ANDROS

Eiland waar uw dromen uitkomen...

3

DORPEN EN DE HOOFDSTAD

Gavrio

De havenplaats waar de veerboten vanaf Rafina, Pireaus en andere Cycladen eilanden aanmeren. Gavrio heeft een gezellige haven met leuke cafeetjes en restaurantjes. De haven is op het moment dat de veerboten aankomen levendig en druk. Het is vanaf een terrasje heerlijk genieten van het chaotische schouwspel van het lossen en laden van de ferry. En dan plotseling keert de rust terug……. tot de volgende veerboot aankomt!
Tip: café Perrakis is een aanrader.

Tussen Gavrio en Batsi selecteerden wij het strandhotel Perrakis met duikschool.

Batsi

Een schilderachtig mooi plaatsje aan een van de prachtige baaien van het eiland met een breed zandstrand met faciliteiten. Batsi ligt op 6 km. van Gavrio. Het dorp is tegen de heuvel aangebouwd, de vele trapstraatjes bieden urenlang wandelplezier, iedere bocht heeft weer een verrassing in petto.
De taverna’s, de cafeetjes en winkeltjes maar ook de huizen in de straatjes zijn een lust voor het oog.  U treft aan de boulevard met het vissershaventje naast talloze eetgelegenheden en winkels ook gezellige cafés, een bruine zeemanskroeg en authentieke kaffenions aan.

In Batsi selecteerden wij het mooie, luxe kleinschalige hotel Mare e Vista, Krinos Suites hotel en Maistrali appartementen. Op 1.500 meter van het centrum van Batsi de hotels Blue Bay Village en Aneroussa.

Als u Batsi via de bovenweg verlaat passeert u authentieke dorpen zoals Katakilos, Remata, Vourkoti, Katakalei, Apikia en Stenies. Deze dorpjes zijn beslist een bezoek waard en tijdens onze wandelingen zullen we er zeker een aantal op onze route meenemen. In Apikia ontspringt de Sariza bron bij Pithari, het bronwater wordt in het fabriekje gebotteld.

Andros-Stad of Chóra 

De hoofdstad van Andros is gebouwd op een kaap aan de oostkust tussen twee prachtige zandstranden in, op 33 km. van Gavrio. De traditionele vuurtoren prijkt op het eilandje voor de kust. De mooie hoofdstad met zijn vele witte en blauwe huizen is tot aan het centrum met de auto of bus bereikbaar. Vanaf de hoofdstraat worden de (trap)straatjes te smal voor auto’s en moet men te voet verder. 
Het autovrije centrum van Chóra geeft de stad de bijzondere uitstraling van weleer. Iedereen ontmoet elkaar op straat, maakt een praatje of drinkt gezellig een kopje koffie op een van de vele terrassen. De winkels stallen hun koopwaar uit op de stoep wat de stad tijdens de openingstijden een bruisende en levendige sfeer geeft.
Als de avond valt genieten de Andrioten van het leven buiten. Ze flaneren langs de cafeetjes en kiezen een restaurant om iets te eten en/of drinken. De gezelligheid duurt vaak tot laat in de avond.

Chóra heeft een aantal prachtige musea: het Archeologisch Museum, het Goulandris museum en het Scheepvaartmuseum zijn stuk voor stuk de moeite waard. Aan beide buitenkanten van Chóra treft u mooie zandstranden aan. Hier zijn niet alleen vele leuke restaurantjes en taverna’s, maar ook uitgaansgelegenheden in de vorm van loungecafés en barretjes.

Bij Andros-Stad selecteerden wij Myrto appartementen en studio’s.

Korthi

De badplaats Korthi ligt ongeveer 20 km. ten zuiden van Chóra en is zowel vanuit Chóra als vanuit Batsi bereikbaar via een prachtige route. Geniet op uw weg van de prachtige vergezichten en mooie dorpjes die ieder voor zich zeker een stop waard zijn. Korthi is een lieftallige badplaats met een mooi zandstrand en een klein vissershaventje. Achter de boulevard is de hoofdstraat met leuke kleine winkeltjes waaronder een authentieke bakkerswinkel, een schoenenwinkel en supermarktjes afgewisseld met een paar leuke kadowinkeltjes waar u zeker een leuk souvenir zult kunnen vinden.

56

STRANDEN

Met een kustlijn van 177 km. zijn er mooie, veelal zandstranden in overvloed. Bij sommige stranden kan men faciliteiten als ligbedden en parasols aantreffen, hetzij tegen betaling hetzij gratis bij afname van drankjes. Op vele stranden zal voornamelijk rust de sfeer bepalen.
We noemen hier enkele stranden, hoewel de lijst oneindig veel langer is:

 • Achla Beach is een fantastisch strand, ook bereikbaar met een watertaxibootje. In het weekend en in het hoogseizoen kan het erg druk zijn.
 • Puurheid en rust vind u in het noorden bij Vitali. Wij adviseren u een Jeep om hier naar toe te gaan
 • Het strand tussen Gavrio en Kypri is geweldig en heeft een windsurfschool.
 • De baai en het strand van Fournos gelegen voor hotel Perrakis.
 • Het strand en de baai van Batsi, waar u faciliteiten als ligbedden en parasols vindt.
 • De strandjes bij hotel Blue Bay Village en Aneroussa.
 • Het mooie zandstrand bij Korthi.
 • Chóra Nimborio strand, beneden bij Myrto appartementen, te bereiken via de hoofdweg of via een smal voetgangerspaadje vanaf Myrto. Een gezellig strandje met faciliteiten.
zuid-toer_Andros_11_aug_12_021

GESCHIEDENIS

Geschiedenis in vogelvlucht

In ongeveer 1000 v. Chr. werd Andros door de Ioniërs gekoloniseerd. Tot 600 v. Chr. vormde Andros een zelf- standige stadstaat. Na de Perzische oorlogen bleef het tot 480 v. Chr. onder Perzische overheersing. Daarna volgden de Macedoniërs, tot in 200 v. Chr. de Romeinen het eiland veroverden. In 129 v. Chr. werd Andros deel van de provincie Klein-Azië en werd het lange tijd geteisterd door piratenaanvallen en burgeroorlogen.

In de vroeg-Byzantijnse tijd begon een periode van economische en intellectuele bloei. In de 11e en 12e eeuw werd de zijdeproductie een belangrijk middel van bestaan. Vanaf de 13e tot halverwege de 16e eeuw werd Andros direct vanuit Venetië bestuurd. Ter verdediging van de Osmaanse dreiging bouwden de Venetianen veel forten op het eiland. Onder de Osmaanse overheersing behielden de Andrioten hun eigen manier van leven, maar betaalden in ruil daarvoor extreem hoge belastingen.

In de 17e eeuw werd de scheepvaart voor Andros steeds belangrijker en ontstond er een bloeiende handel. Kort voor de revolutie in 1821 streefden de Andrioten naar de herleving van de Griekse identiteit. De vele schepen werden gevechtsschepen en blokkeerden Karystos op Evia, een belangrijke uitvalsbasis van de Osmanen.

In 1850 deden de stoomschepen hun intrede. Begin 20e eeuw beschikte het eiland over zestig stoomschepen en had het korte tijd de grootste haven van Griekenland, na Pireaus. De Tweede Wereldoorlog eiste zijn tol: veel schepen en mensenlevens gingen verloren en eilandbewoners vertrokken naar andere gebieden. De rijke geschiedenis van het eiland is terug te vinden in de vele prachtige bouwwerken en opgravingen.

64

ARCHITECTUUR OP ANDROS

Architectuur op Andros

De architectuur op Andros is weliswaar typerend voor de Cycladen, maar heeft toch ook een geheel eigen karakter. U kunt in de bouw elementen terugvinden die stammen uit de geometrische periode. De bouwtechnieken stammen uit lang vervlogen tijden, maar worden nog altijd toegepast.  De degelijke bouw, het vakmanschap en de esthetiek vallen meteen op. En ook de speciale manier van pleisteren springt in het oog: de golvende bewegingen in het witte pleisterwerk zijn uniek en speciaal. Bij de bouw van huizen, kerken en kloosters werd rekening gehouden met het klimaat, de grond en de materialen die voor handen waren, zoals klei en het hout van de cipresbomen. Nederzettingen werden op verschillende niveaus tegen de berghellingen gebouwd, waardoor veel bergdorpen er als een amfitheater uit zien. De steile trapstraten tussen de huizen en openbare  gebouwen zijn met steen geplaveid. Veel straten leiden naar een punt in het dorp met een waterbron. Voordat het waterlei- dingnetwerk naar de huizen werd aangelegd haalde men hier het water. Bij de bouw van een dorp werd niet alleen rekening gehouden met de aanwezigheid van waterbronnen, maar ook met de afstand naar het te bewerken vruchtbare land en de seizoenen. Bijna alle straten komen uiteindelijk uit bij het centrale plein met de kerk, de kafenions en de winkeltjes.

Op Andros staan in de dorpen nog veel traditionele huizen. Landhuizen en kloosters werden meestal om- muurd. Deze unieke muren, gemaakt van een lokale steensoort,  ziet u regelmatig in het landschap terug. Van de watermolens, die meer gebruikt werden dan windmolens, zijn nog restanten te zien. De laatste watermolen was tot 1920 operationeel.

Op het waterrijke Andros zijn veel fonteinen en bronnen. De een is prachtig versierd, de ander heel eenvoudig vormgegeven. De enorme variatie zal u verrassen.

zuid-toer_Andros_11_aug_12_025

ZELF EROP UIT

Andros heeft veel mogelijkheden om er ook zelf veel te gaan zien van dit bijzondere eiland. Er zijn veel bezienswaardigheden, maar ook kunt u prachtige stranden aantreffen op uw zwerftochten over het eiland.Als u van wandelen houdt dan kunt u op Andros uw hart ophalen. Er zijn talloze uitgezette wandelingen.

Een mooie (korte) wandeling

Deze korte wandeling brengt u in een half uurtje tot aan de archeologische site van Zagorá. De ligging van deze oude nederzetting (bloeitijd 900 - 700 v.Chr.) op een moeilijk in te nemen akropolis is heel interessant. Het is aan te bevelen vooraf het Archeologisch Museum in Chóra te bezoeken, om daar een idee te krijgen van de opgravingen die er zijn gebeurd.

Tijd: Twee uur volstaan ruimschoots om de wandeling te maken, een uur heen en terug en op de site zelf ca. 1 uur. De wandeling kan prima gecombineerd met de wandeling Agia Triáda - klooster van Panachrántou - Messariá.

Routebeschrijving: De bussen van Batsí naar Chóra of Ormos Korthíou stoppen aan het kruispunt Stavrópeda, waar de weg naar Chóra en Ormos Korthíou splitst. U moet de asfaltweg enkele honderden meters volgen in de richting van Ormos Korthíou dan ziet u aan de rechter kant een kleine kapel, toegewijd aan Agia Triáda (de Heilige Drieeenheid); een betonnen laantje loopt er naar toe.

Hier start de wandeling [7] naar Zagorá; een bord rechts van de weg wijst naar de archeologische site van Zagorá.

Recht tegenover en aan de linker kant van de weg is er nog een pad, tussen muurtjes: het loopt oost-noord-oost en u ziet zelfs de zee aan de overkant van het eiland: hier begint de waarschijnlijk laagste doorsteek van het eiland, die ongeveer op een hoogte van 200 - 300 m verloopt, behalve in de buurt van het Panachrántou-klooster, dat op een hoogte van 500 m ligt. De doorsteken via Pitrofós (tot 500 m) en zeker die via de Profítis Ilías (tot 900 m) gaan veel hoger.

Voor de korte wandeling naar Zagorá gaat u dus naar de kapel; links ervan en erachter gaat het pad verder. Nauwelijks 50 m. erna komt u op een driehoekige plek, waar u rechts gaat en een markering [7] ziet achter een traliehek, dat u opent. Een kleine 7 minuten verder gaat u rechts [7] en weer 1 minuut verder weer rechts (geen markering!). Kort daarop is er weer een driesprong waar u links gaat.

Het gaat nu enkele minuten rechtdoor en vlak, tot u naast een kapelletje komt: u heeft een mooi zicht op de "akropolis" van Zagorá en op de eilanden Syros (links) en Giáros (met erachter Kíthnos en Kéa, Tzia (Tzja, zoals de lokale bewoners het uitspreken).

Na ca. een half uur komt u weer op een driehoekige plek, waar u ondanks de versperring rechts gaat. Nu volgt een wat overgroeide afdaling in de richting van de heuvel van Zagorá. Nog een kleine 5 minuten verder is het pad (met een [7] weliswaar) dat verder naar het strandje van Pláka zou moeten lopen versperd; u kunt hier door een gat in de muur naar rechts tot op het vlakke plateau van de akropolis. De ravijnen links en rechts zijn indrukwekkend en achter de overblijfselen voor ons zien we de resten van een vrij grote muur.

Dit zijn de bescheiden resten van een stad uit de geometrische periode die bloeide tussen de 10de  en de 8ste  eeuw v.Chr. en tot 4000 inwoners telde. Toen stuurde deze stad zelfs vier kolonies uit naar Chalkidikí, waar o.a. Akanthos werd gesticht. Na het verval ervan werd Paleópolis (bloeitijd 4de -3de  eeuw v.Chr.) de hoofdstad van Andros.

Voor u terugkeer neemt u dezelfde weg en zijn eerst het kapelletje en later de grote cementfabriek oriënteringspunten. Hieronder kort de belangrijkste aanwijzingen:

 • tot op het pad en links
 • bij de versperring (na 5 minuten) links [7]

 • na 7 minuten NIET links, maar rechtdoor [7]

 • even verder wel links

 • na 5 minuten NIET links, maar rechtdoor

 • 2 minuten verder, bij ruïnes, rechts [7]

 • weer na 2 minuten bij driesprong links

 • wat verder gaat u rechtdoor en bij het traliehek op weer een driesprong links tot bij de kapel.

Op de schaduwrijke banken bij de kapel Agia Triáda kunt u heerlijk zitten.

De [7] verwijst naar de gemarkeerde uitgezette route, deze treft u aan op de specifieke wandelkaart van Andros en correspondeert met het ‘Groene wandelboekje’ van Andros bij veel toeristenwinkels in Gavrion, Batsi en Chora verkrijgbaar.

Bijzonder: Mevr. Eleni maakt zeepjes in de vorm van het eiland Andros, indien u deze zeepjes koopt (leuk aandenken of een leuk cadeautje voor de thuisblijvers) dan wordt de gehele opbrengst besteed aan het schoonmaken en schoonhouden van de vele prachtige wandelpaden op Andros. Een prachtig initiatief!

zuid-toer_Andros_11_aug_12_014

PRINOS REIZEN TOP 10

Feest, muziek en dans

De kans dat u een 'panajiri' meemaakt tijdens uw verblijf is groot, mis de kans niet!

De Andrioten zijn meesters in het feestvieren. Of het nu om een traditioneel huwelijk gaat, een kerkelijke feest of een ‘panajiri’: de eilandbewoners maken er een groot feest van. De feesten duren meestal de hele nacht, met veel muziek, dans en natuurlijk heerlijk eten en drinken. Het Paasfeest, het grootste en belangrijkste kerkelijke feest in Griekenland, wordt op Andros uitbundig gevierd met veel authentiek voedsel, zoals gevuld lam of geit uit de oven. In veel dorpen treft u dorpsovens aan die nog steeds voor dit doel worden gebruikt.

De belangrijkste dansen op Andros zijn de syrtos en de balos. De syrtos kan zowel door mannen als vrouwen worden gedanst. Hét muziekinstrument van Andros is de viool. Daarnaast wordt veel gemusiceerd op de luit, de santouri, de tsambouna, de toubi (een windinstrument) en op het van het eiland afkomstige skavlos-instrument, dat op een doedelzak lijkt.

Kloosters op Andros

Op Andros staan veel mooie kloosters, het een nog indrukwekkender dan het andere. Ieder klooster heeft zijn eigen geschiedenis en is een bezoek meer dan waard. In het wandelprogramma zijn bezoeken aan een aantal kloosters opgenomen.

Het Zoodochos Pigi-klooster

bij Batsi was ooit een van de belangrijkste kloosters van Andros. De oudste documenten stammen uit 1325, maar niemand weet precies wanneer het is gebouwd. Bij het betreden van de binnenplaats valt de harmonie en schoonheid van de gebouwen op. De hoofdkerk heeft een prachtige iconostase en er zijn diverse muurschilderingen uit de 14e en 16e eeuw. De kerk is in 1928 gerestaureerd.

Panachrantou (Agios Panteleimonos)

In de 10e eeuw is op de rand van een klif het klooster van Panachrantou (Agios Panteleimonos)  gebouwd. Het uitzicht is er adembenemend. In de Byzantijnse kerk is de aan de Apostel Lucas toegeschreven icoon te zien van Panagia Panachrantou. Ook de schedel van de Heilige Panteleimon wordt in het klooster bewaard. Het klooster wordt nog door drie gastvrije monniken bewoond. Ze maken een bezoek tot een onvergetelijke belevenis. Hoofdabt pater Evdokimos is bovendien een erg goede kok. De kalender van het klooster met achterop  zijn favoriete recepten is een leuke souvenir!

Agios Nikolaos Neos

Het klooster van Agios Nikolaos Neos is gewijd aan de Heilige Nikolaos van Vounena en werd in de 11e eeuw gesticht. De diversiteit aan bouwstijlen en kleuren geven het een bijzonder aanzicht. De hoofdkerk is door vakmensen uit Chios gebouwd. Hier wordt de relikwie van de martelaar Agios Nikolaos van Vounena bewaard. De geborduurde  icoon behoorde  toe aan de Heilige Nikolaos van Myra.

Agia Marina klooster

Vlakbij Chóra is in 1135 het klooster van Agia Marina gesticht, gewijd aan de Heilige Marina. De wonderdoende icoon van de Heilige Marina spreekt veel gelovigen tot de verbeelding. Een paar decennia geleden heeft zich nog een wonder voltrokken: de genezing van een Cypriotisch jongetje. Geldschieters uit Cyprus staan garant voor de omvangrijke restauratie van het klooster, dat door vrijwilligers wordt beheerd.

Eindeloos genieten

Door de vele bronnen op het eiland is Andros een van de meest waterrijke en groene eilanden van de Cycladen. De altijd aanwezige verkoelende zeewind zorgt voor een aangenaam klimaat en maakt het tot een voor elk seizoen geschikte vakantiebestemming. Er zijn veel mogelijkheden om mooie tochten te maken. Wandelend of met een huurauto, op zelfstandige of georganiseerde basis: u zult veel moois ontdekken. De prachtige stranden,  voornamelijk zandstranden, staan garant voor eindeloos genieten. Op sommige stranden treft u faciliteiten aan, op andere stranden wordt de sfeer bepaald door een serene rust. Daarnaast kunt u uw hart ophalen in de vele dorpen die het eiland rijk is. De uiterst gastvrije en vriendelijke bevolking heet u van harte welkom. En deze sfeer treft u ook aan in de hotels en appartementen die wij voor u hebben geselecteerd. De eigenaren zullen er alles aan doen om u

Achla Beach

Een van de mooiste stranden op Andros! Absolute aanrader. Zowel via de een onverharde weg (advies een 4 x 4) als via de zee, er worden tochten vanuit Chora georganiseerd naar Achla Beach er is een kantine, verder geen faciliteiten.

Chora

De hoofdstad van het eiland is abosoluut een bezoek waard. U kunt met de auto tot bij het begin van de hoofdstraat komen, parkeergelegenheid treft u beneden bij het plein en de bioscoop. Verder is Andros-stad (Chora) niet toegankelijk voor auto's. Loop naar het eind naar de 'vertrekkende zeeman' bij het Maritiem museum. De trapstraatjes zijn prachtig, mooie fotogenieke doorkijkjes.

Taverna van eigenaar Thomas in Katakilios

De taverna is de eerste aan de rechterkant zodra u Katakilios binnenkomt. In de bocht, de weg gaat door naar links, treft u aan de rechterkant de witte taverna van Thomas. Let op: de taverna is alleen in het weekend open. Thomas zal u de heerlijkste specialiteiten van Andros voorzetten. Aanrader is absoluut de 'mixed grill' en als u ervan houdt dan is de 'boeren gerookte worst' top!

froutalia-me-patates_Andros

SPECIALITEITEN, LOCALE PRODUCTEN

Froutalia

Recept Aardappel en worstjes omelet froutalia uit Andros, Noordelijk-Cycladen eiland

Benodigdheden (voor vier personen):

 • 500 gr aardappelen 6 geklopte eieren
 • 250 gr worstjes gehakte munt of oregano (Drossa)
 • 125 gr bacon peper
 • 2 eetlepels boter

Bereiding:

Schil, was en snijd de aardappelen. Snijd de worstjes in kleine stukjes en doe ze in een grote braadpan samen met de bacon en de boter. Bak het geheel een paar minuten en leg het op een bord. doe de aardappelen in dezelfde pan, doe er een deksel op en bak ze langzaam, totdat de aardappelen gaar zijn onder voortdurend roeren. Doe de gebakken worstjes en bacon er door en voeg de eieren, 1 eetlepel munt of oregano (Drossa) en de peper toe. Bak de omelet aan beiden kanten gedurende een paar minuten bruin.

Noot: Op het Griekse eiland Andros gebruiken ze voor "froutalia" zelfgerookte worstjes (loukaniko) van varkensvlees en gerookte varkenslende die zij in grote aardewerken potten in gesmolten reuzel bewaren. De worstjes zijn ook gewoon zo te koop maar als souvenir erg leuk om deze loukaniko mee te nemen van Andros. Men zal ze bij een slager graag voor u vacuum verpakken zodat u ze goed en veilig mee kunt nemen. Wel in uw koffer meenemen, niet in uw handbagage: het wordt gegarandeerd ingenomen bij de handbagage-controle.

 

zuid-toer_Andros_11_aug_12_020

MYTHEN, SAGEN EN LEGENDEN

De legende

Volgens de legende werd in de oudheid de God van de wijn Dionysus geëerd. Men zegt dat tijdens de feesten ter ere van Dionysus er wijn in plaats van water uit een bron stroomde.