ANDROS WANDELPROGRAMMA

Wandelprogramma op Andros

Wandelprogramma Andros

Andros is het ultieme wandelparadijs. Het eiland beschikt over wandelpaden met een totale lengte van meer dan 80 km. U kunt hier eindeloze tochten door de adembenemende natuur maken. Prinos Reizen biedt u op Andros een gevarieerd wandelprogramma. Tijdens de wandeldagen wordt u bij uw accommodatie opgehaald en naar het beginpunt van de wandeling gebracht. Na afloop van de wandeling wordt u weer teruggebracht.

Wandelen over het bergachtige eiland vereist enige voorbereiding. In de eerste plaats moet u over een redelijk goede conditie beschikken. Daarnaast zijn stevige en comfortabele wandelschoenen,  een rugzakje voor een flesje water, een zonnebril, een petje of hoed en een windjack noodzakelijke attributen. En vergeet de zonnebrandcrème niet!

Op onze tochten wordt u begeleid door onze enthousiaste wandelgids Adriana. Zij kent het eiland op haar duimpje, weet veel van de omgeving en is een enthousiast ‘natuurlerares’. Ze geeft u graag tips en adviezen.

Dag 1: Aankomst op Andros

Dag 2: Menites - Panachrantou-klooster - Foros- grot

De dag start in het dorp Menites met een bezoek aan de waterbronnen. Via een prachtig wandelpad loopt de route door de dorpjes bij Messaria, het oude Byzantijnse centrum van het eiland, naar het op 500 m hoogte gelegen klooster van Panachrantou. Na een rondleiding door het klooster gebruiken we een lichte lunch en lassen we een korte rustpauze in. Vervolgens wandelen we dalend naar Aladinou en bezichtigen we de grot van Foros. Daadwerkelijke wandeltijd: ca. 2,5 uur

Totale duur wandeldag: ca. 6 uur

Dag 3: Apikia - Stenies - Gyalia - Chóra

Vandaag voert de wandeling ons dwars door een gebied vol waterbronnen. We starten in het dorp Apikia. Hier is de bron van Sariza, waarvan het natuurlijke bronwater op het eiland wordt gebotteld. De route leidt ons verder naar de waterval van Pytharia. We vervolgen het betonnen  wandelpad richting Apatouria en lopen langs de oever van de rivier door een landschap met eiken-, olijven- en walnotenbomen. De route voert langs de gerestaureerde traditionele olijfpers, de Bistis Mouvelastoren, richting de kust. We komen door het kapiteinsdorp Stenies en passeren de mooie Leontosbrug. Vervolgens lopen we langs ommuurde  groentetuinen,  fruitbomen en indrukwekkende oude landhuizen. De wandeling eindigt aan de kust bij Gyalia, waar gelegenheid is voor een verfrissende duik. Lunchen doen we in een van de pittoreske taverna’s aan het strand. Na de lunch lopen we naar het eindpunt in Chóra.

Daadwerkelijke wandeltijd: ca 2,5 uur

Totale duur wandeldag: ca. 6 uur

Dag 4: Rustdag

Dag 5: Vourkoti - Agios Nikolaos - Achla Beach

De wandeling start in het dorp Vourkoti, het hoogst gelegen dorp van Andros (620 m) en voert in de richting van de kust. De route volgt de natuurlijke begrenzing van de noordkant  van de lange en smalle Achla-vallei. Via de oude voetbrug bij het klooster van Agios Nikolaos steken geeft de indruk van een ecologisch openluchtmuseum. We volgen het voetpad naar Kochilou, een traditioneel zeemansdorp met een adembenemend uitzicht over de baai van Korthi. We houden een koffiestop in een traditioneel kafenion, waarbij het ‘lepeltje zoet’ niet ontbreekt. De route voert verder naar het strand en de baai van Korthi. Hier wordt geluncht, maar niet voordat we van een heerlijk verfrissende duik hebben genoten! Daadwerkelijke wandeltijd: ca. 4 uur

Totale duur wandeldag: ca. 9 uur we de rivier over. Na een bezichtiging van het historische klooster vervolgen we de route in noordoostelijke richting, bovenlangs de Achla-vallei. Door zijn natuurlijke schoonheid is dit gebied genomineerd voor de kwalificatie ‘beschermd gebied’. De route volgt de rivier in de richting van Achla Beach, een prachtige baai met duinen en grotten. Hier vormt de rivier een lagune waar veel diersoorten hun leefgebied hebben, met name vogels.

We lunchen in het restaurant  van accommodatie Onar. Als de weersomstandigheden  het toelaten vertrekken we vanaf Achla Beach met een taxiboot naar Chóra. Als dat niet mogelijk is, brengen we u naar de hoofdweg. Daar wordt u opgewacht en teruggebracht naar uw accommodatie.

Daadwerkelijke wandeltijd: ca. 3 uur

Totale duur wandeldag: ca. 8 uur

Dag 6: Chóra - Korthi

Deze bijzondere wandeling begint bij Paraporti in Chóra en loopt via het oude voetpad naar Korthi, tot 1950 het agrarisch gebied van Zuidoost-Andros. Na een korte stop in Sineti vervolgen we onze weg naar het gebied Dipotamata. Hier loopt een prachtige, 7 km lange rivier. Het waterpeil is weliswaar lager dan vroeger, maar zelfs in de droge maanden  stroomt er water door de rivier. De natuur in de omgeving is schitterend. Het feit dat hier de laatste 35 jaar geen gemotoriseerd verkeer is geweest, is de natuur in het gebied bijzonder ten goede gekomen. Het pad voert langs een steile wand verder door de vallei. Bijzonder zijn de 22 nog resterende oude watermolens, sommige in goede staat,  sommige nagenoeg ruïnes. Het geeft de indruk van een ecologis openluchtmuseum. We volgen het voetpad naar Kochilou, een traditioneel zeemansdorp met een adembenemend uitzicht over de baai van Korthi. We houden een koffiestop in een traditioneel kafenion, waarbij het 'lepeltje zoet' niet ontbreekt. De route voert verder naar het strand en de baai van Korthi. Hier wordt geluncht, maar niet voordat we van een heerlijk verfissende duik hebben genoten!

Daadwerkelijke wandeltijd: ca. 4 uur

Totale duur wandeldag: ca. 9 uur

Dag 7: Korthi - Panagia Tromarchia-klooster

De laatste wandeling van deze intensieve week gaat vroeg van start, zo mogelijk met een ontbijt vooraf of een ontbijtpakketje voor onderweg. We wandelen vanuit Korthi naar het dorp Aidonia. De wasplaats van dit dorp is versierd met een bewerkte marmeren plaat die afkomstig is uit de kerk van het dorp, Agi Pantes. Behalve deze kerk bezoeken we ook de kerk Agi Saranta, bekend om de prachtige van houtsnijwerk gemaakte 18e eeuwse iconostases. Ook het museum van religieuze kunst en relikwieen staat op het programma.  We vervolgen de route langs de school van Agia Triada en de dorpjes Pano Mousionas, Amonakliou, Chalkaio, Niona en Makridianou, dat wordt beschouwd als een monumentaal architectonisch dorp. We wandelen verder langs de Bourou-rivier, waar de natuur en de vele watermolens voor een fantastisch schouwspel zorgen. Het voetpad voert ons verder naar het westen en eindigt bij het klooster van Tromarchia. In de kloostertuin genieten we een picknicklunch. Daadwerkelijke wandeltijd: ca. 3,5 uur

Totale duur wandeldag: ca. 6 uur

Dag 8: Rustdag

Dag 9: Vertrek of verlenging op Andros, Tinos, Syros, Kea, Kythnos, Serifos, Sífnos of Mílos.