EVIA

Het verborgen geheim van Griekenland

01/04/2015
Jaqueline Alexandra Hamelink, Pallas Reizen, Evia, Noord-Evia, maatreizen Griekenland

EVEN VOORSTELLEN

Mag ik mij even voorstellen?

Me lene: (Jacqueline-)Alexandra . Dit is de korte, Griekse versie. Eigenlijk is het voluit: Jacqueline (van Iakovos, Jacob, maar dan op zijn Frans, wat destijds de voertaal in Griekenland was) -Jacqueline-Alexandra Hamelink-. Maar dat is een hele mond vol... en zeker in Griekenland, voor de Grieken, die houden het kort en krachtig op Alexandra. 

Ik ben in Griekenland geboren, in het dorp Mégara (het Barneveld van Griekenland), ja, de kippen bedoel ik hiermee, het pluimvee.... 'Poulakia apo tin Mégara' 'Vogels uit Mégara' is een kreet die je over heel Griekenland hoort... de verkoop van pluimvee uit het dorp met de beste reputatie wat pluimvee betreft.

Maar daarnaast heeft het antieke Mégara ook een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis; niet te vergeten: 'de stichter van Byzantium kwam uit Mégara'. Maar ook 'Panajis apo tin Mégara'.... 'De Griekse Valentino'... hij werd verliefd op (en op hem) vele mooie dames uit het dorp Mégara. Hij sprak met allen af dat ze zouden trouwen op zondag om 19.00 uur. Hij zou (zoals gebruikelijk in Griekenland) wachten bij de kerk.... Alle bruiden waren aanwezig... Om het bij vogels en pluimvee te houden: 'de vogel was gevlogen'.... daar stonden de bruiden van Mégara! 
U begrijpt dat als ik hier in Griekenland zeg dat ik geboren ben in 'het kippendorp' Mégara, de 'tok-tok' geluiden en vooral ook refererend aan ' Dé Pangis van Mégara' er standaard bij horen.

Een groot deel van mijn jeugd heb ik in mijn tweede vaderland Nederland doorgebracht. Of is het mijn eerste vaderland? Moeilijk te zeggen! Beide zijn mij eigenlijk even lief, want in Nederland zijn mijn jeugdherinneringen aan een deel van de lagere school en de middelbareschooltijd. Waar leerde ik met galgje (kreeg veel Nederlandse bijles) het woord: 'hottentottententententoonstellingen' ? U raadt het al: in Nederland. Waar heb ik gespeeld als kind? Inderdaad: in Nederland. Wanneer beginnen de echte herinneringen aan Griekenland, waar ik als 'Griekse-buitenlandse' kennis meemaakte? Vele decennia terug... en vond ik het 'mijn land', niet echt.... het was er erg warm, oudheden alom,veel stenen die ooit iets voorgesteld moesten hebben? Ik had er niet echt een beeld bij... Toch is dat later volledig omgedraaid en waardeer ik nu meer dan ooit 'die stenen'. Achter elke steen zit een prachtig verhaal, een stuk geschiedenis wat ook bij mij hoort als geboren Griekse. (Die term heb ik vaker gehoord... Melina Mercouri, de gevierde actrice en later minister van cultuur heeft deze 'term' bedacht). Over haar zal ik zeker schrijven, ze heeft heel voor voor Griekenland betekend....). 

Middels deze blog wil ik u kennis laten maken mijn 'Mijn Griekenland', het Griekenland van weleer zult u misschien denken, maar dát Griekenland bestaat nog, en hoe! Het authentieke Griekenland, waar de gast (Xenos) nog gast is, mijn Griekenland en het Griekenland van de vele Grieken, die zo trots zijn op hun prachtige land. Het àndere Griekenland.

Welkom, Kalos Orisathe! 

Jaqueline (zonder c, die letter kent men niet in het Griekse alphabet en dus zonder 'c', zo sta ik echt ingeschreven, ook in mijn paspoort)-Alexandra.

Alexandra

Pallas Reizen

18/08/2017
Prinos_Reizen_Zuid-Evia_baai_bij_Marmari_Grieks_eiland_Griekenland

WAAROM ZIJN ONZE GRATIS- EN OPTIONELE PALLAS REIZEN EXCURSIES ZO’N GROOT SUCCES?

Het is niet alleen de schitterende natuur, mooie zonsondergangen en pittoreske plaatsjes en schilderachtige baaitjes waar vaak rust de sfeer bepaalt. Het hele concept van onze excursies slaat erg aan bij onze gasten. 

Nederlandstalige reisleiding die zelf de excursies begeleidt

Op diverse bestemmingen begeleiden onze reisleiding persoonlijk alle excursies in het Nederlands. Iets wat door onze gasten als zeer prettig ervaren wordt. En wat extra bijdraagt is het feit dat onze reisleiders over het algemeen al jaren op de bestemmingen wonen en dus de mooiste plekjes weten te vinden waardoor de excursies een extra dimensie krijgen. 

Door de Griekse ogen van Alexandra

Op het eiland Evia is eigenaresse Alexandra verliefd en laat u het eiland door haar Griekse ogen zien doormiddel van de uitgebreide informatie die op voorhand krijgt. U komt op plekken die anders verborgen zouden blijven, plekken die je echt moet weten te vinden. En natuurlijk het contact met lokale eilandbewoners, soms zelfs bij de bewoners thuis. 

Kookworkshop nieuwe excursie op Centraal-Evia

Mede door de goede feedback die wij van onze gasten krijgen zijn we steeds in staat om wensen te vertalen naar excursies. Zo bleek er een grote behoefte te zijn aan ook een kookworkshop op Centraal-Evia. Op Noord-Evia hebben al lang een bijzondere kookworkshop onder de bezielende leiding van Nederlandse Astrid, eigenaresse van taverna Aithrion in Ellinika.

Het moest niet zo maar een kookworkshop worden. Wat bleken onze gasten nu juist graag te willen? ‘Huis tuin & keuken’ recepten. Wat koken de Grieken nu zelf thuis? En hoe doen ze dat? In een restaurant kun je met alle apparatuur van alles makkelijk maken. Maar hoe gaat dat in het dagelijks leven? Na overleg met zus Angeliki  kunnen wij u nu een kookworkshop bij haar thuis, in haar keuken en met de materialen die iedereen thuis heeft, aanbieden. We maken bijzondere, maar gewone, alledaagse recepten. Iedereen helpt mee en daarna genieten we met elkaar van de zelfgemaakte gerechten op het terras van het appartement. Deze kookworkshop wordt met kleine groepjes deelnemers gehouden.