ATHENE CITY TRIP

Bakermat van de Europese beschavingen

Pallas Reizen, Athene, excursie, aflossing van de wacht

PALLAS REIZEN TOP 10

Uiteraard kunt u alle highlights zien van deze bruisende stad, er zijn er heel veel. U zult zich in Athene geen moment vervelen, eerder komt u tijd te kort om al het moois dat deze stad te bieden heeft te bekijken. Wij helpen u een beetje op weg. Onder de bezielende leiding van Jacqueline-Alexandra leert u tijdens onze excursie al tal van highlights kennen. Zij zal u ook tips geven voor de rest van uw verblijf zodat u zelf op ontdekkingstocht kunt gaan in deze heerlijke stad.

De overdekte markthallen

U kunt o.a. een bezoek brengen aan de meer dan 100 jaar oude markthallen van Athene, hier wordt vlees en vis verkocht. Tegenover de markthallen is de groente- en fruitmarkt van Athene. Deze bevinden zich op loofafstand van het Novus City hotel.

Monasteraki

Niet ver van de markthallen ligt de Monasteraki wijk met zijn 'Fly Market', gelegen aan de voet van de Acropolis.

Kalimarmaro stadion

Een andere absolute aanrader is ook het Kalimarmaro stadion, hier werden in 1896 de eerste moderne Olympische spelen gehouden.

Aflossing van de wacht

Vervolgens kunt u een bezoek aan het parlementsgebouw (het voormalig koninklijk paleis) brengen waar u de afwisseling van de wacht kunt bewonderen (op zondag heel spectaculair).

Akropolis

Aansluitend naar de Acropolis waar u de imposante bouwwerken uit de klassieke periode kan aanschouwen.

Plaka

Daarna te voet naar 'de Plaka', hier kunt u koffiedrinken en heerlijk rondwandelen (èn shoppen) alvorens u gaat lunchen bij bijvoorbeeld Byzantino een toprestaurant met een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Heel ludiek en fotogeniek is de zaak Bréttos, een van de meest originele drankwinkels van heel Athene!

Kolonaki

Hierna kunt u uw ontdekkingstocht vervolgen en kunt u naar de PC Hooftstraat van Athene; de Kolonaki. Alle bekende modehuizen hebben hier hun winkel zoals Aslánis, hij ontwierp bijvoorbeeld voor Jackie Onassis. Tevens treft u de meest vooraanstaande Griekse juweliers in deze straat aan, zoals Élena Vótsi, zij heeft voor Gucci gewerkt, super leuk om te zien!

Panepestimio

U bereikt de Kolonaki makkelijk via de 'Panepestimio' hier staan indrukwekkende 'Akedemia gebouwen' en ook treft u hier het voormalige huis van de amateur-archeoloog Heinrich Schliemann aan, nu het muntenmuseum. Athene beschikt over vele fantastische musea!

Akropolis museum

U mag natuurlijk het nieuwe Acropolis museum niet missen maar ook het Benaki museum, het Oorlogsmuseum en uiteraard het Archeologisch museum zijn meer dan de moeite waard. De lijst met musea is oneindig lang en natuurlijk krijgt u bij aankomst een kaart van Athene waarop alle musea aangegeven zijn.

Nationaal Archeologisch museum

Als u alle belangrijke schatten bij elkaar wilt zien dan is het Nationaal Archeologisch museum een must op uw lijstje tijdens uw bezoek aan de afwisselende stad.

 

Athene_excursie_zondag_10_aug_08_098

ZELF ER OP UIT

Wat kunt u allemaal doen in en rondom Athene?

Athene ligt niet ver van de zee, dus liefhebbers van zon, zee en strand kunnen genieten van de vele stranden rondom Athene. Glyfada in het zuidenwesten, Kaap Sounion en de Apollo kust in het zuiden, de Atheense Rivièra in het oosten; u heeft heel veel mogelijkheden. Uiteraard kunt u hier ook diverse watersporten beoefenen. Tennis en golfen kunt u natuurlijk ook. De grote golfbaan ligt bij Glyfada.

Voor de avonden zijn er in het centrum vele specialiteitenrestaurants te vinden, bars, discotheken met moderne muziek maar ook de traditionele Griekse muziek kunt u in veel restaurants ’s avonds aantreffen. Van april tot oktober is het openluchtdanstheater van Dora Stratou een absolute aanrader! Jonge mensen voeren in traditionele kostuums folkloristische dansen op uit alle delen van Griekenland. Athene kent veel theaters, heel veel bioscopen, natuurlijk ook veel openluchtbioscopen en vele zomerfestivals van juni tot september die toneel, concert, zang, dans, ballet en opera aanbieden.

Nachtclubs zorgen ook voor een bijzonder vermaak: dans, muziek en floorshow, de zogenaamde ‘bouzoukia’. Non-stop treden artiesten hier op, de gasten zijn vaak met een groep vrienden en dansen tussen de artiesten in. Men kan ook verzoeknummers indienen. Een bouzoukia zaak is er in allerlei categorieën, van eenvoudig tot luxe. De prijs van de fles whisky geeft aan tot wat voor soort categorie de zaak hoort. Het applaus bestaat uit de anjerkoppen die men per dienblad besteld en aanbiedt aan de artiest of de champagne wordt aangeboden. Het stukgooien van borden is inmiddels verboden en zien we niet zo heel veel meer. Ook dit was een vorm van applaus. Alles bij elkaar maakt een avond uit naar de ‘Bouzoukia’ tot een dure aangelegenheid en de Grieken zelf zullen zich vaak beperken tot een paar keer per jaar. Goedkoper is het om naar een van de ontelbare taverna’s te gaan waar live muziek gespeeld wordt. In de Plaka treft u heel veel taverna’s aan waar ook overdag muziek gespeeld wordt. Hier gaan de traditionele Griekse keuken en de traditionele Griekse muziek hand in hand. Er is altijd wel een gast die spontaan gaat dansen als hij of zij ‘haar’ liedje hoort. Anderen genieten van hun drankje en de iets koelere avondtemperatuur.

Handig om te weten

De meeste straatnamen zijn vaak in tweegeschriften weergeven. Zowel in het Grieks als in het Latijnse schrift. Op veel plattegronden worden namen als Platia (plein), Odos (straat) en Leoforos (boulevard) vaak weggelaten. De straatnaam staat vaak in de tweede naamval. Odos Apostolou Pavlou (straat van de apostel Paulus) als Apostolou Pavlou en Odos Stadiou (Stadionstraat) als Stadou.

Historische driehoek

Het (oude) stadscentrum ligt vooral tussen het Syntagma, Monasteraki en Omonia, de historische driehoek

In het centrum met zijn 19e-eeuws gezicht treft men banken, ministeries, kantoren, musea, grote hotels en cafés en vele, vele winkels aan. Het ‘nieuwe’ Athene heeft eigenlijk twee centra: Syntagma (plein van de grondwet) en het Omonia (Eendrachtsplein). Beide pleinen zijn verbonden door twee straten van ruim een kilometer lengte: Venizelou (of zoals nu veel gebruikt Panepistimiou) en Stadiou. Van Syntagma naar Kerameikos loopt de lange winkelstraat Ermou, en van Kerameikos naar Omonia de Pireos. De Athinas verbindt Omonia met het Monastiraki; ten oosten loopt evenwijdig de Eolou die ook weer uitzicht op de Akropolis biedt.

Syntagma, het kloppend hart van de stad, het kloppend hart van het land

Op dit grote vierkante plein treft u leuke zitjes en een café aan, rondom het plein zijn talloze cafés te vinden. Aan een zijde wordt het Syntagma ingenomen door de super de luxe hotels zoals het Grande Bretagne, King George en het Athens Plaza. De hoge trappen naast het metrostation leiden naar het parlementsgebouw aan de overkant van de straat. Dit was vroeger het koninklijk paleis. Op en rondom het plein vindt u talloze kiosken waar van alles te koop is. Op elke hoek van de staat is wel een verkoper met de bekende ‘koulouri’, het ronde sesambroodje wat uit het vuistje gegeten wordt onderweg naar een afspraak of het werk.

Parlement

Het parlementsgebouw werd tussen 1834 en 1838 als koninklijk paleis gebouwd door de Münchense architect Friedrich von Gärtner. Het is gebouwd in neoklassieke stijl en heeft een ingang met tien Dorische zuilen en een eentonige gevel van drie verdiepingen. Vanaf het balkon werd in 1834 de grondwet afgekondigd; vandaar de naam van het plein. Lnags het parlement, in de Vassilissis Sofias, staat vele bloemenstalletjes.

Een muur van grote stenen sluit het parlement aan de voorzijde van het plein af. Tegen die muur bevindt zich het reliëf van de onbekende soldaat, met helm en schild. Evzonen houden er de wacht.

Evzonen, het vroegere elitekorps van de koninklijke lijfgarde, zijn ‘rokjessolaten’ met een dikke witte malliot, zwarte schoenen met de grote pompoen erop. Er zijn verschillende outfits die de Evzonen dragen. Door de week is het een eenvoudig kostuum van kaiki kleur, bij een doordeweekse dag maar een speciale dag: het blauwe kostuum en op zondag hebben ze het bekende en traditionele kostuum aan met de witte plooirok, het zwarte hes en de rode muts met de lange zwarte kwast, het witte hemd met lange mouwen. De rok heet ‘foustanella’. Elk heel uur van de dag wordt de wacht gewisseld en elk half uur lopen ze heen en weer langs het monument van de onbekende soldaat.

Niet te missen tip

Op zondag is er rond de klok van elf uur ’s ochtends (zorg dat u rond half elf op het plein staat) de spectaculaire afwisseling van de wacht; dan rukt het hele korps uit inclusief de muziekkapel van de marine, politie of brandweer. Het verkeer wordt gestopt en het korps speelt eerst het volkslied alvorens er gewisseld wordt. Indien u op zondag in Athene bent dan mag u dit niet missen. De beste plek om het allemaal goed te aanschouwen is op de vluchtheuvel en niet aan de zijkanten voor het parlementsgebouw. Ga ook niet naar het plein voor het parlementsgebouw om de afwisseling te zien. Indien u met meerdere personen bent is kan een persoon naar de overkant rennen en foto’s maken van de aflossing. Het is namelijk zo dat iedereen dan weer naar de zijkanten moet of naar de vluchtheuvel want de straat wordt wederom afgezet om het korps op de straat voor het parlementsgebouw weg te laten marcheren. De beste plaats op de vluchtheuvel is precies tegenover het graf van de onbekende soldaat. Namelijk ter hoogte van het graf en reliëf brengen de Evzonen hun groet uit en draaien nadat ze van de aanvoerder het teken gekregen hebben hun hoofd naar rechts totdat ze voorbij het graf zijn. Dit is echt bijzonder om te zien.

Venizelou of Panepistimiou

Deze lange straat loopt vanaf het Syntagma door naar het Omonia. Hier staan prachtige klassieke gebouwen. Richting Omonia zijn er weer veel winkels en hotels te vinden.

Huis van Schliemann

Het prachtige grote huis van deze amateur archeoloog die Mycene en Troje opgegraven heeft is in 1878 gebouwd door Ernst Ziller. Hier gaf Schliemann grote feesten. De voorzijde van het huis is verfraaid met Ionische zuilen. Tegenwoordig is het muntenmuseum hier gevestigd met een leuk terras waar u een kopje koffie kunt drinken.

Katholieke kathedraal van Dionysios de Areopagiet

Deze kerk uit 1870 heeft een open voorhal met vijf bogen die door Dorische zuilen worden gedragen. In de simpele, langwerpige kerk zien we zwartgevlamde marmeren zuilen, een hoogplafond met vlakverdeling, smalle zijbeuken met altaren, beelden en schilderijen, en een hoofdaltaar met Korinthische zuilen.

Academie der Wetenschappen

De rijke Grieks-Oostenrijkse bankier Sina bekostigde dit grote complex van pentelisch marmer dat in de jaren 1859-1885 door de Deense architect Theophill Hansen werd gebouwd. Achter de academie steekt de Lykabetos-heuvel omhoog.

Door de voortuin voert een laantje van sinaasappelbomen naar de toegangstrap die geflankeerd wordt door de zittende beelden van Plato en Sokrates. Twee vleugels, met beeldhouwwerk in de timpanen, en stenen uilen op de dakhoeken, omsluiten het centrale gedeelte, dat uit een front van zes Ionische zuilen bestaat met een rij van vier erachter. Het fries is onversierd; in het timpaan praalt Zeus tussen de goden; op de hoekpunten van het timpaan zit een gevleugeld dier met vrouwenhoofd. Aan weerszijden van het pompeuze gebouw staat een Ionische zuil met vier grote voluten en daarop beelden van Athene en Apollo. Het timpaan of driehoekig gevelveld stelt de geboorte van Athene voor uit het hoofd van Zeus. Zeus had zijn eerste in verwachting zijnde gemalin Metis verslonden. Dat bezorgde hem ondragelijke hoofdpijn; daarom liet hij Hephaistos, de god van het vuur en de smeedkunst, hem met een bijl het hoofd opensplijten. Uit het hoofd van Zeus sprong Athene te voorschijn, in gouden wapenuitrusting en met lans en schild. Het schild van Zeus (aigis), dat storm en onweer kan veroorzaken, wordt voorgesteld als een huid om de schouders. Wat men ook van deze architectuur thans mag denken, dit stukje van de Panepistimiou geeft een idee van hoe het antieke Athene er ooit in zijn glorietijd heeft uitgezien.

Universiteit

Tussen 1837 en 1842 bouwde de Deense architect Christian Hansen dit gebouw met de brede gevel. In het midden van het portaal staan twee Ionische zuilen, de hoofddeur is door mozaïek omgeven, aan weerszijden van het front staat een beeld: van een bisschop met een staf en van een besnorde vrijheidsheld in een lang plooienkleed.

De roodbeschilderde open galerij, die door vierkante zuilen wordt gedragen, is voorzien van schilderingen die de wetenschappen uit de oudheid uitbeelden. Op het voorplein, dat door sinaasappelbomen is omgeven en waar twee fonteinen spuiten staan enkele standbeelden en een zuil met de namen van gevallen.

Nationale Bibliotheek

De bibliotheek werd omstreeks 1900 met het geld van de broers Vallianos door Ernst Ziller gebouwd naar plannen van Theophil Hansen. Twee statietrappen voeren naar een portaal met zes Dorische zuilen en een fries en een timpaan zonder beeldhouwwerk. Het voorplein is door palmen en sinaasappelbomen omgeven.

Het Omoniaplein

Omonia, eendrachtsplein, de Atheense Place de la Concorde, is een druk verkeersplein waarop verschillende straten uitkomen. Er is een metrostation. Op de ronde betonnen cirkel in het midden treffen vele bevolkingsgroepen elkaar; het is een soort ontmoetingsplein geworden. Rondom het plein heerst een behoorlijke drukte. U vindt hier veel cafés, winkels, eethuizen en hotels. Vele demonstraties zijn hier begonnen en in de donkere zijstraatjes speelt het ‘leven van plezier’ zich af in dit gedeelte van de stad.

Naar het noorden lopen de straten 3 Septemvriou (de dag in 1843 dat de bevolking de koning de grondwet afdwong) en 28 Oktovriou (op die dag zei de Griekse regering in 1940 ‘nee’ tegen Italië en werd Griekenland de volgende dag door zowel Mussolini’s troepen als door Hitlers troepen bezet). De laatste straat naar het noorden volgend, ziet u aan de rechterkant de grote gebouwen van de school voor schone kunsten en de polytechnische school (hier gingen op 17 november 1973 de studenten de straat op om te demonstreren tegen de Junta; velen vonden hier de dood). Daarnaast staat het archeologisch museum.

Odos Stadiou

Midden in deze mooie winkelstraat ligt het vierkante plein Klafthmonos, door hoge muren omgeven. De Korai, een van de verbindingsstraten tussen Venizelou en Stadiou, loopt van dit plein naar de universiteit. In een hoek van het plein staat het fraaie Byzantijnse kerkje Agi Theodori uit 1049, gebouwd van overwegend grote rechthoekige stenen. De hoge koepelbouw bestaat uit een achthoek van muurtjes die door zuiltjes van elkaar gescheiden zijn; in elk van de acht muurtjes is een dubbelvenster, en op de acht rondbogen rust de platte koepel.

In de Stadiou slaan we naar rechts de Kolokotroni in, naar twee naast elkaar liggende driehoekige pleintjes. Het grote gebouw, in 1871 als parlement gebouwd, is nu het historisch museum; het bevat een verzameling van de historie sinds 1830, vooral van de vrijheidsoorlog. Tussen de boompjes langs het museum staat het beeld van Trikoupis, met een gevleugelde mannelijke engel op de sokkel. Voor de hoofdingang (statige trap en vier Ionische zuilen, kanonaanloop aan weerzijden) staat op het tweede pleintje het machtige ruiterstandbeeld van Kolokotronis, een Peleponnesische vrijheidsheld uit 1821.

Vlees-, vis- en fruithallen

In de Athinas ligt het stadhuis aan het Kotziaplein. Verder wandelend komt u bij de hallen. In de vleeshal staan rijen witgejaste slagers met hun bijlen te hakken met grote messen stukken te snijden uit de pas geslachte dieren. Lammeren, schapen en geiten, voor velen onder u niet het dagelijkse vlees wat u bij de slager koopt. Uiteraard worden er vele soorten vlees verkocht, ook rund- en varkensvlees.

In de vishal kunt u het hele scala aan vissen uit de zee aanschouwen, natuurlijk ook veel garnalen, mosselen, inktvis en wat al niet meer…..

De fruithal ligt tegenover de vlees- en vismarkthallen. Hier kopen de Atheners hun verse producten. Uiteraard zijn er ook overal in de woongebieden rondom het centrum weekmarkten waar de Grieken hun verse producten kunnen kopen. Maar ook de supermarkt is niet meer uit het dagelijks leven van de Grieken weg te denken en ook in het centrum van Athene treft u vele grote supermarkten aan.

peinirli

SPECIALITEITEN, LOCALE PRODUCTEN

Peinirli

Peynir betekent kaas in het Turks en peinirli (afgeleid van het Turkse woord peynirli, wat "met kaas” betekent) is een delicatesse die aanbeden wordt door vrijwel iedereen in Griekenland, de peinirli, die lijkt sterk op de Turkse pide. Het is een boot-vormige brood dat is hoog gerezen door de gist en boter, met een boterachtige,  kaasvulling. Peinirli kan zo ongeveer alles, van eieren tot gehakt vlees bevatten (in Griekenland, negen van de tien keer gebruikt men gehakt kalfsvlees) maar ook ham en paprika. Maar het belangrijkste punt is de boter: peinirli moet een aanzienlijke hoeveelheid boter van echte, volledig-vette boter bevatten, anders is het geen goede peinirli.

Het gerecht is meegekomen naar Griekenland in de jaren 1920, toen de Grieken uit de Pontus, de Griekse naam voor de Turkse kusten van de Zwarte Zee, gedwongen werden naar Griekenland te verhuizen. Dat gebied was tot 1923, toen het Verdrag van Lausanne getekend werd en een bevolking uitwisseling tussen Griekenland en Turkije inhield, grotendeels ‘gevuld’ met Grieken. Na de bevolkingsruil eindigde sommige van de Pontische Grieken in Drosia (de naam betekent "Dauw"), een gebied ongeveer een uur rijden van Athene. Op dat moment, was het gebied platteland, en de Griekse Ponten openden restaurants en begonnen met het maken van hun lokale lekkernij, peinirli. Niemand weet hoeveel het recept is veranderd in de jaren sinds, maar Drosia – dat niet langer een dorp is, maar wordt nu beschouwd als een noordelijke Atheense voorstad- is nog altijd de plaats waar de lekkerste en beste peinirli verkrijgbaar.

Beste peinirli bakkers van Athene en omstreken

Twee van de beste peinirli plekken in Drosia zijn Themis en Eleftheriadis. Beide zijn meestal afgeladen vol tijdens de lunch op zondag, dat is wanneer de meeste Griekse gezinnen (indien ze zich dat nog kunnen permitteren) massaal daar lunchen. De inrichting is niet de beste maar zijn de beste plaatsen om te genieten van eerlijk en authentiek eten, u komt hier niet voor de sfeer.

Eleftheriadis heeft een mooie binnenplaats waar u uw peinirli onder de pijnbomen kunt eten. Ze serveren ook een fantastische gebakken courgette schotel en tzatziki (yoghurt met komkommer, olijfolie en knoflook). Maar onze persoonlijke favoriet is Themis, een traditionele peinirli zaak waar u kunt eigenlijk zien hoe peinirli’s worden gebakken in een houten oven door middel van een glas in de keuken. Themis van peinirli is uitstekend en ze serveren ook een gemiddelde saganaki (gebakken kaas gemaakt met elke vorm van Griekse semi-harde kaas). Hun andere specialiteit is souvlaki van kalfsvlees. In feite, is Themis een van de weinige plaatsen in Athene waar een souvlaki met kalfsvlees bereidt wordt in tegenstelling tot de traditionele souvlaki van varkensvlees of kip. Een andere toegevoegde bonus is dat zij een warme pita die met het hetzelfde deeg als de peinirli wordt gemaakt.

 

Als u niet zover van Athene wilt gaan om deze traditionele peinirli te eten dan er is een uitstekend alternatief in de Panormou straat in de buurt van het metrostation Ambelokipoi: Peinirli Ionias. Deze take-away plaats heeft ook spanakopita en alle soorten ongelooflijk lekker brood. De eigenaar heeft het recept voor de peinirli van zijn grootvader die hem ook leerde dat het in een houtgestookte oven gebakken moet worden. De peinirli’s worden hier ook met verschillende vullingen gemaakt, één topper is de ‘soutzuki’, gemaakt met kalfsvlees en lamsvlees, zwarte peper en komijn. Maar wees voorzichtig; Hoewel het zeer smakelijk, is soutzuki is zwaar. Hetzelfde geldt voor alle peinirli’s: u moet extra honger hebben om het op te kunnen, dus u bent  gewaarschuwd! Opmerking: Als u besluit te gaan om Drosia voor peinirli, wij raden wij u aan om met een taxi te gaan, aangezien er zeer beperkte openbaar vervoer is in het gebied. Om te voorkomen dat u een hoog taxitarief moet betalen naar Drosia, neem de trein of de bus naar Kifisia en vervolgens een taxi vanaf daar. Drosia is een 15-20 minuten rijden van Kifisia.

Eleftheriadis

Adres: Solomou 26, Drosia

Telefoon: +30 210 622 9003

Openingstijden: maandag-donderdag van 19.00 tot 00.00 uur. Vrijdag-zondag vanaf 12.00 tot17.00 en van 19.00 tot 00.00 uur.

Themis

Adres: 25is Martiou 25, Drosia

Telefoon: +30 210 622 9409

Openingstijden: maandag-donderdag van 19.00 tot 00.00 uur. Vrijdag-zondag vanaf 12.00 tot17.00 en van 19.00 tot 00.00 uur.

Peinirli Ionias

Adres: Panormou 3, Ambelokipoi, Athene-centrum

Telefoon: +30 210 646 2854

Openingstijden: 08.00 tot 17.00, op zondag gesloten.

Loukoumades

Typische lekkernij die u in Athene bij veel kleine 'loukoumades bakkertjes' kunt krijgen. Vergelijkbaar met de oliebol in Nederland maar dan veel kleiner en overgoten met honing en een strooisel van walnoten. De lekkerste loukoumades van Athene zijn verkrijgbaar op de Panepistimio (El. Venizelos) voorbij de Akademia gebouwen richting Omonia plein aan de rechterkant in de buurt van het Titanium hotel.

Pitta gyros

Typische Griekse snack voor uit het vuistje, vergelijk het met een zak patat wat u in Nederland zo al lopend eet en gekocht heeft bij een patatkraam. Het platte pittabroodje is gevuld met flinterdun afgesneden varkensvlees van het spit. Het broodje wordt gevuld met het vlees, patat frites, plakkje tomaat, plakje komkommer, uitjes en tzatiki saus. Uiteraard kunt u aangeven welke toevoegingen u wilt en in plaats van tzatiki saus kan er ook 'sos' (soort cocktailsaus) opgedaan worden. In Athene vindt u overal pitta-gyros zaken, van trendy en chique gelegenheden tot de ouderwetse minizaakjes waar het vaak constant doorgaat met de verkoop van deze verrukkelijke broodjes. Tip: probeer ook eens een pitta-gyros met kip! En als het u bevalt kunt u in vele taverna's ook de gyros als schotel bestellen, uiteraard met pittabrood erbij geserveerd.

Geroosterde maiskolven

Nog zo'n typische (gezonde dit keer) Griekse snack. Op bijna elke hoek van de straat, bij havens of waar veel mensen passeren worden op een rooster met houtskoolvuur de maiskolven geroosterd. Men wikkelt de maiskolf in een papiertje en met een beetje zout een gezond lekker tussendoortje.

Gepofte kastanjes

Als u in de herfst of wintermaanden naar Athene gaat dan worden er ook op straat overal gepofte kastanjes aangeboden. De heerlijke geur verspreidt zich als u langs zo'n rooster loopt dat u spontaan trek krijgt.

Vers gebrande koffie

In Athene zijn er nog tal van authentieke koffiebranderijen waar de Grieken geheel naar wens hun eigen melange kunnen laten samenstellen voor het kopje Griekse 'Ellinikos' koffie, de drabkoffie.

Overige typische Griekse producten

Olijfolie, kazen, noten, olijven en kruiden bijvoorbeeld. Als u alles bij elkaar wilt zien dan is een bezoek aan de oude markthallen echt iets voor u!

 

 

 

Pallas Reizen, Athene citytrip, dagexcursie, kali Marmaro

GRATIS DAGEXCURSIE OP ZONDAG

U wordt in het Nederlands begeleid. De reisleiding zal u de bekende highlights laten zien van de bruisende stad Athene. Vanaf het hotel neemt zij u mee naar het parlementsgebouw voor de aflossing van de wacht. Daarna brengt u een bezoek aan het 'Kalimarmaro stadion' en dan natuurlijk naar de Acropolis (entree is exclusief). Vervolgens naar de Plaka waar u tijd heeft om te lunchen bij Byzantino en aansluitend slenteren door de Plaka wijk en de Monasteraki. Via de Panepestimio straat en het Omonia keert u aan het einde van de dag terug naar het Novus City hotel.

Deze gratis dagexcursie zal een onvergetelijke herinnering zijn aan uw verblijf in Athene. U krijgt op deze dag natuurlijk ook vele tips en adviezen voor uw verdere verblijf in Athene.

Athene_excursie_zondag_10_aug_08_069

GESCHIEDENIS

Athene is gebouwd in de vlakte van Attika, tussen de bergen de Parnitha, de Peteli en de Hymettos in, en dicht bij de Saronische golf. Het is nu de hoofdstad en tevens de grootste stad van Griekenland. De belangrijke geografische ligging en het milde klimaat waren de voornaamste redenen waarom men hier vanaf aloude tijden verkoos te wonen. Tijdens haar eeuwenlange geschiedenis bracht Athene een schitterende beschaving voort een onschatbare bijdrage aan de erfenis van de hele wereld. Er bestaat al een georganiseerd bestaan vanaf Neolitische tijden, wanneer rondom 4000-3000 v.Chr. de eerste bewoners zich rond de heuvel van de Acropolis vestigen en in de omgeving van de rivier de Ilissos (dit heet nu Olympeio). Voortdurend is dit gebied bewoond geweest, tot aan de Bronstijd (3000- 1100 v.Chr) toen de aanvankelijk prehelleense vestigingen werden  ingenomen door de eerste Griekse stammen rondom 2000 v.Chr. Het waren agrarische nederzettingen maar in de loop der eeuwen begon zich de handel te ontwikkelen en werden betrekkingen aangeknoopt met de gebieden rond de Egeïsche zee.

Homerus liet Athene geen grote rol spelen in de Trojaanse oorlog. De macht van de koning verschoof naar de adel, maar langzamerhand ging Athene op weg naar de democratie; onder Peisistritieden (560-510 v. Chr.) werd het een politiek cultureel centrum. Toen in 479 v. Chr. het Perzische gevaar overwonnen was, werd Athene de leidende stad in Griekenland; ze beheerste de zee als leider van de Attisch-Delische Zeebond. Themistokles ommuurde de stad en legde tussen Athene en de haven Piraeus de Lange Muren aan; op een dertig plaatsen zijn overblijfselen van de muren blootgelegd. Glorievol herrees Athene, vooral de Akropolis, na de Perzische oorlogen; de Gouden Eeuw van Perikles ging van start. Het tragische einde van deze boeitijd was de Peleponnesische oorlog (431-404 v. Chr), de macht verschoof naar Sparta, maar Athene bleef wel een centrum van geestelijk leven bleef. Dat bleef het ook, nadat Griekenland in 338 v. Chr. veroverd werd door Macedonië. Later kwamen de Romeinen voor hun vorming en opvoeding naar Athene, maar in 88 v. Chr. werd de stad door de Romein Sulla veroverd en geplunderd en Pireaus werd ontmanteld.

Romeinse filhellenen verfraaiden de stad, zoals keizer Hadrianus, die Athene naar het oosten uitbreidde. Een grote weldoener in de 2e eeuw was ook Herodes Attikos.

In 267 v. Chr. had Athene veel te lijden van de Goten, in 395 werd het een Byzantijnse stad. Beelden werden weggesleept, tempels omgebouwd tot kerken; keizer Justinianus sloot de filosofenscholen en de laatste tempels, hetgeen het einde betekende van de geestelijk grootsheid van de stad. Athene verviel tot een onbetekende provinciehoofdstad.

In 1204 veroverden de Frankische hertogen Athene en woonden op de Acropolis, het Parthenon deed dienst als kerk, het Erechteion als paleis. De Franken waren op weg naar Konstantinopel om de stad te veroveren; ze wilden een einde maken aan het machtige Byzantium; ze namen de stad in en dit was het begin van het einde van Byzantium. In 1453 veroverden de Osmanen Konstantinopel op de Franken wat het definitief einde betekende van Byzantium. In 1456 kwamen de Osmanen naar Athene, ze maakten van het Parthenon een moskee en van het Erechteion een harem. Venetië probeerde Athene te veroveren op de Osmanen maar dat lukte niet echt. Ze waren een jaartje heer en meester van 1687 tot 1688.

Van het onafhankelijke Griekenland in 1830 Nafplion de hoofdstad, in 1834 Athene echter, alleen om historische redenen; het was toen een vervallen Osmaans stadje, niet zo gunstig gelegen in Attika.

De architecten van Otto van Beieren, Otto I, sloopten veel Osmaanse bouwwerken en maakten van Athene een ‘echte stad’ naar Duits voorbeeld met brede en rechte straten, lanen, grote pleinen en veel neoklassieke gebouwen. Hun uitgangspunt was een driehoekig terrein. Ze moesten echter wel rekening houden met de smaak van de vrijgevige stichters, mochten het gezicht op de klassieke monumenten niet aantasten en moesten de kleine Byzantijnse kerkjes sparen.

Na 1900 begon de uitbreiding van Athene met nieuwe stadswijken, Athene werd weer het centrum op elk terrein. In 1922 moest de hoofdstad 130.000 uit Klein-Azië afkomstige Griekse vluchtelingen opnemen en Pireaus zo’n 100.000. Tijdens de burgeroorlog trokken vele vluchtelingen en werkeloze boeren naar de stad. De buitenkant van de stad groeide explosief. Momenteel is Athene een miljoenenstad en met al zijn voorsteden leven er ongeveer een 5 miljoen mensen in de stad. Niet alleen Grieken, ook veel vluchtelingen van over de hele wereld zijn naar de stad gekomen om hun geluk te beproeven.  Athene is een typische zuidelijke stad met een druk chaotisch verkeer, veel pleinen en parken, je voelt je snel thuis in deze stad. De voornaamste bezienswaardigheden van de stad liggen allemaal in het oude centrum van Athene.

 

Pallas Reizen, Athene, citytrip, dagexcursie Athene

WAT IS INBEGREPEN IN UW REIS?

Inclusief bij uw reis inbegrepen:

  • Retourvlucht met de lijndienst van Transavia. Het is uiteraard ook mogelijk om te kiezen voor de lijndienst van KLM, hiervoor kan een toeslag gelden.
  • 2, 3 of 4 nachten in het luxe Novus City 4* hotel op basis van logies en ontbijt.
  • Nederlandstalige reisleiding.
  • Gratis Athene-highlights excursie kado, een volledige dagexcursie die in het Nederlands begeleidt wordt (exclusief entree Acropolis) op zondag.
  • Bagagebeleid : Bij Pallas Reizen heeft u op de retourvlucht van Transavia of KLM altijd 20 kilo ruimbagage en 10 kilo handbagage per persoon. U betaalt hiervoor NIETS extra's!