KASSANDRA

Nog onbekend schiereiland van Chalkidiki

DORPEN EN KUSTPLAATSEN

Schiereiland Kassandra heeft naast heel veel prachtige zandstranden en heerlijk geurende dennenbossen ook veel traditionele, gezellige dorpen en toeristische kustplaatsjes.

Nea Potidea

Het eerste kustplaatsje gelegen op het smalste punt aan het begin van het schiereiland is Nea Potidea, ook wel de poort van Kassandra genoemd. De belangrijkste bezienswaardigheden hier zijn het kanaal dat de golf van Kassandra met de golf van Thermaikos verbindt en de historische kastelen die zich aan beide kanten van het schiereiland in zee bevinden. Vroeger kon men de poorten in geval van nood sluiten waardoor het schiereiland niet meer bereikbaar was vanaf het vaste land. Tegenwoordig is Nea Potidea een modern stadje met een eigen jachthaven, wandelpromenades, fietspaden en een aantal uitstekende visrestaurants en ouzeri’s.

Nea Fokea en Sani  

Nea Fokea is een kustplaatsje aan de oostelijke zijde gesticht in 1922. Het is een mooi dorp met kleine baaitjes en stranden omgeven door dennenbomen. In Nea Fokea bevindt zich het Byzantijnse kasteel van Agios Pavlos. Vanaf Nea Fokea kunt u de kustweg vervolgen maar u kunt ook de weg dwars over het eiland nemen naar Sani, een toeristische badplaats met prachtige stranden. Ten noorden van Sani bevindt zich een beschermd natuurgebied waar vele diersoorten en vogels leven.

Afytos

Afytos is een traditioneel Macedonisch dorp met karakteristieke stenen huizen en vele smalle straatjes en steegjes gelegen aan de baai van Kassandra. Op het dorpsplein staat de in 1857 gebouwde Agios Dimitrios kerk. Ieder jaar is er in het dorp op 15 augustus een groot feest ter ere van de Heilige Moeder Maria. Het populairst zijn echter de oogstrelende witte zandstranden bij het dorp. Hier treft u allerlei leuke restaurants, pizzeria’s, beach- en loungebars aan. Op 500 m. van Afytos selecteerde wij voor u het luxe 4* hotel Blue Bay.

Kallithea

De naam Kallithea betekent letterlijk “mooi uitzicht”. Het is één van de populairste badplaatsen op Kassandra met volop uitgaansgelegenheden en watersportfaciliteiten.

Kassandria

Dit traditionele dorp met vele historische kerken ligt midden tussen de bossen en was vroeger de zetel van het aartsbisdom. Bezienswaardigheden in Kassandria zijn o.a. de grote kerk, het gemeentehuis en de oude molen uit de 19e eeuw. Ook kunt u een bezoek brengen aan het volkenkundig museum waar allerlei voorwerpen en klederdrachten uit vorige eeuwen tentoongesteld worden. Ter ere van de Heilige moeder Maria zijn er elk jaar op 8 september volksfeesten die gepaard gaan met veel muziek en dans.

Kriopigi

Dit kustplaatsje ligt in een gebied met veel waterbronnen. Het dorp is in tweeën te splitsen: het traditionele dorp bovenop de heuvel en het lager aan zee gelegen gedeelte gericht op toerisme met veel restaurantjes en winkeltjes. Het strand van Kriopigi heet Pigadakia, een prachtig wit zandstrand waar u een ultiem vakantiegevoel ervaart.

Polychrono en Chanioti

Polychrono trekt door haar mooie lange zandstrand veel toeristen. Ideaal ook voor watersporters men kan hier o.a. kanoën, jetskiën en waterfietsen. Het dorp is levendig met veel winkeltjes, restaurantjes, uitgaansgelegenheden en discotheken.
In de omgeving van Polychrono bij de heuvel van Giromiri zijn ruines te bezichtigen van huizen en een begraafplaats uit de 6e eeuw v.Chr.
Chanioti is een klein paradijsje gelegen aan de mooie baai van Kassandra. Het strand biedt veelwatersportfaciliteiten. In het pittoreske dorp zijn allerlei taverna’s, bars en cafeetjes.

Pefkochori

Dit mooie dorp wordt gekenmerkt door huizen met weelderige tuinen. De lange boulevard ligt in de lengte van het witte zand- kiezelstrand en vanaf de pier vertrekken dagelijks bootjes voor dagexcursies naar stranden en dorpjes van Chalkidiki.

Paliouri

Een van de meest zuidelijk gelegen dorpen van Kassandra is Paliouri, idyllisch gelegen tussen dennenbossen. Het gebied rondom het dorp is vooral bekend vanwege de vele imkerijen die befaamd zijn om de goede honing en er wordt ook olijfolie geproduceerd. De omgeving is zeer geschikt voor wandelaars. De bekendste stranden zijn Aloniki, Chrousso, Xina, Avlaki en Roditis. Vanaf Xina kan men via een zandweg tot aan de vuurtoren Kanistros wandelen. Onderweg komt u langs prachtige verlaten stranden en het kerkje van Agios Nikolaos.

Agias Paraskevi en Loutra

Dit traditionele dorp is gelegen op een heuvel in het uiterste zuidoosten van schiereiland Kassandra en is genoemd naar de kerk Agia Paraskevi die net buiten het dorp staat.
Tussen Agias Paraskevi en het kustplaatsje Loutra liggen de warmwaterbronnen met een gemiddelde temperatuur van 39 graden Celsius. De geur van zwavel is hier erg sterk. Dit gebied is vooral erg geliefd bij wandelaars. Bij het strand van Loutra zijn veel restaurants en taverna’s.

Nea Skioni

Nea Skioni is een toeristische badplaats gelegen in een mooie groene omgeving. Er omheen liggen prachtige stranden met veel watersportfaciliteiten. Op 2 km. ten zuidoosten van Nea Skioni staat het kerkje Panagia Faneromeni. In dit kerkje wordt een marmeren icoon van de Heilige Moeder bewaard.

Kalandra en Posidi

De inwoners van het traditionele stadje Kalandra leven voornamelijk van de olijfolieproductie en van het toerisme. Kalandra ligt vlakbij Mendi, een stad uit de oudheid. Bij de plaats Vigla zijn de ruïnes te bewonderen van het oude Mendi ooit gesticht door inwoners van Eretria een stad op Evia. Op 4 km. van Kalandra ligt de ruïne van de tempel van Poseidon met daar weer vlakbij de vuurtoren uit 1864 en een kerk uit 1619.
Posidi is van oorsprong een vissersdorp wat zich heeft ontwikkeld tot een moderne badplaats. Er zijn een aantal uitstekende traditionele vistaverna’s maar ook bars en discotheken.

Fourka en Skala Fourka

Fourka werd in de 16e eeuw gesticht en ligt midden tussen de dennenbossen en olijfbomen. In de omgeving zijn veel historische kerken en ruïnes te bewonderen. Het aan zee liggende Skala Fourka heeft een kleine haven waar toeristen- en vissersbootjes aanmeren. Een idyllische omgeving met een prachtig strand met watersportmogelijkheden. De zee is ondiep en hierdoor ook ideaal voor een vakantie met kinderen. Ieder jaar op 16 juli wordt er in Fourka een groot volksfeest gevierd ter ere van de Heilige Marina.

Siviri

Omgeven door groene heuvels aan een mooi groot zandstrand ligt het rustige dorp Siviri aan de Golf van Thermaikos. Het strand biedt faciliteiten als ligbedden en parasols en aan de boulevard bevinden zich restaurants, barretjes en winkeltjes. Bij de pier waar kleine vissersbootjes aanmeren zijn verschillende visrestaurants die heerlijk verse visgerechten serveren. In Siviri is een theater waar elk jaar het festival van Kassandra gehouden wordt.