AMORGOS

Best bewaarde geheim van de Cycladen, wandelparadijs

Kerk_Tholaria_Amorgos_Prinos_Reizen

KLIMAAT EN LIGGING

Amorgos ligt ten oosten van Ios en ten noordoosten van Santorini en en ten zuiden van Naxos. Amorgos behoort tot de zuidelijke Cycladen.

Amorgos heeft ongeveer hetzelfde klimaat als de omringende Cycladen eilanden in de buurt zoals: Santorini, Folegandros en Ios. Dit houdt in dat het in het vroege voorjaar al aangename dagtemperaturen kent van boven de 20 graden Celcius. De avonden kunnen dan nog wel afkoelen, zeker in de bergen. In de zomermaanden juli en augustus stijgt het kwik niet vaak boven de 30 graden uit, dit komt door de verkoelende, bekende ‘Meltemi’ winden die vanuit zee zorgen voor een aangename temperatuur.

Katapola-Haven_Amorgos-Prinos_Reizen

AMORGOS GEOLOGISCH

Het eiland Amorgos heeft een oppervlakte van 121 km² en is 33 km lang en de breedte varieert tussen 1,5 tot 6 km. Er zijn drie bergtoppen ‘Krikelos’ (822 m) in het noorden, ‘Profitis Ilias’ (699 m) in het midden en ‘Korax’ (607 m) in het zuidwesten. Het enigzins dramatische berglandschap biedt een mooie achtergrond voor uitstekende wandelingen.

Weiden en gebieden voor landbouw, kunnen worden gevonden in het gebied van Aegiali in het noorden, in Katapola bij het centrum en bij Arkesini op het zuidelijke deel van het eiland. Er zijn twee havens op het eiland: de haven van Katapola, en de haven van Aegiali, waar catamarans, veerboten en draagvleugelboten kunnen aanleggen welke Amorgos verbindt met de andere eilanden en het vasteland.

Opgravingen-Minoa-Katapola-Amorgos_Prinos_Reizen

GESCHIEDENIS VAN AMORGOS

Als gevolg van de positie van Amorgos tegenover de oude Ionische steden, zoals Efeze, Milete en Halicarnassus (in Klein Azië) werd het een van de eerste plaatsen van waaruit de Ioniërs via de Cycladen eilanden op het Griekse vasteland kwamen. Het bestaan van drie onafhankelijke steden met een autonome grondwet en dezelfde munt, welke, de grootte en de artistieke werken van de muren rondom de stad van Arkesini, de oude torens en de gevonden skeletten, de oude graven, de stenen werktuigen, de opschriften, de vazen en andere antiquiteiten zijn allen het krachtige bewijs van de grootte van de oude beschaving van Amorgos.

Amorgos is ook bekend als Yperia, Patagy, of Platagy, Pagali, Psichia en Karkisia. Een deel van het eiland heet Aspis, waar de oude tempel van de godin Aphrodite stond. De naam Minoa doet vermoeden dat in de oudheid Amorgos gekoloniseerd geweest is door de Kretenzers. Ook, volgens Suidan en van inscripties, bewoonde Samiërs het eiland onder leiding van Simmias. Met het verstrijken van de tijd werd de naam veranderd in Amolgon, Amourgon, Amorgian en Amourgian. Na de 5de eeuw vindt u ook de naam Amoulgos,  bisschop Theodore ondertekende een synode in Constantinopel, als Theodore de bisschop van Parion, Sifnion, en Amoulgion. Skylax noemt het Tripoli (de omloop van de Cycladen). De namen van de drie steden gegeven door Stefanos Vizantios zijn Arkesini, Minoa, Aigiali of Melania volgens inscripties meer juist. De drie steden zijn op de westkust van het eiland gelegen, omdat alleen de juiste baaien en natuurlijke havens hier te vinden waren, die geschikt waren om ook de achterliggende dorpen en het fort te beschermen. Aigiali was op de Noord-oostkant van het eiland dicht bij de locaties van Tholaria en Stroumvos en tot op de dag van vandaag ligt Aigiali hier nog steeds. Minoa ligt in het centrum aan de noordelijke kant dicht bij het hedendaagse dorp van Katapola en Arkesini dicht bij het laagland van Castri.

Tholaria-Amorgos-Prinos_Reizen

DORPEN OP AMORGOS

Chóra

De hoofdstad van Amorgos, Chora is een middeleeuwse bergdorp, 400 meter boven de zee gelegen en omgeven door windmolens. Chora wordt gedomineerd door een Venetiaanse kasteel uit de 13e eeuw, de historische rots heeft voor meer dan vijftien eeuwen de kerk van Kera Leousa (Lieve Vrouwe van de Genade) ingebouwd.

Rondslenteren in Chora is als een droom van het perfecte Grieks dorp met haar smalle steegjes, witgekalkte huizen, charmante pleinen en een heleboel mooie kerken. Hier heeft u ook een grote selectie van mooie en gezellige taverna's, café en winkels. Het dorp ligt in de buurt van het klooster Hozoviotissa en het strand van Agia Anna met haar heldere water.

De hoofdstad Chora ligt ongeveer 5 km van Katápola; het is een bijzonder Cycladisch stadje. De bus rijdt soms verder naar het klooster van Panagia Chozoviótissa en het strand van Agia Anna, maar dat doet u het best te voet. Het klooster is het mooiste Byzantijnse klooster van de Cycladen en dateert uit de 9de eeuw. Het ligt hagelwit en hoog tegen de duizelingwekkend hoge rotswand aan en u wordt er nog altijd ontvangen met een glas water, een glaasje likeur (rakómelo) en wat loukoúm.

Katápola

Hier is de gebruikelijke aankomsthaven: er zijn nogal wat hotels, kamers en restaurants, en de camping ligt vlakbij. U kunt te voet de hele baai langs wandelen naar de stranden ten noorden van Katápola, of u kunt zich laten overzetten door een bootje. Op de heuvelrug ten zuiden van Katápola ligt de opgravingsite van Minóa.

Bussen verbinden Katápola met Chóra, en via Chóra ook met Egiáli in het noorden, in de zomer ook met de dorpen in het zuiden. Katapola is de belangrijkste haven van Amorgos, deze prachtige regio is verdeeld in drie nederzettingen genaamd Katapola, Rahidi en Xilokeratidi. Langs de waterkant treft u vele cafés, tavernes en ligplaatsen voor vissersboten en zeilboten. In het midden van de baai ligt een kleine zandstrand,  maar u kunt ook wandelend of de boot nemen om een aantal van de andere mooie stranden in het gebied te bezoeken.

Op de heuvel boven Katapola, zijn de opgravingen van de oude stad van Minoa van groot belang en in het kleine gehucht van Rahidi vindt u de kerk van Agios Georgios. Xilokeratidi tegenover de haven is het meest schilderachtige deel van de baai met zijn vrij smalle straatjes en de traditionele tavernes.

Egiáli

De noordelijke haven van Egiáli biedt een heel mooi strand, maar is vooral een goede uitvalsbasis voor schitterende wandelingen naar de mooie dorpen van Langáda en Tholária. Ook het klooster van Agios Theológos is heel mooi gelegen en een bezoek waard.

Arkesíni

Hier zijn antieke overblijfselen te vinden, net als bij Minoa, boven Katapola en Kastri.

Langada

In het bergachtige zuiden van het eiland is vooral de akropolis van het oude Arkesíni (Kastrí) heel interessant. Langada ligt in het noordelijke deel van Amorgos en is een van de drie pittoreske dorpen in de baai van Aegiali. Omgeven door bergen en met mooie wandelpaden vervolmaakt door kruiden en bloemen. Langada is een echte Grieks dorp met smalle steegjes, traditionele wit gewassen huizen en kleine kerken. De traditionele gewoonten bestaan in het dagelijks leven en u krijgt de kans om deel te nemen aan het Griekse dagelijkse leven.

Tholaria

Tholaria is een schilderachtige berg dorp met smalle straatjes en traditionele wit gewassen huizen. Omgeven door bergen en met mooie wandelpaden. Hier krijgt u ook de unieke kans om deel te nemen aan het Griekse dorpsleven. De lokale bevolking woont nog steeds in de traditionele huizen en leeft nog voornamelijk van de traditionele ambachten en ze zijn bekend om hun gastvrijheid. Net buiten het dorp is Vigla, de Akropolis van de oude stad van Aegiali.

Het dorp heeft verschillende kafeneions (koffiehuizen) en taverna's waar ze voedsel van lokale producten in een zeer vriendelijke sfeer aanbieden. Tholaria staat bijvoorbeeld bekend om de beste fava (linzen) van heel Griekenland vanwege de bodemgesteldheid.

AmorgosAgios-Pavlos-Beach_Prinos_Reizen

STRANDEN

Aegiali

 • Bij het vissersdorp Ormos is het langste zandstrand, welke begint van de rand van het dorp.
 • Levrossos bij Tholaria, een van de mooiste stranden van Amorgos
 • Psili Ammos bij Ormos, een rustig strand, ideaal om te snorkelen
 • Xoxlakas of Chochlakas bij Ormos, is een prachtig ongerept strand
 • Agios Pavlos bij Ormos, is een indrukwekkend strand met ‘zijn Caribische vinger’ die tot 100 m. in zee gaat. Heerlijk strand om te relaxen.

Tholaria

 • Mikri Vlychada bij Tholaria, een prachtige baai met kiezels bij het dorp Tholaria. Heerlijk rustig strand.
 • Al deze stranden zijn op 15 min. lopen van de haven van Ormos, en zijn ook per boot bereikbaar.

Bij Chora

 • Beneden bij klooster ligt het strand van Agia Anna, wat beroemd is om de duidelijke blauw en turquoise kleur van het zeewater.

Katapola

 • Panteleimonos strand bij Psilokeratidi is een rustig zandstrand waar u heerlijk kunt ontspannen.
 • Plakes strand bestaat uit rotsen en kiezels, ideaal voor avonturiers en oogluikend wordt nudisme hier toegestaan.

Kato meria (zuidelijk Amorgos)

 • Paradisia strand bij Arkesini is een klein zandstrand waar een vroegchristelijke basiliek al eeuwen overspoeld wordt door het helder blauwe water.
 • Ammoudi strand, in de buurt van Arkesini is Ammoudi een klein, rustig en schoon strand met zand en kiezelstenen. Het strand is niet zo bekend en alleen te voet bereikbaar waardoor u in alle rust kunt genieten van zon, zee en strand.
 • Kalotaritissa strand
 • Kato Kambos strand

Mouros strand bij Vroutsi

 • Met zijn diepe blauwe kleur en zeer schoon water is Mouros een van de meest populaire stranden van Amorgos met zijn donker zand. Mouros heeft twee onderwater grotten die alleen zwemmend bereikt kunnen worden, de ideale plek om te snorkelen.
 • Op het nabijgelegen kleine onbewoonde eiland Nikouria, zijn twee mooie zandstranden, waar de kleine boten toeristen brengen om te zwemmen, te zonnen en te genieten van de baai van ‘Agios Pavlos’.
Amorgos_Klooster_Prinos_Reizen

KLOOSTERS OP AMORGOS

Chozviotissa klooster bij Chora

Aan de andere steile kant van Amorgos, staat het Byzantijnse klooster van Maagd Maria Chozoviotissa. Chozoviotissa klooster is gebouwd tegen de wand van een klif, 300 m boven de zeespiegel, en biedt een adembenemend uitzicht op de blauwe wateren van de Egeïsche Zee. Het wordt beschouwd als een van de meest indrukwekkende Byzantijnse kloosters in Griekenland,  het Chozoviotissa klooster werd in 1088 gebouwd.

Agios Pavlos klooster

Het Agios Pavlos klooster is in het noorden ook erg mooi gelegen en absoluut het bezoeken waard.

Tholaria-Ormos_Wandelen_Amorgos_Prinos_Reizen

WANDELEN OP AMORGOS

Wandelen op Amorgos, 33 wandelingen!

Betekent frisse lucht, zon, de geuren van de kruiden en een eindeloze uitzichten op de heldere blauwe Egeïsche Zee. U kunt van deze uitzichten bijna op elk afzonderlijk punt van uw route genieten. Op wandelgebied is Amorgós één van de interessantste eilanden, omdat het nog heel wat oude monopátia (de oude ezel- en voetpaden) bezit. Zo kunt u te voet naar Chóra, naar de opgravingen van Minóa en helemaal tot in het zuiden bij de dorpjes Kamári en Arkessíni wandelen. Maar de koningswandeling is de lange tocht op de bergrug van het eiland, van Chóra naar Egiáli. Ook de wandelingen vanuit Egiáli en vanuit Arkesíni en Kamári zijn bijzonder. Enkele van deze wandelingen staan goed aangegeven.

De heel goede kaart van uitgever Anávasi is, zoals bijna altijd, nagenoeg onmisbaar om wandelingen te maken op Amorgós: ze geeft heel veel wandelpaden weer en is heel betrouwbaar. Op de achterkant van deze kaart zijn nog meer details (met o.a. de officiële, genummerde wandelingen); er staat in de uitgave van 2006 ook een plattegrond van Chóra op. De kaart is te koop op het eiland.

In 2009 zijn een aantal kaarten in de nieuwe reeks van uitgever Terrain Maps verschenen: de kaart van Amorgós is werkelijk heel goed en misschien zelfs nauwkeuriger dan de kaart van uitgever Anávasi - vooral in de streek van Langáda, Megáli Vlycháda of Ta Nerá. De achterkant van de kaart geeft ook 14 korte beschrijvingen van wandelingen.

Bij het gemeentebestuur en de vereniging Archipélagos is sinds 2001 ook een heel fraai uitgegeven boekje over de historische voetpaden te verkrijgen, met mooie kaartjes en heel mooie foto's, in het Engels. Het boekje beschrijft vrij uitgebreid de 6 bewegwijzerde wandelingen en is nu ook te koop in de heel goede boek- en platenhandel van Katápola.

In aanmerking moet worden genomen: het was niet tot het midden van de jaren 1990 dat de eerste goede wegen werden gebouwd op het eiland. Dit is de weg van Chora naar Arkesini zuidwaarts en de weg van Chora naar Egiali naar het noorden. Voor die tijd was de auto als een vervoermiddel van weinig belang, er waren immers geen wegen. Ezels werden en worden gebruikt als een van de essentiële middelen van vervoer over het eiland en daarom is er een goed ontworpen ‘systeem’ van geplaveide paden (monopatia), welke gebruikt worden om het eiland over te steken en het vervoer van goederen naar de dorpen te waarborgen. Ondanks het feit dat tegenwoordig de auto zijn intrede op het eiland gedaan heeft, blijft Amorgos vredig en rustig.

De meeste traditionele paden zijn bewaard gebleven, welke voorzien in een fantastische mogelijkheid om het eiland te verkennen. Zelfs vandaag de dag zijn ezels nog nodig voor het dragen van zware lasten, bijvoorbeeld van verse melk voor de geitenkaas, uit de velden naar de dorpen. Het lijkt of de tijd hier stil gestaan heeft, en geeft een idee van hoe hard leven in Amorgos vroeger was. Met een hoogte van bijna 850 meter biedt Amorgos een scala aan verschillende mogelijkheden voor exploratie. Wel moet men rekening houden dat niet alle wandelingen ‘makkelijk’ zijn omdat vele paden vanaf zeeniveau al snel stijgen. Op de rug kan de zon genadeloos branden. Op de hoge toppen, kan het hele gebied worden ineens bedekt worden door een dichte mist binnen een paar minuten, terwijl er ook een sterke wind kan opzetten. Deze aspecten moeten in ieder geval niet onderschat worden. Drinkwater, goede wandelschoenen en een speciale jas zijn noodzakelijk. Zelfs op de gemarkeerde routes zijn geschikte wandelschoenen een must en drinkwater moet worden meegenomen.

Top 5

1. Chóra - Egiáli is de officiële wandeling [1] 

2. Egiáli - Langáda - Agios Theológos - Stavrós – Egiáli is wandeling [5] 

3. Kamári - Kástri - Agia Thékla - Katápola  of  Katápola - Agia Thékla - Kastrí – Vroútsi is een deel van wandeling [3] of Kamári - Agii Saránda - Agia Thékla en terug.

4. Chóra - Profítis Ilías - Chozoviótissa - Chóra

5. Egiáli - Langáda - Tholária – Egiáli is wandeling [4]

Bij de kortere wandelingen  moet u zeker van Katápola naar Chóra wandelen, wat u o.a. kunt in de wandeling Katápola - Chóra - Katápola is wandeling [2].

De tussen[ ] staande nummers zijn de officiële wandelingen.

chora_amorgos_Prinos_Reizen_sfeer

BEREIKBAARHEID

Het eiland Amorgos is het makkelijkst bereikbaar vanaf Santorini. Maar ook vanaf Pireaus zijn er dagelijks bootverbindingen naar dit nog door massa toerisme onontdekte eiland. Wij adviseren, indien u alleen Amorgos wilt bezoeken, dat u vanaf Amsterdam naar Santorini vliegt en dan met de boot vanaf Santorini naar Amorgos reist. Ook voor de terugreis geldt: met de boot vanaf Amorgos naar Santorini en dan terugvliegen vanaf Santorini naar Amsterdam.

Psimeni-raki-Amorgos-Honing_Raki_drank-_Prinos_Reizen

SPECIALITEITEN VAN AMORGOS

Psimeni raki

Dit is een lokale zelfgemaakte drank met de smaak van honing, kaneel en kruidnagel, gemaakt sinds de oudheid op Amorgos. Het recept is eenvoudig maar verschilt nogal van plaats tot plaats. Psimeni raki wordt aangeboden als een apperitief of een digestief op feesten, thuis en in tavernes, ook wanneer u het klooster Hozoviotissa bezoekt wordt deze drank geserveerd. U kunt op vele plaatsen op het eiland de Psimeni raki kopen.

Velen verwarren Psimeni Raki met Rakomelo, hoewel zij soortgelijke ingrediënten hebben, zijn het totaal verschillende dranken.

26 juli het jaarlijkse festival van Psimeni raki wordt gehouden in Katapola.

Rakomelo

Een lokale Griekse alcoholische drank van raki of tsikoudia met honing (meli) en verschillende kruiden, zoals kaneel en kruidnagel of andere regionale kruiden. Vanwege de twee belangrijkste ingrediënten, raki en honing is rakomelo digestief en het is traditioneel gebruikt door vele Grieken als een praktische oplossing wanneer mensen last hebben van keelpijn en hoesten.

Rakomelo kan kant en klaar als een gebotteld gemixt drankje in slijterijen gekocht worden, klaar om te worden geserveerd.

Amorgos-fava-Culinair_Prinos_Reizen

RECEPTEN

Fava croquetten (plat van vorm)

Ingrediënten

 • 500 gr fava beans (gele linzen)
 •  2 l water
 • 1 grote ui
 • 1 handje anijs of dille
 • 1/4 kop olijfolie
 • 2 eieren
 • 2 kopjes meel
 • 3 theelepels bakpoeder
 • zout en peper
 •  

Bereiding

1. Kook de fava bonen in het water op laag vuur. Voeg een halve koffielepel zout en de ui toe. De fava is klaar als het een romige substantie geworden is.

2. Hak de anijs of dille in kleine stukjes en zet hen even aan in 1/4 kop van olijfolie. Doe twee kopjes gekookte fava, dille, eieren, bloem, bakpoeder, zout en peper in een kom. Roer het goed, tot het mengsel zacht wordt.

3. bak ze in een pan met een heleboel plantaardige olie. Wanneer de olie echt heet is, neemt u een eetlepel en een kleine porties van mengsel en bak deze. Wanneer beide zijden bruin zijn, zijn de kroketten klaar.

U kunt in plaats van fava ook andere gebruiken groenten zoals courgette, tomaten enz.

Rakomelo

Ingrediënten

 • 250 ml raki
 • 3 eetlepels honing
 • 1 kaneelstokje
 • Kruidnagel (moet één voor elk glas)

1. Kook alle ingrediënten samen tot aan het kookpunt, wees voorzichtig, want als het begint te koken kan het ontbranden.

2. Serveer warm in glazen met 1 kruidnageltje in elk glas.

 

Chora-Amorgos-Prinos_Reizen_sfeer

COMBINATIEREIZEN

Amorgos is een fantastisch ‘combinatie’ eiland. U kunt ervoor kiezen om Santorini, Folegandros en Ios te combineren. Maar u kunt ook Sikinos bezoeken. Dit heel kleine Cycladen eilandje is ook zeker de moeite van het bezoeken waard!

Verder kunt u elke mogelijke combinatie uit ons programma bedenken. Amorgos combineren met Santorini en b.v. Poros (Argonisch eiland voor de kust van de Peleponnessos), misschien niet de meest voor de hand liggende combinatie, maar het is bij Prinos Reizen mogelijk! Alle combinaties zijn namelijk mogelijk bij ons!

Psimeni-Raki-Festival_Amorgos

PRINOS REIZEN TOP 10

1. Bezoek het Chozoviotissa klooster bij Chora.

2. De archeologische vindplaats van Minoa

3. Het schilderachtige bergdorp Tholaria

4. Het archeologische museum

5. Het kerkelijk museum van het Chozoviotissa klooster

6. Maak een van de 33 wandelingen op het eiland

7. Bezoek de archeologische site van Arkesini i.c.m. met een prachtige wandeling naar Lefkes

8. Bezoek het strand van Agios Pavlos

9. Probeer een locaal feest mee te maken als dat tijdens uw verblijf van toepassing is!

10. Absoluut het proberen waard: de raki met honing, de Rakomelo of de Psimeni raki