CHIOS

Eiland van Homerus en de molentjes

_DSC001541431

HET EILAND CHIOS

Chios heeft een oppervlakte van 843 km² en is daarmee, na Kreta, Evia, Lesbos en Rhodos het vijfde eiland in grootte. De kustlijn van Chios heeft een omtrek van 213 kilometer en kenmerkt zich door de vele stranden en mooie azuurblauwe baaitjes. 
Deze baaitjes variëren van gezellig druk met toeristische faciliteiten tot aan idyllisch, waar rust de sfeer bepaald. 
De meeste stranden hebben kiezel of een combinatie van kiezel en zand, daarnaast vindt u ook prachtige zandstranden, bijvoorbeeld het zandstrand van Karfas. Het eiland heeft een indrukwekkende en gevarieerde natuur. In het vroege voorjaar vindt over het gehele eiland een bloei-explosie plaats van Chiotische tulpen. Deze tulpen zijn een unieke tulpvariant. De zeldzame witte tulpen steken mooi af tussen hun rode soortgenoten. In het zuiden geven mastiek- en olijfbomen hun bijzondere Mediterrane uitstraling aan het landschap.

Het eiland Chios is verdeeld in drie gedeelten

Mastichora, het zuiden van het eiland, kenmerkt zich door de vele stranden, oude Middeleeuwse dorpen en natuurlijk de talrijke mastiekbomen. De Kampochora, het centrale gedeelte van het eiland, vlakbij Chios-stad is het vruchtbare gedeelte van het eiland. Hier doet het eiland zijn bijnaam ‘geurig eiland’ alle eer aan. In de Kampos ruikt u heerlijke geuren die afkomstig zijn van de bloesem van de omvangrijke boomgaarden met citrus- en amandelbomen. Ook de jasmijn draagt bij aan de aangename geuren.

Voriochora, de noordkant van het eiland, is weer totaal anders dan het midden en zuiden van het eiland. In het noorden bepaalt de hoogste berg van het eiland, het Pelineos-gebergte het gezicht. Prachtige, traditionele bergdorpjes, omgeven door een indrukwekkende natuur met spectaculaire vergezichten vormen het decor tijdens wandeltochten.

U kunt onder begeleiding van een locale wandelgids urenlange wandelingen maken. Uw reisleiding informeert u hier graag over. Chios leent zich uitstekend voor het maken van mooie (begeleide) excursies, daarnaast kunt u zelf heerlijke zwerftochten maken; per huurauto of met de locale bus, gemakkelijk en ludiek. Zo ervaart u het Griekse eilandleven intensief, tussen de vriendelijke en zeer gastvrije eilandbewoners. Niet voor niets wordt dit fantastische eiland elk jaar door meer mensen ontdekt en bezocht.

_DSC005958392

ARCHONTIKA (DE HERENHUIZEN IN DE KAMBOS)

De Kampos, wat vlakte betekend, is een verrassend mooi en uniek deel van het eiland. Het gebied is rijk aan water. Dat wisten de Romeinen al.Vele rijke families bouwden er hun archontiko's,(herenhuizen) en begonnen met de teelt van citrusbomen. Op de grote landgoederen met immense tuinen teelde men citrusfruit. Het water werd door een waterrad getransporteerd en opgevangen in een bassin waarmee men de bomen van water kon voorzien. Om de plantages te beschermen tegen de wind, ommuurde men de uitgestrekte landgoederen, waardoor er een doolhof van lommerrijke laantjes is ontstaan waar het heerlijk wandelen of fietsen is.

Chiotische handelaren wisten de producten goed te verkopen en het gebied raakte steeds meer in trek. Vooral tijdens de Italiaanse souvereiniteit van 1346 tot 1566 komt er steeds meer elite naar de kampos. Vele belangrijke adelijke families met hun eigen wapenschilden vestigden zich in het gebied. Chios maakt dan een enorme economische groei door. Getuige hiervan zijn de imposante archontiko's met de beelschone mozaïekvloeren op de binnenplaatsen en terrassen. De toegangsdeuren zijn erg fotogeniek en elk landhuis heeft zijn eigen kenmerkende deur. Door de oorlogen (vooral tijdens de afslachting van de Osmanen in 1822) en de aardbeving van 1881 is een groot deel van de kampos beschadigd en raakte in verval. Het gebied werd herontdekt en vele prachtige landgoederen zijn gerenoveerd en stralen weer die prachtige, onbeschrijfelijke mooie sfeer van weleer uit.

Dat de hotels stuk voor stuk juweeltjes zijn is iets wat een extra dimensie geeft aan een vakantie op Chios in de kampos.

Wij selecteerden een aantal archontiko's waar u een onvergetelijk verblijf zult hebben. Ons programma op Chios is inclusief autohuur voor de gehele periode van uw verblijf in een archontiko. U zult de auto op de luchthaven in ontvangst nemen en bij uw terugreis levert u de huurauto weer in op de luchthaven. Zo kunt u zelf het prachtige eiland Chios in al zijn facetten in uw eigen tempo ontdekken. Uiteraard ontvangt u van ons een informatief Nederlandstalig reisgidsje (geschreven door Jacqueline-Alexandra) met vele route tips.

De Kampos ligt op een paar kilometer van Chios-stad en op ca. 2-3 km. van het zandstrand van Karfas en Megas Limonas. Al naar gelang waar uw accommodatie zich bevindt in de Kampos. Ook grenst de Kampos aan de plaats Thymnia, hier vindt u vele traditionele taverna’s waar u zeer goed kunt eten, maar ook in de Kampos treft u leuke en bijzondere taverna’s aan. Grote supermarkt is op ca. 1 kilometer van de Kampos op de weg van de luchthaven naar Karfas.

_DSC0092

CHIOS 'EILAND VAN MYSTIEK, MASTIEK EN GEUREN'

Het op vijf na grooste eiland van Griekse Archipel is het bijzondere eiland Chios. Het bevindt zich in het noordoosten van de Egeïsche Zee en nabij de kust van Turkije. De enorme variatie in landschap, de verschillende gebieden met elk een eigen 'gezicht’, de hoofdstad met een cosmopolitische uitstraling en de gastvrije bevolking maken Chios tot een zeer aantrekkelijke vakantiebestemming. Het eiland is onder te verdelen in noord-, midden- en zuid-Chios. Het noorden is uitgestrekt en bergachtiger dan het midden en zuiden. Het centrale deel van Chios wordt gedomineerd door de Kampos. Dit vlakke gebied is uniek vanwege de vele citrusplantages die achter de muren van de meest imposante herenhuizen liggen. Dat de bloesem van de citrusbomen een heerlijke geur verspreiden is een extra dimensie tijdens de eindeloze wandelingen en/of fietstochten die u in dit gebied kunt maken.

De bijnaam van Chios is ook wel 'geurig eiland'. In het zuiden van het eilanden bepalen de twintig mastiekdorpen het landschap. Elk mastiekdorp heeft een eigen uitstraling wat een bezoek aan het zuiden en aan deze dorpen tot een geweldige belevenis maakt. Daarnaast zijn er dertig kloosters op het eiland en de kustlijn van Chios is een aaneen schakeling van de meest mooie en rustieke baaien en stranden die u zich kunt voorstellen, van zand tot unieke, gladde, zwarte vulkanische steentjes. Tegenover de kust van Chios ligt Turkije. Voor wie dat wil behoort een mooie dagtocht naar Cesme of Efeze zeker tot de mogelijkheden. Al met al een ideaal vakantie eiland dat (voor een ieder) veel te bieden heeft.

De geschiedenis van het eiland spreekt tot ieders verbeelding daar de vele sporen nog duidelijk aanwezig zijn. Het 'spookdorp' Anavatos, het prachtige en indrukwekkende Nea Moni klooster die een copie is van de Agia Sofia die in Istanbul vele eeuwen geleden gebouwd werd. De mastiekdorpen die elk hun eigen architectuur kennen. Zo is het dorp Pyrgos geheel opgetrokken in de zwart/ witte geometrische figuren. Mesta is als een doolhof gebouwd met smalle straatjes zodat de piraten destijds moeilijk het dorp konden plunderen. Olymia is weer een totaal ander mastiekdorp. Mastiek en Chios zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

 

DSC_0003_1

MASTIEK EN DE GESCHIEDENIS VAN CHIOS

Dit vloeibare 'goud' komt maar op één plaats ter wereld voor, in het zuiden van het eiland. Hier gedijen de mastiekbomen goed en geven ze hun vloeibaar ´goud´ (hars) af. Mastiekbomen groeien ook elders op het eiland en ook in Turkije kan men deze bijzondere boom aantreffen. De mastiekhars geeft de boom alléén af in het zuiden van Chios en nergens anders. De mastiek heeft de eilandbewoners welvaart gebracht. Verder heeft het eiland nog een ander bijzonder export middel, de scheepvaart. Chios en het voor de kust gelegen eilandje is het grootste rederseiland van Griekenland. Griekse reders of reders van Griekse afkomst hebben circa eenderde van de wereldscheepvaart in handen. De helft daarvan is afkomstig van Inousses.

De mastiek en de scheepvaart hebben het eiland veel rijkdom gebracht en  gegeven maar ook veel verdriet. Chios heeft tijdens de Osmaanse bezetting, die meer dan vierhonderd jaar duurde, in eerste instantie weinig last gehad van de bezetter, mede door de mastiek. De haremdames waren hier idolaat van, ze gebruikten het als kauwgom, maar ook werd het toevoegd aan hun parfum. De geur vond men onweerstaanbaar. Mastiek kent vele toepassingen, zelfs in Nederland werd vroeger in de bouw mastiek gebruikt om platte daken waterdicht te maken. Ook voor de gezondheid kan het veel goeds doen. Dit is iets waar men inmiddels veel onderzoek naar doet.

Chios moest aan de sultan hoge belastingen betalen en de helft van de mastiekoogst afstaan. Door de rijkdom (die de mastiek en de scheepvaart brachten) kon het eiland dit opbrengen en werden de bewoners 'met rust' gelaten. Het leven op Chios werd omschreven als: 'het Chiotische leven', vergelijkbaar met de uitdrukking: 'Leven als God in Frankrijk'. Een andere uitdrukking was: 'de Chiotische lach'. Het ontbrak de eilandbewoners aan niets en men had, ondanks de Osmaanse bezetting, een goed leven. Dit veranderde tijdens de vrijheidsstrijd van de Grieken. Deze begon op 25 maart 1821. De onafhankelijkheidsoorlog was een feit. Chios kwam buureiland Samos te hulp in hun zware strijd en werd dus gedwongen deel te nemen (aan de vrijheidsstrijd’. Kapitein Kanaris (afkomstig van het buureiland Psara) blies het vlaggenschip van de Pasja op in de haven van Chios-stad. Chios werd als voorbeeld gesteld en zo'n 30.000 Chioten werden vermoord door de Osmanen. Zo'n zelfde aantal werd krijgsgevangen gemaakt; er bleven nog zo'n 35.000 Chioten in leven. (Ongeveer tweederde van de totale bevolking was er dus niet meer). Nu heeft het eiland ongeveer 50.000 inwoners op het eiland.

Dit stuk 'recente' geschiedenis dragen de Chioten met zich mee en heeft (de bevolking en het eiland) zeker gevormd; strijdbaarder dan ooit hebben zij hun eiland weer opgebouwd tot een van de meest bijzondere eilanden van Griekenland.

DSC_0050

NOORD-CHIOS

Dit deel van het eiland kan men ruiger noemen, onherbergzamer. Een prachtig stuk van het eiland waar in de dorpen af en toe de tijd stil lijkt hebben gestaan. Anders dan het midden- en zuiden van het eiland Chios. Volissos vormt de hoofdplaats in het noorden en ook komen elk jaar vele gelovigen van het eiland en ver daar buiten naar het noorden op de naamdag van de beschermheilige van het eiland; Agia Markella.

DSC_0165

CENTRAAL-CHIOS

Centraal-Chios

Dit deel van het eiland kenmerkt zich door de stad, Chios-stad, de luchthaven en natuurlijk het prachtige Kampos gebied, maar ook hier in deze regio vindt u de leuke en gezellige plaats Karfas met vele restaurants, café’s en taverna’s. Brommers-, scooters en fietsen huurt u hier bij Kovas. Dora en Nikos zullen u met raad en daad terzijde staan. Al vele jaren onze partner! Maar daarnaast biedt centraal-Chios zoveel meer. Het klooster van Agios Minas is een absolute must en natuurlijk het klooster van Nea Moni, het kloostertje van Mersinidi, niet ver van Daskalopetra of Vrondatos.

In centraal-Chios treft u ook de historische dorpen als Anavatos en Avgonima aan. Zij zijn bepalend voor een deel van de macabere geschiedenis van het eiland tijdens de Osmaanse bezetting.

Indien u lezen als hobby heeft zijn de volgende boeken een aanrader, via google kunt u waarschijnlijk 2e hands exemplaren bemachtigen.

Het Bourlotas fortuin en van dezelfde schrijver Nick Gage Eleni en de kinderen van Eleni. Deze twee laatste boeken zijn het waargebeurde verhaal van de schrijver zelf. Inmiddels is zijn dochter Eleni Gage ook aan het schrijven geslagen, zij heeft het leuke boek Ten Westen van Ithaki geschreven.

_DSC000441421

VRONDATOS DASKALOPETRA 'STEEN VAN HOMERUS"

Daskalopetra betekend: ´steen van de meester´ en met de meester wordt Homerus bedoelt. Van de hand van deze literaire geschiedschrijver zijn de Odyssee en de Ilias. Boeken die elke gymnast kent uit zijn/haar studie tijd. Maar veel belangrijker is dat Heinrich Schliemann de boeken ´anders las´. Hij wist zeker dat Homerus niet alleen prachtige literaire werken gemaakt had, maar dat hij geschiedenis geschreven had. Met de boeken van Homerus in zijn hand ontdekte Schliemann Troje en Mykene. De bronstijd was een feit! De steen van Homerus is naar aller waarschijnlijkheid een fundament geweest van de tempel van Kyvelli, de godin van de vruchtbaarheid en jacht. Haar opvolgster was Artemis (Diana). Artemis van Efeze! Haar tempel bij Efeze behoort tot een van de zeven wereldwonderen uit de antieke tijd of wereld. Net als de hangende tuinen van Babylon, de Pyramiden van Cheops, het kolos van Rhodos, het mausoleum van Halicarnassos, de Pharos van Alexandrie, het beeld van Zeus in Olympia.

Chios heeft daarnaast de beste kaarten om geboorte eiland van Homerus te zijn. Naast zeven andere plaatsen o.a. het oude Symrna (huidige Izmir) in Turkije claimen geboorte plaats van Homerus te zijn.

Dat Homerus les gegeven heeft op Chios staat onomstotelijk vast. Hij gaf les in Daskalopetra en in Volissos, in het noorden van het eiland.

Vlakbij het dorp vrondados zijn de restanten te vinden van een oude Byzantijnse basiliek. Deze basiliek is gebouwd als eerbetoon aan de Heilige Isidoros. Isidoros was een Egyptenaar en leefde op Chios en diende in het Romeinse leger ten tijde van de keizer Decius. Zijn positie bij het Romeinse leger is onbekend, maar de meeste geschiedkundigen zijn van mening dat hij een officier was. De naam Isidoros betekent "geschenk van isis". Isis is de godin van de natuurkracht.

Tijdens het bewind in Rome mocht het geloof in Jezus Christus niet gediend worden. Het resultaat was dat meeste Christenen hun geloof geheim hielden, dit was ook het geval voor Isidoros. Op een dag ging hij in het geheim naar de kerk maar werd opgemerkt door een Romeinse soldaat. De soldaat rapporteerde direct aan de hoogst geplaatste Romeinse officier van het eiland. Isidoros werd gedwongen om te kiezen tussen de Romeinse keizer en Jezus Christus. Isidoros werd gemarteld maar koos des ondanks voor het christendom. De legende gaat dat de bomen op het eiland huilden en de tranen de mastiek druppels zijn.

Het was niet toegestaan om hem een christelijke begrafenis te geven en zijn lichaam werd bewaakt door twee soldaten. Een vrouw genaamd Myrope haalde 's avonds het lichaam van Isidoros toen de soldaten in slaap waren gevallen. Toen dit de volgende dag duidelijk werd zouden de soldaten worden gestraft. Myrope hoorde dit en ging naar de Romeinen om haar daad te bekennen. Ze weigerde om de namen van haar handlangers te noemen en werd gemarteld en gevangen gezet. Voor ze in haar cel overleed verscheen Isidoros aan haar in een visioen.

 De overblijfselen van Isidoros en Myrope zijn eerst geplaatst in een basiliek op Chios en zijn verplaatst naar Konstantinopolis (Istanbul) en later naar de kerk van Saint Mark in Venetië, Italië.

 

DSC_0066_Prinos_Reizen_Chios

COMBINATIEREIZEN CHIOS

Mede door de ligging van het eiland Chios zijn er vele combinatiereizen mogelijk. Zo kunt u Chios uiteraard met het noordelijk gelegen eiland Lesbos combineren maar ook met het zuidelijk gelegen eiland Samos. Deze eilanden liggen niet erg ver van elkaar, maar zijn totaal verschillend. Doordat Chios over een goede verbinding met Athene en Pireaus (haven van Athene) beschikt zijn ook andere combinatiereizen mogelijk. U kunt hierbij denken aan Chios i.c.m. Andros en/of Tinos. Chios met zuid- en/of centraal-Evia. Wij zullen naar de beste verbindingen kijken en u goed adviseren over de mogelijkheden en volgorde van uw combinatiereis.