EVIA CENTRAAL

Traditioneel en authentiek

24/08/2017
Prinos_Reizen_wandeling_Noord_Evia_Centraal_Evia

DE WANDELING, DERDE EXCURSIE UIT HET GRATIS EXCURSIEPAKKET

Op al onze bestemmingen op Evia bieden we een prachtige gratis wandeling aan.  Noord-, Centraal- en Zuid-Evia zijn zo divers en anders wat de natuur betreft dat ook alle wandelingen weer totaal anders zijn. Dat maakt een vakantie op Evia ook zo afwisselend.

Gratis wandeling op Noord-Evia

Op Noord-Evia is onze wandelgids Adonis uw begeleider, hij heeft een ontzettend mooie Pallas Reizen wandeling voor u uitgezet, twee zelfs, al naar gelang uw niveau. De wandeling vangt aan het begin van de avond aan. Tijdens de wandeling zult u kunnen gaan genieten van een prachtige zonsondergang. Adonis weet alles over de natuur, de vele kruiden, maar ook kan hij boeiend over de geschiedenis van het gebied vertellen. Over de slag bij de Kaap van Artemision tussen de Grieken en de Perzen. Dat maakt de wandeling zo interessant en afwisselend. Het eindpunt van de wandeling zal u bekoren! Een idyllische plek waar u van ons een diner aangeboden krijgt.

Een avond die u niet snel zult vergeten.

Gratis wandeling op Centraal-Evia

De wandeling op Centraal-Evia is ook heel speciaal. Allereerst is de tocht naar het beginpunt al fantastisch. Met prachtige vergezichten en een waanzinnig groene natuur. We beginnen onze wandeling met een bezoek aan het mooie kloostertje van Georgios Armas. Een vroeg-Christelijk kerkje wat prachtig gerestaureerd is. Twee jongen ambten runnen het klooster met hun trouwe viervoeters, de twee honden en katten. Daarna beginnen we aan onze Pallas Reizen wandeling. Ook met natuurlijke prachtige vergezichten en het gevarieerde landschap zorgt voor een zeer afwisselende wandeling. Onderweg komen we nog een andere hele lieve trouwe viervoeter tegen, ik heb altijd hondenkoekjes voor hem bij mij. Een prachtige hond en een echte schat. We zijn dan al over de helft van de wandeling. We komen bij een oud marmerfabriekje wat helaas zijn deuren heeft moeten sluiten, maar er liggen nog wel enorme brokken rood marmer, het speciale marmer van Eretria. De Kamer van Koophandel in Chalkida is geheel bekleed met dit prachtige rood-wit geaderde marmer. We komen uiteindelijk langs het oude antieke theater van Antiek Eretria en daar staat ons Pallas Reizen busje te wachten om ons naar taverna Romeo te brengen. Daar gaan we heerlijk lunchen of dineren. Dat hangt van het seizoen af. In het voor- en naseizoen beginnen we ’s morgens met de wandeling. In de zomermaanden doen we de wandeling ’s middags.

Zuid-Evia

In het zuiden begeleidt de Pallas reisleiding onze gasten en verzorgt daar ook een hele speciale wandeling. Lees zijn blog over de wandelingen in het Zuiden.

Ik hoop u snel (weer) te mogen begroeten en te begeleiden op onze excursies.

Lieve groet,

Alexandra

21/08/2017
Pallas Reizen, Chalkida, hoofdstad van Evia, maatreizen Griekenland, het andere Griekenlandeizen

GRATIS STADTRANSFER NAAR DE HOOFDSTAD VAN EVIA, NAAR CHALKIDA

De tweede gratis excursie van het excursiepakket wat u cadeau van ons, Pallas Reizen krijgt gaat naar de mooie en bruisende hoofdstad van het eiland Evia; naar Chalkida. Op slechts 20 minuten rijden van Eretria ligt deze leuke en gezellige hoofdstad van het eiland.

Hoofdstad van het eiland ligt voor een deel op het vasteland

Het is de hoofdstad van het eiland Evia, maar een deel van de stad, daar waar het Kastro is, ligt op het vasteland en hier wordt het eiland gescheiden door de oude brug en hier is dan ook het ‘Gekke water’. 

Bezoek de tentoonstelling bij het Karababa kasteel! 

Nadat we de gasten opgehaald hebben bij hun accommodaties zetten we koers naar de hoofdstad. Als eerste gaan we naar het mooie Kastro, het kasteel van Karababa. Hier heeft ooit een acropolis gestaan. Later in de vroeg-Christelijke periode werden de tempels vernietigd en werden er vroeg-Christelijke kerkjes gebouwd met materiaal van de tempels. Er zijn nog mooie voorbeelden hiervan op het eiland. Bij het Kastro, aan het eind, na het kerkje, is een prachtige tentoonstelling waarbij u een mooi overzicht heeft over de verschillende periodes van de stad Chalkida en haar heersers. De toegang is gratis. Meer dan de moeite waard om te bezoeken!

Daarna is het tijd om onze gasten te trakteren op een kopje koffie bij het café onder het kasteel met een waanzinnig uitzicht over de stad. Vooral de lange boulevard met aan het eind ‘het Rode Huis’ zijn een blikvanger, maar ook het gemeentehuis van Chalkida is een ‘eyecatcher’. Na de koffiestop dalen we af: wie wil lopen kan lopend naar beneden, anders met de minibus. We parkeren de bus vlakbij de oude brug, bij het gekke water. 

Avandon, dé winkelstraat van Chalkida

2 straten achter de boulevard met de vele uitnodigende terrasjes ligt de Avandon, een super gave winkelstraat met de leukste winkels! Hier kunt u absoluut op koopjes jagen! Leuke winkels met van alles, hippe kleding, goedkope schoenenwinkels, H&M maar ook chique zaken, mocht u toevallig voor een speciaal feest opzoek zijn naar een bijzondere outfit…. Zeker dat u hier slaagt! 

Lekker lunchen aan de boulevard

Op de boulevard vindt u tal van heerlijke taverna’s en restaurantjes waar u een smakelijke lunch kunt gebruiken. Ook in Griekenland zijn ketens als b.v. Mac Donalds een feit. Maar wilt u ‘het Griekse antwoord’ op deze fastfoodketens? Lunch dan bij Goodys!!! Absolute aanrader! Heerlijke salades, en overtroffen hamburgers! Maar ook de Clubsandwich is niet te versmaden. En alles wordt vers voor u bereidt! Smullen!

Om circa 15.00 uur verzamelen onze gasten zich weer om terug te keren naar Chalkida. Velen willen de week daarop weer naar de stad en sommigen kiezen voor de  strandtransfer naar het mooie zandstrand van Drosia met zijn vele ‘strandtenten’. Ligbedjes gratis indien u een drankje besteld!

Daar zullen wij u een volgende keer verslag over uitbrengen op onze blog!

 

Met lieve groeten,

Alexandra 

19/08/2017
Pallas Reizen, Centraal Evia, Steni, welkomstlunch, to Neon taverna Steni, gratis lunch Evia

WELKOMSTEXCURSIE, DE EERSTE EXCURSIE UIT HET GRATIS EXCURSIEPAKKET OP CENTRAAL-EVIA

Wat hebben we weer een heerlijk dag gehad! Het blijft een feestje om de welkomstexcursie te begeleiden, net als alle andere excursies op dit prachtige en veelzijdige eiland. 

Dag van aankomst

Op de dag van aankomst verwelkomen wij onze gasten op de luchthaven van Athene, of onze taxichauffeurs. Al naar gelang voor welke regio op Evia onze gasten gekozen hebben verzorgen wij zelf de transfer naar de accommodatie. We maken daar een leuke tocht van met eventuele stops als gasten naar Noord-Evia reizen. Voor Centraal-Evia geldt dat we met de ferryboot vanaf Skala Oropos naar Eretria gaan of via de brug bij de hoofdstad Chalkida. Heerlijk zo’n 25 minuutjes uitwaaien boven op het dek. Vervolgens zetten we koers naar Taverna Romeo waar we onze gasten trakteren op een heerlijke welkomstlunch. Daarna brengen we onze gasten naar hun accommodatie. Naast de informatie die de gasten al in Nederland ontvangen hebben, krijgen ze van ons op de bestemming ook een informatiepakket met een mooie kaart van het eiland, een kaart van Eretria, Marmari of Karystos en allerlei andere leuke informatie over hun reisgebied en natuurlijk het volledige excursieprogramma

Welkomstexcursie de volgende dag

We beginnen om 10.00 uur met onze Pallas Reizen excursie. We nemen onze gasten mee op een mooi ‘rondje’ in de omgeving van de Pallas Reizen accommodaties. Evia is een groot eiland, het tweede eiland na Kreta en dus is een ‘rondje’ hier al snel 100 km. De gasten worden door ons opgehaald en we rijden richting Chalkida, de hoofdstad van het eiland, maar deze stad bezoeken we nu niet, daarvoor is de stadtransfer die we onze gasten gratis aanbieden. We rijden naar het schilderachtige havenplaatsje Nea Artaki met blauw wit kerkje en molentje. Vervolgens gaan we naar het binnenland en de koffiestop houden we in het authentieke dorpje Katheni, op het dorpsplein bij Maria bieden we onze gasten een drankje naar keuze aan. 

‘Grotkerkje’

Daarna gaan we nog verder het binnenland in en voor de lunch bezoeken we het prachtige grotkerkje van Agia Kyriaki. Niet alleen het kerkje is prachtig, ook de omgeving is erg mooi compleet met watervalletje. Het kerkje is een geliefde locatie voor doopfeesten en vaak worden hier ook trouwfoto’s gemaakt, een idyllischer plekje is bijna niet denkbaar! Soms staan er ook lokale bewoners uit Steni die hun kruiden, honing en zelfgemaakte likeurtjes verkopen. Gasten kunnen proeven van de heerlijke vijgen, de sesamreep of iets anders. 

‘Slowcooking’

Daarna is het tijd voor een overheerlijke en traditionele lunch. In deze regio  geen vis of zelfs maar een tonijnsalade. Nee, daarvoor moet u 25 km verderop, bij de kust zijn. Hier eet men aan het spit gegaard varkens- en kippenvlees, de Kontosouvli. Afgewisseld met de zoete puntpaprikaatjes draait het vlees uren en uren aan het spit en gaart zo heel langzaam, de voorloper van ‘slowcooking’! Vader meneer Yannis kent het vak als geen ander, al meer dan 50 jaar doet hij niets anders dan zorgen voor de lekkerste Kontosouvli van de regio.

Achter op het balkon met uitzicht op het bergstroompje genieten we van een heerlijke lunch. Naast de Kontosouvli komen er natuurlijk tal van andere gerechten op tafel zoals de : Griekse salade met eigen gemaakte Fetakaas, tzatiki, de yoghurt-komkommer dip met knoflook, de pittige kaasdip, gebakken spinaziebrood zonder kaas en gebakken kaasbrood. Vers gesneden en gebakken friet maakt het geheel af. 

Dat krijgen we nooit op! 

Een reactie die we altijd horen als men de gerechten op tafel zet. En vaak klopt het ook wel; de porties zijn hier op het eiland vooral groot! Dit heeft vooral te maken met de Griekse gastvrijheid. Stel dat het niet genoeg zou zijn, dan zou men een enorme flater slaan. Dan maar liever te veel. Wat niet opgaat nemen we mee; ‘pakketo’. Dat is heel gewoon in Griekenland om wat er overblijft mee naar huis te nemen. En ik geef dat ‘pakketo’ aan Anna van de bezinepomp in Eretria. Zij kan het heel goed gebruiken en is ook zo dankbaar als we het eten brengen. Vaak deelt ze het ook met haar collega Sakis. En zo is iedereen blij! 

Terug via het achterland van Centraal-Evia naar Eretria

Na de lunch gaan we het dorpje Steni nog even bekijken en dan via een prachtige route terug naar Eretria. We komen ‘boven’ uit, een waanzinnig uitzicht op de baai, op Eretria en Amarynthos. Het perfecte einde van een weer zeer geslaagde welkomstexcursie van Prinos Reizen. 

Enthousiast geworden? Klik voor meer informatie hier. 

14/08/2017
Pallas Reizen, Athene, excursie, dagexcursie, Nederlandstalige begeleiding in Athene, maatreizen

VOLLEDIGE DAGEXCURSIE HIGHLIGHTS ATHENE VANAF CENTRAAL-EVIA

Optionele dagexcursie vanaf Evia

Een fantastische dagexcursie van Pallas Reizen was het afgelopen zondag 13 augustus 2017 in Athene! Wat hebben we met zijn allen genoten van deze heerlijke, oude, moderne en bruisende stad. Alhoewel het een stuk rustiger was dan normaal. Het is immers de vakantieperiode van de Grieken en wie kan ontvlucht de stad voor Maria Hemelvaart, het grote feest wat op 15 augustus gevierd wordt.

Kalimarmaro stadion, de moderne Olympische Spelen werden hier gehouden in 1896

Wij hadden een beetje het gevoel of we de stad voor ons alleen hadden; bijna lege straten en weinig verkeer. Om 10.00 uur hadden we afgesproken met onze gasten die in het Novus City hotel verbleven, als afsluiting van hun Pallas Reizen Evia autorondreis waarbij ze Noord-, Centraal- en Zuid-Evia hadden aangedaan. De overige gasten kwamen vanuit Eretria en Kymi (Oost-Evia) mee. Vanaf het hotel in Athene zijn we naar het Kalimarmaro stadion gegaan, het moderne Olympisch stadion, waar de moderne Olympische Spelen in 1896 gehouden werden. Hilarisch moment met een ‘waterverkoper’, hij maakte er een showtje van, wel heerlijk gekoeld ijswater.

Aflossing van de wacht bij het parlementsgebouw op het Syntagmaplein

Daarna stond natuurlijk de spectaculaire aflossing van de wacht op het programma. Om 10.45 uur positie innemen op de vluchtheuvel om zo het korps van Evzonen van dichtbij te kunnen zien langs marcheren in hun ‘zondagse kostuum’, de plooirokken met 400! Plooien (dit staat symbool voor meer dan 400 jaar Osmaanse bezetting). Wat een prachtige ceremonie is het toch elke keer weer, indrukwekkend en kippenvel, zeker als het korps de groet uitbrengt aan het graf van de onbekende soldaat.

Metrostations Syntagma en Acropolis

Daarna met de metro van het Syntagmaplein naar het Acropolis metrostation, is maar één halte. Beide metrostations zijn prachtig maar vooral bijzonder en uniek, zeker het Syntagma metrostation omdat daar de opgravingen te zien zijn die gevonden zijn bij het aanleggen van de metrolijn. Indrukwekkend, gewoon achter glas kan men de mooiste vondsten zien. Het Acropolis metrostation heeft een gigantische foto van de grote Melina Mercouri, zangers, actrice en de laatste jaren van haar leven was zij minister van cultuur. Wat heeft zij veel voor het land betekent vooral ook tijdens de Junta van 1967-1974.

Lopend Athene verkennen

Koffie met wat lekkers gedronken op een terras vlakbij het Acropolis museum. En vandaar wandelen 360 graden om de Akropolis heen. Eerst langs de zuidhelling, dan naar de heuvel waarop de apostel Paulus de Atheners toegesproken heeft en het Evangelie van Christus verteld heeft. Vanaf dat punt dalen we af bovenlangs de Antieke Agora en dan door de wijk Anafiotika, je kunt je hier nauwelijks voorstellen dat je in een miljoenen stad bent. Afdalend naar de Plaka waar we een super lunch genoten hebben bij Taverna Vizantio. De Plaka en Monasteraki natuurlijk afgestruind om vervolgens via het Thissiou om te lopen naar de ingang van de Acropolis heuvel. Wie wilde kon een bezoek aan de Acropolis brengen, maar iedereen was het erover eens: we gaan de Pallas Reizen Athene City trip doen.

Dus liepen we verder via de Poort van Hadrianus terug naar het parlementsgebouw om nu de Evzonen van dichtbij te fotograferen. Via de E. Venizelosstraat waar de mooie Academie gebouwen staan en de bibliotheek verlieten we de stad nadat we eerst natuurlijk onze gasten die in het Novus City hotel verbleven afgezet hadden. Met de boot van 20.30 uur zijn we overgegaan van Skala Orpos naar Eretria waar we om 21.00 uur aankwamen. Een onvergetelijke dag, waarbij wij eruit halen wat er in zit om in één dag vele highlights van de hoofdstad van Griekenland te laten zien!

Meer optionele excursies van Pallas Reizen bekijken vanaf Centraal-Evia? Klik hier 

09/06/2017
Pallas Reizen, Centraal Evia, Eviana Beach hotel, Eretria Evia, het andere Griekenland, maatreizen

WELKOM OP CENTRAAL EVIA

Ondertussen is het nieuwe vakantieseizoen op Evia in volle gang en omdat bij Pallas Reizen bijna iedere gewenste reisdatum mogelijk is ontving ik vandaag 8 gasten op de luchthaven van Athene. Blij verrast was ik omdat een aantal van deze gasten 'bekende gezichten' bleken te zijn. En ook de gasten waren verrast omdat zij mij onmiddelijk herkende.

Nadat alle gasten ingecheckt waren in Eviana Beach hotel werd het tijd om de inwendige mens te versterken met een gezellige (door Prinos Reizen gratis aangeboden) welkomstlunch in taverne Romeo aan de boulevard van Eretria.

Aankomende tijd gaan de gasten genieten van een heerlijke vakantie op mijn mooie eiland Evia!

Vriendelijke groetjes,

Jacqueline-Alexandra

28/03/2015
Pallas Reizen, voorjaar in Griekenland, Paasreis, rondreis, het andere Griekenland,

THUISKOMST IN ERETRIA OP CENTRAAL-EVIA

Vrijdag 27 maart 2015 was het weer zover dat ik weer naar Griekenland vertrok voor het aankomend zomerseizoen, een vroeg begin zult u wellicht denken. Maar zondag 29 maart ’15 is de eerste aankomst van dit seizoen. Misschien vroeg maar Griekenland heeft heel het jaar veel te bieden aan de Griekenlandvakantieganger. Hoe bijzonder is het om alles in bloei te zien staan? De fruitbomen, de amandelbloesem die momenteel in bloei staat…. De schoonheid van het voorjaar is uniek in Griekenland. En ja, dat trekt vakantiegangers aan die niet alleen voor zon, zee en strand komen.

Veel gasten hebben een fly & drive geboekt en onze fly & drive is zo uitgekiend dat de gasten het Grieks Paasfeest op 12 en 13 april 2015 mee gaan maken op Zuid-Evia. Volgende week zondag en maandag komen  de gasten voor de Speciale Paas reis aan. Een unieke reis waar we heel veel mooie excursies bij aanbieden inclusief lunch,drankjes en diner. Het accent ligt bij deze reis natuurlijk op de beleving van het Paasfeest. Maandag 6 april 2015 begint de ‘Grote Week’ ‘I Megali Evdomada’. Deze week staat bol van de symboliek en is heel erg bijzonder om mee te maken, ook al is men niet gelovig! Ik verheug ik me erg op dit aankomend seizoen. Een bijzonder mooi seizoen in mijn / ons geliefde Griekenland.

Ik kijk er naar uit u te mogen begroeten in Griekenland, ons Griekenland!

Lieve groeten, 

Jacqueline-Alexandra

03/04/2015
Pallas Reizen, Pasen in Griekenland, rondreis op Evia, maatreizen Griekenland, het andere Griekenlan

DE EERSTE WEEK THUIS IN GRIEKENLAND

Wat vliegt de tijd toch altijd! De eerste week van Pallas Reizen zit er alweer op. Een week met alleen maar heel veel zon en sommige dagen was het zelfs 20 graden. Soms een wat frisser windje maar het is gewoon heerlijk lenteweer met een stralende zon en blauwe lucht. De gasten genieten enorm van de prachtige natuur en uiteraard zit het weer helemaal mee waardoor het extra genieten is. De voorbereidingen voor de grote Paasreis zijn in volle gang. Samen met onze partners zullen we er een grandioze reis van maken. De inkopen zijn gedaan voor de wandelingen, de safaritocht naar Cavo D’ Oro (picknick spullen), voor de Epitafios op Goede Vrijdag en de opstanding in de Paasnacht.

Nog 2 dagen en dan de aankomst voor de Paasreis, zondag 5 april 2015 vanaf Eindhoven. Maandag 6 april 2015 vanaf Amsterdam. Restaurants besproken met heerlijk speciaal samengestelde menu’s. Wat verheug ik me op de komende dagen. Tot en met 15 april 2015 blijven de gasten, heerlijk! Op 16 april 2015 dan gelijk alweer de volgende aankomst. Ook daar verheug ik me erg op. Een volle dag Athene begeleiden, geweldig om in deze bruisende stad naast de ‘klassieke highlights’ nog vele andere mooie plekjes te laten zien en veel te vertellen over de geschiedenis van deze mooie ‘oude en moderne’ stad.

In Nederland is het aankomend weekend Pasen, ik wens u fijne Paasdagen toe met hopelijk mooi weer! Kalo Pasxa!

Jacqueline-Alexandra