CORFU

Keizerlijke groene smaragd

Pallas Reizen, olijfboom Corfu, Korfoe, Griekenlandreizen, het andere Griekenland, reizen op maat

HET EILAND CORFU OF KORFOE

Het eiland Kerkyra (Griekse naam voor Korfoe of Corfu) is het meest noordelijke eiland van de Ionische eilanden. Een zeven stuks in totaal. Het eiland meet een lengte van 60 km van noord naar zuid en 30 km van oost naar west en is daarmee het grootste eiland van de Ionische eilanden waartoe ook Paxi, Anti Paxi, Ithaki, Lefkas, Kefalonia en Zakynthos behoren. Samen met Kerkyra zijn het zeven eilanden, 'epta nissia' (7 eilanden). 


Het eiland Corfu kunnen we in ruwweg drie gebieden onderverdelen: noord-, centraal en zuid-Corfu. Het noorden is bergachtig, het centrale of middengedeelte van het eiland is heuvelachtig en het zuiden is een laaggelegen gebied. 


De kustlijn is adembenemend en bestaan uit zand- en kiezelstranden. De mooiste stranden zijn en  westen, van de lange zandstranden van de Andinioti-lagune aan de noordoostkust en langs het Korissionmeer in het zuidwesten. 
Ook de uitgestrekte kliffen die u aan de westkust ten noorden van Ermones vinden. 
Het noorden van het eiland wordt gedomineerd door de berg Pantokrator met een hoogte van 906 m. 
 

Corfu, Pallas Reizen, kustlijn Agios Stefanos Korfoe, Griekenlandvakantie, maatreizen Griekenland

FLORA & FAUNA

Het eiland Corfu heeft een zeer afwisselend landschap. Grofweg kan men het eiland in drie gebieden indelen: het bergachtige noorden, het heuvelachtige centrale deel en en het laaggelegen zuiden. 
De prachtige lange stranden zijn het kenmerk van het eiland. Daarnaast zijn ook de kliffen kenmerkend voor Corfu, met name de kliffen aan de westkust ten noorden van Ermones. Tussen Sidari en Peroulades in het noorden vindt u prachtige steile rotsen met een mooi 'strepenpatroon' gevormd door lagen klei en zand. 

Noord-Corfu wordt gedomineerd door de Pantokratorberg met een hoogste top van 906 m. 
Het eiland is een van de groenste eilanden, hellingen bedekt met miljoenen olijf- en citrusbomen. Ook in de zomermaanden is het eiland erg groen. In het voorjaar is het eiland bedekt met allerlei bloemen waaronder ook de orchidee. 
 

Er leven diverse vogelsoorten op het eiland op de berghellingen, in cde cipres- en olijfbomen en langs de kusten met de kliffen en baaien. Vlakbij Corfu-stad overwintert de witte zilverreiger naast de dalmatische pelikaan. Ook de adouinmeeuw overwintert op dit eiland. Slechtvalken en eleonora-valken buizen huizen op het eiland. 

De kruiden van Corfu


Op het eiland kunt u heel veel verschillende soorten kruiden vinden. Volgens oude traditie moeten de kruiden op de juiste dag verzameld worden. Zo wordt er op 24 juni, het feest van de heilige Johannes de Doper, oregano geplukt. Basilicum wordt pas op 14 september geoogst, het feest van de 'Verheffing van het Kruis'. Kamille, salie en tijm komen ook veel voor op het eiland.