ATHOS/OURANOUPOLIS

De Heilige Berg Athos

OURANOUPOLIS DORP

Het gezellige vissersplaatsje gelegen aan de grens met de Heilige Berg Athos. Ouranoupolis wordt gekenmerkt door de oude verdedigingstoren, ook wel ‘Pyrgos’ genoemd, centraal gelegen aan het dorpspleintje. De toren is nu een prachtig museum waar u veel kunt zien over de geschiedenis van Ouranoupolis, naast dat het de grens heeft met Athos is het ook zeer bekend geworden door de vele vluchtelingen die hier in 1923 aankwamen uit Klein Azië. De boulevard van Ouranoupolis is erg gezellig met zijn vele restaurantjes, tavernes en winkeltjes. Net buiten het plaatsje liggen de heerlijke en fraai opgezette resorts aan het mooie zandstrand met uitzicht op zee en het eilandje Amouliani.
U kunt in een prachtige luxe omgeving genieten van rust, zon, zee en strand en daarnaast vormt dit gebied de ideale uitvalsbasis om het reisgebied verder te ontdekken.

DORPEN RONDOM OURANOUPOLIS

Chalkidiki herbergt een ongekend groot aantal kleine authentieke Griekse (berg-) dorpjes. Elk dorp heeft zijn heel eigen sfeer, zijn eigen geschiedenis en elk dorpje geldt dan ook als bezienswaardigheid.
Enkele dorpjes beschrijven wij hieronder voor u.

Nea Roda

Op nog geen twee kilometer van Trypiti (hotel Alexandros en de haven voor de ferryboot naar het eilandje Amouliani) ligt dit leuke en gezellige plaatsje. Dus als u kiest voor een verblijf in het 4* luxe hotel Alexandros dan kunt u een prachtige wandeling maken naar Nea Roda. Nea Roda beschikt naast een kleine boulevard met leuke taverna’s ook over een zeer grote supermarkt, dus ook voor boodschappen kunt op een kleine afstand van uw hotel terecht. Bij Nea Roda op de heuvel rechts van de haven staat een zeer fotogeniek kerkje!
Bij Nea Roda moet ooit het kanaal van de Perzische generaal Xeres gelegen hebben. De generaal liet het kanaal graven om zo een makkelijke en veilige doorgang naar de andere kant van het schiereiland Athos te hebben en hij hoefde zo niet om de beruchte kaap in het zuiden van Athos te varen. Inmiddels zijn er geen overblijfselen meer van dit kanaal. Wel is de locale overheid van plan om een museum te bouwen in de buurt  waar het kanaal ooit geweest moet zijn.

Ieressos

De grotere plaats op 16 kilometer afstand van Ouranoupolis, 10 kilometer vanaf Trypiti (hotel Alexandros). Hier vindt u een prachtig lang strand van meer dan 5 kilometer, het langste strand van Chalkidiki. Deze levendige plaats staat vooral bekend om zijn traditionele jachtwerf waar de authentieke kaïks nog gebouwd worden. Op dinsdag is er in Ieressos de weekmarkt waar dan vele kramen met van alles en nog wat staan. Leuk om een kijkje te nemen. Ten zuiden van Ieressos lag 700 v. Chr. de stad Akanthos, met de belangrijkste haven van de Noord-Aegeïsche Zee.

Antiek Stageira

650 v. Chr. werd in het gebied Liotopi het dorpje Stageira gesticht door de kolonisten van het eiland Andros. In antiek Stageira kunt u de prachtige opgravingen en een stuk van de oude stadsmuur zien. De wandeling is fascinerend en u kunt genieten van spectaculaire uitzichten over zee. In een klein uur kunt u het opgravinggebied bekijken. Meer dan de moeite waard!

Stageira

Op ongeveer 10 kilometer landinwaarts van het antieke Stageira aan de kust ligt het Stageira waar de wijsgeer en filosoof Aristotelis is geboren. Aristotelis was leermeester van Alexander de Grote. In het mooi aangelegde park kunt u genieten van een prachtig uitzicht over de omgeving. In het park zijn een aantal experimenten die als kunstobjecten tentoongesteld staan. U kunt zelf de experimenten doen zoals de ‘echo’. Bij het park is een café voor een heerlijk kopje koffie.

Arnea

Een van de mooiste dorpen van Chalkidiki. Arnea ligt als bergdorpje tussen de bossen tegen de rug van het Cholomondas gebergte. De trapstraatjes leiden langs de traditionele huizen en het gezellige dorpsplein. Hier treft u vele cafeetjes aan, maar ook veel kleine winkeltjes waar de locale producten uit het gebied verkocht worden. Arnea staat bekend om zijn honing, wijn en kaas. De kerk die gewijd is aan de Heilige Agios Stefanos is heel bijzonder.
Het folklore museum en het volksmuseum zijn zeer de moeite van het bezoeken waard. 
Bij het kerkje van Agia Paraskevi kunt u fantastisch lunchen en/of dineren. De wijnmakerij  van Claudia Papayanniou is leuk om te zien, vooral de wijnkelder is een blikvanger.

Megali Panajia

Een mooi groot dorp wat bekend staat om zijn fraaie klooster. Jaarlijks komen er vele pelgrims naar deze kerk vanuit heel Griekenland. De kerk is gewijd aan Moeder Maria en vooral de icoon uit 1860 spreekt tot de verbeelding van de pelgrims. Volgens de verhalen zou het icoon in staat zijn wonderen te verrichten...

HET EILANDJE AMOULIANI

Vele kleine eilandjes kenmerken de kustlijn van Chalkidiki maar slechts één eiland is bewoond; Amouliani.
Het eiland is vanuit Trypiti heel makkelijk bereikbaar. In de zomermaanden (vanaf mei) kunt u met een huifkar naar de andere kant van het eiland, naar het strand van Alikes. De tocht vanaf de haven naar het waanzinnige strand van Alikes is ca. 15 min. Ook kunt u een heerlijke wandeling maken over het eiland en uiteraard kunt u een scooter huren om rond te toeren en om de vele baaitjes te bezoeken. Het is ook mogelijk om meerdere dagen op het eiland te verblijven bijvoorbeeld in het Agionissi hotel.

ATHOS

Athos

De Heilige berg staat op de lijst van Unesco. 
Ook wel Agion Oros of de Heilige Berg Athos genoemd. Athos vormt een administratief zelfstandige republiek binnen Europa en is uniek in de wereld. De monnikenrepubliek is in 963 gesticht en nog altijd leven de monniken volgens de opvattingen uit die tijd. Athos is beperkt toegankelijk voor mannen, een visum dient voor een eventueel bezoek te worden aangevraagd. Athos is bereikbaar per boot. Vanuit Ouranoupolis vertrekken er regelmatig ferryboten en watertaxi’s naar het havenplaatsje Dafni. Vanaf Dafni gaan er busjes naar Karies, de hoofdstad van Athos. Vandaar gaat men naar het klooster waar men gereserveerd heeft voor een (kort) verblijf. Sommige kloosters zijn doormiddel van een busje of taxi te bereiken, andere kloosters bereikt de bezoeker (en de monniken) te voet. Men kan er een nacht verblijven of meerdere nachten, dit is net wat men zelf wil. De verzorging is redelijk en er zijn drie maaltijden per dag inbegrepen. Het verblijf in een klooster op Athos is gratis. De kloosters zijn stuk voor stuk imposante bouwwerken en door de ligging aan de kustlijn zijn ook vele kloosters goed te bezichtigen vanaf de boot. De aanblik van Athos lijkt onwerkelijk en is een ervaring om nooit te vergeten. Net buiten de klooster gemeenschap ligt het pittoreske dorp Ouranoupolis, de ‘stad van de hemel’.

Waarom is Athos niet toegankelijk voor vrouwen?

De geschiedenis van de berg gaat ver terug. In de oudheid stonden er op Athos vele tempels gewijd aan diverse goden en godinnen. 
Op een van de tochten die de Apostellen Paulus en Johannes maakten, vergezelde Moeder Maria hen. Op het moment dat ze op Athos aankwamen stortten alle tempels in. Een teken dat de berg wilde dat het zou toebehoren aan Moeder Maria. De tuin Moeder Gods wordt Athos ook wel genoemd. De monniken stellen hun leven in dienst van Moeder Maria en daarmee aan alle vrouwen. Als er vrouwen (dus ook nonnen en vrouwenkloosters) zouden de monniken zich niet geheel kunnen wijden aan hun strenge leefregels. Het leven op Athos is inmiddels wel wat ‘losser’ geworden en is ook afhankelijk van wat voor leven de monniken willen. Sommigen leven echt als kluizenaar in een grot op de berg en krijgen een keer per week eten (sober en minimaal). Dit wordt door het hoofdklooster gebracht. Zij bestuderen en lezen de bijbel en bidden. Daarnaast zijn er ook andere ‘woonvormen’ waarbij men gezamenlijk de maaltijden gebruikt en kerkdiensten bijwoont.

 

CULTUUR

Iedereen die Griekenland wel eens bezocht, heeft kennisgemaakt met het traditionele Griekse ‘filoxenia’. Dit Griekse woord laat zich niet makkelijk letterlijk vertalen maar het komt neer op de ‘liefde voor vreemden’. Grieken zullen er van nature alles aan doen om te zorgen dat u enthousiast naar huis terugkeert. Het is de ‘filoxenia’ die uw vakantie zoveel extra’s meegeeft. Door het ontbreken van massatoerisme in Ouranoupolis en Chalkidiki, zijn de bewoners nog erg oorspronkelijk en zeer vereerd met uw verblijf in hun prachtige regio.

RELIGIE

De Heilige Berg Athos geeft een religieus en mystiek tintje aan Chalkidiki. De prachtige kloosters, de eeuwenoude tradities, de mythes en diepe geloofsovertuiging van de monniken spreken een ieder tot de verbeelding. Volgens de overleveringen is de Heilige Berg gesticht door de reus Athos. Na een fikse ruzie met zijn vader Poseidon (god van de zee), smeet Athos vol woede een berg naar de zee. Jaarlijks wreekt Poseidon zich door in de winter zware stormen los te laten op Athos. 
Volgens de Byzantijnse traditie zette Moeder Maria voet aan wal op Athos tijdens een tocht met de apostelen Paulus en Johannes. Het verhaal gaat dat er een aardbeving kwam en dat alle heidense tempels en beelden instortten. Maria verklaarde dat het gebied de ‘tuin van Moeder Gods’ was. Vandaar dat de Heilige Berg ook wel ‘de tuin van Moeder Gods’ genoemd wordt. Athanasios, een monnik uit Athene en bevriend met de toenmalige keizer van het Byzantijnse rijk, bouwde het eerste klooster in 963. In de eeuwen die volgden kreeg het gebied een steeds grotere aantrekkingskracht op Orthodoxe monniken uit Griekenland en het buitenland. De prachtige natuur, de geïsoleerde ligging en de rustgevende vergezichten over zee creëerden de ideale omgeving om middels meditatie en gebed dichter bij God te komen. Athos telde ooit 40 kloosters waarvan er nu nog 20 over zijn; 17 Grieks Orthodox, 1 Russisch Orthodox, 1 Servisch Orthodox en 1 Bulgaars Orthodox. Nog altijd leven de monniken volgens de tradities van 1000 jaar geleden. Zo hanteren de monniken de Byzantijnse kalender en leven ze niet alleen op een andere dag, maar ook 7 uur en 34 minuten voor op de huidige tijd. De monniken wijden meer dan 8 uur per dag aan gebed en meditatie en slapen slechts 4 uur per nacht. De verschillende gewassen op de landerijen rondom de kloosters worden op eenvoudige wijze verbouwd, de monniken vallen daarbij zo min mogelijk terug op machines en andere moderne middelen. De iconen van Athos zijn wereldwijd bekend, de vaak goudkleurige handgeschilderde afbeeldingen zijn een interessante herinnering aan uw bezoek aan Chalkidiki. Mannen kunnen Athos betreden met een vooraf geregeld visum dat kan worden aangevraagd bij het pelgrimskantoor van Thessaloniki of Ouranoupolis. Als u interesse heeft om Athos te bezoeken dan kunt u dat aangeven bij uw reservering en wordt alles voor u geregeld.

NATUUR

Athos en omgeving heeft een spectaculaire natuur mede doordat het gebied dunbevolkt is en geen massatoerisme kent kan men optimaal genieten van al het moois dat de natuur hier biedt. Zo kunt u in alle rust genieten van de rijk beboste bergen, de oneindige witte stranden waar vaak de pijnbomen tot op het strand groeien dit alles wordt omringt door de blauwe zee en zorgt voor een bijzonder decor. In heel Chalkidiki zijn uitgezette wandelingen zodat ook de wandelaars onder u optimaal kunnen genieten van het gebied.

 

KEUKEN

Lekker eten, uit eten gaan bij gezellige restaurantjes en taverna’s hoort bij vakantie vieren maar hoort ook zeker bij het leven van de Grieken zelf. In Ouranoupolis heeft u een ruime keus uit vele diverse eetgelegenheden. Visliefhebbers onder u kunnen uiteraard hun hart ophalen er is dagelijks een enorm aanbod aan vers gevangen vis. Maar ook de locale keuken is heerlijk en kent eigen traditionele regionale recepten! 
Een tip alvast: restaurant Kritikos! Hier zult u subliem kunnen eten en het leuke is dat de traditionele Griekse gerechten in een heel modern jasje gestoken zijn. Een van onze favoriete salades is de wilde spinazie met geroerbakte oesterzwammen met zongedroogde tomaten en een verrukkelijke balsamico dressing. Om uw vingers bij op te eten! En dit alles rondom de middeleeuwse toren (de ‘Pirgos’) aan het vissershaventje.

GRATIS ATHOS CRUISE!

De Heilige Berg Athos moet u zeker vanaf het water gezien hebben. Een absolute aanrader! Deze prachtige dag krijgt u van ons kado. Bij uw reisbescheiden zal een voucher zitten voor de gratis boottocht langs de kloosters van Athos met Athos Cruise. Het kantoor vindt u in de hoofdstraat vlak bij de toren van Ouranoupolis. U levert uw voucher in en krijgt de tickets voor de tocht overhandigd. U kiest zelf een dag waarop u de cruise wilt maken, een avond van te voren kunt uw tickets afhalen zodat u verzekerd bent van plaatsen.