BLOG

29/08/2017
Taverne_Aithrion_Ellinika_Noord_Evia_Eivia_eiland_Griekenland_Greece_Greekisland_Euboia

GRATIS AVONDTRANSFER NAAR TAVERNA AITHRION IN ELLINIKA NOORD-EVIA

Wekelijks verzorgen wij gratis de avondtransfer naar de taverna van Nederlandse Astrid en haar Griekse man Yannis en hun kinderen Iris en Nikos in Ellinika. Dit schilderachtige plaatsje ligt op zo’n 20 minuutjes rijden van hotel Altamar en Irene studio’s.

Het uitzicht is onvergetelijk vanaf het terras van de taverna, maar daarnaast is het eten er meer dan voortreffelijk voor een zeer leuk prijsje! Dus ‘dubbel genieten’! 

Astrid, hoe ze nooit meer wegging

Astrid kwam zo’n 25 jaar geleden op vakantie naar Ellinika. Ze werd op dit plaatsje attent gemaakt door de eigenaar van het Grieks restaurant waar ze werkte in de weekenden en vakanties in haar woonplaats Voorburg. Ze was net klaar met haar middelbare school en zou technische natuurkunde gaan studeren aan de T.U. van Delft.

Ze wilde graag nog even op vakantie voor dat ze met haar studie zou beginnen. Een vriendin ging mee. Samen vertrokken ze naar Griekenland, naar Athene en vandaar ondernamen ze de reis naar Noord-Evia. Met de lokale bus! Uren en uren reizen, overstappen en wachten. Uiteindelijk kwamen ze aan in Ellinika. Een idyllische bergdorpje met ‘beneden’ een prachtig strandje, waanzinnig blauw water, eilandjes voor de kust met als blikvanger het eilandje met het kerkje van Agios Nikolaos. Aan de overkant ligt in de verte het eiland Skiathos. En ook zijn er twee taverna’s; een links en een rechts. Ze kiezen voor Aithrion.

Daar leert ze Yannis kennen, de zoon van de eigenaren, hij was voor tandtechnicus aan het studeren en hielp zijn ouders in de zomermaanden. ‘Liefde op het eerste gezicht’! Astrid is na de vakantie naar Nederland gegaan, niet om te studeren, maar om haar koffers te pakken en terug te keren naar Ellinika. Ze leert er van haar schoonmoeder de Griekse keuken en inmiddels kookt ze de sterren van de hemel, samen met Yannis, de duizendpoot, die de verse vis vangt, die alle grillgerechten maakt, maar die net zo makkelijk aan het verbouwen is, muurtjes metselt en de taverna steeds weer mooier maakt. 

2e & 3e generatie van taverna Aithrion

Astrid en Yannis nemen de taverna over van de ouders van Yannis die hier in 1964 met de taverna begonnen. Inmiddels zijn ze zo succesvol dat ze in de winter in Isteia, de hoofdplaats van deze regio van Noord-Evia, hun winterrestaurant hebben. De kinderen Iris en Nikos zullen hun ouders weer opvolgen. Beiden doen een toeristische opleiding op dit moment. Iris is in haar laatste jaar en zal volgend jaar weer full-time terugkeren naar de taverna. Nikos moet nog een jaar, hij volgt een opleiding tot kok.

En zo wordt deze familie taverna dan door de 3e generatie voortgezet! 

Lees heel het interview met Astrid.

Kijk ook eens op Facebook!

24/08/2017
Prinos_Reizen_wandeling_Noord_Evia_Centraal_Evia

DE WANDELING, DERDE EXCURSIE UIT HET GRATIS EXCURSIEPAKKET

Op al onze bestemmingen op Evia bieden we een prachtige gratis wandeling aan.  Noord-, Centraal- en Zuid-Evia zijn zo divers en anders wat de natuur betreft dat ook alle wandelingen weer totaal anders zijn. Dat maakt een vakantie op Evia ook zo afwisselend.

Gratis wandeling op Noord-Evia

Op Noord-Evia is onze wandelgids Adonis uw begeleider, hij heeft een ontzettend mooie Pallas Reizen wandeling voor u uitgezet, twee zelfs, al naar gelang uw niveau. De wandeling vangt aan het begin van de avond aan. Tijdens de wandeling zult u kunnen gaan genieten van een prachtige zonsondergang. Adonis weet alles over de natuur, de vele kruiden, maar ook kan hij boeiend over de geschiedenis van het gebied vertellen. Over de slag bij de Kaap van Artemision tussen de Grieken en de Perzen. Dat maakt de wandeling zo interessant en afwisselend. Het eindpunt van de wandeling zal u bekoren! Een idyllische plek waar u van ons een diner aangeboden krijgt.

Een avond die u niet snel zult vergeten.

Gratis wandeling op Centraal-Evia

De wandeling op Centraal-Evia is ook heel speciaal. Allereerst is de tocht naar het beginpunt al fantastisch. Met prachtige vergezichten en een waanzinnig groene natuur. We beginnen onze wandeling met een bezoek aan het mooie kloostertje van Georgios Armas. Een vroeg-Christelijk kerkje wat prachtig gerestaureerd is. Twee jongen ambten runnen het klooster met hun trouwe viervoeters, de twee honden en katten. Daarna beginnen we aan onze Pallas Reizen wandeling. Ook met natuurlijke prachtige vergezichten en het gevarieerde landschap zorgt voor een zeer afwisselende wandeling. Onderweg komen we nog een andere hele lieve trouwe viervoeter tegen, ik heb altijd hondenkoekjes voor hem bij mij. Een prachtige hond en een echte schat. We zijn dan al over de helft van de wandeling. We komen bij een oud marmerfabriekje wat helaas zijn deuren heeft moeten sluiten, maar er liggen nog wel enorme brokken rood marmer, het speciale marmer van Eretria. De Kamer van Koophandel in Chalkida is geheel bekleed met dit prachtige rood-wit geaderde marmer. We komen uiteindelijk langs het oude antieke theater van Antiek Eretria en daar staat ons Pallas Reizen busje te wachten om ons naar taverna Romeo te brengen. Daar gaan we heerlijk lunchen of dineren. Dat hangt van het seizoen af. In het voor- en naseizoen beginnen we ’s morgens met de wandeling. In de zomermaanden doen we de wandeling ’s middags.

Zuid-Evia

In het zuiden begeleidt de Pallas reisleiding onze gasten en verzorgt daar ook een hele speciale wandeling. Lees zijn blog over de wandelingen in het Zuiden.

Ik hoop u snel (weer) te mogen begroeten en te begeleiden op onze excursies.

Lieve groet,

Alexandra

21/08/2017
Pallas Reizen, Chalkida, hoofdstad van Evia, maatreizen Griekenland, het andere Griekenlandeizen

GRATIS STADTRANSFER NAAR DE HOOFDSTAD VAN EVIA, NAAR CHALKIDA

De tweede gratis excursie van het excursiepakket wat u cadeau van ons, Pallas Reizen krijgt gaat naar de mooie en bruisende hoofdstad van het eiland Evia; naar Chalkida. Op slechts 20 minuten rijden van Eretria ligt deze leuke en gezellige hoofdstad van het eiland.

Hoofdstad van het eiland ligt voor een deel op het vasteland

Het is de hoofdstad van het eiland Evia, maar een deel van de stad, daar waar het Kastro is, ligt op het vasteland en hier wordt het eiland gescheiden door de oude brug en hier is dan ook het ‘Gekke water’. 

Bezoek de tentoonstelling bij het Karababa kasteel! 

Nadat we de gasten opgehaald hebben bij hun accommodaties zetten we koers naar de hoofdstad. Als eerste gaan we naar het mooie Kastro, het kasteel van Karababa. Hier heeft ooit een acropolis gestaan. Later in de vroeg-Christelijke periode werden de tempels vernietigd en werden er vroeg-Christelijke kerkjes gebouwd met materiaal van de tempels. Er zijn nog mooie voorbeelden hiervan op het eiland. Bij het Kastro, aan het eind, na het kerkje, is een prachtige tentoonstelling waarbij u een mooi overzicht heeft over de verschillende periodes van de stad Chalkida en haar heersers. De toegang is gratis. Meer dan de moeite waard om te bezoeken!

Daarna is het tijd om onze gasten te trakteren op een kopje koffie bij het café onder het kasteel met een waanzinnig uitzicht over de stad. Vooral de lange boulevard met aan het eind ‘het Rode Huis’ zijn een blikvanger, maar ook het gemeentehuis van Chalkida is een ‘eyecatcher’. Na de koffiestop dalen we af: wie wil lopen kan lopend naar beneden, anders met de minibus. We parkeren de bus vlakbij de oude brug, bij het gekke water. 

Avandon, dé winkelstraat van Chalkida

2 straten achter de boulevard met de vele uitnodigende terrasjes ligt de Avandon, een super gave winkelstraat met de leukste winkels! Hier kunt u absoluut op koopjes jagen! Leuke winkels met van alles, hippe kleding, goedkope schoenenwinkels, H&M maar ook chique zaken, mocht u toevallig voor een speciaal feest opzoek zijn naar een bijzondere outfit…. Zeker dat u hier slaagt! 

Lekker lunchen aan de boulevard

Op de boulevard vindt u tal van heerlijke taverna’s en restaurantjes waar u een smakelijke lunch kunt gebruiken. Ook in Griekenland zijn ketens als b.v. Mac Donalds een feit. Maar wilt u ‘het Griekse antwoord’ op deze fastfoodketens? Lunch dan bij Goodys!!! Absolute aanrader! Heerlijke salades, en overtroffen hamburgers! Maar ook de Clubsandwich is niet te versmaden. En alles wordt vers voor u bereidt! Smullen!

Om circa 15.00 uur verzamelen onze gasten zich weer om terug te keren naar Chalkida. Velen willen de week daarop weer naar de stad en sommigen kiezen voor de  strandtransfer naar het mooie zandstrand van Drosia met zijn vele ‘strandtenten’. Ligbedjes gratis indien u een drankje besteld!

Daar zullen wij u een volgende keer verslag over uitbrengen op onze blog!

 

Met lieve groeten,

Alexandra 

19/08/2017
Pallas Reizen, Centraal Evia, Steni, welkomstlunch, to Neon taverna Steni, gratis lunch Evia

WELKOMSTEXCURSIE, DE EERSTE EXCURSIE UIT HET GRATIS EXCURSIEPAKKET OP CENTRAAL-EVIA

Wat hebben we weer een heerlijk dag gehad! Het blijft een feestje om de welkomstexcursie te begeleiden, net als alle andere excursies op dit prachtige en veelzijdige eiland. 

Dag van aankomst

Op de dag van aankomst verwelkomen wij onze gasten op de luchthaven van Athene, of onze taxichauffeurs. Al naar gelang voor welke regio op Evia onze gasten gekozen hebben verzorgen wij zelf de transfer naar de accommodatie. We maken daar een leuke tocht van met eventuele stops als gasten naar Noord-Evia reizen. Voor Centraal-Evia geldt dat we met de ferryboot vanaf Skala Oropos naar Eretria gaan of via de brug bij de hoofdstad Chalkida. Heerlijk zo’n 25 minuutjes uitwaaien boven op het dek. Vervolgens zetten we koers naar Taverna Romeo waar we onze gasten trakteren op een heerlijke welkomstlunch. Daarna brengen we onze gasten naar hun accommodatie. Naast de informatie die de gasten al in Nederland ontvangen hebben, krijgen ze van ons op de bestemming ook een informatiepakket met een mooie kaart van het eiland, een kaart van Eretria, Marmari of Karystos en allerlei andere leuke informatie over hun reisgebied en natuurlijk het volledige excursieprogramma

Welkomstexcursie de volgende dag

We beginnen om 10.00 uur met onze Pallas Reizen excursie. We nemen onze gasten mee op een mooi ‘rondje’ in de omgeving van de Pallas Reizen accommodaties. Evia is een groot eiland, het tweede eiland na Kreta en dus is een ‘rondje’ hier al snel 100 km. De gasten worden door ons opgehaald en we rijden richting Chalkida, de hoofdstad van het eiland, maar deze stad bezoeken we nu niet, daarvoor is de stadtransfer die we onze gasten gratis aanbieden. We rijden naar het schilderachtige havenplaatsje Nea Artaki met blauw wit kerkje en molentje. Vervolgens gaan we naar het binnenland en de koffiestop houden we in het authentieke dorpje Katheni, op het dorpsplein bij Maria bieden we onze gasten een drankje naar keuze aan. 

‘Grotkerkje’

Daarna gaan we nog verder het binnenland in en voor de lunch bezoeken we het prachtige grotkerkje van Agia Kyriaki. Niet alleen het kerkje is prachtig, ook de omgeving is erg mooi compleet met watervalletje. Het kerkje is een geliefde locatie voor doopfeesten en vaak worden hier ook trouwfoto’s gemaakt, een idyllischer plekje is bijna niet denkbaar! Soms staan er ook lokale bewoners uit Steni die hun kruiden, honing en zelfgemaakte likeurtjes verkopen. Gasten kunnen proeven van de heerlijke vijgen, de sesamreep of iets anders. 

‘Slowcooking’

Daarna is het tijd voor een overheerlijke en traditionele lunch. In deze regio  geen vis of zelfs maar een tonijnsalade. Nee, daarvoor moet u 25 km verderop, bij de kust zijn. Hier eet men aan het spit gegaard varkens- en kippenvlees, de Kontosouvli. Afgewisseld met de zoete puntpaprikaatjes draait het vlees uren en uren aan het spit en gaart zo heel langzaam, de voorloper van ‘slowcooking’! Vader meneer Yannis kent het vak als geen ander, al meer dan 50 jaar doet hij niets anders dan zorgen voor de lekkerste Kontosouvli van de regio.

Achter op het balkon met uitzicht op het bergstroompje genieten we van een heerlijke lunch. Naast de Kontosouvli komen er natuurlijk tal van andere gerechten op tafel zoals de : Griekse salade met eigen gemaakte Fetakaas, tzatiki, de yoghurt-komkommer dip met knoflook, de pittige kaasdip, gebakken spinaziebrood zonder kaas en gebakken kaasbrood. Vers gesneden en gebakken friet maakt het geheel af. 

Dat krijgen we nooit op! 

Een reactie die we altijd horen als men de gerechten op tafel zet. En vaak klopt het ook wel; de porties zijn hier op het eiland vooral groot! Dit heeft vooral te maken met de Griekse gastvrijheid. Stel dat het niet genoeg zou zijn, dan zou men een enorme flater slaan. Dan maar liever te veel. Wat niet opgaat nemen we mee; ‘pakketo’. Dat is heel gewoon in Griekenland om wat er overblijft mee naar huis te nemen. En ik geef dat ‘pakketo’ aan Anna van de bezinepomp in Eretria. Zij kan het heel goed gebruiken en is ook zo dankbaar als we het eten brengen. Vaak deelt ze het ook met haar collega Sakis. En zo is iedereen blij! 

Terug via het achterland van Centraal-Evia naar Eretria

Na de lunch gaan we het dorpje Steni nog even bekijken en dan via een prachtige route terug naar Eretria. We komen ‘boven’ uit, een waanzinnig uitzicht op de baai, op Eretria en Amarynthos. Het perfecte einde van een weer zeer geslaagde welkomstexcursie van Prinos Reizen. 

Enthousiast geworden? Klik voor meer informatie hier.