivoren en bronzen objecten, die zijn gewijd aan overwinnaars. Dit vormt weer een bewijs dat toen dus handel heeft plaatsgevonden tussen Evia en Klein-Azië, Cyprus en de Egeïsche eilanden.

Klassieke oudheid

De eerste collectieve actie in de geschiedenis van Griekenland is die van de Trojaanse Oorlog geweest. Vanuit Eretria vertrok de Griekse vloot, waarvan veertig schepen afkomstig waren van de Avandes. Homerus schrijft dat de steden Chakida, Eretria, Istia, Kyrinthos, Dion, Karystos en Sira hebben deelgenomen aan de oorlog.

In de 7e eeuw brak een nieuwe belangrijke periode van voornamelijk kolonisatie aan. Aannemelijk is dat de Ioniërs uit het oosten de Avandes naar Chalkida, Chios en Ionia in Klein-Azië dreven. Tijdens de tweede periode van kolonisatie waren het de twee machtige stadsstaten Chalkida en Eretira die zelf koloniën stichtten in Zuid-Italië, op Sicilië, in Noord-Griekenland (Chalkidiki, het gebied bij Thessaloniki) en op diverse andere locaties langs de kust van de Middellandse Zee en het Euxeinos Pondos gebied. De rivaliteit tussen Chalkida en Eretria kwam tot uiting in de vele koloniën die zij stichtten en uiteindelijk brak een burgeroorlog tussen de twee steden uit, bekend als de ‘Lelandean Oorlog’, waarbij diverse Griekse steden waren betrokken.

Andere belangrijke steden op Evia floreerden vooral in de 6e eeuw v.Chr. Deze steden waren Istia, Karystos, Dystos en Kimi, getuige de vele belangrijke vondsten uit die periode, waaronder vooral veel munten. Tegen het einde van deze eeuw waren in de steden bijna alle mogelijke politieke bestuursvormen al gepasseerd zoals: monarchie, aristocratie, oligarchie en tirannie.

Later, onder de expansiedrift van Athene, werd Chalkida ingelijfd bij Athene, het land dat ooit toebehoorde aan de ‘hippovotes’, de rijke inwoners van Chalkida.

In 499 v. Chr. nam Eretria deel aan de Atheense marine en hielp ook de Ionische steden in hun revolutie tegen de Perzen. Dit was ook de reden dat de Perzen hun eerste expeditie tegen de Grieken begonnen en zij verwoestten Eretria totaal. De tweede keer dat Evia deelnam aan de zeemacht was tijdens de Zeeslag tussen de Grieken en de Perzen bij Artimision (bij Pefki) in Noord- Evia. De strijd bleef onbeslist; het was een generale repetitie voor de zeeslag bij Salamina tussen de Grieken en de Perzen die werd gewonnen door de Grieken. Volgens de grote dichter Pindarus werd bij Artimision het fundament gelegd voor de vrijheid van de Griekse Staat.

Nadat deze oorlog was beslist in het voordeel van de Grieken namen veel steden op Evia deel aan de Atheense Alliantie, waarbij de stadsstaat Karystos aanvankelijk weigerde maar uiteindelijk werd gedwongen Toen de Atheense Alliantie een hegemonie werd wilden de steden van Evia zich terugtrekken. Gevolg was dat het Atheense leger onder leiding van Pericles Evia voor de eerste keer in 446 v. Chr. aanviel, de steden veroverde en de Alliantie herstelde. De tweede keer dat Athene Evia aanviel was in 441 v. Chr. tijdens de Peleponesische Oorlog. Evia - gesteund door de Peleponnesos - won deze slag bij Eretria. Evia vocht mee met de Atheners en de Thebanen in de slag bij Chaeronia. Na deze overwinning is het aannemelijk dat Philip II van Macedonië zich in Chalkida vestigde, gezien de strategische ligging van het eiland. Nadat de Macedoniërs Griekenland hadden overgenomen viel Evia hetzelfde lot den deel als de meeste andere Griekse steden. Gezien  de Macedonische graftombes die bij Eretria zijn gevonden speelde Eretria een belangrijke rol.

Romeinse periode

Kort daarna nemen de Romeinen het eiland en Griekenland over van de Macedoniërs. Zij gebruikten niet alleen veel natuurlijke producten van het eiland, vooral de groene leisteen van Karystos, maar maakten ook veel gebruik van de geneeskrachtige bronnen bij Edipsos. Tijdens de Romeinse periode werd Chalkida het commerciële en culturele centrum van het eiland, wat blijkt uit de Romeinse baden, de stadsmarkt en het aquaduct. De stad Chalkida breidde zich verder uit naar het westen, tot op heden nog op dezelfde locatie.

Byzantijnse periode

Tijdens het Byzantijnse Keizerrijk werd Evia bestuurd door Byzantium. De keizer Justinianus maakte de stad tot een fort om deze te beschermen tegen aanvallen van buitenaf. Evia was een belangrijke Byzantijnse provincie getuige de vele Byzantijnse kerken en kloosters.

Na de val van Konstantinopel in 1204, de vierde Kruistocht, de Frank Bonifatios Monferatikos, viel Evia aan en nam het eiland in. Met de naam Negro Ponte als resultaat, ten gevolge van  een fout in het etymologische Griekse woord Euripus. Vanaf dat moment werd het eiland in drie gebieden verdeeld. Uit deze periode stammen talloze vierkante Frankische torens. Tijdens de Venetiaanse periode vormde het koninkrijk Negroponte een uiterst belangrijk handelscentrum.

 Osmaanse bezetting

In 1470, tijdens de eerste oorlog tussen de Osmanen en Venetianers, viel Evia in handen van de Osmanen. Later, met de val van de Sporaden eilanden, vielen Evia en de Sporaden onder de Pascha van Egripoz. Na een lange periode onder Osmaanse macht probeerde de Venetiaanse hertog van Venetië, Morozini, het eiland te herveroveren, met het oog op de gunstige strategische ligging van het eiland. Met hulp van het Grieks vrijwilligersleger probeerde hij in 1688 het eiland te veroveren op de Osmanen. Het versterkte Chalkida verzette zich hevig en na een strijd van drie maanden moest de hertog opgeven en bleef het eiland in handen van de Turkse Pascha. Samen met het oostelijk deel van Centraal Griekenland vormde het de administratieve regio ‘Sanjak of Euripus’ (Sanjak = provincie), als onderdeel van de grotere administratieve regio eilanden van de ‘Witte Zee’ (Egeïsche Zee). De Osmanen hadden Chalkida zeer goed beveiligd met twee ‘kastro’s: Chalkida-stad op het eiland enderzijds en het deel van de stad aan de overkant van de brug, het Karababa kastro, anderzijds. De Griekse Vrijheidsstrijd begon op 25 maart 1821 en de eerste plaatsen die deelnamen waren  Xirochori en Limni. Kimi volgde snel nadat Aggelis Govginas of ‘Govgios’ het eerste rebellenkamp had opgericht in Vrysakia. Hier vond tegelijkertijd een grote strijd plaats tussen de Osmanen onder leiding van Omer Vryonis. De vrijheidsstrijder van Evia Nikos Krieziotis werd geridderd voor zijn heldhaftig optreden tijdens deze strijd. Een ander belangrijk strijdtoneel vormde Styra, later  gevolgd door Karystos. Hier werden de Grieken aangevallen bij de Osmaanse vloot, waarbij vele burgers sneuvelden. Krieziotis vluchtte naar Skopelos. Toen Odysseus Androutsos met behulp van schepen vanuit Psarra probeerde Chalkida te veroveren keerde Krieziotis terug en leidde een andere strijd bij Karystos. Ondanks deze goed voorbereide en georganiseerde aanvallen was er onvoldoende steun vanuit het Griekse leger, zodat de strijd in Chalkida en Karystos resulteerde in overwinningen door de Osmanen. Evia kwam opnieuw onder Osmaanse heerschappij en de bevolking leed zwaar onder de tirannie en slavernij van de Osmanen.

Evia bleef onder de Osmaanse bezetting. In 1830 werd het eiland uiteindelijk bevrijd om daarna deel uit te maken van het nieuwe moderne Griekenland. Evia werd een prefectuur met G. Aenean als de eerste prefect van het eiland. Als eerste richtte hij een school op, gevolgd door een drukkerij, die de eerste krant van Evia, “HELLIN” produceerde. Chalkida behield nog jarenlang het ‘Oosterse’ karakter. In 1885 werden onder leiding van de minister-president Gazepis en de burgemeester van Chalkida de stadsmuren afgebroken en de stad ‘gemoderniseerd’.

Tijdens de Balkanoorlog speelde het regiment van Chalkida onder leiding van majoor Velissarios, die triomfeerde bij de slag van Bizani, een belangrijke rol,. Enige tijd later ging het regiment van Chalkida naar Smyrna om deel te nemen aan de strijd. Na deze grote Griekse catastrofe kwamen in 1922 vele vluchtelingen naar Evia, die een nieuwe woonplaats vonden in Nea Artaki,  Nea Lampsakos, Chalkida en Amarynthos.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het eiland door de Duitsers gebombardeerd waarna in 1941 de Duitse troepen op het eiland landden, in Chalkida. Het prachtige ‘rode huis’ werd een commandopost. Het verzet op Evia speelde vooral in Lambousa, Steni en Vatonda. Op de Tweede Wereldoorlog volgde de burgeroorlog van 1944-1949 die ook het eiland Evia trof. Na de bevrijding van Griekenland kon Evia beginnen met de wederopbouw, met name op landbouwgebied.

 

 

DSC_0261_1

PALLAS REIZEN TOP 10

Athene

Athene, de hoofdstad van Griekenland ligt relatief dichtbij, dus een mooie kans om deze prachtige stad te gaan ontdekken! De trots van Griekenland is natuurlijk de Akropolis, maar natuurlijk zijn er nog talloze bezienswaardigheden. Slenteren door de oudste wijk van Athene, de Plaka, de Monastiraki wijk met de vele stalletjes met curiosa. Het nieuwe Akropolis museum is genieten voor diegene die in oudheid geïnteresseerd is. Op zondag is de aflossing van de wacht spectaculair en een bezoek aan het ‘Kalimarmaro stadion’ mag niet ontbreken bij een bezoek aan de stad. Hier werden in 1896 de eerste moderne Olympische Spelen gehouden. Maar wat dacht u van een bezoek aan het Archeologisch Museum of heel bijzonder is de begraafplaats, vlakbij het 'Kalimarmaro stadion'. Of heerlijk winkelen in de Ermou-straat, of wat dacht u van de P.C.Hooftstraat van Athene, de 'Kolonaki'? Hier vindt u alle bekende modehuizen, heerlijke luxe café's en eetgelegenheden. Athene is een metropool die een ieder veel te bieden heeft.

Ontspanning, de stranden van Evia

Evia heeft talloze mooie stranden en baaien. Waar u zich op het eiland bevindt, u bevindt zich nooit heel ver van een bijzonder strand. Enkele toppers noemen we hier, maar de lijst is oneindig. De prachtige stranden bij Chalkida-stad, over de brug op het vasteland zijn absolute aanraders. De stranden van Drosia en Alykes zijn de mooiste. Hier zijn ook faciliteiten. De strandjes van Agios Minas zijn kleiner. In het noorden van het eiland is het drie kilometer lange zandstrand van Pefki en Artemision een bezoek waard, maar ook de zandstranden bij Agia Anna. Het strand van Chiliadou (bij Steni) is meer dan de moeite waard mede door de afwisselende route door de bergen die u naar het strand leidt. Bij Eretria en Armarynthos zijn gezellige strandjes, veelal met faciliteiten. In het oostelijk deel van het eiland bij Kymi Paralia is een mooi strandje maar ook bij Potamia richting Mourteri is een mooi lang strand. Heel bijzonder zijn de tweelingstrandjes bij Kalamos. En iets verder naar het zuiden de strandjes van Petries en Agoi Apostoli. Het strand van Zarakon en Limniona. Het lange zandstrand bij Nea Styra is mooi maar ook de stranden bij Marmari en Karistos. Aan de ‘andere kant’ van het zuiden en bij de ‘Gouden Kaap’ treft u vooral kleine mooie strandjes en baaien aan. Aanraders hier zijn absoluut: het strand bij Janitisi en Kalianos

Beleef het mystieke, het bedevaartdorp Prokopi

Prokopi, dit bijzondere bedevaartdorp is een belevenis, zeker als er ook nog een doop gehouden wordt. Het ‘Lourdes’ van Evia (het ‘Lourdes van Griekenland is de kerk op Tinos, het Heilige eiland van nu!). De route naar Prokopi is mooi met prachtige vergezichten. Als u het dorp nadert dan is er nog niet veel te bespeuren, maar in het centrum, rondom de kerk, valt direct op dat Prokopi geen ‘gewoon’ dorp is. Stalletjes, winkeltjes, cafeetjes en taverna’s zijn rondom het plein van de kerk gelegen. Veel taverna’s grillen de bekende souvlaki’s buiten op hun houtskool gestookte grill. Na een bezoek aan de kerk is het leuk om langs de stalletjes te slenteren, u vindt hier leuke souvenirs.

Authentieke dorpen op Centraal-Evia

Er zijn vele authentieke dorpen op het eiland. Ook hiervoor geldt dat de lijst te lang zou worden om alle mooie en bijzondere dorpjes te beschrijven. We beperken ons tot een paar. Ochtonia en het dorp Avlonari (Centraal- en oost-Evia) met hun mooie neoclassicistische huizen, gegroepeerd om de Venetiaanse torens, doen denken aan Toscaanse dorpen. Een Frankisch kasteel kijkt uit over het dorp Ochtonia en ten westen van Avlonari staat de 14e eeuwse basiliek Agios Dimitrios. In het noorden zijn dorpen als Limni en Rovies bijzonder, maar natuurlijk ook Loutra Edipsos, met de vele bronnen met het geneeskrachtige thermale water en prachtige huizen en hotels, ze stralen een grandeur van weleer uit. In het zuiden zijn dorpjes als Paradisi, Agios Dimitrios en Mili aanraders.

Weekmartken op Evia, 'pame laiki', we gaan naar de markt....

De het eiland Evia zijn veel weekmarkten. Elke grotere plaats heeft wel een weekmarkt. In het noorden is de weekmarkt van Isteia erg leuk. In de hoofdstad Chalkida is de grootste weekmarkt te vinden, maar ook de markt van Vassilikos (op zondag!) is een absolute aanrader. Eretria en Amarynthos hebben ook elk een weekmarkt. Verder naar het zuiden zijn het de bekende ‘pick-up’ auto’s die met hun waren (groenten, verse vis, kleding of stoeltjes) rondrijden en door de microfoon hun waren aanprijzen.

De lokale markten nemen een belangrijke plaats in als het om de boodschappen gaat. Televisiestations besteden er dagelijks tijd aan doormiddel van de ‘markt agenda’, men geeft aan waar er die dag markten gehouden worden in de grote steden door heel het land.

Archeologisch museum Eretria

Een kleinschalig en mooi opgezet museum. Wat ook erg bijzonder is, is het nog niet opgegraven antieke theater van Eretria en de huizen met de mozaïeken. De sleutel krijgt u bij het museum! Hoe uniek is dat?! U volgt de bordjes op de openbare weg die u de weg wijzen naar de huizen met de mozaïeken.

Kastro van Chalkida

Een prachtig kasteel aan de 'overkant' van de 'Negro Ponte'. U gaat de oude brug over en direct gaat u naar rechts. Volg de bordjes 'Kastro', u gaat de eerste straat links en dan de tweede links, volg de weg naar boven. U kunt voor het kasteel parkeren. Een waanzinnig uitzicht is natuurlijk gegarandeerd.

Steni

Dit prachtige bergdorp is een van de traditionele dorpen op 700 m. hoogte bij het Dirfys gebergte. De groene omgeving van dit dorp is absoluut uniek, evenals de vele bronnen die hier zijn te vinden. Proef hier de lokale specialiteiten kontosouvli en tyganopsomo, het heerlijk gekruide varkensvlees wat met zoete puntpaprika’s aan het spit is gegaard. Op diezelfde manier wordt ook kip aan het spit bereid en een ‘mix’ van beiden is heerlijk. Bent u vegetariër dan kunt u hier volop genieten van de vele versbereide groentegerechten. Het gevulde gebakken brood met wilde spinazie en/of feta kaas is een specialiteit die nergens beter smaakt. Hetfamilie restaurant Neon van eigenaar Dimitris is voor ons, mede dankzij Marianna die hier al 18 jaar werkt, hét toprestaurant van Steni.

Wij lunchen hier tijdens onze welkomstexcursie, maar u zult er zelf zeker nog eens terugkomen!

Een andere prachtige route om Steni te bereiken loopt via Nea Artaki, door een wat Toscaans ogend landschap.

Strand Kalamos

Vanaf Chalkidiki, maar ook vanuit Eretria, volgt men de weg naar Zuid-Evia richting Kimi. Men passeert vanuit Chalkidiki eerst Vasiliko tot men in Eretria aankomt. Vanaf Eretria volgt men de plaatsen Amarinthos en Aliveri (afstand vanaf Aliveri tot Kalamos is 14 km.). Na Aliveri blijft men de weg richting Kimi volgen tot aan het dorp Neochori alwaar rechts van de weg een bord staat dat Kalamos en Achladeri aangeeft. Hier slaat men rechtsaf.
Na circa twee kilometer slaat men bij het kruispunt rechtsaf. Vanaf nu slaat men nergens meer af, maar blijft men de weg volgen tot aan Kalamos (nog ongeveer vijf kilometer).

De afstand vanaf Chalkida tot Kalamos bedraagt 65 kilometer en dat is, vanwege de vele bochten, ongeveer anderhalf tot twee uur rijden.

Olympos

De berg Olympos ligt tussen Eretria en Gymno, het dorp boven Amarynthos. U kunt een prachtige wandeling maken vanaf Gymno naar het gehucht Gerondas, boven Eretria. Wij adviseren u om met een taxi naar Gerondas te gaan, onze taxichauffeur Nikos weet exact het beginpunt van de wandeling. U volgt de weg langs 'de voorkant' van de berg. U komt in het dorpje Gymno (kaal) uit en hier kunt u de lokale bus naar Eretria terug nemen. Prachtige wandeling die voor een grote groep gasten heel goed te doen is. Er zijn geen noemenswaardige niveau verschillen, vanaf deze kant is de wandeling steeds iets dalend!