ALONISSOS

Eiland voor de natuurliefhebber en rustzoeker

Vakantie Alonissos en een ideaal eiland om te combineren met Skyros

Het pittoreske, authentieke en langgerekte, beboste Noordelijk Sporaden eiland Alonissos is een relatief rustig eiland waar de rust- en natuurzoeker geheel aan zijn of haar trekken komt. Maar in de zomermaanden is ook Alonissos een geliefde bestemmingen en kan het er zeker gezellig druk zijn. Zodra u echter van de ‘gebaande’ paden afwijkt zult u oases aan rust vinden op dit nog zeer traditionele eiland. Palea Alonissos, het oude hoofddorp ligt op een klein uurtje lopen het binnenland in. Het eiland werd in 1965 getroffen door een aardbeving en de oude ‘hoofdstad’ Chorio (Liadromia) werd zo goed alsverlaten. Inmiddels is het een van de meest van de geliefde dorpen. Trapstraatjes, leuke charmante winkels, taverna’s en cafeetjes. De huidige hoofdstad is de havenplaats Patitiri. Het noorden van het eiland is dun bevolkt en dus erg rustig. Het eiland heeft geen hoge bergen (500 m).

Alonissos is het derde eiland in oppervlakte van de Sporaden. Skyros is de grootste, gevolgd door Skopelos, Alonissos en tenslotte Skiathos dit is het kleinste eiland van deze eilandengroep (48 km²). Soms wordt Evia ook als Sporaden eiland in het lijstje gezet en dan komt Alonissos op de vierde plaats. Evia is het grootste eiland in deze regio (tweede in oppervlakte na Kreta!)

Het zeewater rondom het eiland is extreem schoon. Op een paar kilometer van de haven Patitiri ligt het prachtige Chrissi Milia, Kokkinokastro, Steni Vala, Kalamkia en Agios Dimitrios. Bij het strand van Chrisi Milia groeien de pijnbomen tot op het strand.

Uniek is natuurlijk dat bij Alonissos de zeldzame zeerob Monachos-Monachos leeft. Het eiland heeft ook een Marine Natuurpark waar diverse zoogdieren en vogels leven.