DE OLYMPISCHE RIVIERA

De Olympische Rivièra, klassieke en moderne highlights

Dorpen_centraal_Griekenland_Prinos_Reizen_foto_2

DORPEN

Traditionele dorpen van Piëria

De traditionele dorpen die overal verspreid liggen op de Olympusberg en in het Piëriagebergte, zijn makkelijk bereikbaar en liggen op korte afstand van katerini en de kust. Ze bieden een prima keuken en onderdak. Bovendien wordt de bezoeker verrast door een uitzonderlijk landschap. De oude dorpen liggen temidden van indrukwekkende bossen en worden gekenmerkt door hun interessante Macedonische architectuur met typische natuursteen en er is heel wat folkore aan te treffen.

Op de Olympusberg en in het bijzonder op het lager gelegen deel kan de bezoeker de stedelijke centra van Piëria opzoeken.

Het traditionele bergdorp Palei Pori

Dit dorp ligt op een hoogte van 450 meter met natuurstenen huizen uit de 17e en 18e eeuw. Het dorp is omgeven met bossen en oude kerkjes. Het grenst aan de waterbiotoop van Neoi Poroi en bevindt zich nabij de kust.

Palios Panteleimonas

Ook dit is een traditioneel dorp wat op een hoogte van 500 meter ligt met een prachtig uitzicht over zee en het dorp ligt niet ver van de kust. De typische architectuur voor deze regio vindt u in dit dorp in overvloed terug, het dorp staat erom bekend. U vindt er vele authentieke taverna's en herbergen en tevens is het dorp een ideale basis voor mooie wandelingen.

Palea Skotina

Dit dorp ligt op 750 meter hoogte en heeft vele oude kerkjes biedt een prachtig decor voor mooie tochten door een schilderachtig landschap. Het dorp ligt vlakbij de kust.

Petra

Een indrukwekkend landschap met prachtig uitzicht op de Olympusberg en het Piëriagebergte. Een belangrijk monument is de Byzantijnse kerk Édisodion tis Theotokou (De Intrede van Moeder Gods) in het klooster uit de 11e eeuw van Petra. Het dorp beschikt over taverna's en er zijn vanuit hier uitnodigende wandelingen te maken.

Palia Vrontou

Dit dorp staat bekend om zijn historische Agios Nikolaos kerk.

Palea Leptokaria

Niet ver van de kust en nabij de archeologische vindplaats van Livithra, temidden van een eeuwenoud platanenbos. Vertrekpunt voor tochten door een adembenemende natuur.

Lithochoro

Het dorp is behoorlijk groot en tevens van historische betekenis met typische huizen die in Macedonische bouwstijl opgetrokken zijn, smalle kasseiweggetjes en veel kapelletjes. Het strand is op nog geen vijf kilometer afstand maakt Lithochoro tot een ideale basis. Vertrekpunt van wandeltochten in het kloofdal van de Epineasrivier en tevens is het dorp het vertrekpunt van klimtochten naar de toppen van de Olympusberg.

Dion

Een interessante plaats vanwege de archeologische opgravingen (Archeologisch Park) en het archeologisch museum. Hier kunt u de vondsten bewonderen van deze vroegere heilige stad van de Macedoniërs. In de zomer herleeft het Antieke Theater van Dion met de voorstellingen en concerten die er georganiseerd worden in het kader van het Olympus Festival.

Katerini

Katerini is de hoofstad van het departement Piëria

Deze levendige stad is de spil van alle activiteiten in de streek. In het stadhart ligt de grote winkelstraat Megalou Alexandrou, een heerlijke straat om langs de vele winkels te slenteren, maar ook treft u een keur aan cafeetjes, restaurants en taverna’s aan. In 1806 werd er voor het eerst door een reiziger over Katerini geschreven wat toen een honderdtal huizen had. Sindsdien is het inwoneraantal verachtvoudigd. Op slechts 17 km afstand van Katerini vindt u de opgravingen van Dion. De naam Dion verwijst naar oppergod Zeus, die ook Dias genoemd werd en die speciaal hier vereerd werd. U kunt per auto mooie rondritten maken om heel het gebied te leren kennen. Uitgebreide routesuggesties en beschrijvingen van de bezienswaardigheden ontvangt u bij uw reisbescheiden.

Platamonas

Dit knusse plaatsje beschikt natuurlijk over een schitterend strand, winkels en een haventje voor kleine bootjes. Het is een trekpleister voor zowel de Griekse als de buitenlandse toerist. Het oude centrum is erg gezellig, mede door het treinstationnetje direct aan zee. Blikvanger is het Byzantijnse kasteel uit de 12e eeuw, zeer strategisch gelegen aan de doorgaande weg van Thessalië naar Macedonië. In de oudheid was de antieke nederzetting Herakleion gevestigd op de plaats waar nu Platamonas gevestigd is. Platamonas ligt aan de Egeïsche Zee, 25 km ten zuidoosten van de berg Olympos en 33 km vanaf Katerini.

Tip: kom de zonsondergang beleven op een van de terrassen van het dorpsplein.

Neoi Poroi

Het meest zuidelijk gelegen strand van Piëria, met een brede boulevard. Het grenst aan het traditionele dorp Palioi Poroi en aan de uitgestrekte en schilderachtige waterbiotoop die het noordelijk deel van de delta van de Piniosrivier vormt.

Thessaloniki

Hoewel u op uw route door Centraal-Griekenland waarschijnlijk als eerste met Thessaloniki kennismaakt, hebben wij deze tweede stad van Griekenland in deze beschrijving voor het laatst bewaard. De stad is de hoofdstad van de regio Centraal-Macedonië en ligt in Noord-Griekenland, aan de Golf van Thessaloniki. De stad is deels trapsgewijs gebouwd tegen de heuvel Chortiatis. Ten westen van de stad ligt de rivier de Axios en ten oosten liggen de meren Koronia en Volvis.

Delphi_Griekenland_Prinos_Reizen_L25A0667

GESCHIEDENIS

De geschiedenis in deze regio is omvangrijk. Centraal-Griekenland bevat o.a. de archeologische plaats Delphi, maar ook de Meteora-kloosters zijn in dit gebied te vinden. Thessaloniki als hoofdstad van de Macedonische provincie heeft een enorme lange en rijke geschiedenis.

Het orakel van Delphi

Delphi is in de oudheid vooral bekend geworden door het beroemde orakel. Als men het orakel wilde raadplegen moest men eerst een offer brengen. De priesteres ­Pythia, die celibatair in het heiligdom leefde, vertaalde als medium wat het orakel ‘vertelde’. Voor het ritueel nam zij plaats op haar bronzen driepoot boven een rotspeet en raakte in trance, mede door de uit de spleet opstijgende zwaveldampen. Priesters interpreteerden de klanken die zij uitstootte en een van hen vertelde vervolgens op rijm aan de klant wat het orakel ‘gezegd’ had. Dat de interpretaties niet altijd goed bleken of naar eigen ‘inzicht’ vertaald werden, blijkt uit het feit dat de Lydische koning Croesus naar aanleiding van een uitspraak van het orakel (“een groot rijk zal ten onder gaan”) ten strijde trok tegen de Perzen en deze veldslag verloor. Het orakel trof echter geen blaam; Croesus had namelijk niet gevraagd of zijn eigen rijk of dat van de Perzen te gronde zou gaan. Delphi werd een internationaal heiligdom. Zelfs Egyptische farao’s raadpleegden het orakel.

De Pythische spelen

Ter ere van Appolo’s overwinning op de Pytho werden er net als in Olympia, Isthmia en Nemea spelen gehouden. Dit gebeurde vanaf 582 v. Chr, eerst om de acht jaar, later om de vier jaar. In het begin ging het vooral om ­muzikale spelen, later waren er ook theatervoorstellingen en ateletiek­wedstrijden in het stadion en strijdwagen­rennen in de vlakte van Krisa. Winnaars werden beloond met een lauwerkrans. Onder de Romeinse heerschappij werden de spelen weer om de acht jaar gehouden.

Matriarchale en patriarchale eredienst

Voordat Apollon in Delphi aanbeden werd, vereerden de Achaïers hier Moeder Aarde, ‘Gaia’, en ook de god van de zee in de vorm van een slangachtig, naamloos en vrouwelijk monster. Later moest deze matriarchale (moeder-) eredienst plaatsmaken voor de verering van de patriarchale nieuwkomers, de Olympische goden. Over het onstaan van de cultus van Apollon hier in Delphi bestaan vele mythen. Homerus schrijft dat Apollon het tot een plaag geworden monster doodde met een van zijn pijlen, waarna de plek naar het rottende monster Pytho werd genoemd. (‘Pytho’ betekent in het Grieks ‘doen verrotten’) De priesteres kreeg de benaming Pythia. De naam Delphi heeft de plaats te danken aan de mythe dat Apollon vanuit Kreta in de gedaante van een dolfijn naar deze plek kwam. De naam van het heiligdom veranderde toen in Delphoi, en Apollon werd er als Apollo Pythios en Apollo Delphinios vereerd.

Het klooster van Osios Loukas

Op de route naar Delphi kunt u bij een splitsing afslaan naar het klooster van Osios Loukas, gelegen op de westelijke helling van de berg Helikon. Het klooster kijkt uit over de groene vallei, waar volgens de legende Oedipus per ongeluk zijn vader Laios doodde. Dit bijzondere klooster, dat beschouwd wordt als een van de mooiste Byzantijnse bouwwerken, is gewijd aan de kluizenaar Loukas die in 953 in Stiri stierf. Het klooster staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Een bezoek meer dan waard!

Het kloostercomplex bevat de volgende gebouwen:

•  de Mariakerk (de Theotokos), waarschijnlijk rond 1000 na Chr. gebouwd.

•  het Katholikon, de hoofdkerk, gewijd aan Osios ­Loukas, gebouwd ongeveer 100 jaar na de andere kerk.

•  het refectorium, oftewel de eetzaal, dat nu als beeldenmuseum gebruikt wordt.

•  de crypte van Sint Barbara, onder het Katholikon, waar Osios Loukas begraven zou liggen. Ongeveer tien eeuwen lang heeft een olielamp onafgebroken gebrand boven zijn graf. De lamp is uiteindelijk weggehaald omdat de vlam de fresco’s aantastte.

•  De klokkentoren.

Geschiedenis van de kloosters van Meteora

Al in de 9e eeuw trokken heremieten zich terug in dit gebied. Door eeuwenlange wind- en watererosie waren hier bijzondere rotsformaties ontstaan, lijkend op smalle, hoge torens. Deze natuurlijke zandstenen torens werden beklommen door kluizenaars, die hier hun eigen leef­omgeving creëerden en slechts af en toe naar beneden kwamen. Onder invloed van de mystiek-religieuze beweging van het hesychiasme en de moeilijke tijden van oorlogen en epidemieën, onstonden hier in de 14e eeuw de eerste kloostergemeenschappen. Het eerste klooster was Mega Meteoron, gesticht in 1336. Nog 23 andere kloosters zouden volgen, maar Mega Meteoron bleef het hoogst gelegen (623 m) en belangrijkste klooster. Onder het sultanaat van Süleyman ‘de Prachtlievende’ kregen de kloosters in de 16e eeuw onder de abt Vissárion veel privileges en bezittingen in de vorstendommen Walachije en Moldavië. In de 17e eeuw begon het verval van het kloosterleven in Meteora. Er werd gesjoemeld, sommige monniken hielden er als monnik verklede vrouwen op na en van het idealistische gedachtegoed was niet veel meer over. In de 18e eeuw dienden de kloosters als toevluchtsoord voor Grieken die de door de Osmaanse overheersers opgelegde belastingen wilden ontduiken. Tijdens de 19e eeuw werden de Meteora-kloosters gebruikt om te ontkomen aan oprukkende rebellen en tijdens de Tweede Wereldoorlog en de daaropvolgende Burgeroorlog (1944-1949) hebben de toen nog overgebleven kloosters veel schade opgelopen. In de jaren ’60 van de vorige eeuw begon men met het aanleggen van wegen en trappen naar de kloosters, waardoor deze bijzondere gebouwen nu toegankelijk zijn geworden voor toeristen. Sinds 1988 staan zij op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

De te bezichtigen Meteora-kloosters zijn:

•              Agiou Nikolaou Anapafsas

•              Metamorfosis of Mega Meteoron

•              Varlaam

•              Roussanou

•              Agia Triada

•              Agiou Stefanou

Bezoek aan de kloosters

Denk bij een bezoek aan de Meteorakloosters aan de kledingvoorschriften: voor mannen een lange broek, voor vrouwen een lange rok. En voor beiden bedekte schouders. In noodgevallen kunt u ter plekke een lange broek of een wikkelrok lenen. Elk van de zes kloosters heeft zijn eigen openingstijden. Als u het goed plant, kunt u ze alle zes in één dag bezoeken, maar de meeste mensen kiezen voor een rustiger tempo. Als u bij ons een reis boekt naar Kalambaka, of op uw reis dit gebied aandoet, dan ontvangt u van ons uitgebreide informatie over de verschillende kloosters en hun bezienswaardigheden.

De geschiedenis van Thessaloniki

Thessaloniki is ongeveer in 315 v. Chr. gesticht door Kassandros die de plaats noemde naar zijn vrouw Thessalonikè, een halfzuster van Alexander de Grote. Op haar beurt was Thessalonikè door haar vader ­Philippus II van Macedonië vernoemd naar de overwinning (nikè) die hij in Thessalië had behaald.

Rond 50 na Chr. preekte de apostel Paulus hier. De stad was zeer belangrijk tijdens de hellenistische periode, toen de rijken der diadochen zich uitstrekten tot in India. Later ging Thessaloniki deel uitmaken van het Romeinse Rijk. Keizer Galerius had hier zijn residentie. Aan hem herinnert nog de Galeriusboog. De stad werd in de loop der tijd deel van achtereenvolgens het Byzantijnse Rijk, het kruisvaardersrijk tijdens de Vierde Kruistocht in 1204, en het Osmaanse Rijk. Onrustige tijden waren er toen de Goten, de Avaren, de Slaven, de Saracenen en zelfs de Noormannen (1185) hier waren en de stad veroverden en verwoestten.

De verovering van de stad door de Ottomaanse Turken in 1430 zorgde voor een geleidelijke wijziging van de samenstelling van de bevolking van Thessaloniki.

Vanaf 1500 vestigden veel sefardische joden zich in de stad, vluchtelingen voor de geloofsvervolgingen in Spanje. Gedurende lange tijd zouden zij zelfs de meerderheid van de bevolking vormen, waardoor Thessaloniki een van de grootste joodse centra in de wereld werd. De meeste joden spraken Ladino, een van het Spaans afgeleide taal. In het begin van de twintigste eeuw verschenen er zelfs kranten in het Ladino.

Aan het begin van de 20e eeuw vormde de stad een heel multiculturele gemeenschap van joden, Turken en Grieken, waarbij de joden in de meerderheid waren. Tijdens de Eerste Balkanoorlog in 1912 werd Thessaloniki door het Griekse leger veroverd. Vanaf die tijd maakt de stad definitief deel uit van Griekenland.

Vanaf 1922 veranderde de bevolking drastisch: Duizenden Griekse vluchtelingen uit Klein-Azië vestigden zich in Thessaloniki, terwijl de meeste moslims werden gedwongen de stad verlaten. Een pogrom in 1931 dreef daarna de laatste moslims en een groot deel van de joden uit de stad. Vrijwel alle overgebleven joden werden tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s afgevoerd. Momenteel wonen er nog zo’n 2000 joden in de stad.

Strand_Olympische_Riviera_Prinos_Reizen

STRANDEN

De stranden van Centraal-Griekenland en de Olympische Rivièra

Noord-Piëria

Methoni

De natuurlijke baai van Methoni en Nea Agathoupoli heeft niet enkel een groot zandstrand, maar biedt tevens rust, schaduwrijke plekjes en een mooi landschap. De baai is gelegen naast een van de grootste waterbiotopen van Europa.

Makrygialos

Hier treft u een groot zandstrand met alle voorzieningen. Kenmerkend voor de streek zijn de glooiende heuvels die de zandstranden afschermen.

Agios Yannis

In de directe omgeving van Markygialos bevindt zich het goudgele strand van Agios Yannis. De bezoeker zal hier ook genieten van de mooie omgeving.

Pydna

Net zo goudkleurig als het strand van Agios Yannis is het strand van Pydna. U kunt strand en cultuur hier goed combineren. De ruïnes van een Byzantijnse vesting liggen hier vlakbij. Het ontdekken waard.

Alyki Kitrous

Als u vanaf Pydna een kilometer verder doorrijdt dan komt u bij het natuurlijke haventje van Alykes Kritous. Hier liggen kleinere botten. Ook is er een bekend waterbiotoop.

Centraal-Piëria:

Korinos

Over de lengte van een aantal kilometers strekt zich het oneindige strand uit van Korinos, dat in de buurt ligt van antieke Macedonische graven.

Paralia

Een levendige badplaats met een breed strand van enkele kilometers, een natuurlijke haventje voor kleinere boten. Een brede en tevens verlichte boulevard loopt parallel aan het strand, ideaal voor wie wil wandelen. Tevens is er een fietspad. De boulevard verbindt Paralia met het grote dorp Olympiaki Akti.

Zuid-Piëria:

Gritsa

Het strand dat bij Litochoro behoort is Gritsa. Het is gelegen aan de voet van de Olympusberg en in de nabijheid van de archeologische vindplaats van Dion. Leuk haventje.

Plaka Litochorou

Hier wordt de bezoeker verrast op een opeenvolging van natuurlijke kleine baaien waar het klassieke landschap van goudgele stranden onderbroken worden door rotsen en keien.

Leptokaria

Leptokaria is een typisch vakantieoord. Het grenst aan de oorden waar de mythische Orpheas actief was.

Paralia Skotinas

Het strand van Skotinas, niet ver van het gelijknamige traditionele dorp is wederom een prachtig geel zandstrand aan de voet van de Olympusberg. Tijdens de zomermaanden zijn hier vele muziek- en dansfestivals.

Paralia Panteleimona

Het aangrenzende Paralia Panteleiomonas reikt de vegetatie tot aan de zee, daarboven ligt het traditionele dorp Palios Panteleiomonas en tussen beide in, domineert het Byzantijnse kasteel van Platamonas.

Platamonas

Ook hier vindt u een prachtig strand en tevens zijn er winkels, een haventje en veel gelegenheden voor amusement.

Neoi Poroi

Het meest zuidelijk gelegen strand van Piëria. Het grenst aan het authentieke dorp Palioi Poroi en aan de uitgestrekte en schilderachtige waterbiotoop die het noordelijke deel van de delta van de Pinios rivier vormt.

Variko

Een ander mooi strand treft u bij Variko aan.

MYTHEN, SAGEN EN LEGENDEN

De legende

Een legende vertelt hoe de oudste nederzetting (in de 14e eeuw v.Chr.) werd gesticht door de Feniciër Kadmos, die zich, afgaande op het orakel van Delphi hier kwam vestigen en er ook zijn dynastie grondvestte. De lotgevallen van zijn koningshuis leverden uitvoerige stof voor de Thebaanse sagenkring. Archeologische opgravingen hebben inderdaad onder meer oosterse cilinderzegels uit die tijd opgeleverd.

EXCURSIES

Kookworkshop

Een van de optionele excursies die u in deze regio kunt ondernemen is de kookworkshop van de Nederlandse Ingrid Verleun en haar Griekse man.

Noord-Piëria 

Trips met als bestemming de kust en de waterbiotoop van Alyki.  In diezelfde streek zijn interessante archeologische vindplaatsen  te bezichtigen  zoals het dorp uit het jongere Steentijdperk,  te Makrygialos, het aangrenzende Archaia Pydna en de Byzantijnse  bisschoppelijke vesting in "Louloudies". De kustweg Alyki Kitrous Agathoupoli reikt tot aan de ontzaglijke waterbiotoop van de Aliakmonasrivier. In de vistaverna's van Agathoupoli kan de bezoeker genieten van de verse mosselen van de streek. Men kan het bergachtige binnenland verder in, naar het grote dorp Kolindros.

Centraal-Piëria  

De bezoeker kan gebruik maken van de kustweg Olympiaki  Akti Korinos. In het binnenland, loont het Piëriagebergte erg de moeite. Reizend over de weg Katerini-Elassona en via de zijwegen, kan de bezoeker genieten van het natuurschoon, de monumenten en de historische dorpen. Bezienswaardigheden in de streek zijn de Byzantijnse kerk van Eisodion ("De Intrede") nabij Petra, het oude Agios Georgios klooster nabij Ritini en de Panagia Palioziaziakou kerk.

Elatochori  beschikt over een skicentrum met een hoofdpiste van 2.300 m, een ringpiste van 4.800 m en een beginnerpiste van 250m.

Zuid-Piëria:  

De kusttrips hebben als bestemming de toeristische badplaatsen aan zee. Het binnenland heeft ook veel te bieden: historische bezienswaardigheden, traditionele dorpen en het ongeëvenaard natuurschoon van de Olympusberg. Op de Olympus kan men wandelen en aan bergbeklimming doen. Een van de milde wandelingen vertrekt vanuit Litochoro, volgt het bergpad E4, doorkruist het kloofdal van de Epineasrivier tot aan het oude klooster van Agios Dionysios, loopt langs watervallen en meren en volgt de loop van de rivier. In Prionia (op 1100 m hoogte) is er een gastvrij restaurant. Prionia is ook met de auto bereikbaar vanuit Litochoro,  namelijk  l8 km rijden via de bosweg. Vanuit Prionia vertrekken dan weer andere tochten naar hogere gebieden. Een andere populaire bestemming is de archeologische vindplaats van Dion.  Zuid-Piëria  is goed voorzien van historische monumenten, waaronder de archeologische vindplaats van Livithron en het Byzantijnsekasteel van Platarnonas.

Buiten Piëria

Meteora

Een geliefde bestemming. De weg erheen loopt door de Tempivallei. Andere bestemmingen zijn het Piliogebergte, Volos en van daaruit Skiathos met de boot. Ten noorden van Piëria zijn de archeologische vindplaatsen van Vergina en Pella. Op slechts 70 km afstand, ligt Thessaloniki van waaruit men naar de Agios Oros (Heilige Berg) kan.Ten zuiden van Piëria, op enkele uren rijden van Katerini, liggen o.m. Delfi,  Athene en Korinthe.

Thessaloniki_Prinos_Reizen_IMG_9442

ZELF EROP UIT

Dé highlights van dit gebied zijn ongetwijfeld de heilig­dommen van Delphi en de hangende Meteorakloosters, maar wij zijn van mening dat daarnaast ook absoluut het schiereiland Pilion tot de attracties van Centraal-Griekenland behoort.

Ook het nabij Delphi gelegen Byzantijnse klooster van Osios Loukas behoort tot de trekpleisters van deze regio. Bovendien hebben de Franken in Amfissa en ­Livadhia impossante vestingen nagelaten die meer dan een bezoek waard zijn. En let wel: de omgeving van Volos is een van de oudste cultuurgebieden van Europa. Ieder die interesse heeft in prehistorische archeologie komt hier aan zijn trekken. Daarnaast is Volos hét uitgangspunt om het Piliongebergte te ontdekken met zijn vele pittoreske dorpen en badplaatsen.

Meteora

‘Meteorizomai’ betekent in het Grieks: opstijgen, in de lucht hangen, zweven en dat is wat de Meteorakloosters doen: ze lijken te zweven... Als u in de wintermaanden deze kloosters bij Kalambaka bezoekt, dan worden ze vaak omgeven door een bijna mystiek aandoende mist, waardoor ze zo mogelijk nog aantrekkelijker en fotogenieker worden. In totaal waren er 24 kloosters. Hiervan zijn er nog zes in redelijke staat en van deze zes zijn er twee nog in gebruik als klooster; de overige zijn nu museum. De zes kloosters kunnen op vaste tijden bezocht worden en zijn door de aanleg van trappen inmiddels goed toegangelijk. Dat was vroeger wel anders. De monniken moesten toen per touwladder naar boven klimmen of ze werden in een net opgehesen. Ook alle goederen moesten met netten naar boven worden getransporteerd.

Delphi

Van alle archeologische plaatsen in Griekenland heeft Delphi wel de meest spectaculaire ligging. Het ligt op een plateau, 550 meter hoog, ingeklemd tussen de steile Phaidriaderotsen en het ravijn van de Pleistos. Delphi was voor de oude Grieken de ‘Omialos Ges’, de ‘Navel van de Wereld’ (Olympia was het ‘Hoofd van de Wereld’). Het heiligdom was gewijd aan Apollon, de god van het licht. Een bezoek aan de archeologische opgravingen van Delphi is zeer de moeite waard. Er zijn onder andere resten te zien van de tempel van Apollon en van de zogenaamde Tholus of Rotunda. Verder het Amfitheater en het Stadion waar de Pythische spelen werden gehouden. Het Archeologisch museum bevat een aantal zeer interessante en fraaie vondsten, waaronder het bronzen beeld van de wagenmenner van Delphi uit 476 v. Chr. Tip: koop een combi-ticket voor zowel de opgravingen als het museum.

Veel te zien

Thessaloniki heeft legio bezienswaardigheden. Een paar dagen is eigenlijk te kort om deze historische stad helemaal te ontdekken. Het Aristotelesplein, het hoofdplein van de stad met het standbeeld van Aristoteles, ligt aan zee en heeft vele gezellige terrassen. Bezienswaardig is ook de Galeriusboog, gebouwd en versierd in het jaar 306 ter ere van keizer Galerius. Er staat nog een van de vier bogen die samen de triomfboog vormden. Het beeldhouwwerk op de boog geeft een indruk van Galerius heldendaden.

De Witte Toren, door de Grieken ‘Léfkos Pýrgos’ genoemd, is het beroemdste gebouw van de stad. Hij staat direct aan zee en biedt ruimte aan verschillende exposities over de geschiedenis van de stad. Vanaf het dak van de toren heeft u een prachtig uitzicht over het water.

De beroemde Rotunda was vermoedelijk bedoeld als Mausoleum voor Galerius, hoewel hij nooit daarvoor is gebruikt. Het is een van de oudste gebouwen van de stad en is in de 5e eeuw na Chr. omgetoverd tot een orthodoxe kerk met prachtige mozaïeken. Eind 16e eeuw werd de Rotunda een moskee en nu is het een museum.

Tijd te kort

Neem de tijd om rustig door deze boeiende stad te zwerven, waar heden en verleden gemoedelijk hand in hand gaan. Breng een bezoekje aan het Archeologisch museum of aan het Museum van de Macenonische strijd. Sla vooral de Aýia Sofía niet over. Deze in 1585 moskee geworden kerk is een van de weinige kerken uit de tijd van het iconoclase (beeldenstrijd). Pas na de Balkan-oorlogen, toen de kerk opnieuw werd gewijd, bleek dat de uit de 9e eeuw stammende mozaïeken van uitzonderlijke kwaliteit waren. Andere bekende kerken zijn de de Panyía Chalkéon, de Aýos Dhimitrios en de Profitis Ilias-kerk. Het geboortehuis van Atatürk, de eerste president van de moderne Turkse staat, willen we zeker noemen. Het huis is tegenwoordig een museum ter ere van de ‘Vader der Turken’. Wilt u het museum bezichtigen dan moet u zich (met paspoort) melden bij het Turkse consulaat, dat zich ernaast bevindt.

Markten

De Modianomarkt, de overdekte markt van Thessaloniki, is een kleurrijke markt gelegen aan de Odos Ermou. Hier vindt men verse vis, vlees, groente en fruit, maar ook kleding. Het is erg leuk om deze markt te bezoeken. Op de Bit Pazar-markt zijn antieke voorwerpen en curiosa te vinden. Deze markt bestrijkt het gebied tussen de Odos Venizelou, Olimbou en Tositsa.

Uitgaansmogelijkheden

De laatste jaren is er in Thessaloniki een zeer divers en uitbundig uitgaansleven ontstaan, vooral in het westelijke havengebied, dat werd omgetoverd tot een horeca­paradijs. Achter de haventerreinen functioneert ‘O Mylos’, een voormalige meelfabriek, alweer enkele jaren als multifunctioneel cultuurcentrum met de daarbij behorende bars, cafés en restaurants. De prijzen liggen hier wel wat hoger. Er is kans dat u rond de € 4,- betaalt voor een glas Heineken.

Muziek

Elke stad heeft zijn eigen muziek en zijn eigen smartlap. Voor Thessaloniki is dit ‘Thessaloniki Mou’ gezongen door Glykeria. Het nummer gaat over de liefde voor de mooie stad Thessaloniki. Beluister dit nummer eens op Youtube. Als u het vervolgens in Thessaloniki hoort terwijl u op een terrasje aan een kop koffie zit, zult u het zeker herkennen.

bougatsa_Prinos_Reizen

SPECIALITEITEN, LOKALE PRODUCTEN, EN EEN LEUK RECEPT

Lekkernijen uit Thessaloniki

‘Koulouria’ is een met sesam bedekte ring van brood, die bij bakkerijen en straatstalletjes verkocht wordt. Dit brood heeft een Byzantijnse achtergrond en komt oorspronkelijk uit Constantinopel. Een andere traktatie is ‘Bougatsa’, een lekkernij van filodeeg gevuld met zoete room, kaas of gehakt. Bougatsa wordt in meerdere delen van Griekenland geserveerd maar is vooral populair in Thessaloniki.

Linzensoep voor vier personen

• 500 gr blonde linzen (kleine rode linzen kan natuurlijk ook*),

was de linzen voor gebruik goed.

• 2 uien, fijngehakt

• 3 teentjes knoflook, fijn gehakt

• 2 laurierblaadjes

• 4 grote rijpe tomaten, in de keukenmachine gepureerd

• 1 blikje tomatenpuree

• 1 pakje gezeefde tomaten

• 2 bouillonblokjes (groente) oplossen in ca. 1-1 1/2 liter water

• heel klein beetje (olijf)olie

• zout/peper (en eventueel azijn, dit kan ook aan tafel zodat men het naar eigen smaak kan toevoegen).

Grote pan met beetje olie (olijf) opzetten, hierin op zacht vuur de uitjes en knoflook glazig laten worden. Linzen erbij voegen en even doorroeren. Vervolgens de overige ingrediënten erbij voegen en als laatste beetje bij beetje de groentebouillon erbij gieten. Goed doorroeren en aan de kook brengen. Als de soep kookt, vuur lager zetten en laten garen in ca. 30-45 minuten tot de linzen gaar zijn. Serveer de linzensoep met olijfbrood en voeg er eventueel gedroogde rode peper aan toe voor wie een pittige ‘bite’ wil. Ook kunnen croutons (gemaakt van oud brood) toegevoegd worden. Een heerlijke maaltijdsoep die in Griekenland tijdens de vastenperiodes veel gegeten wordt, of in de winter. Linzensoep kan heel goed ingevroren worden.

* de kleine rode linzen worden in de Turkse keuken gebruikt. U kunt de soep op dezelfde wijze bereiden en eventueel aardappel en wortel toevoegen. Na het bereiden zou u de soep kunnen pureren met een staafmixer.

Tip: voeg eventueel wat kummel toe voor een andere smaak.

Meteora_Prinos_Reizen_IMG_3518

PRINOS REIZEN TOP 10

Highlights van dit gebied

1. Dé highlights van dit gebied zijn ongetwijfeld de heilig­dommen van Delphi en de hangende Meteorakloosters, maar wij zijn van mening dat daarnaast ook absoluut het schiereiland Pilion tot de attracties van Centraal-Griekenland behoort.

2. Het nabij Delphi gelegen Byzantijnse klooster van Osios Loukas behoort tot de trekpleisters van deze regio.

3. Bovendien hebben de Franken in Amfissa en ­Livadhia impossante vestingen nagelaten die meer dan een bezoek waard zijn.

4. De omgeving van Volos is een van de oudste cultuurgebieden van Europa. Ieder die interesse heeft in prehistorische archeologie komt hier aan zijn trekken. Daarnaast is Volos hét uitgangspunt om het Piliongebergte te ontdekken met zijn vele pittoreske dorpen en badplaatsen.

5. De berg Olympos, de vele bergdorpjes en de enorme keuze aan wandelingen.

6. Piëria telt een groot aantal monumenten uit de Byzantijnse- of Laat-Byzantijnse periode. Het zijn vooral kerken en kloosters. De meeste bevinden zicht in Zuid-Piëria en zijn gelegen op een berg, omdat die locatie meer bescherming bood tegen piraten en indringers. Tip: het klooster Agios Dinoysios van de berg Olympus is een aanrader!

7. Archeologische vindplaatsen zijn talrijk. Het beroemde Dion, de voorhistorische nederzetting van Makrygialos is een bezoek waard. Maar ook het antieke en Byzantijnse Pydna, de naburige Louloudies en het antieke Livithra zijn de bekendste archeologische plaatsen.

8. Natuurreservaten aan de kust. Er zijn drie grote waterbiotopen in Piëra die samen duizenden hectaren beslaan en zich op een korte afstand bevinden van de toeristische vakantieoorden. Er zijn van groot ecologisch belang, maar ook de bezoeker die neit ecologisch ingesteld is, zal betoverd worden door deze schilderachtige omgeving en door het ongewone kleurenpalet van water en zeldzame planten.

9. De hoofstad van het Piëria is Katerini is een erg leuke en gezellige stad met veel winkels, cafeetjes, restaurants, taverna's en musea.

10. Het Piëriagebergte. Dit gebergte beslaat het westelijk deel van Piëria en het wordt gescheiden van het Olypusmassief door de Titarioberg. Er zijn tal van pittoreske traditionele dorpen. De beboste toppen van het Piëriagebergte vormen vaak het eindpunt van bergbeklimmertochten. Het Piëriagebergte beschikt over een goed uitgerust wegennet met provinciale wegen, u kunt prachtige autoritten maken. Maar ook wandelpaden die garant staan voor een heerlijke wandeluurtjes in een schilderachtige omgeving.