ATHEENSE RIVIÈRA

Attica en de Atheense Rivièra

atheense_riviera__32_

GESCHIEDENIS

Bij Marathon startte in 490 v. Chr. de renner (soldaat Pheidippides met volledige wapenuitrusting) om verslag uit te brengen in Athene dat de Atheners de Perzen hadden verslagen. Hij kon nog net vertellen dat ze de overwinning hadden behaald voordat hij dood neerviel van inspanning. Maar de eerste Marathonloop was een feit. De Atheners hadden hier een heldendaad neergezet. Er moeten zo’n 10.000 Atheners gevochten hebben tegen maar liefst 25.000 Perzen. Men schat dat er 6400 Perzen sneuvelden tegen 192 Atheners. De lijken van de Atheners werden begraven in de grafheuvel van 10 m. hoogte en een omtrek van 180 m. Door zijn pure eenvoud maakt deze heuvel enorm veel indruk. Marathon beschikt ook over een Archeologisch Museum. Achter het museum ligt de Heuvel van de Plataeërs, zij waren bondgenoten van de Atheners en vochten mee bij Marathon, zij verloren 11 soldaten waaronder een 10 jaar oude jongen. De gesneuvelde soldaten liggen in deze heuvel begraven. Niet ver van Marathon ligt het prachtige meer van Marathon, dit stuwmeer met een marmeren dam is in 1925 aangelegd om het water van de Parnitha-bergketen op te vangen. Tot aan 1950 was dit de belangrijkste watervoorziening van Athene.

Evia__Athene__Poros_2008_058

PROVINCIE ATTICA

In de provincie Attica ligt de hoofdstad Athene en het is het historische hart van Griekenland, het omvat het grote zuidoostelijke schiereiland van het vasteland waarvan de uiterste punt, Kaap Sounion, in de Egeïsche Zee steekt. Het schiereiland grenst in het oosten aan de Egeïsche Zee en in het zuidwesten aan de Saronische Golf. Het landschap is grillig van vorm en wordt door verscheidene berggroepen bepaald. Ten noorden van Athene is het de Parnes (1413 m), ten noordoosten de Pendeli (1107 m), hier komt het beroemde marmer van de Acropolis vandaan. Met het marmer vanuit het Pendeligebergte is het Parthenon gemaakt. Ten zuidoosten de Immitos (1026 m).

Het gebied telt vier vlakten: de kustvlakte van Athene, de Thriasische vlakte van Elefsina, het vlakke land van de Messogia en het kleine kustbekken van Marathonas. Hoewel Attica het kleinste district van het vasteland is, biedt het een aangename afwisseling aan natuurschoon, een gedeelte in het noorden heeft groene weilanden met grazende paarden en uitgestrekt graan- en katoenvelden worden doorsneden door kanaaltjes en omgeven door dijken. Ten oosten hiervan liggen twee flinke binnenmeren.

In zuidelijke richting heeft het deels met sparren en naaldbomen beboste, deels schaars begroeide berglandschap de overhand. Tussen het Parnitha en het Pendeli massief ligt een vruchtbare vlakte met overwegend druiventeelt. De dam van het stuwmeer Marathona is, als enige ter wereld, geheel gemaakt van marmer. De geschiedenis van Attica gaat terug tot in de laatste periode van de Steentijd, in de Myceense tijd was het land verdeeld in verscheidene vorstendommen die na het jaar 1000 voor Christus zich aaneensloten tot een politieke eenheid onder leiding van Athene.

De godin van de wijsheid en de strijd heeft zich gevormd in het hoofd van de oppergod Zeus. Pas toen deze zijn hoofd liet opensplijten kwam zij tevoorschijn: Pallas Athene, en de hoofdstad van Griekenland werd naar haar genoemd. De macht van Athene is door de eeuwen heen misschien niet altijd het grootst, maar wel immer aanwezig geweest, uiteindelijk ontstond hier de democratie.

Salamina_en_welkomstexcursie__18_aug08_015

BELANGRIJKSTE STEDEN

Athene

De hoofdstad van Griekenland, een echte metropolis, naar alle kanten heeft de stadsbebouwing zich uitgestrekt om de meer dan 5 miljoen inwoners, meer dan een derde van de totale Griekse bevolking, te huisvesten. Naast hoofdstad is Athene ook het economische middelpunt van het land, wie zakelijk in Griekenland wil meetellen, heeft een hoofdkantoor of ten minste een vertegenwoordiging in de stad of in een van de stadsdelen bij Athene zoals het mondaine Kifisia. Alle rederijen hebben kantoren in Piraeus, de havenstad die inmiddels tegen Athene aangebouwd ligt. De internationale luchthaven van Athene ligt op ca. 25 km. van het stadscentrum.

De stad is genoemd naar de godin Pallas Athene, in vroegere tijden ook de patrones van de stad. De tempel Parthenon op de Acropolis, het beroemdste monument van de stad, is ter ere van haar. De Acropolis wordt omgeven door een uitgestrekt opgravingsterrein met goed bewaarde theaters aan de zuidkant zoals het Dionysios theater en het Herodus Atticus theater waar nog altijd voorstellingen gegeven worden in de zomermaanden en aan de noordwestkant de Agora, het regeringscentrum in de klassieke tijd. Ten noorden van de Acropolis ligt de Pláka, nu een vooral op het toerisme gerichte wijk, maar in de Byzantijnse en Turkse periode de plaats waar de Atheense bevolking woonde sinds de oudheid. De Plaka is de oudst bewoonde wijk van Athene, hier vestigden zich de eerste bewoners in de prehistorie. Ten noorden daarvan ligt het in de 19de eeuw tot stand gekomen stadscentrum met zijn indrukwekkende brede straten en grote pleinen.

Lavrio

Dit stadje heeft een inwoneraantal van ongeveer 3100 en naast de pleziervaart heeft Lavrio ook een haven waar vandaan ferries vertrekken naar de Cycladen eilanden. Lavrio is een industriestadje en vernoemd naar het antieke district Laurion, eens het centrum van de Attische zilvermijnen en een belangrijke pijler van de Atheense macht. De mijnen behoorden toe aan de staat. Die verhuurde ze ter exploitatie aan particulieren. Daarbij werd vrijwel uitsluitend gebruikgemaakt van slavenarbeid. Deze slaven was meestal geen lang leven beschoren.

De zilvermijnen zijn allang uitgeput, maar de sporen van de eeuwenlange mijnbouw zijn overal in het landschap terug je vinden. Met het zilver van de zilvermijnen van Lavrio werd het Parthenon bekostigd. Tijdens de Olympische Spelen van 2004 werden hier de zeilwedstrijden gehouden. Het centrum van Lavrio rondom de haven is zeer gezellig en in combinatie met Kaap Sounion zeker een uitstapje waard!

Piraeus (Pireas)

Piraeus, met diverse spellingen, zoals Piraeus, Piraea en Pireas, is de havenplaats bij Athene. Het is al millennia een zeer belangrijke Griekse havenplaats, terwijl Athene ongeveer zes kilometer landinwaarts ligt, dus wat veiliger was voor directe aanvallen vanuit de zee. In de loop der jaren zijn Athene en Pireus overigens tegen elkaar aangegroeid. Het is van oudsher de haven van Athene en tegenwoordig de belangrijkste haven van Griekenland. Het is tevens het belangrijkste industriecentrum van het land en telt meer dan 100 fabrieken, rederijen, raffinaderijen, werven en andere grote bedrijven. Tussen Pireas en het daarmee samengegroeide Athene rijdt een (voor een deel ondergrondse) sneltram.

Het eigenlijke Pireas ligt op een rotsachtig schiereiland. De rug van deze rots deelt de stad in tweeën; in het noordwesten liggen de industrieën en de hoofdhaven; in het zuidoosten liggen de leuke jachthavens Zeas en Mikrolimano. Het was Themistokles die aan het begin van de 5de eeuw v.Chr. het startsein gaf voor de ontwikkeling van Piraeus tot een handelsbastion. Het hele schiereiland werd ommuurd en alle haveningangen gefortificeerd. Van de door Konon in de 4de eeuw herbouwde muur van Themistokles zijn met name tussen Zéa en het marine-etablissement heel wat stukken te zien. Dat geldt niet voor de lange muren die Athene ooit met Piraeus verbonden. Daarvan zijn alleen als u tijdens de metrorit heel goed oplet nog enkele fragmenten te zien.

Toen Athene in 1834 opnieuw hoofdstad werd, stond er in Piraeus nauwelijks een huis overeind, maar in 1840 woonden er alweer 4000 mensen en daarna ging de groei steeds sneller. Op basis van het antieke Hippodamische stratenplan herwon de havenstad langzaam maar zeker haar antieke belang. In 1907 telde de havenstad al weer 75.000 inwoners. Dat getal verdrievoudigde zich door de bevolkingsuitwisseling van 1923. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de havenstad meermalen gebombardeerd. Nu is Piraeus met zijn buitenwijken het industriële hart van Griekenland en verwerkt het meer dan de helft van de Griekse in- en uitvoer. Pireaus bestaat uit 5 havens die naast elkaar liggen en uiteraard bevinden zich bij Zeas en Mirkrolimano vele restaurants. Tijdens onze Kaap Sounion excursie gebruiken we bij Axinos (zee-egel) onze lunch of vroeg diner, al naar gelang het seizoen. Want de zonsondergang bij Kaap Sounion bepaalt het tijdstip van de lunch of diner. We moeten immers op tijd zijn voor de zonsondergang. Vanaf Piraeus volgen we de hele kustlijn tot aan de kaap. (Kaap Sounion ligt op 70 km. van Athene en op 70 m. hoogte).

 

2014_Okt_Evia_Pilion_Kea_376

DORPEN EN INTERESSANTE PLAATSEN

Kaap Sounion

Ten zuiden van Athene ligt direct naast de haven van Piraeus, Glyfada. Glyfada beschikt over de beste 28-holes golfbaan van Griekenland. Direct daarna komt u de plaatsen Voula en Vouliagmeni tegen. Verder naar het zuiden zult u merken dat de kustplaatsen  rustiger wor- den. Bij Kaap Sounion, op de zuidpunt van het schier- eiland, verrijst op 60 meter hoogte de prachtige tempel van Poseidon die in 444 v. Chr. gebouwd werd met grijs marmer uit de omgeving. Het marmer kwam uit Agrezila, er staan nog 15 zuilen (van de 34) overeind. Op een daarvan staan de initialen van Lord Byron; hij bezocht de plek in 1810 en kerfde zijn initialen in de zuil bij de ingang. Kaap Sounion staat bekend om zijn zonsonder- gang, de mooiste van heel Griekenland! Vanaf de Kaap kunt u het eiland Kea zien liggen, het Cycladeneiland dat het dichtst bij Athene ligt. In het westen hebt u zicht op Aegina, een Saronisch eiland, en daarachter ligt de oostkust van de Peleponnesos.

Lavrio

Vanaf Kaap Sounion loopt de Atheense Rivièra door naar Lavrio, een havenplaats waar veerboten naar diverse eilanden vertrekken. Aan het stadje Lavrio heeft het klassieke Athene zijn bestaan  te danken. De zilvermijnen zorgden voor het broodnodige geld om de bouw van Athene onder Pericles te bekostigen. Deze zilvermijnen sloten in de 19e eeuw. In het kleine Mineralogisch Museum in Lavrio kunt u de geschiedenis van de mijnen bekijken.

Porto Rafti

Langs de oostkust naar het noorden liggen tal van kleine kusthavenplaatsen. Porto Rafti is een gezellige vissersplaats. Vlak voor de kust ligt het kleine eilandje Rafti, hieraan ontleent de havenplaats zijn naam. Op het eilandje staat een enorm marmeren beeld van een vrouw. Men noemde het beeld, dat uit de Romeinseperiode stamt, ‘Raftis’, wat kleermaakster betekent. Het beeld deed dienst als baken voor de scheepvaart.

Markopoulo

Meer naar het binnenland en richting de luchthaven ligt het marktplaatsje Markopoulo. Het plaatsje dankt zijn rijkdom aan de vruchtbare streek. Hier zijn veel wijngaarden en wijnmakers te vinden. Het plaatje toont de typische couleur locale van een Grieks marktplaatsje.  Het naast- gelegen Koropi is groter dan Markopoulo en staat ook bekend om zijn wijnproductie; de bekende retsina komt hier vandaan. Aan de zuidoostkant  van het stadje ligt de kerk van de Metamorphosis  Sotiritas, gebouwd in de 10e eeuw en daarmee een van de oudste kerken van Attica.

Marathon

Hier versloegen de Atheners in 490 v. Chr. de Perzen. Naar aanleiding van deze overwinning werd een hard- loper naar het antieke centrum van Athene gestuurd om de boodschap te brengen ‘dat niet zij, maar wij de overwinning behaalden’. De eerste marathonloop was hiermee een feit ... Het historische Marathon  is een groot gebied met diverse archeologische vindplaat- sen. Het leuke is dat één entreebewijs (ca. € 4,50) u toegang verschaft tot alle archeologische opgravingen en tot het archeologisch museum van Marathon.

Rafina

Verder naar het noorden ligt de grotere havenplaats Rafina, vlakbij de luchthaven van Athene. Rafina is de ideale basis voor het vertrek van ferry’s naar diverse eilan- den zoals Evia en de Cycladen. De schilderachtige plaats kent tal van goede visrestaurants.

De kuststrook rondom Rafina is heel gezellig: leuke plaatsjes en prima stranden waar veelvuldig een blauwe vlag wappert, het keurmerk voor goed zwemwater. Ook tal van watersportmogelijkheden treft u in dit gebied aan.

Watersporters kunnen aan de Atheense Rivièra hun hart ophalen. U kunt een motorboot huren, parasailen, wind- surfen, kitesurfen, duiken en waterfietsen. Ten noorden van Rafina ligt Mati, een rustig plaatsje, zonder de drukte van de haven van Rafina. Het achterland van Mati is schit- terend; de heuvels bieden een mooi uitzicht op de baai van Marathon. Mati beschikt over een mooi zandstrand. Tussen Rafina en Mati ligt Artemida of Loutsa, een erg gezellige badplaats met een leuke boulevard. Ten noorden van Mati ligt Nea Makri ook weer zo’n op en top Griekse badplaats met een mooie boulevard en een keur aan res- taurants.  Niet ver van Nea Makri ligt Marathon, bekend uit de Griekse geschiedenis. De naam leeft voort in de bekende lange afstands-loop van 42,195 kilometer.                 

Rafina is een aantrekkelijke haven- en badplaats aan de oostkust van Attica van waaruit talrijke bootverbindingen worden onderhouden met de eilanden Evia, Andros, Tinos en Syros. Ten noordwesten van Rafina ligt het bezienswaardige klooster Daou Pendeli. Dit in de 12de eeuw gestichte en in de 16de eeuw vernieuwde grote klooster is een architectonische rariteit. Het bezit onder andere zes verschillende koepels.

Daarnaast ligt Rafina niet ver van Marathon en vlakbij het mooie klooster van Agios Efrim. Dit klooster ligt bij Nea Makri en is ook absoluut een bezoek waard.

Nea Makri

Deze grote en gezellige plaats bestaat uit een groot centrum met vele winkels en is tevens een zeer aantrekkelijke badplaats met een vissershaven, lange boulevard met vele taverna’s, café’s en restaurants. Het lange zandstrand loopt door tot voorbij Marathon en is 12 kilometer lang.

Mati

Dit kleine badplaatsje met zijn grillige en mooie kustlijn is kleinschalig en ligt op slechts 4 kilometer van Rafina en 4 kilometer van Nea Makri. In Mati zijn diverse goede restaurants, café’s, barretjes en een goed uitgeruste supermarkt. Op 5 minuten loopafstand is het strand van Agios Andreas, hier zijn ligbedden en parasols te huur.

Vravona en Loutsa

Hier is de tempel van Artemis van Vravona. Het is een kleine archeologische plaats met een prachtig museum. Vravona is een langgerekte plaats aan het strand. Vanaf Vravona is het 6 kilometer naar het gezellige havenplaatsje Porto Rafti en 5 kilometer naar Loutsa, de grotere badplaats met een prachtig zandstrand en vele restaurants en café’s. Loutsa heeft een groot centrum waar u vele winkels, banken en supermarkten kunt vinden.

DSC_3684

STRANDEN

De Atheense Rivièra beschikt over kilometers strand, de kust lijn loopt ongeveer vanaf Agia Marina naar Kaap Sounion en vanaf Kaap Sounion naar Pireaus en dan nog een stuk 'naar links' voorbij Megara. Dus aan stranden in dit gebied 'geen gebrek'.

We noemen er hier een paar:

 • Het 12 km. lange zandstrand bij Marathon en Nea Makri.
 • De mooie, grillige kustlijn tussen Mati en Rafina, prachige baaitjes, het rode strandje.
 • Het strand bij Rafina.
 • De kustlijn vanaf Rafina naar Loutsa (Artemision) hier is ook een lang zandstrand.
 • De stranden bij Vravona.
 • De stranden en baaien bij Porto Rafti.
 • De kustlijn van Lavrio naar Kaap Sounion, de kust wordt ook wel Green Coast genoemd van wege de bijzondere mooie vegetatie.
 • De kustlijn vanaf Kaap Sounion richting Vouliameni, de westkust van de Atheneese Rivièra wordt ook wel de Apollon Coast genoemd.
 • Bij Vouliameni is een meer, dit ligt tegenover het strand.
 • De kustlijn bij Glyfada, heel veel mooie stranden met faciliteiten.
 • Maar ook bij Pireaus treft u leuke baaitjes en strandjes aan.
 • Het strand bij Perama (Elefsina).
 • Pagi strand bij Megara.
 • Vanaf Megara richting Korinthië, een mooie kustlijn langs de oude weg.

 

2014_Okt_Evia_Pilion_Kea_369

PALLAS REIZEN TOP 10

Marathon

De grafheuvel bij Marathon waar de Grieken van de Perzen wonnen is een bezoek waard maar ook het archeologisch museum is een aanrader. In het gebied rondom Marathon Paralia en Nea Makri zijn ook opgravingen te bezichtigen.

Het stuwmeer van Marathon

Het huidige Marathon ligt een stukje verder landinwaarts, hier is het 'renners museum' een overzicht van meer dan 2500 jaar de Marathon loop! De 'klassieke' Marathon start elk jaar vanaf het nieuwe stadion (Olympische Spelen 2004) en men loopt langs de Avenue Marathonas naar het centrum van Athene. Nog iets verder bij het plaatsje Marathon ligt het prachtige stuwmeer! Een unieke plek waar u met een kopje koffie kunt genieten op het terras van het restaurant van een schitterend uitzicht. Dit stuwmeer is geheel van marmer gemaakt!

Het klooster van Agios Efrim

Dit prachtige nonnenklooster ligt boven bij Nea Makri. Bijzonder is de route er naar toe, tussen de woonwijken van Nea Makri gaat de weg naar boven en dan ineens doemt onverwachts het klooster op. Het is een bedevaartsoord voor veel Grieken. Van verre komt men hier naar het klooster om een kaars te branden voor de Heilige Efrim die ook in de hoofdkerk van het klooster in zijn prachtig bewerkte kist ligt waarbij de bedevaartsgangers bidden. De moerbei boom waaraan de Heilige is opgehangen tijdens de Osmaanse bezetting is ook een plek waarbij de bedevaartsgangers komen bidden. Om de boom is een kapelletje gebouwd, dus vanachter glas kan men de boom aanschouwen. Denkt u wel om gepaste kleding maar eventueel hangt er bij de ingang rokken en blouses en lange broeken voor de heren.

Kaap Sounion

Vanuit de verte is de Poseidon tempel al zichtbaar; een prachtige kroon boven de groene dennen. Gezeten op het hooggelegen terras is benenden het zandstrandje aan de kleine baai met verschillende bootjes en links en de hoge rots waarop zich de tempel verheft, rechts is ook het langgerekte eiland Makronisi, waar vroeger alleen jagers en herders woonden, maar dat tijds de burgeroorlog werd gebruikt als verbanningsoord voor duizenden communisten. In de oudheid heette het Helena, naar de Spartaanse koningin die er de eerste nacht doorbracht, nadat ze door Paris was geschaakt. Bij Kaap Sounion zijn parkeerterreinen en komt u vanzelf bij het restaurant aan de voet van het gebergte. Vanaf hier moet u te voet verder naar de tempel waarbij u een prachtig uitzicht heeft over de zee eaan beide zijden van deze zuidpunt van Attika. Hier reageert de zeegod Poseidon. Sounion is berucht om zijn plotseling opstekende stormen: 'Poseidon zweept dan zijn paarden op, die briesend een wit schuim uitblazen'. Logisch dat de zeevarenden Poseidon hier om bescherming smeekten. De tempel werd in 480 v. Chr. door de Perzen verwoest, maar onder Perikles herbouwd. Van de Dorische tempel met zijn vierendertig buitenzuilen staan er nog zestien overeind. Er wordt beweerd dat u hier de mooiste zonsondergang van Griekenland kunt aanschouwen. Maar er zijn meer plaatsen die dat claimen. Dat het een bijzondere zonsondergang is staat vast, u maakt er zeker spectaculaire foto's!

Het klooster van Kessariani

Er zijn veel kloosters die hoog in de bergen gebouwd zijn. Op het Pentelikon gebergte ishet nog bewoonde klooster Penteli uit 1578 te bezoeken en op het Parnis gebergte het Kliston klooster. Het klooster van Kessariani ligt 7 km ten oosten van Atheneaan de westkant van het Immitos gebergte. Na de buitenwijken van Athene voert een stijgende weg langs dennen- en eucalyptusbomen, platanen en dalen vol cipressen. U komt uit op een terras omgeven door vele bomen. De Aphroditetempel is er niet meer, wel komt er nog water uit de bron met een ramskop. Hadrianus leidde dit bronwater naar Athene, vrouwen die graag een kindje wilden krijgen kwamen hier om water uit de bron te drinken. Er loopt een pad naar het 11e-eeuwse kerkje. De smalle hoge koepel wordt gedragen door vier marmeren Ionische zuilen, de kerkvloer bestaat uit witte en blauwe plavuizen. De fresco's zijn gemaakt door de Kretenische school en stammen uit de 16e en 17e eeuw. In de koepel kunt u de Pantokrator (Christus) zien, in de aspis Maria met naast haar de aartsengelen Michaël en Gabriël en verder kerkelijke feesten (het klooster is gewijd aan Maria Hemelvaart en viert dus op 15 augustus feest).

Vanuit Kessariani kunt u nog 4 kilometer omhoog rijden of wandelen naar het 11e-eeuwse klooster van Asteri.

Kiffisia

Dit prachtig gelegen groene dorp midden in een dennenbos is een luxe woongebied met prachtige winkels, restaurants en taverna's. Kiffisia ligt op 300 m hoogte en hier kan men mooie wandelingen maken over de hellingen van het Pentelikongebergte. In Kiffisia is ook het Goulandris Natuurhistorisch museum met een collectie bloemen uit de Griekse bergen, schilderijen met zeldzame bloemen en een mooie collectie schelpen uit de hele wereld.

De tempel van Artemis Brauronia (Vravona)

Een van de best bewaarde tempels gewijd aan Artemis bij het dorpje Vravona (vlakbij de accommodatie Mare Nostrum). Ook het museum is een bezoek waard. Het is in 1972 gebouwd en hier heeft men een collectie van votiefreliëf van Artemis uit 350 v. Chr. Pelgrims naderen het altaar om een stier te offeren aan Artemis; moeder Leto en broer Apollo vergezellen haar, Leto heeft een lange toorts in de handen. Mooie beeldjes van de kinderpriesteressen met offergaven in de handen: fruit, een duif, een lammetje, haas of konijntje. Verder kunt u vaatwerk en mooie jongens- en meisjeskopjes bekijken.

Pireaus

De grote stad Pireaus ligt op 10 km afstand van het centrum van Athene en vormt inmiddels een geheel met Athene. Pireaus heeft ook geschiedenis waarvan restanten nog te zien zijn zoals de muren van Themistokles. Hij vond de natuurlijke baai van Faliron niet voldoende bescherming bieden en stichtte de haven Kantharos; bovendien bouwde hij muren om het schiereiland Akte, terwijl Perikles en Kimon de 'Lange Muren' tussen Athene en Pireaus voltooiden. Tegelijkertijd bouwde Hippodamos van Milete de stad met haar rechte straten. Rome wilde geen zeevarende concurrent en daarom verwoestte Sulla de stad in 86 v. Chr.; dit was het einde van de stad Pireaus. In de 17e eeuw heette de stad onder Venetië tijdelijk Porto Leone, naar de marmeren leeuwen op de havendam. In de vrijheidsoorlog verstigden zich er de zeevaarders van het eiland Hydra met onder hun de dappere aanvoerder Miaoulis. Na 1830 begon men met het herbouwen van de stad volgens het oude plan van Hippodamos; de havenstad kwam weer tot leven. De vluchtelingen uit Klein-Azië verdubbelden het inwonertal. Na herstel van de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog groeide Pireaus uit tot de bedrijvige  haven-, handels- en industriestad van nu.

Pireaus heeft 5 havens op een 'rij'. De enorm grote haven met de vele ferries die naar alle eilanden en havens op het vasteland vertrekken. Daarnaast heeft het havens voor de pleziervaart zoals Zeas, Tourkolimani of Mikrolimani en Passalimani. Hier zijn vele restaurants en taverna's. Een top restaurant is AXNIOS 51, vlakbij de ingang van de Zeas jachthaven. Dit restaurant is favoriet bij Prinos Reizen en hier hebben we onze late lunch/vroeg diner bij de Kaap Sounion excursie.

Het mooiste uitzicht heeft u op de heuvel bij Kastelli, deze ligt op 300 m hoogte.

De stad heeft veel parken, pleinen, lanen, een schouwburg en enkele musea en uiteraard veel winkels.

Het wijnmuseum bij Pallini

Ludiek en leuk museum als u interesse heeft in wijnen. Het gebied rondom Rafina is van oorsprong een echt wijngebied. U zult er ook talloze kleine wijnmakers aantreffen in dit gebied. Wijnproeven kan altijd bij de meeste wijnmakers.

Athene

Als u zo dichtij Athene bent dan mag u deze stad van wereldformaat eigenlijk niet overslaan. Er zijn buiten de bekende highlights zoals de Akropolis, het Akropolis museum, de Plaka wijk en de Monastiraki nog tal van interessante bezienswaardigheden. Als u van musea houdt kunt u in Athene uw hart ophalen! Houdt u van winkelen? Athene is een walhalla, de Ermou is een grote lange winkelstraat waar alle bekende winkels te vinden zijn zoals Beneton, Zara, Marks & Spencer en nog vele anderen. Ook ideaal om te winkelen is de Kolonaki wijk. Een mooi uitzicht over de stad? Ga naar de Lykavittos heuvel en beklim de top naar het mooie kerkje, op zondagavond heeft u kans getuige te zijn van een Griekse bruiloft! Bijzonder is ook de Atheense begraafplaats. Alle bekende Grieken liggen hier begraven zoals o.a. Melina Mercouri, maar ook de 'gewone' Atheners.

U kunt ook prachtige stadswandelingen maken door de bekende en minder bekende gebieden van de stad.